Blaasontsteking

Laatste Update: 7 april 2017

Oorzaken blaasontsteking

Een van de meest vervelende infecties voor zowel vrouwen als mannen is een blaasontsteking. Deze kunnen ook urineweginfecties of kortweg UWI’s worden genoemd. Sommige mensen hebben zelfs meerdere blaasontstekingen in een korte periode terwijl anderen hun blaasontsteking gewoon na één keer al de baas zijn.

Als jij je afvraagt waarom je eventueel te maken hebt met deze bijzondere infectie, dan is het misschien wel vervelend om te weten dat er tal van oorzaken zijn die hiervoor verantwoordelijk zijn.  Laten we eerst eens kijken naar de meest voorkomende oorzaken voor een blaasontsteking.

Meest voorkomende redenen  van een blaasontstekingen

Zoals al gezegd zijn er meerdere redenen dat mensen last krijgen van een blaastonsteking, we lopen even het bekende rijtje door en beginnen met de vaakst voorkomende reden.

Bacteriën

Ongeveer 90% van alle blaasontstekingen kunnen worden toegeschreven aan de bacteriën die algemeen bekend als E-coli. Deze bacterie kennen de meeste mensen wel, maar ze kennen deze als de bacterie die voor ernstige maag-en darmklachten zorgt wanneer je veel eet die besmet is met deze bacterie.

Echter, wat de meeste mensen misschien niet weten is dat deze bacteriën hoogstwaarschijnlijk al aanwezig zijn in ons spijsverteringsstelsel, maar wel in zeer kleine hoeveelheden. Het probleem is wanneer de bacterie naar de urinewegen word verspreid, meestal gebeurd dit door verkeerde hygiëne.

Naast het probleem met slechte hygiëne kunnen E-coli bacteriën de urinewegen ook besmetten door geslachtsgemeenschap. Dit is een veel voorkomend probleem voor mensen die seksueel actief zijn en het is belangrijk om stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat je de overdracht van deze bacteriën zo goed mogelijk probeert te voorkomen.

Wanneer de bacterie bij vrouwen eenmaal in het vaginale gebied komt, dan verspreidt de bacterie zich omhoog door de urinewegen. Zodra de bacterie de blaas bereikt kunnen er symptomen van een blaasontsteking optreden, meestal zijn deze gelijk duidelijk merkbaar. Een blaasontsteking kan zeer pijnlijk zijn en mag nooit onbehandeld worden gelaten.

Om deze veelvoorkomende blaasontsteking oorzaak te voorkomen is het raadzaam dat je extra voorzichtig bent tijdens de geslachtsgemeenschap. Daarnaast is het ook belangrijk om er een gewoonte van te maken een goede hygiëne te onderhouden, dit kan de kans op een blaasontstekingen dramatisch verminderen.

Fysieke problemen

Er zijn een aantal fysieke problemen die een blaasontsteking kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld, mensen die last hebben van nierstenen hebben een zeer grote kans om last te hebben van terugkerende blaasontstekingen. Dit komt omdat deze nierstenen de urethrale tractus blokkeren. De doorgang raakt ontstoken en deze bacteriën kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van een infectie.

Andere aandoeningen die de kans op een blaastonsteking kunnen vergroten zijn bijvoorbeeld verlamming, dit omdat de blaas niet volledig leeggemaakt kan worden. Vrouwen in de menopauze hebben vaak soortgelijke problemen, en ook hier kan het leiden tot een urineweginfectie. Andere fysieke oorzaken van een blaasontsteking zijn een onderdrukt immuunsysteem, dit maakt een persoon kwetsbaarder voor het oplopen van een blaasontsteking.

Ziekten zoals diabetes of AIDS worden ook vaak geassocieerd met blaasontstekingen. Mensen die immunosuppressieve medicatie nemen hebben ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van herhaaldelijke blaasontstekingen. Met deze specifieke oorzaken van een blaastonsteking kan het moeilijk zijn om een eventuele herhaling van de blaastonsteking te voorkomen. Natuurlijk is ook hier goede hygiëne van vitaal belang. Daarnaast kunnen patiënten hun eventuele blaastonsteking preventieopties bespreken met hun arts.

Genetische aanleg

Het wordt momenteel onderzocht of er misschien een verband is tussen een genetische aanleg en frequente blaasontstekingen. Voor veel mensen die familieleden hebben die vaak problemen hebben met een blaasontsteking blijkt dat er een soort van genetische verbinding is die de oorzaak van urineweginfecties zou kunnen zijn. Sommige mensen merken al vrij snel dat het niet uitmaakt wat ze ook doen, ze blijven maar slachtoffer worden van deze infecties.

Via gentherapie wordt onderzocht of er een gen is die in deze gevallen kan worden geïsoleerd. Totdat er een doorbraak wordt bereikt is het echter het beste voor degenen die een familiegeschiedenis van frequente urineweginfecties hebben om preventieve maatregelen te nemen. Dit betekend zorgen dat je goed hygiëne hebt. Bepaalde supplementen kunnen ook worden voorgeschreven door een arts, deze zouden eventueel kunnen helpen bij de preventie van urineweginfecties.

Bedlegerige patiënten

Patiënten in het ziekenhuis kunnen ook last krijgen van vaak voorkomende blaasontstekingen, net als mensen die bedlegerig of inactief zijn. Doctoren gaan ervan uit dat dit kan worden veroorzaakt door het gebruik van katheters, deze kunnen bacteriën introduceren in de urinewegen. Daarnaast kunnen katheters zelf ook een ontsteking veroorzaken, ze kunnen de doorgang zo irriteren totdat het een voedingsbodem is voor bacteriën.

In deze specifieke gevallen kan het moeilijk zijn voor een arts om de precieze oorzaak van de urineweginfectie lokaliseren. Deze mensen krijgen vaak recepten en antibiotica om het risico op een blaastonsteking te verminderen en eventuele verlichting te geven tijdens een pijnlijke episode.

Meer over wat de oorzaak is van urineweginfecties

We hebben al verschillende oorzaken van een urineweginfectie besproken, maar een bepaald aspect is belangrijk voor vrouwen. Verreweg de meest voorkomende oorzaak van een blaasontsteking bij vrouwen is geslachtsgemeenschap. Of het nu gaat over een besmetting met E-coli bacteriën of andere bacteriën, het is een zeer pijnlijke realiteit voor miljoenen vrouwen die seksueel actief zijn.

Als je denkt dat je een genetische aanleg hebt voor blaasontstekingen of gewoon vaker last hebt dan normaal, dan is het een goed idee om de mogelijkheden te bespreken met uw zorgverlener. Deze kan dan specifieke medicijnen voorschrijven die het risico op een blaastonsteking kunnen verlagen en ook misschien de oorzaken van urineweginfecties aan zouden kunnen pakken.

Een van de meest voorkomende oorzaken van een blaasontsteking bij seksueel actieve vrouwen is het gebruik van een diafragma als anticonceptie. Dit kapje vangt vuil en bacteriën op, en deze kunnen migreren naar de urinewegen. Vrouwen die wel gebruik maken van een membraan zullen extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen om ervoor te zorgen dat ze zo min mogelijk problemen ondervinden.

Conclusie

Natuurlijk zijn er mensen die last hebben van blaasontstekingen en hier verder erg weinig aan kunnen doen. Maar de meeste mensen kunnen, door gewoon goed op te letten, ervoor zorgen dat ze minder last hebben van eventuele blaasontstekingen.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Dag Jack,
  Voor een steeds terugkerende blaasontsteking neem ik 2 tabletten propolis per dag van een goede kwaliteit in. Het werkt meteen en geeft geen bijwerkingen. Antibiotica is dan overbodig. Propolis heeft nog meer goede eigenschappen.
  Alleen even testen of je niet allergisch bent voor bijenproducten.
  Met vriendelijke groet,
  M von Hugo

  1. Hallo,

   Een blaasontsteking is aan de ene kant heel besmettelijk hoe je het kunt oplopen. Dit is afhankelijk van de ernst en frequentie van je blaasontsteking. Een man krijgt vrijwel geen blaasontsteking klachten vanwege een langere urineleider, hierdoor neemt de kans drastisch af om een blaasontsteking te kunnen krijgen.

   Je hoeft je normaal gesproken geen zorgen te maken dat je het kunt overbrengen aan iemand anders, van vrouw naar vrouw is een ander verhaal.

  1. In theorie zou dat kunnen. Bij het vingeren is het wel belangrijk dat je partner schone handen, en vooral schone nagels, heeft. Viezigheid kan een ontsteking veroorzaken omdat je urinewegen vlakbij de clitoris en de vaginale opening zit. Hygiëne is dus erg belangrijk!

   Fijn weekend!
   Jack

 2. ik heb een enige tijd een relatie maar ik heb iedere keer als ik heb ge sex met hem daarna heb ik een blaasonsteking voorheen nooit last ligt dat nu aan mij of aan mijn partner

  1. In principe kan dat met beide te maken hebben, afhankelijk van de seksuele handelingen. Het is in alle gevallen belangrijk om de hygiëne te bewaren. Als je zelf, of je partner, begint met vingeren, is het belangrijk om bijvoorbeeld schone nagels en vingers te hebben. Ook als je anale seks doet, is het belangrijk om een condoom te gebruiken of je tussentijds even te wassen.

 3. Ik heb elke winter last van blaasontsteking om gek van te worden. Maar ik begrijp hieruit dat het niets met kou te maken heeft??? Elke keer met je potje naar de huisarts is zo gênant....

 4. Ik heb steeds last in de middag begin in de avond last van blaasontsteking. Volgende ochtend is het weer weg. Hoe kan dat? Het is ook heel vervelend omdat ik chauffeur ben en ik rij in de middag/ avond. Wat kan ik hier aan doen. Ik wil ook niet veel gaan drinken want dan moet ik ook weer extra naar toilet

  1. Zo nu en dan een blaasontsteking is niet mogelijk, Marianne. Je hebt het, of je hebt het niet.
   Ik kan me voorstellen dat je, in jouw beroep, niet te veel wilt drinken. Maar je zult toch keuzes moeten maken.
   Ik zou zeggen, dan maar een paar keer extra stoppen om te plassen.

  1. Stress heeft veel invloed op je lijf. Het zorgt in ieder geval voor een zwak immuunsysteem. En met een zwak immuunsysteem kan er zich van alles gaan ontwikkelen. Ook een blaasontsteking.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share