Gezond Gebit

Laatste Update: 8 februari 2018

Bloedend tandvlees: Wat kun je doen?

Bloedend tandvlees komt vaker voor dan je denkt. Maar we weten allemaal dat als iets heel vaak voorkomt of als er veel mensen last van hebben dat natuurlijk niet betekent dat het daarom niet erg is. We zien bloedend tandvlees, omdat het zo overduidelijk te zien is, wel als een duidelijk teken dat er problemen in de mond zijn.

Met andere woorden, in tegenstelling tot veel andere tekenen van tandvleesaandoeningen is het heel duidelijk dat er iets aan de hand is als je tandvlees tijdens het flossen of het poetsen bloedt.

Als je tandvlees bloedt of als je last hebt van andere tekenen van problemen in de mond zoals een zwelling of een donkerdere kleur van het tandvlees dan weet je dat er een ontsteking is. Deze minder voor de hand liggende symptomen geven ons niet gemakkelijk snel antwoord of we een infectie op die plek in onze mond hebben of niet, terwijl het bij bloedend tandvlees voor de meeste mensen wel volkomen duidelijk is.

Dat is waarom we het vaak over bloedend tandvlees hebben. Het geeft ons snel uitsluitsel of we een actieve infectie hebben of niet.

Waarom heb jij bloedend tandvlees?

Het verschijnen van bloed op je tandenborstel of in de wastafel na een grondige poetsbeurt is niet iets dat je moet negeren.

Er kan een incidentele orale bloeding optreden als hard voedsel je tandvlees beschadigt, maar als er regelmatig bloed op je tandenborstel zit of bij het spoelen van je mond zichtbaar is, kan er echt iets ernstigers aan de hand zijn.

Je hebt een ontsteking aan je tandvlees

Wanneer je last hebt van plaque kunnen de bacteriën op je tanden of in de holtes in je mond zich ophopen en dan kan je tandvlees (de gingiva) ontstoken raken. Het resultaat is gingivitis. Pijnloos en vrijwel symptoomvrij, wordt gingivitis gemakkelijk over het hoofd gezien tenzij je bloed op je tandenborstel of aan je tandvlees opmerkt.

Gingivitis is iets dat veel genegeerd wordt omdat het niet pijnlijk is. En omdat je het niet ziet, denken veel mensen uit het oog uit het hart.

Maar als het onbehandeld blijft, kan gingivitis leiden tot parodontitis, een kritieke orale aandoening die wordt gekenmerkt door de vernietiging van het tandvlees en tandverlies.

Gelukkig kan gingivitis worden gekeerd en volledig worden vermeden.

Gingivitis is vrijwel 100% te voorkomen. Zorgvuldige mondhygiëne - poetsen en flossen - om het tandplak van de tanden te verwijderen, naast regelmatige bezoeken aan je tandarts, kunnen bloedend tandvlees en gingivitis voorkomen.

Je rookt

Rokers lopen een hoger risico om last van bloedend tandvlees te krijgen.

Het roken kan om verschillende redenen voor een ​​toename van parodontitis zorgen. Geïnhaleerde rook kan irriterende gifstoffen op de tanden achterlaten, die zelfs door mondhygiëne moeilijk te verwijderen zijn.

Deze ongezonde stoffen kunnen ervoor zorgen dat het tandvlees ontstoken raakt en gaat bloeden. Rokers kunnen ook een gecompromitteerde immuunrespons hebben op infecties en problemen hebben met de juiste genezing en oxygenatie van de bloedtoevoer - wat allemaal factoren zijn die een negatief effect kunnen hebben op de gezondheid van je tandvlees.

Stop met roken en je tandvlees zal je eeuwig dankbaar zijn.

Je consumeert slechte voeding

Het handhaven van een gezonde levensstijl is belangrijk. Het hebben van een uitgebalanceerd dieet is niet alleen de sleutel voor een gezond lichaam, maar ook voor een gezonde mond. En vergeet de zogenaamde 'wondermiddelen' die beweren dat ze het tandvlees gezond houden en orale ziekten kunnen voorkomen. Zulke voedingsmiddelen bestaan ​​gewoonweg niet.

Het enige wonder is de tandenborstel. Een combinatie van goede mondhygiëne en de algehele gezondheid is de beste preventie.

Jij bent een vrouw

De hormonale veranderingen tijdens de menstruatie en de zwangerschap kunnen de kans op bloedend tandvlees vergroten. (Je kunt de zwangerschapsmythen trouwens gerust negeren.)

Er zijn vrouwen, die in verband met hun maandelijkse cyclus, regelmatig hormonale gingivitis ervaren. De hormonale veranderingen in de zwangerschap verhogen ook het risico op het ontwikkelen van gingivitis of parodontitis.

Als je denkt dat je tandvlees door veranderingen in je hormonen bloedt, moet je je tandarts even om advies vragen over het aanpassen van je mondgezondheidsroutine.

Je hebt slechte gewoonten wat betreft je mondhygiëne

Te hard poetsen, helemaal niet poetsen, vergeten te flossen - als je niet toegewijd bent aan een regelmatige en zorgvuldige mondhygiëne, zal je tandvlees de negatieve gevolgen hiervan ondervinden.

Het tandvlees is een vrij zacht weefsel. Als je dit met een tandenborstel met een harde borstel te hard raakt, kan het gaan opzwellen en gaan bloeden.

Tandenborstels met een zachte borstel bieden een zachtere reinigingsoptie voor je tandvlees en je tanden, maar als je vergeet te borstelen, maakt het soort tandenborstel dat je gebruikt niet meer uit.

De belangrijkste oorzaak van gingivitis is de ophoping van plaque. Ik raad mensen aan om minstens twee keer per dag (in de ochtend en voor het slapengaan) hun tanden te poetsen en dagelijks te flossen.

Dit zal zowel de plaque als ook alle voedselresten, die na het eten in je mond achterblijven, verwijderen. De bacteriën in de plaque gebruiken de voedselresten om zuren te produceren, die zowel het tandvlees als de tanden kunnen beïnvloeden.

Koolhydraten van zetmeelrijke en suikerhoudende voedingsmiddelen zoals chips en zoete broodjes of gebak laten de slechtste voedselresten achter. Ze kunnen als ze niet snel worden verwijderd langdurig aan je tanden en je tandvlees blijven plakken.

Als je van dit soort voedingsmiddelen houdt, is het om schadelijke effecten op je tandvlees en je tanden te voorkomen noodzakelijk dat je je tanden onmiddellijk na het eten poetst.

Je gebruikt bepaalde medicijnen

Heb je je ooit afgevraagd waarom je tandarts je vraagt ​​of je nieuwe medicijnen bent gaan gebruiken? Sommige geneesmiddelen, die door een arts worden voorgeschreven, kunnen je risico op bloedend tandvlees verhogen. Anticonvulsiva zoals Dilantin kunnen bijvoorbeeld abnormale zwellingen aan het tandvlees veroorzaken.

Sommige bloeddrukmedicijnen en immuno-onderdrukkende middelen kunnen ook een tandvleesontsteking en bloeding veroorzaken, terwijl andere geneesmiddelen je een droge mond kunnen geven, wat trouwens nog een andere trigger voor tandvleesaandoeningen is.

Er zijn waarschijnlijk meer dan 400 soorten medicijnen, waaronder antihistaminica, sedativa, antidepressiva en antipsychotica die de hoeveelheid speekselvloed in de mond kunnen beïnvloeden.

Speeksel is nodig om de voedselresten weg te spoelen en de tandvlees-irriterende zuren die door bacteriën worden geproduceerd te neutraliseren.

Als je je speekselvloed verliest, is het belangrijk om een ​​goede mondhygiëne te hebben omdat je mond dan namelijk niet de heilzame effecten van het speeksel krijgt.

Waarom is bloedend tandvlees zo slecht voor je gezondheid?

De reden waarom bloedend tandvlees een groot probleem is, is omdat de slechte bacteriën op die manier via de bloedbaan toegang hebben tot het hele lichaam. Ja, helaas kunnen deze ziekteverwekkende micro-organismen in de bloedbaan terechtkomen en zo de rest van het lichaam bereiken.

Slechte bacteriën in de bloedbaan veroorzaken een zogenaamde systemische inflammatoire cascade.

Zoals de naam al doet vermoeden, creëert een systemische inflammatoire cascade een chronische ontstekingsreactie van het hele lichaam op de 'indringer' die via het bloedende tandvlees binnenkwam.

Het is de chronische ontsteking, die wordt veroorzaakt door slechte bacteriën die de verbinding maakt tussen tandvleesaandoeningen en een verhoogd risico op het krijgen van:

 • hartziekte
 • een beroerte
 • kanker
 • diabetes
 • artritis
 • kindjes met een laag geboortegewicht

Wat kun je doen om bloedend tandvlees te voorkomen?

Gezond tandvlees zal NIET bloeden. Bloedend tandvlees is in feite het belangrijkste teken van tandvleesaandoeningen. Of eenvoudiger gezegd, het is het bewijs dat je lichaam een ​​infectie in je tandvlees bestrijdt.

Als jij hiervan last hebt, ben je niet de enige; de meeste onderzoeken schatten dat ongeveer 50% van de bevolking momenteel is geïnfecteerd met een of andere vorm van parodontitis.

Recente onderzoeken laten de ernstige bedreiging die tandvleesaandoeningen vormen voor onze algehele gezondheid zien en hebben zelfs aangetoond dat dit van invloed is op je levensduur. Daarom is het van cruciaal belang om nu meteen je parodontale gezondheid onder controle te krijgen en wij zijn er om je hierbij te helpen!

Dit zijn onze tien beste manieren om het bloeden van je tandvlees voor eens en voor altijd te stoppen:

 1. Bezoek vaker je tandarts

De meeste mensen zijn gewend om hun tandarts elke zes maanden te bezoeken. Dit lijkt in de westerse gezondheidscultuur als een soort gouden regel te zijn ingebed. Maar het is eigenlijk alleen maar zo voor mensen met perfect gezonde tanden en tandvlees!

Als je tandvlees echter bloedt en/of ontstoken is (oftewel geïnfecteerd), dan is het duidelijk dat de routine van zes maanden niet voor je werkt en dat je de tandarts om de drie maanden moet bezoeken en/of moet overwegen om een ​​interventietherapie te ondergaan om de ziekte te kunnen stoppen. Laat de parameters van je tandartsverzekering je gezondheidskeuzes niet dicteren! Vraag je eigen tandarts hoe vaak je het best kunt komen en vraag om advies op maat over hoe je je bloedend tandvlees moet behandelen!

Bloedend tandvlees: Wat kun je doen?

Wat ons meteen brengt naar suggestie # 2...

 1. Parodontale interventie (ook wel bekend als een parodontale behandeling)

Routinematige reinigingen zijn alleen geschikt voor mensen met gezonde tanden en tandvlees. Geïnfecteerd tandvlees vereist gespecialiseerde zorg. Vaak is dit met behulp van geavanceerde instrumenten en medicijnen en behandelingsprotocollen die specifiek zijn afgestemd op de parodontale patiënt (dit betekent meestal een ander soort reiniging en veel vaker).

Het goede nieuws is dat de moderne tandheelkunde eraan heeft bijgedragen om deze procedures effectiever en comfortabeler dan ooit tevoren te maken. Deze aanvullende procedures kunnen al dan niet gedekt zijn door een verzekering, maar dat mag niet je enige overweging zijn bij het bepalen van je gezondheidskeuzes.

In plaats daarvan kun je beter dit onthouden - vroege interventie is altijd minder uitgebreid en veel minder duur! Vraag zo snel mogelijk aan je tandarts wat je opties zijn! Je kunt het best worden doorverwezen naar een gespecialiseerde parodontoloog.

 1. Poets je tanden

Duh! We kennen deze allemaal (en de meesten van ons doen het ook). De meesten van ons doen het echter niet vaak of lang genoeg genoeg. Het duurt ongeveer twee minuten om een ​​mond vol tanden grondig te reinigen.

Helaas hebben sommige onderzoeken de gemiddelde poetstijd voor de meeste volwassenen op minder dan dertig seconden geschat. Tandenpoetsen moet na elke maaltijd en snack worden gedaan (wat?! Ik dacht dat ik maar twee keer per dag moest poetsen?!) Twee keer per dag poetsen wordt meestal aanbevolen voor mensen die geen tandheelkundige aandoening hebben.

Probeer zowel de frequentie als de duur van het poetsen te verhogen. Je doel moet zijn om na elke maaltijd en snack gedurende minimaal twee minuten te poetsen (maar let op - je moet ongeveer een half uur wachten tussen het eten en het poetsen - dit zal het risico van glazuurschade verminderen - vraag je tandarts informatie over wat het beste is in jouw omstandigheden).

En bloedend tandvlees bij het poetsen is geen reden om minder vaak te poetsen!!!

 1. Poets je tanden… naar behoren!

Hé, wacht eens even... je hebt dit al genoemd. Ja, maar de poetstechniek is zo belangrijk dat het een eigen plekje verdiende in deze lijst.

Als je al vaak en lang genoeg poetst, dan is het misschien jouw techniek die niet helemaal goed is. Veel mensen gebruiken borstels die te stijf zijn en ze poetsen hun tanden alsof ze proberen om de grillplaat van hun BBQ schoon te maken.

Verschillende onderzoeken tonen nu aan dat borstels met zachte haren effectiever zijn omdat ze kunnen buigen en dus bochten kunnen maken om ook de hoeken en nauwe ruimtes rond je tanden en tandvlees te bereiken. Denk er eens over na... je schrobt natuurlijk geen vlakke tegelvloer. Je tanden zijn afgerond en de plaatsen die het meest moeten worden schoongemaakt, bevinden zich in de moeilijk bereikbare hoeken en spleten.

Harde poetsbeurten en stijve borstels met harde haren maken het werk gewoon niet af. In feite kan een borstel met harde haren ook voor bloedingen zorgen (en dan is de oorsprong dus geen infectie).

Gebruik om de beste resultaten te krijgen een borstel met zachte haren en maak een zachte ronddraaiende beweging met de haren in een hoek van 45 graden!

 1. Antibacteriële mondspoeling

Zoals we al zeiden, bloedend tandvlees = geïnfecteerd tandvlees.

Ja, een tandvleesaandoening is het resultaat van een bacteriële infectie. Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat er een verscheidenheid aan antibacteriële mondspoelingen beschikbaar is die effectief zijn in het verminderen van de hoeveelheid bacteriën die je tandvlees infecteren. Nog beter nieuws is dat ze ook steeds beter gaan smaken.

Mondspoeling is geen 'magische thuisremedie' noch is het een vervanging voor andere belangrijke tandverzorgingsbehandelingen maar het helpt je wel in je gevecht om bloedend tandvlees te genezen. Bovendien zorgt het ervoor dat je adem beter ruikt en dat is iets dat je dierbaren ongetwijfeld zullen waarderen!

Meestal is 1-2 keer per dag gedurende dertig seconden spoelen voldoende om bacteriële infecties te kunnen verminderen.

 1. Interdentale hulpmiddelen

Deze omvatten tandenstokers maar ook die plastic tandenstoker/floss-dingetjes en andere hulpmiddelen die worden gebruikt om voedsel tussen de tanden te verwijderen en de bacteriële activiteit te verstoren.

Deze hulpmiddelen worden niet aanbevolen als vervanging voor het flossen, maar ze zijn wel een prima laatste redmiddel als je af en toe na een zakenlunch of zoiets niet kunt poetsen of flossen. Voor de beste resultaten mag het hulpmiddel NIET loodrecht op je tand worden gebruikt.

Plaats in plaats daarvan voorzichtig het hulpmiddel onder het tandvlees in lijn met je tand en veeg het vervolgens terug naar het oppervlak van het tandvlees om zo vuil te verwijderen en bacteriën die zich onder het tandvlees verbergen te verstoren.

 1. Meer informatie over het probleem

Je bent goed bezig! Je werkt al aan het zoeken naar een oplossing. Kennis is macht en in dit geval kan kennis je leven redden.

Bloedend tandvlees wordt geassocieerd met een verhoogd risico op het krijgen van hartaandoeningen, hartaanvallen, beroertes, diabetes, kinderen met een te laag geboortegewicht, bepaalde longinfecties en vele andere ernstige algemene gezondheidsrisico's. Dientengevolge hebben mensen met onbehandelde tandvleesaandoeningen doorgaans grotere algemene gezondheidscomplicaties en kan hun levensduur zelfs verkorten. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat het verhelpen van je parodontitis je levensduur met zes of zeven jaar kan verlengen.

 1. Raadpleeg je arts

Je tandvlees is niet alleen een deel van je mond, maar het is ook verbonden met de rest van je lichaam. Meestal is bloedend tandvlees een teken van een plaatselijke infectie. In zeldzame gevallen kan het ook een teken zijn van ernstige systemische gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld een verstoring in de hormonen, een stollingsstoornis in het bloed of zelfs leukemie.

Hoewel dit meestal niet het geval is, is het altijd een goed idee om alle mogelijkheden te overwegen, vooral als het bloeden na geconcentreerde inspanningen om de symptomen te verbeteren aanhoudt.

Hoewel tandvleesaandoeningen vaker voorkomen tijdens de zwangerschap, is dit in de meeste gevallen te wijten aan een verhoogde reactie op de plaquebacteriën.

 1. Ongezonde voeding en levensstijl

Diëten en levensstijl spelen geen direct belangrijke rol bij het wegwerken van tandvleesaandoeningen als je die eenmaal hebt. In de Westerse wereld is een vitamine-tekort zelden een oorzaak van parodontitis. Wel speelt voeding een rol bij zowel de preventie als het onderhoud van het probleem.

Een dieet dat rijk is aan rauwe groenten en fruit, voorziet je van de vitamines en mineralen die essentieel zijn voor gezonde tanden en tandvlees. En omdat gingivitis het gevolg is van bacteriële infecties en omdat het bekend is dat bacteriën beter in een suikerachtige omgeving gedijen, is het logisch dat een dieet met weinig suiker het alleen gemakkelijker zal maken om de gingivale gezondheid te verbeteren en je tandvlees ook gezond te houden.

 1. FLOSSEN!

Je dacht toch niet dat we deze waren vergeten, toch? Nee. We bewaren het beste gewoon voor het laatst.

Maar al te vaak is het ding dat leidt tot de ontwikkeling en progressie van bloedend tandvlees... je raadt het al - gebrek aan flossen! Flossen is belangrijker dan wat dan ook. Waarom? Zoals we al hebben gezegd, is een tandvleesaandoening het resultaat van bacteriën. MAAR dit zijn niet alleen eenzame, geïsoleerde en gemakkelijk te doden bacteriën. Oh nee. Het zijn juist de goed georganiseerde, goed beschermde die we ook wel een "biofilm" noemen.

Biofilm is net zoiets als een georganiseerd misdaadsyndicaat omdat de individuele bacteriën niet alleen werken. In plaats daarvan ‘verbinden’ ze zich om grote kolonies te vormen die niet alleen je tandvlees en je botweefsel vernietigen, maar ook je bloedstroom infiltreren en in je vitale organen terechtkomen. Ze zijn buitengewoon agressief en hebben ook een geweldig ingebouwd verdedigingsmechanisme. Biofilm is bedekt met een kleverige substantie die de bacteriën beschermt tegen aanvallen en het is zeer moeilijk te verwijderen van je tanden en je tandvlees.

Flossen is EEN MANIER om de plaque-biofilm te verwijderen en deze schadelijke bacteriële invasie te verstoren. De uitdaging is echter dat de plaquebacterie zich snel weer hervormt (in minder dan 24 uur), wat betekent dat zelfs mensen met een gezonde mond minstens dagelijks moeten flossen om de vorming en verspreiding van deze bacteriën in hun mond te kunnen voorkomen.

Als je al last hebt van het probleem en echt wilt weten hoe je het tandvlees kunt laten stoppen met bloeden is flossen - naast andere noodzakelijke behandelingen en een gedragsverandering - een absolute must!

Je moet wel in je achterhoofd houden dan het enige tijd kan duren en dat er geduld voor nodig is voordat je erin slaagt het bloeden volledig te kunnen stoppen.

Tot slot…

Je zult nooit spijt hebben van de tijd, de moeite en de middelen die je besteedt aan het verbeteren van de gezondheid van je tandvlees. Je zult er beter uitzien en je ook beter voelen en je zorgt er zo ook voor dat je er in de toekomst profijt van zult hebben. Het gevolg is dat je waarschijnlijk toekomstige zorgkosten bespaart en zelfs jaren aan je leven kunt toevoegen.

Welke betere redenen kunnen er nu zijn om dat bloedend tandvlees voor eens en voor altijd te stoppen!

Wat doe jij om bloedend tandvlees een halt toe te roepen?


Bronnen

www.prevention.com/health/health-concerns/9-weird-reasons-your-gums-are-bleeding

www.drbautista.ca/2017/03/causes-bleeding-gums/

www.menshealth.com/health/what-bleeding-gums-mean

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Er staat in dit artikel dat rokers meer last hebben van bloedend tandvlees. Volgens mij zorgt nicotine voor vasoconstrictie en dus voor minder bloedingen echter...als men stopt met roken ontstaan er door vasodilatatie juist meer bloedingen en worden ontstekingen juist meer zichtbaar.

 2. Bedankt voor de info

  Ook ik heb probleem met tandvlees,
  Dacht dat ik goed poetste,en begrijp het niet goed.
  Tandarts stuurde me door naar Parodontoloog die
  wil nu een Interventie doen x2
  Moet ik me nu zorgen maken?

  Mvg,Rita

  1. Hoi Rita,

   Dat is inderdaad best vervelend! De parodontoloog zal hiervoor eerst een onderzoek doen en kan jou dan goed aangeven wat precies de situatie is. Ook zal de parodontoloog een behandelplan opstellen en samen met jou doornemen wat je hierbij zelf kunt doen. Handig is dus om even af te wachten wat de resultaten van het onderzoek zijn.

   Ik wens je heel veel sterkte!

   Groetjes, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share