• Bloedend tandvlees: Wat kun je doen?

Bloedend tandvlees: Wat kun je doen?

2018-02-08T14:29:14+01:00februari 9th, 2018|Gezond Gebit|1 Reactie

Bloedend tandvlees komt vaker voor dan je denkt. Maar we weten allemaal dat als iets heel vaak voorkomt of als er veel mensen last van hebben dat natuurlijk niet betekent dat het daarom niet erg is. We zien bloedend tandvlees, omdat het zo overduidelijk te zien is, wel als een duidelijk teken dat er problemen in de mond zijn.

Met andere woorden, in tegenstelling tot veel andere tekenen van tandvleesaandoeningen is het heel duidelijk dat er iets aan de hand is als je tandvlees tijdens het flossen of het poetsen bloedt.

Als je tandvlees bloedt of als je last hebt van andere tekenen van problemen in de mond zoals een zwelling of een donkerdere kleur van het tandvlees dan weet je dat er een ontsteking is. Deze minder voor de hand liggende symptomen geven ons niet gemakkelijk snel antwoord of we een infectie op die plek in onze mond hebben of niet, terwijl het bij bloedend tandvlees voor de meeste mensen wel volkomen duidelijk is.

Dat is waarom we het vaak over bloedend tandvlees hebben. Het geeft ons snel uitsluitsel of we een actieve infectie hebben of niet.

Waarom heb jij bloedend tandvlees?

Het verschijnen van bloed op je tandenborstel of in de wastafel na een grondige poetsbeurt is niet iets dat je moet negeren.

Er kan een incidentele orale bloeding optreden als hard voedsel je tandvlees beschadigt, maar als er regelmatig bloed op je tandenborstel zit of bij het spoelen van je mond zichtbaar is, kan er echt iets ernstigers aan de hand zijn.

Je hebt een ontsteking aan je tandvlees

Wanneer je last hebt van plaque kunnen de bacteriën op je tanden of in de holtes in je mond zich ophopen en dan kan je tandvlees (de gingiva) ontstoken raken. Het resultaat is gingivitis. Pijnloos en vrijwel symptoomvrij, wordt gingivitis gemakkelijk over het hoofd gezien tenzij je bloed op je tandenborstel of aan je tandvlees opmerkt.

Gingivitis is iets dat veel genegeerd wordt omdat het niet pijnlijk is. En omdat je het niet ziet, denken veel mensen uit het oog uit het hart.

Maar als het onbehandeld blijft, kan gingivitis leiden tot parodontitis, een kritieke orale aandoening die wordt gekenmerkt door de vernietiging van het tandvlees en tandverlies.

Gelukkig kan gingivitis worden gekeerd en volledig worden vermeden.

Gingivitis is vrijwel 100% te voorkomen. Zorgvuldige mondhygiëne - poetsen en flossen - om het tandplak van de tanden te verwijderen, naast regelmatige bezoeken aan je tandarts, kunnen bloedend tandvlees en gingivitis voorkomen.

Je rookt

Rokers lopen een hoger risico om last van bloedend tandvlees te krijgen.

Het roken kan om verschillende redenen voor een ​​toename van parodontitis zorgen. Geïnhaleerde rook kan irriterende gifstoffen op de tanden achterlaten, die zelfs door mondhygiëne moeilijk te verwijderen zijn.

Deze ongezonde stoffen kunnen ervoor zorgen dat het tandvlees ontstoken raakt en gaat bloeden. Rokers kunnen ook ee