Botontkalking en Osteopenie

Laatste Update: 24 oktober 2016

(Bijna) alles over Osteoporose!

osteoporoseOsteoporose is een hele gemene aandoening: Je merkt er helemaal niets van, tot het moment dat je een bot breekt, en nog eentje, en nog eentje. Je botten worden beetje bij beetje dunner en zwakker, waardoor iedere val kan leiden tot gebroken botten, met als gevolg dat je weer, vaak voor de zoveelste keer, moet revalideren.

Wat Osteoporose precies is, hoe het ontstaat, wat de risicofactoren zijn, behandelingen, diagnose en alternatieve behandelingen. Ik laat (bijna) alles de revue passeren in dit monsterartikel over Osteoporose.

Wat is osteoporose?

Je botten bestaan uit levend weefsel. Ieder dag breekt je lichaam het oude bot af, en laat er nieuwe bot voor in de plaats groeien. Op je 25ste levensjaar is dat proces op zijn hoogtepunt. Tot die tijd maak je eigenlijk meer bot aan, dan dat je verliest. Je zit nog in de groei! Maar na je 25ste levensjaar draait dat proces zich om, en begin je sneller bot te verliezen dan dat je lichaam nieuw aan kan maken. In het begin gaat dat tergend langzaam, maar naarmate je ouder wordt, zal dat steeds sneller gaan.

Het is daarom van groot belang om sterke botten op te bouwen op het moment dat je nog jong bent, op het moment dat het nog kan. Sterke botten zijn minder kwetsbaar voor de bot-vernietigende ziekte die Osteoporose heet.

Osteoporose betekent letterlijk: ‘Poreus Bot’, en dat houdt concreet in dat je botten zwakker worden, veel zwakker.

Osteoporose is een aandoening die er voor zorgt dat het botweefsel steeds dunner en zwakker wordt. Dit zorgt voor zwakke botten die erg kwetsbaar zijn voor breuken als gevolg van bijvoorbeeld een ongelukkige val. Normaal gesproken zou dit geen problemen opleveren, maar als je osteoporose hebt, dan eindigt dit nagenoeg altijd in gebroken botten met alle gevolgen van dien.

Het grote probleem is dat je niets merkt van de ontwikkeling van osteoporose Pas als het in een vergevorderd stadium is, merk je het plotseling als je een keer vreemd komt te vallen. Nogmaals: Normaal gesproken geen probleem, maar nu breek je plotseling je heup of je bovenbeen. De Osteoporose wordt dus vaak pas ontdekt op het moment dat er sprake is van een botbreuk. En na iedere breuk wordt je steeds vatbaarder voor een volgende breuk.

Om de langere termijn is dit slopend voor de patiënt: Iedere keer als er weer sprake is van een breuk, volgt er weer revalidatie. En dan is het bijna weer ‘wachten’ op een volgende breuk. Een zenuwslopend proces, iedere keer weer.

Hoe ontwikkelt Osteoporose zich?

De echte oorzaak van osteoporose is onbekend, ondanks heel veel onderzoeken. Maar we weten wel hoe de aandoening zich in de loop van de tijd ontwikkelt, en wat het doet met je botten.

Stel je botten voor als levende, zich steeds vernieuwende en veranderende organismen in je lichaam. Bekijk de buitenkant van je botten als een soort huls. In deze beschermende huls zit het werkelijke bot wat bestaat uit een heel gevoelig materiaal, met allemaal gaatjes. Je kunt het vergelijken met een spons of een bijenraat

Op het moment dat osteoporose zich in jouw lichaam ontwikkelt, in combinatie met verzwakking van de spieren, dan worden al die kleine ‘sponsgaatjes’ in het binnenste deel van je botten steeds groter en talrijker. Hierdoor wordt de interne structuur van de botten verzwakt en brokkelt af.

Als dat je een vervelende val maakt, zullen je botten niet meer sterk genoeg zijn om de krachten van de val op te vangen, en zullen één of meerdere botten breken of scheuren.

De groei van je botten

Het vernieuwen van botweefsel gebeurt in 2 fases: In eerste instantie zijn er de zogenaamde ‘Osteoclasten’. Dit zijn botcellen die het oude botweefsel afbreken. Vervolgens zijn er andere botcellen, de zogenaamde ‘Osteoblasten’, die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van nieuw botweefsel.

Deze twee soorten botcellen werken, gedurende je hele leven, meestal heel goed samen. Tot je 25ste levensjaar zullen de Osteoblasten in de meerderheid zijn, waardoor je meer botweefsel aanmaakt, dan dat je afbreekt. Daarna zullen beetje bij beetje de Osteoclasten de overhand krijgen. Dat wil zeggen dat je botten sneller af gaan breken, dan er nieuw botweefsel aangemaakt wordt. In eerste instantie merk je daar helemaal niets van, maar op hogere leeftijd wordt dit probleem steeds groter.

Hoe houd je zo lang mogelijk sterke botten?

Hoewel er allerlei zaken zijn die we niet kunnen controleren, zoals leeftijd, erfelijkheid, geslacht en ras, zijn er een aantal factoren die erg belangrijk zijn voor het behoud van sterk botweefsel.

Uiteindelijk zijn er drie factoren die een belangrijke rol spelen bij de opbouw, en afbraak, van botweefsel:

Bijschildklierhormoon (PTH)

Het bijschildklierhormoon speelt een hele belangrijke rol in de opbouw en afbraak van botweefsel. Een hoog niveau PTH zal de Osteoclasten activeren, waardoor er meer botweefsel afgebroken wordt. Het mineraal Calcium speelt hierin een belangrijke rol. Als er niet genoeg calcium in het bloed aanwezig is, zal de productie PTH omhoog gaan, wat zal leiden tot overmatige afbraak van botweefsel. Ook kan een tekort aan calcium zorgen voor botafbraak om alsnog het tekort aan calcium aan te vullen. Beide processen leiden tot hetzelfde: Overmatige afbraak van je botweefsel.

Calcium

Calcium hebben we nodig voor allerlei processen, waaronder de werking van het hart, de bloedstolling en de spierfuncties. Zoals eerder gezegd, zal je lichaam calcium uit je botten halen, als er sprake is van een tekort. Het is dus in alle opzichten belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen, gedurende je hele leven.

Dit geldt met name op jeugdige leeftijd, als de botten nog in de groei zijn. In die periode wordt de basis gelegd voor sterke botten, waar je later veel profijt van kunt hebben. Op oudere leeftijd zal het eten van calcium-rijk voedsel de botafbraak enigszins beperken.

Vitamine D

Vitamine D is essentieel voor de opname van calcium. Je kunt genoeg calcium binnenkrijgen, maar als er geen vitamine D beschikbaar is, zal je lichaam het calcium niet opnemen, en zal het je lichaam via de natuurlijke weg weer verlaten.

Veel ouderen hebben vaak een gebrek aan Vitamine D. Er is gebleken dat bijna de helft van de botbreuken uiteindelijk niet te wijten zijn aan een gebrek aan calcium, maar aan een gebrek aan Vitamine D.

osteoporose en vitamine D

Daarnaast heeft een tekort aan Vitamine D nog meer gevolgen: De Osteoclasten, de cellen die botweefsel afbreken, zullen geactiveerd worden waardoor er sprake zal zijn van overmatige afbreuk van botweefsel. Ook zal een overproductie van het bijschildklierhormoon PTH een gevolg zijn, waardoor er uiteindelijk nog meer Osteoclasten worden geactiveerd. Al met al een vicieuze cirkel wat uiteindelijk zal leiden tot Osteoporose.

Meer informatie over vitamine D: De beste voedingsmiddelen om een vitamine D tekort in de winter te voorkomen

De invloed van hormonen op je botweefsel

Osteoporose komt vaker voor bij vrouwen, dan bij mannen. Het betreft dan met name blanke en Aziatische vrouwen. Een reden hiervoor is het effect van het dalende oestrogeenniveau na de menopauze.

Een constant niveau van dit hormoon is erg belangrijk voor het instandhouden van de balans tussen afbraak en opbouw van botweefsel. Als het niveau oestrogeen daalt, dan heeft dit invloed op de hoeveelheid Osteoclasten, wat leidt tot een snellere afbraak van botweefsel.

Daarnaast zijn er ook nog hormonen die onderdeel zijn van medicatie, of een verstoring van de hormoonbalans door een andere aandoening. Dit kan het proces van Osteoporose versnellen. We noemen dit Secundaire Osteoporose.

Dit is vaak het gevolg van het innemen van glucocorticoïde steroïden. Steroïden, zoals cortisol en prednison, vertragen je Osteoblasten en activeren je Osteoclasten. Daarnaast blokkeren ze ook voor een deel de opname van Calcium, waardoor je uiteindelijk heel snel botweefsel zult verliezen.

Ook het nemen van schildklierhormonen kan het risico op Osteoporose verhogen. Schilklierhormonen versnellen namelijk het proces van afbraak en opbouw, waardoor er een reëel gevaar is dat de Osteoclasten en de Osteoblasten uit evenwicht raken.

De symptomen van Osteoporose

Osteoporose wordt vaak beschouwd als een ‘sluipende’ aandoening. Als de aandoening zich ontwikkelt, heb je er in eerste instantie helemaal geen last van. Pas in een vergevorderd stadium kun je de symptomen zien, en vooral merken. Als je een van de volgende symptomen herkent, neem dan contact op met je huisarts voor een definitieve diagnose, inclusief een behandeling om de afbraak van botweefsel zo veel mogelijk te beperken.

Je hebt een botbreuk

Een botbreuk is uiteraard één van de meest voorkomende symptomen, en voor veel mensen de aanleiding voor een onderzoek waarbij de diagnose Osteoporose wordt gesteld. Breuken kunnen uiteraard optreden bij een vervelende val, maar ook bij een onhandige beweging, bijvoorbeeld het nemen van een stoepje of het traplopen. Tijdens traplopen wordt je hele gewicht steeds verplaatst van het ene been naar het andere been. Hierdoor worden je botten extra belast, waardoor deze kunnen breken. In extreme gevallen kunnen zelfs botbreuken ontstaan na een stevige hoestbui.

Je hebt pijn in je rug, of in je nek

Osteoporose kan aan de basis staan van compressiefracturen in de ruggengraat. Deze kunnen heel erg pijnlijk zijn omdat de ingedrukte wervels de zenuwen kunnen afknijpen, waardoor de uiteindelijke pijn kan ontstaan. Deze pijn kan variëren van een zeurende pijn, tot een helse, indringende pijn.

Je wordt kleiner

Deze zelfde compressiefracturen kunnen er ook voor zorgen dat je kleiner wordt. Het kleiner worden is één van de meest herkenbare, en meest voorkomende, symptomen van Osteoporose.

Je hebt een gebogen houding

De samendrukking van de wervels, door de compressiefracturen, kan ook zorgen voor een gebogen ruggengraat waardoor je een gebogen houding krijgt. Een gebogen rug staat ook wel bekend onder de naam Kyphose. Kyphose kan op zijn beurt weer zorgen voor pijn in de rug en pijn in de nek, en kan zelfs van invloed zijn op je ademhaling door de extra druk op de luchtwegen.

Risico verhogende factoren voor het krijgen van Osteoporose

Hoewel het niet mogelijk is om te voorspellen of je wel of niet Osteoporose gaat ontwikkelen, zijn er een aantal factoren die het risico fors kunnen verhogen. Er zijn een aantal factoren die je tot op zekere hoogte kunt controleren. Andere factoren heb je geen controle over.

Eerst even de risico verhogende factoren die je WEL kunt controleren:

Voedingsgewoonte

Met een slecht voedingspatroon kun je het risico op Osteoporose fors vergroten. Gelukkig kun je dit zelf controleren door je voedingspatroon in positieve zin aan te passen. Zorg met name dat je dieet bestaat uit voldoende calcium, vitamine C, kalium en vitamine D.

Calcium is een basis bestanddeel van botten. Voldoende vitamine D is wel van essentieel belang, anders wordt het ingenomen calcium niet opgenomen door je lichaam. Voldoende calcium eten, zonder de beschikbaarheid van vitamine D, heeft helemaal geen zin.

Met name zuivelproducten zijn rijk aan calcium. Ook zijn er producten op de markt waaraan calcium is toegevoegd. Ook kun je calcium binnenkrijgen met behulp van voedingssupplementen, maar dat wordt over het algemeen afgeraden. De natuurlijke vorm van calcium, zoals je dit in zuivel kunt vinden, zou de eerste bron moeten zijn. En als je toch supplementen wilt nemen, kies dan voor een goede kwaliteit. Goedkoop is ook in dit geval duurkoop!

Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals zalm en tonijn, en wordt vaak toegevoegd aan melk, en sommige ontbijtgranen. Je haalt ongeveer 20% vitamine D uit je voeding. De rest haal je uit zonlicht. Nee, je hoeft niet in de felle zon te gaan zitten. Is niet goed voor je huid. Gewoon lekker buiten zijn is voldoende. Niet alleen goed voor je vitamine D, maar voor je algehele gezondheid.

Je kunt ook voedingssupplementen nemen, maar dan moet je wel oppassen dat je niet té veel vitamine D binnen krijgt. Deze vitamine is ook vaak een toegevoegde vitamine in andere supplementen, met name de supplementen waar ook calcium in zit.

Groenten en fruit bevatten belangrijke vitaminen en mineralen, dat is niks nieuws. Belangrijke stoffen, in deze context, zijn kalium en vitamine C. Deze twee voedingsstoffen helpen de botten om sterk te worden, en te blijven. Bij een tekort zal het risico op osteoporose hoger zijn, en zal een negatieve invloed hebben op je gezondheid in het algemeen.

Mensen met Anorexia Nervosa hebben ook een grote kans om Osteoporose te ontwikkelen, vanwege het tekort aan voedingsstoffen.

Niet genoeg bewegen

Een inactieve levensstijl kan het risico op Osteoporose verhogen. Intensieve oefeningen, zowel cardio als krachttraining, zijn belangrijk voor het opbouwen en het onderhouden van je botmassa.

Denk maar eens aan:

  • Wandelen
  • Dansen
  • Joggen
  • Krachttraining

Door het belasten van je lichaam, en dus je botten, worden ze sterker, en zal de kans op Osteoporose beduidend kleiner zijn.

Nicotine

Onderzoek heeft uitgewezen dat het roken kan leiden tot het verlies van botmassa, met als gevolg dat er meer kans is op breuken. Roken is met name een probleem als je ook nog eens te maken hebt met een laag lichaamsgewicht, weinig beweging en een slecht voedingspatroon.

Roken verandert ook de hormoonbalans, wat de processen rondom botvorming volledig over de kop gooien.

Maar er is ook goed nieuws: De schade die roken aanricht, voor wat betreft de invloed op je botten, kun je terugdraaien. Dat wil zeggen: Als je nu stopt, dan zullen deze negatieve effecten zich vanzelf herstellen. Alweer een goede reden om te stoppen!

Wil jij stoppen met roken? Lees dan even verder: Hoe snel gaat je gezondheid erop vooruit als je stopt met roken?

Alcohol

Een overmaat aan alcohol kan bijdragen aan de ontwikkeling van Osteoporose. Ook alcohol heeft een negatieve invloed op je hormoonbalans, met dezelfde gevolgen als bij het roken.

Maar ook hier is goed nieuws: Het drinken van 1 glaasje alcohol per dag, zou juist het tegenovergestelde effect hebben. Neem dan wel bij voorkeur een lekker rood wijntje. Deze bevat namelijk hele krachtige Flavonoïden, belangrijke antioxidanten voor je lichamelijke gezondheid.

osteoporose & alcohol

Maar om even een stapje verder te gaan: Chronisch alcoholisme (minimaal 10 glazen alcohol per dag) wordt in verband gebracht met een zeer lage botdichtheid, verminderde activiteit van de botcellen en problemen met de stofwisseling, wat ook weer een negatief effect heeft op de gezondheid van de botten.

Medicatie

Er zijn bepaalde medicijnen en medische aandoeningen die het risico op Osteoporose kunnen verhogen. Denk hierbij maar eens aan prednison en cortisol, oraal ingenomen of geïnjecteerd. Ook bepaalde geneesmiddelen tegen kanker worden in verband gebracht met Osteoporose.

Hormoonziektes en auto-immuunziektes zijn ook risico verhogend. Als je last hebt van een chronische ziekte, in het algemeen, dan is het verstandig om eens aan je behandelend arts te vragen over de gevolgen van de aandoening en de bijbehorende medicatie voor wat betreft het risico op de ontwikkeling van Osteoporose. Als botontkalking een bijwerking is van één van je medicijnen, overleg dan met je behandelend arts om deze medicatie te vervangen. Andere medicijnen hebben ook bijwerkingen, daar kunnen we niet om heen. Het blijft kiezen uit kwaden.

En dan nu de risico verhogende factoren die je NIET kunt controleren:

Leeftijd

Voor je 25ste tot 30ste levensjaar hoef je je normaal gesproken helemaal geen zorgen te maken. Je lichaam maakt dan meer botweefsel aan, dan het af kan breken. Daarna zal de nieuwe aanmaak van botweefsel heel langzaam afnemen. Uiteindelijk krijg je dus minder botmassa. Dit is een onvermijdelijk proces. Het is de kunst om dit proces zo lang mogelijk uit te stellen naarmate je ouder wordt.

Lichaamsbouw

Vrouwen die klein en / of heel dun zijn, hebben een hogere kans op het krijgen van Osteoporose, in vergelijking met vrouwen die groter zijn, en / of een normaal gewicht hebben. Dit komt eenvoudigweg doordat kleine en dunne vrouwen minder botmassa hebben. Daarnaast speelt gewicht ook een rol. Ditzelfde geld overigens ook voor mannen.

Bestaande botdichtheid

Bij vrouwen is het risico op Osteoporose het grootst na de menopauze. Het is dus zaak om voor je menopauze zo sterk mogelijke botten te hebben. Hoe sterker je botten op het moment dat je menopauze afgelopen is, hoe minder kans op Osteoporose op latere leeftijd. Door de hoge botdichtheid zal het eenvoudigweg langer duren voordat de botontkalking problemen gaat geven.

Het is dus belangrijk om van jongs af aan te werken aan sterke botten, om problemen op latere leeftijd te vermijden.

Erfelijkheid

Als je ouders last gehad hebben van Osteoporose, dan is de kans groot dat ook jij hier last van gaat krijgen. Hoe het precies werkt is niet helemaal duidelijk, maar feit is wel dat Osteoporose afhankelijk is van bepaalde erfelijke kenmerken.

Geslacht

Vrouwen hebben vier keer zo veel kans om Osteoporose te ontwikkelen dan mannen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat vrouwen vaak kleiner zijn dan mannen. Ook het gewicht speelt hierin een rol. Vrouwen hebben met name een hoger risico na hun 50ste levensjaar, onder andere door de daling van het hormoon Oestrogeen als gevolg van de menopauze.

Afkomst

Ook de afkomst speelt een rol. Blanke vrouwen en Aziatische vrouwen hebben een grotere kans op Osteoporose. Bovendien hebben blanke vrouwen, bij een ongelukkige val, meer kans op een heupfractuur, dan vrouwen van Afrikaanse afkomst.

Het vaststellen van de diagnose Osteoporose

Om zeker te zijn van een diagnose, worden een aantal belangrijke stappen ondernomen. Een arts zal dit doen op basis van een risico analyse, aangevuld met lichamelijk onderzoek.

Over het algemeen zal de volgorde er als volgt uit zien:

Je medische geschiedenis

Je arts zal een risicoanalyse willen maken, om jouw kans op het ontwikkelen van Osteoporose te bepalen. Hiervoor zal de arts allemaal vragen gaan stellen over de familiegeschiedenis, je voeding, je lichamelijke activiteiten, je drinkgewoonten, en of je rookt. Ook zal de arts je medische dossier nakijken op eerdere en huidige aandoeningen met de bijbehorende medicatie.

Ook zal je arts informatie willen hebben over eerdere botbreuken, over eventuele pijn in de rug of in de nek, over het feit of je eventueel kleiner bent geworden, en over je lichaamshouding. Deels zal de arts dit zelf constateren, deels zal de arts vragen stellen.

Lichamelijk onderzoek

Naar aanleiding van de antwoorden op de eerder gestelde vragen, zal je arts een lichamelijk onderzoek doen. Eerst zal hij kijken naar je lichaamshouding, en hij zal ook je lengte meten. Deze meetwaarde zal hij vergelijken met eerdere metingen uit je medische dossier. Ook worden er monsters genomen om de hoeveelheid vitamine D in je lichaam te bepalen. Daarnaast zal uit dezelfde monsters gegevens verzameld worden over de metabole activiteit van de botten. In het geval van Osteoporose is deze activiteit vaak hoger dan normaal.

Botdichtheid bepalen

Als je arts uiteindelijk bepaald heeft dat er wel degelijk een hoog risico is op Osteoporose, dan kan deze besluiten om een test te doen om de botdichtheid te bepalen. Dit is een pijnloze, snelle test om de botdichtheid en het risico op botbreuken te bepalen. Dit kan onder andere worden bepaald met behulp van röntgenstralen.

Bloed- en urine onderzoek

Bepaalde ziektes en aandoeningen kunnen aan de basis staan van Osteoporose, onder andere problemen met de schildklier. De arts kan bloed- en urinemonsters nemen om dit verder te onderzoeken en eventueel uit te sluiten. Er wordt dan gekeken naar de aanwezige hoeveelheid calcium, het functioneren van de schildklier, en het niveau testosteron (bij mannen).

De reguliere behandeling van Osteoporose

Osteoporose is niet te genezen, dat hebben we eerder al vastgesteld. Maar er zijn wel diverse behandelingen mogelijk die de voortgang van Osteoporose zo veel mogelijk kunnen vertragen. Deze behandelingen zullen waarschijnlijk ook door je behandelend arts voorgeschreven worden. Zo niet, dan kun je hierom vragen. Ga in ieder geval niet zelf dokteren: Overleg altijd met je behandelend arts!

Calcium

Calcium is belangrijk voor de sterkte van je botten. Hoewel je eigenlijk al eerder calcium in had moeten nemen, is het ook nu nog steeds onmisbaar om het proces zo veel mogelijk uit te stellen. Mensen tussen de 19 en de 50 jaar zouden ongeveer 400 IE per dag in moeten nemen. Boven de 50 jaar kan dit verhoogd worden naar maximaal 800 IE.

Als je door middel van voeding niet genoeg Calcium binnen krijgt, dan zal de arts je supplementen voorschrijven. Maar calcium uit natuurlijke bronnen hebben natuurlijk de voorkeur. Beschouw supplementen als een tijdelijke oplossing, terwijl jij je voedingspatroon aanpast.

Vitamine D

Dit zelfde verhaal geldt voor vitamine D. Vitamine D is essentieel voor de opname van Calcium. Onder invloed van 20 minuten dagelijks zonlicht, produceert je lichaam voldoende Vitamine D voor de gehele dag. Voor mensen die last hebben van huidkanker, of een andere reden hebben waardoor ze niet in de zon willen of kunnen, zijn er supplementen beschikbaar. Mensen van 50 jaar of ouder, zouden dagelijks minimaal 600 IE vitamine D binnen moeten krijgen.

Medicijnen

Bisfosfonaat is een verzamelnaam voor medicijnen die Osteoporose kunnen voorkomen en vertragen. Na verloop van tijd zal, onder invloed van deze medicijnen, het botverlies vertragen en de botdichtheid verhogen, waardoor de kans op breuk bij een val minimaal gehouden kan worden.

Een andere optie moeten ze zoeken in de groep medicijnen genaamd Selectieve Oestrogeen Receptor Modulatoren. Deze worden met name toegepast bij vrouwen die te weinig oestrogeen in hun systeem hebben, bijvoorbeeld na de menopauze.

Lichamelijke activiteit

Ben je al lekker aan het sporten? Dan kun je krachttraining aan je lijstje toevoegen. Nee, je hoeft beslist géén sixpack te kweken, maar een beetje spieren kweken en versterking van de botten door de belasting, kan een grote hulp zijn. Ook sporten waarbij je je eigen gewicht moet dragen en verplaatsen, moeten een onderdeel van je sportroutine worden. Denk hierbij maar eens aan wandelen, joggen, dansen en aerobics.

Hormoontherapie

Hormoontherapie kan tijdens en na de menopauze helpen om Osteoporose, als gevolg van minder oestrogeen in je lichaam, zo veel mogelijk te vertragen. Bovendien bestrijd je met een hormoontherapie ook alle andere ongemakken van de overgang. Denk maar eens aan die vervelende opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen.

Hormoontherapie is overigens niet voor iedereen weggelegd. Waarschijnlijk is het niet de juiste behandeling als je een voorgeschiedenis hebt met, of een verhoogd risico hebt op een hartaanval, een beroerte, bloedproppen, en / of borstkanker.

Natuurlijke middelen die kunnen helpen tegen Osteoporose

Het doel van natuurlijke oplossingen is uiteraard het ondersteunen van de genezing, of het genezen zelf, van een aandoening, zonder gebruik te maken van reguliere medicatie. Sommige alternatieve behandelingen en therapieën kunnen toegepast worden voor Osteoporose, maar er is weinig wetenschappelijk of klinisch bewijs dat het ook echt werkt. Aan de andere kant, veel mensen beweren dat ze toch baat gehad hebben bij een alternatieve behandeling.

Het is wel belangrijk om te beseffen dat je een alternatieve behandeling altijd moet overleggen met je behandelend arts. In sommige gevallen kan er sprake zijn van een ongewenste interactie tussen de kruiden en de medicijnen die je nu slikt. Als je behandelend arts hiervoor open staat, kan deze helpen bij het coördineren van het totale behandelplan wat past bij jouw persoonlijke behoefte.

Hoewel het duidelijk is dat er veel meer onderzoek nodig is, wordt er over het algemeen wel aangenomen dat sommige kruiden en alternatieve behandelingen wel degelijk een ondersteunende functie hebben bij het vertragen van Osteoporose.

Rode Klaver

Rode Klaver wordt gebruikt om de aanwezigheid van oestrogeen achtige verbindingen. Aangezien de daling van het hormoon oestrogeen één van de mogelijke oorzaken kan zijn voor versneld botverlies, wordt er binnen de alternatieve zorgverlening vaak gekozen voor Rode Klaver. Hier is echter helemaal geen wetenschappelijk bewijs voor, maar er zijn wel gevallen bekend waarin Rode Klaver wel degelijk gewerkt heeft.

Denk er wel om dat de werkzame stoffen in Rode Klaver de bestaande medicatie kan tegenwerken. Overleg dus altijd met je behandelend arts voordat je Rode Klaver toe gaat passen.

Soja

Producten op basis van sojabonen, zoals tofu en sojamelk, bevatten heel veel Isoflavonen. Dit zijn oestrogeen-achtige verbindingen die kunnen helpen bij het voorkomen van botverlies. Ook hierbij geldt dat je eerst moet overleggen met je behandelend arts, met name als je een verhoogd risico hebt op oestrogeen afhankelijke borstkanker.

Zilverkaars

Zilverkaars is een kruid wat al eeuwen in de oude geneeskunde gebruikt wordt. Het bevat phyto-oestrogenen (oestrogeen-achtige stoffen) die kunnen helpen bij het tegengaan van botverlies als gevolg van de menopauze, waarbij een gebrek aan oestrogeen de oorzaak is. Maar er is beslist meer wetenschappelijk onderzoek nodig, want er zijn ook gebruikers geweest die allemaal nare bijwerkingen gerapporteerd hebben. Sommige overheidsinstanties waarschuwen zelfs voor deze bijwerkingen. Pas hier dus wel mee op, en laat je goed voorlichten door bijvoorbeeld een natuurgenezer.

Acupunctuur

Acupunctuur is een techniek wat zijn oorsprong vindt in de traditionele Chinese geneeskunde. De therapie bestaat uit het plaatsen van zeer dunne naalden op strategische punten op het lichaam. Deze punten zijn binnen de Chinese geneeskunde tot in detail beschreven. Deze therapie heeft als doel om verschillende lichaamsfuncties en lichaamsprocessen te activeren, om uiteindelijk de genezing te bevorderen. Vaak wordt deze therapie gecombineerd met een kruidentherapie. Er zijn gevallen bekend dat acupunctuur wel degelijk een bijdrage heeft geleverd aan het vertragen van het botverlies. Maar dat neem niet weg dat er nog veel meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om dit te staven.

Meer weten over acupunctuur? Lees dan even verder: Alles over acupunctuur!

Tai Chi

osteoporose & tai chiTai Chi is een oude, Chinese filosofie. Gebaseerd op deze filosofie kunnen langzame bewegingen uitgevoerd worden. Bewegingen die gebaseerd zijn op de vechtkunst. Deze bewegingen worden volgens een vast patroon, heel langzaam uitgevoerd. Hierbij is balans en lichaamsbeheersing van cruciaal belang.
Tai Chi zou helpen om het immuunsysteem en het algemene welzijn voor ouderen te verbeteren. Ook werk je aan de verbetering van de spierkracht en de coördinatie. Hiermee wordt pijn aan je spieren en gewrichten, en stijfheid, verminderd. Als je dit regelmatig doet, dan kan het je lichaamsbalans en je fysische stabiliteit verbeteren, wat voorkomt dat je onnodige valt met alle gevolgen van dien.

Tai Chi helpt dus niet direct voor Osteoporose, maar helpt je om je lichaam beter in balans te brengen om valpartijen te voorkomen.

Mogelijke complicaties van Osteoporose

Als je last hebt van Osteoporose, dan ben je heel vatbaar voor botbreuken. Dat hebben we eerder al vastgesteld. Maar Osteoporose kan ook leiden tot andere problemen. Problemen die soms onvermijdbaar zijn, maar er zijn ook problemen die te voorkomen zijn, tenminste als de juiste zorg wordt toegepast, en als de patiënt omringt is met liefdevolle vrienden en familie.

Beperkte mobiliteit

Osteoporose kan je mobiliteit ernstig beïnvloeden. Je bent sowieso al niet meer zo vlug ter been als je ouder wordt, en dan moet je ook nog goed om denken dat je niet gaat vallen, of een ander ongelukje waarbij je een bot gaat breken. Uiteindelijk kan osteoporose je volledig immobiel maken, waardoor je geen lichamelijke activiteiten meer hebt. Dit kan leiden tot gewichtstoename, waardoor hart-,en vaatziekten en diabetes op de loer liggen.

Depressie

Minder lichamelijke activiteit kan leiden tot een verlies van zelfstandigheid en uiteindelijk isolement. Activiteiten waar je ooit zo van genoot, zijn nu pijnlijk voor je. Dit verlies, samen met de constante angst om iets te breken, kan leiden tot een depressie. Een depressie is een slecht uitgangspunt als je Osteoporose hebt. In deze slechte emotionele toestand ben je dan vaak niet meer in staat om jezelf goed te verzorgen en te werken aan je gezondheid.

Pijn

Botbreuken als gevolg van Osteoporose kunnen pijnlijk zijn. Daarnaast is het zowel lichamelijk als geestelijk slopend om steeds maar weer opnieuw te moeten revalideren.

Compressiefracturen in de wervelkolom kan niet alleen leiden tot kleiner worden en een gebogen houding, maar kan ook de oorzaak zijn van rugpijn en nekpijn.

Ziekenhuisopname

Een ‘normale’ botbreuk wordt in het gips gezet, en ’s avonds ben je weer thuis. Maar mensen met Osteoporose hebben vaak erg gecompliceerde breuken waardoor ziekenhuisopname, wel of niet met een operatie, vaak noodzakelijk is. Dit zorgt voor lange ziekenhuisopnames en hele hoge kosten.

Opname in verpleegtehuis

Als je écht langdurige zorg nodig hebt, dan is een revalidatiecentrum of een verpleeghuis vaak de aangewezen plek. Vaak lig je dan de hele dag in bed. Bedlegerige patiënten kunnen dan weer last krijgen van cardiovasculaire complicaties, zijn gevoeliger voor infectieziekten en zijn vatbaar voor allerlei verschillende complicaties.

Voorkomen is altijd beter dan genezen: Preventie van Osteoporose

Het grote probleem van Osteoporose is dat je het niet kunt zien of voelen. Beetje bij beetje worden je botten zwakker, tot het moment dat er eentje breekt. Nog geen generatie geleden waren de artsen er unaniem over eens dat zwakke botten een onvermijdelijk onderdeel van het ouderdomsproces was. Maar tegenwoordig weten we gelukkig wel beter: We kunnen van alles doen, en op iedere leeftijd, om gezonde en sterke botten te ontwikkelen.

En denk niet: …och, ik ben nog maar 30 jaar, dat duurt nog wel even….”

Het is juist NU de tijd om hiermee te beginnen, zodat je later minder problemen hebt. Zodat je later langer kunt genieten van allerlei activiteiten, ook al ben je wat ouder. Zodat je later minder risico hebt op Osteoporose!

Naast voldoende calcium, vitamine D, kalium en Vitamine C innemen, moet je gaan sporten, werken aan een betere gezondheid, werken aan sterkere botten.

Sporten voor sterkere botten

Sporten is van essentieel belang om je botten op te bouwen en te onderhouden. Deskundigen hebben inmiddels al vastgesteld dat krachtsport je botten zeker kunnen versterken. Ook sporten waarbij je met je eigen lichaam tegen de zwaartekracht moet werken hebben beslist een positief effect.

Er is niet ‘een beste manier’ om aan je botten te werken. Je botten zullen beslist profiteren van hardlopen, joggen, wandelen, dansen, step-aerobics, touwtje springen, en zelfs basketbal en tennis. Ieder type sport waarbij je tegen de zwaartekracht moet werken, draagt een belangrijk steentje bij.

osteoporose & joggen

Al deze activiteiten geven een sterk signaal naar de zogenaamde Osteoblasten, de botcellen die verantwoordelijk zijn voor het vernieuwen en versterken van de botten, om actief te worden.

Ok, maar hoe veel en hoe vaak?

Over het algemeen wordt aangeraden om minimaal 4 a 5 keer per week 30 minuten te sporten. Hoewel het wel beter is voor andere redenen, hoef je niet de hele 30 minuten in één keer te doen. Je mag best 10 minuten wandelen voordat je naar je werk gaat, tussen de middag nog eens 10 minuten hardlopen en in de namiddag nog eens 10 minuten touwtje springen.

Daarnaast meerdere malen per week krachttraining, waarbij je je aandacht moet verdelen over alle spiergroepen. Streef er naar om iedere keer 8 tot 10 herhalingen te doen met bijvoorbeeld Bankdrukken, Push-ups, Squats, Lunges, etc. etc. Overleg dit met de sportschool voor een programma wat aangepast is aan jou fysieke mogelijkheden en wensen.

Tot slot…

Hoewel er geen permanente genezing voor Osteoporose, zijn er veel dingen die je kunt doen om de symptomen te behandelen, om het proces te vertragen en om het versterken van je lichaam. Als Osteoporose écht je leven gaat beheersen, ga dan praten met deskundigen voor de best mogelijke oplossingen. Dat hoeven geen grote dingen te zijn. Zelfs de kleinste aanpassingen kunnen al groot effect hebben.

En met name als je dreigt in een depressie te vallen, is het belangrijk om je vrienden en je familie om je heen te hebben. Niet alleen om je te helpen met dagelijkse dingen, maar vooral om er te zijn voor jou, met alle liefde de ze je kunnen geven.

Houd in ieder geval een positieve kijk op het leven. Stort jezelf beslist niet in zelfmedelijden, hoe erg het ook is om je zelfstandigheid en je favoriete activiteiten voor een deel op te moeten geven.

Bekijk het eens anders: Dit is je kans om andere dingen te gaan doen, een andere kijk op het leven. Jouw kans om kennis te maken met nieuwe, leuke activiteiten die je net zo veel plezier geven als voorheen. Blijf positief!

Bronnen

en.wikipedia.org/wiki/Osteoporosis

www.osteoporosis.org.au

www.osteoporosis.ca/osteoporosis-and-you/what-is-osteoporosis/

emedicine.medscape.com/article/330598-overview

patient.info/health/osteoporosis-leaflet

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. L.S.veel behoefte aan info en steun.Mijn arts schrijft forsteo voor.Na een botbreuk.Ik wil geen reguliere medicijnen.Ik ben 71 jaar.De laatste 7 jaar is uit onderzoek gebleken dat ik wel stabiel bleef.
    Wat moet,kan ik doen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

10 Shares
Tweet
Pin
Share10