• Cholesterol en chocolade

Cholesterol En Chocolade

2016-10-29T17:19:15+01:00juli 15th, 2011|Cholesterol voeding|7 Reacties

Laatste update: door

Cholesterol En Chocolade

Ken je dat gevoel nadat je een hele chocoladereep hebt opgegeten? Dat "Oeps, dat had ik niet moeten doen." gevoel. De vraag is echter wel of je je wel schuldig moet voelen na het eten van chocolade. In ieder geval bestaat witte chocolade eigenlijk helemaal niet uit chocolade. Alle bruine chocolade heeft cacao in zich en dat heeft allerlei gezondheidsvoordelen. Hoe hoger het percentage cacao dat erin zit, hoe gezonder de chocolade voor je is.

Wat is de invloed van chocolade op je gezondheid en cholesterolwaarden? Is chocoladen echt slecht voor je? In dit artikel lees je de effecten van chocolade op je totale cholesterol, bloeddruk en hart. Maar eerst ga ik even duidelijkheid scheppen over chocolade.

Waarom is donkere chocolade gezond?
Chocolade komt voor uit planten, een groot voordeel van donkere chocolade zijn de grote hoeveelheden antioxidanten, vergelijkbaar met blauwe bessen en een aantal donkere groente en fruit. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen het verouderen en gaan vrije radicalen tegen, deze vrije radicalen kunnen zelfs voor hart en vaatziekten zorgen. Naast grote hoeveelheden antioxidanten bevatten donkere chocolade ook flavonoïden en zorgt ervoor dat de bloeddruk goed gereguleerd wordt en kan hoge bloeddruk verlagen.

Uit een onderzoek waarbij de deelnemers eerst een hele week geen chocolade mochten eten en daarna 100 gram donkere chocolade of witte chocolade bleek dat de donkere chocolade voor een significante bloeddruk verlaging zorgde. De witte chocolade had juist geen effect. Een ander leuk voordeel van de donkere chocolade was dat de proefpersonen ook gevoeliger waren voor insuline waardoor ze hun bloedsuikerspiegel ook beter onder controle hadden, net als hun bloeddruk.

De onderzoekers denken dat de hoge hoeveelheid flavonoïden de oorzaak is van de bloeddrukverlaging en de verbeterde gevoeligheid voor insuline.

Donkere chocolade en melk chocolade
Het bovengenoemde onderzoek laat al zien dat je donkere chocolade (met meer dan 70% cacao) absoluut niet kunt vergelijken met melkchocolade omdat melkchocolade maar een klein beetje cacao bevat, vaak minder dan 20 procent. In de "normale" pure chocolade zit zelfs maar 45% cacao. Juist in deze cacao bonen zitten alle gezondheidsvoordelen. Ook bevat melkchocolade veel meer snelle koolhydraten en geraffineerde suikers waar je lichaam moeite mee heeft.

Voordelen cholesterol en hart:

Donkere super pure chocolade is goed voor je hart als je het met gematigde hoeveelheden neemt, een klein stukje is al voldoende om je hart gezond te houden doordat het je bloeddruk kan verlagen. Studies hebben aangetoond dat een klein stukje chocolade je bloeddruk kan laten zakken door de antioxidanten en flavonoïden.

Naast hoge bloeddruk kan donkere chocolade ook je cholesterol laten dalen. 70% Pure chocolade kan met name je HDL cholesterol verhogen en LDL cholesterol laten dalen. Gerichte levensstijl- en voedingsveranderingen kunnen voor een groot verschil zorgen voor wat betreft het verlagen van je cholesterol. Een onderzoek uit 2007 waar 160 personen aan hebben deelgenomen laat zien dat als je vier weken lang dagelijks een kleine hoeveelheid cacao poeder neemt met water dit je LDL cholesterol kan verlagen. Hoe meer cacao de deelnemers namen hoe lager het LDL cholesterol was. Volgens de onderzoekers kwam dit door de polyfenolen in de cacao poeder. Om hetzelfde effect te bereiken met chocolade moet de chocolade wel voor 99% uit cacao bestaan. Met 70% cacao in de chocolade kun je vergelijkbare effecten verwachten, maar dat is nog niet wetenschappelijk onderzocht.

Polyfenolen zijn vooral bekend vanwege de kleur gevende eigenschappen in druiven, maar hebben dus ook gezondheidsvoordelen. 

Uit een meta-onderzoek blijkt zelfs dat het eten van donkere chocolade hart- en vaatziekten kan voorkomen doordat het zelfs je HDL-cholesterol verhoogd. Een andere oorzaak waardoor het hart- en vaatziekten kan voorkomen is doordat chocolade ontstekingsremmend kan werken. Hoe minder ontstekingen, hoe minder cholesterol en hoe minder plaque in de bloedvaten. Het meta-onderzoek suggereert zelfs dat het eten van chocolade mortaliteit door een beroerte kan verlagen, maar daar moet nog meer onderzoek voor worden uitgevoerd.

Andere voordelen:

 • Erg volle en diepe smaak.
 • Stimuleert endorfine waardoor je een genotsgevoel krijgt.
 • Kan helpen tegen depressies.

Chocolade vetten en cholesterol

Als je op de achterkant van een reep donkere chocolade kijkt zie je dat er VEEL vetten in zitten. Maar het goede nieuws is dat de totale vetten van donkere chocolade ingedeeld kunnen worden door 1/3 oliezuur, 1/3 stearinezuur en 1/3 palmitinezuur.

 • Oliezuur bestaat uit enkelvoudig onverzadigde vetten die je ook in olijfolie zult aantreffen.

Oliezuur zorgt voor een verlaging van het LDL cholesterol. Dat is al wetenschappelijk bewezen, maar er zijn nog wel discussies onder wetenschappers over de verhogende werking op het HDL cholesterol door oliezuur. In het ene onderzoek lijkt het oliezuur wel het HDL cholesterol te verhogen en in het andere niet, maar het LDL cholesterol wordt door oliezuur in ieder geval verlaagd en dat is het gevaarlijke cholesterol dat je juist laag wilt hebben.

 • Stearinezuur is een verzadigd vet en heeft een neutraal effect op je cholesterol.

Strearinezuur is een zuur die ook veel gebruikt wordt voor zeep en cosmeticaproducten. Uit onderzoek blijkt ook dat Strearinezuur een licht LDL cholesterol verlagend effect heeft. Je wordt dus schoon van binnen en van buiten door stearinezuur.

 • Palmitinezuur is ook een verzadigd vet,  maar deze verhoogt wel het risico op cholesterol en hart en vaatziekten.

Dat betekent dat 1/3 slecht voor je is, maar dit houdt niet in dat je teveel donkere chocolade moet eten, een klein stukje is prima!

Samengevat:

 • Een klein stukje donkere chocolade is prima
 • Kies donkere chocolade van tenminste 70%
 • Ga voor pure donkere chocolade zonder NOTEN!
 • Vermijd melkchocolade

Zoals je hebt kunnen lezen is chocolade helemaal niet zo slecht als aanvankelijk werd gedacht. Het schuldgevoel is dan ook niet terecht als je een reep hebt opgegeten die voor 70% uit cacao bestaat. Donkere chocolade verlaagd je LDL cholesterol en verhoogd waarschijnlijk je HDL cholesterol. Daarnaast verlaagd het ook nog eens het risico op hart- en vaatziekten.

De slechte effecten op je cholesterol en hoge bloeddruk zijn minimaal aangezien maar 1/3 van de vetten daadwerkelijk invloed hebben op je cholesterol. Wel is het belangrijk om donkere chocolade te kiezen en met gematigde hoeveelheden om je cholesterol onder controle te houden. Ook zitten er altijd nog veel caloriën in wat niet gezond is. Dus je kunt niet elke dag een reep opeten, maar af en toe zou geen kwaad mogen doen en anders eet je elke dag een klein blokje van de super pure chocolade. Dan weet je zeker dat het goed zit.

.

Bronnen:

http://ajcn.nutrition.org/content/81/3/611.short

http://jn.nutrition.org/content/137/6/1436.short

http://download.springer.com/static/pdf/343/art%253A10.1186%252F1743-7075-3-2.pdf?originUrl=http%3A%2F%2Fnutritionandmetabolism.biomedcentral.com%2Farticle%2F10.1186%2F1743-7075-3-2&token2=exp=1452881241~acl=%2Fstatic%2Fpdf%2F343%2Fart%25253A10.1186%25252F1743-7075-3-2.pdf*~hmac=c422d13a698e5c3d533863f92d37ba93a1317ae4c352e79a73a3af9bc046c823

 

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

7 Reacties

 1. Jeannine Poels 10 augustus 2013 om 11:39- Antwoorden

  Wat mag ik me voorstellen bij een 'klein stukje chocolade'? 5 mg, 10m?...????

 2. Kristian 8 november 2013 om 09:00- Antwoorden

  Aangezien het goede aan chocolade de cacao is, eet ik cacao (gemengd door havermout, noten en rozijnen en evt. kokos). Pure chocolade probeer ik zo veel mogelijk te vermijden, mede vanwege de calorien, al zitten die natuurlijk ook in cacao.
  Ik zie de logica niet om chocolade met noten te vermijden. Ik eet walnoten, hazelnoten en amandelen, bevatten naast de juiste vetten tevens andere goede voedingsstoffen.

  • Robert Jan Hendriks 8 november 2013 om 21:33- Antwoorden

   Indien je cacao door de havermout doet is dat natuurlijk prima. Met name melkchocolade waar veel suikers aan zijn toegevoegd moeten vermeden worden. Zelf eet ik weleens Lindt 99% chocolade, ik moest in het begin even wennen aan de nogal bittere smaak, maar wil nu nooit meer wat anders!

  • Mat 16 januari 2017 om 10:36- Antwoorden

   Idd. Noten worden overal aanbevolen als zijnde zeer gezond.

 3. Maths 16 januari 2017 om 10:32- Antwoorden

  Waarom geen chocola met noten? Ik eet zelf regelmatig pure chocolade met hele hazelnoten. Heerlijk! Ongebrande noten zijn toch ook juist goed voor de mens?

  • Team OptimaleGezondheid 19 januari 2017 om 18:43- Antwoorden

   Chocolade met noten combineren is een goed idee, maar je kunt (en mag) meer noten eten dan je chocolade mag eten. Met andere woorden: Als je 100 gram noten wilt eten, moet je misschien wel 6 repen chocolade eten. In verband met calorieën en suikers is dat een beetje te veel van het goede!

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
3 Shares
Tweet
Pin2
Share1