Cholesterol voeding

Laatste Update: 27 juli 2021

Top 8 voeding tegen cholesterol

Je bent waarschijnlijk op deze website terecht gekomen omdat je hoge cholesterol waardes, of je wilt het een en ander weten over cholesterol. Wanneer je bekend bent op deze site weet je dat voeding een belangrijke invloed heeft op je cholesterol waarde. In dit artikel geef in de de "top 8" voedingsmiddelen die goed voor je zijn wanneer je te hoge cholesterolwaarden hebt.

Voeding belangrijker dan bewegen

Voeding heeft een grotere invloed op je cholesterol dan beweging. Daarom is het belangrijk om je dieet aan te passen. Beweging is wel duidelijk van toegevoegde waarde, maar als je alleen meer gaan bewegen en je dieet niet aanpast betekent dat niet altijd succes. Terwijl het aanpassen van het dieet al wonderen kan doen.
Ik zal je zeker niet precies gaan vertellen wat je moet gaan eten. Maar wanneer je te hoge cholesterolwaarden hebt, kan ik je aanraden om regelmatig de hieronder genoemde voedingsmiddelen te gaan eten. Deze kunnen wonderen doen....

Cholesterol

Top 8

 • Spinazie: Vroeger werden er nog wel eens "geheime" boodschappen aan televisie series toegevoegd. Denk maar eens aan Popeye. Na het eten van spinazie werd hij onoverwinnelijk. In spinazie zitten erg veel goede dingen en dat zelfs de kans op kanker en hartaandoeningen verkleint. Het is makkelijk te maken want binnen 5 minuten heb je een schaaltje warme spinazie. Elke week 2 keer spinazie zal veel effect hebben op lange termijn(1).

Al in de jaren 70 werd bekend dat spinazie in de darmen het cholesterol uit voeding vervormd waardoor het niet meer als cholesterol in je lichaam opgenomen kan worden. Hierdoor verminder je jouw cholesterol inname waardoor je totale cholesterol zal dalen.

 • Chocolade: Chocolade is helemaal niet zo slecht als we denken. Ik heb al eens eerder een artikel geschreven over de werking van chocolade op je cholesterol gehalte.

Uit onderzoek dat is uitgevoerd in 2004 blijkt dat het eten van donkere chocolade die voor minstens 70% uit cacao bestaat het HDL cholesterol verhoogd kan worden. Het HDL cholesterol is het goede cholesterol dat het slechte cholesterol weghaalt. Hierdoor verlaag je de kans op plaquevorming en alle risico's die daarbij horen(2).

 • Thee: Heel Nederland drinkt het, na het eten even tv kijken met een kopje thee en een koekje. Thee bevat minder cafeïne dan koffie, maar veel meer antioxidanten. Deze ruimen de radicalen op in je lichaam. Elke avond een kopje, kan je helpen om je slechte LDL cholesterol te verlagen.

Uit onderzoek dat al in de jaren 90 is uitgevoerd blijkt er ook een correlatie te zijn tussen het drinken van thee en je algemene cholesterolniveau. Hoe meer thee je drinkt, en het maakt niet uit welke, hoe lager je algehele cholesterolgehalte(3). Als je toch wilt kiezen is groene thee de beste optie.

 • Bonen: Welke bonen je ook kiest, elke boon levert een bijdrage aan de strijd tegen hoge cholesterol en hart- en vaatziekten. Daarnaast leveren ze erg veel vezels op!

Uit onderzoek uit 1990 blijkt al dat bonen, of ze nu uit blik komen of niet, het cholesterol kunnen verlagen. In dit onderzoek aten de deelnemers 21 dagen in ieder geval 1 portie bonen. Naast een verlaging van het cholesterol van maar liefst 10 procent waren ze ook afgevallen. De onderzoekers dachten dat de vezels in de bonen de reden waren voor het verlagen van het cholesterol en lichaamsgewicht(4).

 • Vis: Vette vis is goed voor je huid, hart en houdt je aderen soepel door de omega 3 toevoeging. het kan zijn dat je geen vis liefhebber bent, misschien zijn omega 3 supplementen een oplossing.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat het nemen van visolie het LDL-cholesterol (slechte cholesterol) significant kan verlagen(5).

 • Wijn: Niet elke wijn, maar juist rode wijn is goed voor je cholesterol. Onthoudt wel dat je wijn met mate moet gaan drinken, anders vergroot het juist de kans op hart- en vaatziekten. Neem ongeveer 2 glazen rode wijn per week

Uit onderzoek blijkt dat stoffen in de wijn en druivenzaden voorkomen dat het lichaam cholesterol op kan nemen uit de voeding(6). Dus inderdaad bij een stukje biefstuk mag een glas rode wijn, maar ook dan met mate en liever eet je helemaal geen rood vlees als je een te hoog cholesterol hebt.

 • Haver: Het is erg simpel om havermout toe te voegen aan je ontbijt. Elke ochtend een kommetje havermout met magere yoghurt is in 2 minuten klaargemaakt.

Uit onderzoek uit 2015 blijkt dat volkoren haver helpt om de insuline resistentie tegen te gaan en het algehele cholesterol kan verlagen. Het LDL cholesterol wordt ook specifiek verder verlaagd dan het HDL cholesterol. Dit onderzoek was wel uitgevoerd bij ratten, maar de resultaten zijn hoopvol(7).

 • Olie: Niet alleen noten, maar ook olijfolie bevat onverzadigde vetten. We koken praktisch iedere dag, en i.p.v. bakboter of iets dergelijks kan je beter olijfolie gebruiken.

Extra virgin olijfolie helpt om HDL-cholesterol te verhogen. Uit onderzoek bleek dat als mensen maar 3 weken olijfolie toevoegen aan hun dieet het HDL cholesterol al verhoogd was(8).

 • Noten: Noten bevatten onverzadigde vetten die je lichaam hard nodig heeft. Ze leveren je het soort vet waarbij je achteraf geen spijt hebt dat je ze gegeten hebt. Het zijn natuurlijke vetten i.p.v. chemisch geproduceerde vetten die slecht zijn voor je gezondheid.

Uit een meta-onderzoek uit 2015 blijkt dat het eten van noten die van bomen komen, zoals de Macadamia, Walnoten en vergelijkbare noten het totaal cholesterol verlagen en ook het LDL-cholesterol(9).


Let op! Pas wel op wanneer je allergisch bent voor en of meer van de bovenstaande voedingsmiddelen.

Cholesterol

Update van dit artikel

Het is alweer een tijdje geleden dat ik dit artikel heb geschreven en de afgelopen maanden is de blog over cholesterol enorm vergroot. Tientallen artikelen zijn er bij gekomen en veel van deze artikelen betreffen ook voedingsmiddelen die je cholesterol op een goede manier kunnen beïnvloeden. Ik zal deze niet stuk voor stuk uitleggen, maar hieronder tref je wel de links om deze artikelen te lezen.

 1. Havermout
 2. Appelcider azijn
 3. Heet en scherp eten
 4. Probiotica
 5. Rode rijst


Ik wil je vooral niet vertellen dat je de hele dag bijvoorbeeld havermout moet gaan eten, maar om de bovenstaande voedingsmiddelen in je levensstijl te implementeren kan zeker geen kwaad!

Lees meer: Top 8 Tips tegen cholesterol

Wil jij op een natuurlijke manier en zonder vervelende bijwerkingen je te hoge cholesterol verlagen? En dat zonder lekker eten te hoeven opgeven? Klik dan hier voor de Cholesterol Omlaag Methode!

Bronnen:

 1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/002191507290041X
 2. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584904004551
 3. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/009174359290062M
 4. http://ajcn.nutrition.org/content/51/6/1013.short
 5. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/000527608790107X
 6. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531708001930
 7. https://academic.oup.com/jn/article/145/2/222/4585693?login=true
 8. http://www.pace-cme.org/d/1069/olive-oil-polyphenols-enhance-cholesterol-efflux-capacity-of-hdl
 9. https://academic.oup.com/ajcn/article/102/6/1347/4555173?login=true

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik heb nog wel 35 gezonde recepten voor u. Deze zijn ook geschikt bij een cholesterol verlagend voedingspatroon. Ik zal u vandaag nog een e-mail sturen met de downloadlink.

   Groetjes,

   Jack

 1. nadat ik meerdere maanden op eigen initiatief ben doorgestuurd naar een dieetist voor mijn iets verhoogde cholestorol heb ik als tip gekregen om boter met toegevoegde plantensterolen te nuttigen aangezien deze de verhoging zouden verlagen evenals nog een paar andere tips waaronder 30+ kaas....helaas bij controle bleken de waarden juist verhoogd te zijn.
  Ben absoluut geen voorstandster van de farmacheutische industrie dus houd het zoveel mogelijk bij de natuur.
  Maar de tips hebben mij geen verlaging gelegen ondanks volhouden,welke tips heeft u voor mij?

 2. Oei,een maand geleden vertoonde ik kentekenen van een te hoog cholesterolgehalte,heb steeds veel genot gehad van lekkere sauzen,bijna zwart gebakken spek met bijhorend spekvet,lekker soppend met wit brood,rauwe kippenlever met flink wat zout en peper,niet te versmaden braadworst van de kermis,hamburgers van bekende ketens,soms zoveel dat de aders in het slaapgebied bonkten van overdruk,gebraden kip met krokant vel,frieten met mayonaise,curryworsten,bij de gezonde vis een hele stulp botersaus,nooit geen melk in de koffie,wel verse room die ik soms zo van het flesje leegdronk,de toch zo lekkere curryrol uit de oven...tja,op een zeker moment dacht ik wel,je bent helemaal verkeerd bezig...doe er zoals ik nog n drietal kasteelbiertjes per dag bij,alle dagen n blikje whisky cola,n pakje sigaretten van 38...ja mensen,zo heb ik tientallen jaren geleefd.Hetgeen me sterkte was dat ik niet,op n bierbuikje na,dik te krijgen was dus dacht ik,het zal geen kwaad doen!Maar ja,het tegengestelde was waar,sinds ik kentekenen vertoonde van alarmerende slechte bloedcirculatie heb ik mijn eetpatroon een enorme ommezwaai gegeven,alles maar dan ook alles van hierboven heb ik gelaten,ik neem nu als enige pilletjes ,een voedingsupplement van knoflook,maretak en meidoorn,ik eet nu alle dagen flink wat fruit,dat vroeger nooit aan bod kwam,alle dagen flink wat blauwe bosbessen,peterselie,veel cayennepeper,kiwi,volkorenbrood zonder enige vetstof,4 x per week vis,,nooit geen bereid vlees meer,geen varkensvlees en als er dan toch een biefstukje van komt,gebakken in rijstolie,heel veel spinazie,sojascheuten,enz enz...eigenlijk wil ik hierbij bedoelen,slechte eetgewoontes kan je echt kapotmaken,zonder verwittiging,maar..!als je echt anders gaat leven en eten,o ja,het helpt heel zeker,ik besef dat de door mij veroorzaakte schade aan bloedvaten onherstelbaar is,maar ik voel me veel,veel beter en de symptomen zijn nu ,na 4 weken zo goed als verdwenen,enkel en alleen door anders met voeding om te gaan en ja hoor,alles went,het eten is anders maar het kan ook lekker smaken!Nu het roken nog en die paar trappistjes laten,wie weet wordt ik nog gezond!♥

  1. Dankjewel voor het delen van jouw ervaringen, Peter.
   Je bent zeker op de goede weg!
   Die paar biertjes smaken natuurlijk best wel lekker. Maar dan in ieder geval zonder een sigaret!

   Heel veel succes!

 3. Heb gisteren me aangemeld maar daar is wat fout gegaan heb wel n betaling gedaanvan 67euro voorde cholosterol omlaag merthode. Had graag meer informatie hier over.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

23 Shares
Tweet
Pin5
Share18