Is cacaopoeder gezond ?

2017-01-18T07:44:25+01:00juli 27th, 2013|Superfoods|6 Reacties

Laatste update: door

Is cacaopoeder gezond ?

Over donkere chocolade verschenen de laatste jaren al heel wat berichten en studies die wijzen op een aantal positieve effecten op onze gezondheid. Maar hoe zit het met cacaopoeder ? Wel, het lijkt erop dat dit ons dezelfde gezondheidsvoordelen kan bieden.

Vooral dan de ongezoete, niet-gealkaliseerde vorm ervan zou goed zijn voor de gezondheid van ons hart. Je vindt dit cacaopoeder  bij sommige supermarkten maar ook bij gezondheid- en natuurwinkels.

In dit artikel ontdek je de wetenschap achter de gezondheidsvoordelen van cacaopoeder.

De reden dat je  beter ongezoet cacaopoeder gebruikt is dat je op deze manier te grote suiker/glucosepieken in je bloed vermijdt. Je kan eventueel zelf je cacao zoeten met bijvoorbeeld stevia. Of je kan een beetje amandelmelk erbij mengen. Met wat kaneel, kruidnagel of chilipoeder maak je er helemaal een lekker drankje van!

Volgens een studie uitgevoerd in 2012 door onderzoekers van de universiteit van East Anglia zou cacao een verrassend positief effect hebben op onze insulinewaardes. De gezondheidsvoordelen van de polyfenolen die we terugvinden in cacao hebben ook meer en meer aandacht gekregen in de media. Verschillende studies wijzen inderdaad op de goede impact die deze zouden hebben op de gezondheid van ons hart, huid en zelfs voor ons brein.

Goed voor onze bloeddruk

Wetenschappers stelden vast dat de consumptie van van cacao en de stoffen die het bevat opmerkelijke positieve effecten heeft op onze bloeddruk en bloedcirculatie. Dat blijkt uit een meta-analyse van 42 verschillende studies. Het Amerikaanse Journal of Clinical Nutrition publiceerde resultaten waaruit bleek dat een regelmatige cacaoconsumptie de bloeddoorstroming met ruim 1% verbeterde, terwijl het onmiddellijke effect na consumptie zelfs een verbetering van 3.4% teweegbracht.

De verbetering slaat op de door de bloedstroom bepaalde uitzetting van de bloedvaten (FMD) en is een aanduiding voor de gezondheid van de bloedvaten.

Uit de nieuwe meta-analyse bleek verder dat de consumptie van cacao helpt om de diastolische bloeddruk te verminderen, met gemiddeld 1.60 mmHg en de gemiddelde bloeddruk in de aders met 1.64 mmHg. De onderzoekers noteerden dat: “Chocolade of cacao de FMD verbetert, welke dosis er ook van geconsumeerd wordt".

"Grotere hoeveelheden hebben echter ook grotere effecten op de systolische en diastolische bloeddruk.”

Antioxidanten

De fytonutriënten die cacaopoeder z'n hoge antioxidantenwaarden geeft zijn een groep stoffen, polyfenolen genoemd en meer specifiek flavonoïdes. Cacao bevat er meer van dan welk ander voedingsmiddel.

Twee in het bijzonder, catechin en epicatchin worden in erg hoge doseringen teruggevonden en er is veel onderzoek dat hun positieve impact op onze gezondheid bevestigt. Deze flavonoïdes blijken interessant genoeg zelfs intact opgenomen te worden in onze bloedstroom en werken daardoor bijna even effectief als medicijnen.

Koper en magnesium

Veel mensen hebben een tekort aan de mineralen koper en magnesium, en beide worden teruggevonden in cacao. Cacao bevat 0.8mg koper per 100 g en is daarmee een goede bron van dit mineraal. Ons lichaam heeft koper nodig voor veel functies waaronder de zuurstoftoevoer naar de rode bloedcellen en als hulp bij cellulaire energieproductie.

Cacao heeft ook