Superfoods

Laatste Update: 18 januari 2017

Is cacaopoeder gezond ?

Is cacaopoeder gezond ?

Over donkere chocolade verschenen de laatste jaren al heel wat berichten en studies die wijzen op een aantal positieve effecten op onze gezondheid. Maar hoe zit het met cacaopoeder ? Wel, het lijkt erop dat dit ons dezelfde gezondheidsvoordelen kan bieden.

Vooral dan de ongezoete, niet-gealkaliseerde vorm ervan zou goed zijn voor de gezondheid van ons hart. Je vindt dit cacaopoeder  bij sommige supermarkten maar ook bij gezondheid- en natuurwinkels.

In dit artikel ontdek je de wetenschap achter de gezondheidsvoordelen van cacaopoeder.

De reden dat je  beter ongezoet cacaopoeder gebruikt is dat je op deze manier te grote suiker/glucosepieken in je bloed vermijdt. Je kan eventueel zelf je cacao zoeten met bijvoorbeeld stevia. Of je kan een beetje amandelmelk erbij mengen. Met wat kaneel, kruidnagel of chilipoeder maak je er helemaal een lekker drankje van!

Volgens een studie uitgevoerd in 2012 door onderzoekers van de universiteit van East Anglia zou cacao een verrassend positief effect hebben op onze insulinewaardes. De gezondheidsvoordelen van de polyfenolen die we terugvinden in cacao hebben ook meer en meer aandacht gekregen in de media. Verschillende studies wijzen inderdaad op de goede impact die deze zouden hebben op de gezondheid van ons hart, huid en zelfs voor ons brein.

Goed voor onze bloeddruk

Wetenschappers stelden vast dat de consumptie van van cacao en de stoffen die het bevat opmerkelijke positieve effecten heeft op onze bloeddruk en bloedcirculatie. Dat blijkt uit een meta-analyse van 42 verschillende studies. Het Amerikaanse Journal of Clinical Nutrition publiceerde resultaten waaruit bleek dat een regelmatige cacaoconsumptie de bloeddoorstroming met ruim 1% verbeterde, terwijl het onmiddellijke effect na consumptie zelfs een verbetering van 3.4% teweegbracht.

De verbetering slaat op de door de bloedstroom bepaalde uitzetting van de bloedvaten (FMD) en is een aanduiding voor de gezondheid van de bloedvaten.

Uit de nieuwe meta-analyse bleek verder dat de consumptie van cacao helpt om de diastolische bloeddruk te verminderen, met gemiddeld 1.60 mmHg en de gemiddelde bloeddruk in de aders met 1.64 mmHg. De onderzoekers noteerden dat: “Chocolade of cacao de FMD verbetert, welke dosis er ook van geconsumeerd wordt".

"Grotere hoeveelheden hebben echter ook grotere effecten op de systolische en diastolische bloeddruk.”

Antioxidanten

De fytonutriënten die cacaopoeder z'n hoge antioxidantenwaarden geeft zijn een groep stoffen, polyfenolen genoemd en meer specifiek flavonoïdes. Cacao bevat er meer van dan welk ander voedingsmiddel.

Twee in het bijzonder, catechin en epicatchin worden in erg hoge doseringen teruggevonden en er is veel onderzoek dat hun positieve impact op onze gezondheid bevestigt. Deze flavonoïdes blijken interessant genoeg zelfs intact opgenomen te worden in onze bloedstroom en werken daardoor bijna even effectief als medicijnen.

Koper en magnesium

Veel mensen hebben een tekort aan de mineralen koper en magnesium, en beide worden teruggevonden in cacao. Cacao bevat 0.8mg koper per 100 g en is daarmee een goede bron van dit mineraal. Ons lichaam heeft koper nodig voor veel functies waaronder de zuurstoftoevoer naar de rode bloedcellen en als hulp bij cellulaire energieproductie.

Cacao heeft ook het hoogste gehalte aan magnesium van alle bekende voedingsmiddelen, ongeveer 131 mg per 100 g cacao. Dit mineraal is noodzakelijk voor de goede werking van meer dan 300 enzymen in ons lichaam en speelt ook een rol in onze cardiovasculaire gezondheid.

Psychologische effecten

Cacao heeft de reputatie mensen euforisch en gelukkig te maken. Er zitten veel verschillende chemicaliën in cacao die euforie kunnen veroorzaken, onder andere phenyethlamine (PEA), serotonine, tyramine en anandamide. PEA helpt het lichaam z'n eigen opium-achtige stoffen aan te maken: endorfines.

Bovendien stimuleert deze stof de aanmaak van dopamines, een neurotransmitter die een rol speelt in hoe energiek en gemotiveerd we ons voelen.  Een andere stof die we terugvinden in cacao die onze gemoedstoestand op een positieve manier beïnvloedt is anandamide.

Deze stof bindt zich in de hersenen aan dezelfde receptor als THC, het werkzame bestanddeel van marihuana. Geen wonder dat cacao een reputatie heeft als antidepressivum, afrodisiac en kalmerend middel !

Cacao heeft zoals je ziet veel positieve effecten op de gezondheid. Hoewel sommige effecten nog niet afdoende bewezen zijn en nog verder onderzocht moeten worden kan het waarschijnlijk absoluut geen kwaad en biedt het zelfs interessante voordelen om dagelijks een lepeltje ongezoete cacaopoeder in een drankje te verwerken of een stukje donkere chocolade te verorberen.

Wat zijn jouw recepten met cacaopoeder of chocolade ? Merk je er gezondheidsvoordelen van ? Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Jack
  Ik ben nu al een tijd bezig met goed en biologisch te eten en als snack vaak noten en een stukje chocolade omdat ik altijd heb gehoord dat die heel gezond zijn.
  Nu las ik gisteren een artikel over Fytinezuur en dat dat zo'n beetje in alles zit voornamelijk in wat ik dacht wat goed voor je is ik weet het nu echt niet meer wat je nu wel en niet mag eten is allemaal zo verwarrend zelfs brood mag dan ook niet meer!!
  Bedankt voor je antwoord er valt nog een hoop te leren:-))
  Groetjes Ina

 2. Is er een verschil tussen de gewone ongezoete cacao en rauwe cacao qua voedingswaarde?
  Alcast bedankt voor uw antwoord,
  Mirjam

 3. Jack, dit is 'n prachtig geschreven stuk over cacao ! Je schrijft over dingen die ik niet wist zoals o.a. PEA en koper.--Koper voor t immuunsysteem, broodnodig-- Ik eet nu iedere dag pure chocolade (leptine)om af te vallen, en i.d.d. ik voel me wat prettig wazig , totaal relaxed en slaap veel meer, ik heb dus sterk t vermoeden dat dat door PEA komt, als ik dit zo lees. Schindt chocolade ontdekt bij de A.H. --nee dit is geen reclame-- met 99 % !!! cacao. Ook puur cacao zoals jij zegt met wat stevia en melk of water of sojamelk. Ik wens je alvast 'n gezond en fijn relaxed 2015***gr,kim.

 4. Chocola is echt mijn favoriete guilty pleasure. Gelukkig heb ik er nu een gezonde variant op gevonden, elke dag 1 blokje 85% pure chocola bij de thee en als ik echt zin heb in veel chocola dan gooi ik een halve banaan, halve avocado met honing en cacaopoeder bij elkaar en de staafmixer maakt er heerlijke chocolademousse van. Natuurlijk ook veel calorien, maar iig gezond :).

 5. Meng voor de hele week in de keukenmachine :
  Cacao poeder
  Havermout (
  Geroosterde noten (welke je ook maar lekker vindt)
  dadels

  Je kan dit in een weckpot doen en vervolgens bewaren. Ik maak het meestal voor twee week Twee flinke eetlepels op het vuur zetten met water. Vervolgens een fruitsoort naar keuze erbij doen en je hebt het beste begin van de dag die je je maar kan voorstellen. Ook voor mensen die niet van havermout houden. Ik zeer er geen hoeveelheden bij omdat iedereen het lekker vindt in een andere verhouding. Lekker uitvinden wat voor jou goed smaakt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share