NIEUW!

Natuurlijke doorbraak om je cholesterolgehalte met overheerlijke weekmenu's te verlagen

37 Natuurlijke Cholesterolverlagers

Iedereen weet dat een hoog cholesterol gevaarlijk is. Het kan zorgen voor beschadigingen, plaque, trombose en het zodanig vernauwen van bloedvaten dat er geen bloed meer doorheen komt. In dat geval kun je last krijgen van een beroerte of hartaanval.

Daarom is het belangrijk om een hoog cholesterol te voorkomen of te verminderen. Bijvoorbeeld door je HDL cholesterol (goed cholesterol) te verhogen zodat het je LDL cholesterol (slecht cholesterol) kan verlagen.

Om je te helpen heb ik 37 thuisremedies bedacht die je daarbij helpen. Het gaat om remedies met kruiden, groenten, fruit, drinken en andere handige ingrediënten om je cholesterol met dingen die je gewoon in de supermarkt of een speciaalzaak kunt kopen te verlagen.

Kruiden

Kruiden krijgen vaak helende werkingen toegekend en zo is het ook. Kruiden kun je vaak toevoegen aan je voeding om het op smaak te brengen. Naast een betere smaak krijg je er ook een gezonder lichaam van.

1 Gember

Gember heeft cholesterolverlagende eigenschappen. De oxidatie van LDL cholesterol wordt er ook door verminderd. Dat is super goed nieuws als je ook ontstekingswaarden in je bloed wilt verlagen. Vooral gemberthee helpt hiertegen.

2 Fenegriek

Fenegriek is een kruid dat je kunt toevoegen aan je diner om je cholesterol te verlagen.

3 Kurkuma

Kurkuma is een kruid dat plaque vorming helpt te voorkomen en verminderen. In de meeste supermarkten is kurkuma als kruid te koop.

4 Korianderzaad poeder

Dit poeder heeft ook cholesterolverlagende werkingen. Je kunt het toevoegen aan maaltijden.

5 Rauwe knoflook

In rauwe knoflook zitten stoffen die helpen om ontstekingen tegen te gaan. Ontstekingen helpen het cholesterol om zich op te bouwen in je aderen, dus hoe minder ontstekingen hoe beter. Je kunt rauwe knoflook verwerken in broodbeleg of om een salade wat pittiger te maken.

Als je knoflook bakt of kookt verdampt de stof die je beschermt tegen ontstekingen.

6 Ui

Ui heeft net als knoflook ontstekkingsremmende effecten waardoor je jouw cholesterol kunt verminderen. Je kunt ui toevoegen aan je eten, zoals salades of bij het bakken van vlees.

Cholesterol

Groenten

Veel gezondheidsspecialisten geven aan dat je toch wel minstens twee porties groente per dag moet eten. Met deze groenten, speciaal gericht op het verlagen van cholesterol, moeten je waarden wel gaan normaliseren.

7 Wilde Cichorei

Van deze plant wordt een soort koffie gemaakt die helpt bij het verlagen van cholesterol. Let wel op! Dit zit ook in insuline dus eerst even overleggen met je arts.

8 Plantensterolen

Plantensterolen zitten in celmembranen van sommige planten en noten. Sojabonen en noten bevatten vooral plantensterolen. Het lichaam neemt ze maar lastig op, maar ze helpen ook tegen een hoge bloeddruk. Dit komt doordat ze op moleculair niveau lijken op echt cholesterol en daardoor voorkomen dat cholesterol uit je voeding, zoals vlees, worden opgenomen in je bloedbaan.

9 Artisjok

In artisjok zit de stof cyranine die de aanmaak van gal door de lever versterkt. De aanmaak van gal door de lever vermindert cholesterol.

10 Rabarber

De vezels in rabarber hebben cholesterol verlagende eigenschappen. Uit een onderzoek waarbij proefpersonen vier weken lang rabarber vezels kregen bleek dat het LDL cholesterol (het slechte cholesterol) met wel 8 % werd verlaagd. Dus rabarber kan weer in het dieet.

11 Spinazie

Onderzoek laat zien dat spinazie je cholesterol licht kan verlagen. Dus voeg het toe aan het avondeten of als je dat lastig vindt maak het een ingrediënt in een gezonde groene smoothie.

12 Tomaten

In tomaten zit een stofje dat lycopeen heet. Dit beschermt je niet alleen tegen UV straling het beschermt je ook tegen cholesterol. Je kunt ook tomatensap drinken als dat het makkelijker voor je maakt.

13 Broccoli

Bij een onderzoek bij mensen met diabetes type twee die vier weken broccoli op de een of andere manier hebben toegevoegd aan hun dieet bleek dat de groente hun LDL cholesterol verlaagde en ook de bloedsuikerspiegel.

Het is het beste om broccoli te stomen zodat belangrijke bestanddelen niet verloren gaan bij het koken.

14 Sareptamosterd

Sareptamosterd is een plant die inderdaad wordt gebruikt om mosterd te maken. Je kunt het blad ook toevoegen aan een gerecht om te genieten van de cholesterolverlagende eigenschappen.

15 Selderij

Selderij is bekend vanwege de gezonde eigenschappen. Door de antioxiderende effecten houdt het ook beschadigingen aan de bloedwand tegen die voor cholesterol opbouw kunnen zorgen. Selderij kun je verwerken in soepen, salades en als broodbeleg.

16 Bonen

Alle soorten bonen, zoals bruine bonen en kidney bonen, helpen cholesterol te verlagen. Je moet het dan wel zes weken eten.

17 Aubergine

Aubergine helpt niet om je algehele cholesterol te verlagen, maar helpt wel om het LDL cholesterol in toom te houden. Aubergine is heerlijk bij een roerbak maaltijd.

Fruit

Fruit is ontzettend belangrijk voor vitaminen en vaak ook flavonoïden. Deze vruchten helpen je om jouw cholesterol weer op acceptabele niveaus te krijgen.

18 Rode bessen

Rode bessen zijn ontzettend goed voor je cardiovasculaire systeem. Daar horen natuurlijk ook cholesterol verlagende eigenschappen bij. Rode bessen kun je eten als snack over verwerken in een lekkere smoothie of salade.

19 Grape fruit

In paarse grape fruit sap zitten veel flavonoïden die helpen je lichaam met allerlei functies en verlagen je LDL cholesterol. Je moet het dan wel twee weken drinken, maar let op je anticonceptie kan dan niet meer goed zijn werk doen. Dus als je aan de pil bent kun je beter rode druivensap drinken.

20 Appel

Een appel per dag houd de arts op afstand. Jawel! Een appel zit boordevol goede vitaminen en mineralen. Hoe roder de appel hoe beter hij werkt tegen cholesterol. Een appel is ook nog eens een heerlijk tussendoortje!

21 Avocado

Avocado is een vettig en eiwitrijke vrucht die met de eiwitten en gezonde vetten ervoor zorgt dat het LDL cholesterolgehalte in je lichaam omlaag gaat.

22 Indiase kruisbes

Als je de Indiase kruisbes een maand lang toevoegt aan je dieet kan dat je LDL cholesterol verlagen.

Cholesterol

Drinken

Drinken is belangrijk voor goede hydratatie. Het is dan wel belangrijk om het juiste te drinken om ook van andere gezondheidsvoordelen te kunnen genieten. Laat frisdrank staan en drink het volgende voor het verlagen van je cholesterol.

23 Groene thee

Groene thee heeft allerlei antioxidante werkingen waardoor het je ook beschermt tegen een hoog cholesterol. Dit komt waarschijnlijk doordat je ontstekingswaarden erdoor verlaagd worden. Het werkt pas als je dagelijks minstens drie koppen groene thee drinkt.

24 Rode bieten sap

In rode bieten sap zitten veel flavonoïden die een sterke antioxidante werking hebben. Rode bietensap helpt tegen de vorming van plaque, cholesterol en bloedproppen. Daarbij is het een geweldige sportdrank.

25 Jus d’ orange (mits vers)

Van jus d’orange (sinaasappelsap) krijgt je lichaam een ontzettende vitamine c boost. Dit helpt tegen oxidatie waardoor LDL cholesterol minder kans krijgt om schade aan te richten. Let op! Het moet versgeperst zijn. Je kunt ook een sinaasappel eten.

26 Rode wijn of rode druivensap

Het drinken van rode wijn of rode druivensap tijdens het eten verlaagd het LDL cholesterol. Dit werkt niet met witte wijn! Dan stijgt het cholesterol juist.

Oliën

Bakken en dressings voor salades is vaak waar je oliën voor gebruikt. Van margarine weet bijna iedereen wel dat het niet gezond is voor je cholesterol. Als je met kokosolie of olijfolie bakt of dit gebruikt bij een salade zou het goed moeten komen.

27 Olijfolie

In olijfolie zit omega 3 dat het HDL cholesterol helpt om het LDL cholesterol op te ruimen. Twee theelepels per dag is al genoeg. Je kunt het gebruiken als dressing in een salade.

28 Kokosolie

Kokosolie is een vetsoort die het HDL cholesterol helpt om het LDL cholesterol te verlagen. Daarbij wordt het vet meestal niet opgeslagen in de lange vetopslag! Je kunt kokosolie gebruiken om mee te bakken.

29 Appel cider azijn

Appel cider azijn, heeft bij ratten een goed effect op de verhouding van de verschillende cholesterol soorten. Het HDL cholesterol wordt verhoogd en het LDL cholesterol wordt erdoor verlaagd. Het is heel goed mogelijk dat dit ook kan gebeuren bij mensen. Je kunt de appel cider azijn gebruiken als dressing voor een salade.

Volkoren producten

Het verschil tussen wit brood en bruin brood is dat het volkoren is. Er zijn verschillende korensoorten waar je gebruik van kunt maken om je cholesterol te verlagen. Daarom volkoren producten die helpen om je cholesterol te verlagen.

30 Gerst

Het gebruik van volkoren producten helpt ook om je cholesterol laag te houden. Dus volkoren brood in plaats van wit brood als je jouw cholesterol gezond wilt houden.

31 Bruine rijst

Net als bij gerst geldt dat volkoren rijst beter is voor je cholesterolniveau dan witte rijst. Dus houd je ervan om regelmatig rijst te eten? Stap dan over op volkoren rijst.

32 Havermout

Door regelmatig havermout te eten, bijvoorbeeld 1 of een halve kop per dag, kun je je cholesterol verlagen.

33 Rode rijst

Rode rijst, ook bekend als Red Yeast Rice, kan je cholesterol verlagen. Dit komt door het stofje (lova)stanine. Als je rode rijst koopt is het belangrijk dat die stof er nog inzit. Overleg wel eerst met je arts voor je rode rijst gaat gebruiken.

En verder nog…

Dan zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen die iets minder logisch in te delen zijn. Dus deze tips kun je ook nog toepassen.

34 Lijnzaad

Door lijnzaad in je dieet op te nemen kun je jouw LDL cholesterol verlagen. Uit onderzoek naar vrouwen na de menopauze bleek dit goed voor hun te werken. Je kunt de lijnzaad in je bakje yoghurt doen of verwerken in een salade.

35 Yoghurt

Ja yoghurt helpt tegen hartproblemen en cholesterol. Het enige dat je hoeft toen doen is er dagelijks een schaaltje van te eten.

36 70% chocolade

Ook in chocolade zitten veel flavonoïden. Dus verwen jezelf eens met een zo puur mogelijke chocolade reep. Als er minder dan 70% cacao inzit werkt het niet meer. Verschillende merken verkopen al chocola met 70, 80 of zelfs 99 procent cacao. Dus dan zit je goed.

37 Vis

Door twee keer per week vis te eten kun je jouw cholesterol verlagen. Vis is namelijk een bron van omega 3 dat helpt om je cholesterol in balans te brengen. Je kunt bijvoorbeeld zalm op een geroosterd brood of cracker eten of een lekkere zoute haring kopen.

Tot slot…

Ik zeg vaak “Je bent wat je eet”. Door gezond te eten zal je lichaam ook gezonder zijn. Suikers en transvetten zorgen voor hogere ontstekingswaarden en een hoger cholesterol. Door de tips van vandaag toe te passen ben je net als een appel super gezond bezig en verhoog je de kans om je cholesterol op een gezond niveau te houden of krijgen.

Met fruit, groenten en de juiste olie en drinken kun je veel doen om je cholesterol te verlagen. Daarbij hebben ze allemaal ook andere gezondheidsvoordelen zoals het versterken van je weerstand, bloeddruk verlagen en je een beter gevoel geven.

Weet jij al wat je kan doen tegen hoog cholesterol? Of heb je geen idee, maar weet je een ding zeker; dat je zonder medicatie een gezond cholesterolgehalte wilt bereiken? Ontdek hier de meest complete totaaloplossing om hoog cholesterol te verlagen!
.

Bronnen:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874198000269

http://www.webmd.com/cholesterol-management/features/low-cholesterol-diet-plant-sterols-stanols

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.1997.10718725

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531799001529

http://www.cabdirect.org/abstracts/20133360686.html;jsessionid=860FAD938CF56317E1624CA33BE1518E

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0014488604004923

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531798001006

http://journals.co-action.net/index.php/fnr/article/viewArticle/1599

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf104912h

http://ajcn.nutrition.org/content/61/3/549.short

http://circ.ahajournals.org/content/100/10/1050.short

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691504000742

http://europepmc.org/abstract/med/3250870

https://tspace.library.utoronto.ca/handle/1807/56604


Anderen bekeken ook:

Aderverkalking: Volksvijand nummer 1
Kokosolie & cholesterol: de waarheid over de verzadigde vetten
Honing werkt om te hoog cholesterol te verlagen
Verlaagde kans op hart- en vaatziekten door sex
Linzen en groenten stoofpot

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Lijnzaad is een mooi produkt met goede eigenschappen. Echter, naar men zegt op andere sites, niet bevorderlijk voor de gezondheid van de prostaat, vanwege o.a. linoleenzuur. Als dat zo is, is een kanttekening bij het aanbevolen lijnzaad in dat verband gewenst.
  Met vr. groet

  1. Dankjewel voor deze aanvulling, Kees.
   Het is inderdaad waar dat linoleenzuur in grote hoeveelheden niet goed is voor de prostaat. Zoals met alles in het leven: Alles met mate.

 2. Ik denk dat als ik ga tellen toch zeker wel een stap of 27 volg. Resultaat is dat mijn ldl gestegen is van 2 naar 4,5 en dat in 4 wkn tijd... Conclusie? Bij mij werkt het niet in iefer geval! Jammer had er echt goede hoop op.

  1. Dat is inderdaad heel erg jammer, maar dat duid er wel op dat er iets anders aan de hand is. Een onderliggende oorzaak.
   Heb je hierover gesproken met je behandelend arts?

  1. Helemaal met je eens, Lilian. Dat geld eigenlijk voor alle voedingsmiddelen die je cholesterol verlagen op een natuurlijke manier. Daarom is het altijd verstandig om geen grote hoeveelheden te nemen. Langzaam opvoeren, en tegelijkertijd de medicatie afbouwen. Maar wel in overleg met je behandelend arts, natuurlijk!

 3. Ik heb zoveel bijwerkingen van de verlagers. Wat moet ik veel eten om te stoppen met medicijnen. Wil mijn leven niet laten verpesten door de bijwerkingen van medicijnen. Kan niet goed zijn.

  1. Ik neem aan dat je al begonnen bent om je cholesterol op een natuurlijke manier te verlagen? Kun je me een update geven?

 4. Gezakt van 4.4 naar 3.4
  Alleen door bijna elke dag gember kurkuma noten (20gram) fruit bruinbrood en olijfolie te gebruiken .
  Wekelijks peulvruchten tomaten broccoli ui avocado te gebruiken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
100 Shares
Tweet
Pin100
Share