Gezondheidsklachten

Laatste Update: 25 november 2016

Computervisie syndroom deel 1: Wie/Wat/Hoe?

Misschien heb je er zelf wel eens last van gehad, moeite om van de computer "los" te komen. Vaak hebben mensen last van hun ogen wanneer ze lang met een computer werken, maar soms ook van hoofdpijn of andere problemen. Waarom is dit precies en wat is reden hierachter?

We gebruiken computers etc. meer dan ooit tevoren

Het toegenomen gebruik van computers op de werkplek en ons persoonlijk leven heeft ertoe geleid dat we een aantal gezondheidsproblemen hebben ontwikkeld die een paar jaar geleden nog ondenkbaar waren. Veel mensen die constant met een computer werken melden dat ze vaak last hebben van werk-gerelateerde klachten en symptomen, met inbegrip van ongemak van de ogen, belasting van de spieren, en veel fysieke en mentale stress.

De hoeveelheid ongemak blijkt toe te nemen naarmate deze mensen vaker gebruik maken van hun computer. Visueel ongemak en gerelateerde symptomen die bij mensen die veel met computers werken worden geconstateerd worden erkend als een groeiend gezondheidsprobleem. Deze verzameling van problemen bij het gebruik van een computermonitor wordt aangeduid als "computervisie syndroom."

Veel mensen die werken op een computer hebben pijnlijke ogen en / of visuele problemen. We kijken vandaag iets verder en zullen de factoren met betrekking tot oog-en zichtproblemen die in verband worden gebracht met het frequente gebruik van computers langslopen en doen ook aanbevelingen voor het voorkomen of verminderen van eventuele problemen.

Wat is het?

Computervisie syndroom (CVS) is de naam van deze verschillende oog-en zichtproblemen met betrekking tot werken met een computer. CVS wordt gekenmerkt door visuele symptomen die het gevolg zijn van een wisselwerking met een computermonitor of de omgeving. In de meeste gevallen treden deze problemen op omdat de visuele eisen van een taak groter zijn dan de mogelijkheid van het gezichtsvermogen van het individu om deze taak comfortabel uit te voeren.

Problemen met het gezichtsvermogen komen vaak voor bij werknemers die de hele dag tegen een computerscherm aanstaren. Bij de meeste onderzoeken naar gezondheidsproblemen van deze werknemers blijkt dat de meest voorkomende gezondheids-gerelateerde klachten visueel zijn. Echter is er op dit moment meer publieke en professionele aandacht gericht op het vermijden van musculoskeletale aandoeningen, zoals pols problemen (bv.

carpaal tunnel syndroom), bursitis, peesaandoeningen (bijvoorbeeld de Ziekte van De Quervain) en tenosynovitis (peesschedeontsteking) om er maar een paar te noemen. Deze aandoeningen worden over het algemeen geclassificeerd als Repetitive Strain Injuries (RSI).

Problemen worden vaak niet goed vastgesteld

Het is echter zo dat deze gerelateerde problemen met het gezichtsvermogen een minstens zo belangrijke gezondheidszorg zouden moeten zijn als musculoskeletale aandoeningen. De meeste studies geven aan dat visuele problemen zich voordoen in 50 tot 90% van werknemers die constant met een computer bezig zijn, terwijl uit een studie uitgebracht door NIOSH (The National Institute for Occupational Safety and Health) blijkt dat 22% van de werknemersnemers die constant met een computer bezig zijn musculoskeletale aandoeningen hebben.

Een enquête met optometristen in Amerika gaf aan dat er elk jaar 10 miljoen primaire oogzorg testen werden gedaan als gevolg van visuele problemen bij mensen die dagelijks met een computer werken – dat is duidelijk meer dan “een klein probleem voor de volksgezondheid”. Problemen met het gezichtsvermogen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken bij mensen die veel met computers werken en zijn de bron van ongemak bij werknemers en verminderde prestaties op het werk.

Er blijkt een gebrekkige communicatie over de aard en omvang van problemen met het gezichtsvermogen en het gebruik van computerschermen. De problemen met het gezichtsvermogen zoals die ervaren worden door werknemers zijn namelijk gevarieerd en moeilijk te begrijpen voor mensen die er niet specifiek in gespecialiseerd zijn.

Zo kan een huisarts bijvoorbeeld gemakklijk de verkeerde diagnose stellen. Deze misverstanden kunnen ook leiden tot ongegronde meldingen van staar veroorzaakt door beeldschermen, overdreven fabrikanten claims over de noodzaak van UV-en andere straling bescherming, en misleidende verklaringen over de effecten van speciale getinte en gecoate lenzen (bijvoorbeeld computer brillen).

De relatie van computervisie syndroom tot spier- en skeletaandoeningen

Veel mensen die werken met een computer melden dat ze een hoge mate van werk-gerelateerde klachten en symptomen hebben, met inbegrip van oculair ongemak, overbelasting van de spieren, en stress. Enquêtes van computer werknemers laten zien dat oog-en zichtproblemen de vaakst gemelde gezondheidsproblemen zijn. Zoals al eerder besproken hebben we het hier dan over computervisie syndroom (CVS).

De elementen van het werken op een computer waardoor het visueel veeleisend zijn de frequente saccadische oogbewegingen (oculaire motiliteit), het feit dat de ogen zich continue opnieuw moeten scherpstellen (accommodatie) en uitlijning (convergentie). In de meeste gevallen treden deze problemen op omdat de visuele eisen van een taak groter zijn dan de mogelijkheid van het gezichtsvermogen van het individu om deze taak comfortabel uit te voeren.

Oogbewegingen, het scherpstellen van de ogen, en de afstemming van de ogen zijn allemaal processen die betrekking hebben tot de constante herhaling van spieractiviteit. De beweging van onze ogen wordt geregeld door zes oculaire spieren. Deze oculaire spieren zijn verantwoordelijk voor een goede afstemming van de ogen bij het bekijken van objecten, zoals in dit geval het computerscherm. Het vermogen van de ogen om van focus te veranderen wordt geregeld door de ciliaire spier. Deze ciliaire spier oefent kracht uit op de lens van het oog.

In veel opzichten kunnen veel computer gerelateerde problemen met het gezichtsvermogen worden beschouwd als een vorm van spieraandoening, meestal aangeduid als RSI. De relatie tussen computer gerelateerde problemen met het gezichtsvermogen en RSI zijn onder meer de volgende:

Werk gerelateerd en verbonden met herhaalde bewegingen

De ontwikkeling van computervisie syndroom is gerelateerd aan de unieke aspecten van het werk dat iemand doet. Werken met een computer is visueel veeleisender dan het standaard kantoorwerk, zoals het lezen van gedrukte documenten. Aspecten van het ontwerp van de monitor, zoals de schermresolutie en het contrast, beeld vernieuwingsfrequenties en flikkeringen, en schermreflectie, evenals het werken vanaf bepaalde afstanden en bepaalde hoeken kunnen allemaal bijdragen aan symptomen bij mensen die elke dag voor de monitor zitten.

Als we kijken naar specifieke computer gerelateerde taken dan zien we dat frequente oogbewegingen van bepaalde documenten naar het computerscherm, of van het scherm naar het toetsenbord en weer terug, regelmatig worden gebruikt. Het problemen is dat als het object dat bekeken wordt veranderd, dit ook betekend dat de focus van het oog moet veranderen om een helder beeld te behouden. Deze veranderingen komen herhaaldelijk voor tijdens computerwerk.

De flexibiliteit van de lens in het oog neemt geleidelijk af als we ouder worden, dit resulteert in een aandoening genaamd presbyopie waar de meeste mensen last van krijgen als ze rond de 40 jaar oud zijn. Hierdoor kunnen deze mensen vaak moeilijk zien wat er op het computerscherm gebeurt als ze geen goede bril of lens hebben.

Problemen zijn gerelateerd aan aandoeningen van spieren, pezen, botten of zenuwen

Oculair motiliteit, accommoderende en convergentie aandoeningen zijn te wijten aan problemen met de neuromusculaire controle mechanismen van deze functies.

Problemen ontstaan of worden verergerd door herhaalde bewegingen

De visuele problemen die zich voordoen bij het werken op een computer zijn het resultaat van de druk die word gezet op een bepaald deel van de ogen. Asthenopie (een verzamelterm voor allerlei oogklachten) en andere visuele symptomen zijn het gevolg van de constante stress die wordt gezet op de accommoderende en oog coördinerende systemen

Problemen kunnen verergeren en / of versneld worden door herhaaldelijk werk op een computer. Dit verschilt niet van andere soorten RSI waarin een deel van de menselijke fysiologie met normale activiteit goed werkt, maar niet meer goed werkt en problemen kan veroorzaken bij extra werk waar ons lichaam niet aan gewend is.

De problemen ontwikkelen zich langzaam, maar de patiënt hersteld ook langzaam

Hoewel verschillende problemen met het gezichtsvermogen vaak voorkomen als een plaatselijke vermoeidheid en vaak verdwijnen als mensen eenmaal stoppen met werken, komen ze toch de volgende dag terug wanneer het werk wordt hervat. In tegenstelling tot andere vormen van gelokaliseerde vermoeidheid kan het visuele systeem zich niet aanpassen aan de problemen die de vermoeidheid veroorzaken. Hierdoor kunnen ogen zich dus niet ‘instellen’ op regelmatige blootstelling aan stress door een computerscherm. Sommige problemen met het gezichtsvermogen kunnen na verloop van tijd steeds erger worden.

Veel aspecten van computervisie syndroom voldoen aan dezelfde criteria die gebruikt worden om RSI te definiëren. Vanwege de impact van computervisie syndroom op het welzijn van de werknemers en de productiviteit zouden werkgevers het probleem serieus moeten nemen. Er zou dus meer aandacht moeten worden besteed aan het verminderen van de invloed van computer gerelateerde problemen met het gezichtsvermogen op de werkplek.

Hoe kan een computerscherm onze ogen beïnvloeden?

Computervisie syndroom is vergelijkbaar met carpaal tunnel syndroom en andere RSI problemen die mensen hebben vanwege hun werk. Dit probleem komt voor wanneer je constant dezelfde beweging over en weer maakt. Net als die andere RSI-klachten kan computervisie syndroom erger worden hoe langer je de activiteit voortzet.

Werken met een computerscherm vereist dat onze ogen continu scherp zijn, heen en weer bewegen, en af moeten stemmen op wat je ziet. Het is mogelijk dat je even naar beneden kijkt op iets wat op papier staat en vervolgens weer omhoog kijkt om verder te kunnen typen. De ogen moeten zich constant aanpassen aan de veranderende beelden op het scherm, dit om ervoor te zorgen dat de hersenen een duidelijk beeld kunnen interpreteren.

Al deze bezigheden vereisen veel inspanning van de oogspieren. Werken op een computer is een grotere uitdaging voor je ogen dan het lezen van een boek of een stuk papier. Dit komt omdat een computer scherm ook andere elementen heeft waar je aan moet denken. Bijvoorbeeld problemen met contrast, flikkeren, en schittering. Daarnaast kunnen deze oogproblemen met een computermonitor zich sneller en/of vaker voordoen als je al last hebt van een oogziekte – bijvoorbeeld bijziendheid of astigmatisme - of als je een bril nodig hebt maar niet draagt of het verkeerde recept hebt voor computergebruik.

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Computervisie syndroom deel 2: De kenmerken

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share