• computervisie syndroom

Computervisie syndroom deel 1: Wie/Wat/Hoe?

2016-11-25T13:40:14+01:00februari 7th, 2013|Gezondheidsklachten|0 Reacties

Laatste update: door

Computervisie syndroom deel 1: Wie/Wat/Hoe?

Misschien heb je er zelf wel eens last van gehad, moeite om van de computer "los" te komen. Vaak hebben mensen last van hun ogen wanneer ze lang met een computer werken, maar soms ook van hoofdpijn of andere problemen. Waarom is dit precies en wat is reden hierachter?

We gebruiken computers etc. meer dan ooit tevoren

Het toegenomen gebruik van computers op de werkplek en ons persoonlijk leven heeft ertoe geleid dat we een aantal gezondheidsproblemen hebben ontwikkeld die een paar jaar geleden nog ondenkbaar waren. Veel mensen die constant met een computer werken melden dat ze vaak last hebben van werk-gerelateerde klachten en symptomen, met inbegrip van ongemak van de ogen, belasting van de spieren, en veel fysieke en mentale stress.

De hoeveelheid ongemak blijkt toe te nemen naarmate deze mensen vaker gebruik maken van hun computer. Visueel ongemak en gerelateerde symptomen die bij mensen die veel met computers werken worden geconstateerd worden erkend als een groeiend gezondheidsprobleem. Deze verzameling van problemen bij het gebruik van een computermonitor wordt aangeduid als "computervisie syndroom."

Veel mensen die werken op een computer hebben pijnlijke ogen en / of visuele problemen. We kijken vandaag iets verder en zullen de factoren met betrekking tot oog-en zichtproblemen die in verband worden gebracht met het frequente gebruik van computers langslopen en doen ook aanbevelingen voor het voorkomen of verminderen van eventuele problemen.

Wat is het?

Computervisie syndroom (CVS) is de naam van deze verschillende oog-en zichtproblemen met betrekking tot werken met een computer. CVS wordt gekenmerkt door visuele symptomen die het gevolg zijn van een wisselwerking met een computermonitor of de omgeving. In de meeste gevallen treden deze problemen op omdat de visuele eisen van een taak groter zijn dan de mogelijkheid van het gezichtsvermogen van het individu om deze taak comfortabel uit te voeren.

Problemen met het gezichtsvermogen komen vaak voor bij werknemers die de hele dag tegen een computerscherm aanstaren. Bij de meeste onderzoeken naar gezondheidsproblemen van deze werknemers blijkt dat de meest voorkomende gezondheids-gerelateerde klachten visueel zijn. Echter is er op dit moment meer publieke en professionele aandacht gericht op het vermijden van musculoskeletale aandoeningen, zoals pols problemen (bv.

carpaal tunnel syndroom), bursitis, peesaandoeningen (bijvoorbeeld de Ziekte van De Quervain) en tenosynovitis (peesschedeontsteking) om er maar een paar te noemen. Deze aandoeningen worden over het algemeen geclassificeerd als Repetitive Strain Injuries (RSI).

Problemen worden vaak niet goed vastgesteld

Het is echter zo dat deze gerelateerde problemen met het gezichtsvermogen een minstens zo belangrijke gezondheidszorg zouden moeten zijn als musculoskeletale aandoeningen. De meeste studies geven aan dat visuele problemen zich voordoen in 50 tot 90% van werknemers die constant met een computer bezig zijn, terwijl uit een studie uitgebracht door NIOSH (The National Institute for Occupational Safety and Health) blijkt dat 22% van de werknemersnemers die constant met een computer bezig zijn musculoskeletale aandoeningen hebben.

Een enquête met optometristen in Amerika gaf aan dat er elk j