Fibromyalgie

Laatste Update: 19 augustus 2021

CVS, ME en Fibro

Fibromyalgie gaat vaak gepaard met een aantal andere klachten, waaronder het chronischevermoeidheidssyndroom en myalgische encefalomyelitis (1) wat afgekort wordt met enerzijds CVS en anderzijds ME. Het is eenvoudig om bij de diagnose van fibromyalgie verward te raken met andere vergelijkbare gezondheidsklachten.

Het het klopt dat er een groot aantal overeenkomsten zijn. Echter, het is belangrijk om wel onderscheid te maken omdat de behandeling bij elke aandoening uniek is.

In dit artikel zal ik het verschil tussen de vergelijkbare aandoeningen uitleggen - en waarom het zo belangrijk is om een duidelijke diagnose van fibromyalgie te krijgen.

Wat is CVS?

CVS staat voor het chronischevermoeidheidssysdroom en door de jaren heen zijn er verschillende definities aan gegeven. ME en CVS zijn twee verschillende diagnoses voor een erg vergelijkbare aandoening.

Het algemene verschijnsel bij CVS en ME is dat er sprake in van een inspanningsintolerantie. Sommige mensen hebben last van een voedselintolerantie, waarbij bepaalde voedingsmiddelen voor gezondheidsklachten zorgen. Mensen die een inspanningsintolerantie hebben, kunnen niet tegen welke vorm inspanning dan ook.

De mens is gebouwd om te kunnen beweging en om zich in te spannen, je kunt je dus wel voorstellen dat CVS het dagelijks leven erg kan hinderen. Er zijn vele onderzoeken gestart naar deze aandoening, en omdat het een relatief nieuwe aandoening is, is er nog niet erg veel over bekend. Wat wel duidelijk is, is dat mensen met dit probleem niet goed kunnen functioneren(2).

Wat zijn de symptomen van CVS?

Er zijn vele symptomen bekend, hieronder een rijtje met de meest voorkomende. Dit betekend niet dat iedereen met CVS dezelfde (of alle) symptomen tegelijk ervaart.

 • Extreme uitputting, zowel lichamelijke als mentale inspanning.
 • Niet alleen vermoeidheid maar ook spierpijn, duizeligheid en krachtbeperking
 • Bij mentale inspanningen: Geheugen- en concentratie verlies


Iedereen is wel eens oververmoeid of kan zich even niet goed concentreren, dit betekent echter niet dat je last hebt van CVS. Er zijn een aantal criteria waar je aan moet voldoen om de diagnose van CVS te krijgen. Hieronder een overzicht van de criteria opgedeeld in 3 onderwerpen.

Criteria voor diagnose CVS

Oorzaken van CVS?
Tot op heden is de oorzaak van CVS onbekend. Verder is CVS eigenlijk een syndroom diagnose en hierdoor is er eigenlijk ook geen directe oorzaak aan te koppelen. Het ontstaan van ME wijd men aan een acute infectie. ME en CVS zal niet van de ene op de andere dag komen opzetten. De klachten die hiermee gepaard gaan, zullen langzaam erger worden. Bepaalde virussen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van klachten:

 • Herpes virus
 • Epstein-Barrvirus
 • Coxsackie


Echter, er is nog geen bewijs op tafel gelegd dat dat virussen echt de onderliggende oorzaak zijn. Wel is bekend dat bij patiënten met de hierboven genoemde virussen een vorm (licht over zware vorm) van vermoeidheid is ontdekt.

Verschil tussen CVS en Fibromyalgie

Het grote verschil tussen fibromyalgie en CVS is het feit dat fibromyalgie gepaard gaat met veel pijn (3) en CVS gaat gepaard met overmatige vermoeidheid. Natuurlijk zijn er veel raakvlakken want mensen met fibromyalgie zijn ook vaak moe en mensen met CVS hebben ook veel pijn.

Het klopt dat het verschil soms moeilijk op te merken is en juist daardoor ontstaat het idee dat CVS, ME (een oude benaming van CVS) en fibromyalgie een en dezelfde aandoening zijn. Maar niets is minder waar!

Wanneer je verwachte dat je last hebt van fibromyalgie, CVS of ME is het belangrijk om een correcte diagnose te laten uitvoeren. Want zodra de diagnose bekend is kun je starten met een adequate behandeling.

Bronnen:

 1. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/485211
 2. https://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.160.2.221
 3. https://arthritis-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/ar1950

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik raad u aan om het boek Fibromyalgie Genezen kán door Prof. Dr. Bauer eens te lezen. fibromyalgie ontstaat door neurocompressie. Dit is zonder enige twijfel aangetoond.

  Heft de chirurg de compressie op door middel van chirurgie dan houden de klachten op te bestaan.

  Lees mee op onze website en teken deze petitie:

  http://fibromyalgie.petities.nl/

  1. Dag Maria,

   Zeer goed initiatief want fibromyalgie is zeker niet zo ''onbehandelbaar'' als vaak wordt gedacht. Ik heb zelf ook veel onderzoek gedaan over nieuwe therapieën om fibromyalgie beter te behandelen. Ik ga een artikel wijden op de blog over neurocompressie, want ik denk dat het belangrijk is voor mensen met fibromyalgie om hier meer kennis over op te doen.

   Bedankt voor de tip!

   Jack

 2. ik lees in de tekst boven dat het heel belangrijk is een juiste diagnose te laten stellen om te zien of het om CVS of fybromyalgie gaat of om ME.

  Daarbij vraag ik me af WAAR kan je die correcte diagnose laten stellen? In fysische geneeskunde in Maria Middelares te Gent heb ik alleen vragenlijsten ingevuld en kort gesprek met even voelen naar drukpunten …. in Roeselare idem - ik heb nog niet gehoord of gezien dat er zoiets bestaat als een " juiste diagnose" , dacht dat dit louter door uitsluiting ging …. Dus HEEL GRAAG info als zoiets al bestaat als een diagnose…

  1. In Kortrijk bij AZ Groeninge bestaat er het LOK-team, daar kun je de juiste diagnose laten stellen. Mis eens opzoeken op internet.

   1. Ik heb het hele traject van het LOK doorlopen. Er wordt inderdaad gewerkt met uitsluiting. Bij mij is fibro vastgesteld. Maar bij de 'revalidatie', wordt CVS en fibro ook in 1 pot gegooid...... Dus echt zekerheid of het fibro of cvs is is dan, heb je toch niet.... Is het nu fibro of cvs?

 3. Ik raad iedereen aan om het boek van Dr. Bauer NIET te lezen !!! Dit is een charlatan pur sang die zz verrijkt op de kap van zwaar hulpbehoevende mensen die uit wanhoop 1000den euro's betalen voor een so called 'behandeling' !

  1. Inderdaad. Schandalig dat ze ook maar denken dat fibromyalgie te genezen valt. (nu toch nog niet). Men weet er nog te weinig over, nog steeds. En het is precies of onze aandoening niet zo erg is... PFFF!!!!!!!!!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share