Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem

Laatste Update: 21 september 2021

Eczeemplekken rondom de ogen, de mond en in neusplooien

Vandaag een artikel gebaseerd op een vraag die ik afgelopen weekend ontvangen heb. Er staat op de website al erg veel informatie over eczeem. Toch is het goed mogelijk dat het een en ander nog ontbreekt. D.m.v. het beantwoorden van de vragen over dit onderwerp zal de eczeem blog nog wekelijks worden aangevuld.

De vraag was of ik ervaring heb met eczeem plekken rond de ogen, mond en in de neusplooien. Zelf heb ik er geen ervaring mee, maar ik heb er al wel het een en ander over gelezen. In de rest van het artikel zal ik je tips geven over wat je hiertegen kunt doen.

Ik zal de 3 plekken op het gezicht apart behandelen:

 • Rond de ogen
 • Rond de mond
 • In de neusplooien

Eczeem rond de ogen

Eczeem rond je ogen kan erg vervelend zijn. Het minst vervelende zijn misschien wel de rode plekken. Het zijn juist de jeuk en de droge huid die voor zo veel last zorgen. Eczeem bij de ogen kan op je oogleden voorkomen, maar ook net naast of onder je ogen. Bij ernstige vormen van eczeem bij de ogen kan het zelfs zo erg zijn dat je elke beweging bij de ogen zult voelen, omdat de droge korrelige huid langs elkaar schuurt, dit kan heel vervelend zijn, vooral als deze vorm van eczeem aanhoud.

Een kettingreactie?

Het kan zijn dat je alleen eczeem hebt op je ogen, maar vaak is het een kettingreactie van eczeemplekken ergens anders op je lichaam.

Welke eczeemvorm is dit?

Eczeem bij je ogen kan veroorzaakt worden door verschillende vormen van eczeem. Klik hiernaast op de blauwe link om meer te weten te komen over de verschillende vormen die er zijn.

Behandeling?

De meest voorkomende behandeling voor eczeem bij de ogen is met medicijnen gebaseerd op hormonen of hormoonzalven. Dit betekent echter niet dat dit de beste oplossing is voor het probleem. Tevens is het smeren van zalven bij je ogen risicovol, je ogen zijn namelijk erg kwetsbaar en zalf op hormoonbasis, kan ongewenste bijeffecten op ons zicht hebben. Voor meer informatie over bepaalde zalven klik hieronder.

"Verschillende eczeem behandelingen"

Tips

In de meeste gevallen is het eczeem rond je ogen een kettingreactie van eczeem op andere plekken op je lichaam. In plaats van je aandacht vestigen op het eczeem bij je ogen, kan men beter de oorsprong (ergens anders op het lichaam) aanpakken. Dit kan met medicijnen gedaan worden maar ook op een natuurlijk manier.

Goede huidverzorging is natuurlijk altijd erg belangrijk. Klik hieronder voor meer informatie en tips over een goede huidverzorging bij eczeem op je gezicht.

“Goede huidverzorging bij eczeem”

Hieronder nog een aantal goede tips:

 • Dep met een koude doek rond je ogen. Hierdoor zal het minder gaan zwellen en de jeuk zal afnemen. Ga zeker niet wrijven, deppen is de sleutel.
 • Ga niet te lang onder een hete douche staan en pas op bij het gebruik van zeep op je gezicht. Was je gezicht het liefst niet in de douche maar onder een wastafel.
 • Voor de vrouwen: Minder het gebruik van make-up (make-up en eczeem)
 • Zoek uit wat bij jou de prikkels zijn!

Eczeem rond de mond

Eczeem rond de mond

De medische term voor eczeem rond de mond is dermatitis perioralis. Wanneer we dit vertalen betekend dit letterlijk ontstekingen rond de mond. In de volksmond wordt het ook wel clownseczeem genoemd. Dit is eenvoudig te verklaren door de ronde ontsteking rond de mond!  Vaak gaat deze aandoening gepaard met kleine pukkeltjes en puisten rond de mond.

Het ontstaan van deze specifieke vorm van eczeem ligt meestal bij het smeren van crèmes en andere gezichtsproducten bij de mond. Je zou denken dat wanneer je hiermee stopt, de aandoeningen ook vanzelf weer overgaat. In veel gevallen is dit ook zo, maar vaak heeft men niet in de gaten wat nu precies de oorzaak is van de rode vlekken rond de mond en wordt pas laat ontdekt dat het om eczeem gaat.

Eczeem medicijnen

De zalven en crèmes die worden voorgeschreven door artsen kunnen zelfs als extra bijwerkingen eczeem klachten rond de mond hebben.

Er zijn helaas gevallen bekend waarbij mensen van eczeem op de wangen af wil komen en door smeren van bepaalde zalven eindigde met eczeem op andere plaatsen in het gezicht en rond de mond.

Wat kunnen we er tegen doen?

Allereerst wat goed nieuws. Wanneer je deze vorm van eczeem hebt weten te genezen, dan is de kans erg groot dat deze niet meer terug zal komen.

Ook hier is een goede huidverzorging weer erg belangrijk. Pas daarom op met het aanbrengen van make-up. Pas als je last hebt of hebt gehad van deze vorm van eczeem ook op met het eten van voedingsmiddelen waarbij je mond het zwaar te verduren heeft. Bijvoorbeeld het eten van grote harde appels waardoor je de huid erg strak moet trekken.

Eczeem in de neusplooien

Eczeem bij de neus

Eczeem bij je neus kan op verschillende plekken zitten. Zowel naast je neus bij de neusplooien, maar ook net onder je neus (tussen je neus en je mond). Beide vormen van “neuseczeem” zijn erg lastig.

Het meest voorkomende symptoom is een rode ruwe huid die erg veel jeukt. Hoe meer je gaat wrijven, hoe meer last je ervan krijgt. Dit is dus ook vaak de eerst tip die ik mensen meegeef.

"Probeer er zo min mogelijk aan te komen."

Dus niet alleen het krabben tegen de jeuk. Let ook goed op dat met normale handelingen zoals het snuiten van de neus of het wassen van het gezicht, niet nog meer schade optreedt.

De huid op deze plekken is erg dun en het zal altijd even duren voordat deze zich helemaal goed herstelt.

Behandeling?

Net als de meeste vormen van eczeem zal je ook voor deze plekken op de huid zware zalven of medicijnen krijgen van je arts.

Omdat je huid hier erg dun is op deze plekken, kan het zijn dat de zware medicijnen meer kapot maken dan verhelpen. Lees maar eens de complete bijsluiter! Deze zal je in bijna alle gevallen meer averechtse effecten melden dan verbeteringen. Ook wordt er bijna altijd gemeld dat gebruik op eigen risico is, en dat het nemen van medicatie bij het optreden van bijeffecten direct stopgezet moet worden. Dit lijkt mij een goede reden om niet direct naar zware medicatie als eerste en enige oplossing te grijpen.

Ook hier heb ik weer wat tips voor je:

 • Goede huidverzorging
 • Niet krabben
 • Gebruik geen make-up of andere huidverzorgingsproducten
 • Gebruik zware medicatie als laatste alternatief
 • Bescherm in de winter je mond en neus tegen extreme kou
 • Bescherm in de zomer je mond en neus tegen te veel zonlicht.


Op de blog meer tips!

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. beste jack
  voor mijn dochter kwam ik op je pagina terecht, klinkt zeer gelooofwaardig allemaal.
  Haar geschiedenis: groeiachterstand, vaak buikpijn,.depressieve klachten, exceem,etc.
  Na koemelkallergie als baby kwamen we een paar jaar geleden op glutenintolerantie. Vele artsen en natuurgeneeskundigen/mesoloog verder: veel weglaatdieten (melk, gluten, chocola,etc.).
  heb nu een meid van 12 met lichte intolerantieklachten ( 98% glutenvrij, af en toe erg moe, buikpijn) en lelijke exceem rond de mond. Naast een praktische leefstijlgids (tarwegras en acai kan thuis wel, maar met vriendinnen...) die jij hebt lijkt een goede test mij zo van belang (bv NOOIT gluten/ E-nummers etc) ivm haalbaarheid in haar middelbare schoolleventje. Zal ik die eerst proberen te vinden (weet jij iemand in a'dam die bv faeces onderzoekt?) of sowieso met haar jouw set bestellen en starten?
  dank alvast voor het meedenken

  1. Hallo Natascha,

   Zeker in de puber-leeftijd is dit niet gemakkelijk. Geeft veel praktische problemen, en daarnaast natuurlijk, niet te vergeten, de psychologische problemen: Zelfvertrouwen, vriendjes, vriendinnetjes etc.
   Ik ken persoonlijk geen arts voor je in de omgeving van Amsterdam, maar even zoeken met Google zal je de gewenste resultaten geven. Daarnaast is het een hele goede start om de levensstijl te veranderen met betrekking tot voeding. Dit zal zeker tot goede resultaten leiden. Heb je wel eens gedacht aan een onderzoek van een allergoloog? (dus niet een dermatoloog, maar een allergoloog).

   Hou je me op de hoogte?
   Jack

 2. Wij, moeder en twee kinderen van vijf en acht zijn gevoelig voor eczeem, hebben glutenintolerantie, koemelkintolerantie, allergieen in alle soorten en maten. Wij zijn ruim een week geleden begonnen met een suikervrije voeding. Eigenlijk volgen we in grote lijnen het anti candidadieet. Het gaat geweldig. Mijn zoon had altijd eczeem op ogen en rond de mond en bij de oorlellen, ellebogen en knieholten. Nu, tien dagen later, is zijn huid gaaf. Ik smeer ook uitwendig met mercurialiszalf, van Wala. Ik hoop dat veel mensen deze stap durven zetten, het is even doorzetten maar wat krijg je we veel coor terug! Ik ben gestopt met mijn ventolin, mijn dochter haar plekjes in de mond Zijn verdwenen. We hebben meer energie en eten veel minder. Ga ervoor!

 3. Ik heb hier ook al last van sinds mijn 7 de jaar.
  Tientallen artsen en huidspecialisten afgerend allergie tests gedaan.
  Nooit een antwoord gekregen.
  Op een gegeven moment terecht gekomen bij een soort diëtiste.
  Een week lang alleen water gedronken daarna productgroepen aan je voeding stap voor stap toe gaan voegen.
  Zo kwam bij mij ook suiker aan het licht als boosdoener.
  Ik ben er niet vanaf maar kan het wel onder controle houden.
  Ik ben nu 36 jaar

 4. ik heb al heel lang last van exzeem rond mijn neus ben nu radeloos .
  ben naar heel veel dermatologen geweest.geen zalf die werkt.
  hebben jullie een goeie zalf,of iets waar ik naar toe kan.

 5. Ook ik en mijn zoontje krijgen eczeem als reactie op voeding. Helaas wil de reguliere gezondheidszorg hier nog niet echt in geloven en heeft het liever dat je hormoonzalf smeert. Dit haalt de klachten weg, maar niet de oorzaak en welke gevolgen heeft dat op de lange termijn!?

  1. Hormoonzalf zou een laatste middel moeten zijn, Sandra. Zeker bij kleine kinderen.
   Heb je al eens een second opinion geprobeerd? Of een alternatieve geneeswijze?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share