Herpes

Laatste Update: 7 september 2022

Het herpes virus in en rondom de ogen

Wanneer je aan herpes denkt (niet al te vaak denk ik) denk je vaak aan de rode blaasjes rondom de mond of neus. Niet veel mensen weten dat het herpes virus (type 1) ook je ogen kan aantasten. Het is een terugkerende virale infectie in je ogen die voor veel problemen kan zorgen wanneer je dit onbehandeld laat (1).

De cijfers in Nederland zijn niet bekend, maar ongeveer 500.000 Amerikanen hebben last van herpes in het oog en ieder jaar wordt dit getal vergroot met 50.000! Er zijn verschillende vormen van "oog herpes" en de klachten variëren tussen kleine irritatie aan de ogen tot het mogelijk blind worden...

Symptomen van herpes in het oog?

Verschillende symptomen kent het virus in je ogen. het verloopt van kleine irritaties tot grote pijn in de ogen. De ogen kunnen opgezwollen raken en gaan tranen. Slecht zicht en het rood worden van de ogen (alsof er een adertje is gesprongen) zijn veel voorkomende symptomen.

Wanneer je weet dat je het herpes virus met je meedraagt is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Het kan op lange termijn erg gevaarlijk zijn. Die bovenstaande symptomen kunnen ook andere aandoeningen zijn of simpel een oogontsteking. De bovenstaande symptomen hoeven dus niet perse het herpes virus aan te tonen.

In ontwikkelde landen is dit virus vaak een oorzaak voor blindheid (2).

Je ogen zijn erg gevoelig en om zichtvermindering te voorkomen is het altijd verstandig om een arts raad te plegen.

Wanneer je het herpes virus met je mee draagt is de kans niet erg groot dat het virus richting je oog gaat. Ongeveer 25% krijgt een keer last hiermee. Mijn linker of mijn rechter oog? Beide ogen kunnen aangetast raken, maar ook kan het een enkel oog treffen.

Mogelijke behandeling?

Er zijn een aantal behandeling mogelijk echter ligt dit aan de plaats in je oog wat aangetast is. Er zijn geen algemene behandelingen mogelijk, dus het is van groot belang (ook om het probleem niet erger te maken) om dit altijd met je huisarts te overleggen. Bij een verkeerde behandeling is permanente schade aan het oog mogelijk.

De meest voorkomende behandelingen bestaan uit oogdruppels of gels die makkelijk aan het oog aan te brengen zijn. Vaak zullen de klachten binnen een paar uur wegtrekken. Echter de rode ogen zullen zeker een aantal dagen nodig hebben om hun eigen kleun (wit) terug te krijgen.

Daarnaast zijn er ook orale medicijnen die kunnen helpen (3).

Waarom in mijn ogen?
Wanneer je het herpes virus met je meedraagt kunnen kleine irritaties in je ogen het virus prikkelen. Ook contactlenzen bijvoorbeeld kunnen een bepalende factor zijn. Krijg je last van je ogen? Meteen die lenzen uitdoen!

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0039625776900904
 2. https://journals.lww.com/corneajrnl/Fulltext/2001/01000/Herpes_Simplex_Virus_Epidemiology_and_Ocular.00001.aspx
 3. https://www.karger.com/Article/Abstract/90239

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,
  ik draag al heel mijn leven het herpes simplex bij mij. Ik heb er erg veel last van gehad toen ik nog jong was. Toen ik 16 was kwam er een rood plekje onder mijn oog, niet wetende dat het zou uitgroeien tot een koortslip ik wis namelijk niet of dat kon. Toen ik het zag ben ik direct naar de dokter gegaan en heb ik aclovir tabletten meegekregen het sloeg niet gelijk aan en inmiddels zaten er plekken op mijn wang. Ik voelde ook branderig gevoel in mn oog en ben via de hap naar het ziekenhuis gestuurd voor nader onderzoek, en het was in mijn oog geslagen! Ik kreeg oogzalf mee, nog een kuur aclovir 800mg, en antibiotica kuur erbij en toen eindelijk was het over. Mijn oog heeft hierbij schade opgelopen en is mijn zicht 80%.

  Groetjes

 2. hallo mijn dochter heeft op de leeftijd van 2,5 j te kampen gehad met herpes keratitis en omdat zij nog zo klein was kon ze zelf niet laten merken dat er iets mis was . haar R oog werd helemaal rood en we merkten dat ze niet zo goed zag waarop we uiterraad snel naar een oogarts gingen . die heeft haar zovirax oogzalf gegeven maar wij werden niet ingelicht over wat ze juist had dus het ging over en een paar maanden later merkten we dat ze echter veel tegen dingen aanliep en we maakten ons zorgen over haar zicht , de behandelende oogarts was afwezig en waren verplicht een andere op te zoeken daar het dringend was , daar kregen wij te horen dat haar zicht slechts 4 op 10 was en ze moest maxitrol ( druppels met cortisone wat zeker niet mag gebruikt worden tijdens een opstoot ) in doen ; en dit was het begin van een lange lijdensweg tot op heden , op 5 jarige leeftijd heeft ze in UZ GENT een cornea gratage ondergaan door een professor.. Mijn dochter is ondertussen 18 en neemt al sinds 12 j continue aciclovir minimum 600mg en bij opstoten 1600 a 2000 mg , ; haar moeilijkste periodes zijn tijdens de examens en zelfs met een onderhoudsdosis van 600 mg maakt zij opstoten waarbij we nu een aangepast dieet van aminozuren (plus) en arginine (min) houdende voedingswaren plus een suplement van l-lysine en hopelijk kan dit op deze manier onderdrukt worden . Haar zicht is momenteel 60% groetjes

  1. Hallo Rita,

   Bedankt voor het delen van je verhaal.
   Ik hoop écht dat je de uitbraken nu eindelijk kunt onderdrukken met behulp van de extra L-Lysine en aminozuren. Ook het minderen van Arginine is een heel goed idee.

   Ik ben erg benieuwd hoe dit in de toekomst gaat, en of de behandeling inderdaad aanslaat. Kun je me op de hoogte houden?
   Jack

  2. Beste Rita, ik zou je graag persoonlijk contacteren als dat mag. Typen is voor mij momenteel heel lastig wegens heel slecht zicht.
   Alvast een dank je wel op voorhand.

  3. Beste Rita. Mij
   Dochter van anderhalf heeft nu de eerste infectie (
   Zie ook mijn reactie of eraan artikel) . Ze heeft het niet in haar oog maar eronder. Ik ben benieuwd of jouw dochter dat ook heeft gehad en of jij weet of de kans op terugkeer 100 procent is. Hopelijk kan je een bezorgde moeder helpen aan wat antwoorden

 3. Mijn dochtertje is 3 jaar en heeft
  Ook regelmatig last van herpes
  Aan haar oog, de diepe variant. Ik maak me hier veel zorgen over en weet niet wat ik verder nog kan doen. Mag ze al
  L-lysine capsules krijgen?

  1. Hallo, ik weet niet of je iets aan mijn Tip zal hebben, maar als kind had ik ook vaak last van herpes oog.ik kreeg er regelmatig ACICLOVIR oogdrup/zalf maar daarnaast liet mijn moeder mij mijn ogen spoelen met gewone afgekoelde thee. simpele gewone zwarte thee eerst zetten in een borrelglaasje doen en vervolgens met de aangedane oog erin kijken. Ik had daar erg veel baat bij

    1. Ja, ik kreeg watjes op mijn ogen met zo warm mogelijke zwarte thee, ik denk dat het looizuur in de thee er goed voor is. Dat zei mijn moeder. Maar zelf gebruik ik nu bij herpesblaasjes in de mond, lippen altijd L-Lysine en dan beginnen met zes pillen per dag en binnen 3 tot 4 dagen is het weg, ook op het oog helpt, het is vaak een te kort aan dit aminozuur waardoor de virus uitbreekt.

  2. Hoe gaat het inmiddels met jouw dochtertje? Heeft ze er iets aan over gehouden en heb je tips? Mijn dochtertje heeft de eerste uitbraak nu...

 4. ik had herpes aan het oog na behandeling met virginzalf en de icol druppels was het na een tijje weg maar een week later kreeg ikhet weer terug hoe kan dat

  1. Beste,

   Je kunt het herpesvirus niet uitroeien, het zal altijd in je lichaam blijven. Je zal bij een verminderde weerstand gelijk weer last krijgen van herpes, bijvoorbeeld in je oog. Echter, als je medicatie krijgt en je hebt na een week alweer een uitbraak van herpes, dan zou ik me weer melden bij de huisarts. Ik denk niet dat de medicatie afdoende is geweest om de uitbraak te stoppen.

   Succes,
   Jack

 5. Hallo,

  Ik heb sinds vrijdag ook last van een ontstoken oog. Eerst zalf en druppels gehad chloor.... Nog wat! Maar zaterdag begon er wat aan de onderkant van mijn oog te prikken en irriteren! Ik hap gebeld mocht langs komen. Werd doorverwezen naar Hage zhuis in Den haag! Daar kreeg ik zovirax oogzalf, heel moeilijk om aan te komen blijkbaar want met pijn wn moeite kreeg ik die zalf! Nu sinds 2 dagen trekt de herpes infectie naar mn wenkbrauw! Ook niet echt een fijn gezicht! Gelukkig mag ik het daar ook op smeren! Helpt beter dan andere druppels en zalfjes, gr nikki

 6. Ik heb een vraagje. Kan het herpesvirusuitbraak ook in moedermelk zitten? Ik heb tijdens een opkomende koortslip moedermelk in mijn ogen gedaan en nu loop ik een week lang met branderige rode adertjes in mijn ogen. Ik ben zo bang. Hopelijk kan iemand mij gerust stellen. Ik had gehoord dat er antistoffen in moedermelk zit. Ik deed die melk in mijn ogen om ze schoon te maken. Nu voel ik een week lang een branderig blazend gevoel in beiden ogen. Wie heeft hier verstand van?

 7. Hi. Ik weet niet of dit forum nog gelezen wordt maar ik ga het alsnog proberen . Mijn dochter van 1.5 jaar oud heeft een eerste herpes infectie doorgemaakt ( hele mondje vol en paar op lip) maar helaas ook een paar bultjes op haar ooglid en paar blaasjes direct onder haar oog. Nu vroeg ik mij af of het nu al zeker is dat ze hier recidieven van gaat krijgen of dat het ook nog steeds kan dat dit eenmalig is. En als ik bovenstaande reacties kees lijkt het alsof je wel een verschrikkelijke tijd tegemoet gaat met grote kans op ( gedeeltelijk) zichtvermindering. Hopelijk kan iemand mijn vragen beantwoorden.( huisarts geweest maar die bleef vaag)

  1. hoi annem.
   wanneer het virus in je systeem zit en er is een uitbraak geweest dan zal het je levenlang af en toe de kop op steken want tot nu toe is er nog geen volledige genezing voor.
   wanneer er een uitbraak komt is het nooit leuk en in mijn geval krijg ik een plek van +- 5 cm op mijn voorhoofd en binnen een paar dagen krijg ik het meestal op mijn rechteroog ,en soms aan beide ogen .op mijn voorhoofd is het niet fijn en branderig en geeft een beetje een bult maar is buiten dat het er niet uitziet geen belemmering en is met een paar weken weer weg ,behalve in de zomer als de felle zon erop komt want dat is het snel erg pijnlijk . mijn ogen zijn een ander verhaal . ik moet bij de eerste prikkel (pijn voelen als ik mijn oogbal beweeg,beetje tranen en een beetje wazig beeld ) gelijk oogzalf halen bij mijn huisarts om het te onderdrukken ,doe ik dit niet dan gaat stadium 2 in werking en die bestaat uit heftig tranen,een gevoel van scherpe zandkorreltjes in mijn oog wat niet weggaat ,dichte opgezette ogen,en een beetje etterend ,geen licht kunnen verdragen ,slecht zicht ,en int ergste geval lig ik dan een paar dagen voor blind op de bank omdat ik gewoon mijn ogen niet open kan houden (gooi maar eens een handje zand in je oog en probeer die dan open te houden )das erg pijnlijk en uitspoelen heeft geen zin want t gevoel blijft en ik word er na een poosje erg zenuwachtig van .ik ben nu 40 jaar en het begon op mijn 18e en komt +- elke 2 tot3 jaar terug met soms een extra momentje , ik heb het nu op dit moment ook maar was zelf optijd met het bestellen van de zalf maar de zovirax was niet meer te krijgen en niets anders op voorraad dus moest er in duitsland een andere zalf worden besteld. tja!!! dus toch 2 dagen thuis van mijn werk omdat onze teringregering overal op is gaan bezuinigen en er geen voorraad meer mag zijn bij de apotheek ,fijn heh?? de nieuwe duitse zalf is van t merk Omnivision( AciVision 30mg/g Augensalbe) Aciclovir is de werkzame stoff hierin. Er is ook een oogdruppel die ik de eerste keer kreeg maar daarnaa nooit meer,maar die hielp supersnel en t bleef langer weg maar is blijkbaar niet best voor je ogen .Deze oogdruppel is van het merk (TobraDex )en kreeg ik bij de oogarts int ziekenhuis .ik ben er vaker voor int ziekenhuis geweest en telkens als ik voor controle terug moest ging mijn zicht weer van een bril moeten nemen naar 100% zicht dus ik heb er niet veel blijvende schade van overgehouden maar mijn netvlies moest gewoon ff genezen van t vrijven en pieren met een doekje in mijn ogen (beetje te lomp geweest hihi) een schaafwond moet ook even helen toch? er zijn ook pillen te verkrijgen die zodra je het merkt er 2 van moet nemen en na 12 uur weer 2 en die schijnen bijn mijn moeder voor haar simpele koortslip best goed te werken want dan stopt de uitbraak erg snel en de genezing is ook sneller. dus je hoeft niet gelijk bang te worden hoor want na een aantal best heftige uitbraken op mijn ogen zie ik nog steeds prima dus je verliest niet gelijk zicht maar er optijd bij zijn voorkomt veel pijn en kan natuurlijk wel schade voorkomen .als je het de 1e keer krijgt en je denkt aan een oogontsteking dan moet je gelijk vragen aan jouw arts om hem een druppel gele vloeistof in jouw oog te droppen en dan met een uv lamp te zoeken naar een oplichtend mini zonnetje ,letterlijk zoals je als kind een zonnetje tekende . een punt met golvende stralen eromheen. Succes
   groetjes Gerard van Geerenstein

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share