De elektronische sigaret: een betere manier om te roken

2018-07-02T11:25:44+01:00juli 4th, 2013|Stoppen Met Roken|36 Reacties

Laatste update: door

De elektronische sigaret: een betere manier om te roken

Je komt ze tegenwoordig meer en meer tegen : de elektronische sigaret. Gespecialiseerde winkeltjes verschijnen in het straatbeeld, kranten- en tabakswinkels nemen ze op in hun aanbod, luchtvaartmaatschappijen bieden ze aan tijdens vliegreizen...

De producenten zeggen dat het een veilige en gezonde manier van roken is én een goede manier om te stoppen met roken. Maar gezondheidsdeskundigen zijn niet onverdeeld positief.

Wat zijn de voor- en nadelen van de elektronische sigaret ?

Ongeveer 70 procent van alle rokers zouden zich volgens een recente studie rond de nieuwjaarsperiode voornemen om te stoppen met roken. Ondanks hun goede bedoelingen zal een meerderheid daar niet in slagen. Roken wordt beschouwd als een fysieke verslaving, aan de stof nicotine.

Maar het is ook een psychologische verslaving, het gevoel dat je een sigaret nodig hebt op bepaalde momenten van je dag: bij de koffie, na het eten...

De anti-tabaksorganisaties focussen zich op het helpen van rokers om hun slechte gewoonte compleet af te zweren. Maar de meeste rokers slagen er slechts in te stoppen na verschillende mislukte pogingen.

Wat dan met de rokers die wel gezonder willen gaan leven maar merken dat ze niet kunnen stoppen? Die blijven gewoon door roken. Maar er gaan meer en meer stemmen op die zeggen dat het niet zo zwart-wit hoeft te zijn. Misschien kan je blijven roken en toch gezonder leven.

De elektronische sigaret moet voor deze mensen de oplossing bieden. Ze bevat geen tabak maar een mix van water en nicotine die geïnhaleerd wordt in de vorm van damp. Pure nicotine is erg verslavend maar wordt door wetenschappers niet als schadelijk beschouwd, in tegenstelling tot tabak.

Een woordvoerder van een bekende fabrikant van elektronische sigaretten verklaart: “Elektronische sigaretten bevredigen de twee kanten van de tabaksverslaving zonder schadelijke bijwerkingen. Ze leveren ons nicotine, dat nie