Laatste Update: 2 juli 2020

De elektronische sigaret: een betere manier om te roken

Stoppen Met Roken

Je komt ze tegenwoordig meer en meer tegen : de elektronische sigaret. Gespecialiseerde winkeltjes verschijnen in het straatbeeld, kranten- en tabakswinkels nemen ze op in hun aanbod, luchtvaartmaatschappijen bieden ze aan tijdens vliegreizen...

De producenten zeggen dat het een veilige en gezonde manier van roken is én een goede manier om te stoppen met roken. Maar gezondheidsdeskundigen zijn niet onverdeeld positief.

Wat zijn de voor- en nadelen van de elektronische sigaret ?

Ongeveer 70 procent van alle rokers zouden zich volgens een recente studie rond de nieuwjaarsperiode voornemen om te stoppen met roken. Ondanks hun goede bedoelingen zal een meerderheid daar niet in slagen. Roken wordt beschouwd als een fysieke verslaving, aan de stof nicotine.

Maar het is ook een psychologische verslaving, het gevoel dat je een sigaret nodig hebt op bepaalde momenten van je dag: bij de koffie, na het eten...

De anti-tabaksorganisaties focussen zich op het helpen van rokers om hun slechte gewoonte compleet af te zweren. Maar de meeste rokers slagen er slechts in te stoppen na verschillende mislukte pogingen.

Wat dan met de rokers die wel gezonder willen gaan leven maar merken dat ze niet kunnen stoppen? Die blijven gewoon door roken. Maar er gaan meer en meer stemmen op die zeggen dat het niet zo zwart-wit hoeft te zijn. Misschien kan je blijven roken en toch gezonder leven.

De elektronische sigaret moet voor deze mensen de oplossing bieden. Ze bevat geen tabak maar een mix van water en nicotine die geïnhaleerd wordt in de vorm van damp. Pure nicotine is erg verslavend maar wordt door wetenschappers niet als schadelijk beschouwd, in tegenstelling tot tabak.

Een woordvoerder van een bekende fabrikant van elektronische sigaretten verklaart: “Elektronische sigaretten bevredigen de twee kanten van de tabaksverslaving zonder schadelijke bijwerkingen. Ze leveren ons nicotine, dat niet slechter is voor je gezondheid dan cafeïne, en ze geven rokers ook iets om vast te houden en te inhaleren. Zo is het mogelijk alle 'leuke' kanten van roken te hebben zonder de negatieve bijwerkingen.”

Een Italiaanse groep onderzoekers gaf onlangs elektronische sigaretten aan een groep van 40 zware rokers. Na zes maanden had meer dan de helft van de rokers hun dagelijkse aantal sigaretten met meer dan 50 procent terug gebracht.

Een kwart had de traditionele sigaretten zelfs totaal opgegeven!

De zorgverzekeraar vergoedt niet

Maar ondanks dit soort resultaten zijn de producenten toch terughoudend als het erom gaat hun elektronische sigaretten aan te prijzen als een middel om te stoppen met roken. Ze bevatten immers wel degelijk nicotine en helpen rokers dus niet van hun nicotineverslaving af.

Zorgverzekeringen zijn daarom ook niet overtuigd dat het nuttig is om rokers die willen stoppen te helpen betalen voor de elektronische sigaret.

De startprijs zal sommige rokers er echter wel degelijk van weerhouden om het eens uit te proberen. Een startkit kost toch al gauw tussen de 60 en 80 euro. Dat is niet veel als je bedenkt hoeveel de gemiddelde roker aan sigaretten uitgeeft maar voor veel mensen is het toch een te hoge drempel.

Verschillende fabrikanten hebben daarom ook wegwerpsigaretten op de markt gebracht. De prijzen daarvan lopen nogal uiteen maar voor een tiental euro kan je deze kopen. Dit moet klanten overtuigen van het product en hen stimuleren later een startkit te kopen.

Vreemd dat zorgverzekeringen deze producten niet terugbetalen want dat doen ze wel voor ander nicotinevervangers zoals nicotinekauwgom en pleisters. Eén reden die ze aanvoeren is dat de veiligheid van de elektronische sigaret nog niet voldoende bewezen is.

Bovendien is het ideale scenario volgens hen dat een roker z'n nicotineverslaving langzaam afbouwt en uiteindelijk volledig nicotine-vrij is. Maar is dat realistisch? Als je ziet dat een grote groep rokers er echt niet in slaagt te stoppen is het beste alternatief misschien toch de schade zoveel mogelijk beperken.

En precies daarmee kan de elektronische sigaret helpen.

Smaak en imago

En wat vindt de roker zelf van deze elektronische sigaretten? Wel, de meningen zijn verdeeld. Sommigen houden niet erg van de smaak, anderen vinden dat ze niet genoeg of juist teveel nicotine leveren en velen vinden ze niet erg 'cool' en durven ze niet goed te gebruiken in het bijzijn van andere mensen.

Over de smaak en het nicotinegehalte moeten we opmerken dat deze erg verschillen van merk tot merk en dat de meeste merken ook verschillende variëteiten aanbieden. Hoeveel nicotine een roker gemiddeld nodig heeft om z'n verslaving te bevredigen hangt af van hoeveel gewone sigaretten hij of zij rookte.

En in tegenstelling tot gewone sigaretten, waar dat verboden is, hebben elektronische sigarettenmakers nicotine-oplossingen op de markt gebracht met 'lekkere' smaakjes zoals aardbeien- of chocoladesmaak, naast de variëteiten die de traditionele smaak van bijvoorbeeld Marlboro of Camel proberen te imiteren.

Het imagoprobleem van elektronische sigaretten is momenteel misschien nog wel de grootste hinderpaal voor hun succes. Onwillekeurig is roken immers voor een groot stuk imitatie-gedrag en zolang rokers bijna geen elektronische sigaretten zien in het dagelijkse leven willen ze er zelf vaak ook niet mee gezien worden.

Maar beetje bij beetje worden ze wel populairder en het kantelpunt voor het 'cool' zijn is misschien dan ook bijna in zicht.

Rook jij? Wat vind je dan van de elektronische sigaret? Heb je ze al getest? Met succes of ben je toch nog niet helemaal overtuigd? laat het me weten!

OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 

Stoppen met roken: nicotinepleisters
Klaar om te stoppen met roken?
Is De E-Sigaret Ongezond?

Pagina  [tcb_pagination_current_page]  van  [tcb_pagination_total_pages]


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik ben 26 januari 2013 begonnen met elektronisch roken. Heb sindsdien geen tabak meer gebruikt. Nu neem ik nog een paar keer per week een haal van de elektronische sigaret.
  Ik heb sinds mijn 14e jaar gerookt. Ben er nu vanaf.
  Alles smaakt beter en ik ruik dingen die ik allang vergeten was.

  1. Beste Gerard,

   Dat klinkt geweldig! Kan je mij misschien vertellen welke e-sigaret jij gebruikt? Ik vind het moeilijk om te kiezen; er zijn zoveel verschillende soorten en maten verkrijgbaar.

   Bedankt!

   A.

 2. Ik rook niet meer dus ik kan niet klagen-geweldige uitvinding. Ik gebruik de Intellicig e-sigaret.

 3. Sinds drie weken gebruik ik de elektrische sigaret. Ik rook al bijna mijn hele leven en vind het te moeilijk om te stoppen. Maar nu rook ik nog maar plm. 2 shagjes per dag (vind het nu best wel smerig) en voor de rest rook ik elektrisch. Vind het een geniale uitkomst.

 4. Top uitvinding, ten minste voor mij, al ben ik nog zoekende naar de juiste liquid en "damper", ik ben begonnen met de vapestick (die heeft nog steeds mijn voorkeur, maar dure refills) en zit nu aan de liquids. Inmiddels 2 maanden nagenoeg geen gewone sigaret meer aangeraakt, de laatste smaakte zelfs een beetje smerig (gerookt omdat de batterijen op waren)

  Gelukkig heb ik een beetje s****t aan wat anderen van mij denken dus dat imago verhaal, ach wie daar belang bij heeft, moet het lekker zelf weten, ik voel mij er goed bij, al is het anders dan "the real thing" heeft het dampen toch mijn voorkeur gekregen.

  Ik zelf denk dat de e-sigaret een succes kan worden indien dit meer bekend is bij het grotere rokerspubliek.

  Het grootte voordeel voor mij is
  - Kosten, de aanschaf heb je er binnen 2 weken uit (ik rookte een pakje per dag)
  - Het mag overal
  - Reukloos

  En als het niet mag, omdat er weer zo een stivoro-adept is is van damp in de stress schiet, het kan stiekem omdat je waterdamp uitblaast, kun je de rook voorkomen door eventjes je adem in te houden. Hierdoor kun je totaal onzichtbaar dampen.

 5. Ik vind dit een top product.
  Maar ik heb wel eens zon sigaret geprobeert met een fruit smaakje.
  Zijn dit soort sigaretten verslaven?

  1. De reden waarom het product zo effectief is omdat de handeling nagebootst wordt, terwijl je niet alle schadelijke stoffen binnenkrijgt. Het zou goed kunnen zijn dat de '''verslaving'' blijft bestaan, maar kan ook een zeer handig middel zijn om af te bouwen. Echter, de e-sigaret komt niet eens in de buurt van de gewone sigaret wat betreft de gezondheidsnadelen.

 6. Ik ben nu zo'n 5 weken aan de elektronische sigaret met 12mg nicotine en ik kan niet anders zeggen dat ik er heel blij mee ben. Ik rookte ongeveer 25 sigaretten per dag en nu nog ongeveer 2. De bedoeling is om helemaal te stoppen met roken en ook het dampen wil ik straks op 0mg nicotine proberen te krijgen.

 7. Ik gebruik sinds afgelopen weekend een elektronische sigaret 6 mg nicotine. Eerst wel even wennen aan de smaak...en vanaf maandag geen enkele sigaret meer gerookt. Vind het nog best moeilijk om de juiste smaak te vinden...

 8. Ik ben nu 1 week en 3 dagen gestopt met gewoon roken. Ik heb nu een vapestick waarbij je niet zelf knoeit met vloeistoffen. Ook heb ik bewust gekozen voor iets wat zoveel mogelijk overeenkomt met de smaak van een sigaret. Wie als doel heeft om te stoppen, moet het niet lekkerder gaan vinden. Ik heb dus geen sigaret meer gerookt, en dus ook reuze trots. De drang voor een sigartje of shaggie blijft wel aanwezig, maar is makkelijker te weerstaan. De valkuil om toch vaker naar de vapestick te grijpen is er zeker, maar daar moet je je van bewust blijven. De gewoonte rook momentjes probeer ik te verminderen. Niet eerst roken, en dan koffie in de ochtend, maar eerst koffie, en dan roken. De vapestick neem ik niet mee de stad in, of als ik ff buiten ben. Omdat mijn vapestick iets zwaarder is dan een gewone sigaret, rook ik automatisch al niet meer op de fiets of scooter. Of ik helemaal kan stoppen weet ik nog niet, maar het begin is er. Je moet wel zelf goed opletten, en bewust roken. Kijk op de klok waneer je rookt, dan valt het je vanzelf op of je te snel gaat, of dat je het al enige tijd vergeten was te doen. Het houdt je wakker. Het is en blijft een hulpmiddel, geen wonder product.

 9. Beste Jack, in een andere topic stelde ik jou een vraag over de hoeveelheid vitamine C die een (behoorlijk stevige roker) dagelijks moet slikken. Je adviseerde me toen de E-Sigaret (middels een link naar deze topic).

  Ik heb de gehele topic doorgelezen, en ben zelf maar eens op onderzoek gegaan.
  Ik las iemands ervaring met een Intellicig. Ik las dat ze daar ECOpure vloeistof verkopen die puur plantaardig is. Dat klonk me wel goed in de oren.
  Contact opgenomen met de site, wat vragen gesteld. Met mijn man overlegd. Zou het wat kunnen zijn? Kom ik zo dan eindelijk ná 30 jaar roken misschien eens van mijn verslaving af? Die laatste vraag kan niemand natuurlijk beantwoorden, dat zal de toekomst uit moeten wijzen.

  Afgelopen woensdag heb ik de Intellicig XL besteld. Afgelopen vrijdag avond mijn eerste trekjes gedampt (vond het best een beetje eng om eerlijk te zijn).
  Gisteren de gehele dag gedampt (nee, natuurlijk niet de hele dag, dat zou niet best zijn hahaha). In totaal heb ik gisteren 5 zware shagjes gerookt ipv de 30 die ik er normaal rookte. Vandaag heb ik nog geen enkel shagje gerookt, alleen maar gedampt.

  Dus voor de nieuwe potentiële e-rokers: mijn tip is - koop de Intellicig XL clearomiser. Als je een stevige roker bent, kies dan voor de hoogste dosering (15) en de smaak rich.
  Ik kan je beloven dat elke sigaret die je daarna opsteekt gewoon nergens meer naar smaakt. Het is eigenlijk te absurd voor woorden.

  De ECOPure is puur plantaardig, dus geen giftige nicotine (klinkt natuurlijk ook wel raar, maar dat is wat ze zeggen). Lees gewoon de website van intellicig.nl

  Heel erg bedankt Jack voor je reactie op mijn vraag. Als het me ooit lukt om definitief te stoppen met nicotine (dus zowel roken als dampen), dan kan ik niets anders dan je eeuwig dankbaar zijn. Ik rook al 30 jaar en wil er al 30 jaar mee stoppen. Maar niks lukte, niks werkte. Ik ben echt een vreselijke nicotineverslaafde hoor. Ik hoop en bid dat het mag lukken 🙂

  Heel erg bedankt!!!!!

  1. Bij deze mag bovenstaand bericht eigenlijk verwijdert worden. In eerste instantie was ik heel blij met mijn aanschaf, maar binnen een paar dagen waren de clearomizers al kapot. Kostte toch maar 53.50 als startpakketje. Verkoper is totaal niet op klant gericht, alleen maar op eigen winst. Haar advies was om dan maar weer iets nieuws te kopen in haar winkel. Of op eigen kosten de clearomizers terugsturen, zonder garantie dat ik dan nieuwe kreeg.

   Achteraf had ik allang ontdekt dat er veel goedkopere versies te vinden zijn, die wel gewoon werken. Mijn advies mag dus verwijdert worden.

   Ga wel E roken, dat is beter. En als je het geluk hebt meteen de juiste spullen te kopen, ben je veel goedkoper uit. Heb nu al 9 dagen niet gerookt. Als de verkoopster mijn geld gewoon terug had gegeven, had ik tot nu toe al veel geld bespaard.

 10. Nu ongeveer 6weken bezig met Vapestick. Gewone sigaretten smaken nu vies en verder dan 1 trekje kom ik niet. Toen ik gewoon rookte merkte ik vaak dat ik na 2 of 3 trekken er geen zin meer in had, maar ik het zonde vond om de sigaret weg te gooien. Nu trek ik 2 tot 3 keer, en stop hem weer weg. Ga nu beginnen met lagere hoeveelheid nicotine. Mijn doel is helemaal te stoppen. Ik heb ruim 40 jaar gerookt, en de laatste 25 jaar zware shag.

 11. Hallo,

  Op tweede kerstdag terloops de vapestick uitgeprobeerd, vanaf dat moment geen echte sigaretten meer gehad. Het succes valt of staat met de juiste e sigaret en de wijze van gebruik. Voor mij in ieder geval zeer succesvol en indien behoefte leg ik graag uit waar je op moet Letten. Er zijn winkeltjes waar je alles eerst mag proeven en dat is zeer prettig ook gezien de aanschaf waarde. Onderzoeken die uitwijzen dat de e sigaret slecht zijn bestaan niet ondanks dat de overheid en grote sigaretten fabrikanten ons anders proberen te laten geloven.

  Succes met dampen of met stoppen wat uiteraard het beste advies is!!!!!!

 12. Hallo,

  Ik ben het helemaal eens met de vorige reactie, enige tijd terug op aanraden van een collega het Vapestick starterspakket uitgeprobeerd en dit werkt echt perfect!
  Lekker makkelijk een geen gezeur met vloeistof etc. Alex waar heb jij hem besteld? Ik heb hem via http://www.goedkooproken.com/vapestick/ besteld.

  De volgende dag had ik hem al in huis! Ook handig voor de vullingen want die kan ik hier bij de tabakszaak niet krijgen.

  Groetjes,

 13. hallo ik ben nu al 9maanden aan de elektronische sigaret en bevalt me prima ga niks anders roken hoesten doe ik niet meer heb meer lucht dus ben helemaal tevreden zo maar ik wil eens weten mag je in het vliegtuig dit roken kan het namelijk nergens vinden ik hoop op antwoord dank je

  1. Hallo Anneke,

   Hier is inderdaad hele lange tijd onduidelijkheid over geweest. Er zijn zelfs gevallen bekend dat een vliegtuig na een start weer terug gegaan is omdat iemand een e-sigaret zat te roken. Tot voor kort waren er maatschappijen die de e-sigaret wel toestonden, maar het wordt steeds meer de tendens dat het op alle vluchten bij alle maatschappijen verboden is.
   Er is natuurlijk geen brandgevaar bij een e-sigaret, maar een andere reden zou overlast kunnen zijn. Als je een e-sigaret met nicotine rookt, dan ruik je dat in de omgeving. Vliegtuigmaatschappijen zouden dan weer aparte compartimenten moeten maken, zeg maar een e-smoke gedeelte en een no-e-smoke gedeelte. Dat gaat natuurlijk niet meer gebeuren.

   Jack

 14. Aan allen die ermee gestopt zijn, proficiat. Voor zij die nog onderweg zijn, de volhouder wint...
  Ben zelf ook sinds vandaag gestart met een Vapestick en moet er nog effe aan wennen. Heb wel al gemerkt dat ik langer zonder een sigaretje kan dan normaal. Voelt wel nog onwennig aan een zwaarder stick te lurpen dan aan een sigaret. Het is en blijft een hulpmiddel en het overgrote deel moet komen van tussen de twee oren.
  Hoop wel dat ze niet allemaal zullen stoppen want de belastingen zullen gecompenseerd moeten worden, hopelijk dan niet ten nadele van de E-Sigaret 😉

 15. Weet iemand een winkel in Amsterdam waar je navullingen kunt kopen van de vapestick?
  Ik koop ze liever in een winkel dan dat ik ze online moet kopen.

 16. Ik ben supper tevreden met de pipeline sigaret ik rookte al 8 jaar en en rook nu al 3 maanden de pipeline moet zeggen rook daar minder van als van de sigaret meschien omdat de sigaret natuurlijk vlugger op was maar het is altijd nog beter als gewoon roken

 17. 2,5 week geleden begonnen met dampen. Rookte 100 sigaartjes per week. Vanaf dag 1 geen sigaar meer aangeraakt. Enkel nog dampen. Ben heel tevreden

  1. Hoi hoi!! Welke e-sigaret raden jullie me aan? Ik wil stoppen met roken want het Is te duur en mijn conditie Is al niks meer! Tijd voor verandering dus! Ik ben dus alleen niet thuis in de e-sigaret dus vandaar mijn vraag. Groetjes wietse!

 18. ik gebruik mijn damper nu al zo'n 8 maanden waarvan ik er 4 zonder gewone sigaretten doe. Want de eerste maanden vond ik het nog lastig om zonder sigaretten de dag door te komen. Nu voel ik me een stuk beter, mijn lichaam lijkt wel een heel stuk fitter.

 19. Ik ben 57 jaar jong en rook van mijn 15 jaar. Ik maakte kennis met de E-sigaret waarvan ik nog steeds geen spijt heb. Verschillende malen probeerde ik vol goede moed te stoppen met roken maar steeds verviel ik in mijn oude gewoonte. Ik probeerde alles, waaronder ook medicatie. Nu met de E-sigaret is het mij gelukt om de sigaret af te zweren. Na drie dagen liet ik de sigaret voor wat ze was en gebruikte ik nog enkel mijn E-sigaret. Nu maanden later heb ik helemaal geen zin meer om gewone sigaretten te gebruiken. Echt een aanrader voor rokers die denken dat ze het niet aankunnen om te stoppen met roken. Wel eerst goed informeren hoe de E-sigaret werkt. Voornaam is ook de juiste smaak te vinden die je niet moe wordt na een tijd. Fruitige smaken gaan vlug vervelen. Mensen gooi de sigaret weg en probeer te stoppen met een E-sigaret. De vloeistof is verkrijgbaar in verschillende mg. aan nicotine die men stilaan kan afbouwen waardoor je op het laatste alleen nog gaat dampen.
  Veel succes.

  1. Fijn dat je dit met ons wilde delen, Genaro.
   Hartstikke goed dat je gestopt bent. Ik hoop dat je het volhoudt en dat anderen inspiratie in jouw verhaal vinden om ook te stoppen.

   Heel veel succes!

 20. je stopt of je stopt niet ..onzin met zo,n rotding gaan roken .. maar ja ze willen toch geld verdienen het die tabaks boeren .doen ze er dit maar bij .tis totaal onzin .STOP STOP ben je overal van af en houd je je zelf en andere niet voor de gek WEES STERK

 21. Sinds drie weken gebruik ik de Justfog q16 met miller liquid desert 12mg. Ik heb 24 jaar lang een pakje Camel per dag gerookt (vanaf mijn 13e) en heb meerdere mislukte stoppogingen ondernomen. Waarvan een keer zelfs anderhalf jaar volgehouden maar iedere dsg trek in een sigaret gehad tot ik uiteindelijk opgaf en vijf sigaretten achter elkaar oprookte... Sinds ik de Justfog gebruik heb ik geen sigaret meer gerookt, sterker nog ik heb nog geen enkel moeilijk moment gehad en ik vind echte sigaretten nu stinken! Ik ben heel erg tevreden en ben er van overtuigd dat dit de oplossing kan zijn voor vele rokers!

 22. Vanaf 17 januari 2018 gaan dampen na 48 jaren gerookt te hebben. Sindsdien geen sigaret meer aangeraakt. Mijn omgeving zegt dat ik niet meer hoest. Vandaag weer een berichtje gelezen dat nu, jawel, daar komt ie weer, de e-sigaret mogelijk het immuunsysteem zou kunnen aantasten. Mogelijk zou kunnen .. Wanneer houden die wetenschappers, door big Pharma en big tobacco zwaar betaald, op met leugens te verspreiden. Ik rook nu al 7 maanden niet meer. Maar ik ben klaar met de leugens van het medicatie- en tabakskartel.

  1. Helemaal met je eens, Ger. Over sigaretten is nu alles wel bekend, maar over e-roken is nog veel te weinig bekend. Positieve resultaten van onderzoeken zijn er in overvloed, maar dat zijn vaak 'gekleurde' onderzoeken. Het ontbreekt nog aan echte, onafhankelijke onderzoeken. Maar ik denk dat je er voor nu wel vanuit kunt gaan dat er problemen aan het licht gaan komen.

 23. Ik gebruik de gecko electrrische sigaret met jewell vloeistof nu 10 weken. Ik ben erg enthousiast en rook helemaal niet meer.
  Ik ben wel tig keer terug naar de winkel geweest voor de juiste smaak maar zij hielpen mij keer op keer geweldig.
  Ik kan het iedereen aanraden. ( ik rookte al 50 jaar een pakje per dag)

  Anne.

 24. Ik ben gestopt met zware shag en rook nu dus de e sigaret het bevalt mij prima van 30 shagjes naar 3 per dag, maar mijn vraag is ruikt iemand mij nu nog als ik een e sigaret heb gerookt???

  1. Qua adem, zal je omgeving dat nog wel ruiken. Dat is nagenoeg onvermijdbaar.
   Je lijf zal waarschijnlijk minder 'vreemd' gaan ruiken, maar dat kan even duren voordat alle stofjes je lichaam hebben verlaten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share