Stoppen Met Roken

Laatste Update: 14 maart 2018

Stoppen met roken: nicotinepleisters

Heb je besloten om te stoppen met roken met behulp van nicotinepleisters? Geweldig! - het is namelijk één van de beste dingen die je kunt doen voor je gezondheid.

Maar stoppen met roken is niet gemakkelijk. Nicotine - het verslavende ingrediënt in tabak - is net zo verslavend als heroïne of cocaïne.

Wist je dat de gemiddelde persoon wel zes keer stopt met roken voordat het ook écht lukt?

Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je meer kans van slagen hebt en de gewoonte voorgoed uit je leven kunt verbannen.

 • Prik een datum: kies in de nabije toekomst een dag en een tijd waarvan je verwacht dat deze relatief stressvrij zullen zijn, zodat je je kunt voorbereiden op het stoppen met roken. Stoppen terwijl je een groot project op het werk hebt of zelfs als je iets leuks in je agenda hebt staan zoals een verjaardagsfeestje (als je de neiging hebt om er een op te steken als je drinkt of een praatje maakt), kan een grotere uitdaging zijn.
 • Schrijf de redenen op waarom je wilt stoppen: overweeg waarom je wilt stoppen met roken en noteer de redenen daarvoor. Je kunt hier dan, zodra je stopt met verlangen, naar verwijzen. Een paar goede redenen kunnen bijvoorbeeld zijn:
  • Mijn risico op het krijgen van kanker, een hartaanval, een chronische longziekte, een beroerte, staar en andere ziekten zal dalen.
  • Mijn bloeddruk zal dalen.
  • Ik zal er beter uitzien. Mijn huid zal meer gehydrateerd en minder gerimpeld zijn, mijn tanden zien er minder geel uit en mijn vingers zullen niet worden gekleurd door de nicotine.
  • Ik zal geld besparen.
  • Mijn haar, mijn kleding, mijn auto en huis zullen niet meer naar rook stinken.
  • Ik zal meer energie hebben.
  • Ik zal voor mijn kinderen, vrienden en familie een beter voorbeeld zijn.
  • Ik zal langer leven.
 • Zorg dat je vrienden en familie weten waarmee je bezig bent: hoe meer steun je hebt, hoe groter de kans is dat je stopt met roken.
 • Vraag je geliefden om je af te leiden door wandelingen te maken of spelletjes te spelen en je te verdragen als je door je nicotine ontwenningsverschijnselen chagrijnig of prikkelbaar wordt.
 • Vraag rokers om niet in je buurt te roken of beter nog vraag je rokende maatjes om samen met jou te stoppen met roken.
 • Identificeer je triggers: je zult het meest geneigd zijn om te roken op dezelfde tijden als nu. Als je weet wat je gewoonten zijn en welke situaties een hunkering kunnen veroorzaken, kun je vooruit wat afleiding plannen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je meestal tijdens het autorijden, het drinken of na het eten rookt of het kan zijn dat je naar een sigaret grijpt wanneer je juist gestrest, eenzaam of depressief bent.
 • Creëer een gezonde afleiding om mogelijke rooktriggers te vermijden. Als je bijvoorbeeld tijdens het rijden rookt, houd dan een pakje kauwgom bij de hand of als je na het eten rookt, maak dan een wandeling of klets lekker met een vriend of vriendin aan de telefoon.
 • Anticipeer het hunkeren naar: het is waarschijnlijk dat, terwijl je lichaam door de ontwenning begint te gaan, je steeds meer naar nicotine zult gaan hunkeren. Het goede nieuws is dat dat hunkeren niet eindeloos zal zijn. Het hunkeren zal over het algemeen vijf minuten en niet langer dan 10 minuten duren.
 • Wanneer de verlangens toeslaan, focus je dan op iets anders: drink bijvoorbeeld een glas water, bekijk je lijst met redenen om te stoppen, haal diep adem, speel met je kat of hond - doe wat er nodig is totdat het verlangen afneemt.
 • Leid jezelf af: houd stengels bleekselderij, worteltjes, noten of kauwgom bij de hand zodat je als je trek krijgt iets in je mond kunt stoppen.
 • Zoek naar een manier om je handen bezig te houden - breien, houtbewerking, koken, yoga of werken in de tuin kunnen je helpen als je wilt stoppen met roken.
 • Een beetje geduld: nicotineontwenning kan ervoor zorgen dat je je angstig, humeurig of verdrietig voelt en dat je het zelfs moeilijk krijgt om in slaap te vallen.
 • Het helpt om te weten dat al deze gevoelens een normaal en een tijdelijk onderdeel van het proces zijn.
 • Gooi al je sigaretten weg: ja, zelfs die sigaretten die je hebt verstopt voor noodgevallen.
 • Als je geen sigaretten bij de hand hebt, wordt het als een hunkering toeslaat zoveel gemakkelijker om op het rechte pad te blijven.
 • Beloon jezelf: met al het geld dat je bespaart door geen tabak meer te kopen, kun je bijvoorbeeld nieuwe kleding kopen, het uitgeven aan een diner of een nieuwe hobby beginnen. Sommige mensen houden hun sigarettengeld in een aparte pot en belonen zichzelf elke week met een traktatie.

Het gebruik van nicotinepleisters

Als je al van alles hebt geprobeerd en niets werkt, kun je overwegen om nicotinepleisters te gaan gebruiken. De nicotinepleister is een beproefde manier om, als je begrijpt hoe het werkt en het op de juiste manier gebruikt, de ontwenningsverschijnselen van nicotine te verlichten.

Als je moeite hebt om te stoppen met roken en het nog niet is gelukt, voel je je waarschijnlijk behoorlijk gefrustreerd. Hoewel naar schatting 70% van de rokers wil stoppen, kan het voor de meesten toch een behoorlijke uitdaging zijn. Dat is waar een beetje hulp je een steuntje in de rug kan geven en het combineren van meer dan één methode kan de kracht van beiden versterken. Nicotinevervangende therapieën zoals de nicotinepleister kunnen je, vooral in combinatie met counseling zoals bijvoorbeeld het gebruik van een telefonische hulplijn voor het stoppen met roken, écht helpen stoppen.

De nicotinepleister is één van de nicotine-vervangende therapieën, die beschikbaar zijn voor rokers die met hun gewoonte willen afrekenen. De pleister zal een afgemeten dosis nicotine door de huid afgeven, waardoor rokers van hun nicotineverslaving afzien en het zal ook de effecten van nicotineontwenning verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat de nicotinepleister mensen kan helpen om te stoppen met roken.

Wat is een nicotinepleister?

Er zijn twee soorten nicotinepleisters:

 • 16-uurs pleisters die geschikt zijn voor lichte tot gemiddelde rokers. Ze hebben minder kans op bijwerkingen, maar helpen niet tegen het hunkeren naar sigaretten in de ochtend. Omdat ze 's nachts niet worden gedragen, is het nicotinegehalte in het bloed de volgende ochtend erg laag.
 • 24-uurs pleisters bieden een constantere dosis nicotine om je te helpen de hele dag en nacht het roken van sigaretten te weerstaan, maar de kans op bijwerkingen is wel veel groter.

Wat is de juiste manier om de nicotinepleister aan te brengen?

Een nicotinepleister lijkt veel op een gewone pleister en is verkrijgbaar in verschillende groottes. Grotere pleisters leveren een hogere dosis nicotine. Je brengt de pleister 's ochtends aan op een schoon, droog en relatief haarloos deel van het lichaam tussen de nek en de taille - bijvoorbeeld de bovenarm of de borst. Wissel elke dag de plek van de pleister om de kans op huidirritatie te verkleinen.

Zodra je een nicotinepleister aanbrengt, draag je deze gedurende de gehele doseringsperiode en mag je deze nooit verwijderen. Het duurt ongeveer drie uur voordat de nicotine in de pleister door de huid in de bloedbaan sijpelt. Omdat de pleister de nicotine op een langzamere en stabielere manier afgeeft dan een sigaret zal de hunkering minder snel toeslaan en is het stoppen gemakkelijker.

Nicotinepleisters worden over het algemeen als onderdeel van een programma om te stoppen met roken van acht weken gebruikt en dit programma is in drie fasen gepland:

 • Gedurende de eerste vier weken draag je een nicotinepleister die een sterke dosis nicotine afgeeft, ongeveer 21  milligram (mg) per dag.
 • In de vijfde en zesde week schakel je over naar een pleister met een matige dosering, ongeveer 14 mg per dag.
 • Daarna ga je over naar een pleister met een lage dosering die 7 mg nicotine per dag levert.

Veel gestelde vragen over Nicotinepleisters

Moet ik mijn nicotinepleister 's ochtends of juist ’s avonds aanbrengen?

Met een 24-uurs nicotinepleister blijft de nicotinedosis totdat er een nieuwe pleister wordt aangebracht op een effectief niveau. Je kunt je pleister 's morgens of vlak voor het naar bed gaan aanbrengen.

Het voordeel van het aanbrengen van de pleister vóór het slapen gaan is dat de nicotine zich dan, voordat je wakker wordt, opbouwt tot een effectieve dosis, wat handig is als je normaal gesproken rookt als je opstaat. Het nadeel is dat je misschien door s’ nachts een pleister te dragen moeilijk in slaap kunt komen of onrustig slaapt.

Als de 24-uurs pleister je slaap beïnvloedt, probeer hem dan af te doen voordat je naar bed gaat of probeer dan eens de 16-uurs pleister.

Mogelijk moet je een paar verschillende applicatietijden proberen om te kijken wat het beste voor jou werkt.

Hoe lang moet ik de nicotinepleisters gebruiken?

Over het algemeen wordt het aanbevolen om de nicotinepleisters tot 8-12 weken na het stoppen te blijven gebruiken. Je kunt na 6 weken beginnen met het verminderen van de pleistersterkte, maar veel mensen vinden het gebruik van een hogere sterkte gedurende 8 weken of langer prettiger.

Het regelmatig gebruiken van nicotinepleisters langer dan een jaar wordt niet aanbevolen en de pleisters langer dan 8-12 weken gebruiken geeft geen extra voordeel.

Bijwerkingen van een nicotinepleister

Onderzoekers hebben ontdekt dat rokers, in vergelijking met rokers die een placebo-behandeling krijgen, echte verlichting ondervinden door het gebruik van een nicotinepleister. Er zijn echter enkele bijwerkingen waarmee je tijdens de behandeling met nicotinepleisters te maken krijgt:

 • De huid onder de pleister kan, vooral bij de 24-uurs pleister geïrriteerd raken. Maar liefst de helft van alle gebruikers zal enige huidirritatie ondervinden. Als je de pleister elke dag op een ander stukje huid plakt, kun je dit probleem verminderen. Overweeg ook eens, als het probleem zich blijft voordoen, om over te schakelen naar een ander merk nicotinepleisters.
 • Gebruikers van de 24-uurs pleister hebben vaak last van levendige dromen, slapeloosheid en andere slaapstoornissen. Als je slaap na drie of vier dagen van de behandeling met de pleisters onrustig blijft, probeer dan om over te schakelen naar de 16-uurs pleister.
 • Sommige gebruikers melden ook hartkloppingen en duizeligheid, hoewel het gebruik van de nicotinepleister niet als een risicofactor voor een hartaanval wordt beschouwd. Je zou in dit geval kunnen proberen om over te schakelen naar een pleister met een lagere dosis. Als je echter een voorgeschiedenis van hartaandoeningen hebt, mogen de nicotinepleisters alleen onder begeleiding van je arts worden gebruikt.

Andere bijwerkingen kunnen hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en braken zijn.

Stoppen met roken: Nicotinepleisters

Allergische reacties op nicotinepleisters

Nicotinepleisters kunnen je helpen om van de gewoonte van het opsteken van een sigaret af te komen en kunnen je helpen om voor altijd te stoppen met roken. Wanneer je probeert om te stoppen met roken, kunnen nicotinepleisters ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, meer eetlust, prikkelbaarheid en concentratiestoornissen helpen verminderen. Ondanks dat ze nuttig zijn, kunnen de pleisters ook een aantal bijwerkingen, waaronder allergische reacties, veroorzaken.

Allergisch voor de lijm

Sommige mensen zijn mogelijk allergisch voor de lijm, die wordt gebruikt om de pleister op de huid te laten plakken. Als je een gevoelige huid hebt, probeer de pleister dan op verschillende plekken te gebruiken totdat je een plek vindt die niet op de lijm reageert. Hoewel de bovenarm een ​​populair gebied is voor de pleister, kun je het overal gebruiken. Probeer ook eens je dijbeen, je heup of je borstkas om erachter te komen of je huid in die gebieden beter reageert.

Allergisch voor nicotine

Als je al een roker bent, is de kans groot dat je niet allergisch bent voor nicotine. De pleister kan er echter voor zorgen dat je te veel nicotine tegelijk absorbeert, wat op zijn beurt wel voor een allergische reactie kan zorgen. Een veel voorkomende reden hiervoor is wanneer mensen de pleister gebruiken maar ook gewoon blijven roken. Nicotinepleisters zijn er in verschillende sterkten, dus als je nog steeds wilt blijven roken, vertel dit dan aan je arts zodat hij de juiste dosering kan aanbevelen. Maar rook nooit terwijl je een pleister draagt!. Hierover later meer.

Symptomen van een allergische reactie

De meest voorkomende verschijnselen van een allergische reactie zijn roodheid, jeuk en zwelling van het gebied rond de pleister. Soms ontwikkelt zich ook huiduitslag op de armen of op andere delen van het lichaam en dit kan zelfs op gebieden zijn die zich niet in de buurt van de pleister bevinden.

Ernstige allergische reacties

Ernstigere allergische reacties kunnen moeilijk ademhalen of zwelling van de keel of mond veroorzaken. Deze reacties kunnen gevaarlijk zijn, dus raadpleeg onmiddellijk je arts als je ademhalingsmoeilijkheden ervaart of als de allergische reactie in de loop van uren of dagen erger wordt. Een piepende ademhaling, netelroos en moeilijkheden met slikken, zijn ook tekenen van een ernstige allergische reactie.

Gevaren van het roken tijdens het dragen van een nicotinepleister

Gebruik nooit een nicotinepleister terwijl je tegelijkertijd ook nog rookt. Roken en tegelijkertijd een nicotinepleister dragen, kan voor een overdosis nicotine zorgen die soms zelfs de dood tot gevolg kan hebben. Let op eventuele symptomen die je ontwikkelt tijdens het dragen van een nicotinepleister om een ​​mogelijke overdosis aan nicotine tijdig te kunnen herkennen.

Misselijkheid en overgeven

Eén van de eerste symptomen van een overdosis nicotine is misselijkheid. Uiteindelijk zal de misselijkheid erger worden en kun je zelfs gaan braken. Dit gebeurt omdat je lichaam probeert om zichzelf te ontdoen van de nicotine, die het als een gif herkent.

Veranderingen in de bloeddruk

In eerste instantie zal een overdosis nicotine de bloeddruk verhogen. Als je voortdurend aan het roken bent, terwijl je de nicotinepleister draagt ​​of bent blootgesteld aan hoge niveaus van nicotine, zal je bloeddruk beginnen te dalen. Een lage bloeddruk kan dan onomkeerbare nierschade veroorzaken.

Hoofdpijn

Als er veranderingen in de bloeddruk optreden, krijg je vaak hoofdpijn. De hoofdpijn zal erger zijn als je bloeddruk hoog is en mogelijk ondraaglijk aanvoelen. Misschien voel je zelfs wel dat het één van de ergste hoofdpijnen is, die je ooit hebt meegemaakt. Sommige mensen ervaren echter slechts een lichte hoofdpijn of minder vaak helemaal geen hoofdpijn.

Een hoge hartslag

Nicotine is een stimulerend middel dat op het centrale zenuwstelsel werkt. Het centrale zenuwstelsel bestuurt veel lichaamsfuncties, maar het belangrijkste is de hartslag. Tijdens het ervaren van een overdosis nicotine zul je een verhoogde hartslag ervaren. Je pols kan erg snel en zwak aanvoelen. Hierna zal je hartslag vertragen terwijl je lichaam bezwijkt voor de effecten van een nicotinevergiftiging.

Zwakheid

Een van de laatste symptomen die mensen ervaren, is zwakte en vermoeidheid. De ademhaling en de hartslag beginnen te vertragen en je kunt duizeligheid en slaperigheid ervaren. Zonder medische hulp kunnen de ademhaling en de hartslag helemaal verdwijnen of kun je zelfs in coma raken.

Mits het op de juiste manier wordt gebruikt, kan de nicotinepleister een belangrijk onderdeel zijn van een succesvol plan om te stoppen met roken.

Tot slot…

Zoals eerder gezegd: Stoppen met roken is één van de beste dingen die je kunt doen voor jezelf, je gezondheid, en ook voor je directe omgeving.

Maar stoppen met roken is niet gemakkelijk. Zorg dat je hulp hebt in de vorm van mensen om je heen, én in de vorm van hulpmiddelen zoals de nicotinepleisters.

Hoe je ook gaat stoppen met roken: Pak het goed en gedegen aan, want alwéér een mislukte poging zal niet erg motiverend werken om nog een volgende poging te doen.

Ook hierbij geldt: Goede voorbereiding is het halve werk!


Ben jij al gestopt? Goedzo!

Deel je ervaringen hieronder, om potentiële stoppers een hart onder de riem te steken!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hoi ik gebruik sinds 6 dagen een nicotine pleister,
  Ik last dat de nicotine na een week al uit t lichaam is,waarom dan wel zo lang blijven plakken
  Groetje auktje

  1. Omdat je lichaam nog steeds blijft vragen om de nicotine in je lichaam aan te vullen. Dat is juist de verslaving.

 2. Jullie hebben het over constant roken met een pleister op. Maar wat als ik nou bv maar 1 sigaretje neem over de hele dag? Is dat dan net zo schadelijk?

  Dat vroeg ik me gewoon even af.

  1. Hoe minder je rookt, hoe minder schadelijk, dat is duidelijk. Maar zelfs één sigaretje per dag kan op de langere termijn ook gevolgen hebben....

 3. zit nu al 7 dagen aan de pleisters en heb bijna geen enkel moment gehad dat jk echt verlang naar een sigaret. En als ik dat wel krijg heb ik nicotinekauwgum altijd bij de hand. Maar mjjn vraag js hoe lang moet ik dit doen om echt helemaal van de sigaretten af te komen? Ik zit zelfs te denken om een paar dagen geen pleister te plakken. Heb ik dan meer kans op een terugval? (Alhoewel ikzelf denk van niet) wat zijn jullie ervaringen?

  1. Dat is voor iedereen verschillend. Je kunt proberen om de pleister een paar dagen achterwege te laten. Maar zorg wel dat je sterk in je schoenen staat, een pleister bij de hand hebt, en dat je directe omgeving op de hoogte is van je initiatief. Op deze manier kun je het proberen, zonder dat je al te veel risico loopt op een terugval.

 4. Ik heb mijn eerste pleister 1 uurtje geleden geplakt. 14mg ( ik rook er ongeveer 15 per dag) ik maak me enkel zorgen om het feit dat ik al jaren last heb van hartoverslagen. Kan de pleister ze verergeren???
  Groetjes

  1. In theorie is dat mogelijk, Derya.
   Ik raad je ook aan om in dit geval even te overleggen met je huisarts en/of cardioloog.

 5. Eindelijk de moed om met sigaretten te stoppen na 10jr te hebben gerookt! Hulp gezocht bij Nicotinell TTS 21mg pleisters; had ik dat maar NOOIT gedaan!Grootste fout OOIT ! Binnen een week klachten als hoofdpijn, duizeligheid, concentratieproblemen en orientatieproblemen en mijn lange haren die onverklaarbaar begonnen te klitten, zelfs als het vast op een knot zat. Klitten die niet uit te kammen waren en op dreads begonnen te lijken; ook een complete structuur verandering; mijn mooie krullen maakten plaats voor dode dreads! Het heeft 3 weken in totaal geduurd voordat ik eindelijk de link legde tussen nicotinell tts 21mg pleisters en mijn klachten! In 3 weken tijd was mijn hoofdpijn zo constant en zo verschrikkelijk erg; boven de wenkbrauwen en achter de oogkassen dat ik alleen nog maar op bed of bank kon liggen in het donker; want geluid en licht verdroeg ik niet meer ! Begon me ook steeds benauwder te voelen en mijn hart begon af en toen snel te kloppen! Na de pleister te hebben verwijderd begonnen de klachten al snel te verminderen en ging mijn haar weer terug zoals ervoor echter heb ik zeker tweederde van mijn prachtige haren verloren; groeien deze ooit nog terug ?! Binnenkort vervolgonderzoeken om te kijken welk bestanddeel ik precies allergisch voor ben! MENSEN GEBRUIK DIT GENEESMIDDEL AUB NIET !! Na het verwijderen van de pleister niet eens meer moeite gehad om te blijven stoppen met roken!

  1. Beetje raar om andere mensen het gebruik te ontraden terwijl heel veel mensen er baat bij hebben.
   Je bent ws 1 van de weinigen met een allergische reactie op de pleisters.
   Misschien had je voor gebruik de bijsluiter goed moeten lezen dan had die voorkomen kunnen worden doordat je je klachten eerder herkent had.
   Mvg Martin

 6. Geachte,

  Eén niet onbelangrijk argument om te stoppen met roken haalt u niet aan: het verlost omwonenden en omstanders van de overlast van de tabaksrook - het passieve meeroken - wat zelfs even levensgevaarlijk is als het roken zelf. Ook de asdeeltjes (de reukverspreiders) die achterblijven zijn levensbedreigend.

 7. Hallo . Ik gebruik sinds vrijdag nicotine pleisters.
  We zijn nu maandag, dus 4 pleisters gebruikt.
  Na 24 uur de pleister eraf en een nieuwe op een andere plek.
  Ik zag na de eerste wisseling van de pleister dat er een erg rode en dikke plek achterbleef.
  Nu nog na vier dagen nog rood en dik.
  Heb nu dus inmiddels 3 rode dikke plekken op mijn arm.
  Ik smeer ze in met ongeparfumumeerde uiercreme, zodat het minder gaat jeuken.
  Deze vierde pleister, is dus ook de laatste pleister die ik gebruik.

  1. Hallo Jimmie,

   Wat vervelend dat je deze klachten hebt gehad. Het kan zijn dat je huid erg gevoelig is en snel reageert op de bestandsdelen (of het plakmateriaal) van de pleisters. Als de rode plekken nog lang blijven aanhouden, zou ik er zeker naar laten kijken want dat is niet de bedoeling. Het is goed dat je stopt met het gebruik van de pleisters tot je weet wat de oorzaak van de rode plekken zou kunnen zijn.

   Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share