Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm 7 Dagen Menu!

Hart- en vaatziekten

Laatste Update: 18 januari 2017

Signalen opkomende hartaanval, wat te doen!

4.4
(91)

Een hartaanval komt voor wanneer de stroom van zuurstofrijk bloed naar een deel van de hartspier plotseling wordt geblokkeerd en het hart hierdoor geen zuurstof meer kan krijgen. Als de bloedstroom niet snel wordt hersteld dan begint dat gedeelte van de hartspier af te sterven. Hartaanvallen zijn een toonaangevende doodsoorzaak voor zowel mannen als vrouwen in Nederland.

Het goede nieuws is dat er uitstekende behandelingsmogelijkheden beschikbaar zijn voor mensen die last hebben van een hartaanval. Deze behandelingsmogelijkheden kunnen levens redden en eventuele latere problemen helpen voorkomen.

Deze behandelingsmogelijkheden werken optimaal wanneer de symptomen van een opkomende hartaanval zich voordoen.

Als je denkt dat iemand last heeft van een hartaanval (of als je het niet zeker weet of het een hartaanval is) dan is het belangrijk om gelijk 1-1-2 te bellen.

Een overzicht

Hartaanvallen zijn meestal het gevolg van coronaire hartziekte, ook soms wel kransslagaderziekte genoemd. Coronaire hartziekte is een aandoening waarbij een wasachtige stof genaamd plaque (plak) zich ophoopt binnen de kransslagaders. Deze slagaders leveren zuurstofrijk bloed aan ons hart.

Wanneer plaque zich ophoopt in de slagaders, dan zorgt dit voor een aandoening dat atherosclerose heet. De opbouw van plaque is niet iets dat binnen een paar dagen of maanden gebeurt, het is een proces dat gedurende vele jaren aan de gang is zonder dat we er iets van merken.

Na verloop van tijd kan een plaque gebied scheuren (openbreken) in een slagader. Dit veroorzaakt een bloedprop die zich vormt op het oppervlak van de plaque. Als dit stolsel groot genoeg is dan kan het de bloedstroom door een kransslagader grotendeels of volledig blokkeren.

Indien deze verstopping niet snel wordt behandeld dan begint het gedeelte van de hartspier die hierdoor wordt gevoed af te sterven. Gezond hartweefsel wordt dan vervangen door littekenweefsel. Deze schade aan het hart is niet meteen duidelijk of het kan ernstige of langdurige problemen veroorzaken.
Snel reageren is belangrijk

Snel reageren bij de eerste tekenen van de symptomen van een hartaanval kunnen iemands leven redden en de schade aan het hart drastisch beperken. Elke behandeling voor het hart in een ziekenhuis werkt het beste wanneer het zo snel mogelijk begint.

Niet alle hartaanvallen beginnen met de plotselinge, verpletterende pijn op de borst die we vaak zien op tv of in de films.

In één bepaald onderzoek bijvoorbeeld bleek dat een derde van de patiënten die een hartaanval hadden gehad geen pijn op de borst hadden voordat ze problemen hadden met hun hart.

De statistische kans dat deze patiënten ouder waren, vrouwelijk waren, of diabetes hadden bleek groot.

De symptomen van een hartaanval

De symptomen van een hartaanval kunnen van persoon tot persoon variëren. Sommige mensen hebben weinig klachten en zijn dan verbaasd wanneer ze horen dat ze een hartaanval hebben gehad. Ook als mensen al een keer een hartaanval hebben gehad dan betekend dit niet dat de symptomen de volgende keer precies hetzelfde zijn.

Vooral omdat het onverwacht kan optreden en er geen ‘standaard’ hartaanval is moeten mensen weten wat de meest voorkomende symptomen van een hartaanval zijn. Daarnaast moet je ook de volgende feiten niet vergeten:

 • Hartaanvallen kunnen langzaam beginnen en veroorzaken soms enkel milde pijn of ongemak. De symptomen kunnen mild beginnen en worden dan ineens intens. Symptomen kunnen ook enkele uren komen en gaan.
 • Mensen die een hoge bloedsuikerspiegel (diabetes) hebben merken vaak geen symptomen of zeer milde symptomen op met een hartaanval.
 • Het meest voorkomende symptoom van een hartaanval, bij zowel mannen als vrouwen, is pijn of ongemak op de borst.
 • Vrouwen maken iets meer kans op kortademigheid, misselijkheid en braken, ongebruikelijke vermoeidheid (soms wel dagen lang), en pijn in de rug, schouders en kaak.
 • Sommige mensen hebben totaal geen symptomen bij een hartaanval. Hartaanvallen die optreden zonder symptomen of met extreem milde symptomen worden ‘stille hartaanvallen’ genoemd.

De meest voorkomende symptomen

De meest voorkomende waarschuwingssignalen van een hartaanval voor zowel mannen als vrouwen zijn de volgende:

 • Pijn of ongemak op de borst. De meeste hartaanvallen zorgen voor ongemak in het midden of de linkerzijde van de borst. Dit ongemak duurt meestal langer dan een paar minuten of gaat weg en komt dan weer terug. Het kan aanvoelen als druk op de borst, knijpen, volheid, of gewoon pijn. Het kan ook voelen als brandend maagzuur of indigestie. Het gevoel kan mild of ernstig zijn.
 • Ongemak in het bovenlichaam. Je kunt last hebben van pijn of ongemak in een of beide armen, de rug, schouders, nek, kaak of bovenste deel van de maag (boven de navel).
 • Kortademigheid. Dit kan het enige symptoom zijn of het kan optreden vóór of samen met pijn of ongemak op de borst. Het kan optreden wanneer het lichaam volledig aan het rusten is of bij lichamelijke inspanning.

De symptomen van angina kunnen vergelijkbaar zijn met de symptomen van een hartaanval. Angina pectoris is pijn op de borst die optreedt bij mensen met hart- en vaatziekten, meestal wanneer ze actief zijn. Angina pijn duurt meestal slechts een paar minuten en gaat weg wanneer de persoon tot rust komt.

Pijn op de borst of ongemak dat niet weg gaat of van het gebruikelijk patroon varieert (bijvoorbeeld vaker voorkomt of terwijl je rust) kan een teken zijn van een hartaanval.

[pullquote]Het is belangrijk om alle pijn op de borst te laten controleren door een arts.[/pullquote]

Andere vaak voorkomende symptomen

Let ook op deze andere mogelijke symptomen van een hartaanval:

 • Je hebt last van koud zweet
 • Je ongebruikelijk moe voelen zonder dat hiervoor een reden is, soms dagen achter elkaar (vooral bij vrouwen)
 • Misselijkheid (ziek voelen aan de maag) en braken
 • Een licht gevoel in het hoofd of plotselinge duizeligheid
 • Plotselinge, nieuwe symptomen of een verandering in het patroon van symptomen die je al hebt (bijvoorbeeld als de symptomen sterker worden of langer duren dan normaal)

Zoals eerder gezegd, niet iedereen die een hartaanval heeft zal de typische symptomen hebben. Als je al eens een hartaanval hebt gehad, dan is het mogelijk dat de symptomen van een volgende hartaanval niet hetzelfde zijn. Hoe meer tekenen en symptomen van een hartaanval die je hebt, hoe groter de kans is dat je daadwerkelijk te maken hebt met een hartaanval.

Wat te doen bij het optreden van de symptomen van een hartaanval

Als jij of iemand bij jou in de buurt pijn op de borst heeft of andere symptomen van een hartaanval, bel dan meteen 1-1-2. Wacht niet langer dan 5 minuten om te bellen. Hoewel mensen misschien het idee krijgen om zichzelf of het slachtoffer naar het ziekenhuis te rijden is het beter om 1-1-2 te bellen.

Deze mensen kunnen namelijk de behandeling beginnen op weg naar het ziekenhuis. Daarnaast zijn deze professionals speciaal getraind om iemand te helpen als zijn of haar hart stopt.

Wanneer je getuige bent van de symptomen van een hartaanval bij iemand en niet in staat bent om 1-1-2 te bellen, rij de persoon dan zelf naar het ziekenhuis. Als jij last hebt van de symptomen van een hartaanval, probeer dan niet zelf richting het ziekenhuis te rijden tenzij je geen andere keus hebt.

Veel mensen stellen de beslissing om medische spoedhulp te raadplegen uit. Dit doen mensen vaak omdat ze eraan twijfelen of ze echt last hebben van een hartaanval. Ze willen hun vrienden en familie niet lastig vallen of er niet voor zorgen dat mensen zich ongerust maken. Het is echter altijd beter om te voorkomen dan te genezen.

Zorg ervoor dat tijd in jouw voordeel werkt

Snel handelen als een reactie op de symptomen van een hartaanval kan levens redden. Indien binnen een uur na de eerste symptomen van een hartaanval gegeven kunnen bepaalde medicijnen die de stolsels oplossen of de slagaders iets verder openen een hartaanval stoppen.

Als mensen langer dan één of twee uur wachten voordat ze behandeld worden dan kan dit de schade aan het hart vergroten en worden de overlevingskansen drastisch minder. Ongeveer de helft van de mensen die sterven aan hartaanvallen zijn binnen het eerste uur na hartaanval symptomen overleden. Het is dus van levensbelang om snel te reageren.

Wat kun je doen voordat paramedisch personeel aanwezig is?

Als iemand een hartaanval lijkt te hebben, bel dan eerst 1-1-2. Daarna kun je de volgende stappen volgen:

 • Zorg ervoor dat die persoon kalm blijft, laat ze zitten of gaan liggen.
 • Als de persoon niet allergisch is voor aspirine, laat ze dan een baby aspirine kauwen en doorslikken (aspirine werkt sneller wanneer de persoon er op kauwt en het niet heel inslikt).
 • Als de persoon stopt met ademhalen dan moet jij of iemand die gecertificeerd is in reanimeren dit onmiddellijk uitvoeren. Als je niet weet hoe je iemand moet reanimeren dan kan de 1-1-2 operator je helpen totdat de ambulance gearriveerd is.

Wees voorbereid op een hartaanval

Er is niemand ‘van plan’ om een hartaanval te krijgen. Daarom is het beste wat je kunt doen ervoor zorgen dat je bent voorbereid, voor het geval dat.

 1. Onthoud de symptomen van een hartaanval, vergeet niet dat je binnen 5 minuten van het begin van deze hartaanval symptomen 1-1-2 moet bellen.
 2. Ken de risicofactoren van hart- en vaatziekten en doe wat je kunt om deze te verminderen.
 3. Maak een "hartaanval overlevingsplan" verwerk hierin geneesmiddelen die je gebruikt, eventuele allergieën, nummer van jouw huisarts, en mensen met wie contact op moet worden genomen in het geval dat je naar het ziekenhuis gaat. Het is ook geen slecht idee om hier een paar baby aspirine bij te doen.

Bronnen

http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/wat-zijn-de-belangrijkste-doodsoorzaken/
http://www.hartpatienten.nl/hartaanval.htm
http://www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/hartziekten/hartinfarct/

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hallo Hubert,

   Niet alleen de bloeddruk is een risicofactor voor mogelijk hartfalen. Er zijn er nog veel meer zoals obesitas, overgewicht, roken, alcohol, slechte voeding, cholesterol etc. etc. Dus alleen je bloeddruk in balans houden is niet genoeg om de risico's op een hartaanval te verminderen.

   Fijne dag,
   Jack

    1. Stress is niet een signaal of een symptoom van een hartaanval, maar een oorzaak.....

  2. Ik was aan het poetsen en mo.eten stoppen ik k’reeg erg pijn aan mijn hart ik heb een half uur gerust en terug begonnen te werken een beetje later moest ik. Weer stoppen

 1. Ben 76 jaar. Bij het laatste preventief jaarlijks onderzoek was ales nog goed , Bloeddruk, chollestorol ,hartslag,PSA, longfunctie etc. Vandaag kreeg ik tijdens het winkelen opeens pijn op de borst, pijn in de boven armen en in de hals . Het was niet zo.n heftige pijn en na een minuut of 5 was alles weer over. Mijn vrouw heeft er niets van gemerkt, want zij was in de paskamer. Ik voel nu niets meer, maar moet ik morgen naar de huisarts toe ?

  1. Lijkt me erg verstandig om even naar de huisarts te gaan. Gezien uw leeftijd en het feit dat alles bij de controle goed was, is een dusdanige, plotselinge, pijn een teken dat er acuut iets aan de hand is.

   Laat u even weten wat de arts zei?

   Fijne dag!

   1. ik ben 50 jaar en heb de volgende klachten:
    - altijd moe, nooit echt fit geweest maar draai op wilskracht;
    - na een soort kortsluiting in mijn hoofd wordt mijn gezicht helemaal rood en warm en mijn nek is klam
    - nachtzweten
    - vaak rond 4 uur wakker en dan hoofdpijn, bijna migraine
    - bloeddruk die soms te hoog is en dan ineens heel laag maar ook perioden gewoon goed
    - bij lage bloeddruk volgt dus die klik in hoofd en de hitte
    - oedeem gehad in linkerhand

    ik ben 50 jaar, begin van overgang denk ik maar volgens gynaecologe zijn het geen opvliegers. Wat dan wel.....

    1. Helaas kan ik je daar geen antwoord op geven Petra. Ik ben geen arts die een sluitende diagnose kan stellen. Met dit lijstje moet je echt even naar een specialist gaan.

 2. Ik heb best vaak een drukkende pijn op mn borst. Laats een opkomende pijn in mijn hals/ schouders , de pijn was zo erg dat ik het niet meer kon houde . Ook vandaag tijdens het werk weer, opkomende pijn aan de borst en een gevoelige pijn in mijn armen. Dit heb ik al een maand of 2 maar nu was het hey ergste, weet iemand hier iets van gr nick

  1. Ben je al bij je huisarts geweest, Nick?
   Gezien jouw klachten lijkt het me erg verstandig om dit zo snel mogelijk te doen!

 3. Hoi,
  Heb onlangs hevige hartkloppingen gahad op het werk, be hiermee ook naar de dokter gegaan en die zij dat ik hiperventileerde.
  Maar ik hem wel eens vaker dat ik s nachts wakker word of niet in slaap geraak door de stoornis van je hart dat zogezegd een slag overslaat en je het gevoel hebt dat je in een put valt of dat ik gewoon tot rust kom en dan operns een pijn scheut krijg.
  Wat doe ik best ?

  1. Ik kan je hiervandaan moeilijk adviseren wat je het beste kunt doen, Kimm. Daarvoor ken ik je situatie niet goed genoeg, en ik ben natuurlijk geen hartspecialist.
   De beste manier is om via je huisarts een afspraak te maken met een cardioloog.

   Heel veel succes!

 4. Ik heb een hartinfarct gehad .ik heden nu sinds een paar dagen last van mij rug dan onder en dan weer boven.en met regelmaat ook even lichte stekende pijn midden op mijn borst .wat moet ik daar mee

  1. Toch weer even een afspraak maken met je behandelend arts, Frans.
   De rugpijn zal niet het grote probleem zijn, maar de pijn op de borst kan een duidelijk signaal zijn dat er iets niet in order is.

   Heel veel succes!

 5. Ik heb af en toe wel eens een drukkende pijn op mijn kaak op de plek waar ik een kies mis. Het is dan zo erg dat ik dan niet kan slikken en praten gaat dan ook niet.
  Heb er nooit bij stil gestaan dat het misschien ook een hartaanval zou kunnen zijn.
  Ik heb het ongeveer 1/1/2 geleden voor het eerst gehad en sindsdien heb ik het nog 3 x gehad. Zou het inderdaad met een hartaanval kunnen gemaakt hebben?

  1. Ik kan daar geen sluitend antwoord op geven, Tuenas. Ik ben geen arts.
   Wellicht een goede vraag om aan je behandelend arts te stellen?

 6. Hallo
  In België is het voor EHBO'ers verboden om medicatie toe te dienen (hoe 'onschadelijk' die ook mag zijn). Het advies van Rode Kruis-Vlaanderen is duidelijk: géén medicatie voorstellen noch toedienen. Het slachtoffer moet eigen medicatie hebben en op eigen kracht kunnen innemen. Je zal immers als EHBO'er een pil door de keel van het slachtoffer duwen en dan horen dat het slachtoffer gestorven is door verstikking.

 7. Al ruime tijd bekend met hyperthensie. Over Pompfunctie hart is cardioloog niet tevreden.onlangs Ritmestoornis omdat hartslag te laag is (beneden 55) en bloeddruk te hoog (meestal 150 x 95 of 165 x 95 soms 170 x 110) en bij vlagen hartslag boven 100 (alles gemeten in rust). Daardoor nog steeds moe, misselijk gevoel ter hoogte borstbeen en duizelig ook gevoel dat water langs je hoofd loopt. Uit bloedonderzoek ECG en echo geen verdere onbekende afwijkingen naar voren gekomen. Twee keer binnen een week boel op hol gaat niet in koude kleren zitten. Stukje lopen of trap op al hijgen en puffen als ouwe vent van 90 terwijl ik pas 61 ben geworden. Net Gebeld door cardioloog met uitslagen. Wat meer kalkafzetting hartklep maar werkt nog naar behoren qua beperking t/o afzetting. Pompfunctie hart redelijk en echo zag er vrij redelijk uit geen echte blijvende schade te zien. Krijg nog n kastje voor metingen etc (eventrecorder) voor als ik t weer krijg. Dan op zgn opnameknop drukken. Die registreerd dan wat er met hart en bloedbaan gebeurt en dan zo nodig naar SEH of 112. daar is alleen behoorlijke wachtlijst voor. Wat hem betreft vlg week weer proberen werk langzaam op te vatten

  1. Dankjewel voor het delen van deze ervaringen, Melle.

   Zijn er meer mensen die een evenrecorder tot hun beschikking hebben, of op de wachtlijst staan hiervoor?
   Ik hoor het graag!

 8. Heb een vervelend gevoel boven in de borst , echt de hoogte van mijn
  schouders.
  Slaap zeer slecht of in het geheel niet hierdoor.
  Als ik dan snachts wakker zit op de bank loopt het water met grote
  hoeveelheden uit mijn mond.
  Welliswaar heb ik de Omaprozol niet geslikt gehad enkele dagen,
  terwijl ik deze moet slikken als maagbeschermer.
  Zou het mogenlijk zijn dat ik door het gemis van Omaprozol te
  slikken (Beschermer voor de maag ivm gebruik hartmedicijnen)
  dat vervelende drukkende gevoel bovenin mijn borst heb ?

  1. Natuurlijk moet je lichaam wennen aan de nieuwe situatie, Johan.
   De vraag is natuurlijk, waarom ben je gestopt met het slikken van de Omaprozol? Is dit in overleg met je huisarts, of heb je dat zelf besloten? Belangrijk om dit in overleg met je huisarts te doen!

 9. Ik heb een tijdje 'last' van mijn borstgedeelte, als het ware een lichte druk, en momenteel net onder mijn hart, maar heb ook last van gas en slijm (maar slijm het minst) dus dacht ik lang dat het geen hartaanval kon wezen, maar na 't lezen van dit ben ik toch gaan denken. Ik ben niet kortademig, alleen door mijn conditie die ik niet heb, en door benauwd weer, waar we nu in Nederland deze maanden veel mee hebben te maken.

  Ik rook en drink met regelmaat (in de avonduren en nooit overdag), maar heb geen echt pijn. Het is een last, of eerder een irritatiepunt. Ik ben 27, dus ook heel lang rondgelopen met de gedachte; "ach, je bent jong, wat kan er nou gebeuren..?".

  Twee maal naar de huisarts gegaan voor soortgelijke klachten, maar na het opmeten van de bloeddruk en een daadwerkelijk bloedonderzoek kwamen ze met de conclusie dat ik alleen een tekort heb aan vitamine D, waar ik ook pilletjes voor slik. maar ik kom ook sindsdien vaker buiten.

  Ik weet zelf dat door slaaptekort -gemixt met alcohol achter de kiezen- ook ervoor heeft gezorgd dat ik enkele keren het bloed uit mijn hoofd voelde lopen (natuurlijk intern) terwijl ik druk bezig was op werk. Eigen schuld.

  Ondanks dat ik vertelde dat ik wel vaker minstens 4 avonden per week iets te diep in het glaasje kijk (met bijbehorende sigaretten), kreeg ik dus te horen dat er feitelijk niks aan de hand is. De angst voor eventueel longkanker (of een ander ziekte in of rondom mijn longen) is dus ook gaan spelen, aangezien ik last heb van mijn borstgedeelte.
  Dus mijn vraag is meer; moet ik niet een second opinion bij een ander arts raadplegen?

  1. Er zijn twee dingen die je kunt doen, Jari:
   Allereerste je levensstijl aanpassen. Stop met té veel drinken, stoppen met roken, meer regelmaat in je leven. Bewaar al die uitspattingen voor het weekend!
   Ten tweede is een second opinion geen slecht idee. Dit kan je andere inzichten geven.

 10. Hallo. Vannacht ging ik snel mijn bed uit. 2 min later kreeg ik een hevige zweet aanval en was heel erg misselijk.
  Moest gaan liggen en na 10 min zakte het weer af. Heb een ontsteking in mijn linker schouder en pijn in mijn nek. Ben in het buitenland voor vakantie. Moet ik mij zorgen maken?

  1. Misschien wat lastig voor je, tenminste als je in het buitenland bent, maar ik zou toch maar even een arts opzoeken.

 11. Hoi,
  3 maanden geleden heb ik een hartinfarct gehad (toen 34 jaar, inmiddels 35 jaar). Ben gedotterd en er is een stent geplaatst in mijn linker kransslagader. Afgelopen 2 weken veel last van plotselinge draaiduizeligheid. Hier had ik sporadisch ook last van voor mijn hartinfarct maar nu bijna elk uur wel een keer. Het beangstigt me of dit een voorteken is voor een volgend hartinfarct. Iemand ervaring hiermee of advies?

 12. ik heb al een lange tyd last van borstpijn kweet ook wel dat ik een reflux heb maar toch misselijk vermoeidheid kortademigheid soms rechts steken en links zou het toch niet van het hart zijn ik maak mij wel zorgen daarom maar om nu elke keer bij huisartsenpost te zitten kan ook niet denk ik maar vertrouwen doe ik het niet althans elke dag last van die borst rugpijn misselijk vermoeid is er hier misschien iemand die raad voor mij weet

  1. Het is niet verstandig om hiermee thuis te blijven zitten. Die huisartspost is er voor jou, om jou te helpen!

   Beter tien keer te vaak naar de huisartsenpost, dan één keer te weinig...

 13. De symptomen van een hartaanval

  De symptomen van een hartaanval kunnen van persoon tot persoon variëren. Sommige mensen hebben weinig klachten en zijn dan verbaasd wanneer ze horen dat ze een hartaanval hebben gehad. Ook als mensen al een keer een hartaanval hebben gehad dan *betekend* dit niet dat de symptomen de volgende keer precies hetzelfde zijn.

  Verbeter dit even in *betekent*

  groetjes

 14. Ik heb vorig jaar een infarct gehad op zeer jonger leeftijd (36). Ben onmiddellijk gedotterd, 2 stents gekregen. Nu sinds enkele dagen als ik ongeveer 100 meter op normaal tempo wandel krijg ik weer zo'n druk in het midden op de borst, een gevoel dat ik tijdens mijn infarct 2016 ook had. Zodra ik dan stop met lopen trekt de pijn/druk ook meteen weer weg. Zou dit wel eens Angina kunnen zijn?! Het is vreselijk ook voel ik sinds het dotteren constant stent pijn. Dat is normaal volgens de arts.

  In ieder geval ga ik maandag toch meer weer contact opnemen met de cardiologie!

 15. Goedenavond,

  Ik ben een man van 32 jaar met angina pectoris. Nu heb ik iets langer dan een dag last van druk op de borst ( het komt en het gaat). Deze druk op de borst is zowel in rust als bij activiteit. De klachten die ik nu heb zijn wat anders dan bij mijn angina klachten. Ik heb druk op de borst, lichte pijn tussen de schouders, misselijkheid, de hele dag al inmens moe, ik slaap slecht en heb last van zware benen. Ik heb ook nitro spray gebruikt maar dit heeft nu geen effect. Ik heb intussen al zo vaak in het ziekenhuis gelegen door angina klachten en ben bang dat ik nu ook weer voor niks aan klop bij de arts. Wat is wijsheid, nog even afwachten? ik wil niet dat ze gaan denken dat ik een aansteller zou zijn als er weer niks uit zou komen.

  1. Wat kan jou het schelen wat de artsen van jouw vinden!
   Als jij het gevoel hebt dat er iets niet in de haak is, dan moet je direct naar de arts gaan. Beter tien keer te vaak, dan één keer te laat!

 16. Heb al een tijdje t gevoel dat hart moment stopt 2 sec ..was eerst af en toe maar nu dagelijks last , ben niet bang of zo .maar is vervelend gevoel
  Loop wel thuis omdat ik overspannen/deprie klachten heb

  1. In dit geval is het raadzaam om, via je huisarts, even een afspraak te maken met een cardioloog.
   Je depressieve en overspannen klachten kunnen hier inderdaad mee te maken hebben. Maar dit moet wel even nagekeken worden.

 17. Goedenavond.

  Ik heb een paar weken geleden een drukkende pijn op mijn borst gehad en misselijk gevoel tot bijna braken. Zweten en onrustig dit duurde ongeveer twintig minuten . Daarna verdween het weer , ben die avond vroeg na bed gegaan. In de morgen op het werk koude handen na een paar uur verdwenen daarna vermoeid. Dag erna naar de huisarts geweest deze heeft een afspraak gemaakt voor onderzoek in het ziekenhuis voor hart film en fiets test en echo onderzoek. Heb vijf jaar geleden ook hart problemen gehad toen uitstraling naar de kaak bleek later een bloedpropje te zijn.
  Wil graag weten wat ik nou van een probleem had huisarts zweeg als het waren.
  Bij voorbaat dank.

  Met vriendelijke groet Gerard.

  1. Ik denk dat je huisarts inderdaad je hart wilde controleren. De symptomen die jij hebt kunnen wijzen op een hartprobleem.
   Heb je de fietstest en het hartfilmpje inmiddels gehad?

 18. Dag, ik heb sinds gisteren lichte pijn in mijn linker oksel. Wordt nu erger en straalt uit naar linker arm. Pijn links in de borst bij inademen. Strak gevoel om de bovenarm. Wat kan dit zijn?

 19. Ik ben een vrouw van 27 jaar, misschien erg jong maar kwam dit zo tegen en die pijn op de borst heb ik wel vaker (denk iedereen wel) maar al maaaaanden dat ik zwaar vermoeid ben, bijna niet uit bed kan komen, sommige dagen waarop ik met moeite mijn armen en benen bewegen kan......

  Ik geef alles hiervan een oorzaak (voor mijzelf.....) maar met al deze puntjes in combinatie baar ik me enigszins zorgen.

  Kan met infarct ook zo zijn dat er maanden overheen gaan? En dat slappe gevoel heb ik echt in periodes. (Om het makkelijk te maken, zo ong 3 dagen aaneengesloten Pm), vermoeidheid is al jaren maar dit ook in periodes in (veeeeelste) grote mate. Kaak deed vorige week pijn, dit heeft 3 dagen geduurd. Vond ik ook bijzonder, maar kan ook verkeerd gelegen hebben oid?!

  1. Tsja, je zoekt natuurlijk de oorzaken van alle pijntjes op zich. Maar je moet toch proberen om dit in verhouding tot elkaar te zien. Je lichaam wil je duidelijk iets vertellen.
   Je bent een beetje jong voor een hartinfarct, maar voor je eigen geruststelling zou ik even contact opnemen met je huisarts of cardioloog.

 20. Ik ben 37 en heb last van een soort beklemmend gevoel op mn borst (straalt door naar mn bovenrug/schouder) en mn buik lijkt opgezet, heb soms moeite met ademen en moet dan heel diep ademen om het gevoel te krijgen dat ik zuurstof binnenkrijg. Mn linkerarm tintelt en ik voel me ook duizelig/misselijkachtig. Gisteren had ik met normaal lopen in de stad het gevoel alsof er een band strak om mn buik werd aangetrokken en werd kortademig en duizelig. Ik heb ervaring met hyperventilatie en twijfel of ik dit nu weer heb of dat het iets anders is. Heb er vannacht slecht van kunnen slapen, had t gevoel alsof er een bloedvat dichtgedrukt werd waardoor ik licht in mn hoofd werd als ik op mn linkerzij lag. Schrok ook af en toe wakker met t gevoel alsof ik geen zuurstof binnenkreeg. Maak me een beetje zorgen maar wil ook niet met hyperventilatie bij de ehbo binnenkomen...

 21. Ik ben soms ineens best duizelig.... soms pijn op de borst of een gevoel dat er druk op zit, ik haal dan ook gespannen adem en heb ook stress. Dan wijt ik alles aan de stress. Kan het ook iets met m'n hart zijn? Ik ben 54 en heb de overgang gehad...

  1. Stress is een heel raar ding, Gem. Stress heeft ontzettend veel invloed op je algemene gezondheid.
   Ik raad je aan om per direct aan je stress te werken, en je zult zien dat er snel verbetering komt.

 22. ik denk dat ik al eens een infarct heb gehad en dat vanzelf is voorbijgegaan.ik kreeg een heel drukkend gevoel op de borst en pijn in de kaak alsof ik plots hevige tandpijn kreeg
  ik werd heel erg misselijk met klam zweet en braakneigingen..met veel pijn tussen de schouderbladen daarna was ik zo uitgeput alsof ik uren had gelopen.
  onlangs bij de dokter geweest omdat ik nog steeds heel vermoeid ben en slapeloze nachten heb..nu dus vaststelling dat mijn hart heel traag is (35slagen)daardoor is mijn medicatie
  voor hoge bloeddruk stop gezet waardoor ik nu regelmatig terug 15 -16 over 9 heb.er werd mijn coronaire ct scan voorgesteld maar ik ben bang doordat mijn hart zo traag klopt
  en ze voor dat onderzoek nog iets geven om de hartslag te verlagen.ik misschien wel een hartstilstand kan hebben door dat onderzoek..moet ik nu dat onderzoek laten doen of kan ik nog gewoon wat afwachten?

 23. Goedemorgen,

  Even voorstellen ik ben een man van 29 jaar jong, iets zwaarder dan mag. Sport elke week 2 keer. & drink praktisch elke dag, maar rook niet

  Ik heb al een aantal weken last van een lichtelijke druk op de borst. Geen last van mijn linker en rechter arm. als ik de trap oploop (moet elke dag minimaal 8 trappen) ben ik wel uitgeput en bonst mijn hard vrij hard.

  Vandaag liep het allemaal wat anders dan ik het de rest van de weken heb gevoeld. Vanochtend wezen boodschappen doen en kreeg ik
  last van koudzweet en een knellend gevoel op de borstkas. Na het traplopen, kreeg ik een soort van krampachtig gevoel in mijn keel & brandend achting gevoel midden achter mijn borstbeen. Vanaf dat moment heb tot en met nu een onzeker gevoel, de druk op mijn borstkas houdt aan en voel me ook naar, kan het niet echt misselijkheid noemen meer een ongemakkelijk gevoel in de keel en maag. Na een aantal websites hebben geraadpleegd denk ik dat de kans toch wel aanwezig kan zijn dat ik een hartaanval zou kunnen hebben gehad.

  Nu mijn vraag, kan je een langere periode (weken) rondlopen met deze klachten zonder dat er iets mis is met het hart? Of is dat ondenkbaar. Of komt het doordat je veel verhalen leest over een hartaanval en dat je die symptomen nu ook veel meer aandacht geeft?

  Ik ga morgenochtend uiteraard langs de huisarts

  1. Je kunt inderdaad langere tijd rondlopen met de symptomen, zonder dat er écht iets aan de hand is.
   Inderdaad heel verstandig om even langs de huisarts te gaan!

 24. Mijn pijn zit eigenlijk iets lager, ter hoogte van de plexus solaris. Ze voelt wel alsof er een riem rondom te strak wordt aangetrokken, maar meer aan de rechterkant dan aan de linkerkant. Dat ongemak ervaar ik nu al driekwartjaar en verschillende onderzoeken (maar niet van het hart) leverden niets op. De laatste week is ademhalen echter opvallend moeilijker geworden. Het is alsof ik nooit mijn longen helemaal kan vullen omdat ik in een te strak korset zit. Rug (eveneens ter hoogte van de plexus) en schouderbladen voelen pijnlijk aan. Moet ik mij nu zorgen beginnen maken dat mijn hart mogelijks de oorzaak is?

  1. Je hart is niet onderzocht, zeg je zelf. Misschien nu tijd om dat toch eens te doen. Al was het alleen maar om zaken uit te sluiten.

 25. Heb al 3weken pijn aan de slokdarm en maag en ook een druk op de borst en een kloppend gevoel in de keel en ook pijn in de onderrug kan het zijn dat dat wijst op een hartinfarct ?

  1. Is lastig van afstand vast te stellen, maar het zijn wel de bekende symptomen. Ben je al bij je huisarts geweest?

 26. Mijn man is 53 jaar .. 5 stends laten steken .. die zijn intussen oon verstopt ...zn hart heeft zelf overbruggingen gemaakt ... nu heeft hij al geruime tijd maagpijn , een ongemakkelijke gevoel zegt hij ...hij rookt ook ..

 27. Hoi, ik heet René en ik heb deze ochtend een pijnscheut in mijn borststreek gekregen en ook mijn linkerarm deed net zoveel pijn op dezelfde hoogte. moet ik mij zorgen maken of niet, ben wel een beetje ongerust. Graag een beetje uitleg.

  1. Dat zijn de klassieke signalen voor een opkomende hartaanval, René.
   Neem asm even contact op met je huisarts voor een correcte diagnose!

 28. Hallo, Ik heb de laatste week steken onder mijn linker borst. Het komt meestal als ik rust of in bed lig. Ik weet niet zo goed wat er mee aan moet. Zijn dit hart klachten ? Kunt mij een advies geven?
  Vriendelijke groet

 29. Hallo,

  Ik heb ook deze klachten..
  Om precies te zijn..ben al een paar dagen ongelofelijk moe en totaal geen energie.. gewoon futloos..
  Als ik me iets druk maak word ik duizelig en ben heel kortademig..
  Soms pijn in mijn bovenbuik en heb al een dag of 3/4 erg pijn in mijn benen.. heel raar..
  Ik heb al wel langere tijd last van hartkloppingen.. daarvoor ook al naar de arts geweest maar hoefde niet ernstig te zijn alhoewel ik er wel last van heb als ik het heb.. voel me dus dat dan ook niet goed en beetje depri gevoel..
  Ben ook overspannen op het moment.. veel stress ook..
  Dus ik dacht het daardoor wel komen..
  Maar toch erg last van deze klachten nu dus dacht even googelen en kwam ik uit op hartklachten.. maar het kan met zo goed stress zijn dus.. wat denkt u..?

 30. Kan het op een hartaanval wijzen als je af en toe eens een steek krijgt bij je hart (af en toe betekent 1x per week ong) en of als je pijn hebt in je onderarm?

  1. Dit zal niet direct wijzen op een opkomende hartaanval.
   Maar besef wel goed dat deze steken wel een reden hebben.
   Je lichaam wil je iets vertellen!

 31. Ik heb sinds gisteren heel erg duizeligheid als ik opsta en soms ook zelfs als ik lig. Ik verlies mijn evenwicht als ik loop. Verder al een tijd onrustig slapen en een paar uur per nacht wakker en vaak naar het toilet moeten. Geen pijn in borst behalve ongemak als ik op mijn linkerzijde ga liggen. Ik slik ascal vanwege zachte vorm van polycythemia vera. Als ik mijn bloeddruk neem is het laag (maar niet te laag 117-67).
  Wat moet ik doen?

  1. Neem het zekere voor het onzekere, en maak even snel een afspraak bij je huisarts, Suzanne!

 32. Ik heb al maanden last van pijn op mijn borst, misselijkheid slap duizelig. Heb al zoveel onderzoeken gehad, ecg ct scan alles goed geen verkalking. Ik raak dan helemaal in paniek bang dat het mijn hart is.Ga ik naar de arts word er gezegd het is niet je hart we gaan je niet onderzoeken. Je moet er mee om leren gaan worden er dan gezegd. Heb cognitieve therapie gehad psychiater enz.Maar ik ben niet gek elke dag heb ik pijn ik weet niet meer wat ik moet doen. Elke dag pijn en angst is niet leuk meer.

 33. Hoi ik las hierboven van iemand die last had van zijn rug ,waarop werd gemeld zich geen zorgen te maken over de rugpijn.Ik heb mijn eerste hartinfact alleen maar pijn tussen mijn schouderbladen en mijn rug gehad. Ging naar de huisatrs en die gaf mij een spierverslapper. 2 dagen later lag ik met een infact in het ziekenhuis en 3 stents . Dus ook met pijn in je rug ,kun je een hartinfarct krijgen . Later nog 2 infarcten gehad met klachten van pijn op de borst. Cardioloog vertelde dat als je een infarct krijgt aan de achterzijde van je hart ,dat het mogelijk is ,dat je alleen pijn in de rug (schouders) kan hebben.

 34. Ik heb plots pijn tussen mijn borsten en in mijn rug, het issue net of mijn ribben in elkaar gedrukt worden. Ook doet ademhalen pijn in mijn borst. Arts even bellen?

 35. Ik ben al maanden af en toe heel moe, en heb sinds een week een zeer onrustig (nerveus) gevoel in het midden van de borststreek (alsof ik vlinders in mijn buik heb, maar dan veel hoger, in het midden op borsthoogte). Soms hartkloppingen of een hart dat snel klopt. Maar verder dus geen pijn of wat dan ook. Ik heb steeds de overgang de schuld gegeven, maar moet ik hier toch iets mee? En kan een arts hier überhaupt iets mee? Wat kunnen ze meten in dit stadium? Of kunnen ze pas wat zien als je echt een hartinfarct hebt?

  1. Een arts kan vaststellen hoe hoog de kans is op een hartinfarct, door dit soort symptomen en lichamelijk onderzoek.

 36. Hallo,
  Vandaag bij huisarts geweest, verteld dat ik gisteren bepaalde symptomen heb gehad: begon met pijn tussen de schouderbladen, borst, nek, kaak rechts, hoofdpijn rechts, kortademigheid, koud zweet.
  Dit heb ik half jaar geleden ongeveer ook een paar keer gehad, terwijl ik in bed lag, duurde toen hooguit kwartier/half uurtje.
  Gisteren wel 3,5 uur.
  Ik heb na de eerste paar keet een scan gehad, alles was goed toen.
  De dokter las het verslag van de cardioloog nog eens na en ze zei toen dat er niks mis was. Nu stapte ze er dus overheen.
  Nu lees ik net bovenstaand artikel en breekt het zweet me uit....
  Ik ben toch wel beetje bang geworden....
  Moet ik bijeen andere arts in de praktijk gaan vragen??

  1. Heb je al eens nagedacht over een second opinion? Dus een andere arts uit een andere kliniek?

 37. Hoi, ik ben 14 jaar, en ik heb ook last van een pijn op de borst, maar deze pijn komt ook op als ik bijvoorbeeld gewoon rustig op de bank zit. Het gaat dan na een paar minuten weer weg. Ik maak me eigenlijk best wel zorgen.
  Ik vroeg me af, of je op zo'n jonge leeftijd minder kans hebt op een hartaanval, en ik vroeg me ook af of je een hartaanval kan voelen opkomen in je slaap.

  Alvast bedankt

  1. Je bent nog veel te jong voor een hartaanval.
   Maar als je je hierdoor zorgen maakt, maak dan snel even een afspraak met je huisarts.
   Ook al was het alleen maar om jezelf gerust te stellen.

 38. Ik heb sinds 3 dagen lichte druk links op de borst . veranderd niet met inspanning of rust.
  Is verder goed uit te houden Maar een zeurend gevoel. voel me verder prima eigenlijk.

  Is dit iets om me zorgen om te maken?

  1. Niet direct iets om je zorgen over te maken, maar voor de zekerheid even langs je huisarts is natuurlijk wel verstandig. Beter voor niets naar de huisarts, dan te laat....

 39. Ik heb sinds een kleine twee weken regelmatig last van mijn linker arm,
  met regelmatig bedoel ik dagelijks ik ben 26 en naar mijn weten in goede gezondheid.
  de pijn duurt rond een kwartier/half uur, ook heb ik de laatste 2 dagen last van koud zweet gedurende de pijn in de arm.
  Moet ik me hier zorgen om maken?
  Ik heb geen last op de borst maar af en toe we een gejaagd gevoel.

 40. Hoi (16jaar oud)

  Net maar 10 kilometer heen iets harder dan normaal gefietst. Daarna terug heel langzaam. en nu ik thuis ben heb ik last druk op mijn borst en zie mezelf onder het typen bewegen op de maat van het kloppen van mijn hart is dit fout ik heb nu voor de twede keer in lange tijd jier last van

  Groet.

  1. Gezien jouw leeftijd zie ik hier geen problemen. Je hebt je flink ingespannen, dus is het normaal dat je hart flink teken gaat.
   Wellicht was die 10 kilometer iets te veel voor je? Of fiets je regelmatig deze afstand, naar school?

 41. Hoihoi ,
  Even een vraagje
  Mijn vriend die heeft hart problemen en sinds 3 dagen terug ongeveer kreeg hij last van steken vanuit zijn hart daarna trok het door naar zijn nek en tegelijke tijd ook door naar zijn linker arm met daar bij syp. Als tintelingen in de vingers en door zijn hele arm heen met krampen en dus ook niet goed kan functioneren en last heeft af en toe met evenwicht en erg last heeft met ademhaling hijgt en in zijn slaap piept hij vanuit zijn keel.. ik dacht dus dat het symp. Zijn van hartaanval maar het is 3 dagen zo en wordt erger mijn vraag luid zou er een mogelijkheid zijn dat er een hartaanval zal komen? want het is best wel eng en wetend dat de huisarts alleen ibrof mee zal nemen en niet sirrieus zal oppakken.. terwijl het best ernstig is..

  1. Dit zijn klassieke symptomen voor een aankomende hartaanval.
   Neem contact op met je huisarts, of met een andere huisarts als je je eigen huisarts niet vertrouwd, en laat het even controleren.

 42. hallo,
  een vraag
  ik ben een hart patiënt,en heb zelfs een {lcd} ,ik had de afgelopen nacht plotseling veel pijn gehad ,schouders,armen,nek,
  ik heb paracetamol genomen en een tabletje onder mijn tong,het ging wel goed daarna,maar toch voel ik me niet zo gerust
  wat kan ik doen?

  alvast,bedankt

  1. Als je je onzeker voelt, raad ik je aan om direct even een afspraak te maken met je huisarts voor onderzoek.
   Sorry, maar ik ben geen arts, en kan dus ook geen diagnose stellen. Zeker niet op basis van deze gegevens.

 43. mijn zusje heeft een hartinfarct gehad. Had ook de symptomen die bij vrouwen voorkomen. Ze heeft zelf deambulance gebeld, die maakten een hartfilmpje en zeiden: niks aan de hand. De dag erna voelde zij zich nog niet lekker. De dag daarop naar huisarts gegaan, die heeft haar toch naar het ziekenhuis gestuurd. Bleek dat ze een zwaar hartinfarct had gehad en na katheterisatie meteen op intensive care terecht kwam en daarna een drievoudige bypass operatie gehad. Specialist zei ook dat ze konden zien dat ze al meerdere aanvallen had gehad .Nu is ze nog helemaal gechoqueerd, dat het ambulance personeel haar niet wilde geloven en haar gewoon thuis had gelaten. Wat kun je doen als de ambulance je niet mee wil nemen dan? Dat is toch erg????

  1. Dat is zeker erg, Kantlijn.
   Hebben jullie nog een gesprek gehad met het ambulancepersoneel om te evalueren wat er is gebeurt?
   Ook al was het alleen maar om wederzijds begrip te krijgen van de situatie.

 44. Kun je jezelf bij voorbaat al laten checken of er aderen zijn dichtgeslibd kunnen ze dit op 1 of andere manier zien

 45. ik heb vandaag al de hele dag een soort van vage pijn in mijn rechterarm, een beetje zenuwklemmend soms, maar soms ook gewoon een zeurende pijn. Daarbij op het midden van mijn borst, net iets hoger dan de tepelrand, een soort stekende/zeurende pijn. De ene keer is het erger dan de andere keer, maar het is al de hele dag aanwezig. Daarbij soms het idee alsof mijn adem een keer overslaat of dat ik lucht te kort kom.

  Ik ben al een tijdje moe, maar maak ook absurd lange dagen. Ik eet niet bijster goed en drink enkel koffie en rook sigaretten. De laatste tijd enorm paarse nagels (onderste gedeelte) en wit aan de bovenkant, maar ik wijt dit aan koude handen als ik uit het raam hang te roken. Ik ben bekend met een hartprobleem. Moet ik me zorgen maken?
  Ik ben een meisje van 21.

  1. Dit zijn inderdaad allemaal factoren die wijzen op een hartprobleem, Jip.
   Zeker gezien je leeftijd, zou ik snel even contact opnemen met een arts.

 46. Tja en k heb dus best veel ( voor) symptomen vooe nadere hart aanval lees pijnlijk borstbeen nu minder maar er blijft rot gevoel soms steken linker borst ben super snel buiten adem vaak tintel kaak en nog n paar

  K heb belfobie ondanks dat héb k gebeld zegt assistente k hóór niks verontrustend je pijn is minder arts kan niks doen plus je bent jong en kaak tintelen kan ook spanning zijn

  Dit was HUISARTSENPOST DELFT dus tja als k leven laat zijn zij verantwoordelijk ben gewoon afgewimpeld

 47. Ik ben 20 jaar en werd vanacht wakker van de misselijkheid. Ook was ik duizelig en voelde ik kleine steekjes in mijn borstkast. Later trokken die steekjes naar mijn linkerarm en hand. Ik ben de hele dag misselijk en kortademig gebleven en voel ook dat mijn kaken een beetje trekken en dat ik lichte hartkloppingen heb. Ik ben al een tijdje erg moe maar heb deze combinatie van symptomen nog nooit zo heftig gehad. Ik heb wel het idee dat ik wat jong ben voor een hartaanval of hartinfarct..

 48. Hallo,
  Ik wil toch even reageren.
  Mijn man had een aantal weken terug pijn in zijn kaak.
  S'nachts Krijgt hij pijn op de borst en weet niet waar hij het zoeken moet.
  We bellen de huisartsenpost en krijgen te horen gezien uw leeftijd kan het uw hart niet zijn wij sturen geen ambulance.
  Mijn man is 37 jaar.
  Mijn man voelde dat het niet goed zit en wil wel gezien worden dus wij om 1:15 uur s’nachts naar de huisartsenpost.
  Vandaar uit worden we door gestuurd naar de eerste harthulp.
  Verdenking ontstokenhartzakje.
  Dit bleek het ook te zijn maar de reactie van u bent te jong het kan u hart niet zijn vind ik raar zeker als ik hier in de berichten lees van mensen rond de zelfde leeftijd.
  Nu is de ontsteking weg maar blijft hij last houden van maagzuur en niet fit en moe.
  Wat ook wat verergert.

 49. Hallo, afgelopen maanden heb ik met enige regelmaat tussen mijn ribben een stekkende pijn( net links boven mijn hart) die als je er op drukt even aanhoud maar vervolgens na 1 a 2 min weg ebt. Geen pijnen zoals hier boven beschreven , echter wel mijn linker arm die sinds 3 dagen beurs aanvoelt. ook gaat mijn hart laatste tijd wel eens op hol, van 54 a 65 naar 120/130 terwijl ik niks inspannends doen. Ben 47 jaar, rook niet, drink 1 glas wijn (rood) per dag en eet gezond. Is dit een reden om naar arts te gaan of is dit gevolg van 5kg zwaarder zijn dan normaal en te slechte conditie? Hoor het graag

  1. Dit is zeker een reden om een afspraak te maken met je arts, Eric.
   Ook al was het alleen maar om jezelf gerust te stellen.

 50. Hallo sinds een paar weken heb ik al last van wisselende hardslag ferqenties normaal in rust zit ik rond de 65 tot 74 bpm en sinds een paar weken is in rust 90 tot 125 bpm ben hier ook al mee bij de huisarts geweest en die lijken het wel wat weg te schuiven en 1 week geleden zat ik gezellig met wat familie monopoly te spelen en kreeg ik last van benauwdheid last van me linker schouder/bovenarm als over er 3 kg lood in me scouder en arm zat en last van stekende pijn op de borst hier had ik bijna 2 uur last van en na aandringem van me zusje en vriendin toch maar spoed huisarts opgebeld en kon daar na half uur teregt daar bleek alles weer goed te gaan alleen pijn klachten bleven had zelf thuis me hartslag opgemeten die lag rond de 125 en 130 in kon zelf bijna niet staan op dat moment en bij de spoed huisarts was hij gezakt naar 90 alleen was volgens de arts niet zorgwekend en zelfs normaal.
  Nu loop ik sinds een week ongeveer met een ipt kasje om te registreren wat er gaande is alleen heb ik toch nog regelmatig de klachten van onnodig vermoeid zijn en de drukkende gevoel op de borst en als ik me rust niet pak word me hartslag alleen maar hoger wat moet ik doen of wat is verstandig ik ben 28 en in de familie komen hart en vaatziektes veel voor???

  1. Vreemd dat je arts dit een beetje wegwuift. Misschien is het allemaal niet bedreigend, maar dat er iets aan de hand is, is natuurlijk wel duidelijk.
   Heb je al eens een second opinion overwogen?

 51. Hallo, ik ben 24 jaar en heb last van te hoge cholesterol en gebruik hiervoor een medicatie (simvastatine teva 20 mg). Mijn huisdokter zei dat ik aan de grens ben van een hartinfract. Nu schrik ik wel een beetje. Ik heb altijd een zwaar gevoel in het midden van mijn borst. Ik heb altijd al snelle hartkloppingen gehad. Maar de laatste dagen begin ik meer en meer pijn te krijgen aan mijn bovenlichaam (borst) en ook steken aan mijn benen. Nu weet ik niet wat ik moet denken of doen. Ofwel had ik dat altijd en begin ik het nu te beseffen omdat mijn huisdokter zei dat ik aan de grens ben van een hartinfract.

  1. Toch maar weer even een afspraak maken met je huisarts, Gamze.
   Beter twee keer te vaak, dan één keer te laat!

 52. Hoi, 2 jaar geleden heb ik een uitgebreid hartonderzoek gehad waar niets uitkwam (bloedafname, fietsen, echo). Wel is er mij verteld dat ik Tietze heb. Nu heb ik sinds 1,5 jaar pijn aan de linkerkant van mijn ribben. De pijn is het ergste als ik 's nachts 4 uur in mijn bed heb gelegen. Dat word ik wakker van de pijn en kan mijn draai niet vinden. Ik ben hiervoor al meerdere keren bij de dokter geweest, maar uiteindelijk zeggen ze dat het een ontsteking is die uit zichzelf moet genezen (1,5 jaar!!!) Ik heb hier al acupunctuur, fysiotheraphie, manuele therapie en osteopathie voor ingeschakeld, maar niets hielp. Nu heb ik sinds 2 maanden ook pijn tussen mijn schouders, benauwdheid (diep moeten inademen om mijn longen vol te krijgen), het gevoel alsof er iets in mijn keel blijft steken, het gevoel dat er een riem rondom mijn borst aangetrokken wordt, af en toe duizelig, onrustig en erg vermoeid. Kan het zijn dat dit iets met mijn hart te maken heeft, ondanks het feit dat ik 2 jaar geleden helemaal onderzocht ben?

  1. Gezien alle symptomen, kan het best zijn dat dit het gevolg is van je hart.
   In die 2 jaar kan er veel veranderen! Ga dus nogmaals even bij je Cardioloog langs voor een nieuwe controle!

   Laat je me weten wat de cardioloog er van vindt?

 53. Hallo!

  Ik heb al weken last van pijn op mijn linkerborst en ademhalen gaat zwaar.
  wat kan ik het beste doen ?

  Rosalie

  1. Het antwoord hierop is wellicht een open deur intrappen, Rosalie.
   Snel naar je huisarts voor een onderzoek. Ook al was het alleen maar om jezelf gerust te stellen.

 54. Hallo een kennis van mij verlamings verschijning in haar linkerarm nu is zij daar mee naar de huisarts geweest en.die had gezegd dat haar armspier is die niet goed functioneerd,zij heeft een vacin voor geschreven gekregen daar voormaar kan dit een yeken wezen dat het van haar hart afkomt want zij heeft veel gerookt.

  graag verneem ik van u eennreactie hier op.F.J.Vermeulen

  1. Verlamming lijkt mij een een disfunctie van de spieren. En de spieren worden niet direct aangestuurd vanuit het hart. Ik kan dus heel moeilijk een direct verband leggen.
   Indirect kan er natuurlijk wel een verband zijn. Hebben jullie deze zelfde vraag ook al eens aan de behandelend arts gesteld?

 55. Hallo ik ben Michiel, 19 jaar, hartoperatie gehad, tussenschot tussen de 2 kamers geplaatst en nu nog steeds een vernouwing bij mn hartklep.

  Ik heb de laatste tijd af en toe last van een drukkend gevoel op de borst en heb zojuist een soort steek op mijn borst gehad waardoor ik me zorgen maak en deze reactie schrijf... het komt vooral voor als ik redbull (energie drank) drink of laat naar bed ga (later dan 2 uur snachts).. moet ik gewoon zorgen dat ik iets vroeger naar bed ga en geen energie drank meer drinken of dit doen en ook nog naar de docter gaan?

  1. Voor alle zekerheid zou ik allebei even doen. Afspraak met je arts maken EN beter letten op je gezondheid. Energiedrank is zo ontzettend slecht voor je!

 56. Man, 48 jaar. Altijd gezond geweest en regelmatig gesport & actief geleefd. Ik eet gezond en heb (vrij) regelmatig leefpatroon. Ik rook (bijna pakje per dag) al heel lang en sport de laatste jaren te weinig. Drukke baan, 2 jonge kinderen, druk leven en bijkomende perioden van stress. Gevoel altijd wat tekort te schieten.
  Volgende klachten (zie onder) relateer ik aan spanning en zoek daarmee ontspanning (rusten, zomaar dagje vrij nemen en bijvoorbeeld buiten wandelen).
  Laatste weken voel ik: Vermoeidheid en erg moe wakker worden. Lichte, korte soort ' steekjes' in mijn borst, op verschillende plaatsen. Ervaar wat druk op mijn borst. Soms tintelingen en af en toe gespannen schouders / nek. Afgelopen dagen met momenten erg moe en korte momenten pijn in kaak, plaats varieerde (dus niet iets aan mijn kiezen). En opvallend mijn maag van slag, ontlasting erg dun en last van winderigheid.
  Geen idee of klachten met elkaar te maken hebben. Ik dacht: stress. Nu las ik ik info op deze site: Wat denken jullie bij mijn 'symptomen' ?

  1. Dat er iets verandert is in je lijf, is wel duidelijk. Stress kan zeker een grote rol spelen.
   Ben je bij je huisarts geweest met deze klachten?

 57. Beste lezer,

  Als de arts bloeddruk heeft gemeten, en naar mijn hart heeft geluisterd en hier niets mee aan de hand was, betekend dit dan dat ik geen hartkwalen heb? Of dient hier meer onderzoek voor te worden gedaan?
  Ik heb het met de huisarts namelijk niet over hart en vaaten gehad, maar over andere symptomen, maar hij heeft wel even wat onderzoekjes gedaan voor hart en bloed die waren allemaal goed. Ik bedenk me nu pas dat het misschien ook iets met mijn hart kan zijn, maar aangezien hij naar mijn hart en bloed heeft gekeken en dit goed was, betekend dit dat het niet iets met mijn hart te maken heeft?
  Dus eigenlijk is mijn vraag, moet ik terug naar de huisarts hiervoor of kan ik ervan uitgaan dat he tniets met mijn hart is aangezien hij al naar bloeddruk en hart heeft gekeken de vorige keer?
  groeten

  1. Controle van het bloed is niet altijd hetzelfde. Afhankelijk van wat je arts verwacht en onderzoekt, worden er verschillende tests gedaan. Een controle van het bloed is dus nooit een garantie dat ALLES goed is, mits ALLE mogelijke tests zijn gedaan. Maar dat is zelfde het geval.

   Mijn advies: Maar even terug naar je behandelend arts.

 58. Heb nu zo'n week of 6 aan de linkerzijde van mijn borst,af en toe last van een korte stekende pijn.
  Deze steken zijn alleen bij het uitademen.
  Ben niet kortademig en geen moeite met ademhalen.

  1. Bij twijfel, altijd even naar je huisarts. Beter drie keer te vaak, dan één keer te laat!

 59. Hallo. ik ben 32 jaar. Ik denk steeds 'het zal wel voorbij gaan' en mijn dokter contacteren of spoed betreden zal ik enkel doen als ik niet anders kan. Los daarvan is het in deze week tijd al enkele keren in me opgekomen maar dan wacht ik en gaat het precise weer even beter maar steeds weer duikt er iets anders op. Het begon vanaf vrijdag 3 November - 5 November: non stop snelle hartslag die ik voelde kloppen op borstbeen. Zowel dag als nacht, en in rust. Ik ben momenteel ook nog aan het uitzieken voor klierkoorts (ben er al een jaar thuis mee en gaat steeds beter). Het voelde branderig/steken en beetje zwaarder gevoel aan borstbeen. hele voormiddag ook last tussen schouderbladen. licht kortademig.6&7 November: buiten een nog steeds voelende snelle hartslag draaierig en veel boeren. 8 November: opgestaan met pijn aan borstbeen. Het gevoel dat ik uren gewrongen en opgespannen geweest ben waardoor een verkeerde beweging of iets tillen wel last/pijn gaf aan borstbeen. die voormiddag best wel moe (anderss moe dan ik het door de klierkoorts). Die avond rond 19u zat ik in de auto (reed ik mee met iemand) kreeg ik het plots heel benauwd, zwaar op borst en naar hals (steken) toe naarmate ik ademde. Ik moest mijn hoofd buiten steken om te kunnen ademen. Ik kreeg zwetende handen en even tintelingen op bovenbeen n handen. Het gevoel dat ik elk moment ging wegdraaien en flauwvallen. nadat ik uit auto ben gestapt om ff te bekomen, ging het beetje bij beetje beter. Na anderhalf uur nog steeds snelle hartslag en beetje een zwaar gevoel aan borst en moe. 9 November: Best moe in voormiddag. snachts 2u wakker geworden met snel bonsend hart en sterk gevoel van angst/paniek dat me overviel. is na 15 min overgegaan en terug in slap gevallen. Ik heb sowieso rechtstreeks een afspraak gemaakt bij de cardioloog maar kan pas 27 November. Mijn Eigen dokter weet nog van niets. Zou ik ervoor toch langs gaan? Of wacht ik tot mijn onderzoek kan plaatsvinden eind deze maand? Ik stel me altijd de vraag of het wel ernstig genoeg is omdat het ff beter gaat en dan weer niet,...

 60. Een aantal weken geleden voelde ik mij licht in mijn hoofd. Ik was de hele dag al meer moe en rare last van maag( niet zoals normaal) ik ging vroeg naar bed, toen ik de trap op liep, kreeg ik een rare pijnlijke druk op mijn borst en tussen mijn schouders.. ik ging liggen en kreeg pijn in mijn linkerarm hals en kaak.. de pijn werd zo erg dat ik niet eens mijn man kon roepen, ik kon alleen kort en snel ademen.. na een kwartier schat ik, werd het minder en viel ik direct in slaap..

  Ik ben 29 jaar.. kan ik hier nog naar laten onderzoeken?

  1. Jazeker kan dat. En het lijkt me ook heel verstandig om dat te laten onderzoeken.
   Wellicht heb je een hele lichte vorm gehad, maar dat is natuurlijk wel iets om voor de toekomst in de gaten te houden.

 61. Nooit enige last, nu gisteren bij het oprapen van blad werd ik ineens akelig. Dacht aan de bloedsuikerspiegel die niet goed was. Werd duizelig, bleef licht in het hoofd, had hartkloppingen en eigenlijk net een gevoel of ik flauw zou vallen. Nu ook weer hetzelfde beeld, maar dan terwijl ik niets doe. Probeer normaal te ademen, maar merk dat ik wat kortademig ben waardoor ik mijn ontspanningsoefeningen niet kan doen. Heb tintelingen in de lippen en handen.

  Heb overgewicht, erfelijke verhoogde cholesterol, polyneuropathie en fibromyalgie. De laatste twee doen mij altijd klachten naar die richting te verwachten, maar nu naar het lezen van dit artikel, vraag ik me af of ik geen maatregelen richting huisarts moet nemen.

  1. Inderdaad maar even naar de huisarts, Geesje. Door alles wat jij opnoemt, val je zeker in de risicogroep.

   Laat je me weten hoe het afgelopen is?

 62. Goede middag ,
  Ik ben (zwaar) hartpatiënt (10 jaar geleden een acute hartstilstand gehad) en heb de laatste tijd last van tintelingen vanuit mijn linker nek richting schouder en bovenarm. Ik weet niet wat ik moet voelen om naar cardiologie-afd. of huisarts te bellen of te visiteren.
  Bij voorbaat dank.

  1. Beter rite keer te vaak naar de eerste hulp, dan één keer te laat....
   Geen risico's nemen, Isaac. Zeker niet met jouw historie.

 63. HALLO MIJN VRIEND RIP 17-11-2017 OVERLEDEN!!!LIEP AL 3 MAANDEN BIJ DE HUISARTS MET PIJN AAN ZIJN SCHOUDER,ARTS GAF AAN SLIJMBURS ONTSTEKING, HIJ HEEFT 2 HALVE MAANS FISIO TERAPIE ER VOOR GEHAD, GING UP EN DOUWN ,3 WEKEN VOOR DE VAKANTIE,HEEFT HIJ NOG N GOUD INJEKTIE GEHAD, OMDAT DOKTER EN FISIO DACHTEN AAN SLIJMBEURS ONSTEKING,TERWIJL HIJ OOK AANGAF,DAT DE PIJN DOOR ZIJN LINKEN ARM GING EN VEEL TINTELINGEN IN ZIJN LINKEN HAND,VINGERS, HOE KAN HET ZO ZIJN DAT N ARTS DAAR GEEN ACHT OP SLAAT EN BLOED LAAT AF NEMEN OF VOOR DE ZEKERHEID,HEM DOORWIJS NAAR HET ZIEKENHUIS, 16 NOV VERTROKKEN NAAR EGYPTE,EN 17 NOV,S AVOND OP HET TERAS,NAAR N FIJNE DAG, GAF HIJ NAAR HET DOUCHEN NOG AAN WEER VEEL PIJN TE HEBBEN, IK DAAR NIET BIJ STIL STOND OMDAT HIJ AL 3 MAANDEN LAST VAN HAD, HIJ S AVONDS IS OVERLEDEN,ZE HEBBEN 45 MINN GEREANIMEERD, EER ER OOK N AMBULANCE DAAR WAS,EN EGYPTHE IS NIET GESPECIALICEERD IN ELEKTRICE REANIMEREN,DAAR IS OVER LEDEN!!!HOE KAN N ARTS DIT NIET GEZIEN OF GEMERKT HEBBEN,DAT DIT ZIJN HARD KON ZIJN!!! AFZ N ZEER VERDRIETIGE VRIENDIN HIJ IS 45 JAAR GEWORDEN!!!!!

  1. Je hebt ook internet, je kunt daar vanalles opzoeken waardoor je vragen kunt samenstellen en dan ga je naar de dokter en laat je jezelf doorverwijzen naar een specialist, Ik denk toch dat de schuld bij jouw friend zelf gezocht moet worden, hij heeft zijn leven zomaar in iemands handen gelegd en heeft daar volledig op vertrouwt, het is ook een grove fout van de dokter, die had meer door moeten vragen. Ik ben zelf geen specialist maar het internet had zijn leven kunnen redden door antwoorden te vinden op wat hij voelt.

 64. Goedemiddag Robert Jan,

  Hedenmiddag pijnscheuten en scherpe steken in mijn linkerzijde borst.
  Met beweging van armen en benen bleef dit toch aanwezig en wat tinteliingen in mijn vingers linkerhand.
  Echter geen misselijkheid, duizeligheid, opgezette voeten e.d. die als symptomen hiervan bekend zijn.
  Heb wel onderrugklachten, vastzitten en stijfheid (structureel) en loop nu heden bij de fysio hiervoor met massage en spieren losmaken.
  Zou het een spierreactiie kunnen zijn door die rugmassage en een spier die volgens de fysiotherapeut helemaal vastzat.

  Met vriendelijke groet,

  Martin

 65. Sinds een paar dagen last van mijn linkerarm het rare is niet constant, kortademig vaak geeuwen!! Lichte druk op de borst, als ik de trap oploop dan lijkt het wel of ik een marathon gelopen hebt en constant moe, nu vraag ik me af zou dit een aankomende hartaanval kunnen zijn? Ik ben 52 jaar normaal gewicht en buiten dat ik 7 jaar geleden een klaplong heb gehad eigenlijk kern gezond.

  1. Ga voor de zekerheid even naar je huisarts, Rob. Ook al was het alleen maar om jouw ongerustheid weg te nemen.

 66. Hallo, afgelopen week ineens, uit het niets erge pijn in mijn linkerborst, net 5 cm onder mijn tepel zeg maar. Vooral met inademen, ik kon nog maar ongeveer voor een derde inademen/ mijn borst "uitzetten", maar ook niet meer recht op staan van de pijn . Uurtje gelegen maar ging niet over. Na twee uur naar de huisarts en die hoorde niets aan mijn hart, een longfoto gemaakt en ook dat was in orde. Huisarts dacht toen aan wrs een gescheurd spiertje en ik heb tramadol gekregen tegen de pijn. Volgende dag was de pijn weg, ook zonder tramadol. Is dat niet raar, een gescheurd spiertje is toch niet zo snel weer genezen? Ben man van 50, verder eigenlijk gezond.

 67. Ike ben een vrouw van 40 jaar oud en de laaste 3 dagrn heb ik een stik onder me linker borst en blijk komen weg en voel ik me hoofd licht en som duizelig wat kun un mij overtijgen er van

 68. Hallo,liep de laatste tijd nogal moe en liep met veel bezig.twee weken geleden begon ik last te krijgen van kortademigheid en druk op de borstkas.vorige dinsdag was het zo erg dat mijn bloeddruk 18 over 10 stond.na een kwartiertje te liggen was bloeddruk weer normaal maar sindsdien heb ik regelmatig last van die kortademigheid,bij momenten zo erg dat ik het steeds het gevoel heb dat ik iets ga krijgen. vorige woensdag bij huisarts geweest voor bloedonderzoek maar uitslag was goed,huisarts vertelde me dit ik last had van hyperventilatie en angstaanvallen gewijd aan vermoeidheid en stress maar toch ben ik niet gerust. heb vanmorgen weer even last gehad van kortademigheid,druk op de borstkas,last in schouders en armen waaronder vooral een tintelend gevoel in de armen en beven. als ik dit voorheb is dit telkens maar van korte duur (paar minuutjes) ik probeer me dan telkens rustig te houden en dan gaat dit over. moet ik me nu echt zorgen maken of zijn dit inderdaad telkens angst-hyperventilatie aanvallen.
  M.v.g

  1. Ik weet niet of je je zorgen moet maken over een opkomende hartaanval. Je hebt wel de symptomen, maar dat kan ik van afstand verder niet bekijken.
   Maar dat er iets aan de hand is, is wel duidelijk.
   Mijn advies: Zo snel mogelijk naar je huisarts om te kijken wat er écht aan de hand!

   Succes!

 69. Hallo,

  m'n moeder (68), ging gisteren naar de huisarts met de klacht van al een tijdje pijn op de borst. Ze is met bloedverdunners naar huis gegaan. Uit het hartfilmpje bleek dat zich er in het verleden en hartaanval heeft voorgedaan. Advies is maak een afspraak bij de cardioloog, maar maak je verder nog geen zorgen. De pijn op de borst is er alleen nog wel. Ik vind dat eng... Kunnen we daar echt op vertrouwen?
  Alvast dank voor het lezen.
  Groet, Ingeborg

 70. Hallo,

  Ik ben een vrouw van 36..
  Ik heb sinds een paar dagen last van een drukkend gevoel op de borst (linkerkant) en echt pijn in mijn hart en word daarbij dan heel naar en geeft me een angstig gevoel..
  Heb al wel een hele tijd last van mijn hart in de zin van dat ik opeens t gevoel heb alsof hij stopt en dan weer heel langzaam op gang komt.. heb daarbij of soms die dag al een beetje een depri gevoel.. weet ook niet wat dat is.. heb wel veel stress al een jaar nou en de situatie ben ik mee bezig maar die stress is lastig te vermijden.. nou heb ik wel Meer klachten de laatste tijd als pijn in de maag,diarree al maanden,hyperventilatie en ben ook overspannen. Kan ik mijn klachten van de afgelopen dagen wijten aan stress of is t een serieus symptoom van dat ik me toch wel druk moet maken en me beter kan laten onderzoeken door de huisarts..

  1. In jouw geval toch maar even naar de huisarts, Sonja. Je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn. Ook al zou het alleen maar zijn om jouw zorgen en angsten weg te nemen.

 71. Wat ik nog vergeten was erbij te melden.. ik zweet ook erg veel, bij de minste inspanning.. heel vervelend. Wijt dat ook aan de stress..? Ook dat heb ik al een tijd ..

 72. Goedemiddag,

  Ik ben de laatste weken erg moe en slaap veel, ik ben hier voor naar de dokter geweest en heb bloed laten prikken hier is echter niks uitgekomen.
  De vermoeidheid houd aan en word erger lijkt het ook heb ik sinds 2 dagen lichte steken in mijn linker borst in de buurt van mijn tepel. ook is die zelfde steek te voelen in mijn linker bovenarm en mijn hand tintelt. ik herken niet de verhalen met zware druk op de borstkast maar begin me toch een beetje ongerust te maken. verder ben ik 28 jaar rook veel, drink veel koffie, ben 117 kilo en 1,89 m1 lang ( kortom veelte zwaar ) ik werk gewoon dagen van 10 uur maar moet mij best doen om wakker te blijven.

 73. Kan ambulance personeel zien of iemand een infarct gehad heeft? Ik denk nl dat mijn moeder en infarct had maar omdat alles normaal was toen de ambulance kwam zeggen ze dat ze soort van flauwviel (ze is wat grieperig) ze stopte zelfs ff met ademen.

  1. Om dit te zien, is nader onderzoek nodig. Volgens mij kan ambulancepersoneel dit niet ter plekke doen.
   Dit is overigens een eigen gevolgtrekking. Is er een ambulancemedewerker (ster) die hier een licht op kan werpen?

 74. Als je symptomen krijg van een hartinfarct kan je beter 14 mg ijzer Kruidvat) in nemen .
  IJzer zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijderen en daardoor het bloed beter doorstroomt en dus ook voldoende zuurstof ,daarna geen vettigheid ,cafeïne ,alcohol ,chocolade ,suikers en zout producten nemen ,wel water of kruidenthee drinken.
  Dit is altijd een waarschuwing ,daarna gezond gaan eten en drinken en de eerste tijd wat extra vitaminen B's eventueel 50 mg van kruidvat en wat vitaminen C en magnesium goed voor de hartspier wordt het rustig van.

 75. Ik ben een vrouw van 71 en heb sinds 2 dagen een "golvende pijn"linksonder mijn borst, ik voel die pijn aanzwellen en dan een sterke pijn en dan neemt het weer langzaam af, dit gaat de hele dag door of ik iets doe, wandel, loop of zit, Wat kan dat zijn?

  1. Wat dat exact is kan ik niet zeggen, maar wat ik je wel aanraad is om asm even een afspraak te maken bij je huisarts om te kijken wat er precies aan de hand is. Ook al is het alleen maar om jezelf gerust te stellen.

 76. Hallo, ik ben een vrouw van 45 en weet sinds een jaar dat ik een lekkende hartklep heb. Ik heb ook al meer dan 12 jaar hypertensie. Een paar keer per dag gaat mijn hartslag naar ongeveer 230 in rust. Eerst was dit een paar seconden, dan een paar minuten en nu is dat al bijna een half uur dat dit aanhoudt. Het schommelt dan tussen 170 en 230 gedurende een half uur. Na een 10-tal minuten begin ik hoofdpijn te krijgen en ik word soms misselijk. Na zo'n episode ben ik ook altijd heel moe. Ik heb deze klachten verleden jaar aan mijn cardioloog voorgelegd (toen beperkte het zich wel nog tot een paar minuten) en er ik ging naar huis met een holter. Na het uitlezen van de holter zei de cardioloog dat er niets raar aan de hand was. Ik ben er niet gerust in. Ik heb altijd een heel raar gevoel wanneer mijn hartslag zo hoog gaat, zo ben ik er trouwens opgekomen om deze te meten, en heb soms zelfs pijn in mijn linker schouder en kaak. Toch word mijn klacht afgewimpeld. Is dit dan normaal bij een lekkende hartklep?

 77. Ben 22 maar is het normaal dat je steken op je borstkas hebt en last van je kaak en arm krijgt en heel er misselijk gevoel hebben en moe zijn en ag en toe is even weg valt? Heb er nu al bijna 2 weken last van.

  1. Je bent inderdaad wel heel erg jong voor een hartaanval, maar niets kan uitgesloten worden. Laat jezelf even verder onderzoeken om zeker van je zaak te zijn. Ook al is het alleen maar om dingen uit te sluiten.

 78. Hallo, ik ben een man van 54 en in goede conditie. Sport regelmatig, rook niet en drink zo nu en dan een wijntje. Heb sinds een paar dagen steken in mijn schouder. Begon mild, maar nu scherper. Pijn rondom de aanhechting van mijn sleutelbeen aan mijn borstbeen. Daarnaast ook nog wat milde pijn in mijn nek/hals en schouderblad. Alles aan de linkerkant. Zijn dit wellicht signalen waar ik iets mee moet doen?

 79. Hoi ik ben 16 jaar en heb de afgelopen tijd heel veel last van vermoeidheid en pijn op de borst. tijdens inspanning heb ik snel last van duizeligheid en ben ik snel licht in mijn hoofd. de pijn op mijn borst was eerst wel verdragelijk maar het word nu steeds erger.. ik ben bang dat als ik dat aan mijn ouders vertel zij sowieso zeggen dat ik mij aanstel. wat moet ik doen? groetjes Anouk

  1. Hoe lastig dat misschien ook is, toch even met je ouders praten om samen naar de huisarts te gaan.
   Ook je ouders willen je graag gezond zien, dus zullen ze je niet als een aanstelster zien.
   En als dat echt niet gaat, dan kun je altijd zelfstandig even naar de huisarts.

 80. Ik ben al een paar dagen extreem moe maar slapen lukt niet, ik voel me heel onrustig en het is net of er iemand boven op me zit ik weet niet hoe ik moet zitten liggen of staan. Ook voelt het alsof mijn arm afgekneld wordt zoals bij het bloed prikken. Mijn vader kreeg op zijn 36ste zijn 1e hartaanval en ik ben bang dat dit ook door het hart komt wat moet ik doen? Ik woon tijdelijk niet vlakbij mijn huisarts en redt het ook niet om heen te gaan

  1. Als je zeker wilt zijn, is het toch belangrijk om een arts op te zoeken, Angelique.
   Misschien niet je eigen huisarts, maar dat maakt niet uit.
   Nooit risico's nemen met dit soort zaken!

 81. Goededag,
  Ik heb een vraag. Ik ben nu 9 maanden zwanger en heb sinds een weekje steeds momenten dat ik een nare druk op de borst heb, net zoals agina en dus ook zwaar adem. Bepaalde momenten komt daar ook pijnlijke hartkloppingen tussen de schouderbladen bij. Dit ervaar ik als ik bepaalde houding aanneemt bv onderuit gezakt op de bank, maar soms ook met gewoon staan of als ik buk en dingen doe. Bij bukken krijg ik dan ook onwijs pijn scheut in de rug, lastig overeind komen en moet me vast houden, daarbij even stil staan. De druk op de borst, kortademigheid is wel aanhoudend.

  M'n boeddruk is altijd wat laag, maar beschouwd als mooi. Vorige week was ik ook heel druk, toen had ik het ook en heb toen 1keer overgegeven (erna niet meer). Ben toen gaan rusten.
  Kan dit zwangerschaps of hart gerelateerd zijn?
  Met meer rust(advies vd VK) nemen de klachten wel iets meer af, maar niet geheel!

  1. Waarschijnlijk zal dit te maken hebben met je zwangerschap die bijna op zijn einde loopt. Maar hartproblemen kun je natuurlijk niet uitsluiten. Maak even een afspraak met een cardioloog om zekerheid te hebben.

 82. Hallo, ik ben en vrouw van 40. Ik heb sinds een poosje last van hartkloppingen in mijn keel. Als ik het zo bekijk op internet hoef ik me daar niet zoveel zorgen om te maken. Sind de laatste week heb ik af en toe ook pijn op mijn borst aan de linkerzijde die dan ongeveer 15 tot 20 minuten aanhoudt. Daarna verdwijnt het wel weer helemaal. Sinds de zomervakantie heb ik een soort van chronische spierpijn in mijn linkerarm, die pijn staat los van de pijn die ik op mijn borst voel. Sinds een paar weken draag ik een sporthorloge die ook mijn hartslag registreert. Over de afgelopen 4 weken had ik een Gemiddelde rusthartslag 59, gemiddelde hoge hartslag 131. Omdat mijn hartslag laag is lijkt me dit weer niet te duiden op hartproblemen. Ook op de momenten dat ik de hartkloppingen of pijn op mijn borst ervaar is mijn hartslag laag. Hoe vinden jullie dit klinken. Ik weet dag jullie geen uitsluitende diagnose kunnen geven, maar ik ga niet graag naar de huisarts dus hoor graag of jullie vinden dat hier echt iets mee moet of dat er nog extra dingen zijn die ik zelf kan doen of oo kan letten. Met name de pijn in je arm die vaak bij de symptomen staat, ben ik benieuwd naar hoe die zou moeten voelen en of je die in geval van hartproblemen op hetzelfde moment zou moeten voelen als de pijn op je borst.

  1. Je zegt: 'Ik ga niet graag naar de huisarts.'

   FOUT

   Met dit soort signalen van een mogelijke opkomende hartaanval ga je niet eerst van alles uitproberen, maar ga je DIRECT naar je huisarts of de eerste hulp!!!!

 83. Beste,
  Ik heb al een lange periode last van vermoeidheid, ik maakte mij hier niet zo'n zorgen om omdat ik in de punertijd zit (17) en ik wel vaker moe ben ondanks dat ik elke nacht genoeg slaap heb (8 uur gemiddeld) en ook een regelmatig slaapritme heb. Ik heb afentoe wel last van een knijpend gevoel op mijn borst dat erger wordt als ik in en uit adem, maar voorheen maakte ik me hier niet zo druk om omdat iedereen dit wel eens heeft. Ik had afgelopen week op een dag een middag erg last van mijn buik (het was geen menstratie pijn maar ook weer geen maagpijn) het voelde een beetje alsof ik heel lang een veel te strakke riem om had gehad, terwijl dit niet het geval was. Toen ik in de avond in de keuken stond werd ik licht in mijn hoofd (wat ik ook wel vaker heb). Toen het steeds erger werd riep ik mijn moeder erbij die mij naar de bank toe wilde brengen. Terwijl mijn moeder me naar de bang droeg voel ik flauw en vervolgens heb ik over gegeven en was het weg. Aan mijn voedsel kan het niet gelegen hebben ik heb hetzelfde gegeten als iedereen thuis.. Ik vond het vreemd en toen ik mijn klacht intypte kwam ik hier terecht.. Maar ik ben nog vrij jong dus lijkt mij hartproblemen wel heel sterk. Moet ik een bezoekje aan de huisarts brengen? Of is mijn bezorgdheid niet nodig, en hoort het allemaal gewoon bij pubertijd en groeien?

  1. Het is inderdaad vreemd om hieraan te denken, gezien jouw leeftijd.
   De symptomen kunnen ook duiden op een andere achterliggende oorzaak.
   Maak maar even een afspraak met je huisarts voor een correcte diagnose.

 84. Paolo Ik ben al een aantal jaren in behandeling voor hoge bloeddruk. Ik kreeg daarvoor medicijnen die een redelijk constante bloeddruk opleverden (140/85) Jaarlijks wordt bloedonderzoek gedaan. De meeste waarden zijn normaal behalve creatinine, die is 16,5 mg/l. Ook de glomerulaire filtratie week af v.d. norm, te laag, stadium 3. Daarom 2 maanden geleden geleidelijk de inname van de voorgeschreven plaspil teruggebracht naar 0. Maar nu is de bovendruk enorm gestegen (rond 200) de onderdruk naar 100/110. Ik ben 78jaar en te zwaar BMI 36) Wat kan ik doen om bloeddruk weer na beneden te krijgen. Heb van huisarts ACE remmer erbij gekregen, maar lijkt geen effect te hebben.

 85. Vraag: vorig jaar december bloed laten prikken (preventief) alles was goed, alleen cholesterol was iets te hoog.

  Afgelopen december weer laten prikken, nuchter. Toen was cholesterol 6,5 en glucose ook 6,5. Ik was al bezig met leefstijlverandering (vegetarisch gaan eten, halvarine ipv roomboter, enz)

  Na de uitslag van het bloedonderzoek ben ik daar nog actiever mee bezig: meer bewegen, ipv hagelslag halvajam en 30+ kaas.

  Een week geleden werd ik tijdens ern wandeling met de hond ineens niet lekker: licht in mijn hoofd, gevoel te gaan flauwvallen en wat pijn op de borst. Ik dacht dat het een paniekaanval was.

  Nu zat ik net op de bank in rust, toen ik ineens weer pijn op mijn borst kreeg. Die was binnen een paar minuutjes weer weg. Daarnaast ben heel vaak moe. Ook heb ik veel pijnklachten. Maar ik slik ook veel medicijnen tegen depressies en zo.

  Ik ben een vrouw van 47 jr, ik heb overgewicht, ik beweeg (nog) niet genoeg. Ik drink nauwelijks alcohol en ik ben 13 jr. geleden gestopt met roken.

  Ik weet niet wat ik moet doen. Ik wil niet voor niks naar een hap gaan of 112 bellen terwijl er misschien niks aan de hand is. Maar ik ben ook bang dat dit voortekenen zijn en dat als ik in echte nood zou komen, ik niet meer in staat ben om te bellen.

  Wat is wijsheid?

  1. Op het moment dat jij de noodzaak voelt om te bellen, dan is dat het juiste moment. Jij bent degene die dat bepaalt.
   En als je zeker wilt zijn, kun je altijd eerst even met je huisarts bellen, voordat je alle hulpdiensten inschakelt.

 86. Sinds een jaar of twee heb ik hevige pijn in de hartstreek ( linksbovenborst ) telkens bij inspanning. De pijn komt telkens na een 30 seconden als ik loop. Ik kan dan van de pijn niet meer verder! Als ik dan verder stap trekt de pijn weer weg en kan ik vervolgens weer 30 sec lopen enz.....ik ben hierbij nooit buiten adem, daar krijg ik de gelegenheid immers niet toe. De laatste weken merk ik dat de pijn soms ook opkomt in rust. Dit is dan wel veel minder intens.
  Mijn huisarts zegt dat het wandpijnen zijn en dat ik gewoon mag sporten maar ik betwijfel dit. Zelf denk ik aan kransslagader vernauwing. Ik ben 49 jaar en heb een normale bloeddruk etc. Verder voel ik me prima. Wat zijn jullie ervaringen en bedenkingen hierover? Wat kan dit zijn?

 87. Hoi ik ben 16 bijna 17 loop al een paar weken met soort druk op de borst best wel vaak dat als ik inadem dat ik dan een pijn steek voel in mn linkerborst en ik word heel vaak even duizelig en daarna trekt de duizeligheid weer weg ik ben al vet vaak bij de domter geweest maar ze zeggen dat mn hart en longen goed zijn maar ben alsnog wel beetje bang wat moet ik doen?

  1. Het enige wat je kunt doen, is je laten onderzoeken door je arts. Maar dat heb je al gedaan.
   Ik kan me voorstellen dat je bang bent, maar dat is (gezien de uitslag van de arts) niet nodig.
   Wil je toch zekerheid hebben? Ga dan een keer naar een andere arts voor een second opinion. Ook al was het alleen maar om jezelf gerust te stellen.

 88. Hallo. Al enkele weken loop ik met een raar gevoel op mijn borst rond. Met name aan de linker kant. Het doet niet echt pijn, maar geeft wel een drukkend en af en toe stekend gevoel. Ook ben ik verder erg duizelig de hele dag door, vermoeide benen en snel moe. Ook heb ik soms het gevoel dat ik de controle verlies en moet overgeven of flauw ga vallen. Zijn dit symptomen van hartklachten? Ben een vrouw van 28. Rook en drink niet. Leef redelijk gezond.

  1. De symptomen wijzen wel op hartproblemen, maar een onderzoekje van je huisarts kan alleen uitsluitsel maar uitsluitsel geven.

 89. Hallo,

  Ik ben 27 jaar en voor ik symtomen kreeg aardig fit.
  Ik heb geen overgewicht ik rook niet en drink alleen in het weekend eten mag gezonder maar ook niet superongezond
  Ik heb de laaste tijd dagelijks spontane duizelingen en dan krijg ik een drukkend gevoel om me borst en krijg ik moeilijk adem ook soms niet altijd hoge rugpijn erbij tussen me schouderbladen en steken in me onderkaak me benen beginnen dan als spagetti aan te voelen en in beide armen lijkt het heel stijf te worden bloed gaf een positieve uitslag en hartfilmpje was ook goed dokter gooit het op paniekaanvallen maar ik ben elke dag zwaar vermoeid erdoor. Ik twijfel of ik toch niet voor de zekerheid even een scan te laten doen

  1. Niet twijfelen, maar gewoon even een scan laten doen, Mike.
   Ook al zou het alleen maar zijn om jezelf gerust te stellen...

 90. Ik had een ruisje bij mijn hard helemaal onderzocht in het ziekenhuis daar uit kwam dat ik iets verkalking op mijn hartklep had kon geen kwaat maar nu hoor ik van een kennis dat het wel kwaat kon

 91. Ik heb alle tekenen wat ik bij de dokter bekent heb gemaakt en na mijn hartslag de longen..zuurstofge....bloeddruk alles was oke
  Gisteravond had ik het weer alleen nu zweten erbij voor de rest dezelfde symptomen, ik zakte in elkaar en het voelde alsof er niet genoeg zuurstof naar mijn hoofd ging
  Dit is de 3de keer dat ik dit meemaak alleen was de 3de keer best heftig tegenover de 1ste 2keer
  Ik ben in nog geen 2 maanden met deze klachten naar de dokter gegaan en volgens mijn dokter mankeer ik niks in ernstige zin
  Volgens mijn dokter heb ik mij spieren verrekt en dat veroorzaakt nogal de pijn waar ik in verkeerde
  Nu ik heb gelezen waar een vrouw last van kan hebben omtrent het hart schrik ik omdat mijn verschijnselen overeen komen
  Ik ga morgen de dokter weer bellen en dan ben ik benieuwd wat dan zegt

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

april 7, 2021

maart 30, 2021

maart 16, 2021

maart 12, 2021

maart 9, 2021

maart 8, 2021