Voedingsadvies

Laatste Update: 4 april 2017

De meest gezonde vissoorten om te eten

De beste vis soorten!

Vis is lekker, vis is gezond. Dat weten we allemaal. Aangezien vis overal verkrijgbaar is, van ingevroren tot vers, staat er niets in de weg om minimaal 2 weken dit op tafel te zetten. Maar waarom is vis gezond? Ja, de beroemde gezonde vetzuren die vooral in verse vis zitten, dat is helemaal waar. Maar zijn er nog andere redenen? En wat zijn dan de voordelen voor je lichaam? Lees snel verder!

Vis, vis en nog eens vis

Dat vis regelmatig op het menu zou moeten staan, is wel duidelijk. Maar toch eten wij in verhouding minder vis dan de ons omringende landen. Maar een vijfde van de Nederlanders eet, zoals aanbevolen door het voedingscentrum, zet netjes twee maal per week vis op het menu. Dit is een gemiddelde, want met name bij jongeren en kinderen zijn de cijfers zelfs nog lager: Maar 8% van deze groep eet twee keer per week vis. Ondanks het feit dat Nederlanders over het algemeen voorop lopen in gezonde voeding, wordt er dus niet voldoende vis gegeten. Hoe komt dat toch?

Recent is er een onderzoek gedaan naar de reden waarom in Nederland relatief weinig vis wordt gegeten. Deels is de uitslag niet erg verrassend, maar sommige punten laten toch je wenkbrauwen een beetje fronsen. Kortom, onbekend maakt onbemind. De uitslagen van het onderzoek:

Minstens 32% van de Nederlanders vindt vis te duur voor regelmatige consumptie.

De prijs van vis is dus het grootste struikelblok. Het is inderdaad waar dat verse vis duurder is dan vlees. Als je bijvoorbeeld de goedkoopste soort vlees pakt, gehakt, dan koop je dit in de aanbieding voor ongeveer 4 euro per kilo. De goedkoopste vis is bijvoorbeeld de Pangasius-filet. Deze kost in de aanbieding bijna 8 euro. Dit zijn prijzen voor verse producten. Maar als je kijkt naar diepvriesvis, dan zakken de prijzen al snel. Dezelfde Pangasius-filet kun je dan kopen voor minder dan 5 euro, en komt daarbij in de buurt van gehakt. Als we dan naar de top van de markt kijken, koop je bijvoorbeeld een zalmhaasje voor 26 euro per kilo. Veel geld, maar als je dat vergelijkt met een dure vleessoort, premium biefstuk, dan betaal je ook al snel 27 euro per kilo. Net als vlees, kun je vis net zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.

Een kwart van de Nederlanders vindt het niet prettig om vis schoon te maken.

Als je wel van een visje houdt, maar deze niet schoon wilt maken, is het een idee om (diepvries)filet te kopen. Filet kun je kant en klaar kopen, of je laat je verse vis door de visboer fileren.

Een kleiner deel vindt, tijdens de bereiding, de geur van vis niet prettig.

Op het moment dat vis begint te ruiken, is het niet vers meer. Verse vis ruikt niet, en naarmate de tijd verstrijkt begint de onaangename geur zich te verspreiden. Als jij bij een goede visboer binnenstapt, ruik je niks: Een teken van versheid!

De redenen die uit het onderzoek naar voren komen, hebben allemaal te maken met het feit dat er niet voldoende kennis aanwezig is over vis in het algemeen en hoe deze klaar te maken. Jammer, want vis is lekker en ook nog eens gezond.

Waarom is vis zo gezond?

Vis is zo gezond omdat er veel vitaminen, eiwitten en mineralen in zitten. Het meest bekende gezondheidsvoordeel is natuurlijk de aanwezigheid van goede vetzuren, met name de beroemde Omega-3 vetzuren. Laten we dit stuk voor stuk even op een rijtje zetten:

Vitaminen in vis

In vis zitten veel soorten vitaminen, met name vitamine A, vitamine D en vitamine B12. De eerste twee soorten, de vitamine A en D, vind je met name in de vette vissoorten.

Vitamine A is onder andere heel erg belangrijk voor je ogen. Zonder vitamine A krijg je onherroepelijk te maken met hele vervelende oog-kwalen. Vitamine D is een belangrijke stof voor onder andere het functioneren van je hersenen. Daarbij van groot belang voor je botten en tanden. Vitamine D stelt namelijk het calcium in staat om zich te binden aan je botten en tanden. Zonder vitamine D heeft alle calcium in je lichaam helemaal geen zin, en zal het lichaam net zo snel weer verlaten. Voor het zenuwstelsel is vitamine B12 erg belangrijk.

Mineralen in vis

Het is bekend dat we zonder de nodige mineralen niet in staat zijn om te leven. Dit blijkt onder andere uit het feit dat mineralen onder andere de ‘taxi’ zijn voor het transport van de zuurstof in ons lichaam. Niet alleen belangrijk voor je algehele gezondheid, maar ook speciaal voor het functioneren van je zenuwen en spieren. Wist je dat we per dag een scala van ongeveer 20 mineralen nodig hebben om goed te kunnen functioneren?

Het belangrijkste mineraal wat we in vis vinden is jodium. Jodium is belangrijk voor het efficiënt functioneren van onder andere je schildklier door de natuurlijke ontstekingsremmende werking. Ook zit er in veel soorten vis het mineraal Zink. Dit mineraal helpt je immuunsysteem om een goede weerstand op te bouwen en te onderhouden. Het is geen geheim dat een goede weerstand op zijn beurt weer voorkomt dat je last krijgt van allerlei kleine en grote kwaaltjes.

Vetzuren in vis

De aanbeveling van het voedingscentrum om twee porties vis per week te eten, is niet uit de lucht gegrepen. Dit is namelijk voldoende om de benodigde hoeveelheid vetzuren binnen te krijgen, de zogenaamde visolie-vetzuren. Deze kennen we beter onder de naam Omega-3.

Omega-3 is onontbeerlijk voor veel processen in het lichaam:

 • De groei van het lichaam
 • Onderhoud van het bloed en de bloedvaten
 • Functioneren van de hersenen
 • Functioneren van het zenuwstelsel
 • Herstel van de huid
 • Onderhoud van je hormoonhuishouding
 • Helpt je immuunsysteem
 • Goed voor de ogen
 • Helpt om je cholesterol laag te houden.

Deze laatste is een hele belangrijke, maar dat moet ik een beetje nuanceren. Met alléén Omega-3 krijg je niet het beoogde effect. Omega-3 is voor een groot deel afhankelijk van Omega-6. Deze twee moeten in de juiste verhouding in je lichaam aanwezig zijn. Als je hier meer over wilt weten, lees dan even het artikel: Omega-3 en Omega-6: Het belang van de juiste balans 

De beste vis om te eten

Hoewel nagenoeg alle eetbare vissoorten prima zijn voor de gezondheid, moeten hier wel een klein onderscheid in maken. Er zijn vissoorten die weinig tot niets bijdragen aan de gezondheid, en er zijn vissoorten die bijna tot de categorie ‘superfoods’ kunnen worden gerekend.

Laten we de 4 meest gezonde vissoorten even onder de loep nemen:

Vette vis

Deze staat boven aan de lijst, omdat vette vis de meeste voedingsstoffen bevat. Met name vitamine A en Vitamine D, en natuurlijk niet te vergeten de Omega-3. Voorbeelden van vette vissoorten zijn bijvoorbeeld Haring, makreel, Tonijn en Zalm. Let er wel op dat verse vis beter is dan vis uit een blikje. Ook kun je beter wilde vis eten dan de kunstmatig gekweekte soorten. Het is helemaal geen probleem om twee keer per week één van deze vissoorten te eten.

Krab, kreeft, garnalen

Deze vissoorten zaten voorheen altijd op het strafbankje, omdat de wetenschap steeds aannam dat deze verantwoordelijk waren voor een verhoogd cholesterol. Maar recent onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de vetzuren het choilesterol beïnvloeden, en niet het cholesterol zelf wat opgenomen wordt door middel van de voeding. Trouwens, er zit heel veel HDL-cholesterol in deze vissoorten, de goede cholesterol die je bloed zuivert van de slechte cholesterol, de LDL-cholesterol.

Schelpdieren

Voor deze soort geldt het zelfde verhaal als voor de garnalen, krab en kreeft. Denk bijvoorbeeld eens aan het opdienen van scheermesschelpen, venusschelpen, Sint-Jacobs-schelpen, oesters of mosselen. Maar let er wel op dat je alles met mate eet. Overdaad schaadt, zeker in dit geval.

Magere vis

De magere vis bevat, in tegenstelling tot de vette vis, beduidend veel minder gezonde Omega-3. Om die reden staat dit ook op de vierde plaats. Maar ook de magere vis blijft gezond en is prima te nemen ter afwisseling als je regelmatig vette vis eet. Denk bijvoorbeeld eens aan wijting, schelvis, Talapia, koolvis, geep, kabeljauw, forel, baars, snoekbaars of tong. Allemaal stuk voor stuk lekkere vis en heel gezond, ondanks dat er wat minder Omega-3 in zit.

Waarschuwing voor zwangere vrouwen

Voor zwangere vrouwen en mensen met een zwakke gezondheid is het verstandig om bepaalde vissoorten te laten staan. Ondanks alle voordelen voor de gezondheid, zitten er in sommige soorten ook kwik, een vervelend metaal dat nooit meer uit je lichaam zal verdwijnen. Deze kwik komt in de vissen door de milieuvervuiling, onze eigen schuld dus. De vissoorten die hier het meeste last van hebben zijn de blauwvin-tonijn en de Chileense Zeebaars. Ook de gewone zeebaars kan je beter laten staan.

Conclusie

We mogen hieruit concluderen dat vis erg gezond is, en dat het bij iedereen eigenlijk 2 keer per week op tafel zou moeten staan. Op internet kun je veel informatie vinden over hoe je (verse)vis lekker kunt bereiden. En inderdaad, geef de voorkeur aan wilde, vette vissoorten die je gewoon bij de visboer op de hoek kunt kopen.

Staat er bij jou regelmatig vis op het menu? Of hou je hier niet van… Het wordt erg op prijs gesteld als je je ervaringen en gedachten in een reactie achterlaat!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hallo Geert,

   Om de aanbevolen hoeveelheid Omega-3 binnen te krijgen zou je 2 x per week een portie kunnen eten die tussen de 125 en de 175 gram weegt. Hierbij ga ik wel uit van vette vis, zoals omschreven in het artikel. Kinderen kunnen volstaan met wat minder Omega-3, dus twee porties die ieder tussen de 80 en 140 gram wegen.

   Jack

 1. Het zou mij niets verbazen als wij eerdaags te horen krijgen dat vis eten ongezond is door de inname van zonnebrand olie.Het is niet te geloven wat er zoal wereldwijd gesmeerd wordt.

 2. Nou ik zou toch graag bij magere vis nog een onderscheid zien. Ik zou wild gevangen kabeljauw nou niet graag in hetzelfde rijtje zetten als gekweekte talapia. De vetzuurverhouding en samenstelling in gekweekte talapia is ronduit ongezond en bevat zeer veel gifstoffen, een vers gevangen kabeljauw is daarentegen supergezond!!

 3. Vis is gezond? Maar hoe zit het met de histamine in de vis en wat voor vis kan je dan het beste eten? Witvis waarschijnlijk!! Groetjes

 4. Ik eet bijna elke dag vis. Niet als vleesvervanger, maar bijvoorbeeld als tussendoortje, door de salade, op brood etc.
  De vissoorten die ik het lekkerst vind zijn: haring, zalm, forel, makreel, paling, garnalen en mosselen. Maar een minder vet visje gaat er ook wel eens in.
  Verder eet ik eigenlijk maar weinig vlees, 3x in de week en meestal maar een portie van 40 gram (kip of rund).

  Nu wordt er aanbevolen om 1 a 2 keer in de week vis te eten. Is 6 a 7 keer niet erg veel?

  1. Zolang je voor de rest maar gevarieerd blijft eten, zie ik geen problemen als je 6 x per week vis eet.

 5. Hallo ik eet elke dag een gerookte paling daar bij eet ik ook de vel op is het bezwaarlijk dat ik ook de vel op eet ? Graag uw reactie .alvast onze dank .groeten fam Roomenburg

 6. Beste iedereen,

  Vis is gezond ondanks wat er in zee ligt. Je kunt het vergelijken met hoe zoogdieren behandelt en gefokt worden wat ook niet gezond is voor de mens. Groente en fruit wordt ook besproeit met gemicalien dus je kunt over alles zo denken. Mijn advies is; eet twee keer per week een gerecht met vis en hou het voor de rest vegetarisch. Dat geeft voordeel voor het milieu, uw gezondheid en de gezondheid van de dieren en natuur.

 7. Beste Sanne,

  Een kilo kip eten levert 6,8 kilo CO2 op....een kilo groente eten levert 6,5 kilo CO2 op....dus zoveel beter voor het milieu is het dus niet.

 8. Willem, weet dat kippen verwerkt krachtvoer krijgen (extra CO2), laat ons aannemen dat ze 'gewoon mais' eten, als we dat beschouwen als een groente, dan moet je rekening houden dat voor 1kg kippenVLEES, minstens 20 keer zoveel groente, graan of maïs nodig zijn. Onmogelijk dus dat er maar 5% meer CO2 utistoot is. De kippen moeten dan nog verwerkt worden, licht en warmte, water en een stal krijgen... (Bovendien zegt die CO2 niks over waterverbruik, dierenleed...).
  Reactie op het artikel: dat gekweekt vis slechter is dan wilde vis, moet je eens nader verklaren. Gekweekte vis die geconsumeerd wordt heeft geen impact op het (snel dalende) visbestand in het wild. De voeding en andere stoffen die de gekweekte vissen krijgen wordt trouwens beter gereguleerd dan die van wilde vis. Het vangen van wilde vis, kost niet alleen veel meer energie, maar leidt tot het vernietigen van biotopen en natuur en bijvangst (ongewenste dieren die dood overboord worden gegooid). Er is niets mis met het eten van gekweekte vis, maar tracht toch maar zoveel mogelijk vegetarisch te eten om de impact op de planeet van de volgende generaties en het dierenleed te verminderen waar mogelijk.

 9. Hallo wij eten vis in plaats van vlees, wel verschillende soorten vis, meestal uit vriezer is dat gezond of kan dat schadelijk zijn

  1. Nee, hoor. helemaal niet schadelijk. Denk wel om je Vitamine B12, wat je meestal uit rood vlees haalt.

 10. Graag had ik geweten, vb de juiste tijd in het jaar van de tongen Ook nog van andere vissoorten. Zelfs de garnalen , krabben , kreeftjes.

  Vriendelijke groeten.

  Vercruyce Josiane.

 11. Ben opgegroeid met vis en lust na 83 jaar nog steeds ( elke soort ) vis
  Helaas is de vis voor mijn Aowtje eigenlijk niet meer te betalen !! Jammer dus

  1. Beste Adrianus,

   Wat jammer om te horen dat vis zo onbetaalbaar is geworden. Het is zeker een goede bron voor de gezondheid. Wat voor u mogelijk een oplossing kan zijn is om vis te kopen op de weekmarkt in uw regio/stad. Aan het einde van de dag wordt de vis daar vaak met korting verkocht waardoor ze een stuk betaalbaarder zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Team OptimaleGezondheid

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share