Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 4 april 2017

Alles over histamine

Mensen die last hebben van bepaalde allergieën hebben wel eens van histamine gehoord. Vaak horen mensen dat histamine verantwoordelijk is voor de vervelende symptomen waar ze last van hebben. Maar wat is histamine precies? Wat doet het met ons lichaam?

Is het alleen maar vervelend voor mensen met allergieën? In dit artikel ga ik nader in op het onderwerp histamine.

De standaard definitie van histamine

Als we naar de standaard definitie kijken dan is histamine een chemische neurotransmitter die door het lichaam wordt aangemaakt tijdens een allergische reactie. De meest herkenbare symptomen van de aanmaak van histamine zijn irritatie van de huid, neus, keel en longen. Denk hierbij aan jeuk, roodheid, opzwelling, huiduitslag, hoesten, en slijm in de keel. Deze irritatie is vaak een reactie op verschillende allergenen: insectenbeten of daadwerkelijk irriterende stoffen zoals stofdeeltjes of voedselallergieën of intoleranties.

Deze reacties zijn onderdeel van de ontstekingsreactie van ons lichaam. Dit maakt een belangrijk deel uit van ons immuunsysteem. Het heeft ook verschillende andere functies: histamine helpt bij het reguleren van de fysiologische functie in de darmen, helpt ons om onze slaap goed te regelen en helpt bij onze seksuele respons.

Histamine als neurotransmitter

Een neurotransmitter is een chemische stof die wordt doorgegeven tussen neuronen in het zenuwstelsel. Als een neuron moleculen vrijgeeft van een chemische neurotransmitter dan passeert het de zogenoemde "presynaptische zenuwuiteinde," ook wel het einde van het neuron genoemd. Het gaat via de "synaps" of de ruimte tussen neuronen en wordt uiteindelijk opgenomen door een "receptor" gebied bij de ontvangende neuron. Deze neuron geeft vervolgens de signalen van de neurotransmitter door, en dit zorgt voor een reactie van ons lichaam.

De voortdurende stimulatie van neuronen veroorzaakt reacties in het lichaam die specifiek zijn voor het type neurotransmitter die wordt doorgegeven. Histamine wordt ingedeeld in een groep van neurotransmitters die "Small Molecule Neurotransmitter Stoffen” worden genoemd. Andere neurotransmitters die hier bij horen zijn serotonine, epinefrine (adrenaline) en dopamine.

Histamine bij allergische reacties

Op elk geven moment van de dag is er altijd een kleine hoeveelheid histamine in ons lichaam. Indien er een vreemde stof wordt geïntroduceerd in ons lichaam zoals giftige chemicaliën bij een insectenbeet of een reactie op giftige planten zoals brandnetels dan brengt het lichaam grotere hoeveelheden histamine naar de plek van de infectie. Het doet dit dus om ons lichaam te helpen, maar soms heeft dit het tegenovergestelde effect voor onze gezondheid.

Bij mensen die allergisch zijn voor bepaalde soorten voedsel zoals aardbeien of levensmiddelen die zwavel bevatten kan het lichaam zeer grote hoeveelheden histamine loslaten, dit kan leiden tot shock of kan zelfs dodelijk zijn. Het lichaam kan namelijk niet goed omgaan met grote hoeveelheden histamine.

voedingsintolerantie testOm hier mee om te kunnen gaan zal het lichaam epinefrine (adrenaline) aanmaken wanneer we een grote hoeveelheid histamine moeten verwerken. Dit zorgt ervoor dat histamine minder goed werkt in ons lichaam. Maar grote hoeveelheiden adrenaline kunnen leiden tot ongewenste angst- en paniekaanvallen.

Medicijnen zoals Benadryl (Difenhydramine, vaak alleen via Amerikaanse websites te koop) of andere antihistaminica kunnen helpen een bepaalde hoeveelheid histamine uit het lichaam te verwijderen.

Hierdoor worden de symptomen minder. Dit is ook gelijk de reden dat wanneer mensen last hebben van een verkoudheid ze medicijnen moeten nemen die een antihistaminicum bevatten. Dit zorgt voor een verlichten van de opzwelling die het gevolg is van de infectie in de neusholte en het stimuleert het uitscheiden van vloeistof.

Wat is het doel van histamine in allergische reacties?

Een histamine reactie ten opzichte van onze immuunrespons (zowel bij allergische reacties en bij immuunreacties) heeft twee verschillende functies:

 • Het veroorzaakt zogenaamde "vasodilatatie". Vasodilatatie treedt op wanneer de spierwanden die onze bloedvaten omringen beginnen te ontspannen. Hierdoor wordt het inwendige deel van het bloedvat verbreed.
 • Het veroorzaakt vloeistofsecretie op de plaats van infectie.

Beide reacties zijn een belangrijk onderdeel van de ontstekingsreactie van ons lichaam. Vasodilatatie maakt het gemakkelijker voor onze witte bloedcellen om zich naar de locatie van de infectie te verplaatsen.

Vloeistofsecretie is belangrijk omdat het lichaam zich zo gemakkelijk kan ontdoen van ziekteverwekkers en allergenen.

Wat zijn de effecten van histamine op verschillende weefsels?

Histamine is een molecuul dat wordt opgeslagen in de witte bloedcellen. Deze chemische verbinding speelt een belangrijke rol bij het in werking treden van het immuunsysteem als reactie op binnendringende pathogenen of ziektekiemen. Echter, histamine is ook verantwoordelijk voor allergische reacties wanneer er teveel histamine in ons lichaam vrij komt of wanneer het immuunsysteem overgevoelig is geworden voor deze stof.

Histamine fungeert als een neurotransmitter of chemische boodschapper in de hersenen en stimuleert de productie van maagzuur voor de spijsvertering. Histamine veroorzaakt verschillende reacties in het lichaam (waaronder allergische) reacties, door zijn effecten op verschillende weefsels.

Glad spierweefsel in de longen

Allergische-astma wordt veroorzaakt door een sterke reactie van het immuunsysteem op de verhoogde afscheiding van histamine. Patiënten met allergie-geïnduceerde astma zijn gevoeliger voor histamine-gemedieerde bronchoconstrictie of vernauwing van de gladde spiervoering in de bronchioli van de longen. Histamine veroorzaakt samentrekking, vernauwing, spierkramp en ontstekingen in deze long doorgangen, hierdoor ontstaan problemen met astma. Symptomen van astma zijn onder andere hoesten, piepende ademhaling en benauwdheid.

De slijmvliezen

Histamine zorgt voor angio-oedeem of zwelling in de slijmvliesbekleding van de neus, mond, keel, longen en ons maag-darmkanaal. Deze zwelling treedt op omdat histamine bloedvaten verder opent, hierdoor lekken er bepaalde vloeistoffen naar deze weefsels. Dit gebeurt ook net onder de huid, hierdoor kunnen allergische huidreacties zoals opzwelling, netelroos en jeuk optreden. In de ernstigste allergische reacties kan het zelfs zorgen voor een zwelling in de mond, keel en longen en kan onze ademhaling bemoeilijken of zelfs verhinderen.

Extra veel vloeistofproductie

Histamine verhoogt ook de productie van slijm in de neusgangen en de longen, dit zorgt voor problemen zoals een loopneus, neusverstopping en vocht in de longen. Histamine veroorzaakt afscheidingen die zowel dik als dun zijn (extra dik slijm of de traditionele ‘loopneus’). Dit gebeurt bij allergische reacties omdat histamine zowel H1-en H2-receptoren in het lichaam activeert die dan slijm produceren om de vreemde deeltjes die het lichaam binnendringen tegen te houden.

Maagweefsels

Histamine heeft ook invloed op afscheidingen va de maag. Dit mechanisme omvat de activering van H2-receptoren in de maag die zuur afscheiden. Mede hierdoor werken bepaalde medicijnen die de zuurafscheiding in de maag verlagen om de reactie tussen histamine H2-receptoren te verminderen.

Histamine intolerantie en eten

Histamine is een chemische stof die ook van nature in bepaalde voedingsmiddelen zit. Daarnaast hebben we ook al besproken dat histamine een van de belangrijkste stoffen is die vrijkomt in het lichaam als gevolg van een allergische reactie. Hierdoor krijgen mensen last van de standaard allergiesymptomen zoals jeuk, niezen, piepende ademhaling en opzwelling van de huid.

We hebben allemaal een enzym (diamineoxidase) in ons lichaam waardoor we alle histamine die we opnemen uit histamine-bevattend voedsel afbreken. Wanneer we een levensmiddel eten dat histamine bevat heeft het dus normaal gesproken geen invloed op ons. Echter, sommige mensen hebben simpelweg te weinig van dit enzym. Wanneer je te veel histaminerijk voedsel eet dan kan het zo zijn dat je last krijgt van 'allergie-achtige’ symptomen zoals hoofdpijn, huiduitslag, jeuk, diarree, braken of buikpijn. Dit wordt dan een histamine intolerantie genoemd.

Voedingsmiddelen die bijzonder veel histamine en andere vasoactieve-amines bevatten zijn onder andere:

 • Champagne, wijn, bier, appelcider en andere gegiste dranken en sterke drank
 • Zuurkool en andere ingemaakte voedingsmiddelen
 • Azijn en levensmiddelen waarin azijn verwerkt zit zoals dressings, augurken, mayonaise, ketchup, mosterd
 • Tofu en sojasaus
 • Parmezaanse kaas en andere kaas
 • Worst en overig verwerkt vlees (ham, salami, spek)
 • Champignons
 • Quorn
 • Ingeblikte en gerookte vis (tonijn, zalm, haring) en schaaldieren
 • Kant-en-klare salades
 • Groenten uit blik
 • Gedroogde vruchten, zaden, noten
 • Gistextract, gist
 • Chocolade, cacao, cola

Bepaalde voedingsmiddelen (zelfs producten die weinig histamine bevatten) kunnen het vrijkomen van histamine stimuleren vanuit de mastcellen in je lichaam (dit is een soort van immuuncel). Deze voedingsmiddelen zijn onder andere:

Let wel op dat alle allergietesten die IgE niveaus meten, zoals de huidpriktest en specifieke IgE bloedtesten, deze voedingsmiddelen niet als problematisch zouden zien. Dit komt omdat de reactie op histamine niet wordt veroorzaakt door een IgE voedselallergie, de oorzaak is histamine intolerantie.

Diagnose

De diagnose van histamine intolerantie wordt meestal gemaakt door mensen een paar weken lang een dieet met weinig of geen histamine-bevattende producten te laten eten. Als de symptomen dan verbeteren dan zou het dus logisch zijn dat histamine het probleem is. Bloedtesten die beweren dat ze nuttig zijn bij het meten van histamine hoeveelheden of het niveau van het enzym dat histamine normaal afbreekt zijn niet betrouwbaar gebleken.

De behandeling van histamine intolerantie bestaat uit het vermijden van histaminerijke voedingsmiddelen, maar wel enkel tot de hoeveelheid die nodig is. De hoeveelheid histamine-bevattende voedingsmiddelen die door iemand getolereerd kan worden zal variëren van persoon tot persoon. Het regelmatig innemen van een antihistaminicum is vaak nuttig voor mensen die last hebben van histamine intolerantie.

Het uitsluiten van bepaalde voedingsmiddelen moet altijd worden gevolgd door een periode van herinvoering, hierdoor kan de diagnose van histamine intolerantie worden bevestigd. Als dit niet gebeurd is de kans groot dat de dagelijkse voeding voor die persoon alleen maar beperkter gaat worden. In het slechtste geval kan de keuzes qua voeding ontoereikend worden.

Bronnen

http://ajcn.nutrition.org/content/85/5/1185.full

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Is het mogelijk dat teveel histamine hartritmestoornissen
  veroorzaken? Ik heb een overgevoelig maag-darmslijmvlies.
  Wellicht een verband?
  Graag uw reactie.

  1. Hallo Nelly,

   Het is een feit dat histamine inderdaad hartritmestoornissen kan triggeren. Als je hier gevoelig voor bent, is het dus zaak om de hoeveelheid histamine in je eten beslist niet te overdrijven.

   Groet en een fijne dag,
   Jack

 2. Beste Jack ,
  bedankt voor je snelle antwoord. Ik heb nog één vraag.
  Zou ik dan ceterizine kunnen gebruiken. En hoelang kun je
  dat gebruiken.
  Vriendelijke groet Nelly

  1. Hoi Nelly,

   Ceterizine is een anti-allergie medicijn, vrij verkrijgbaar.
   Door de allergische reactie van het lichaam komt de stof histamine vrij. Deze stof zorgt juist voor de ontstekingen. De werking Ceterizine is gebaseerd op het feit dat deze de histamine zo veel mogelijk blokkeert. Ceterizine KAN hartritmestoornissen veroorzaken bij overdosering. Hou je dus wel aan de voorschriften op de verpakking. Ook voor wat betreft de tijdsduur.

   Succes,
   Jack

 3. hallo,

  heb een stof allergie.
  Alles soorten anti histamine pillen gehad, niks helpt?
  Zelfs de nodige cortisol pillen en injecties doen niks?
  Kno arts weet het ook niet meer?
  Iemand nog opties?

  Vr.gr,

  Berend

 4. Zijn er natuurlijke stoffen of voedingsmiddelen die helpen bij het afvoeren van histamine. Ik bedoel dan niet in een acute situatie, maar om het lichaam van overtollige histamine te ontdoen?

  1. - Magnesium
   - Minimaal 8 glazen water per dag
   - Keltische zeezout
   - Magnesium
   - Resistant Starch voeding

 5. Minimaal 8 glazen water per dag drinken. Keltische zeezout gebruiken. Voldoende magnesium binnen krijgen.
  Je lekkende darmen verwennen met Resistant Starch etenswaren en producten. Gezondheid begint met gezonde darmen!!

 6. Goedemorgen,

  Zou je een drankje ook van te voren kunnen behandelen zodat het niveau aan histamine daalt, voordat je het opdrinkt?

  groet, Jacq

  1. je kan proberen quercitine te slikken voordat je iets histaminerijks gaat eten. bij mij helpt dit en voor ik witte wijn neem, neem ik histoplex van biotics. en als het nodig is een antihistamine tablet

 7. Help mij met mijn histamine allergie?
  ik heb er hartproblemen van gekregen. Nu mijn vraag. Waar vind ik een lijst met histamine dieet.ik bedoel wat je wel en niet mag.
  Gr Anne

 8. Sinds ik een histamine beperkend dieet gebruik., Heb ik veel minder last van buik,maag,en sliokdarm. Mijn paniekaanvallen zijn veel minder. Zelf ben ik naar een dietiste gegaan. Bij doktoren krijg ik niet veel respons.
  Ik merkte het zelf doordat ik voor klachten van misselijkheid en duizeligheid medicijnen kreeg waarvan ik hevige angstaanvallen kreeg met overslaand hart.. Ben kortgeleden geopereerd aan een dunne darm verzakking tijdens de opereatie die met een ruggeprik plaats vond kreeg ik 3 x bloeddrukdalingen en hevige hartkloppingen. Wat mij er weer van overtuigde dat ik daar ook niet tegen kon. Nu ga ik naar de tandarts en moet ik 6 tanden trekken . Ik ben bang dat ik dan weer zoiets krijg. Wie kan mij helpen en heeft soort gelijke klachten.

  1. Hoe is het bij de tandarts gegaan Jannie?
   Ik gebruik ook een histaminebeperkt dieet en daardoor zijn mijn klachten ook sterk verminderd. Vooral heb ik veel last van produkten waar palmolie en koolzaadolie in zit.

 9. Ik kan de laatste tijd, sinds 11/2 jaar de stof van mijn bh niet meer verdragen. Dit gaat nu steeds maar verder. Ik kan vele stoffen niet meer verdragen. Alles jeukt.
  Zou het medicijn Desloratadine hiervoor helpen, zodat ik me weer normaal kan kleden?

  1. Het is mij niet bekend dat je hiermee alle allergische reactie kunt oplossen die jij naar alle waarschijnlijkheid hebt.
   Heb je er wel eens over nagedacht om een allergoloog te bezoeken? Niet alleen kan deze exact onderzoeken wat er aan de hand is, maar ook oplossingen aandragen. Eventueel kun je ook eens een afspraak maken met een homeopaat. Vergeet dan niet de informatie mee te nemen van de Allergoloog.

   Heel veel succes, en hou je me op de hoogte?

 10. Ik heb dus een histamine voedsel intolerantie, vastgesteld door de specialist en ook tevens een kruisbesmetting voor katten en varkensproducten. Kreeg van de specialist nalcrom maar had hier ook weer heel vervelende bijwerkingen van en die waren dus echt niet leuk. Ik houd mij zoveel mogelijk aan het dieet en probeer ook wel eten en drinken toe te voegen, wat helaas niet echt lukt. Als je een goede tip heb graag, want ik moet toch altijd wel kijken wat in het eten verwerkt is, en het is ook behoorlijk eenzijdig.

  1. Lucienne ketelaars mag ik vragen bij wat voor specialist u bent geweest ? Ik ben zoekende waar ik terecht kan voor een diagnose/ hulp.
   Vriendelijk bedankt. Esther Jonker

 11. mijn vraag is ,ik gebruik histamine tabletten , nu heb ik bronchitus en heb veel last van benauwdheid heb antibiotica gehad en 30 mg. prednison en de benauwdheid blijft ,zit haast heel de dag op de stoel voor de cholesterol eten mijn man en ik een mango kan daar de benauwdheid van komen ,graag uw antwoord.

  1. Ik kan me niet voorstellen dat de benauwdheid van het eten van een mango kan komen. Ik raad je aan om hierover contact op te nemen met je behandelend arts, want je hebt recent sterke medicatie gebruikt. Deze kan hier waarschijnlijk meer over vertellen.

 12. Hallo, Ik heb al zo'n 12 jaar Granuloma Annulare, onderhuidse ontstekingen dat zorgt voor vurige rode vlekken. Het is niet ernstig, het staat alleen erg lelijk en kan zeer doen. Er is vrijwel niet bekend in medisch land over oorzaak en genezing. Artsen zeggen dat het vanzelf over moet gaan, maar de plekken die ik heb worden alsmaar groter en ik krijg er de laatste tijd ineens meer plekken bij. Op buitenlandse forums lees ik van veel meer mensen die een oplossing zoeken. Bij sommige helpt Chinese kruiden, bij de ander bleek het glutenallergie, bij anderen bleek het stress gerelateerd. Ook het overschakelen naar een laag histamine dieet wordt genoemd. Is dit iets waar jullie ervaring mee hebben of dit van meer mensen hebben gehoord? Ik ben benieuwd!

  1. Onderhuidse ontstekingen kunnen verschillende oorzaken hebben, dus ook verschillende oplossingen.
   Dat is voor iedereen weer anders.

   Ik heb de indruk dat jouw arts er niet echt voor open staat om hier nader onderzoek naar te doen. Wellicht een idee om eens een andere arts te raadplegen?
   Heb je wel eens nagedacht over een allergoloog?

  2. hallo Sonja,

   mijn vrouw heeft ook GA maar dan de uitgebreide vorm!
   Omdat er maar weinig over bekent is was ik even nieuwsgierig of jij misschien al een wonder middeltje bent tegengekomen.

   Vr. Gr. Mario

 13. Na jaren in strijd met mijn vele allergieen die niet aantoonbaar zijn ben ikbij een dietiste belandt. Lijst vol met info maar op internet verschillen de lijsten giga. Bijv wel en geen kiwi, wel en geen rooibosthee, en ook weer komkommer. Een weg van onzekerheid dit. Wie herkent dit? En hoe kook ik nu smaakvol?

 14. Ben zelf jodium patient heb het zelf moeten ontdekken want volgens de dokters speciaalisten,proffesorren,enz,had ik epelisie,migraine,hooikoorts,suikerziekte,enz zelf de huisarts vraag wat moet ik voorschijven.Wat ik doe is juist vruchten,brood,enz te eten om zo mijn lichaam stoffen aan te maken om zich teverdedigen en ik leef nog heb dit al van mijn 14jaar ben nu 68,3 maanden wat zeg daarvan !!!

 15. Er is voor mij een histamine onderzoek gedaan via ontlasting. De referentiewaarde is minder dan 455. Mijn waarde is 4330.7 wat mijn behandelaar toen heel hoog leek. Heb veel dieetvoorschriften gekregen maar dan kun je niet veel meer eten. Ik voel mij regelmatig niet goed. Vroeger had ik astmatische bronchitis en nu astma met alle gevolgen van dien. Helaas kan ik ook geen lactose en melkzuur producten gebruiken. Een klein beetje hiervan en ik moet gelijk naar bed anders val ik om en ook nog eens overgeven. Ik heb ook veel last van een brandend gevoel in de slokdarm.
  Mocht iemand hier iets van weten graag een reactie.

 16. Ja, dat gebruik ik ook dankzij tegen mijn histamine intolerantie en helpt goed, nu is muggentijd weer aangebroken dus altijd voorraad in huis alleen jammer dat dit niet wordt vergoed door zorgverzekering.
  Wat mij ook opvalt, ik heb kleine moestuin en kweek zelf tomaten en ik eet die zó op na wassen en ik heb nergens last van. Ik spuit niet, ik haal onkruid met hand eruit.

 17. Kan ik door medicijnen (bij reumatische artritis; methotrexaat, plaquenil, sulfasalzine, prednisolon) of juist met het stoppen/afbouwen ervan, een allergische reactie krijgen in de vorm van (rode, jeukende) huiduitslag?

  1. Bij een allergische reactie krijg je binnen een kort tijdsbestek klachten, die langzaam verdwijnen zodat het contact met de allergeen verdwijnt. Medicijnen zorgen voor een verminderde opname en verhoogde uitscheiding van diverse vitaminen en mineralen. Zo zorgt prednison voor een versterkte uitstoot van chroom. Ook zorgen Corticosteroïden ontregelen natuurlijk ook de cortisolhuishouding. Zijn dus eerder ontregelingen/gebreksziekte dan een allergie.

 18. Hi All,

  Sinds Januari ga ik naar een Dietiste, deze dame heeft mij heel goed geholpen met het histamine verhaal.

  Momenteel gebruik ik DAOSIN wanneer ik uit ga eten en voor de rest let ik heel hard op wat ik eet.
  Ik stel mij de vraag, blijkbaar reinigt je bloed om de 7j kan het zijn dat er toekomst is en dat ik er ooit vanaf geraak?

  Is er een medicijn dat je gewoon 1x per dag gebruikt waardoor je toch weer alles kunt eten en je geen last krijgt van een histamine opstoot?

  Alvast bedankt.

 19. Ik heb goede ervaringen met DAOSIN en Allerga Tab, wat de darmen betreft; plus uiteraard bepaalde voeding zoveel mogelijk vermijden; Levocetirizine moet ik ZEER STERK AFRADEN; ik werd er niet alleen moe maar ook depressief van; na het stoppen hiermee had ik nog weken last van "afkick-verschijnselen" (jeuk aan mijn benen). Voor de huiduitslag ben ik er nog niet helemaal uit; mijn huidige topverdachte is kaas.

  1. Medicijnen zorgen voor verminderde opname en verhoogde uitscheiding van diverse vitaminen en mineralen en zorgen natuurlijk voor nog meer ontregelingen. Zou je ondersteuning bij kunnen vragen.

 20. Hoi mijn naam is Rob
  Ik ben al een tijdje in de tropen woonachtig.
  Ik heb sinds een paar dagen heel erg last van jeuk over het hele livhaam met hier en daar wat uitslag puistjes. Irritant want ik zit de hele dag te krabben
  Weet niet hoe het komt .sport 3 keer in een warme omgeven -krachttraining-waarbij ik veel zweet
  Weet iemand wat de oorzaak kan zijn ?

 21. Jaren bezig met uitzoeken waar al mijn "allegische" klachten vandaan komen. Niemand heeft een antwoord. Ooit een allergietest op mn arm gehad. Geen enkele stip reageerde behalve de eerste. Die overstemde direct het oppervlak van de 3 test plekjes. Volgens de assistente was dat de histamine kras om te checken of de tes werkt. Toen werd daar geen aandacht aan geschonken. Nu vraag ik me af of dit niet het bewijs is voor al mijn klachten zoals ook beschreven in de symptomen van histamine intolerantie.

 22. Hoi Robert Jan,

  Ik heb vraagje welke arts kan een histamine intolerantie vaststellen is dat een allergoloog?

  Met vriendelijke groet,

  Rischard

 23. Hele zondagmiddag verdiept in histamine en dat je dieet kunt volgen om er van af te komen.
  Niets tegen gekomen wat een goed basisdieet zou zijn om te starten!! Heel veel het zelfde erg jammer nu nog niet weten waar te staten met welk dieet??

  1. Hoi Joost,

   Om er achter te komen welke voedsel een allergische reactie uitlokt kan ik je als tip aanbevelen om een voedseldagboek bij te houden. Er zijn nml. voedingsmiddelen die weinig histamine bevatten en toch allergische reacties veroorzaken. In het dagboek noteer je wat je precies eet, hoeveel en wanneer. Ook kan je notities maken wanneer je klachten hebt. Mocht dit niets opleveren dan zou je misschien kunnen kijken of je een tekort hebt aan het enzym (Diamine Oxidase) Een enzym dat helpt histamine af te breken. Succes!

   Groeten, Robert Jan

 24. Er is ook een kans dat je een op 'histamine lijkende' overgevoeligheidsreactie krijgt als nociceptor TRPA1 geactiveerd wordt. Die reageert op vluchtige stoffen maar ook op kaneel, eugenol en andere plantaardige stoffen. Ook op Pufa's als omega-3 en -6. TRPA1 nociceptors zijn o.m. aanwezig bij bloedvaten en kunnen de doorbloeding zo veranderen dat er roodheid, zwelling en jeuk ontstaat.... toch helpt antihistamine niet. Lees bijv https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24140646/

  Een andere nociceptor die voedselintoleranties veroorzaakt is bijv TRPV1... vanille.

  Ik snak naar een dietist die gespecialiseerd is in deze nociceptors. Bij mij verergeren ze mijn tinnitus. Juist de algemene adviezen (veel omega vetzuren en geen koffie) staan haaks op mijn ervaring.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share