Alles over histamine

2017-04-04T10:28:51+01:00september 18th, 2013|Gezondheid Algemeen|42 Reacties

Laatste update: door

Alles over histamine

Mensen die last hebben van bepaalde allergieën hebben wel eens van histamine gehoord. Vaak horen mensen dat histamine verantwoordelijk is voor de vervelende symptomen waar ze last van hebben. Maar wat is histamine precies? Wat doet het met ons lichaam?

Is het alleen maar vervelend voor mensen met allergieën? In dit artikel ga ik nader in op het onderwerp histamine.

De standaard definitie van histamine

Als we naar de standaard definitie kijken dan is histamine een chemische neurotransmitter die door het lichaam wordt aangemaakt tijdens een allergische reactie. De meest herkenbare symptomen van de aanmaak van histamine zijn irritatie van de huid, neus, keel en longen. Denk hierbij aan jeuk, roodheid, opzwelling, huiduitslag, hoesten, en slijm in de keel. Deze irritatie is vaak een reactie op verschillende allergenen: insectenbeten of daadwerkelijk irriterende stoffen zoals stofdeeltjes of voedselallergieën of intoleranties.

Deze reacties zijn onderdeel van de ontstekingsreactie van ons lichaam. Dit maakt een belangrijk deel uit van ons immuunsysteem. Het heeft ook verschillende andere functies: histamine helpt bij het reguleren van de fysiologische functie in de darmen, helpt ons om onze slaap goed te regelen en helpt bij onze seksuele respons.

Histamine als neurotransmitter

Een neurotransmitter is een chemische stof die wordt doorgegeven tussen neuronen in het zenuwstelsel. Als een neuron moleculen vrijgeeft van een chemische neurotransmitter dan passeert het de zogenoemde "presynaptische zenuwuiteinde," ook wel het einde van het neuron genoemd. Het gaat via de "synaps" of de ruimte tussen neuronen en wordt uiteindelijk opgenomen door een "receptor" gebied bij de ontvangende neuron. Deze neuron geeft vervolgens de signalen van de neurotransmitter door, en dit zorgt voor een reactie van ons lichaam.

De voortdurende stimulatie van neuronen veroorzaakt reacties in het lichaam die specifiek zijn voor het type neurotransmitter die wordt doorgegeven. Histamine wordt ingedeeld in een groep van neurotransmitters die "Small Molecule Neurotransmitter Stoffen” worden genoemd. Andere neurotransmitters die hier bij horen zijn serotonine, epinefrine (adrenaline) en dopamine.

Histamine bij allergische reacties

Op elk geven moment van de dag is er altijd een kleine hoeveelheid histamine in ons lichaam. Indien er een vreemde stof wordt geïntroduceerd in ons lichaam zoals giftige chemicaliën bij een insectenbeet of een reactie op giftige planten zoals brand