Dieet

Laatste Update: 17 september 2017

Afvallen zonder dieet: is dat mogelijk?

Het is de ‘Million-Dollar-Question’: kun je afvallen zonder dieet? Gewicht verliezen zonder calorieën te hoeven tellen, bepaalde voedingsmiddelen te hoeven beperken of 24 uur per week in de sportschool door te brengen?

Onze samenleving vertelt ons dat we niet kunnen afvallen, tenzij we er helemaal voor gaan: minstens 45 minuten per dag naar de sportschool gaan en calorieën beperken, koolhydraten weglaten uit ons dieet en/of bepaalde voedingsmiddelen laten staan.

Maar je voortdurend aan een streng dieet houden, vroeg opstaan om een ​​uur in de sportschool door te brengen en het eten van voedsel dat geen vet en koolhydraten bevat klinkt vreselijk, helemaal niet leuk en kan zorgen voor een enorme dip...

Maar wat is dan het alternatief?

Kun je dan ook geen speciaal dieet volgen en toch nog steeds afvallen?

Ja, dit kan.

MAAR... er is echter wel een hele grote MAAR. Je kunt niet stoppen met het volgen van een dieet en stiekem nog steeds bepaalde voedingsmiddelen niet eten in de hoop dat je toch nog gewicht verliest.

Het geheim voor afvallen zonder dieet: Gewichtsverlies mag niet je eerste prioriteit zijn.

Gezondheid/voeding/tevredenheid/vrede rondom voedsel MOET belangrijker zijn dan het gewichtsverlies zelf. Want anders zullen we, als we geen directe resultaten zien, ons toch weer laten verleiden tot het volgen van een dieet en zul je op maandag weer met 'iets beginnen'.

Er zijn zoveel factoren zijn die in het spel komen als je gewicht wilt verliezen. (Hormonen, de niveaus van stress, het uit balans zijn van het lichaam, voedselallergieën, metabolisme, spijsverteringsgezondheid enz.).

Ik ken de pijn van het moeten leven in een lichaam waarvan je niet houdt en te moeten leven met een 24/7 obsessie voor voedsel. Dus heeft jou helpen nu mijn prioriteit zodat je je meer op je gemak voelt rondom alles wat met eten te maken heeft en zodat je je comfortabeler in je lichaam voelt.

Stop met afvallen, en concentreer je op andere zaken. ik zal je vertellen waarom:

 1. Als je je meer richt op vrijheid (en niet op dieten) wordt het gewichtsverlies een tweede (en waardoor het waarschijnlijker is, dat dat gebeurt...)

Hoe wanhopiger je bent om iets te bereiken, hoe meer je jezelf moet dwingen, jezelf ertoe moet zetten en jezelf moet straffen om ponden te verliezen en hoe radelozer je bent omtrent je gewicht, hoe meer je gewichtsverlies ontketent.

Heb je ooit wel eens vriendin gehad die zich WANHOPIG wilde gaan settelen en persé kinderen wilde hebben? Bij elk afspraakje denkt ze onmiddellijk of hij wel een goede man of vader zou zijn of niet. Ze zet relaties onder druk om zaken te bespoedigen en legt onbewust zoveel druk op de date en het contact dat het benauwend wordt. Ze leeft in een staat van wanhoop: “Ik ben XX jaar oud en mijn biologische klok tikt. Ik moet snel iemand vinden."

Maar in deze mood zal ze nooit iemand vinden.

Pas wanneer ze het loslaat, van het proces geniet en zich richt op alle andere dingen die ook in haar leven gebeuren, zal ze uiteindelijk iemand ontmoeten. Het is dan ongedwongen, niet wanhopig en het verloopt allemaal heel natuurlijk.

Wanhoop houdt je weg van wat je wenst.

Neem een ​​minuutje de tijd en laat deze gedachte in je hoofd, je lichaam en je ziel binnendringen. Hoe WANHOPIGER, hectischer en aanhankelijker je bent om de uitkomst te beheersen en om gewicht te verliezen, hoe ongrijpbaarder het wordt.

Als je je eerst kunt concentreren op je vrijmaken van voedsel: leren hoe je naar je lichaam luistert, veeleisende honger- en volheidssignalen herkennen, kunnen omgaan met de emotionele situaties waarin je zit, zorgvuldig van jezelf bewustmaken en nieuwsgierig zijn naar je patronen... pas dan ben je niet wanhopig gericht op gewichtsverlies.

 1. Jouw patronen verschuiven en veranderen als je je ontwikkelt.

Ik eet nu heel anders dan dat ik twee jaar geleden, vijf jaar geleden en zelfs tien jaar geleden deed. Niet omdat ik mezelf gedwongen heb om gezonder voedsel te eten en ook niet omdat ik regels maakte over wat ik wel en wat ik niet zou eten, maar omdat ik veranderde.

Naarmate je groeit en je jezelf ontwikkelt (en je je bewuster wordt), veranderen je smaken en ook je voorkeuren. Ik heb waarschijnlijk in geen vijf of zes jaar meer fast food gegeten. Waarom niet? Omdat ik nu op de hoogte ben van hoe dat in mijn lichaam voelt. Dat is niet vanzelf gegaan. Toen ik die reis voor het eerst begon, was "geen fast food eten" een regel en geen diepere innerlijke beslissing. Maar ik ben gegroeid en begrijp nu hoe verschillende voedingsmiddelen mij beïnvloeden en hoe bepaalde voedingsmiddelen me een beter gevoel geven dan anderen.

Vroeger heb ik veel toetjes en snoepjes gegeten. Omdat ik dat zoveel jaren had beperkt, was het een obsessie geworden en ik liet ze helemaal niet toe. Maar dat veranderde langzaam door de jaren heen. Eet ik nu nog wel eens brownies en ijs? Ja, soms maar ik ben me nu veel bewuster van hoe mijn emoties, mijn stress, mijn gedachten en wat er in mijn leven gebeurt ervoor zorgt dat ik hunker naar bepaald voedsel.

Hoe verder je komt in je reis, hoe meer je zult veranderen. Je zult je bewuster worden, je krijgt een beter begrip van je emotionele versus fysieke hunkeringen en je zult gaan zien hoe stress/gebeurtenissen in je leven je voedsel beïnvloedt. En dit zal, als je je ontwikkelt, langzaam verschuiven en veranderen. Je kunt gaan neigen naar 'gezondere' levensmiddelen omdat je dat WILT en niet omdat je dat moet.

Vergeet niet dat ook je lichaam in balans moet zijn. Onze lichamen willen niet voor altijd meer dan 10, 20 of 30 pond verliezen. Onze natuurlijke staat is in BALANS ZIJN. En in balans zijn betekent dat je eten wilt eten dat je voornamelijk voedt. (En als je voedsel eet dat je voornamelijk voedt, is gewichtsverlies hiervan een natuurlijk neveneffect.)

Je hebt een zekere vastberadenheid nodig om deze weg (van niet-dieten) te blijven volgen, want overal om ons heen lijkt er wel iemand op dieet te zijn en 'succes' te hebben.

Om te weigeren om te dieten, te weigeren om de massale overtuiging dat je voortdurend op reis bent aan te nemen en om jezelf niet steeds slanker te willen maken, is MOED nodig. We zijn geconditioneerd om te denken dat het moeilijk is en als we geen enorme inspanning leveren we ook nooit zullen veranderen.

Ik daag je uit om open te staan voor een nieuwe manier van leven. Een manier te ontwikkelen waarop gewichtsverlies geen straf is, maar een zachte manier om je lichaam weer in evenwicht te brengen. Een manier waarop vriendelijkheid en mededogen de kritiek op jezelf en zelfverwerping zullen vervangen. Een manier waarbij het vinden van vrijheid van deze obsessie voorrang heeft boven gewichtsverlies.

Afvallen zonder dieet: Zeven tips om je op weg te helpen

Om je op weg te helpen, geef ik je zeven belangrijke tips over hoe je met deze uitdagende reis kunt omgaan. Nog een keer: het is niet makkelijk, maar het is zeker wel mogelijk.

Zeven tips om over na te denken en in je leven te implementeren.

 1. Omgaan met het feit dat het leven overweldigend is en soms stress kan veroorzaken

Er lijkt een oneindig aantal dingen te zijn die die destructieve spiraal van "help ik wil mijn hele koelkast leegeten!" bevorderen.

 • Een lange stressvolle dag op het werk.
 • Ruzie met je partner.
 • Je in de weekenden eenzaam voelen.
 • Jaloezie over het gewichtsverlies van een vriendin.
 • Frustratie over een collega.
 • Een onbevredigende carrière.

Vrijwel alles kan onze strijd om ons voedsel te beheersen aanwakkeren. Wij overeten eerst dwangmatig veel, beperken ons dan strikt en proberen dan met man en macht te controleren waarop we geen invloed hebben.

Het beheersen van voedsel en gewicht lijkt veel makkelijker dan het omgaan met het overweldigende: het eten van ijs lijkt makkelijker dan het omgaan met het lege, eenzame gevoel dat we hebben als we thuiskomen van het werk en er niemand is die op je wacht. Het krijgen van lekkere hapjes op het personeel feest lijkt een goed alternatief voor het omgaan met onuitstaanbare collega's. Het stoppen bij de supermarkt om op je favoriete snoepjes te kopen lijkt een makkelijke oplossing te zijn om een rot dag te vergeten.

Als er een situatie in je leven overweldigend lijkt, zul je eerder denken... lijkt het soms niet makkelijker om naar voedsel te grijpen?

Maar dit is slechts een illusie.

Want nadat we eten, komen we altijd weer op een punt waarop we ons realiseren.... 'Oh wacht, nu moet ik ook nog omgaan met de woede, de frustratie en de teleurstelling in mezelf omdat ik zowiezo in de eerste plaats ben gaan eten.' En dan begint die destructieve cirkel.

Laten we werken aan het omgaan met de overweldiging, zodat het ons niet naar voedsel doet verlangen.

Bepaal eerst wat er in jouw leven als overweldigd voelt en begin je dan te verdiepen in hoe je daarmee kunt omgaan.

De stap die je zou moeten zetten:

Bekijk je leven eens kritisch. Op welke fronten voel je je overweldigd? Is er een bepaald iets dat je veel stress geeft? Focus je dan op de twee gebieden in je leven die je de meeste stress geven en onderneem stappen om je gevoelens te leren beheersen.

Bijvoorbeeld: als je baan je een heleboel stress geeft, wat kun je dan doen, om ervoor te zorgen dat je door al die stress niet gaat eten? Misschien kun je om de paar uur een pauze van 15 minuten nemen om even naar buiten te gaan. Of beloof jezelf dat je minstens één dag per week eerder mag stoppen om iets leuks te doen.

Wat het ook is dat je bedenkt, begin te kijken wat voor jou stressvolle gebieden zijn in het leven en je zult er verbaasd van staan wat je allemaal kunt veranderen met kleine, actieve stappen!

 1. Identificeer je voedseltriggers

Roepen die koekjes en snoepjes in de trommel op je kantoor de hele dag "EET ME" naar je? Misschien zijn het wel de koekjes in de pot in de keuken die elke keer als je voorbij loopt heel hard je naam roepen? Of misschien is het wel die bak met ijs, die je in je vriezer hebt voor speciale gelegenheden, die je maar blijft triggeren.

Wanneer je identificeert welke voedingsmiddelen je die dwangmatige drang naar eten geven kan dat nuttig zijn om deze verleidingen uit je leven te elimineren.

Het elimineren van het voedsel dat voor dwang zorgt maakt een einde aan de 'ik heb te veel gegeten dus nu moet ik morgen op dieet' circkel.

Wanneer je voor het eerst begint met je reis om los te komen van voedsel, is het belangrijk om je eigen grootste supporter te zijn. Waarom zou je extra verleidingen in huis halen waardoor het moeilijker wordt om ‘nee’ te zeggen? Dit maakt het gewoon moeilijker!

Het betekent niet dat je nooit meer snoepjes in huis mag halen maar als je net begint, kan het echt zeer behulpzaam zijn.

Wanneer je geen voedsel tegenkomt dat ervoor zorgt dat je constant wilt eten, brengt dat meer ruimte en duidelijkheid over wat je lichaam echt nodig heeft en hoe je op een gezonde en evenwichtige manier moet eten om ook te verbranden.

Als je je reis echt wilt laten slagen, moet je thuis al die verleidelijke troep verwijderen zodat je meer zelfvertrouwen zult krijgen!

Het geeft je zoveel zelfvertrouwen als je voedingsmiddelen waar je eerder zo van hield nu gewoon kunt weerstaan. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk om de kans van slagen te vergroten!

De stap die je zou moeten zetten:

Bekijk welke voedingsmiddelen nu steeds ervoor zorgen dat je te veel eet en dat je je laat obsesseren om meer te willen eten. Bekijk eens welk voedsel je uit je je kantoor, je auto, je huis of je tas kunt elimineren. Heb je alle brownies uit je keukenkastjes en lades weggehaald? Is je "nood-snoeppot" waardoor je steeds te veel snoep eet wel leeg? Fantaseer je steeds over het ijs in de vriezer en is dat al weg? Bepaal welke voedingsmiddelen je echt niet meer nodig hebt en gooi ze het liefst ook gewoon weg!

 1. Ontdoe je van die perfectionistische mentaliteit

Terwijl je alle junkfood en snoep weggooit is het ook tijd om van dat perfectionisme af te komen. Iedere keer dat je dat perfectionistische voelt opkomen wil ik dat je het vervangt met je pas aangenomen levensmotto:

Bijna goed = perfect

Het is tijd dat we een nieuwe slogan aannemen. Laten we de perfectionistische normen, die we onszelf aanpraten, eens naast ons neerleggen en gewoon een keer rustig doen en zeggen: "Ja, vrij goed, is eigenlijk gewoon gelijk aan perfect". Een groot deel van de voedselstrijd ligt in deze intense druk, die we op onszelf leggen om perfectie te bereiken.

Niemand kan die onrealistische, onbereikbare standaard leveren. Zou je je beste vriendin of zus dezelfde onmogelijke normen stellen die je jezelf oplegt? Natuurlijk niet! Het is tijd om een ​​revolutie te beginnen en een houding aan te nemen van 'Ja, dat was best wel goed'.

Begin je gedachten opnieuw te relativeren. Elke maaltijd hoeft niet perfect te zijn. Elk werkproject vergt echt niet 150% van je inspanning. Je hoeft niet de perfecte vriendin, dochter, schoondochter/vrouw en persoon te zijn. Laat een deel van die druk los en voel hoeveel opluchting dat geeft.

Heb je toestemming nodig om het te laten gaan? Bij deze dan, ik geef je toestemming!

De stap die je zou moeten zetten:

Om te beginnen moet je het streven om perfect te zijn uit je gedachten zetten en dit ook echt in de praktijk brengen. De komende week zeg je elke dag tegen jezelf dat je het goed gedaan hebt.

Bijvoorbeeld:

Dingen die je goed hebt gedaan:

 • Ik heb 15 minuten oefeningen gedaan (zelfs als je eigenlijk 40 minuten wilde sporten)
 • Ik heb een broodje en twee snoepjes als lunch genomen (zelfs als je eigenlijk boos bent op jezelf omdat je een snoepje hebt gegeten)
 • Ik heb ‘nee’ gezegd tegen een collega die mijn hulp bij een project nodig had (al voel je je misschien schuldig )

Zelfs als je merkt dat je eigenlijk wilt zeggen 'Nou, ik zou meer hebben kunnen sporten, minder kunnen hebben eten, anderen meer kunnen hebben geholpen etc' ... geef jezelf dan toch maar een schouderklopje omdat je mentaliteit begint te verschuiven. Al de dingen op je lijst zijn best goed!

Bijna goed is dus gewoon het nieuwe perfect

 1. Zorg voor plezier in je leven dat niets met eten te maken heeft

Wij denken dat voedsel ons blij maakt. We hebben onszelf ervan overtuigd dat eten gezellig is, onze zenuwen kan kalmeren, ons vreugde kan brengen en ons gelukkig kan maken. Maar nadat we ons de hele avond lang vol hebben gegeten, realiseren we ons langzaam (of plotseling):

Eten brengt ons niet wat we dachten dat het zou brengen.

Dit is een enorme realisatie. Het bevrijdt ons om andere bronnen van plezier in ons leven te gaan zoeken. Wanneer we dit kunnen loslaten zul je merken dat er overal genot om je heen is. Of het nu een keer per maand een massage krijgen is, een keer per week een vriendin of vriend bezoeken, een film bekijken, die je graag wilt wilt zien of bloemen voor je appartement kopen is, doe meer dingen die je blij maken.

Afvallen zonder dieet

Vul je zintuigen met overweldigende en geweldige hoeveelheden plezier. Als je zintuigen verzadigd zijn en je je leven leuk vindt, begint voedsel zijn belang te verliezen.

De stap die je zou moeten zetten:

Ga de 30 dagen plezier uitdaging aan!

30 dagen lang moet je elke dag op zoek gaan naar iets wat je plezier geeft. Het kan iets zijn als je ziek melden op het werk om die dag iets leuks te doen of het kan zo klein zijn als essentiële oliën op je slapen wrijven voordat je naar bed gaat. Wat het ook is dat je plezier brengt, introduceer meer plezier in je leven! Wees creatief, de enige limiet is je eigen verbeelding. Bekijk eens hoeveel geweldig, sensibiliserend en authentiek genot er om je heen te vinden is, waarmee je je leven kunt vullen.

 1. Laat de strijd los

Heb je ooit als kind met zo’n Chinees vingervliegtuigje gespeeld? Weet je, nog hoe moeilijk het was om je vingers naar binnen te stoppen en dan te proberen om ze weer eruit te halen?

Je jongere, meer dwaze jij zou waarschijnlijk heel hard hebben getrokken om elke vinger los te krijgen. Maar, zonder resultaat. Geen enkele brute kracht kon je vingers losmaken.

De "truc" was om het langzaam en voorzichtig te doen zodat je met gemak je vingers één voor één los kon halen.

En zo is het ook met deze eindeloze strijd rondom eten en dieet. Wat gebeurt er als je de strijd loslaat? Als je jezelf wat vrijheid geeft, gewoon niet meer die stress en proberen om elke dag perfect te maken? Hoe zou je leven eruit zien als je diep adem zou halen alles van je af zou zetten en de situatie zou accepteren zoals hij was? Al was het maar voor even?

Zo veel van de strijd zit in de strijd zelf.

Wanneer we de strijd niet meer aangaan, laat de druk los en dat is wanneer de verandering begint op te treden.

De stap die je zou moeten zetten:

Neem je dagboek er eens bij en stel jezelf de vraag: hoe kan ik de strijd loslaten? Ontdek eens hoe het zou zijn om stress, tijdens de maaltijden, tijdens je werkweek en tijdens je weekenden los te laten. Hoe kun je je even helemaal laten gaan? Hoe kun je jezelf meer toestemming geven om te genieten en LOS TE LATEN?

 1. SMS je vooruitgang.

Het bijhouden van een voedingsdagboek is een beproefde gewichtsverlies techniek, omdat echt voor je zien wat je hebt bereikt je zal aanmoedigen en ervoor zal zorgen dat je je bewust blijft van alles wat je in je mond stopt. Maar het kan ook vervelend zijn, waardoor het moeilijk is voor mensen om het vol te houden. Dagelijks snel een tekstbericht verzenden is daarentegen veel makkelijker. Uit een onderzoek blijkt dat vrouwen met overgewicht een paar kilo meer konden verliezen door zichzelf een tekst te sturen met daarin basisinformatie, zoals het aantal stappen dat ze dagelijks liepen en of ze fastfood hadden gegeten of juist niet.

De meeste mensen hebben moeite met gedetailleerd bijhouden van hoeveel ze eten en hoeveel ze bewegen. Je voortgang bijhouden via een SMS is eenvoudig en luchtig en dat is waarschijnlijk ook waarom het effectief werkt. Als jij het ook wilt proberen, vraag je een vriend, familielid of zelfs je trainer om je een dagelijkse vraag over je dieet- of oefendoel te stellen waar je dan via een SMS op reageert. Deze verantwoordelijkheid kan ongelooflijk behulpzaam zijn.

 1. Ga op tijd naar bed.

Tal van onderzoeken hebben een verband tussen onvoldoende slaap en obesitas aangetoond, maar uit een recent onderzoek is nu gebleken dat slechts vijf nachten slecht slapen al voor een enorme toename van gewicht rond je taille kan zorgen. Mensen die vijf uur per nacht sliepen, kwamen in een week bijna twee pond meer aan dan mensen die acht uur sliepen. Gebrek aan goede nachtrust kan je stofwisseling vertragen en ervoor zorgen dat je meer wilt eten - vooral in de avonduren terwijl je TV kijkt of op het web aan het surfen bent. De oplossing; maak een goede nachtrust tot een prioriteit in je leven. Slaap is even belangrijk voor je gezondheid als een goed dieet en lichamelijke activiteit.

Tot slot...

Proficiat! Dit is het begin van een geweldige reis voor jou. Onthoud, zoals bij alle veranderingen, dat het tijd nodig heeft. Er is geen magische pil, snelle oplossing of een toverstafje dat er voor zal zorgen dat het probleem in een mum van tijd is opgelost.

Maar er is ook goed nieuws. Als je de moed hebt om diep in jezelf te graven en te willen veranderen, kun je voor verandering zorgen en dat is EEN GEWELDIG DING. Ik ben zo blij dat ik er bij mag zijn, om je te ondersteunen tijdens deze levensveranderende reis.

Neem de tijd om aan de zeven stappen hierboven te werken en let vooral ook op kleine veranderingen want die zijn minstens net zo belangrijk als de grote.

Stel je een leven voor waarin je niet bang bent om op de weegschaal te stappen, in de spiegel te kijken, uit te gaan eten of alleen met een pizza in de kamer te zijn...

Stel je voor dat je een leven kunt leven waarin je geen obsessieve gedachten meer hebt.

Het is mogelijk. Geloof me.

Denk je dat je wel een steuntje in de rug kunt gebruiken? Een beetje hulp?

Dan raad ik je aan om één van mijn nieuwste boeken te downloaden: ‘Bye Bye Buikvet’.

Samen gaan we dan hard aan het werk om jouw doelen te bereiken. Het boek is gratis, dus wat heb je te verliezen?

Nieuwsgierig geworden?

Het boek ‘Bye Bye Buikvet’ kun je hier GRATIS downloaden!

Bronnen

www.mindbodygreen.com/0-12098/the-7-things-i-did-to-lose-220-pounds-without-dieting.html

www.prevention.com/weight-loss/weight-loss-tips/lose-weight-without-diet-or-exercise

bembu.com/how-to-lose-weight-without-dieting/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share