Diabetes Behandelen

Laatste Update: 6 september 2014

Diabetische voet voorkomen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Diabetische voet voorkomen

diabetische voet behandelenBij mensen die nooit iets met diabetici te maken hebben gehad is het een onbekend verschijnsel, maar voor mensen die diabetes hebben is het een heel reëel gevaar: Een diabetische voet.

Wat is dit precies en vooral: wat kun je zelf doen om dit te voorkomen?

Diabetes is veel meer dan alléén de bloedsuikerspiegel

Op het moment dat je diabetes hebt moeten er maatregelen genomen worden om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Dat is natuurlijk prioriteit nummer één. Maar daarna volgt nog een heel proces om de complicaties van diabetes de baas te blijven.

Jazeker, want diabetes lijkt misschien onschuldig, en dat is het in eerste instantie ook. Diabetes is met de juiste behandeling prima te behandelen. Maar aan de andere kant is het een rotziekte, met name door de mogelijke complicaties op lange termijn.

Laten we de mogelijke complicaties even kort aanstippen:

De ogen

Eén van de meest belangrijke oorzaken van blindheid of slechtziendheid is diabetes. In eerste instantie is het lastig om een verband te leggen tussen diabetes en het zicht, maar toch heeft het een hele grote impact. In het netvlies zitten hele kleine bloedvaatjes die vaak aangetast worden door de diabetes.

Ze verliezen dan het vermogen om vocht door te laten met als direct gevolg dat het netvlies beschadigt wordt. Daarnaast gaat het lichaam nog veel meer bloedvaatjes aanmaken om de slecht functionerende vaatjes te vervangen. Deze overbevolking van bloedvaatjes bedekt het netvlies waarna deze ook hierdoor beschadigt raakt.

Daarnaast zijn deze nieuwe bloedvaatjes erg zwak, en kunnen gemakkelijk gaan bloeden. Met name dit laatste kan een totale blindheid veroorzaken.

Het hart- en vaatstelsel

Door de hoge bloedsuikerwaardes die zo kenmerkend zijn voor diabetes, worden de wanden van de hart- en bloedvaten aangetast, waardoor er minder bloed beschikbaar is voor de organen. Met name het hart kan hier ernstige schade van oplopen. Door zuurstoftekort kan bijvoorbeeld de hartspier gaan protesteren.

Dit voel je dan door pijn in je borst. In ernstige gevallen kan dit allemaal resulteren in een hartinfarct. Aan de andere kant worden ook de zenuwen aangetast door de diabetes, waardoor je lichaam minder gaat voelen. Een pijn op de borst door een verminderde bloedtoevoer wordt door de slecht functionerende zenuwen minder gevoeld.

Een situatie die erg zorgelijk kan zijn, want je bent zelf veel slechter in staat om te reageren op je eigen lichaam.

De nieren

Ook bij de nierproblemen is er sprake van een storende werking van de bloedvaten. De eerste symptomen waaraan dit te herkennen is, is het feit dat het lichaam eiwitten verliest met de urine. In veel gevallen komt deze nierbeschadiging voor in combinatie met de eerder genoemde complicatie met de ogen.

Daarnaast is de kans op infecties aan de urinewegen veel groter vanwege de wisselende bloedsuikerspiegel. Deze infecties kunnen steeds weer terugkeren en ook indirect schade aan de nieren aanbrengen.

De voeten

Ongeveer 15% van de diabetespatiënten krijgen last van één of beide voeten (1) waarbij het zo erg wordt dat de voet of het onderbeen geamputeerd moet worden. Persoonlijk vind ik dit een erg schokkend cijfer, waar ik eerlijk gezegd geen flauw idee over had. Wat een diabetische voet is, en hoe je dit kunt voorkomen lees je in de rest van dit artikel.

Wat is een diabetische voet

Zoals je in het voorgaande hebt kunnen lezen zijn de complicaties van diabetes allemaal te relateren aan de beschadiging van bloedvaten op alle plekken in het lichaam. Voor de voeten heeft dit als gevolg dat wonden slecht zullen genezen en dat de gewrichten stijver zullen worden.

Voetproblemen komt bij de helft van alle diabetespatiënten voor, en dan gemiddeld na 6 a 7 jaar. De ernst van een diabetische voet is afhankelijk van het stadium. Als je er geen zorg aan besteed, zal het onherroepelijk erger worden en in het uiterste geval zal de voet, of erger nog: het onderbeen, afgezet moeten worden.

Laten we de oorzaken van een diabetische voet even op een rijtje zetten:

 • Problemen met de bloedvaten: Er komt een heel langzaam maar zeker proces op gang dat de wanden van de bloedvaten gaan verdikken. Daarnaast gaat het proces van aderverkalking veel sneller dan bij iemand die geen diabetes heeft. Deze beide factoren zorgen er voor dat de doorbloeding van weefsels en organen, en dus het zuurstofaanbod, hier fors onder te lijden heeft. Dit is het eerste te merken in de kleine bloedvaatjes in de toppen van de tenen. Onze lichaamscellen kunnen hierdoor op den duur niet overleven en zullen afsterven. Het resultaat: Zwarte tenen die langzaam maar zeker af zullen sterven. Als er niks aan gedaan wordt, zal dit proces doorzetten naar de hele voet of zelfs het onderbeen.
 • Aantasting van de zenuwen: Daarnaast zorgt de diabetes er voor dat het zenuwstelsel wordt aangetast, en dus veel lichaamsdelen gevoellozer worden. Deze aantasting van de zenuwbanen noemen we Neuropathie. Vaak gaat dit samen met veel krampen en pijnscheuten, met name in de voeten en benen. Ook het gevoel voor warm en koud neemt af. Dit is in basis een gevaarlijke situatie, want met gevoelloze voeten kun je je snel verbranden of verwonden zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Als dit dan te laat opgemerkt wordt, gaan er infecties ontstaan die erg hardnekkig kunnen zijn. De aantasting van de zenuwbanen kan ook de zweetklieren aantasten, waardoor je last krijgt van droge voeten. Direct gevolg hiervan is het ontstaan van kloofjes die op hun beurt weer gemakkelijk kunnen ontsteken, zonder dat je het direct in de gaten hebt.
 • Stijve gewrichten: Door het hele lichaam gaat het bindweefsel stijver worden. Voor de voeten is dit proces heel erg want deze worden dan een stuk minder flexibel waardoor lopen moeilijker wordt. Je voeten kunnen zich steeds slechter aanpassen aan de ondergrond waardoor je ook evenwichtsproblemen gaat krijgen.

Al deze factoren hebben dus een hele grote invloed op je voeten. Een invloed die, als er onbehandelde problemen ontstaan, rampzalige gevolgen kan hebben.

Een diabetische voet voorkomen

Dit alles klinkt heel erg dramatisch en gevaarlijk. Het is waar dat een diabetische voet heel ernstig uit kan pakken, maar aan de andere kant kun je zelf ook heel veel doen om een diabetische voet te voorkomen. Ik heb voor jou een lijstje met belangrijke tips samengesteld:

 • Controleer altijd de binnenkant van je schoenen of er geen kleine steentjes in zitten of dat er beschadigingen aan de schoenen zijn. Dit is belangrijk, want je bent niet in staat om dit te voelen met je voeten, zodat je ongemerkt je voeten kunt beschadigen.
 • Een dagelijkse klus: Inspecteer iedere dag je onderbenen en voeten. Let goed op verkleuringen, wondjes, scharammen, kloofjes en blaren. Kijk vooral aan de onderkant van je voeten, eventueel met een spiegel, en tussen de tenen en natuurlijk de tenen zelf.
 • Mocht je een wondje vinden, ga het dan verbinden met een zo dun mogelijk verband. Vermijd hierbij het gebruik van pleisters.
 • De sokken zijn minstens zo belangrijk als de schoenen. Sokken met gaten, sokken die te groot of te klein zijn of sokken die naden hebben zijn funest. Koop goedpassende, naadloze sokken. Vermijd het gebruik van steunverbanden omdat deze de, toch al slechte, bloedsomloop verminderen.
 • Na de dagelijkse douche is het belangrijk om je voeten heel goed af te drogen. Besteed hierbij speciale aandacht aan de ruimtes tussen je tenen. Na het drogen kun je je voeten insmeren met een vettige crème. Let op: Smeer deze crème NIET TUSSEN je tenen.
 • Ook al neem je dagelijks een douche, toch is het verstandig om tussendoor je voeten even af te spoelen in lauw water. Laat het even bij afspoelen en vermijd het gebruik van een voetbad. Dit zou er voor zorgen dat je voeten kwetsbaar worden doordat ze verweken.
 • Wellicht overbodig, maar wil het toch even melden: Loop NOOIT op blote voeten. Zeker niet op straat of in openbare ruimtes, maar ook niet thuis. De kans op een verwonding en besmetting is gewoon té groot. Gebruik thuis of in bijvoorbeeld het zwembad of de sauna altijd goede slippers of andere voetbescherming wat je zo even aan kunt schieten.
 • Bij het knippen van de nagels is het belangrijk om deze RECHT af te knippen, om te voorkomen dat ze in kunnen groeien. Als je jezelf hier niet helemaal zeker in voelt, ga dan naar een pedicure. Let er dan wel op dat je een pedicure met diabetesaantekening kiest.
 • Ook voor het verwijderen van eelt is een werkje voor een pedicure. Ga hier zelf niet mee dokteren, en al helemaal niet met schaartjes en/of mesjes.
 • Omdat de voeten zo kwetsbaar zijn, is het van het grootste belang om goed passende schoenen te kopen. Goedkope, slechtpassende schoenen kunnen op den duur een funest effect hebben op je voeten. Laat je hierin goed voorlichten door een specialist.

Tot slot…

Je leven staat al op zijn kop door de constatering van diabetes, en dan moet je ook nog eens op allemaal complicaties gaan letten. Hoe moeilijk dit misschien ook is, toch is het belangrijk om hier intensief mee bezig te zijn om te voorkomen dat de problemen nog groter worden dan ze al zijn.[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]1. http://www.maguza.be/modulefiles/magazines/pdfs/67uza29.pdf[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Goedemorgen

  Ik ben 57 jaar

  Al vanaf mijn 22e suikerziekte
  Pas bij voetdokter geweest omdat 2 tenen gevoelloos worden links

  Men gaf aan dat er geen probleem was toch heb ik ook minder gevoel
  en voel mij er niet zeker van

  mijn suikerspiegel is altijd veeel te hoog

  Ik voel me er erg onzeker door

  Mijn vrouw is dan ook nog 4 jaar geleden waldenstrom bij geconstateerd

  En dat is ook erg heftig ,,slaap snachts ook heel slecht

  Ben bij internist al jaren heb een en ander toch wel onderschat nu inmiddels sedert 7 jaar aan
  de novorapide Victoce en joujeo

  Dank u

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share