Gezondheidsklachten

Laatste Update: 5 september 2014

Meest voorkomende voetproblemen

Meest voorkomende voetproblemen

pijnlijke voetenVoetproblemen komen vaker voor dan je denkt, en dat is eigenlijk ook niet zo verwonderlijk. In deze tijd van haast en stress, en in veel gevallen ook nog eens een beperkt budget, nemen we niet de tijd meer om goede schoenen te kopen. Natuurlijk kopen we MOOIE schoenen, maar GOEDE schoenen is wat zeldzamer.

In de meeste gevallen zijn voetproblemen hieraan te relateren. Jammer, want het kiezen van goede schoenen kan zo veel problemen, met name op latere leeftijd, voorkomen.

Laat ik dus beginnen met één heel belangrijk advies: Schenk aandacht aan het kopen van nieuwe schoenen. Zorg dat de pasvorm goed is, en dat ze aangepast zijn op niet alleen de lengte, maar ook de breedte van je voet. Als je twijfelt, ga dan naar een gespecialiseerde schoenenwinkel waar vakkundige mensen je voeten goed op kunnen meten en daardoor een gedegen advies kunnen geven.

Natuurlijk zijn er heel veel verschillende soorten voetproblemen, allemaal met verschillende oorzaken en gevolgen. Voor dit artikel beperk ik mij tot de 4 meest voorkomende problemen:

Oedeem, of dikke voeten

Ik heb het hier natuurlijk niet over dikke voeten na een dag werken in de warmte waarbij je ’s avonds zuchtend van opluchting je schoenen uit kunt doen, maar over structureel te dikke voeten. Dikke voeten komt in regelmatig voor bij zwangere vrouwen en wordt veroorzaakt door vochtophoping in en rond je voeten en enkels.

Oorzaken van dikke voeten

Mensen die last hebben van overgewicht, een aandoening hebben aan de hart- en bloedvaten of last hebben van de lever of de nieren, hebben vaak last van dikke, opgezette voeten. Maar wat de uiteindelijke oorzaak ook is, er is sprake van een storing in de balans tussen het afgegeven vocht en het opgenomen vocht in de bloedsomloop.

De gevolgen van dikke voeten

Als gevolg van het voorgaande, is er dus een overschot aan vocht in het lichaam. Dit vocht zakt naar de laagstgelegen plek in het lichaam als gevolg van de onvermijdelijke zwaartekracht. En ja, dat zijn de voeten en de enkels. Je kunt gemakkelijk herkennen of het om vochtophoping gaat: Druk even met je vinger op een dikke plek.

Als er een deuk achterblijft, wat heel langzaam weer verdwijnt, is er sprake van vochtophoping. In veel gevallen is dit een onschuldige aandoening, maar kan wel wijzen op een achterliggende aandoening zoals problemen met de nieren, met het hart of een verhoogde bloeddruk.

Wat kun je doen?

 • Als je voeten opgezwollen blijven, ook in ‘normale’ omstandigheden, dan moet je contact opnemen met je huisarts.
 • Als je de oorzaak weet, en het heeft te maken met een probleem met je lever, dan moet je beslist niet te veel alcohol drinken.
 • In het algemeen is beweging goed voor de bloedsomloop en dus voor het weer afvoeren van het overtollige vocht.
 • Doordat het vocht de wet van de zwaartekracht respecteert, kun je met je voeten een beetje omhoog gaan zitten of liggen. Hierdoor verdeelt het vocht zich in het lichaam waardoor het efficiënter afgevoerd kan worden door de bloedsomloop.

Voetschimmel

Dit is een ongevaarlijke aandoening, maar wel heel erg lastig. Er zitten kloofjes en gebarsten plekjes tussen je tenen en je hebt last van een onbedwingbare jeuk op dezelfde plekken. Heel vervelend, maar het is prima te behandelen. Voor ik verder ga, wil ik eerst even een misverstand rechtzetten:

Ten onrecht wordt dit ook wel zwemmerseczeem genoemd, maar dat is helemaal fout. Voetschimmel is helemaal geen eczeem.

Een onterechte verwarring dus.

Oorzaken van voetschimmel

Om het even heel eenvoudig te houden: Tussen je tenen gaan zich schimmels vormen in de broeierige en warme schoenen. Dit klimaat is ideaal voor de vorming en groei van de schimmels. En helemaal als je een beschadigde en/of weke huid hebt kun je wachten op de schimmels. Overigens is het wel zo dat mensen die last hebben van vernauwing van de slagaderen en/of diabetes hebben, een veel grotere kans hebben op voetschimmel.

De gevolgen van voetschimmel

De schimmels hebben een direct effect op de hoornlaag van de huid, waardoor deze los gaat laten. Hierdoor ontstaan de bekende kloofjes en schilfers tussen je tenen. Er gaan kleine blaasjes ontstaan waar een helder vocht in zit. De reuk is onaangenaam en de jeuk is misschien nog wel het meest vervelende.

Overigens moet ik er nog wel even bij zeggen dat voetschimmel besmettelijk is. Op alle plaatsen waar regelmatig mensen op blote voeten lopen bestaat een gevaar voor besmetting met voetschimmel. Het is dus zaak om je voeten altijd goed te wassen, zeker als je regelmatig op blote voeten loopt.

Wat kun je doen?

 • Om voetschimmel te behandelen is niet erg moeilijk. Je huisarts heeft hier een prima oplossing voor, maar verwacht geen wonderen op hele korte termijn. Een behandeling neemt tijd.
 • Een tijdige behandeling is noodzakelijk om te voorkomen dat de schimmel zich gaat verplaatsen naar andere delen van je voeten.
 • Om te voetschimmel te voorkomen:
 • was regelmatig je voeten
 • doe dagelijks schone, bij voorkeur katoenen, sokken aan
 • Verwissel regelmatig je schoeisel
 • Vermijd zo veel mogelijk dat je op blote voeten in openbare ruimtes loopt. Denk hierbij aan zwembaden, de sauna en de doucheruimtes van sportzalen. Doe bij voorkeur slippers aan.

Likdoorn

We kennen het allemaal wel. Of je hebt er zelf last van (gehad) of je kent iemand die er ooit last van gehad heeft: Zo’n gevoelig, branderig en hard plekje bovenop een teen. Juist, we hebben het over de likdoorn. Erg lastig bij het lopen, want je voelt steeds die stekende pijn.

Oorzaken van een likdoorn

Een eksteroog, zoals een likdoorn ook wel wordt genoemd, is in feite een naar binnen gegroeide pit van eelt. In de meeste gevallen komen ze voor bovenop je tenen, maar ook op je voetzool is een mogelijkheid.

In de meeste gevallen is een likdoorn het gevolg van knellende schoenen, dus wordt er continue té veel druk uitgeoefend op de bepaalde plek waardoor het eelt naar binnen gaat groeien.

Er zijn weke likdoorns en harde likdoorns. De laatste komt het meeste voor, en wel bovenop je tenen.

Het principe van het ontstaan is eenvoudig: Bij knellend schoeisel wordt de huid geïrriteerd en gaat je lichaam een extra bescherming opbouwen in de vorm van een laagje eelt. Door de constante druk wordt het eelt naar binnen gedrukt tot op de zenuwen of tot op het bot.

Een likdoorn is ontstaan.

De gevolgen van een likdoorn

Het lopen met een likdoorn is erg lastig, door de constante pijn. Sporten geeft ook problemen, met name als je voeten schokken moeten absorberen zoals bij hardlopen en stevig wandelen. In ernstige gevallen, en als de likdoorn onbehandeld blijft, kan deze gaan uiteindelijk gaan ontsteken.

Wat kun je doen?

 • Vervang allereerst je schoeisel door ruimer zittende en meer comfortabel schoenen. Dit geeft direct al wat ‘lucht’
 • Ondanks dat er heel veel huismiddeltjes en vrij verkrijgbare behandelingen voorhanden zijn, is het toch verstandig om de behandeling over te laten aan een voetspecialist.

Hallux Valgus, een knobbel op de grote teen

Als je last hebt van een grote knobbel aan de buitenzijde van je grote teen, dan is de kans heel groot dat je last hebt van een scheefstand van de grote teen. In de medische wereld heet dit Hallux Valgus. Belangrijk kenmerk is het feit dat de betreffende knobbel steeds pijnlijker wordt en steeds meer in omvang toeneemt.

Oorzaken van de knobbel

De oorzaak van het ontstaan van de knobbel is misschien een beetje onverwacht. Het is geen ingroeiing van iets, maar een scheefgroei van de voet. In de meeste gevallen door gebruik van foutief schoeisel. Schoenen die knellen op het brede deel van de voet, zijn funest voor de voeten.

De voeten gaan scheefgroeien waardoor de grote teen van stand gaat veranderen. Hierdoor ontstaat de bekende knobbel.

De gevolgen van de knobbel

Je beseft het misschien niet, maar je grote teen speelt een hele grote rol bij het lopen, met name in het houden van je evenwicht. Als je last hebt van een knobbel op je grote teen, zijn de pezen en de gewrichtsbanden in kracht afgenomen wat het lopen pijnlijk maakt.

Wat kun je doen?

 • Regelmatig van schoeisel wisselen is de basis van gezonde voeten, dus ook bij een knobbel op de grote teen.
 • Er zijn kleine spalkjes beschikbaar die de scheefgroei kunnen verhelpen. Dit is wel een tijdelijke oplossing.
 • Draag geen hoge hakken, maar platte schoenen die goed passen bij je voeten.
 • Er zijn ook corrigerende zolen beschikbaar. Deze helpen niet altijd. Dit is afhankelijk van het stadium van de scheefstand.
 • In sommige gevallen zal een operatie de oplossing kunnen bieden.
 • Als je last hebt van een knobbel op je teen, wacht dan niet te lang en ga naar een voetspecialist. Hoe eerder deze aan de slag kan, hoe beter het te behandelen is.

Tot slot…

Zoals ik in de inleiding al gezegd heb, heeft de keuze van je schoeisel grote invloed op de gezondheid van je voeten. Misschien niet direct, maar zeker op latere leeftijd zal je dankbaar zijn dat je altijd voor goede schoenen hebt gekozen.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

15 Shares
Tweet
Pin
Share15