Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem Behandeling

Laatste Update: 21 september 2021

Eczeem Behandeling Met Steroïden Zalf

Topische steroïden werken tegen atopisch eczeem door de ontstekingen en rode plekken op de huid tegen te gaan. Deze vorm van medicatie wordt ook wel corticosteroïden genoemd en is een zalf op basis van hormonen(1). Er zijn verschillende varianten van deze middelen en hij varieert van mild, gematigde werking, krachtige en zeer krachtige werking.

Vaak worden ze voorgeschreven door een dermatoloog en een bekende is de hydrocortison crème 1% en kun je het beste zien als een milde variant. Vanzelfsprekend zijn de krachtigere crèmes effectiever om de ontsteking tegen te gaan, maar ze hebben ook meer bijwerkingen.

Bij extreme gevallen wordt er een hogere dosis gebruikt tot zelfs injecties om huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en dermatitis aan te pakken. Maar voordat ik het ga hebben over de werking van hydrocortison crème ga ik eerst in op hoe de huid werkt.

Je huid heeft als doel om je te beschermen tegen toxines en aanvallen van buitenaf, denk aan luchtvervuiling, zonnestralen, en vies water. Denk ook aan bacteriën en schimmels. Je kunt je huid het beste zien als een soort barrière om je lichaam te beschermen. Normaal gesproken heeft je huid geen problemen, maar bij eczeem is je huid niet altijd in staat om je te beschermen.

Dit komt doordat je huid uitgedroogd raakt en de beschermlaag kleine barstjes krijgt. Dit kan dan vervolgens heel hard gaan jeuken waardoor de verleiding groot wordt om te gaan krabben, maar dat vermindert de beschermende werking alleen maar sterker. De eczeemreactie wordt over het algemeen getriggerd door een allergische reactie of door chemische middelen. Eczeem op de handen komt bijvoorbeeld relatief vaak voor bij schoonmakers en kappers doordat zij dagelijks en soms uren achter elkaar hun handen blootstellen aan chemische middelen(2).

Ook als je eczeem juist op je ellebogen of knieën hebt kan dit komen door irritaties of allergieën. Het is dan van belang om te achterhalen welke middelen en stofjes ervoor zorgen dat je een opleving van je eczeem krijgt.

Als de eczeem dus niet eenvoudig weggaat door de triggers te achterhalen kun je gebruikmaken van de hormooncrème, maar dan is er natuurlijk altijd de kans op bijwerkingen.

Bijwerking Hydrocortison

Hydrocortison  heeft als bijwerking dat je huid minder goed in staat is je te beschermen waardoor eenvoudiger virussen en bacteriën in je bloedbaan terecht kunnen komen (vooral bij hogere doseringen).

Andere bijwerkingen van lange termijn gebruik zijn: dunnere huid, jeuk, lever en nier problemen, verzwakt immuunsysteem, verkleuring van de huid en couperose. Met name je gezicht is meer vatbaar voor hydrocortison omdat de huid daar dunner is en gemakkelijk geabsorbeerd kan worden.

"Wees voorzichtig met het gebruik van hydrocortison crème.’’

Als een regel worden topische steroïden gebruikt wanneer er meerdere eczeem plekken uitbarstingen op de huid bevinden. Het wordt dan aangeraden om de zalf te gebruiken totdat de uitbarsting weer verdwenen is, en dus niet als onderhoudsfase! Als je de bijsluiter leest zie je dat een korte kuur voldoende is.

Sommige mensen hebben dusdanig vaak last van eczeem dat ze regelmatig een kuur moeten volgen om eczeem weer weg te krijgen. Indien je hydrocortison crème gebruikt is het verstandig om met je dermatoloog te overleggen over de mogelijke bijwerkingen lange termijn!

Deze crème wordt vaak voorgeschreven als je angst hebt voor de steroïden zalf(3).

Normaal gesproken begin je met de meest lage dosis totdat de eczeem uitbarsting weer verdwenen is. Indien er geen zichtbare verbetering is dan zal je arts een sterkere variant voorschrijven. Ook komt het voor dat je een milde crème hebt voor je gezicht (gezicht is gevoeliger) en een sterkere hydrocortison crème voor je armen en benen (huid is daar dikker).

Combinatie Behandeling

De meeste mensen met eczeem hebben baat om verzachtende crèmes elke dag aan te brengen en alleen een topische steroïden zalf te gebruiken bij een eczeem uitbarsting. Wanneer je beide gebruikt begin je eerst met de verzachtende zalf en wacht je 20 minuten totdat het goed opgenomen is door je huid en dan breng je de steroïde zalf aan.

Lees meer: Eczeem behandeling

Indien je eczeem uitbarsting erger wordt dan normaal dan kun je de volgende punten overwegen:

 • Sterkere dosering gebruiken met de bijwerkingen in je achterhoofd?

Zoals gezegd kun je eerder resultaat verwachten met een sterkere dosering. Normaalgesproken bepaalt je arts of een sterkere dosering nodig is, ook in verband met de bijwerkingen. Overleg daarom eerst met je arts voordat je extra gaat smeren.

 • Heb je wel je huid vochtig genoeg gehouden met de verzachtende zalven?

De verzachtende hydraterende zalven zijn de basis voor de "medische" zalf. Controleer daarom altijd of de basis zalf goed is ingetrokken voordat je de hormoonzalf gebruikt.

 • Neem je andere medicijnen?

Soms kan je zalf een interactie hebben met een ander medicijn dat je neemt. Dit kan je arts over het hoofd hebben gezien en soms is de kans komt zo'n interactie erg laag waardoor het risico in eerste instantie genomen kan worden. Overleg dan met je arts of je een ander medicijn of een andere zalf moet gebruiken.

Voeding heeft ook een belangrijke invloed op hoe je lichaam functioneert. Wellicht heb je iets nieuws geprobeerd en ben je daar intolerant voor. Als je dit niet zeker weet kun je het beste een voedingsdagboek bijhouden om voedingstriggers te achterhalen.

Zoals gezegd is een allergie vaak de oorzaak van eczeem, zoals een allergische reactie op parfum of wasverzachter. Je kunt je bij een arts laten controleren op allergieën en of dat de trigger is voor je eczeem.

Voordat je iets nieuws probeert is het belangrijk om altijd eerst te overleggen met je arts.

In de eerste bron van dit artikel wordt deze crème ook vergeleken met een andere crème voor handeczeem en daarin komt naar voren dat calcipotiol crème net zo goed kan helpen.

Vergeet niet dat het ook belangrijk voor je eczeem is om een gezonde leefstijl te hebben om zodoende je immuunsysteem te versterken. Vooral als je steroïden zalf neemt vanwege de belastende bijwerkingen op je lichaam. Vanzelfsprekend altijd je eczeem goed overleggen met je dermatoloog of huisarts en wees kritisch!

Tot slot...

Het behandelen van eczeem houdt vaak meer in dan alleen de hormoonzalf gebruiken. De hormoonzalf is een soort laatste redmiddel, doordat je dit maar kortdurend kunt gebruiken vanwege de bijwerkingen op de lange termijn. Het goed hydrateren van je lichaam, gezonde voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk om ook op de lange termijn zo min mogelijk last te hebben van eczeem klachten.

Wil je meer tips tegen eczeem? Download dan dit gratis e-book. Bijna iedereen die het heeft gelezen is super tevreden met de tips die erin staan. 

Bronnen:

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/dth.12956
 2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273
 3. https://www.pharmaceutical-journal.com/news-and-analysis/news/hydrocortisone-the-revolutionary-topical-treatment-for-atopic-eczema/11103129.article?firstPass=false

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mijn dochtertje van 2 heeft al sinds dat ze een paar weken was last van exceem. En heb hormoon zalven van de stertkte 4 tot 1 gebruikt. En ik merk dat haar haargroei op haar lichaam sterk toeneemt en ze heeft verkleuringen op het lichaam. Ze heeft ook beetje okselhaar gekregen heel vreemd. Nu heb ik gehoord dat het door de hormoonzalf kan komen. Zo ja verdwijnt dit weer . Ben al 2 keer naar de arts geweest de ene zegt het gaat vanzelf weg en de ander arts zegt dat valt nog te bezien. Ben echt ten eindte raad ... gaat dit weg?

  1. Hallo,

   Jouw informatie zegt mij direct dat er waarschijnlijk té lang met té zware zalf gesmeerd is. Normaal gesproken hoeven de hormonen niet in het bloed te komen, maar blijft het oppervlakkig in de huid. Maar te lang en te zwaar smeren geeft vervelende bijwerkingen. Aan de andere kant moet je wel overwegen dat misschien de effecten van de eczeem erger kunnen zijn. Waarschijnlijk gaan deze symptomen weer over, op het moment dat er niet meer hormonenzalf gebruikt wordt. Maar ook dat verschilt van persoon tot persoon. Ik kan je adviseren om dit nogmaals met je arts te bespreken en te overwegen om een lichtere variant te proberen.

   Veel succes en hou je me op de hoogte?
   Jack

 2. Ik heb in mijn jeugd ernstig exceem gehad, wat rond mijn twaalfde jaar zo goed als geheel verdween. Na de overgang kwam het exceem terug aan de strekzijde van mijn benen. Vorig jaar ben ik gestopt met alle producten waar SLS in zit, dit is een schuimer in praktisch alle tandpasta, zeep en shampoo. Mijn exceem is vanaf dat moment geheel verdwenen.

 3. Mijn kleinzoontje van 2 had veel last van exzeem. Ook hij kreeg deze zalf. Zelf heb ik gruwelijke ervaringen met corticosteroïden die nog altijd mijn leven tot hel maken (Dunne Vezel Neuropathie agv intoxicatie met hydrocortison voor een ziekte die ik niet bleek te hebben, na second opinion!) Tegen pijn en huidaandoeningen gebruik ik nu al jaren wietolie. Dat smeerde ik mijn kleinzoon ook op zijn exzeem en een paar dagen later werd het al stukken beter. Helaas gelooft mijn schoonzoon heilig in de farmacie...(4000 doden bekend door vergoedde medicijnen...niet 1 door cannabis) en niet in reeds eeuwen hun werking bewezen natuurlijke middelen...
  Kinderen zijn hier vooral vaak de dupe van omdat de verhoudingen vaak niet goed zijn voor een kleiner lijfje. Ook in ons voedsel en bv shampoo's, schoonmaakmiddelen zit veel troep wat zich uit via de huid!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share