LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Is er een verband tussen hoge bloeddruk en kanker?

Het is algemeen bekend dat hart- en vaatziekten en kanker bovenaan in het lijstje van oorzaken van vroegtijdig overlijden staan.

Het is zelfs zo dat de kans dat je in Nederland komt te overlijden aan de gevolgen van ouderdom zelfs maar klein is.

Verreweg de meeste mensen komen te overlijden aan de gevolgen van ziektes aan de hersenen zoals dementie en Alzheimer, kanker en schade aan de bloedsomloop zoals een hartaanval of een ader die knapt, met bijvoorbeeld een beroerte tot gevolg.

Er is al meer onderzoek gedaan tussen het ontstaan van bepaalde aandoeningen naast elkaar zoals in het metaboolsyndroom het geval is.

Denk bijvoorbeeld maar het ontwikkelen van hoge bloeddruk en diabetes als gevolg van een inactieve levensstijl of overgewicht. Heel veel van deze aandoeningen hebben een gemeenschappelijke factor die de aandoening veroorzaakt.

In het voorbeeld dat ik je hierboven schetste is de inactieve levensstijl of het overgewicht de gemeenschappelijke factor.

Dit soort onderzoeken zijn natuurlijk erg interessant omdat je door een of twee ongezonde gewoontes te schrappen je het risico op meerdere aandoeningen drastisch kunt verminderen.

In dit artikel wil ik nader ingaan op het verband tussen het hebben van hoge bloeddruk en welke mogelijke oorzaken hierbij de gemeenschappelijke deler zijn.

Grootschalig onderzoek in Zweden

In een zeer ruim opgezet onderzoek in Zweden waarin 289,454 mannen en 288,345 vrouwen zijn onderzocht op bloeddruk en de mate waarin kanker voorkomt in deze groep mensen gerangschikt naar bloeddruk.

Uit het onderzoek bleek dat hoe hoger de bloeddruk des te meer kanker voorkwam. Echter, de verschillen waren alleen significant bij mannen, niet bij vrouwen.

Deze resultaten zijn gemeten in een zeer grote populatie dus je kunt niet spreken van toeval.

Natuurlijk is in dit onderzoek nauwkeurig onderzocht wat nu precies de correlatie is tussen hoge bloeddruk en kanker. Let wel: dit zegt alleen wat over de kans dat je iets krijgt, het zegt niets over de onderliggende oorzaken of redenen waarom dat er een verband is.

Dit onderzoek heeft zich vooral gericht op de vraag of er een verband is en niet zozeer waarom er een verband is.

Hoe hoger de bloeddruk des te groter de kans op kanker

Dit is de eerste bevinding die uit het onderzoek naar voren is gekomen. De kans dat je kanker krijgt stijgt lineair met de hoogte van je bloeddruk. Met andere woorden, hoe hoger je bloeddruk hoe meer kans op het krijgen van die andere gevreesde aandoening.

In het onderzoek is niet gekeken naar het feit of je bloeddruk behandeld wordt met medicatie.

De onderzoekers hebben simpelweg gesorteerd op bloeddruk en na een aantal jaren gecontroleerd hoeveel mensen van de hoge bloeddruk categorie ook daadwerkelijk kanker hebben gekregen. Datzelfde hebben ze gedaan voor de categorie normale bloeddruk en verhoogde bloeddruk.

Als je dus niets aan je hoge bloeddruk doet neemt volgens dit onderzoek de kans op kanker met ongeveer 30% toe.

Hoe hoger de bloeddruk des te groter de kans op overlijden

Alsof dit niet erg genoeg is blijkt uit het onderzoek ook nog eens dat de hoge bloeddruk de genezing van kanker op nadelige wijze beïnvloedt. Hoe hoger je bloeddruk hoe groter de kans dat als je kanker krijgt je daadwerkelijk komt te overlijden aan deze aandoening. Ook deze cijfers zijn erg schrikbarend.

De kans dat je komt te overlijden in plaats van dat je geneest neemt met 25% toe bij het hebben van een hoge bloeddruk.

Wat zijn de aanbevelingen van dit onderzoek?

Nu kun je denken dat dit soort onderzoeken je alleen maar bang maken omdat er wel een verband wordt gevonden maar geen duidelijke oorzaak. Natuurlijk is het niet leuk om te lezen dat bij hoge bloeddruk je ook meer risico loopt op andere aandoeningen, maar dit soort onderzoeken zijn eigenlijk vooral bedoeld om behandelingen effectiever te maken in de toekomst.

Als je bijvoorbeeld kanker hebt en je wordt daarvoor behandeld, is het heel belangrijk dat je ook een behandeling krijgt tegen hoge bloeddruk mocht deze te hoog zijn.

Een lagere bloeddruk verbetert de kans op genezing. Nu klinkt dit heel erg vanzelfsprekend maar het is soms verbazingwekkend hoe specialisten langs elkaar heen kunnen werken.

Dit komt ook een beetje omdat een specialist zo gespecialiseerd is, deze focust zich heel erg op het oplossen van een probleem. De hoge bloeddruk is voor deze specialist niet de prioriteit om het maar bot te zeggen.

Waar de onderzoekers voor pleiten is dat de oncoloog, dat is de specialist die de behandeling van kanker doet, een bredere blik heeft in plaats van alleen maar focus op een deel van het probleem.

Zo kun je heel goed denken aan twee specialisten die zich ieder inzetten op het behandelen van een deel van de gezondheidsklachten.

Maar de aanbeveling van deze onderzoekers richt zich vooral op de oncologie, en dat die het verlagen van de bloeddruk moeten meenemen in het behandelplan omdat het je kansen op genezing verhoogt.

Een hoge bloeddruk kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid, het is dan ook belangrijk dat je zo snel mogelijk actie neemt om je bloeddruk te verlagen. Om je hierbij te helpen, heb ik het boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ geschreven. Dit staat vol met tips en advies over hoe je op een natuurlijke wijze je bloeddruk kunt verlagen.

Begin direct! Download mijn e-book hier!

Zijn er gemeenschappelijke oorzaken?

In dit onderzoek is vooral statistisch aangetoond dat je een hoger risico loopt als je last hebt van een te hoge bloeddruk. Er zijn ook andere onderzoeken gedaan naar bijvoorbeeld de kans op het krijgen van kanker en ongezonde gewoontes.

Laat ik er een paar uitlichten die een negatieve invloed hebben op je bloeddruk en die de kans op het krijgen van kanker verhogen.

1 Roken

Roken is zoals je wel weet kankerverwekkend en daarbovenop ook nog eens heel ongezond voor je bloedvaten.

Je kunt eigenlijk wel stellen dat roken de grootste vermijdbare bedreiging voor onze gezondheid is.

Roken is slecht voor je longen, roken versnelt het proces dat ervoor zorgt dat je aderen hard en stug worden in plaats van soepel en rekbaar.

Roken is aantoonbaar slecht voor je bloeddruk. Het verslechtert je conditie, het zorgt ervoor dat je doorbloeding in je ledematen vermindert en het is zoals gezegd de veroorzaker van aderverkalking.

Roken is in bijna 30% van alle gevallen van kanker de oorzaak.

De gevolgen van roken wat betreft kanker zijn: longkanker, keelkanker, kanker aan je strottenhoofd, mondholtekanker, slokdarmkanker.

Daarnaast draagt roken ook bij aan het krijgen van alvleesklierkanker en maagkanker. Wist je dat bij mannen ongeveer 90% van de longkanker kan worden toegewezen aan roken, bij vrouwen is dat bijna 80%.

Dus als je twee vliegen in een klap wilt slaan stop dan met roken, stop ook met meeroken trouwens! Ik heb heel lang meeroken getolereerd, immers wie ben ik om een ander regels op te leggen, maar als ik op visite ben en er wordt een sigaret in mijn bijzijn opgestoken dan ga ik zelf wel even in de tuin staan.

Moeilijker is het als er een heel team rokers aanwezig is, dan ontkom ik er niet aan. Je moet natuurlijk wel lol in het leven hebben, anders is het de stress die je te pakken neemt.

Dus beperk net als ik ook meeroken tot een minimum zonder dat je als sociaal gemankeerd wordt aangewezen.

Trouwens ik zie in mijn omgeving bijna niemand meer roken, het bewustzijn voor gezondheid is dus aan het toenemen.

Wees net als ik een ambassadeur voor gezondheid en probeer mensen in je omgeving te helpen met stoppen met roken, je houdt toch van je dierbaren, waarom zouden die zich dan dood mogen roken terwijl jij passief aan de zijlijn staat toe te kijken!

2 Alcohol

Het regelmatig overschrijden van de alcohollimieten, meer dan 1 glas per dag, heeft negatieve invloed op je gezondheid en het veroorzaakt hoge bloeddruk. De hypertensie die ontstaat door regelmatig te veel drinken, en dat gaat sneller dan je denkt, staat zelfs los van roken of een zoutrijk dieet.

Uiteraard maakt dat de hoge bloeddruk nog erger, maar als je verder alles goed doet en toch regelmatig 2 of meer glazen alcohol drinkt loop je alsnog een grote kans dat je last krijgt van een hoge bloeddruk. Je geslacht of ras maakt ook niet uit voor de ontwikkeling van hoge bloeddruk door te veel alcoholische versnaperingen.

Hierdoor ontstaat ook een groter risico op hart- en vaatziekten zoals een beroerte.

Alcohol verhoogt ook de kans op verschillende soorten kanker. Uit een metastudie die de resultaten van 200 onderzoeken vergelijkt blijkt dat alcohol vooral de kans op kanker in de mondholte, keelholte, slokdarm en het strottenhoofd.

Daarnaast is er ook een significant grotere kans op maagkanker, darmkanker, leverkanker, borstkanker (bij vrouwen), eierstokkanker en kanker aan de rectum door overmatig, dus meer dan 1 glas per dag, alcoholgebruik.

Als je bij het drinken ook rookt wordt de kans op kanker verergert.

Verkijk je niet op hoe zo’n verwoestende werking alcohol kan hebben op je lichaam. Het erge aan alcohol is dat het net als sigaretten erg verslavend is, zowel geestelijk als lichamelijk. Als je dus eenmaal begint met je alcoholgebruik te vermeerderen loop je een reële kans dat je niet uit eigen kracht kunt stoppen met drinken.

Een hele aangrijpende documentaire over de gevolgen van alcohol is een poosje geleden (2012) uitgezonden door national geographic, genaamd Drugged.

De jongen die in deze aflevering centraal stond was Ryan die sinds de dood van zijn vader een aantal jaren geleden steeds meer is gaan drinken. Deze jongeman is op 28 jarige leeftijd bezweken aan alcohol.

Vergis je niet als het gaat om de effecten van alcohol!

Een link waar je zelf deze aangrijpende documentaire kunt kijken: http://www.documentairenet.nl/review/drugged-high-on-alcohol/

3 Inflammatie

Het verband tussen verhoogde ontstekingswaarden en het ontwikkelen van hoge bloeddruk is al langer bekend. Doordat je ontstekingen hebt, bijvoorbeeld aan je aderwanden ontstaat er littekenweefsel.

Zoals je wel weet van littekenweefsel is dat niet mooi glad en soepel, wat een ader wand hoort te zijn, maar juist ruw en stug.

Dus op de eerste plaats kunnen je aderen niet goed ontspannen en uitzetten, je bloeddruk stijgt daardoor.

Op de tweede plaats zijn die ruwe aderen ideaal voor cholesterol om aan vast te plakken, juist op de plekken waar je aderen verhard zijn zal zich een vernauwing ontwikkelen.

Het gevolg hiervan is ook weer dat je bloeddruk nog verder stijgt.

Uit ander onderzoek is gebleken dat aanhoudende oxidatieve stress, makkelijker gezegd veroudering van cellen, de groei van kankercellen bevordert.

Deze oxidatieve stress op de cellen neemt toe naarmate je last hebt van chronische aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten of aandoeningen aan je neurologische stelsel.

Het mechanisme dat kanker veroorzaakt is een mutatie in je cellen.

Even kort door de bocht: Je cellen staan constant bloot aan slijtage, je lichaam is een grote machine die eten en lucht omzet in energie en hitte. Deze machine is gemaakt om een jaar of 100 te werken, mits de machine zorgvuldig wordt onderhouden en onderdelen regelmatig worden vervangen.

De slijtage aan de cellen moet continu gerepareerd worden om je lichaam goed te laten functioneren. Hoe meer je je lichaam belast met ongezonde zaken zoals een veel te hoge bloedsuikerspiegel of een hoge bloeddruk, des te meer slijtage treedt er op.

Al deze slijtage uit zich in de vorm van kleine irritaties of ontstekingen aan die cellen. Normaal gesproken gegenereerd de cel en is de slijtage weg en kan deze cel gewoon doen waar deze voor bedoeld is.

Maar hoe groter de slijtage des te groter de ontstekingen en des te groter de kans dat er met de reparatie van de cel iets misgaat, de cel wordt op de verkeerde manier gerepareerd en er ontstaat een mutatie. Deze mutatie zal uiteindelijk leiden tot een goedaardige of kwaadaardige tumor.

Voorbeelden zijn bijvoorbeeld wratjes, en in het slechtste geval kanker.

Voorkom hoge bloeddruk!

Ik wil in dit artikel vooral de nadruk leggen op voorkomen van hoge bloeddruk en het verhoogde risico op kanker door je bewust te maken van het feit dat je een heleboel aandoeningen niet hoeft te krijgen omdat heel veel ziekten ons onnodig treffen.

Mensen moeten zich meer bewust worden van het feit dat je je gezondheid voor het grootste gedeelte zelf in de hand hebt.

Als je nagaat dat 90% van de gevallen van longkanker veroorzaakt worden door sigaretten dan wordt pijnlijk duidelijk dat we onszelf heel veel leed zelf aandoen.

Gezondheid is iets waar je je best voor moet doen en je moet je lichaam verzorgen en niet proberen te vernielen.

1 Niet drinken, niet roken!

Op de eerste plaat is het belangrijk dat je stopt met drinken of roken. Als je niet drinkt of rookt, houden zo! Je zult op oudere leeftijd de vruchten plukken door nu niet te drinken of te roken. Alcohol en sigaretten zijn beide totaal ongezond.

Je ontziet niet alleen het welzijn van je lichaam door niet te drinken of roken, je bespaart je ook nog eens een hele hoop geld.

Probeer je eens voor te stellen hoeveel leuke dingen je kunt doen met dat geld dat je nu in sigaretten en alcohol steekt!

Daarbij is een gematigde levensstijl de grootste garantie op oud worden; met nog meer geld in de portemonnee ook.

Meer geld te besteden betekent ook weer minder zorgen, dus je kunt wel stellen dat als je niet in de valkuil van sigaretten en alcohol stapt je een langer en ook nog een leuker leven kunt hebben.

Als je moet kiezen tussen elke weekend in dezelfde kroeg zitten, met dezelfde mensen om je heen. Weekend in weekend uit dezelfde rituelen. Of je gaat wat minder uit en je zet dat geld dat je bespaart op een rekening en je kan daarmee die roadtrip door Amerika betalen, of lekker naar IJsland die geweldige natuur bekijken.

Dan klinkt die laatste optie toch wel heel aantrekkelijk toch?

2 Geen transvetten

Transvetten zijn het paard van Troje voor het lichaam. Het komt binnen alsof het eten is waar het lichaam wat aan heeft, maar niets is minder waar. Je lichaam kan er niets mee en slaat het daarom maar op. Transvetten kunnen ontzettende schade aan je lichaam toebrengen en zorgen voor een verhoogd cholesterol en meer buikvet.

Transvetten verhogen de ontstekingswaarden overal in je lichaam. Wetenschappers brengen transvetten zelfs in verband met aandoeningen aan je hersenen zoals dementie en Alzheimer. Maar dat is nog niet alles.

Transvetten zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat je meer agressief gedrag vertoont. Het belemmert je vermogen om goed na te kunnen denken! Een hele enge gedachte als je het mij vraagt.

Stop dus met het eten van transvetten. De beste manier om transvetten te vermijden is door geen kant-en-klaar of bewerkte voeding meer in je winkelwagentje te gooien.

Let ook goed op de verpakking tijdens het doen van inkopen. Soms staat er niet op de verpakking dat er een transvet in zit, omdat er wettelijk minimaal 1 gram per 100 gram transvet in moet zitten voordat een fabrikant het hoeft aan te geven.

Heb je het gevoel dat er wel transvetten inzitten, laat het dan staan. Zitten er kunstmatige suikers in, dan is de kans groot dat er ook andere ongezonde toevoegingen inzitten, waaronder transvetten.

De beste optie is gewoon geen bewerkte voeding meer kopen.

3 Geen kunstmatige suikers

Kunstmatige suikers, zoals dextrose en andere stoffen die eindigen op –ose kun je ook beter laten staan. Frisdrank en ook verpakte vruchtensappen kun je daarom beter laten staan. Drink in plaats daarvan thee of verse vruchtensap. Stap als het even kan over op mineraalwater.

Voor mij heeft mineraalwater een heel groot verschil gemaakt. Ik vind mineraalwater namelijk veel beter smaken dan kraanwater. Als je iets lekker vindt dan is de kans dat je dat vaker eet of drinkt veel groter.

Ook voor kunstmatige suikers geldt hetzelfde als transvetten, als voeding bewerkt is dan ga er maar vanuit dat het vol zit met toevoegingen. Het zijn al die toevoegingen die ons voedsel zo ongezond maakt. Gewoon links laten liggen dus!

Wat je wel moet doen!

1 Gezonde voedingsstoffen

Gezonde voedingsstoffen hebben allerlei voordelen. Kalium is een voedingsstof die in veel groene groente en in appels te vinden is, deze gezonde voedingsstof is goed om je bloeddruk te verlagen. Daarbij zitten er in gezonde voedingsstoffen ook vaak vitamine A, C en E.

Deze drie vitaminen zijn erg belangrijk voor het bestrijden van vrije radicalen die je DNA aantasten. Doordat ze je DNA aantasten kun je kanker ontwikkelen. De antioxidanten in fruit en groente gaan juist die mutaties in de cellen tegen.

  • Vitamine A zit vooral in oranje groenten en fruit zoals wortels en een zoete aardappel.
  • Vitamine C zit in de meeste voeding zoals groene groenten, rode groenten zoals paprika en tomaat en in de meeste fruitsoorten.
  • Vitamine E zit in avocado en in veel noten zoals amandelen, cashewnoten, pinda’s en meer. Als je een notenmix haalt, ongezouten, kom je al heel ver.

De kunst van een lang en gezond leven houdt aan de ene kant in dat je de ongezonde zaken moet vermijden en aan de andere kant je lichaam moet voeden met de meest gezonde voedingsstoffen die verkrijgbaar zijn.

Deze voedingsstoffen vind je terug in biologische groente en fruit. Maar ook in vis en mager vlees zitten heel veel gezonde voedingsstoffen.

De makkelijkste aanpak om je dieet gezonder te maken is door de klassieke driedeling van aardappelen, groente en vlees een klein beetje te optimaliseren. De pasta’s, aardappelen of witte rijst bevatten heel veel koolhydraten. De supergezonde voedingsstoffen zijn meer aanwezig in groente.

Dus als je in plaats van een derde groente je bord in het vervolg vult met de helft groente en nog maar een kwart koolhydraten en nog maar een kwart vlees, dan blijft je dieet min of meer hetzelfde maar je krijgt toch veel meer gezonde voedingstoffen binnen en minder ongezonde.

2 lichaamsbeweging

Door regelmatige lichaamsbeweging verbeter je niet alleen je conditie. Je verbetert ook je doorbloeding waardoor beschermende voedingsstoffen beter terecht komen in het lichaam waar ze hun werk moeten doen.

Het is goed om dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen. Als je dit lastig vindt kun je beginnen met een dagelijkse wandeling door je buurt. Daarnaast kun je ook lid worden van een vereniging zodat je jouw team niet in de steek gaat laten.

Je hoeft echt geen atleet te worden, het enige wat je hoeft te doen is na het eten, of wanneer het je past een halfuurtje lopen.

Gewoon de voordeur uitlopen en een kwartier wandelen, na dat kwartiertje draai je je om en loop je weer naar huis. Je hoeft niet snel te lopen of je in het zweet te werken, gewoon lopen dat is alles.

De kunst is natuurlijk om dit goede voornemen om te buigen tot een gewoonte, dus wees hier strikt in en probeer elke werkdag die wandeling te maken, zie het als een integraal onderdeel van de werkdag.

3 stress verminderen

Stress verhoogt je bloeddruk en langdurige stress verzwakt je immuunsysteem. Stress is het middel om hart- en vaatziekten te ontwikkelen en last te krijgen van andere ziekten.

Daarom is het belangrijk om je stress te verminderen. Stress kun je verminderen door op het werk en in je privé prioriteiten te stellen, nee te zeggen en als het mogelijk is taken te delegeren.

Poging twee: Ik wil je nog een keer proberen over te halen om niet te roken en te drinken.

We kunnen wel doen alsof de drang naar genot wel meevalt, maar een mens houdt van plezier en genot, en dat is niet perse altijd even gezond.

Ik wil ook helemaal niet de boeman zijn en je iets verbieden. Ik probeer je ervan te overtuigen dat je door juist niet te drinken en te roken nog veel meer plezier zult hebben.

Reken maar even mee, elke dag een pakje sigaretten en samen met je partner een flesje goede wijn drinken, lekker blokje kaas erbij. Dat is in mijn ogen het ritueel van een matige drinker of roker. Toch kost je dit geintje elke dag 6 euro sigaretten, 5 euro aan wijn en een euro of 4 aan kaas. Opgeteld is dat 15 euro per dag.

Als je dit ritueel elke werkdag doet dan is dat toch al snel 300 euro per maand, zeg maar een halve hypotheek.

Moet je nagaan hoeveel geld je uitgeeft en hoe weinig je er eigenlijk voor terugkrijgt.

Stel je voor dat je elke maand 300 euro kunt sparen, dan is die vakantie of droomauto zo bij elkaar gespaard. En dan kan het echte plezier beginnen, het plezier van een roadtrip of vakantie, in plaats van elke dag een ritueel uitvoeren dan je eigenlijk alleen maar uitvoert omdat het een gewoonte is geworden.

En als de auto of vakantie je niet boeit, wat dacht je van de geruststellende gedachte van een paar duizend euro op je spaarrekening? Geld achter de hand, betekent zekerheid, en zekerheid betekent gemoedsrust.

Okee, genoeg gedramd over roken en drinken.

Stress verminderen is erg belangrijk in het gezond zijn en blijven. Het vermijden van stress heeft voor een groot gedeelte te maken met inzicht hebben in wat wel kan en wat niet kan.

Dat geldt voor je bestedingspatroon, maar ook voor je belastbaarheid en je vaardigheden. Weten wat wel kan en wat niet kan is essentieel. Als jij weet waar je limiet ligt dan weet je ook dat je er niet overheen moet gaan.

Dit heeft voor een groot deel te maken met het juist interpreteren van de signalen die lichaam afgeeft. Je lichaam laat je wel weten wanneer je te weinig slaapt of te lange dagen op je werk maakt.

Negeer deze signalen niet, je lichaam geeft ze niet voor niets!

Daarnaast zijn er tips en handigheden om je mentale belastbaarheid te vergroten, leer niet te lang blijven hangen in het verleden en probeer je niet druk te maken over zaken waarop jij geen invloed hebt. Dit is verspilde energie.

Meditatie een goede manier om je geest te trainen. Dagelijks 10 minuten mediteren kan al een enorm verschil maken. Je traint je geest en daardoor ben je in staat meer taken te verrichten, je kan je grens dus wel verleggen.

Als jij je geest traint om kalm te blijven onder druk, dan geeft je lichaam ook geen stresshormonen vrij en heeft stress geen enkele invloed op je gezondheid. Stress wordt pas ongezond als je die stresshormonen aan blijft maken, je komt als het ware niet uit die paniek of vluchtmodus.

Daarom is het ook heel belangrijk dat je echt weekend hebt en uitrust. Hetzelfde geldt voor na 5 uur. Je bent gewoonweg elke dag tijd nodig waarin jij op kunt laden. Tijd die je besteedt aan jezelf en je dierbaren en niet aan je werk.

Deze momenten van rust moeten ervoor zorgen dat je uit de stressmodus komt. Deze tijd is heel erg belangrijk, dus wees na een bepaald tijdstip gewoon niet bereikbaar voor zakelijke contacten of bekenden, wees alleen beschikbaar voor je directe omgeving zoals je partner en of je kinderen, misschien je ouders of je broer of zus, maar verder niet.

Tot slot:

De grote risico’s wat betreft hoge bloeddruk en het krijgen van kanker zijn met name alcohol en roken.

Daarnaast is het grootste probleem dat hoge bloeddruk de kans op kanker vergroot, hoe dat precies gebeurt komt niet echt naar voren in de onderzoeksgegevens, het is vooralsnog een onbekend statistisch gegeven dat je meer kans loopt op kanker als je last hebt van hoge bloeddruk, daarnaast verklein je de kans op genezing van kanker met een hoge bloeddruk.

De beste bescherming tegen kanker is dus in de eerste plaats ervoor zorgen dat je je bloeddruk onder controle hebt.

Logischerwijs zou je voorzichtig kunnen stellen dat met name de hoge ontstekingswaarden in je lichaam voorkomen moeten worden. Hoge ontstekingswaarden zijn een gevaar voor je bloeddruk, je cholesterol en ook de gevolgen van diabetes houden weer verband met ontstekingswaarden.

De beste tip die ik je daarom kan geven is houdt je ontstekingswaarden laag door gezond te eten, geen kunstmatige suikers en transvetten, wel veel groente en fruit. Probeer niet te roken en zomin mogelijk te drinken, en leef een gematigd leven met voldoende nachtrust en weinig stress.

Succes!

.

Bronnen:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.26338/pdf

http://www.medscape.com/viewarticle/750443#vp_

http://hyper.ahajournals.org/content/28/3/321.full

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20550499

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21307158

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584910005381

http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/leefstijl/roken/wat-zijn-de-mogelijke-gezondheidsgevolgen-van-roken/

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0009898196062304

http://europepmc.org/abstract/med/11910703

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Abrikozen tegen hypertensie

Abrikozen tegen hypertensie

Wat is een normale bloeddruk?

Wat is een normale bloeddruk?

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
1 Shares
Tweet
Pin1
Share