Candida

Laatste Update: 6 april 2017

Candida in de mond: symptomen en vergelijkbare aandoeningen

Candida in de mond, ook wel orale candidiasis genoemd, is een aandoening waarbij de schimmel Candida albicans zich aan de binnenkant van je mond ophoopt. Candida is een normaal organisme dat zich in je mond begeeft, maar soms kan het overwoekeren en dan kan het lastige symptomen veroorzaken.

Candida in de mond veroorzaakt, meestal op je tong of aan de binnenkant van je wangen, witte laesies. Soms kan Candida in de mond zich ook uitbreiden naar je gehemelte, je tandvlees, je amandelen of de achterkant van je keel.

Hoewel iedereen candida in de mond kan krijgen, zullen baby's, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem hier waarschijnlijk sneller mee te maken krijgen. Candida in de mond is, als je gezond bent, niet ernstig en gemakkelijk op te lossen, maar als je een verzwakt immuunsysteem hebt, kunnen de symptomen van candida in de mond wel ernstig zijn en lastig om te behandelen.

Niet te verwarren met andere aandoeningen in de mond

Om eerst even alle verwarring weg te nemen, wil ik een aantal soortgelijke aandoeningen met je doornemen. Aandoeningen die in meer of mindere mate lijken op candida in de mond. Op deze manier kun je zelf al een aardige diagnose stellen.

Koortslip

Een koortslip, ook wel koortsblaasjes genoemd, krijg je niet altijd door koorts of een verkoudheid, maar dit kan wel een koortslip veroorzaken. Het virus dat een koortslip veroorzaakt, wordt meestal doorgegeven via een kus, gedeelde gebruiksvoorwerpen of ander nauw contact. Crèmes en zalven die je zelf zonder recept kunt kopen, kunnen het ongemak verlichten en het genezingsproces versnellen. Als je regelmatig last hebt van een koortslip kun je wel een recept nodig hebben om een sterkere medicatie mee te halen. Koortsblaasjes of een koortslip zijn een veel voorkomend probleem in de mond.

Haartong

Deze pijnloze aandoening doet zich voor wanneer de kleine bultjes op je tong groter worden en de bacteriën, die in je mond leven, vast gaan houden - het zorgt ervoor dat je tong er zwart en behaard uit kan gaan zien. Oorzaken kunnen zijn het gebruik van antibiotica, een slechte mondhygiëne, roken, het drinken van veel koffie of thee en het niet produceren van genoeg speeksel. Het borstelen van de tong en het gebruik van een tongschraper is meestal alles wat ervoor nodig is om het te behandelen, maar in ergere gevallen is er wel medicatie nodig.

Aften

Niemand weet wat de oorzaak van deze kleine, pijnlijke blaartjes in je mond is. Triggers zijn overgevoeligheid, een infectie, hormonen, stress en een tekort aan bepaalde vitaminen. Aften kunnen ontstaan op de tong, aan de binnenkant van je wang en zelfs op je tandvlees. Het duurt meestal een week of twee voordat het weer overgaat. Aanhoudende, ernstige aften kunnen worden behandeld met verdovende crèmes, medicijnen of tandheelkundige lasers.

Leukoplakieën

Leukoplakieën kun je krijgen als je last hebt van ruwe tanden, een slecht passend kunstgebit en roken. Het kan verschijnen als witte vlekken of plaques in de mond, is meestal pijnloos en kan niet worden afgeschraapt. Leukoplakieën kan ook een precancereuze aandoening zijn. Bij aanhoudende vlekken of andere veranderingen in je mond moet je even een tandarts raadplegen.

Planus (Lichen planus)

Een zeldzame huiduitslag, die verschijnt als witte vlekken of rode glanzende bultjes aan de binnenkant van de wangen of op de tong kan Lichen planus zijn. Niemand weet wat de oorzaak is. Over het algemeen is Lichen planus mild en heeft geen behandeling nodig. Indien het pijn of zweren veroorzaakt, kan het worden behandeld met orale en topische medicatie. Orale Lichen Planus kan chronisch worden en kan het risico op mondkanker verhogen. Lichen Planus kan ook voorkomen op de huid, de hoofdhuid, de nagels en de genitaliën.

Landkaarttong

Wanneer delen van je tong een aantal van hun kleine oneffenheden missen, krijg je verhoogde en verlaagde plekken, waardoor je tong een landkaart-achtige uitstraling krijgt. De vlekken kunnen binnen enkele minuten tot uren van locatie, qua patroon en grootte veranderen. Een landkaarttong is onschadelijk en kan komen en gaan. Het heeft meestal geen behandeling nodig. Als het pijn doet, kun je pijnstillers en anti-inflammatoire geneesmiddelen gebruiken, die je zelf zonder recept kunt kopen.

Mondkanker

Een mondzweer die niet weggaat. Onverklaarde gevoelloosheid in het gezicht, mond of nek. Problemen met kauwen, spreken of slikken. Dit zijn een paar symptomen van mondkanker. Oorzaken kunnen zijn het roken van sigaretten, zwaar drinken, overmatige blootstelling aan de zon en een familiegeschiedenis van kanker. Mondkanker is ook gekoppeld aan het menselijke papillomavirus of HPV. Raadpleeg altijd een dokter want mondkanker kan in een vroeg stadium heel goed behandeld worden.

TMJ Temporomandibulair gewricht

Een probleem met de kaak, ook wel het temporomandibulair gewricht syndroom genoemd, kan ernstige pijn in de kaak, het gezicht, in het oor of de nek veroorzaken. Tandenknarsen of letsel aan de mond en tanden kunnen alle oorzaken van het TMJ-syndroom zijn, maar de klachten zijn vaak hetzelfde: pijn, hoofdpijn, duizeligheid en zelfs moeite met slikken. De behandeling kan rusten zijn of een warmtebehandeling, een gebitsbeschermer, medicatie of een operatie.

Afgebroken tanden

Kauwen op ijs of harde snoepjes, tanden knarsen en zelfs je tanden blootstellen aan warmte en koude kan leiden tot scheurtjes, afbrokkelingen en breuken aan je tanden. Kleine scheurtjes zijn niet ernstig maar als dit erger wordt, zou dit kunnen leiden tot pijn of blijvende schade aan de tanden. Jouw tandarts kan een gebitbeschermer of porseleinen kronen aanmeten om zwaar beschadigde tanden te repareren.

Amalgaam tatoeages

Heb je ooit, nadat je bij de tandarts bent geweest voor een vulling, een klein blauw-grijs gebied in het zachte deel van je mond opgemerkt? Een amalgaam tatoeage ontstaat wanneer een klein stukje van een amalgaam vulling ingebed raakt in je wang of tandvlees. Het zilver in het amalgaam lekt dan in het zachte weefsel van je mond, wat resulteert in een vlekje, dat lijkt op een kleine tatoeage. Amalgaam tatoeages zijn niet gevaarlijk maar als de blauw-grijze vlek groeit of van kleur verandert, is er een goede mogelijkheid dat het misschien geen amalgaam tatoeage is. Vraag als je twijfelt even of je tandarts het wil controleren.

Tandvleesaandoeningen

Wanneer er zich een parodontale ziekte ontwikkelt, kunnen bacteriën in het tandplak in de tandvleesrand zich gaan ophopen. Gingivitis is de eerste fase van deze tandvleesaandoening. Symptomen zijn onder meer rood bloedend en zeer gevoelig tandvlees en als dit onbehandeld blijft, krijg je parodontitis. Roken, onevenwichtige voeding en stress kunnen het nog erger maken.

Parodontitis

De volgende fase van tandvleesaandoeningen is parodontitis of een tandvleesontsteking. De ontsteking veroorzaakt dat het tandvlees zich terugtrekt waardoor er een ruimte tussen de tanden en het tandvlees ontstaat. Hierdoor kunnen tandsteen, tandplak en voedselresten zich gemakkelijk nestelen, wat uiteindelijk kan leiden tot infecties en abcessen. Vergevorderde tandvleesaandoeningen kunnen leiden tot schade aan het bot dat de tanden draagt en is één van de belangrijkste oorzaken van tandverlies bij volwassenen. Bezoek je tandarts om terugtrekkend tandvlees te behandelen.

Laesies door pijnstillers (aspirine)

Ooit een aspirine laten oplossen in je wang, in de buurt van een pijnlijke tand? Terwijl je misschien hoopt dat dit de pijn sneller verlicht, zal in plaats daarvan het zuur uit de aspirine voor een witte, ruwe laesie in je tandvlees of wang zorgen. Het voorkomen dat de aspirine zal branden is simpel - slik die pijnstillers gewoon door! De behandeling van leasies door aspirine is net zo simpel: tijd. Eenvoudige brandwonden zullen ongeveer binnen twee weken genezen.

Gaatjes, abcessen, verkleuring

Flossen, dagelijks poetsen en regelmatig naar de tandarts gaan voor controle kan problemen zoals gaatjes, abcessen en verkleuring van de tanden voorkomen. Blijf niet rondlopen met een ernstige kiespijn. Tandheelkundige infecties kunnen zich verspreiden naar het gezicht, de schedel en zelfs naar de bloedbaan. Bezoek je tandarts zo snel mogelijk als je pijn aan je tanden, koorts of oorpijn hebt of wanneer je pijn ervaart als je je mond wijd opendoet.

De symptomen van candida in de mond

Goed, nu we zeker weten dat het gaat om candida in de mond, gaan we de specifieke symptomen even nader bekijken:

Kinderen en volwassenen

In eerste instantie kun je de symptomen van candida in de mond niet eens merken. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kunnen de tekenen en symptomen zich langzaam of plotseling ontwikkelen en kunnen ze voor dagen, weken of maanden aanhouden. Tekenen en symptomen kunnen zijn:

 • Romige witte vlekken op je tong, aan de binnenkant van je wangen en soms op het gehemelte, tandvlees en op de amandelen
 • Verhoogde laesies met een witte aanslag
 • Roodheid of pijn, die ernstig genoeg is om met eten of slikken problemen te veroorzaken
 • Licht bloeden als er over de letsels wordt gewreven of geschraapt
 • Barstjes en roodheid in de hoeken van je mond (vooral als je een kunstgebit draagt)
 • Een donzig gevoel in je mond
 • Smaakverlies

In ernstige gevallen kunnen de laesies zich verspreiden naar de slokdarm – de lange, spierbuis die zich uitstrekt van de achterkant van de mond naar de maag (Candida oesofagitis). Als dit gebeurt, kun je problemen ondervinden met slikken of het gevoel krijgen alsof er iets vastzit in je keel.

Zuigelingen en moeders die borstvoeding geven

Naast de opvallende witte laesies in de mond, kunnen baby's problemen krijgen met drinken of prikkelbaar zijn. Ze kunnen tijdens de borstvoeding de infectie aan hun moeder overgeven. De infectie kan dan heen en weer gaan tussen de borsten van de moeder en de mond van de baby.

Vrouwen van wie de borsten zijn besmet met candida kunnen deze tekenen en symptomen ervaren:

 • Ongebruikelijk rode, gevoelige, gebarsten of jeukende tepels
 • Glanzende of schilferige huid op het donkere, cirkelvormige gebied rond de tepel (tepelhof)
 • Ongebruikelijke pijn tijdens het voeden of pijnlijke tepels tussen de voedingen door
 • Stekende pijn diep in de borst

Wanneer moet je naar je huisarts?

Als jij of je kind pijnlijke witte laesies in de mond ontwikkelen, moet je je arts of tandarts raadplegen. Als de candida in de mond zich ontwikkelt bij oudere kinderen of tieners, is er wel medische zorg nodig. Een onderliggende ziekte of een bepaalde behandeling kan de oorzaak zijn.

De oorzaken van candida in de mond

Normaal gesproken zal je immuunsysteem schadelijke binnendringende organismen, zoals virussen, bacteriën en schimmels afweren, met behoud van een evenwicht tussen "goede" en "slechte" bacteriën, die zich altijd in je lichaam bevinden. Maar soms falen deze beschermende mechanismen van je lichaam waardoor het aantal candida schimmels verhoogt en je een infectie krijgt door de overgroei.

Candida in de mond en andere candida-infecties kunnen optreden wanneer je immuunsysteem is verzwakt door ziekte of door geneesmiddelen zoals Prednison of wanneer antibiotica de natuurlijke balans van micro-organismen in je lichaam heeft verstoord.

Deze ziekten en aandoeningen kunnen je vatbaarder voor een candida infectie maken:

 • HIV/AIDS. Het human immunodeficiency virus (HIV) - het virus dat AIDS veroorzaakt – beschadigt of vernietigt cellen van het immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor opportunistische infecties die je lichaam normaal zou weerstaan. Herhaalde aanvallen van candida in de mond kunnen vroege tekenen van een immuundeficiëntie, zoals een HIV-infectie, zijn.
 • Als je kanker hebt, zal je immuunsysteem waarschijnlijk door de ziekte en door de behandelingen, zoals chemotherapie en bestraling, worden verzwakt. Zowel de ziekte als de behandelingen kunnen het risico op candida-infecties en dus ook op candida in de mond verhogen.
 • Als je onbehandelde diabetes hebt of als de ziekte niet goed onder controle is, kan je speeksel grote hoeveelheden suiker bevatten, wat de groei van candida stimuleert.
 • Vaginale schimmelinfecties. Vaginale schimmelinfecties worden veroorzaakt door dezelfde schimmel, die ook candida veroorzaakt. Hoewel een schimmelinfectie niet gevaarlijk is, kun je als je zwanger bent de schimmel wel doorgeven aan je baby tijdens de bevalling. Als gevolg hiervan kan je pasgeboren kindje candida ontwikkelen.

Risicofactoren voor candida in de mond

De volgende groepen volwassenen kunnen veel sneller last krijgen van candida in de mond:

 • Mensen die een kunstgebit dragen - vooral als deze niet schoon wordt gehouden, niet goed past of niet wordt uitgedaan voor het slapen gaan.
 • Antibiotica - mensen die antibiotica gebruiken hebben een hoger risico op het ontwikkelen van candida. Antibiotica kan de bacteriën, die voorkomen dat de Candida kan groeien, vernietigen.
 • Overmatig gebruik van mondwater - individuen die overmatig antibacterieel mondwater gebruiken, kunnen ook bacteriën die candida op afstand houden doden, waardoor het risico op het ontwikkelen van candida in de mond wordt verhoogd.
 • Corticosteroïden - langdurig gebruik van steroïde medicijnen kan het risico op candida verhogen.
 • Verzwakt immuunsysteem - mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben meer kans op het ontwikkelen van candida in de mond.
 • Diabetes - mensen met diabetes, vooral als het slecht gecontroleerd is, hebben meer kans op het krijgen van candida.
 • Droge mond - mensen met minder dan normale hoeveelheden speeksel (xerostomie) zijn vatbaarder voor het krijgen van candida in de mond.
 • Dieet - ondervoeding predisponeert mensen om candida in de mond te krijgen; dit kan worden veroorzaakt door een slechte voeding of een ziekte, die de opname van voedingsstoffen beïnvloedt. In het bijzonder kunnen diëten die laag zijn in ijzer, vitamine B12 en foliumzuur de kans op het krijgen van een infectie verhogen.
 • Roken - zware rokers lopen meer risico op het krijgen van candida in de mond maar de redenen hiervoor zijn nog onduidelijk.

Candida in de mond

Mogelijke complicaties van candida in de mond

Bij gezonde mensen heeft candida weinig ernstige of langdurige gevolgen.

Maar als je immuunsysteem zwak is, kan de infectie zich ook verspreiden naar de slokdarm en zich dan via de bloedbaan naar andere organen verspreiden. Een snelle en effectieve behandeling is dan zeer belangrijk.

Indien dit onbehandeld blijft kan de candida in het allerergste geval leiden tot een dodelijke albicans infectie ook wel een invasieve candidiasis genaamd.

Intraveneuze katheters en andere medische apparatuur die besmet zijn met candida kunnen ook invasieve candidiasis veroorzaken.

De symptomen van invasieve candidiasis kunnen koorts en koude rillingen zijn, maar zijn niet specifiek en afhankelijk van welke organen de infectie treft.

De behandeling vereist een aantal weken orale of intraveneuze antifungale medicatie. Candida in de mond kan ook wijzen op een eerder aangetoonde medische aandoening zoals diabetes of een infectie met het menselijke immunodeficiëntievirus (HIV).

Vier oplossingen voor candida in de mond

Candida in de mons is, in normale gevallen, prima te behandelen. Als je geen groot fan bent van artsbezoek, kun je thuis eerst een paar dingen proberen.

Oil pulling en candida in de mond

Voordelen: veilig, prima voor de algemene mondgezondheid

Nadelen: Neemt elke ochtend tot 20 minuten

Oil pulling komt uit de Ayurvedische geneeskunde (Ayurveda), één van 's werelds oudste medische systemen, die meer dan 3000 jaar geleden in India is ontstaan. Oil pulling (ook wel bekend als olietrekken) is een orale therapie waarbij er olie wordt gebruikt om de ontgifting van de mond te bevorderen.

Neem 1-2 eetlepels kokosolie in je mond en laat dit 10-20 minuten in je mond zitten (niet doorslikken!), spuug het daarna uit en spoel de mond na met schoon water.

Het idee achter het olietrekken is dat de olie toxinen, bacteriën en andere pathogenen uit de mond en het speeksel kan trekken, zodat er minder snel in de mond infecties optreden. Wanneer je dat oliemengsel uitspuugt reinig je en ontgift je eigenlijk je hele mond door het verwijderen van deze gifstoffen, die in de olie zijn getrokken en door het uitspugen je lichaam verlaten.

Stappen voor oil pulling:

 • Doe dit meteen als je in de ochtend wakker wordt (nog voor het drinken, je mond spoelen, tandenpoetsen, etc.)
 • Gebruik organische koudgeperste kokosolie omdat die de sterkste natuurlijke anti-schimmel eigenschappen heeft. Kokosolie is ook qua smaak één van de betere oliën
 • Begin met 5 minuten en verhoog dit geleidelijk totdat je het 20 minuten kunt volhouden
 • Wacht een paar uur na de oil pulling met eten of drinken

Voor een aanvullende anti-schimmel-ondersteuning kun je aan de kokosolie een paar druppels colloïdaal zilver toevoegen, voordat je deze in je mond neemt. Deze behandeling is heel effectief gebleken. Colloïdaal zilver wordt al eeuwenlang als een natuurlijk antibioticum gebruikt en wordt door velen gezondheidsdeskundigen beschouwd als één van de meest krachtige natuurlijke remedies voor de ondersteuning van het immuunsysteem tegen gisten, schimmels, bacteriële en virale infecties. Meer informatie over colloïdaal zilver vind je hier.

We krijgen veel vragen over wat de beste oliën voor de oil pulling voor candida in de mond zijn. De reden dat we kokosolie aanraden voor candida in de mond is te wijten aan de sterke anti-schimmel eigenschappen en zijn aroma en smaak. Zoals we al hebben gezegd, is kokosolie de lekkerste olie om zo in je mond te nemen.

Probiotica voor candida in de mond

Voordelen: kan de oorzaak van candida aanpakken

Nadelen: er kunnen enkele weken van behandeling nodig zijn

Wanneer je candida in de mond hebt, is dat meestal een teken dat je er een verstoring is in de hoeveelheid vriendelijke organismen, die normaal de candida schimmel onder controle houden. Probiotica-supplementen werken door deze nuttige organismen, die je lichaam kunnen helpen om op natuurlijke wijze deze onevenwichtigheden te herstellen, weer terug te brengen in je darmen.

Het gebruik van probiotica-supplementen tegen candida in de mond is een zeer populaire thuisbehandeling, hoewel de meeste probiotische producten op de markt niet specifiek zijn ontworpen voor de behandeling van candida. Deze producten kunnen nog steeds erg goed zijn voor de algemene gezondheid en bieden veel potentiële voordelen voor de gezondheid, maar het is niet de allerbeste behandeling voor spruwinfecties en candida-kwesties.

Om deze reden raden we je aan om je meer te focussen op probiotische stammen, van wie hun belangrijkste kenmerk is om schimmels en candida te kunnen elimineren. Een goed voorbeeld is de Bacillus laterosporus BOD waarvan in een onderzoek is aangetoond dat deze zeer effectief is in het elimineren van candida en deze ook lange tijd weg kan houden.

Probiotica voor candida in de mond veroorzaakt door antibiotica

Veel mensen die antibiotica hebben gebruikt, zullen last krijgen van candida in de mond, schimmelinfecties en andere candida-kwesties. Dit is met antibiotica een veel voorkomend probleem, dat een direct gevolg is van de manier waarop antibiotica werkt: ze doden de goede bacteriën, maar doden helaas daarmee ook een deel van de goede bacteriën. Met minder goede bacteriën in je lichaam om de groei van candida te beperken, is je kans op het ontwikkelen van candida-problemen na het gebruik van antibiotica hoger. Dit kan ook effect hebben op de werking van je immuunsysteem.

Om deze reden worden probiotica beschouwd als de beste huisremedies voor candida in de mond, die is veroorzaakt door antibiotica, omdat ze je kunnen helpen om de oorzaak van de candida in de mond te genezen. Als je overweegt om antibiotica te gaan gebruiken, is het raadzaam om vooraf met een arts te overleggen, om te bevestigen dat dat inderdaad noodzakelijk is. Als het nodig is, overleg dan met je arts over het nemen van probiotica tijdens of na de behandeling.

Hoe kan ik probiotica voor candida in de mond gebruiken?

We krijgen veel vragen over dit onderwerp en mensen vragen zich vooral af of ze het probiotisch-supplement voor langere tijd in de mond moeten houden of deze gewoon moeten doorslikken.

De voordelen van het in de mond houden van probiotica is niet bewezen. Het maximale effect worden bereikt wanneer je de probiotische supplementen doorslikt omdat zo de goede bacteriën die de candida kunnen bestrijden rechtstreeks in je lichaam en je bloedbaan terecht komen.

Zuiveringszout en candida in de mond

Voordelen: snelle behandeling (2 minuten), kan ook helpen bij het verwijderen van vlekken op je tanden

Nadelen: langdurig gebruik kan je tandglazuur beschadigen

Huismiddeltjes tegen candida in de mond bevatten meestal zuiveringszout. Baking soda (zuiveringszout), ook wel bekend als natriumbicarbonaat, heeft een lange geschiedenis als remedie voor mondverzorging. Velen vinden dat zuiveringszout een zeer effectieve natuurlijke remedie is om de candida in de mond te bestrijden:

 • Meng 1-2 theelepels zuiveringszout met voldoende water zodat je de consistentie van een pasta krijgt
 • Voeg een paar druppels kokosolie toe
 • Breng de pasta aan op de tong of op de andere gebieden waar de candida problemen zich bevinden
 • Niet doorslikken
 • Laat de pasta voor maximaal 2 minuten zitten, spuug het uit en spoel je mond na met warm water

Opmerking over de veiligheid van zuiveringszout: je zult zien dat zuiveringszout ook in vele tandpasta's en mondwaters zit. Zuiveringszout heeft een mild schurende eigenschap waardoor het effectief vlekken van de tanden kan verwijderen. Dit kan helpen om je tanden witter te laten lijken, maar langdurig gebruik kan wel je tandglazuur beschadigen.

Spoelen met zout water tegen candida in de mond

Voordelen: kan de wondgenezing in de mond bevorderen

Nadelen: langdurig gebruik kan je tandglazuur beschadigen

Eén van de huismiddeltjes tegen candida in de mond is je mond spoelen met zout water. Het gebruik van zout water spoelen, is een zeer populaire thuisremedie voor de behandeling van candida in de mond omdat het zout het vermogen heeft om te desinfecteren, zwelling te verminderen en het de wondgenezing in de mond te bevorderen. Deze spoeling gemaakt met zout en water is een goede natuurlijke oplossing die ook de ongemakken van candida in de mond kan verlichten. Om de zoutwater spoeling te maken neem je de volgende stappen:

 • Meng 1 theelepel natuurlijk zeezout met een glas warm water
 • Houdt gedurende 1-2 minuten de spoeling in je mond en spuug het uit
 • Tussendoor niet doorslikken!

Om mogelijke schade aan je tanden te voorkomen kun je deze remedie beter niet te lang gebruiken.

Tot slot…

Candida in de mond is erg lastig, maar prima te behandelen. Tenminste, als je een goed werkend immuunsysteem hebt.

Maar candida in de mond kan ook een gevolg zijn van de overmatige aanwezigheid van Candida Albicans elders in je lichaam.

Wil je weten hoe je hiermee om kunt gaan? Hoe je dit kunt herkennen? En vooral over hoe je dit op een volledig natuurlijke manier op kunt lossen?

Download dan mijn boek over Candida. Een boek waarin maar liefst 21 effectieve tips staan waardoor jij zelf je Candida-overgroei kunt bestrijden.

Je kunt het boek ’21 tips tegen candida’ hier GRATIS downloaden >>>

Bronnen

www.nhs.uk/conditions/Oral-thrush---adults/Pages/Introduction.aspx

www.webmd.com/oral-health/guide/what-is-thrush#1

emedicine.medscape.com/article/1075227-treatment

www.dermnetnz.org/topics/oral-candidiasis/

pmj.bmj.com/content/78/922/455

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste, aan de rechter zijkant van mijn tong, heb ik twee rode tot zwarte kratertjes. Soms zijn deze heel erg zichtbaar en soms weer minder. Wat zou dat kunnen zijn of betekenen.
  Vriendelijke groeten
  Huguette

 2. Bij zuigelingen werkt aanstippen met zwarte bessensap ook erg goed! Binnen een paar dagen is het in de mond weg.

 3. ik had regelmatig last van aften maar ook candida achtige klachten. Sinds ik beter op mijn voeding let en de Candiplex gebruik heb ik er nauwelijks nog last van. Ik doe nu 2x per jaar een kuurtje van de Candiplex en dan blijf ik de klachten voor,

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share