hoofdpijn

Laatste Update: 10 november 2016

Hoofdpijn of migraine? De 17 beste huismiddeltjes!

hoofdpijn-of-migraineAls je een drukke dag hebt of een belangrijke gebeurtenis is het laatste wat je wilt hoofdpijn krijgen. Het komt vaak onverwacht en als het niet goed wordt behandeld, kan de pijn uren of zelfs dagen blijven hangen. Iedereen ervaart hoofdpijn op een andere manier. De pijn kan variëren van alleen een tintelende sensatie, wat lastig is, tot zo sterk dat het medische interventie vereist.

Een ding is zeker - het komt op de meest onverwachte momenten en het verrast ons. Daarom wil ik graag de beste huismiddeltjes met je delen, die je kunnen helpen om de pijn snel te verlichten. Deze huismiddeltjes zijn vooral nuttig voor degenen die geen medicijnen willen innemen of vanwege hun lever of maag extra voorzichtig moeten zijn.

De oorzaken van hoofdpijn en migraine

Bijna iedereen ervaart op een bepaald moment wel hoofdpijn. Soms veroorzaakt de pijn slechts kleine ongemakken, maar veel mensen hebben last van frequente, sterke hoofdpijn en migraine, die hen verhinderen om hun reguliere activiteiten uit te kunnen voeren. Helaas zijn er veel factoren die de hoofdpijn kunnen veroorzaken. Sommigen oorzaken zijn fysiek, zoals uitdroging, sinus problemen of gebrek aan slaap. In andere gevallen wordt de hoofdpijn veroorzaakt door blootstelling aan tijdelijke of permanente stress en spanning.

De keten van fysische en chemische gebeurtenissen in de hersenen, die leidt tot hoofdpijn en migraine, is nog onduidelijk. Wel is bekend dat iets een cascade van biochemische reacties activeert, wat tot een ontstekingsreactie en overactiviteit van de nervus trigeminus lijdt, wat weer voor pijn in het hoofd en het gezicht kan zorgen. Deze overactiviteit breidt zich uit naar andere zenuwen in de hersenvliezen, het beschermende membraan van de hersenen en leidt tot pijn en andere symptomen van migraine.

Oorzaken van hoofdpijn en migraine

Onderzoek om de details van dit proces te begrijpen is nog in volle gang, maar van de volgende oorzaken worden verondersteld dat ze belangrijk zijn bij het ontstaan van migraine:

 • Lage niveaus van serotonine, wat een neurotransmitter is, en die de stemming, slaap en eetlust regelt en die een pijnlijke bloedvatvernauwing kan veroorzaken.
 • Een tekort aan magnesium, een mineraal dat belangrijk is voor de zenuwfunctie.
 • Neuropeptiden - kleine eiwitachtige moleculen, die ontsteking triggeren en pijn veroorzaken door receptoren te activeren.
 • Afwijkingen in hoe cellen calciumionen, die worden gebruikt bij de overdracht van zenuwsignalen, transporteren.
 • Het vrijkomen van stikstofoxide - een chemische stof die de bloedvaten verwijdt en signalen afgeeft waardoor je overactieve neuronen krijgt.
 • Hormonale schommelingen, vooral oestrogeen bij vrouwen.
 • Ontsteking van de maxillaire zenuw, een tak van de nervuszenuw, die achter het jukbeen loopt en zorgt voor het gevoel in de mond en neus.

Triggers van hoofdpijn en migraine

Hoewel de details van migraine op neurobiologisch gebied nog onbekend zijn, zijn er veel factoren waarvan bekend is dat ze migraine kunnen triggeren. De triggers kunnen voor elke patiënt verschillend zijn, maar de meeste vallen in de volgende categorieën:

 • Veranderingen in de emotionele stress. Verhoogde stress thuis of op het werk kan hoofdpijn veroorzaken en een vermindering van stress, zoals het beëindigen van een belangrijk project of op vakantie gaan kan gunstig zijn.
 • Bepaalde voedingsmiddelen en chemische producten, met inbegrip van chocolade, alcohol, noten, mononatriumglutamaat (MSG), oude kazen, vleeswaren, zoals hotdogs of bewerkt vlees, een hoog niveau van cafeïne en aspartaam (de kunstmatige zoetstof in Equal en NutraSweet).
 • Honger of uitdroging, vooral wanneer dit wordt veroorzaakt door een overgeslagen maaltijd.
 • Wisselende weersomstandigheden, met inbegrip van de luchtdruk, vochtigheid en temperatuur.
 • Veranderingen in het slaappatroon of het krijgen van meer of minder slaap dan normaal.
 • Fel licht, zoals in direct zonlicht kijken zonder zonnebril of licht dat wordt uitgezonden vanuit een filmscherm.
 • Luide geluiden, zoals van bouwapparatuur of een concert.
 • Sterke geuren, zoals overmatige parfum, eau de cologne of luchtverfrisser.
 • Intense fysieke activiteit met inbegrip van oefeningen, zware voorwerpen tillen of seksuele activiteit.
 • Hormonale veranderingen bij vrouwen, bijvoorbeeld in verband met menstruatie, zwangerschap, de pil of hormonale substitutietherapie voor de menopauze

17 huismiddeltjes voor hoofdpijn en migraine

Omdat we meestal snel van onze pijn af willen zijn we geneigd om naar pijnstillers te grijpen, wat trouwens prima is als je hoofdpijn slechts af en toe opkomt. Als het echter een terugkerend probleem is, kunnen je maag en lever last hebben van de regelmatige inname van medicijnen. In dat geval moet je één van de huismiddeltjes voor hoofdpijn, die ik je hieronder aanraad, eens proberen.

Water

Aangezien een van de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn uitdroging is, is het eerste wat je moet doen zodra je de pijn voelt opkomen je lichaam hydrateren. Drink een of twee glazen water en blijf gedurende de dag voldoende drinken. Vergeet niet dat niet elke vloeistof je lichaam goed zal hydrateren. Je kunt het beste 1,5-2 liter mineraalwater per dag drinken. Sommige sportdranken werken ook goed omdat ze elektrolyten bevatten, die de hydratatie in het lichaam stimuleren. Wat je ten koste van alles moet vermijden, is alcohol.

Het mag dan wel een vloeistof zijn, maar in feite droogt dit het lichaam uit – wat goed bekend is bij iedereen die ooit last van een kater heeft gehad. Hetzelfde gebeurt met koffie dat het niveau van vocht in je lichaam zal verlagen. Bovendien spoelt het magnesium, wat cruciaal is voor het handhaven van een sterk zenuwstelsel, weg. Een tekort aan magnesium betekent dat je niet goed kunt omgaan met dagelijkse stress, wat meestal gelijk voor hoofdpijn zorgt.

Heb jij moeite met water drinken? Lees dan even verder: 10 tips om water beter te laten smaken!

Citroen

Het drinken van warm water met vers geperst sap van een halve citroen wordt niet alleen aanbevolen aan degenen die hun spijsvertering willen verbeteren en gewicht willen verliezen, maar ook aan degenen die lijden aan hoofdpijn. Citroen heeft verfrissende en ontspannende eigenschappen en kan de pijn verminderen. Hoewel het een zure smaak heeft, helpt het je daadwerkelijk om je lichaam te alkaliseren.

Waarom is dat belangrijk? Als je lichaam in een zure toestand is, zul je je moe voelen, niet genoeg goede nachtrust krijgen en vatbaarder zijn voor bacteriële en virale infecties. Door elke dag citroensap met warm water te drinken, bij voorkeur op een lege maag, zul je de pH-waarde van je lichaam reguleren waardoor je je minder moe voelt en waardoor de hoofdpijn weg zal blijven.

De beste keuze zouden biologische citroenen zijn, die je vlak voor de consumptie uitperst. Onthoud dat citroenen een hoog gehalte aan vitamine C bevatten wat beschadigd raakt als het in contact komt met zuurstof. Het is vooral belangrijk dat je dit doet wanneer je hoofdpijn wordt veroorzaakt door hoesten en griep of kan worden gekoppeld aan een bacteriële of een virale infectie.

Koud kompres

Als je hoofdpijn ondervindt, dat wordt veroorzaakt door sinus problemen of stress, dan kan een koud kompres of een ijspakking de pijn verdoven. Door de lage temperatuur krimpen de bloedvaten. Het vertraagt de stroom van het bloed naar je hoofd en geeft een onmiddellijke verlichting van de pijn. Bovendien ontspant het de spieren, die zeer gespannen kunnen worden als je gestrest raakt.

Pak een zak ijs of wikkel een paar ijsblokjes in een schone doek en druk het tegen je voorhoofd of de achterkant van je nek. Zorg ervoor dat het ijs niet direct in contact met de huid komt. Als je geen ijs hebt, kun je ook gewoon gebruikmaken van een zak bevroren erwten of een natte doek die je op je hoofd plaatst.

Het kan vrij snel warm worden, vooral als de hoofdpijn gepaard gaat met koorts, dus soms is het nodig om de doek een paar keer nat te maken voordat je je beter voelt. Onthoud dat deze behandeling vaak helpt, maar onthoud ook dat het bij een tegenovergesteld effect de pijn intenser kan maken. Als de natte doek of het ijs niet na 5-10 minuten het gewenste effect geeft, stop dat met de behandeling en probeer iets anders.

Heet water

Als de hoofdpijn wordt veroorzaakt door stress, kunt je een poging doen om het te behandelen met warm water. Stap in de douche, open de kraan en zet de temperatuur op behoorlijk warm, maar zorg dat het nog wel aangenaam is. Ga onder de douche staan en richt de stroom van het water op de achterkant van je nek. Dit zal niet alleen je bloedsomloop verbeteren, maar het zal ook de spieren in je rug en schouders ontspannen. Je moet een bijna onmiddellijke verlichting voelen.

Als alternatief kun je ook een bad met warm water vullen en gedurende 15-20 minuten je in het bad ontspannen. Dit zal een gunstig effect op je hele lichaam hebben. Vergeet niet dat alle spieren in je lichaam met elkaar in verbinding staan en dat het niet genoeg is om alleen de schouders te ontspannen als je terugkerende hoofdpijn wilt vermijden. Als je weinig tijd hebt en geen douche of bad kunt nemen, houd dan simpelweg je handen voor 5 minuten onder een stroom van warm water. Dit zal je bloedsomloop verbeteren en tenminste gedeeltelijk je pijn verlichten.

Pepermunt

Pepermunt kan je helpen de hoofdpijn te verlichten en is een zeer goede keuze als de pijn gepaard gaat met misselijkheid of braken, wat trouwens veel voorkomende symptomen van een migraine zijn.

Net als bij alle huismiddeltjes waarbij je voedsel moet gebruiken, is het het beste als je voor de organische versie kiest. Je kunt zowel verse of gedroogde bladeren van de pepermunt gebruiken. Plet de blaadjes een beetje en stop ze in een kopje en giet er wat heet water over heen en laat ze voor een paar minuten trekken. Je kunt ook de geur van de munt inademen, omdat de geur een sterk ontspannend en verfrissend effect heeft.

Als je pepermuntolie hebt, kun je een paar druppels op je slapen, je kaak en de achterkant van je nek doen en dit zacht inmasseren. Dit zal je helpen om te ontspannen en je bloedsomloop te verbeteren wat op zijn beurt weer voor een verlichting van de hoofdpijn zal zorgen.

Gember

Je kunt gember gebruiken om de pijn te verlichten omdat het anti-ontstekingseigenschappen heeft en de natuurlijke opiaten in de hersenen activeert. Die stoffen zullen je lichaam laten ontspannen en de pijn lichtjes verdoven. Snijd een paar stukjes van een verse gemberwortel af en doe deze in een beker. Giet wat heet water over de stukjes gember en laat het 5-7 minuten trekken. Je kunt ook gemberthee maken en de hele dag door kleine hoeveelheden van de thee drinken.

hoofdpijn-of-migraine

Een andere manier om gember te consumeren is door het toe te voegen aan je zelfgemaakte vruchten- en groentesappen. Slechts een klein stukje gemberwortel verbetert de smaak van al je sappen en is bijvoorbeeld heerlijk met appel, wortel en sinaasappel. Het geeft ook een boost aan je spijsverteringsstelsel. Als je regelmatig gember eet, zul je het gevoel krijgen dat je meer energie hebt, je zult meer gaan bewegen en het zal je bloedsomloop verbeteren. Hierdoor zul je minder vatbaar zijn voor hoofdpijn.

Als je een grote fan van de smaak van gember bent, kun je ook op een stukje gemberwortel kauwen. Wat je ook kiest, bedenk dat gember het meest effectief is wanneer het wordt gebruikt zodra de eerste symptomen van pijn optreden.

Wil jij meer weten over gember? Lees dan even verder: De 22 gezondheidsvoordelen van gember

Appel

Net als citroenen helpen deze vruchten je om de juiste pH-niveaus in je lichaam te behouden. Er is ook aangetoond dat de geur van groene appels hoofdpijn, waaronder migraine, kan verhelpen. Eet een halve appel, zodra je het gevoel krijgt dat de hoofdpijn opkomt. Voor het beste resultaat, drink je daarna een glas water om ervoor te zorgen dat je goed gehydrateerd blijft.

Appelazijn heeft dezelfde eigenschappen. Je kunt dit ook toevoegen aan je salades of je kunt een mengsel van twee eetlepels appelazijn, een theelepel honing en een paar druppels citroensap in een glas water oplossen en opdrinken. Zorg ervoor dat het water niet te heet is, aangezien hoge temperaturen de genezende eigenschappen van honing doden.

Kaneel

Een van de huismiddeltjes tegen hoofdpijn en migraine, die zowel intern als extern kunnen worden gebruikt, is kaneel. Je kunt een snufje kaneel aan je thee toevoegen en het meerdere malen gedurende de dag drinken of je kunt een aantal kaneelstokjes malen, hier een paar druppels water aan toevoegen om het poeder glad te maken en dit mengen totdat je een gladde pasta krijgt.

Smeer dit mengsel op je voorhoofd en slapen en ontspan je gedurende 15 minuten. Je zou wat tintelingen op je huid kunnen voelen, maar dat is niet erg. Als het echter verandert in een branderig gevoel, was het mengsel er dan af met lauw water. Sommige mensen hebben een zeer gevoelige huid en direct contact met de kaneelpasta kan voor irritatie zorgen.

Lavendel

Lavendel staat bekend om zijn kalmerende en ontspannende eigenschappen. Probeer drie tot vier keer per dag kruidenthee met lavendel te drinken en je zult een significante daling van de migrainepijn opmerken. Als je tijd hebt om je te ontspannen en te gaan liggen, kun je twee theezakjes met lavendel (verkrijgbaar in apotheken en reformwinkels) op je gesloten ogen leggen. Lavendel vermindert de ontsteking en helpt je bloedvaten om zich te ontspannen. Dat is de reden waarom het zeer effectief is als je migraine hebt, die wordt veroorzaakt door stress en spierspanning.

Eucalyptusolie

De legende onder de huismiddeltjes. Eucalyptusolie heeft sterke anti-inflammatoire en pijnstillende eigenschappen en daarom wordt het veel gebruikt in huismiddeltjes die zijn gericht op pijnbestrijding. Masseer een paar druppels van de eucalyptusolie op je slapen en de achterkant van je nek. Dit zal je spieren ontspannen en het zal ook de bloedsomloop verbeteren.

Als je hoofdpijn het resultaat is van een sinus-infectie, dan kun je ook de inhalatie van eucalyptusolie proberen. Vul een kom met warm water en voeg een paar druppels van de olie toe. Houd je gezicht gedurende 10-15 minuten boven de kom. Voor het beste resultaat, bedek je je hoofd en de kom met een handdoek, zodat je optimaal de stoom zult inhaleren. Dit lost het slijm dat de sinussen blokkeert op, het verbetert de bloedcirculatie en het ontspant de spieren. Dit is een echte alles-in-een-behandeling voor je hoofdpijn of migraine.

Verander je dieet

Uit onderzoek blijkt dat hoofdpijn en migraine een allergische reactie op bepaalde voedingsmiddelen kunnen zijn. Als je terugkerende hoofdpijn hebt moet je alles wat je eet eens bijhouden en bekijken of er patronen zijn. De voedingsmiddelen waar je speciale aandacht aan moet besteden zijn: chocolade, kaas, salami en alle producten die aspartaam bevatten. Alcohol en cafeïne kunnen ook een allergische reactie veroorzaken en als je het in grote hoeveelheden gebruikt, kan het zelfs tot uitdroging lijden.

Enkele kleine veranderingen en toevoegingen aan je dieet kunnen je helpen voorkomen dat de pijn erger wordt en je kunt er gemakkelijker mee omgaan als het opkomt. Noten staan bijvoorbeeld bekend om hun pijnstillende eigenschappen. Wanneer je hoofdpijn of migraine krijgt, kun je noten in plaats van een pijnstiller innemen. Ze verdoven de pijn als gevolg van salicilin - een ingrediënt dat ook in veel pijnstillers zit.

Magnesium, vitamine B2 en melatonine

Het verhogen van de niveaus van bepaalde elementen kan je minder vatbaar voor hoofdpijn en migraine maken. Onderzoekers hebben ondekt dat vooral magnesium, melatonine en vitamine B2 je hierbij kunnen helpen. Als je geen fan bent van synthetische supplementen, kun je eenvoudig je dieet veranderen en ervoor zorgen dat je genoeg producten eet die magnesium en vitamine B2 bevatten en die de productie van melatonine stimuleren.

Voedingsmiddelen rijk aan magnesium zijn: pompoenpitten, yoghurt, amandelen, zwarte bonen, avocado, vijgen, donkere chocolade en bananen. Om meer vitamine B2 binnen te krijgen moet je meer van deze voedingsmiddelen eten: kaas, amandelen, vette vis (zoals makreel), eieren, champignons, sesamzaad, vis en spinazie. Melatonine wordt geproduceerd door je lichaam en je kunt het stimuleren door het eten van: ananas, bananen, sinaasappelen, haver, maïs, rijst, tomaten en gerst.

Sluit je ogen en de gordijnen

Licht kan zeer irritant zijn wanneer je last hebt van een migraine, dus is het het beste om in een donkere kamer te gaan liggen. Sluit de jaloezieën of de gordijnen en zet alle bronnen van kunstlicht, zoals je TV, smartphone of tablet uit. Weersta de verleiding om te lezen, naar het nieuws te kijken of om op de social media bezig te zijn. Hoe meer je ogen worden blootgesteld aan licht, hoe sterker de migraine zal opkomen.

Sommige mensen zeggen dat ze in huis gebruikmaken van een zonnebril om de pijn, veroorzaakt door licht, te verminderen. Een ander goed idee is een slaapmasker dat het licht volledig blokkeert - een geweldige oplossing wanneer de gordijnen in je slaapkamer doorzichtig zijn en toch nog wat licht doorlaten.

Zoek een stille, rustige plek op

Een ander element dat zowel de triggers van migraine als de symptomen ervan verergeren is ruis. Nogmaals, het uitschakelen van de TV is echt het eerste wat je moet doen. Als je naast een drukke en lawaaierige weg woont of luide gezinsleden in huis hebt, gebruik dan een goede hoofdtelefoon. Je kunt ook naar ontspannende muziek luisteren, maar zorg er wel voor dat deze niet te luid staat.

Zodra je al het licht en geluiden hebt geblokkerd, kun je gewoon gaan liggen en proberen om een dutje te doen. Het lichaam regenereert zich het beste als je rust. Op die manier kan het zich richten op het oplossen van het probleem in plaats van geprikkeld te worden door bewegingen en denken.

Sommige mensen voelen zich na een dutje van slechts 30 minuten al beter maar sommige mensen moeten urenlang rusten om te kunnen herstellen. Het is heel individueel. Je moet echter niet vergeten dat net als het gebrek aan slaap, kan leiden tot hoofdpijn, ook teveel slapen precies hetzelfde resultaat teweeg kan brengen. Ontdek zelf wat het beste voor jou werkt.

 Een massage

Een ideale manier van het wegwerken van hoofdpijn zou kunnen zijn als je iemand kunt vragen om je een massage te geven. Hierbij kun je je volledig ontspannen en hoef je heel even geen inspanning te leveren. Als je geen massage kunt krijgen, dan zijn er een aantal zeer eenvoudige manieren om je bloedsomloop te verbeteren en je spieren te laten ontspannen.

Breng wat eucalyptusolie, amandelolie of kokosolie aan op je slapen en je voorhoofd en voer met je wijs- en middelvinger een zachte massage uit. Je moet een beetje druk uitoefenen om de bloedcirculatie te stimuleren, maar zorg er wel voor dat je jezelf geen pijn doet. De massage zal, vooral wanneer iemand anders je de massage geeft, een ontspannende ervaring zijn, die je zal helpen om de pijn op een zachte manier te verlichten.

In plaats van etherische oliën kun je voor de massage ook wat koud water gebruiken. De lage temperatuur zal bovendien de bloedvaten vernauwen en de stroom van het bloed naar je hoofd vertragen. Op die manier zul je de druk, die extra ongemak veroorzaakt en waardoor je pijn krijgt, verminderen.

Doe oefeningen

Is het doen van uitoefeningen, als je hoofdpijn hebt, laat staan migraine, wel het laatste wat je wilt doen? Dat is volkomen begrijpelijk, maar als je ondanks de pijn toch wat aerobische oefeningen kunt doen of zelfs een stevige wandeling kunt maken, is het verstandig om te proberen om dat te doen.

Het doen van oefeningen kan je helpen bij het verbeteren van de bloedsomloop en kan meteen voor verlichting van je pijn zorgen. Het verbetert dus de bloedcirculatie in het hele lichaam, waardoor de bloedstroom naar je hoofd minder wordt. Het is ook een geweldige manier om je stress te verminderen en je geest te verruimen. Soms kan de pijn weggaan als je gewoon stopt met je zorgen te maken of als je je zinnen even kunt verzetten.

Cafeïne

Terwijl het drinken van grote hoeveelheden koffie een dehydraterend effect zou kunnen hebben en hoofdpijn en migraine zou kunnen veroorzaken, kan een kleine hoeveelheid koffie je daadwerkelijk helpen om het probleem op te lossen. Probeer een klein kopje koffie (maar vermijd espresso en ga in plaats daarvan voor een kleine latte) of een kopje thee te drinken.

Vermijd alle soorten energiedranken omdat hun niveau van cafeïne veel te hoog is om ze voor dit doel te gebruiken. Je moet een belangrijk ding niet vergeten: cafeïne kan je helpen om een migraine te verminderen maar dan alleen als het niet in de eerste plaats de oorzaak was. Als je denkt dat je hoofdpijn werd veroorzaakt door een overmatige inname van cafeïne, moet je verdere consumpties vermijden totdat alle symptomen zijn verdwenen.

Tot slot...

Terwijl de meeste hoofdpijn net zo snel als dat het opkwam weer kan verdwijnen en relatief eenvoudig te behandelen is met een aantal huismiddeltjes of pijnstillers die je zonder recept kunt kopen, is het zeer belangrijk dat je, in het geval van terugkerende pijn, goed naar je lichaam luistert. Geen enkel medicijn, zelfs paracetamol of ibuprofen, mag zonder medische consultatie niet langer dan tien dagen worden gebruikt.

Als je voldoende drinkt, voldoende slaap krijgt en stress vermijdt en toch merkt dat de hoofdpijn blijft terugkomen, moet je ervoor zorgen dat je een afspraak met je dokter maakt zodat die een aantal onderzoeken kan doen. Ook al ben je misschien gewend geraakt aan je hoofdpijn, dan is het belangrijk te weten dat er vele mogelijke oplossingen zijn om van de hoofdpijn of migraine af te komen, of dit in ieder geval te verlagen.

Bronnen

home-remedies.wonderhowto.com/how-to/10-ways-get-rid-migraine-fast-without-any-medicine-0163408/

www.webmd.com/migraines-headaches/5-ways-to-get-rid-of-headache

www.howtogetridofaheadachetips.com/best-14-steps-how-to-get-rid-of-a-migraine-fast/

draxe.com/natural-headache-remedies-relief/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hallo Tinie,

   Als Tramedol goed voor je werkt, mag je dat zeker gebruiken! Let wel op dat pijnstillers niet altijd even goed zijn voor de gezondheid, dus bij twijfel altijd even langs de huisarts gaan.

   Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

221 Shares
Tweet
Pin221
Share