Psoriasis

Laatste Update: 29 april 2023

Een nieuwe shampoo tegen psoriasis op de hoofdhuid

Mensen die last hebben van psoriasis van de hoofdhuid hebben jarenlang hun toevlucht moeten zoeken bij teershampoo. Deze shampoo ruikt niet alleen vervelend (ook na het wassen van het haar) maar wanneer je gebruikt maakt van deze shampoo heb je een iets een verhoogde kans op huidkanker (1).

Het is dan ook niet raar dat veel patiënten ervoor kiezen om geen teershampoo te gebruiken, en de psoriasisplekken voor lief nemen. Gelukkig lijkt er nu een alternatief gevonden te zijn in de vorm van een nieuwe shampoo met het actieve bestanddeel clobetasol propionaat.

Clobatesol propionaat vs teershampoo

Clobatesol propionaat is een zogenaamde corticosteroïde, of bijnierschorshormoon. Het is al langer verkrijgbaar als crème en gel voor het behandelen van huidziekten zoals psoriasis en eczeem(2), maar een recent onderzoek heeft aangetoond dat het ook als shampoo goed werkt.

Voor het onderzoek werden 162 proefpersonen met psoriasis op de hoofdhuid verdeeld in twee groepen. De ene groep gebruikte teershampoo, en de andere groep de nieuwe shampoo met clobetasol propionaat.

Na vier weken werd het effect van beide shampoos bekeken. Het bleek dat bij de patiënten die de nieuwe shampoo gebruikt hadden een grote verbetering van de psoriasis zichtbaar was. Bovendien gaven de proefpersonen uit deze groep aan dat de shampoo veel beter rook en makkelijker was in het gebruik dan de teershampoo (3).

Clobex shampoo

Clobex shampoo

De nieuwe shampoo is in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Clobex. Om de uiterlijke verschijnselen van de psoriasis te verminderen moet dit product elke dag gebruikt worden.

Let wel op: Het mag niet langer dan 4 weken achterelkaar worden gebruikt!

Na het wassen met de clobetasol propionaat shampoo kun je je haar nog een keer wassen met een gewone shampoo, maar het hoeft niet. Uiteraard moet je na het gebruik van de shampoo ook je handen goed wassen, net zoals met andere corticosteroïden. De shampoo is niet geschikt voor kinderen onder de 18 jaar, en mag ook niet gebruikt worden door zwangere vrouwen.

Mogelijke bijwerkingen

Omdat de shampoo vrij nieuw is zijn er nog niet zo heel veel tests gedaan, maar er is natuurlijk wel gekeken naar de mogelijke bijwerkingen. Een irritatie van de huid, bijvoorbeeld een branderig gevoel, bleek de meest voorkomende bijwerking te zijn. Sommige mensen die naast psoriasis ook last van acne hadden zagen dat die acne verergerde onder het gebruik van de shampoo. Tenslotte kreeg een klein deel van de proefpersonen last van hoofdpijn toen ze de Clobex shampoo gebruikten.

Zoals altijd, voor sommige mensen zal het werken, andere mensen hebben er geen baat bij! Dit is onderling verschillend.

Conclusie

Al met al goed nieuws voor psoriasispatiënten. Want het blijkt dat ze zich vaak juist schamen voor  psoriasisplekken op de hoofdhuid omdat ze daar zo goed zichtbaar zijn. Dat levert ook een drempel op om naar de kapper te gaan. Met de nieuwe shampoo kan de psoriasis van de hoofdhuid beter in toom gehouden worden, en hoeft een bezoekje naar de kapper niet meer zo'n probleem te zijn.

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962280800752
 2. https://link.springer.com/article/10.2165/11311020-000000000-00000
 3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09546630500515701

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mijn zoon heeft psoriasis op zijn hoofdhuid.
  Wat wij altijd doen is om de zoveel dagen, weken, ligt eraan hoe erg hij er op dat moment last van heeft, zijn hoofdhuis insmeren met olie ( babyolie) een tijdje in laten trekken desnoods een hele nacht. Daarna voorzichtig kammen met een luizenkam. Zo halen we de schilfers, korstjes weg.

 2. Ik had jarenlang veel last van psoriasis op de hoofdhuid. Veel teerzalf etc gebruikt zonder goed resultaat. Na enkele jaren schreef een nieuw geraadpleegde huidarts mij Denorex voor. Heerlijk verfrissend voelde het aan door de menthol. Van de teerlucht was weinig tot niets te merken. Na ongeveer 10 maal gebruik in een periode van een jaar heb ik het nu al twee jaar niet meer nodig gehad en mijn hoofdhuid is gaaf.

 3. Ojaja, teershampoo zou kanker kunnen veroorzaken? Welnee, het is gezuiverde teer en niet te vergelijken met teer in sigaretterook.
  Vervolgens komt u aanzetten met shampoo op basis van bijnierschildhormoon.
  DAT is pas gevaarlijk, lees uw eigen raadgevingen nog maar eens door.
  Foei toch om die rommel aan te prijzen!
  M.Ladan

  1. Hallo,

   Het gebruik van teershampoo, of soortgelijke producten, is nog niet voldoende onderzocht. Mijn instelling is bij dit soort producten: Zolang (nog) niet het tegendeel bewezen is, neem ik het risico niet. Vooralsnog ga ik dus uit van een verhoogde kans op huidkanker als je dit product, of soortgelijke teerproducten, gedurende langere tijd gebruikt.
   Ik neem geen risico's totdat het tegendeel bewezen is!

   Groet,
   Jack

 4. Waar kan je denorex krijgen? Ik heb namelijk vreselijke plakkaten op mijn hoofduitvoerder, en ik word er gek van!!!

  1. Ikzelf heb psoriasis jarenlang gehad en heb een licht behandeling gekregen 2 uur voordat ik in de zonnetunnel een soort van zonnebank ging wat 2 tabletten meladinine en begon met 10 seconden en na 3 maanden eindigde met 10 minuten was ik er helemaal van af .maar na verloop van tijd kwam het terug. Toen kreeg ik van mijn arts dermovate lotion voor mijn hoofd en locosalen zalf voor de huid SUPER ik heb er geen last meer van . Ik denk 1a2x per jaar iets smeren verder niks. Hou er rekening mee dat stress de grootste oorzaak is van psoriasis.

 5. Sinds deze zomer gebruik ik 1 tot 2 keer per week clobex shampoo en ben blij verrast dat de psoriasis op mijn hoofdhuid zo goed als weg is.
  Na jarenlang gebruik van veel verschillende middelen is dit voor het eerst bij mij effectief. De shampoo is ook prettig in gebruik, ik heb nog geen bijwerkingen ondervonden. Zou graag willen weten of de waarschuwing - niet langer dan 4 weken- alleen van toepassing is bij dagelijks gebruik

  1. Hallo Ine,

   Wat zal dat een heerlijk gevoel zijn!! Fantastisch!
   De waarschuwing die jij bedoelt is voor regelmatig gebruik, en 1 a 2 x per week valt daar ook onder. De bijsluiter is hier heel duidelijk in, dus niet langer dan 4 weken gebruiken. Bespreek de resultaten van het gebruik altijd met je behandelend arts, ook als je eerder stopt of als je eventueel door wilt gaan. Je arts kan beoordelen of dit verstandig is of niet.
   Overigens is het wel heel erg fijn voor je dat er helemaal geen bijwerkingen optreden.

   Succes,
   Jack

 6. Laatste keer dat ik een middel met corticosteroïden tegen psoriasis op mijn hoofdhuid hebt gebruikt, kreeg ik een vlek midden in mijn linkeroog en kon ik naar het oogziekenhuis voor behandeling. Dit is een bekende bijwerking van corticosteroïden werd mij daar verteld. Pas dus op als je overgevoelig bent voor corticosteroïden. Helaas weet je dat alleen niet altijd van te voren..

 7. Volgens mijn dermatolooog (ik heb het specifiek gevraagd) mag je Clobex langer dan 4 weken gebruiken. De actieve bestanddelen zouden volgens haar zeker niet verdwenen zijn. Ik gebruik Clobex wel slechts 1 à 2 maal per week (afwisselend met Dovobet Gel).

 8. Gebruik sinds 4 weken Clobex shampoo (voorgeschreven door dermatoloog) en heb sindsdien veel minder last van psoriasis op mijn achterhoofd. Helaas is op dit moment de shampoo volgens mijn apotheek in heerl Nederland niet verkrijgbaar.
  Voorheen gedurende 1,5 jaar Denorex shampoo op voorschrift van de dermatoloog gebruikt zonder echt e verbetering.
  Hoop dat de Clobex shampoo weer snel verkrijgbaar is,

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share