Diabetes Algemeen

Laatste Update: 30 mei 2014

Diabetes en roken

Roken en diabetes gaan niet samen

Als je roker bent, wordt je er iedere dag weer mee geconfronteerd: De griezelige afbeeldingen op het pakje sigaretten of tabak. Juist, dat roken heel slecht is voor je gezondheid weten we allemaal wel, dat is beslist geen geheim en is ook niet over te discussiëren. Maar waarom toch nog steeds ruim 25% van de Nederlanders rookt, is daarom een raadsel. Ok, het is verslavend, maar dan nog heb je zelf de keuze om te stoppen. Ok, tot zover de anti-roken campagne.

Op het moment dat je diabetes hebt, krijg je meestal te maken allerlei kwaaltjes en neveneffecten. Vaak is hier geen ontkomen aan en leer je daar mee te leven. Maar als je, naast de suikerziekte, ook nog eens rookt, worden al die neveneffecten nog eens extra uitvergroot. Roken is sowieso niet goed, maar als je diabetes hebt zorgt roken er voor dat alles nog een graadje erger wordt, dat de effecten elkaar versterken.

In dit artikel ga ik je laten zien wat ik hiermee bedoel.

Wat gebeurt er als je rookt?

Een sigaret, of een shagje, bevat drie belangrijke zaken die heel slecht zijn voor je lichaam: Teer, koolmonoxide en nicotine. We beperken ons even tot deze drie. Voor die andere ruim 4000 stofjes hebben we niet genoeg plaats. Het is genoeg om te weten dat ruim 40 van die andere stofjes bewezen kankerverwekkend zijn. Dat moet genoeg zijn voor nu.

Nicotine
De nicotine die in de sigaret verwerkt zit, komt in je longen op het moment dat je inhaleert. Het wordt door de longen opgenomen en komt uiteindelijk in je bloedbaan terecht waardoor je hart sneller gaat slaan en harder gaat pompen. Door deze onnodige overactiviteit van je hart wordt je snel(ler) moe. Maar voor de fabrikanten heeft nicotine nog een véél belangrijkere functie: Het is de stof in de sigaret die verslavend werkt. Na ruim een kwartier wil je de volgende sigaret…Je dénkt dat je het nodig hebt.

Koolmonoxide
Koolmonoxide kennen we allemaal van de uitlaatgassen van auto’s. Het is een giftige stof die via je longen in je bloed terecht komt. Normaal zit er veel zuurstof in het bloed, maar doordat je koolmonoxide inademt door het roken, verdwijnt een deel van deze zuurstof en wordt het vervangen door koolmonoxide. Het gevolg kan zijn dat de aderen waardoor het bloed stroomt, verstopt raken. Het feit dat je bloed minder zuurstof bevat, is ook de reden voor een slechtere conditie en uithoudingsvermogen: Je krijgt gewoon niet genoeg zuurstof op de plaatsen waar het nodig is als je bijvoorbeeld aan het joggen bent.

Teer
We rijden er iedere dag overheen. Stel je voor dat je datzelfde teer van de snelweg in je lichaam krijgt: Ondanks dat de teer uit een sigaret niet direct zichtbaar is, en het maar in hele kleine hoeveelheden in je longen komt, blijft dit in je longen achter zonder dat het opgenomen of afgevoerd wordt door je lichaam. Langzaam maar zeker zullen de longblaasjes verstopt raken door het teer waardoor zuurstofopname steeds moeilijker wordt.

Heb je moeite om te stoppen met roken:
"Stoppen met roken deel 1"

Roken als je diabetes hebt

Als je suikerziekte hebt, is je hele systeem in de war. Je hebt niet alleen te maken met je bloedsuikerspiegel en je insuline, maar het gaat veel stappen verder. Diabetes is een serieuze aanslag op je algehele gezondheid wat resulteert in allerlei kleine en grote kwaaltjes en ongemakken. Denk hierbij maar eens aan het effect op de ogen, de beschadigingen van je zenuwen en bloedvaten, problemen met je gewrichten en erectieproblemen. Allemaal zaken die je dagelijkse leven behoorlijk kunnen beïnvloeden, in de war kunnen schoppen.

En als je dan ook nog eens rookt, dan worden al deze ongemakken nog eens extra versterkt: Kleine kwaaltjes worden ineens grote kwaaltjes. Het is een kwestie van optellen: De beschadigingen door de diabetes optellen bij de beschadigingen die je je lichaam aandoet als rookt.

Laten we alle mogelijke neveneffecten van diabetes even op een rijtje zetten, samen met de effecten van roken hierop:

 1. Zenuwschade

Als je diabetes hebt wat lastig te reguleren is, waardoor de bloedsuikerspiegel heel vaak té hoog is, kan het lichaam forse zenuwschade oplopen. In de medische wereld noemen ze dat Neuropathie. Maar niet alleen diabetes verhoogt de kans op deze zenuwschade, maar rokers hebben dit neveneffect ook. Tel dit bij elkaar op, en je hebt dubbele schade waarbij het uiteindelijke resultaat veel erger zal zijn. Roken beschadigt overigens ook de bloedvaten, welke voor de zenuwen letterlijk van levensbelang zijn.  Het zenuwstelsel doet veel werk in je lichaam, waardoor een beschadiging hiervan nog verdergaande gevolgen kan hebben: maag- en darmklachten, minder spierkracht in de benen, veel zweten, gevoelloosheid in handen en voeten, tintelingen en in het algemeen pijn.

 1. Beschadiging van de ogen

Suikerziekte heeft als gevolg voor de ogen dat de kleine bloedvaatjes hierin beschadigen, waardoor littekenweefsel en bloedinkjes ontstaan. De nieuwe bloedvaatjes die daarna vaak ontstaan zijn nog zo zwak dat ze vrijwel direct weer kapot gaan. Dit alles zorgt er voor dat op termijn de kwaliteit van de ogen achteruit zal gaan. Indien hier niet op gereageerd wordt door een juiste behandeling, kan er zelfs blindheid optreden. Als je dan ook nog eens een roker bent, gaat dit proces veel sneller. Roken veroorzaakt namelijk ook beschadiging van de bloedvaten. Problemen met de ogen zullen dus ernstiger zijn of sneller verlopen.

 1. Gewrichtsproblemen

Diabetespatiënten krijgen in veel gevallen ook te maken met gewrichtsproblemen. De gewrichten worden minder soepel waardoor ze vaak slechter kunnen bewegen. Heel direct is dit dan te merken aan een gebrek aan fijne motoriek in de handen. Maar ook fietsen, lopen en traplopen gaat slechter. Roken zorgt er voor dat al deze problemen alleen maar erger worden.

 1. Erectieproblemen

Wist je dat ongeveer 50% van de mannelijke diabetespatiënten last hebben van erectieproblemen? Dit is een gevolg van de problemen met de zenuwen (zoals omschreven in het eerste punt) en problemen met de bloedvaten. Ook roken heeft hier invloed op, waardoor de erectieproblemen alleen maar eerder plaats zullen vinden, en uiteindelijk ook erger zullen zijn. Gezond leven, niet roken en een bloedsuikerspiegel die in balans is, zorgt er voor dat de kans op erectieproblemen stukken kleiner zal zijn. Ook zijn deze klachten dan beter te behandelen.

 1. Slechte genezing van wonden

Een veel voorkomend neveneffect bij diabetespatiënten is het onvermogen om snel en efficiënt wonden te genezen. Ook is er vaker sprake van ontstekingen die ook nog eens heel slecht kunnen genezen. Dit resulteert soms in het moeten amputeren van een teen, een vinger, of zelfs een been of een voet. Door te roken worden de kleine bloedvaten beschadigt, waardoor er over het algemeen minder bloed, en dus minder zuurstof, vervoerd kan worden. Wonden genezen daardoor nog slechter omdat er niet voldoende nieuwe energie ter plekke voorhanden is.

 1. Hart- en vaatziekten

Diabetespatiënten hebben sowieso al een dubbele kans op het krijgen van hart- en vaatziektes. Het mag duidelijk zijn dat deze kans alleen maar groter wordt als je dan ook nog eens rookt. Door het roken gaat je hart namelijk sneller kloppen, gaat je bloeddruk omhoog en komen er ongezonde vetten en cholesterol in je bloedbaan terecht. Dit alles kan leiden tot aderverkalking met mogelijk een herseninfarct of een hartinfarct tot gevolg. Als ‘extraatje’ zorgt roken ook nog eens voor minder weerstand, waardoor de kans dat je komt te overlijden aan een infarct ook nog eens groter wordt. Daarnaast zorgt roken er voor dat het bloed minder HDL-cholesterol (de goede cholesterol) kan opnemen waardoor de bloedvaten eerder beschadigt raken.

 1. Nierproblemen

Het hebben van diabetes kan zorgen voor cysten of ontstekingen in de nieren. Roken zorgt er voor dat deze kans alleen maar groter wordt. Ook als je al een probleem hebt met je nieren, zorgt roken er voor dat het alleen maar erger wordt, met name door het feit dat roken de bloedsuikerspiegel verhoogt. Het gevolg van nierproblemen mag duidelijk zijn: Door een slechte nierfunctie worden de afvalstoffen en het water minder goed verwijderd uit je lichaam waardoor er eiwitten en bloed in de urine terecht kan komen.

 1. Bloedsuikerspiegel

We hebben het al een paar keer gemeld: Roken zorgt er voor dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Onnodig te zeggen dat dit niet goed is voor diabetespatiënten die toch al problemen hebben om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Door het roken gaat het lichaam nog slechter op de insuline reageren dan het al deed met de diabetes type 2. Resultaat is onvermijdelijk dat de bloedsuikerspiegel zal gaan stijgen, of dat je meer insuline zal moeten spuiten.

Aanbeveling

Stoppen met roken is een verstandige keuze, of je nu diabetes hebt of niet. Je longen worden gezonder, je voelt je fitter en je proeft veel beter. Daarnaast spaar je ook een flink kapitaal uit, wat je kunt besteden aan leukere dingen.

Diabetespatiënt zijn heb je niet voor gekozen, daar kun je ook niet voor kiezen. Maar roker zijn is een keuze waar je, hoe moeilijk dat waarschijnlijk ook zal zijn, mee kunt stoppen. Kies voor je gezondheid!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik ben ruim 4 weken geleden gestopt met roken en heb nog nooit zulke hoge bloedsuiker waardes gehad.
  Stabiliseert dat nog? Heb van meer stoppers gelezen dat de waardes enorm gestegen zijn nadat ze gestopt waren. Hoe kan dit en wat kan je ertegen doen?

 2. vooral boek downloaden maar het gaat in de vraag over suikers die de pan uitrijzen... Dat is heel herkenbaar,roken levert zeker ondanks alles iets dat de suikerspiegel laag houdt, dat lees je op meerdere plaatsen en niemand heeft er een goed verhaal bij. Of het stress is van niet roken, of andersom het kalmerende van de handeling (in mijn geval zeer plausibel, mis mijn rustmomentjes) of (bio)chemisch, hormonaal of wat. ben benieuwd waar Marion nu staat. Ik heb helaas een terugval in het niet roken gehad en zit weer aan begin van stoppen met hoge spiegels en ja tijdens roken, zelfs inclusief stress waren ze beter...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

21 Shares
Tweet
Pin1
Share20