Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 6 oktober 2014

Een super-thee: Yerba Maté

Yerba Maté

Als je een beetje thee-liefhebber bent, dan weet je dat er onnoemlijk veel theesoorten zijn. De één nog beter dan de ander, zowel in smaak als de voordelen voor je gezondheid die thee met zich mee kan brengen. Vandaag wil ik je graag informeren over een thee die minder bekend is, maar wel een hoop gezondheidsvoordelen kent. Daarnaast heeft de thee een lange traditie zowel in het sociale aspect als in de manier van zetten en drinken. Leuk en origineel om je gasten hier eens mee te verwennen!

Als we het over bijzondere kruiden hebben, dan is Zuid-Amerika dé aangewezen plaats om deze te vinden. Al eeuwen lang worden geneeskrachtige planten gebruikt door oude volksstammen, zowel voor verwerking in de voeding als voor medicinaal gebruik. Het grootste deel van de kennis die de geïsoleerd levende volken opgebouwd hebben, verlaat de landsgrenzen. Voor de Farmaceutische industrie is het niet interessant, en in sommige gevallen zelfs bedreigend, en de ‘normale’ mens zoals jij en ik moeten er al toevallig iets over lezen of er zelf geweest zijn. Met name dit laatste is helaas niet voor iedereen weggelegd.

Eén van de planten die wél de wereld bereikt heeft is bijvoorbeeld Stevia, het natuurlijke zoetmiddel wat meer en meer gebruikt wordt als alternatief voor de geraffineerde suikers waar we ons nu helemaal mee volproppen. Een ander voorbeeld is de Yerba Maté Thee welke nog weinig bekendheid geniet. Via een kennis kwam ik hiermee in aanraking, en het prikkelde mijn nieuwsgierigheid.

De oorsprong van Yerba Maté thee

De thee wordt traditioneel gemaakt van de gedroogde blaadjes en takjes van de Ilex Paraguariensis, een boom die alléén in Zuid-Amerika voorkomt en behoort tot de familie van de hulstbomen. Om preciezer te zijn: De boom komt voor in het noorden van Argentinië, het zuiden van Brazilië en in Paraguay. De boom, ook wel de Matéplant genoemd, heeft een donkergroen blad, een grijze gladde stam, en kan wel 10 meter hoog worden. Overigens is dit laatste een uitzondering, want ter plekke wordt er zoveel van deze thee gedronken, dat door het constant afknippen van de twijgjes de bomen gewoon struiken blijven.

Het hele oogstproces en het verwerken van de oogst, is voor het grootste deel een handmatig proces.

Bekijk deze video maar eens:

"Oogstproces Yerba Maté

Deze thee is de nationale drank van Argentinië, maar wordt ook heel veel gedronken in het zuiden van Brazilië en de omringende landen.

Van oorsprong komt de Yerba Maté thee bij het Guarani-volk vandaan, een volksstam die tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat. De volksstam telt 40.000 leden, waarvan het overgrote deel in het zuiden van Brazilië woont.

Het drinken van de Yerba Maté Thee is volgens traditie vooral een sociale aangelegenheid, net zoals wij koffie drinken bij vrienden, zo zitten de leden van de volksstam gezamenlijk rond het kampvuur, waarbij de Yerba Maté thee gedronken wordt. De Maté een beker gemaakt van een kalebas, met de Yerba Maté Thee gaat rond en iedereen drinkt steeds een slokje thee middels een soort rietje, de Bombilla.

Net zoals in de Japanse en de Chinese traditie het theezetten een ceremonie is, kennen ze dat met Yerba Maté thee ook. Hoewel het met minder franje omgeven is, kennen ze daar wel een aantal strenge regels voor. Hier kom ik later op terug als ik je ga vertellen hoe je op een traditionele manier Yerba Maté Thee moet zetten en drinken.

De smaak van de thee is bitterzoet. Afhankelijk van de kwaliteit en de oorsprong van de bladeren en de twijgjes, kan de zoete smaak, of de bittere smaak, in meer of mindere mate overheersen.

Yerba Maté en je gezondheid

Deze bijzondere theesoort wordt heel vaak aangeboden als vervanger voor koffie, aangezien Yerba Maté ook cafeïne bevat. Nog sterker, de thee bevat zelfs meer cafeïne dan de gemiddelde koffieboon. Maar qua voedingsstoffen is de Yerba Maté veel rijker. Het bevat een indrukwekkende lijst met voedingsstoffen, in hoge concentraties:

Daarnaast bevat de thee ook nog Vitamine A, Vitamine C, Vitamine E, Vitamine K, Vitamine B2, Vitamine B1 en Caroteen.

Op het gebied van antioxidanten is Yerba Maté een absolute topper: De hoeveelheid is groter dan die van Groene Thee!

In Zuid-Amerika wordt de thee geroemd om de stimulatie van het immuunsysteem, het ontgiften van het lichaam, versterking van het zenuwstelsel en het zou verouderingsverschijnselen tegengaan. Laten we al deze geclaimde gezondheidsvoordelen even op een rijtje zetten:

 • Verlaagd risico op het krijgen van Diabetes
 • Stimulans van het maagdarmkanaal en de spijsvertering in het algemeen
 • Je gaat beter slapen
 • Werkt stress-verlagend
 • De nieren worden schoongespoeld, dus helpt bij het zuiveren en ontgiften van het bloed
 • Ouderdomsverschijnselen worden uitgesteld
 • Zorgt dat je humeur beter wordt
 • Je kunt je beter concentreren.
 • Zorgt dat je hongergevoel sneller verdwijnt en helpt dus bij het afvallen.
 • De thee is in staat om vet af te breken, en past dus in een afval-dieet.
 • Geeft lichaam en geest een verfrissend gevoel
 • Zorgt voor een betere conditie
 • Je weerstand wordt beter
 • Het zenuwstelsel wordt versterkt
 • In het geval van Reuma, zorgt de thee voor verlichting van de pijn
 • Door de stimulatie van de spijsvertering, gaan je darmen regelmatiger werken
 • Door de cafeïne is het een oppepper: Minder snel vermoeid en méér energie.

Maar naast al deze voordelen voor je gezondheid, is het ook gewoon leuk om Yerba Maté Thee te zetten en te drinken, alleen of met vrienden en familie.

Het drinken van Yerba Maté

Hoewel de thee natuurlijk ook op de Nederlandse manier gezet en gedronken kan worden, dus gezet met een thee-ei of zeefje, en gewoon uit een glas, is het natuurlijk veel leuker om deze thee op de traditionele manier te zetten en te drinken. Hiervoor heb je een Maté nodig. Dit is in basis een uitgeholde kalebas die als beker wordt gebruikt. Deze Maté kan erg eenvoudig zijn, maar kan ook rijkelijk versierd zijn met pootjes, mooi snijwerk en andere leuke en luxe bewerkingen.

Daarnaast heb je een Bombilla nodig. Dit is een metalen rietje met aan de onderzijde een klein zeefje. Dit is noodzakelijk, omdat de thee in het water blijft drijven. Zonder rietje de thee drinken, zou er voor zorgen dat je alléén maar blaadjes en twijgjes zit te happen.

Yerba Maté maken, op de traditionele manier

Om Yerba Maté op de traditionele manier te zetten en te drinken, heb je wel een beetje geduld nodig, maar het is vooral erg leuk om te doen.

Volgens de traditie moet de Maté voor tweederde gevuld worden met de Yerba Maté Theeblaadjes en twijgjes. Daarna wordt er een opening in de thee gemaakt, wat op verschillende manieren kan, waar het water ingegoten kan worden. Let er wel op dat het water de 75 graden niet passeert, want anders worden de belangrijke voedingsstoffen in de thee direct al beschadigt. Laat het geheel even tot rust komen en begin te drinken via de Bombilla, het rietje. Als het vocht opgedronken is, kan de Maté weer opnieuw gevuld worden met water. Dit kan wel tot 10 keer.

De functie van het rietje, de Bombilla, mag duidelijk zijn. Je hebt in principe alleen maar theeblaadjes en twijgjes in je Maté, aangevuld met een beetje water. Om alléén de thee te kunnen drinken heb je dus het rietje met het zeefje nodig.

Wil je eens zien hoe een goede Yerba Maté Thee gezet wordt? Bekijk dan even dit Engelstalige filmpje van YouTube:

Hoe zet je Yerba Maté

Yerba Maté zetten met een thee-ei of een zeefje

Natuurlijk kun je de Yerba Maté Thee ook op de Nederlandse manier zetten, met behulp van een thee-ei of een theezeefje. Let hierbij wel op de temperatuur van het water. Net als met gewone thee mag de temperatuur van het water niet boven de 75 graden komen. Té warm water zal alle voedingsstoffen beschadigen, waardoor de voordelen voor je gezondheid volledig teniet gedaan worden.

Waar kun je Yerba Maté kopen?

De Yerba Maté Thee kun je ook prima via het internet bestellen. Het is geen dure thee, hoewel dit natuurlijk wel van de kwaliteit afhangt. De thee kun je puur bestellen, maar ook met verschillende smaakjes. Er is zelfs een glutenvrije Yerba Maté verkrijgbaar.

Tot Slot…

Of de Yerba Maté Thee inderdaad zo vreselijk gezond is als beweerd wordt, zal moeten blijken. Maar het feit blijft wel dat de thee boordevol antioxidanten zit. Zelfs méér dan in Groene thee. Dus kan het helemaal geen kwaad om het in ieder geval eens te proberen. En als je het lekker vindt, koop er dan een originele Maté en een Bombilla bij.

Zijn er meer mensen die ervaring hebben met Yerba Maté? Een reactie wordt heel erg op prijs gesteld!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik ben in 2011 met vakantie naar Zuid-Amerika geweest, Argentinië, Chili en Brazilië. Daar in het grensgebied tussen Argentinië en Brazilië heb ik voor het eerst kennis mogen maken met de Yerba Maté Thee en dat was zeker niet onplezierig.
  Sindsdien alleen nog een enkele keer gedronken na bijvoorbeeld een etentje in een Argentijns restaurant.
  Ik ben beslist geen liefhebber van 'onze' thee hier met allerlei kunstmatige vruchtensmaakjes, maar hou meer van het pure product met de echte natuursmaak, en dan zit je met Yerba Maté thee voor wat mijn persoonlijke smaak aangaat prima. Als het inderdaad al deze gezondheidsvoordelen biedt dan ga ik nu zeker proberen zelf op originele wijze deze thee te bereiden.
  Informatief artikel, en zeker het proberen waard wat mij betreft.
  -Teus-

  1. Hallo Wilma,

   Maximale hoeveelheden zijn bij mij niet bekend. Dit verschilt van persoon tot persoon. Maar in principe is dit gewoon veilig. Wel moet ik opmerken dat mensen met een hoge bloeddruk, maagzweren of hart- en vaatziektes even moeten overleggen met de huisarts.
   Als je bijvoorbeeld misselijk wordt na het dagelijks drinken van 2 liter, verminder dan de hoeveelheid en bouw het langzamer op. Altijd naar je lichaam luisteren!

   Succes!
   Jack

   1. Ik heb onlangs toevallig gehoord over Yerba thee op televisie toen ik voorbij de dr Oz show zapte...daar werd aangeraden niet meer dan 4 kopjes per dag te drinken. Ik hoop deze thee zo snel mogelijk uit te proberen en hopelijk ergens te kopen in België Oost-Vlaanderen. Grtz Gino

 2. Jarenlang zijn wij reeds bekend met Yerba mate, we kregen ieder jaar gasten uit Zuid Amerika , ivm een prof.dansfestival, zij dronken dit uit een soort thermosfles, kunnen wij ook zoiets bestellen of zijn ze te koop in de winkel? Wij gaan er zeker mee door, we zijn 2 dagen bezig en we voelen ons goed, wel vragen we ons af hoeveel je ervan mag drinken, al ik namelijk teveel drink(2 liter) wordt ik ietwat misselijk.
  vriendelijke groeten ;Wilma Becker

 3. Ik drink nu ruim een jaar Yerba Maté, nadat ik hierover op internet gelezen heb wat mijn interesse wekte.

  Ik wissel diverse merken en soorten af en vind het telkens weer een geweldig lekkere natuurlijke smaak. Bovendien krijg ik zo niet de kans om uitgekeken te raken op een smaak. Daarnaast bevat het uiteraard erg veel vitamines, mineralen en andere gezonde stoffen waaronder veel anti-oxidanten. Zie ook de vele onafhankelijke websites die hierover berichten.

  Het o zo belangrijke sociale aspect heb ik tot nu toe echter nog niet mogen ervaren, omdat niet iedereen van de smaak houdt. Wellicht komt dat nog en anders zit er niets anders op dan een bezoekje aan Z-Amerika te brengen.

  Ik maak het niet traditioneel of met een thee-ei/zeefje, zoals het artikel vermeld, maar in een cafetière of in ander mooi Nederlands gesproken, een French press. Volgens mij is dat ook de gebruikelijke manier in Nederland.

  Voor de twijfelaars zou ik zeggen, probeer het eens!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

28 Shares
Tweet
Pin
Share28