Hart- en vaatziekten

Laatste Update: 23 februari 2016

Hartkloppingen - oorzaken en behandeling

Hartkloppingen - oorzaken en behandelinghartkloppingen

Lig jij wel eens ’s nachts in bed en begint je hart fanatiek te kloppen of slaat zelfs een slag over? Iedereen heeft er wel eens last van.

Overkomt het jou echter regelmatig, dan is het misschien tijd om de oorzaak te laten controleren.

Hartkloppingen kunnen je soms het gevoel geven dat je hart er elk moment mee stopt. Natuurlijk is dit niet zo, toch is het een angstig gevoel en kan bij sommigen zelfs tot een paniekaanval leiden.

Komt het echter voor, dan is het juist belangrijk om zo rustig mogelijk te blijven, zodat je hart de kans krijgt om zich te herstellen.

Meestal is er ook helemaal niets ernstigs aan de hand en worden hartkloppingen alleen veroorzaakt door bijvoorbeeld te veel koffie of alcohol. In dit artikel neem ik met je door wat hartkloppingen precies zijn, wat de mogelijk oorzaken kunnen zijn en hoe dit fenomeen behandelt wordt.

Laten we beginnen...

Wat zijn hartkloppingen eigenlijk?

Hartkloppingen geven je het gevoel dat je hart te hard en te vlug klopt, een hartslag overslaat, of trilt. Je kunt hartkloppingen merken in je borstkas, hals of nek.

Dit fenomeen kan behoorlijk vervelend en eng zijn. Meestal zijn ze echter niet erg en gaan vaak vanzelf weer over. Hartkloppingen kunnen wel met stress en angst verbonden zijn of veroorzaakt worden door genotsmiddelen zoals cafeïne, nicotine of alcohol. Hartkloppingen kunnen zich ook voordoen tijdens de zwangerschap.

In sommige gevallen kan dit een teken zijn van een hartaandoening. Als je dus vaak hartkloppingen hebt, kun je voor de zekerheid beter even naar de dokter gaan. Ga zeker naar een dokter wanneer je ook last hebt van kortademigheid, duizeligheid, borstpijn en flauwvallen.

Nadat je medische geschiedenis is doorgenomen en de dokter je heeft onderzocht kan je dokter een beter zicht krijgen op de onderliggende oorzaken. Als er een oorzaak wordt gevonden kan de juiste behandeling ervoor zorgen dat je hartkloppingen verdwijnen. Wel is het zo dat je dokter alleen maatregelen neemt indien er ook echt sprake is van een aandoening. Het kan namelijk ook zo zijn dat je last hebt van ongevaarlijke hartkloppingen die worden veroorzaakt door je levensstijl.

Als er geen onderliggende oorzaak wordt gevonden dan zullen dus aanpassingen van je levensstijl, met inbegrip van het verminderen van je stressniveau, je helpen deze te voorkomen.

Oorzaken van hartkloppingen

Verschillende dingen kunnen hartkloppingen veroorzaken. Hartkloppingen hoeven niet per se direct gerelateerd te zijn aan je hart, ze kunnen namelijk ook een hele andere oorzaak hebben, waaronder:

  • Sterke emoties zoals angst en stress; hartkloppingen doen zich vaak voor tijdens paniekaanvallen.
  • Krachtige fysieke activiteit
  • Cafeïne, nicotine, alcohol of illegale drugs, zoals cocaïne en amfetamine
  • Medische aandoeningen, met inbegrip van aandoeningen aan je schildklier, een lage bloedsuikerspiegel, bloedarmoede, lage bloeddruk, koorts en uitdroging
  • Hormonale veranderingen tijdens de menstruatie, zwangerschap of menopauze; soms zijn hartkloppingen tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld een teken van bloedarmoede.
  • Medicijnen, waaronder dieetpillen, decongestiva, astma-inhalers, en sommige geneesmiddelen die gebruikt worden om ritmestoornissen (een ernstige hartritme-probleem) te voorkomen of te behandelen
  • Bepaalde kruiden of voedingssupplementen
  • Abnormale elektrolyten niveaus

Sommige mensen ervaren hartkloppingen na het eten van zware maaltijden die rijk zijn aan koolhydraten, suiker of vet. Soms kan het eten van voedingsmiddelen met een hoge mate van mononatriumglutamaat (MSG), nitraten, of natrium ook hartkloppingen veroorzaken.

Als je hartkloppingen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen hebt, dan kan het probleem veroorzaakt worden door een gevoeligheid van een bepaald soort voedsel. Het bijhouden van een dagboek kan je helpen bepalen welke voedingsmiddelen je het beste kunt vermijden. Veel voorkomende overgevoeligheden omvatten zuivel, gluten en soja.

Hartkloppingen kunnen ook gerelateerd zijn aan een onderliggende hartziekte. Als dit het geval is kunnen hartkloppingen vaak een teken van aritmie zijn. Hartaandoeningen geassocieerd met hartkloppingen zijn onder meer:

  • Voorafgaande hartaanval
  • Coronaire hartziekte
  • Andere hartproblemen zoals congestief hartfalen, hartklep-problemen, of aandoeningengerelateerd aan de hartspier.

Voordat je echter gelijk denkt dat je zometeen een hartaanval krijgt, is het beter om je even te ontspannen en te beseffen dat hartkloppingen in 99% van de gevallen helemaal niet ernstig zijn. Ze zijn zeker niet prettig en soms ook behoorlijk eng, maar over het algemeen gaan ze weer vanzelf over.

Met hartkloppingen naar de dokter

Wanneer je last blijft houden van dit fenomeen, dan zal je arts eerst een lichamelijk onderzoek moeten doen, je medische geschiedenis moeten doornemen, en vragen naar je huidige medicijnen, dieet en levensstijl. Je dokter zal je ook vragen wanneer, hoe vaak en onder welke omstandigheden hartkloppingen optreden.

Soms kan een bloedonderzoek de aanwezigheid van bloedarmoede, problemen met het niveau van elektrolyten in je lichaam, en schildklierafwijkingen aantonen en helpen de oorzaak van hartkloppingen te identificeren. Andere bruikbare tests omvatten:

  • Een ECG kan worden gedaan wanneer je rust of tijdens het sporten. Dit laatste heet een stress-ECG. Een ECG registreert elektrische signalen van je hart en kan afwijkingen in het ritme van je hart detecteren.
  • Event opname. Een event recorder wordt gedragen op de borst. Je gebruikt een klein apparaat om elektrische signalen van het hart op te nemen telkens wanneer de symptomen zich gaan voordoen.
  • Röntgenfoto van je borstkas
  • Dit is een echografisch onderzoek van het hart. Het geeft gedetailleerde informatie weer over de structuur en functie van je hart.

Indien nodig kan je arts je ook verwijzen naar een cardioloog voor verdere tests of een specifieke behandeling.

Hartkloppingen behandeling

Hoe de hartkloppingen behandelt worden hangt voornamelijk af van de oorzaken. In de meeste gevallen zijn hartkloppingen dus niet gevaarlijk en gaan vanzelf weer weg. In die gevallen is duidelijk geen behandeling nodig.

Als hartkloppingen niet te wijten zijn aan een onderliggende aandoening, kan je arts je adviseren om de dingen die ze veroorzaken te vermijden. Lijd je dus niet aan een hartaandoening, kun je zelf bijvoorbeeld het volgende doen om hartkloppingen te voorkomen:

  • Verminder angst en stress. Doe bijvoorbeeld aan ontspanningsoefeningen, yoga, meditatie en aromatherapie.
  • Vermijd bepaalde voedingsmiddelen, dranken, en stoffen. Dit kan onder meer worden gedaan door alcohol, nicotine, cafeïne, en drugs te vermijden. Maar denk ook aan voedingsmiddelen met zuivel, gluten, soja en eieren. Al deze voedingsmiddelen kunnen in gevoelige personen zorgen voor een overgevoeligheidsreactie.
  • Vermijd medicijnen die als genotmiddelen worden gebruikt. Bijvoorbeeld hoestsiroop, en bepaalde kruiden en voedingssupplementen.

Als het veranderen van je levensstijl de harkloppingen niet verminderen of wegnemen kan je arts bepaalde medicijnen voorschrijven. In sommige gevallen worden bijvoorbeeld bètablokkers of calciumantagonisten gebruikt.

Als je arts vaststelt dat de hartkloppingen gerelateerd zijn aan een onderliggende aandoening, zoals bloedarmoede, zal de nadruk liggen op de behandeling van die voorwaarde. Als de hartkloppingen worden veroorzaakt door een medicijn, zal je arts proberen om andere medicijnen als alternatief aan te bieden. Als de hartkloppingen een aritmie vertegenwoordigen, zijn er waarschijnlijk medicijnen of procedures vereist. Je kunt ook worden doorverwezen naar een specialist bekend als een electrophysiologist.

Hartkloppingen en koffie

Eerder heb ik al besproken dat hartkloppingen veroorzaakt kunnen worden door bepaalde voedingsmiddelen en dranken. Wat jammer genoeg minder goed bekend is, is dat cafeïne sterke hartkloppingen kan veroorzaken in mensen die daar gevoelig voor zijn. Dit ligt met name aan het sterke stimulerende effect van cafeïne. Desalniettemin is het nog steeds niet helemaal zeker hoe dit nu echt werkt. Merk je op dat je meer last van hartkloppingen hebt op dagen dat je (wat meer) koffie hebt gedronken, probeer de drank dan eerst van je menulijst te schrappen alvorens andere stappen te ondernemen.

Slaapgebrek

Een andere relatief onbekende oorzaak van hartkloppingen is een slaapgebrek. Als jij namelijk niet voldoende slaap krijgt per nacht, zal dit uiteindelijk leiden tot sterke stresssymptomen van je lichaam. Stress en angst kunnen een aanleiding zijn voor hartkloppingen. De enige oplossing is natuurlijk meer slaap. Probeer minimaal 7 tot 8 uur per nacht te slapen voor een gezonde nachtrust.

Tot slot...

Bijna iedereen heeft wel eens last van hartkloppingen. Het wordt echter pas een probleem wanneer je hier regelmatig last van hebt. Dan is het echt aan de tijd dat je naar de dokter gaat om alles te laten controleren. Het is inderdaad waar dat er maar in weinig gevallen echt iets aan de hand is, toch wil je liever zekerheid hebben.

Vervolgens is het echt belangrijk dat je je levensstijl zo goed mogelijk aanpast. Te veel alcohol, koffie en sigaretten horen sowieso niet thuis in een gezonde levensstijl. Probeer daarnaast echter ook zoveel mogelijk groente en fruit te eten, en probeer je consumptie van slechte vetten en vlees te verminderen.

Als er geen medische oorzaak gevonden wordt door je huisarts of een specialist, zul je binnen afzienbare tijd met gezonde veranderingen aan je levensstijl al bemerken dat de hartkloppingen zich vrijwel niet meer zullen voordoen.

Succes!

Bronnen:

https://ufhealth.org/heart-palpitations/research-studies

http://europace.oxfordjournals.org/content/13/7/920

http://www.ctds.info/palpitation.html

https://www.ucsf.edu/news/2012/06/12071/alcohol-may-trigger-serious-palpitations-heart-patients

http://www.caffeineinformer.com/caffeine-ok-for-those-with-heart-arrhythmias

http://www.heartmdinstitute.com/126-hmd-root/hmd-articles/494-what-is-a-heart-palpitation

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hartkloppingen en oppeppers. Mijn hart reageert echt op alle middelen die mensen gebruiken om zichzelf blij te maken. Nep-blij, wel te verstaan. Ik ben echt met alles gestopt. Alcohol en koffie nam ik al niet meer, maar suiker en games heb ik ook gelaten voor wat het was.Nu met Sinterklaas heb ik toch even wat extra zoets genomen, en mijn hart reageert er meteen al weer op. Maar hersenen zijn er misschien nog wel minder blij mee. We geven onze hersenen weinig aandacht, hoor, want de hersenen hebben echt ook een afschuw van alle peppers. Ik ga snel weer van de suiker af, hooguit een beetje honing.

    1. Goed bezig, Wiebe. Het is inderdaad waar dat het onderwerp suiker en gezondheid vaak sterk onderbelicht wordt.
      De mensen weten het wel, maar handelen er niet naar.

      Succes Wiebe!

  2. hallo,
    bedankt voor deze site,ik heb al jaren last van hartkloppingen ben al overal geweest maar niemand kan er iets aan doen,het is erg angstig en hoewel ik weet dat het geen kwaad kan,wort iker erg ongerust en angstig van,gisteren had ik uren lang een hartslag van tussen honderd eb 125 en wat ik ook probeer niets helpt,ben toen maar naar bed gegaan en vanmorgen is het weer beter,maar kon ook niet goed slapen,,snap niet dat er geen enkel medicijn is voor iets wat heel,veel voorkomt.

    1. Hallo Mirjam,

      Dat lijkt me erg vervelend! Soms kunnen hartkloppingen ook ontstaan door stress en angst (zoals bijvoorbeeld de stress rondom de hartkloppingen). Ze kunnen daardoor ook langer aanhouden. Een manier om hiermee om te gaan is om ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen uit te voeren. Zo kalmeer je jezelf, en ook je hartslag. Proberen kan in ieder geval geen kwaad, wie weet helpt het.

      Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

  3. In het artikel staat dat hartkloppingen ook veroorzaakt kunnen worden door slaapgebrek. In mijn geval is het omgekeerde het geval: hartkloppingen zorgen bij mij voor slapeloosheid. Niet omdat ik er bang van word, maar omdat mijn lichaam erdoor in de actieve modus blijft, in plaats van in de slaapmodus. Wel is het zo dat mijn hartkloppingen vaak volgen op een lekkere maaltijd, met name als ik eens een keer uit eten ga. Wellicht ben ik ergens overgevoelig voor, al weet ik niet precies wat. Het vervelende hiervan is wel dat ik (bijvoorbeeld op vakantie) niet meer zorgeloos kan genieten van uit eten gaan, omdat ik weet dat ik hierdoor wel eens een slapeloze nacht kan krijgen. Want het komt dan voor dat ik, weliswaar zonder stress, maar toch met een snelle hartslag (van +90 bpm) mijn bed in stap en vervolgens uren naar het plafond kan staren en ook kan gaan liggen zweten, omdat mijn lichaamstemperatuur niet daalt. Als ik geluk heb, daalt de hartslag dan tegen 5 uur 's ochtends tot onder de 80 bpm en dan val ik pas in slaap. Heel vervelend en lastig om mee om te gaan, zeker als je graag leuke dingen onderneemt...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin
Share3