Blaasontsteking

Laatste Update: 15 augustus 2017

Frequent urineren: tips tegen een kleine blaas

Frequent urineren? Moet jij vaak naar de wc? Loop je de hele tijd heen en weer?

Bij de meeste mensen is de blaas in staat om de urine op te houden totdat het handig is om naar het toilet te gaan en meestal is dit vier tot acht keer per dag. Als je méér dan acht keer per dag wilt gaan of midden in de nacht wakker wordt om naar het toilet te gaan, zou je of te veel kunnen drinken of misschien te veel vlak voordat je naar bed gaat. Of het kan dus een gezondheidsprobleem signaleren.

De meeste mensen plassen gewoonlijk vier tot acht keer per dag. Als je meer dan acht keer per dag naar het toilet moet of als je er 's nachts wakker voor wordt hebt je last van frequent urineren. Hoewel de blaas vaak tot 600ml urine kan vasthouden (ongeveer 2 ½ kopje), komt de drang om te urineren meestal al wanneer de blaas ongeveer 150ml urine bevat (iets meer dan een ½ kopje).

Er zijn twee verschillende manieren om frequent urineren te bekijken: hetzij als een toename van de totale hoeveelheid geproduceerde urine (polyurie) of een storing in de opslag en het legen van de blaas.

Oorzaken van frequent urineren

Frequent urineren kan een symptoom zijn van veel verschillende problemen; van nierziekte tot gewoon het drinken van te veel vloeistof. Wanneer frequent urine gepaard gaat met koorts, een dringende behoefte om te urineren en pijn of ongemak in de buik, kun je last van een urineweginfectie hebben.

De meest voorkomende oorzaken van frequent urineren zijn:

  • Urineweginfectie: de wand van de urethra (de buis die de urine uit de blaas naar buiten het lichaam vervoert) en de blaas wordt ontstoken en geïrriteerd als gevolg van bijproducten van een infectie (bloed, witte bloedcellen, bacteriën). Deze irritatie van de blaaswand veroorzaakt dat de drang om de blaas regelmatig (frequent) te legen.
  • Diabetes: frequent urineren kan een vroegtijdig symptoom van zowel diabetes Type 1 als Type 2 zijn, omdat het lichaam zich via de urine probeert te ontdoen van ongebruikte glucose (bloedsuiker). Diabetes kan ook de zenuwen, die de blaas beheersen, beschadigen waardoor je vaak moeite hebt om je urine op te houden.
  • Geneesmiddelen: geneesmiddelen die worden gebruikt voor het behandelen van een hoge bloeddruk of tegen de ophoping van vocht werken op de nier en spoelen overmatige vloeistof uit het lichaam, waardoor frequent urineren wordt veroorzaakt.
  • Prostaatproblemen: een vergrote prostaat kan tegen de urethra drukken en de urinestroom blokkeren, waardoor de blaaswand geïrriteerd raakt. De blaas trekt dan, zelfs wanneer het kleine hoeveelheden urine bevat, samen waardoor urineren vaker voorkomt.
  • Zwangerschap: hormonale veranderingen en de groeiende baarmoeder die druk op de blaas plaatsen, veroorzaken zelfs al in de vroege weken van de zwangerschap veelvuldig urineren. Een moeilijke vaginale bevalling kan ook de urethra beschadigen.
  • Interstitiële cystitis: deze aandoening wordt gekenmerkt door pijn in de blaas- en de bekkenregio, wat vaak leidt tot frequent urineren.
  • Beroerte of andere neurologische aandoeningen: schade aan de zenuwen, die de blaas besturen, kan leiden tot problemen met de blaasfunctie, met inbegrip van frequente en plotselinge aandrang om te plassen.
  • Blaaskanker: tumoren, die ruimte innemen of een bloeding veroorzaken in de blaas, kunnen ook leiden tot frequent urineren.
  • Overactief blaas syndroom: vaak is frequent urineren zelf het probleem. Onvoldoende blaascontracties leidt tot frequent urineren en constante aandrang, zelfs als de blaas niet vol is.
  • Te veel drinken: de inname van meer vocht dan je lichaam nodig heeft, kan ervoor zorgen dat je vaker moet plassen.
  • Kunstmatige zoetstoffen, alcohol, cafeïne en andere voedingsmiddelen: alcohol en cafeïne kunnen fungeren als diuretica, wat frequent urineren kan veroorzaken. Koolzuurhoudende dranken, kunstmatige zoetstoffen (zoals bijvoorbeeld aspartaam) en citrusvruchten kunnen de blaas irriteren, waardoor je vaker moet plassen.

Symptomen van frequent urineren

Hoewel er veel redenen kunnen zijn voor veelvuldig urineren, zijn de symptomen over het algemeen hetzelfde. Hieronder vind je een aantal termen, die gebruikt worden om symptomen die tot frequent urineren kunnen leiden te beschrijven.

  • Frequentie: meer dan acht keer overdag of meer dan één keer 's nachts urineren.
  • Hapering: onvolledige leging van de blaas tijdens elke keer dat je moet plassen. Er kan een plotselinge stopzetting van de urinestroom ontstaan door spasmen in de blaas of in de urinebuis of het kan moeilijk zijn om de stroom van urine te beginnen.
  • Aandrang: het ongemakkelijke gevoel van druk in de blaas, dat maakt dat je voelt dat je "nu meteen" moet gaan
  • Urine-incontinentie: het onvermogen om de urinestroom te regelen, wat leidt tot ofwel een constante ofwel een intermitterende accidentele lekkage
  • Dysurie: pijn of een brandend gevoel tijdens of direct na het urineren. Dit kan een teken van een urineweginfectie zijn.
  • Hematurie: bloed in de urine en dit kan gaan om kleine hoeveelheden, in de vorm van bloedstolsels of een echte bloeding zijn. Dit veroorzaakt meestal dat de urine donkerder wordt.
  • Nocturia: dit is wakker worden om te urineren. Het kan ook worden geassocieerd met incontinentie. (Bij kinderen kun je denken aan het bevochtigen van het bed of echt bedplassen.)
  • Pollakisurie: overdag regelmatig urineren
  • Nadruppelen: als je klaar bent met plassen, blijft de urine maar druppelen.
  • Persen: moeten knijpen of persen om de urinestroom op gang te brengen

Wanneer is het tijd om medische zorg te zoeken?

Zoek naar medische hulp als je de volgende symptomen ervaart, of als je hiervan last hebt, in combinatie met veelvuldig urineren:

  • Koorts
  • Buikpijn
  • Pijn in de rug of in de zij
  • Bloederige, donkere of onheldere urine
  • Braken
  • Rillingen
  • Verhoogde eetlust of overmatige dorst
  • Vermoeidheid
  • Veel afscheiding van de vagina of de penis of een pijnlijke ejaculatie

Als je bij het frequent urineren ook last hebt van incontinentie, nachtelijke urinering (nocturia) of als je er op enige andere manier last van hebt, is het het beste dat je een afspraak maakt met je arts.

Doe Kegel-oefeningen om je te ontdoen van frequent urineren

Onze bekkenbodemspieren ondersteunen onze blaas en zorgen ervoor dat deze ook op zijn plaats blijft. Wanneer deze bekkenbodemspieren zwak worden, kunnen we niet alleen de lekkage van urine ervaren maar ook frequent urineren.

Kegel-oefeningen kunnen de kracht van je bekkenbodemspieren drastisch verbeteren en je helpen voorkomen dat je steeds moet plassen of andere urineverwante problemen krijgt.

Hoe kan ik Kegel-oefeningen doen?

Allereerst moet je je bekkenbodemspieren vinden en voelen. Hiervoor stop je de stroom van urine als je aan het plassen bent. Als je halverwege de urinering kunt stoppen, weet je gewoon welke spier je hebt samengetrokken. Dit zijn de bekkenbodemspieren.

Om de Kegeloefening te doen, leeg je je blaas zo veel mogelijk en doe je de volgende oefening:

  • Ga op je rug liggen.
  • Span de bekkenbodemspieren aan. Trek deze spieren samen.
  • Het is belangrijk om niet de spieren in je billen, benen of buik aan te spannen. Houd ook je adem niet in . In plaats daarvan, adem je goed door terwijl je deze oefening doet.
  • Je moet dus je spieren aanspannen en dit 5-10 seconden vasthouden en daarna vervolgens gedurende de volgende 5-10 seconden ontspannen.
  • Doe wat hierboven staat beschreven opnieuw en herhaal dit 5-10 keer achter elkaar.

Doe deze oefening 3-4 keer per dag. Dit betekent dat je dus dagelijks 3-4 sets van 10 contracties moet doen.

Net als bij alle andere oefeningen zul je de Kegel-oefening langzaam en geleidelijk moeten opbouwen om zo je bekkenbodemspieren te versterken. Doe deze oefening gedurende 3-6 weken dagelijks en doe dit minstens 3 keer per dag.

Buikmassage voor frequent urineren bij vrouwen

Veel vrouwen ervaren menstruele problemen die kunnen leiden tot problemen met de blaas, waaronder frequente urinering, blaasinfecties of interstitiële cystitis. De oorzaak achter deze aandoeningen kan de gekantelde positie van de baarmoeder zijn waardoor er overmatige druk op de blaas komt te staan. In dergelijke gevallen kan een buikmassage niet alleen voor frequente urinering, maar ook voor andere gerelateerde problemen een remedie zijn.

Frequent urineren

Een massage herpositioneert in principe de organen in de onderste bekkenholte zoals de blaas, de baarmoeder, de endeldarm en het rectum. Hoewel je jezelf bepaalde stappen kunt aanleren die je moet volgen om zo'n massage uit te voeren om je te kunnen ontdoen van het veelvuldig urineren, is het sterk aanbevolen dat je bij dergelijke massages een deskundige op dit gebied om hul vraagt. Hieronder staan die stappen beschreven maar het kan echt verstandig zijn om de hulp van een massage therapeut te vragen.

  • Plaats de vingers aan de bovenkant van je schaambeen.
  • Beweeg je handen in korte strepen naar je zij (naar je ruggengraat) en naar boven (naar je hoofd).
  • De beste positie om zo'n massage te doen is als je plat ligt en bij voorkeur voordat je gaat slapen.
  • Je handen moeten dus eigenlijk in korte en snelle bewegingen van het schaambeen naar de navel gaan.

Prostaatmassage voor frequent urineren bij mannen

Een van de behandelingen voor frequent urineren bij mannen als gevolg van prostaatproblemen is een prostaatmassage. Deze massage wordt intern of extern gegeven.

Hoewel deze behandeling altijd moet worden uitgevoerd door je arts, hoort het thuis is deze lijst met remedies tegen veelvuldig urineren, omdat deze techniek het nemen van medicatie kan vervangen.

Een interne prostaatmassage wordt via de anale opening met behulp van speciale hulpmiddelen gedaan. De massage wordt gegeven aan de prostaatwanden om zo de doorstroming van de urine te vergemakkelijken.

Externe massage wordt gegeven tussen het scrotum en de anus.

Afgezien van deze twee massages zijn er ook nog een andere manieren om een massage aan mannen te geven om frequent urineren te verminderen. Dit gebeurt onder andere met behulp van een apparaat dat een prostaatcradle heet, en eigenlijk een soort hulpmiddel is, dat speciaal is gemaakt om de prostaat extern mee te masseren.

Overleg eerst even met je arts als je een van deze massages overweegt als je last hebt van frequent urineren.

Dieet voor frequent urineren

Soms is het zo simpel als het wijzigen van een aantal van je voedingsgewoonten om je te kunnen ontdoen van frequent urineren. Hier volgen enkele algemene tips over diëten waarmee je frequent urineren kunt verhelpen.

  • Eet meer vezels en voedingsstoffen die rijk zijn aan vezels en die constipatie helpen voorkomen. Frequent urineren is vaak ook een gevolg van verstopping. Je zou voedingsmiddelen moeten eten die rijk zijn aan magnesium en calcium. Dit is onder andere bruine rijst, gerst, bananen, aardappelen etc.
  • Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan anti-oxidanten. Anti-oxidanten bestrijden vrije radicalen en elimineren alles wat giftig is uit je lichaam, inclusief bacteriën. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan anti-oxidanten zijn onder andere tomaten, pompoen, kersen en bessen, waaronder bosbessen en veenbessen.
  • Drink genoeg water en vloeistoffen - hier begint het probleem van veelvuldig urineren en daardoor verminder je vaak je inname van vocht. Dat is een grote fout. Dit kan dehydratie veroorzaken. Verminder je vochtinname nooit. Drink, afhankelijk van het weer en het soort activiteiten dat je doet, minstens 6-8 glazen water per dag.
  • Vermijd zure voedingsmiddelen - zure voedingsmiddelen kunnen de problemen met betrekking tot je blaas verergeren. Je kunt dit beter vermijden. Neem geen zure sappen, zoals sinaasappel- en grapefruitsap, pittig eten, zout, gefrituurd en te pittig eten. Vermijd ook suiker, kunstmatige zoetstoffen, koolzuurhoudende dranken, gepasteuriseerde zuivelproducten en rood vlees.

En om meer specifiek te zijn krijg je hier enkele gedetailleerde tips om meteen te kunnen beginnen!

Amla-banaan-honing remedie tegen frequent urineren

Amla is een Indiase kruisbes. Het wordt vaak gebruikt in veel medicijnen die worden bereid volgens de Ayurveda leer en in veel medicijnen in India. De hoge hoeveelheden anti-oxidanten die er aanwezig zijn in Amla helpen je blaas te reinigen en de kracht van zijn spier te verbeteren. De sluitspier kracht wordt ook verhoogd door het drinken van Amla sap en is dus vooral een goede remedie voor degenen, wiens spieren en de sluitspier van de urineblaas zijn verzwakt.

Dit is wat je nodig hebt:

  • 1 Amla (Indiase kruisbes) - (of gebruik Amla poeder - ½ theelepel maar dit is minder effectief dan verse Amla)
  • 1 banaan
  • 1 theelepel suiker of zoetmiddel (in principe heb je onbewerkte suiker nodig)
  • 1 theelepel honing

Dit moet je doen:

  • Verpulver de Amla of rooster het na het ontzaden.
  • Pers de sap uit de vrucht door het tegen een zeef of een schone doek te drukken.
  • Voeg de suiker toe aan de vers geëxtraheerde Amla sap en meng het goed door elkaar.
  • Voeg dan de honing en de banaan aan het mengsel toe.
  • Gebruik dit, afhankelijk van de ernst van je frequente urineringsprobleem, 2-4 keer per dag.

Granaatappel remedie tegen frequent urineren

Als je probleem met frequent urineren te wijten is aan een prostaatprobleem, is alles wat je nodig hebt de heerlijke vrucht, de granaatappel. Granaatappels zijn rijke bronnen van anti-oxidanten en natuurlijke componenten zoals polyfenolen, anthocyaninen en ellaginezuur. Maar wat het meest effectief is voor het frequent urineren als gevolg van prostaat problemen is het sap dat een enzym remt dat oestrogeen produceert en wat de mogelijke oorzaak van BPH (goedaardige prostaat hyperplasie) bij oudere mannen is. De anti-oxidanten in granaatappel verwijderen vrije radicalen uit cellulaire membranen of DNA wat kan leiden tot prostaatkanker of andere beschadigen.

Dit is wat je nodig hebt:

  • 3-6 granaatappels (genoeg om 1 tot 2 glaasjes sap te maken)

Dit moet je doen:

  • Haal de zaden uit de granaatappel en pers ze uit.
  • Drink de sap.
  • Je moet ongeveer 2 glaasjes granaatappelsap per dag drinken.

Sesam- en andere zaden remedie tegen frequent urineren

Soms kan een tekort aan zink ook worden geassocieerd met prostaatprobleem en een van de symptomen van een prostaatprobleem is vaak urineren. Daarom moet je meer fruit en groenten eten die rijk aan zink zijn, zoals appels en abrikozen. Sesamzaden zijn ook een zeer goede bron van zink, evenals andere zaden zoals watermeloenzaden, pompoenpitten, enz.

Dit heb je nodig:

  • zwarte sesamzaden
  • witte sesamzaden
  • pompoenpitten
  • komkommerzaadjes
  • watermeloenzaden
  • meloenzaadpitten

(Neem van alle bovengenoemde zaden gelijke hoeveelheden)

  • Pot met deksel
  • 1 kopje warme melk

Dit moet je doen:

  • Neem alle zaden en maal ze tot een poeder.
  • Bewaar dit zaadpoeder in een pot met een deksel.
  • Je gebruikt elke keer een ½ theelepel van het bereide zaadpoeder.
  • Roer dit dagelijks door een kopje warme melk.

Fenegriekzaden remedie tegen frequent urineren

Fenegriekzaden zijn een zeer goede bron van vitaminen, fytonutriënten en mineralen, waaronder zink. Deze zaden werken niet alleen als laxeermiddel en reinigen het spijsverteringskanaal ze werken ook als remedie tegen hoest en bronchitis en ze zijn ook een uitstekende oplossing tegen frequent urineren. Als je last van urineverlies hebt en steeds de drang voelt om te plassen, dan kun je deze remedie overwegen.

Dit heb je nodig:

  • 1-4 eetlepels fenegriekzaadjes

Dit moet je doen:

  • Doe de fenegriekzaden in een pan en rooster ze totdat de kleur donkerbruin wordt en je een fijn aroma ruikt.
  • Laat de zaadjes nu afkoelen.
  • Zodra de fenegriekzaadjes zijn afgekoeld verpulver je ze tot poeder en doe je ze in een potje of een bakje met een deksel.
  • Neem elke keer een ½ theelepel van dit geroosterde fenegriekzaadpoeder en meng het bijvoorbeeld met water.

Cranberry remedie tegen frequent urineren

Als je last hebt van frequent urineren als gevolg van een infectie van de urinewegen (UTI of een blaasontsteking), kunnen veenbessen- en cranberrysap een zeer effectieve remedie zijn. Cranberry’s zitten vol met anti-oxidanten die ook wel bekend staan als proanthocyanidinen. Wat deze proanthocyanidinen doen?

Hiervoor moet je eerst weten dat een blaasontsteking vooral wordt veroorzaakt door bacteriën die leven op de geslachtsdelen of in je spijsverteringskanaal. Wanneer deze bacteriën binnendringen in de urinewegen en zich vastklampen aan de wanden van je blaas en urineleiders, krijg je een urineweginfectie. De proanthocyanidinen in cranberrysap zal deze bacteriën losmaken van de wanden van je urineweg. De bacteriën worden dan uit uw systeem verdreven.

Het is echter alleen effectief in een vroeg stadium van een blaasontsteking. Als je al langer last hebt van die ontsteking kun je beter een medische behandeling krijgen en kan het cranberrysap eigenlijk het frequent urineren verergeren omdat het een effectief diureticum is. Raadpleeg je arts voordat je deze sap gaat drinken of als je al medicijnen tegen een blaasontsteking gebruikt.

Dit moet je doen:

  • 1-2 glazen cranberrysap per dag drinken.

Yoghurt remedie tegen frequent urineren

Een van de meest effectieve natuurlijke remedies tegen frequent urineren is yoghurt, ja de gewone yoghurt. Yoghurt bevat goede bacteriën, ook wel Lactobacillus acidophilus genaamd. Deze Lactobacillus acidophilus voorkomt effectief de groei van schadelijke bacteriën in je hele systeem, waaronder je blaas en je urineweg. Dus, als de oorzaak achter het frequente urineren een bacteriële infectie is, kan gewone yoghurt je dus prima helpen.

Dit moet je doen:

  • 1-2 bakjes gewone yoghurt per dag eten

Neem nooit yoghurt met een smaakje omdat deze zoetstoffen, maar ook andere kunstmatige stoffen en vaak géén goede bacteriën bevatten.

Tot slot…

Als je denkt dat deze huisremedies tegen veelvuldig urineren bij mannen en vrouwen, die ik hierboven heb geïntroduceerd, je hebben geholpen bij je probleem en als je vindt dat ook andere patiënten die te maken hebben met een probleem omtrent urineren deze remedies moeten kennen, deel deze lijst dan.

Bovendien stel ik het, als auteur, op prijs om de persoonlijke gedachten en meningen van mijn lezers te horen, dus laat je feedback en reacties hieronder achter zodat ik weet wat mijn lezers denken!

Bronnen

www.mirror.co.uk/lifestyle/health/what-your-toilet-habits-telling-5784599

metro.co.uk/2017/04/25/you-might-be-going-to-the-toilet-too-often-and-it-could-actually-harm-your-bladder-6596487/

edition.cnn.com/2016/04/26/health/pee-too-much/

www.medicalnewstoday.com/articles/70782.php

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share