• Frequent urineren

Frequent urineren: tips tegen een kleine blaas

2017-08-15T13:49:59+01:00mei 31st, 2017|Blaasontsteking|1 Reactie

Laatste update: door

Frequent urineren? Moet jij vaak naar de wc? Loop je de hele tijd heen en weer?

Bij de meeste mensen is de blaas in staat om de urine op te houden totdat het handig is om naar het toilet te gaan en meestal is dit vier tot acht keer per dag. Als je méér dan acht keer per dag wilt gaan of midden in de nacht wakker wordt om naar het toilet te gaan, zou je of te veel kunnen drinken of misschien te veel vlak voordat je naar bed gaat. Of het kan dus een gezondheidsprobleem signaleren.

De meeste mensen plassen gewoonlijk vier tot acht keer per dag. Als je meer dan acht keer per dag naar het toilet moet of als je er 's nachts wakker voor wordt hebt je last van frequent urineren. Hoewel de blaas vaak tot 600ml urine kan vasthouden (ongeveer 2 ½ kopje), komt de drang om te urineren meestal al wanneer de blaas ongeveer 150ml urine bevat (iets meer dan een ½ kopje).

Er zijn twee verschillende manieren om frequent urineren te bekijken: hetzij als een toename van de totale hoeveelheid geproduceerde urine (polyurie) of een storing in de opslag en het legen van de blaas.

Oorzaken van frequent urineren

Frequent urineren kan een symptoom zijn van veel verschillende problemen; van nierziekte tot gewoon het drinken van te veel vloeistof. Wanneer frequent urine gepaard gaat met koorts, een dringende behoefte om te urineren en pijn of ongemak in de buik, kun je last van een urineweginfectie hebben.

De meest voorkomende oorzaken van frequent urineren zijn:

  • Urineweginfectie: de wand van de urethra (de buis die de urine uit de blaas naar buiten het lichaam vervoert) en de blaas wordt ontstoken en geïrriteerd als gevolg van bijproducten van een infectie (bloed, witte bloedcellen, bacteriën). Deze irritatie van de blaaswand veroorzaakt dat de drang om de blaas regelmatig (frequent) te legen.
  • Diabetes: frequent urineren kan een vroegtijdig symptoom van zowel diabetes Type 1 als Type 2 zijn, omdat het lichaam zich via de urine probeert te ontdoen van ongebruikte glucose (bloedsuiker). Diabetes kan ook de zenuwen, die de blaas beheersen, beschadigen waardoor je vaak moeite hebt om je urine op te houden.
  • Geneesmiddelen: geneesmiddelen die worden gebruikt voor het behandelen van een hoge bloeddruk of tegen de ophoping van vocht werken op de nier en spoelen overmatige vloeistof uit het lichaam, waardoor frequent urineren wordt veroorzaakt.
  • Prostaatproblemen: een vergrote prostaat kan tegen de urethra drukken en de urinestroom blokkeren, waardoor de blaaswand geïrriteerd raakt. De blaas trekt dan, zelfs wanneer het kleine hoeveelheden urine bevat, samen waardoor urineren vaker voorkomt.
  • Zwangerschap: hormonale veranderingen en de groeiende baarmoeder die druk op de blaas plaatsen, veroorzaken zelfs al in de vroege weken van de zwangerschap veelvuldig urineren. Een moeilijke vaginale bevalling kan ook de urethra beschadigen.
  • Interstitiële cystitis: deze aandoening wordt gekenmerkt door pijn in de blaas- en de bekkenregio, wat vaak leidt tot frequent urinere