Kruiden en Planten

Laatste Update: 28 november 2016

Gezonde Planten deel 1: Zuivering van de binnenlucht

Ondanks dat het buiten nog steeds koud is, zal het niet lang meer duren eer het voorjaar zich weer aankondigt. Dé uitgelezen tijd om weer met planten en bloemen in de weer te gaan, zowel binnen als buiten. Meestal worden deze gekozen om hun schoonheid, kleur of dichtheid van de bladeren, zoals bijvoorbeeld bij heggen.

Maar planten kennen nog veel meer functies. In deze driedelige serie over gezonde planten gaan we even aan de schoonheid en de kleur voorbij, en kijken we alleen naar de toepasbaarheid van de plant in een gezond leefpatroon Hierbij moet je denken aan planten die geneeskrachtige eigenschappen hebben, en planten (kruiden) die je in de keuken kunt gebruiken.

In dit eerste deel gaan we kijken naar de planten die het meest efficiënt zijn in de zuivering van de binnenlucht, planten die je leefomgeving zo gezond mogelijk houden!

Als je aan luchtvervuiling denkt, komen rokende fabrieksschoorstenen, brakende auto’s en bussen en andere vervuilende handelingen natuurlijk als eerste in je gedachten. In ieder geval is het ‘ver van mijn bed’, omdat het zich buiten de beschermende muren van je huis afspeelt. Ramen lekker dichthouden, en er gebeurt niks!

Maar niets is minder waar.

Wist je dat de lucht in je huis gemiddeld 5 tot 7 keer zo erg vervuild is dan de lucht buiten? Natuurlijk rijden er geen vervuilende auto’s in je huiskamer rond, maar door ventilatie is de lucht binnen net zo vervuild als buiten. En het is nog een graadje erger: In huis wordt dit nog eens aangevuld met Vluchtige Organische Stoffen (VOS), die onder invloed van vocht en warmte verdampen en afkomstig zijn uit het tapijt, bouwmaterialen van het huis, meubels, verf en natuurlijk uit ons eigen lichaam.

Dit kan, op de langere termijn, verstrekkende gevolgen hebben voor de gezondheid!

Vluchtige Organische Stoffen

Vluchtige Organische Stoffen (VOS) is een verzamelnaam voor snel verdampende producten die minimaal één koolstofatoom hebben. Over het algemeen zijn dit kunstmatig gemaakte producten, gebaseerd op aardolie. Je vindt VOS meestal in oplosmiddelen voor verf, lijmen, schoonmaakmiddelen, parfum of drijfgas voor spuitbussen.

Maar dat is beslist niet alles, want deze schadelijke stoffen kun je ook vinden in sigarettenrook, mottenballen, geurverfrissers en bouwmaterialen.

In de buitenlucht is de concentratie VOS heel erg laag, met een verhoging op de plekken met veel autowegen en industrie.

Maar binnen in huis, op kantoor of in de school is de concentratie VOS vele malen hoger dan in de buitenlucht. Dit komt door het gebruik van allerlei huishoudproducten (spuitbussen en schoonmaakmiddelen) en het uitwasemen van bouwmaterialen (onder andere formaldehyde uit spaanplaat). Ook sigarettenrook heeft hier een hele grote invloed op.

Als je een gloednieuwe auto rijdt, of net een nieuwe bank gekocht hebt, kun je erg genieten van de ‘nieuwe’ geur hiervan. Maar in feite is dit niks anders dan een mengsel van allerlei chemische stoffen die we VOS noemen. Stuk voor stuk schadelijk voor de gezondheid.

Sommige vormen van VOS kun je ruiken, maar er zijn ook soorten die reukloos zijn. Dus als je een nieuwe bank in huis haalt, is het zaak om de eerste maanden goed te ventileren. Jazeker, de eerste maanden! Want de concentratie neemt wel af, maar het kan heel erg lang duren voor het op een normaal niveau is.

Uitgelicht: PUR-schuim voor vloerisolatie

Een heel mooi voorbeeld van VOS zijn de chemische stoffen die vrijkomen na het aanbrengen van vloerisolatie met behulp van PUR-schuim. Speciaal als er een afwijking is in het samenvoegen van de chemicaliën. Je hebt op het nieuws kunnen zien wat de gevolgen voor de gezondheid kunnen zijn.

Dit zijn extreme gevallen, maar op de lange termijn is dit helemaal niet ondenkbaar. Na het aanbrengen van het schuim, dus tijdens het chemische droogproces, komen VOS vrij en stijgen op in de leefruimte. Bij een extreme concentratie resulteert dit ogenblikkelijk in klachten.

Bij lagere concentraties en goede ventilatie zal het minder extreem zijn, maar de kans op klachten blijft erg groot, zeker op langere termijn!

Wat kan dit met je gezondheid doen?

De invloeden van VOS op je gezondheid is erg extreem als je langdurig aan een hoge concentratie wordt blootgesteld. Hierbij moet je denken aan huisschilders die de beroepsziekte OPS krijgen.

Dit uit zich in geheugen- en mentale problemen. De schade is permanent, en verdwijnt niet als de blootstelling stopt.

De hoeveelheden VOS die je in een gemiddelde woning aantreft zijn dusdanig dat het effect op korte termijn vaak niet waarneembaar is. Maar op langere termijn, maanden en jaren, kunnen de volgende klachten optreden:

 • Ademhalingsproblemen
 • Vermoeidheid
 • Irritatie van ogen en keel
 • Hoofdpijn


Meestal is dit van tijdelijke aard, en als je het gebouw verlaat is het weer over. Maar als dit lang gaat duren, worden de effecten permanent, afhankelijk van de samenstelling van de stoffen.

Kinderen die gedurende een langere periode aan VOS worden blootgesteld, hebben later meer kans op Astma. Er zijn soorten VOS, zoals benzeen, die op termijn kanker kunnen veroorzaken.

Oplossingen zijn er natuurlijk. Laten we even een lijstje maken:

 • Vermijd het gebruik van producten die gebaseerd zijn op VOS, zoals spuitbussen met drijfgas en verf op oplosmiddelbasis. Er zijn genoeg alternatieven!
 • Als je met deze stoffen werkt, ventileer de ruimte dan intensief en langdurig.
 • VOS zitten vaak in bouwmaterialen en nieuwe interieur-elementen verwerkt. Dit zorgt voor een verhoogde concentratie VOS, die soms jaren kan duren. De ruimte, gedurende deze periode, grondig luchten is sterk aan te raden!
 • Gebruik binnenshuis geen luchtverfrissers: Ze reinigen de lucht niet, maar voegen er een nieuwe, geparfumeerde, VOS aan toe!


Je kunt er heel goed op letten, en regelmatig je huis ventileren, maar helemaal vermijden kun je dit niet. Daarom heb je een hulp nodig. Permanente, natuurlijke, luchtverfrissers: Planten!

Hoe kunnen planten dan helpen?

Planten hebben, naast het feit dat ze sfeer scheppen, de mogelijkheid om de binnenlucht te verversen. Er is zelfs ontdekt dat bepaalde planten gespecialiseerd zijn in bepaalde VOS. Deze conclusie werd getrokken door de ruimtevaartorganisatie NASA.

Zij zoeken al 20 jaar naar manieren om de vervuilde lucht in een ruimtevaartcapsule vers te houden, zonder dat het energie kost. En ze hebben inderdaad de conclusie kunnen trekken dat planten bepaalde chemische verbindingen af kan breken en daardoor de lucht te zuiveren. Daarnaast hebben planten een goede invloed op de luchtvochtigheid. Al met al wordt de luchtkwaliteit verbetert en klachten zoals hoesten, hoofdpijn en geïrriteerde ogen fors verminderen.

Een ander, Australisch, onderzoek wees recent uit dat de aanwezigheid van slechts enkele kamerplanten al grote verbeteringen aangaf in de luchtkwaliteit. De metingen werden verricht in kantoorruimtes mét en zonder kamerplanten, wél en niet-geventileerd.

Welke planten zijn geschikt hiervoor?

Hier zijn al verschillende onderzoeken naar gedaan. De planten met de beste resultaten zijn voor nu Azalea’s, Poinsettia’s (kerstroos) en Dieffenbachia’s. Deze drie planten zijn heel gemakkelijk binnenshuis te kweken en te onderhouden.

Uit het onderzoek is gebleken dat deze drie planten de drie meest voorkomende VOS prima kunnen verwerken:

 • Formaldehyde

Dit komt uit isolatiematerialen, plafondtegels, spaanplaat, vloerbedekkingslijm en sigarettenrook.

 • Benzeen

Komt voor in tabaksrook en schoonmaakmiddelen. Ernstig kankerverwekkend!

 • Trichloorethyleen

Dit komt voor in spuitlijm, men neemt aan dat dit leverkanker kan veroorzaken.

Overige planten...

Maar er zijn ook andere planten die hele goede resultaten geven, terwijl ze van zichzelf erg sterk zijn. Prima planten voor bijvoorbeeld een kantooromgeving of voor mensen met minder groene vingers. Planten die dus tegen een stootje kunnen!

1. Chrysalidocarpus (Areca)
Dit is op dit moment een hele populaire plant, mede door de sierlijke bladeren. Dit is een struikvormige kamerplant die het heel goed doet in kantooromgevingen. De plant verwijderd giftige stoffen in de ruimte, en brengt grote hoeveelheden vocht in de lucht. De topper op het gebied van luchtverversing.
2. Rhapsis
Dit is een sterke en grote kamerpalm die wel twee meter hoog kan worden. Dit is één van de gemakkelijkst te onderhouden kamerplanten, en dus heel erg geschikt voor kantoor. Goed bestand tegen insecten en één van de betere planten voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in de ruimte. Let er wel op dat de plant in de halfvolle zon staat!
3. Ficus Elastica
Deze plant is erg populair, en is prima zelf op te kweken en te onderhouden. Hij is sterk, en heeft minder licht nodig dan de meeste andere planten uit dezelfde familie. Deze rubberplant is erg effectief in het verwijderen van formaldehyde uit de lucht.
4. Hedera (klimop)
Een andere formaldehyde-kampioen is de bekende Hedera. Deze wordt vaak als bodembedekker gebruikt in grote openbare ruimtes, maar is ook heel geschikt als hangplant. Ze voelen zich het prettigst op een plekje halfzon/halfschaduw.

In deel 2: Planten met medicinale werking

In het volgende deel van deze driedelige special over gezonde planten, gaan we kijken naar planten die een medicinale werking hebben, en hoe je deze kunt verzamelen en bewaren.

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Gezonde Planten deel 2: Geneeskrachtige planten, bloemen en kruiden

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Was op zoek naar een artikel hierover. Had gelezen dat de Aleo Vera en de Slangenplant ook geschikt hiervoor waren. Is dat zo?

  1. Beide zijn luchtreinigers, Elias. Met name de Aloë Vera is een goede luchtreiniger. tevens is deze plant een mooie indicator, want als er kleine bruine plekjes op de bladeren verschijnen, dan weet je dat de omgevingslucht sterk verontreinigd is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share