Kruiden en Planten

Laatste Update: 23 november 2023

Gezonde kruiden

Men denkt dat gezonde voeding saai is, dat er bijna geen smaak aan zit en dat het bereiding van een goede gezonde maaltijd ook niet echt spannend is. Maar is dit wel terecht?

Wanneer je een gezonde maaltijd aan het bereiden bent, betekent dit niet dat je geen kruiden of andere smaakversterkers mag gebruiken, zodat het ook een feest wordt voor je smaakpapillen. Er zijn voldoende kruiden te gebruiken om de smaak te verbeteren en tevens voedingsmiddelen en stoffen bevat waar je lichaam iets positiefs mee kan doen.

De reden waarom ik dit artikel schrijf is omdat er geregeld vragen hierover krijg. Zelf hou ik ervan om in de keuken te staan, dus ook een leuk artikel om te schrijven.

De voordelen van kruiden

Natuurlijk hoef je geen kruiden te gebruiken, echter heeft het wel vele voordelen naast het feit dat het een heerlijk smaak kan vormen. Hieronder een aantal voordelen:

  • Kruiden zorgen voor extra smaak in een maaltijd met een laag vetgehalte
  • Kruiden kunnen je gezondheid verbeteren
  • Kruiden van verschillende ziekten natuurlijk tegen
  • Kruiden bevatten anti-oxidanten en hebben een anti-aging effect
  • Veranderd een saaie maaltijd in een “feestje” voor je smaakpapillen


Dit kan allemaal wel zijn, maar wat zijn de kruiden dan eigenlijk? Kan ik deze in de supermarkt krijgen of moet ik hiervoor op zoek naar een speciale markt? Geloof het of niet, de meeste kun je in de lokale supermarkt verkrijgen.

Gezonde kruiden

Hieronder een overzicht met kruiden die een gezond werking hebben. Tevens zal ik de kruiden onderling behandelen.


Peterselie

Peterselie wordt meestal als extra decoratie gebruik in het restaurant. Maar heeft het ook nog eens een andere functie? Ja, dit heeft het zeker. Naast het feit dat het een slechte adem direct kan tegengaan kan het verstoppingen in je aders verminderen, gaat het doofheid tegen en zorgt het voor een verlaagde kans op nierstenen (1).

Kaneel

Kaneel is een van mijn persoonlijke favoriete. Sommige soorten gebak, koffie of suikerbrood gaan samen met kaneel en naast de heerlijk zachte smaak verlaagt het je bloeddruk, zorgt voor betere cholesterol niveaus en reguleert je bloedsuiker op een positieve manier (2).

Hoe lekker is een cappuccino met kaneel? Heerlijk als je het mij vraagt.

Chili Pepers

Chili pepers bevatten capsaïcine. Dit goedje is een natuurlijk pijnstiller wat bij verschillende aandoeningen wordt gebruikt (herpes, diabetes). Het wekelijks toevoegen van chili pepers zorgt voor een verlaagde kans op o.a. prostaat kanker, hart- en vaatziekten en verbeterd de darmwerking (3)!

Oregano

Oregano bevat thymol en carvacol. Deze 2 stoffen bevatten antibacteriële bestandsdelen die van nature infecties tegen gaan. Tevens bevat het anti-oxidanten (meer dan blauwe bessen) die vrije radicalen opruimen!

Oregano heeft een lekkere smaak die aan veel gerechten kan worden toegevoegd.

Knoflook

Deze mag absoluut niet ontbreken. Het is bewezen dat het elke dag eten van een teentje knoflook de kans of kanker aanzienlijk verminderd. Het gaat hoge bloeddruk tegen en je kan het vrijwel aan elke maaltijd toevoegen.

Het zorgt misschien wel voor een mindere adem (geur) maar wanneer beide partner knoflook eten zal dit niet worden opgemerkt.

Gember

Ik heb er al eens een heel artikel over geschreven, maar toch vind ik dat gember nog steeds in het rijtje thuis hoort. Voor de gezondheidsvoordelen van gember, klik dan hiernaast op het artikel: Gember voor je gezondheid

Mosterd

Mosterd wordt wereldwijd erg veel gebruikt! Er zijn verschillende soorten mosterd die anders smaken maar hetgeen wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze alle soorten kanker tegengaan. Daarnaast bevat het hoge concentratie selenium en magnesium, dit zijn essentiële mineralen die we niet altijd genoeg binnenkrijgen.

Doe je meer?

Vanaf vandaag zal ik elke dag 1 van de bovenstaande kruiden toevoegen aan het avondeten. Wie doet er mee?

Geen inspiratie voor recepten? Morgen zal ik een aantal heerlijk recepten online zetten!

Klik hieronder om voor recepten:

15 heerlijke en gezonde recepten

Bronnen:

  1. https://www.journalofsports.com/pdf/2019/vol4issue1/PartAA/4-1-308-629.pdf
  2. https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/45612469/00b49525ee17397166000000-libre.pdf?1463200179=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DB49525ee.pdf&Expires=1700755071&Signature=FkWrad8NDFsfDJm1744evBC7LAJ7d4Qc-G-Vi43DJ~H3JUEFRRi4A17jXSe3n8DtX5gHitt-7lS65GoxtdvtRejIrs84nhUtL306jtmjmOEDkhaRGXyOxP~cwMw1ZUrYoXs3iQDcTr-5k7at~MgL9c3C2-m-sEgTELmVPyE1u2eDh2E~OYs6Q5XWbTOhbFTo3NUwJgszgbDREjLSgm5THlj-z2BrpJSI70i7VNQQmctjXw98Kxj1KEjqmnPsomgqNHlssKsy4v66HaYcMyilqxOwLPv9fAVOiwWfzcewb1yUcQfcmmaamTburIfuCJegGAGO1q-tbZntweJaKBUjBw__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA
  3. https://www.researchgate.net/profile/Belay-Teweldemedhin-Keleta-2/publication/328356491_Medicinal_uses_and_health_benefits_of_chili_pepper_Capsicum_spp_a_review/links/5f5753a792851c250b9d081b/Medicinal-uses-and-health-benefits-of-chili-pepper-Capsicum-spp-a-review.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. wanneer je een knoflookteentje doormidden snijd zie je een kern ,wanneer je die verwijdert, heb je niet de beroemde geur uit je mond en kun je er onbeperkt van eten zonder dat een ander er last van heeft.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share