Groene leem tegen eczeem

2017-07-21T10:30:05+00:00mei 30th, 2012|Eczeem Behandeling|2 Reacties

Groene leem tegen eczeem

Hoeveel potentiële eczeem behandelingen zijn er op dit moment? Ik heb even 5 minuten gezocht op internet en ik kwam tot de conclusie dat ik eigenlijk 60 minuten nodig heb om alle verschillende behandelingen op papier te zetten.

Elke jaar komen er tientallen nieuwe mogelijke behandeling op  de lijst te staan, maar nog steeds is er geen doorslaggevende behandeling voor eczeem met medicijnen of op een andere manier. Dit komt doordat eczeem in sommige gevallen door unieke triggers wordt opgewekt. Wat voor de ene persoon een irritatie aan de huid veroorzaakt, veroorzaakt niets voor de andere persoon.

Er is wel één duidelijke overeenkomst, namelijk dat ontstekingen bijdragen aan het krijgen van eczeem. De oorzaak van het eczeem is echter niet altijd hetzelfde en ook de werking ervan op de huid kan verschillen. Hierdoor zijn er ook verschillende soorten eczeem.

Kan groene leem wel uitkomst bieden?

Groene leem is een soort groene kleisoort die voor veel huidproblemen gebruikt wordt. Wetenschappelijk gezien is er nog geen bewijs dat het specifiek tegen eczeem werk. Wel wordt het op verschillende fora van mensen met eczeem opgegeven als oplossing tegen eczeem. Dan moet er wel het stofje bentonite inzitten. Dit is een mineraal dat talg absorbeert en wat volgens de mensen op de fora gifstoffen uit de huid trekt.

Wat is groene leem?

Groene leem is in eerste instantie niets anders dan een groen kleurige vochtige vorm van aarde, die vroeger (nog steeds eigenlijk) wordt gebruikt om potten mee te bakken. Leem is er niet alleen in een groene kleur, er bestaan ook grijze, bruine en witte leem. Elke vorm van leem heeft zijn eigen eigenschappen.

Groene leem is een “materiaal” die erg veel mineralen, sporen en vitaminen bevat. Vroeger werd het zelfs al gebruikt als wondbehandeling. Het gebruik van groene leem is eigenlijk niet nieuw, maar de toepassing van groene leem bij eczeem is wel relatief nieuw.

Onderzoeken

Tot op heden is men niet steeds niet zeker van de werking van groene leem. Op dit moment zijn de onderzoeken nog in volle gang en elk jaar komen we dichter bij de onthulling van groene leem. Steeds weer worden er nieuwe mogelijkheden ontdekt om groene leem toe te passen voor zijn genezende werking.

Groene leem en eczeem

Allereerst even een overzicht welke vitaminen en mineralen er in groene leem zitten:

 • Calcium
 • Magnesium
 • Aluminium
 • Koolstof
 • Fosfor
 • Natrium
 • Zwavel
 • Mangaan


Veel mensen beweren dat juist door alle goede vitaminen en mineralen dat eczeem klachten verminderd kunnen worden. Eczeem is een allergische reactie, dus wanneer men een allergische reactie krijgt van stoffen op de bovenstaande lijst is groene leem al uitgesloten. Controleer daarom eerst bij een huisarts of je allergisch bent voor deze stoffen op de huid.

Niet om negatief te zijn, groene leem hoeft dus niet per definitie de oplossing tegen eczeem te zijn.

Groene leem heeft van nature een helende en reinigende werking op het lichaam. Eczeem kan worden geprikkeld door toxinen, gifstoffen, in het lichaam. Deze kunnen dus mede dankzij groene leem worden afgevoerd.

De beschadigde huid door eczeem kan tevens behandeld worden door de leem. De vele vitaminen en mineralen hebben een helende werking dus de huid zal sneller herstellen. Fosfor is bijvoorbeeld een mineraal dat belangrijk is voor elke cel in je lichaam.

Groene leem toepassingen.

Hieronder een overzicht welke werking groene leem op je lichaam kan hebben. Het tegengaan van de klachten van eczeem zal ik er niet nog een keer in vernoemen, dit lijkt me nu wel duidelijk.

 • Ruimt gifstoffen op in het lichaam
 • Kan zorgen voor lagere bloeddruk
 • Zorgt voor een beter darmwerking
 • Heeft de eigenschap om een betere nachtrust te stimuleren
 • Gaat bloeduitstortingen tegen
 • Heeft ontspannende werking
 • Goede en reinigende werking op wonden
 • Litteken verzorging
 • Stimuleert immuunsysteem
 • Kan als zeep worden gebruikt
 • Etc.
 • Etc.


Groene leem productenGroene leem producten

Er zijn verschillende producten beschikbaar van groene leem. Allereerst zijn en gels en crèmes die op de huid kunnen worden gesmeerd. Tevens zijn er ook speciale drinkkuren beschikbaar waar je groene leem inwendig kan gebruiken.

Nadelen van groene leem

Eczeem kan geprikkeld worden door allerlei factoren. Groene leem kan hier dus ook een factor zijn. Als je wilt testen of groene leem de oplossing is voor jou kun je het beste eerst de groene leem op een klein stukje huid proberen, voordat je jezelf helemaal insmeert. Wacht dan minimaal 24 uur voordat je het echt gebruikt en controleer nog voordat je de groene leem gebruikt of je allergisch bent voor de stoffen in groene leem bij je huisarts.

Verder zijn er ook nog een paar andere nadelen.

Groene leem kan bijvoorbeeld niet gebruikt worden wanneer je zwanger of ongesteld bent. Verdere moet je oppassen met groene leem op plaatsen van spataderen of op de hartstreek. Zo zijn er nog een paar kleine zaken waar altijd rekening mee moet worden gehouden.

Het simpelweg overal smeren van groene leem kan gevaarlijk zijn!

Tot slot...

Groene leem kan dus een oplossing zijn tegen eczeem, dit blijkt op het moment vooral uit ervaringen van mensen met eczeem, maar dit is nog niet wetenschappelijk bewezen. Dit kan ook betekenen dat de mensen die groene leem gebruiken door andere factoren dan de groene leem minder last krijgen van eczeem. Als je met je gezondheid bezig bent probeer je meestal meer dan 1 techniek om van je probleem af te komen.

In het geval van eczeem kan de manier waarop jij je huid verzorgt, naast de groene leem, ook van invloed zijn op de mate van eczeem. Het hydrateren van de huid is ook van belang om eczeem te bestrijden. Door het gebruik van de juiste hydraterende zalven kun je de beschermende werking van de huid herstellen waardoor die zichzelf ook beter en sneller kan helen.

Daarnaast is het dieet ook van belang om eczeem te bestrijden. Door gefabriceerde suikers te vermijden die niet van nature voorkomen in sommige voeding kun je al veel ontstekingen in het lichaam verminderen. Hierdoor heeft het immuunsysteem meer ruimte over om juist de plaats met eczeem aan te pakken.

Wil je meer tips tegen eczeem? Download dan het gratis e-book met allerlei eczeem verlagende tips. 95% van de lezers is super tevreden met de tips die erin staan. 

2 Reacties

 1. Frans van der sluijs 4 augustus 2017 om 17:02 - Antwoorden

  Had altijd iets last van rode huid soort van exxeem maar sinds ik groene klei gebruikt word het steeds erger en meer jeuk
  dit ga ik niet meer gebruiken.

  • Team OptimaleGezondheid 7 september 2017 om 17:01 - Antwoorden

   Helaas reageert iedereen weer anders op natuurlijke middelen, Frans.

   Heb je inmiddels een andere oplossing gevonden?

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: