Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem

Laatste Update: 21 september 2021

Seborrhoïsch eczeem en rosacea behandelen

Seborrhoïsch eczeem en rosacea komen relatief vaak samen voor. Hoewel de twee aandoeningen niet gerelateerd zijn blijkt uit recent klinisch onderzoek dat 26 procent van de mensen die aan rosacea lijden tegelijkertijd ook last hadden van seborrhoïsch eczeem in het gezicht.

Seborrhoïsch eczeem wordt gekenmerkt door een chronische huidontsteking, over het algemeen op die plekken op de huid waar zich veel talgkliertjes bevinden. Eczeem wordt gekenmerkt door een droge huid die erg veel jeukt. De huid heeft vaak ook barsten waardoor je kwetsbaarder bent voor infecties en bacteriën. Ook bij "normaal" eczeem is er sprake van een ontstekingsreactie, maar omdat de talg er niet veel mee te maken heeft is Seborrhoïsch eczeem toch wat anders.

Bij rosacea is er juist sprake van beschadiging van rode bloedvaten in het gezicht, dit kan ook effect hebben op talgkliertjes waardoor je soms acne-achtige klachten krijgt, maar dit is niet altijd het geval. Bij rosacea is er ook niet altijd sprake van een ontstekingsreactie, maar juist van een hele gevoelige huid die ook reageert op weersveranderingen en dergelijke.

De topische behandeling van beide aandoeningen is vrij gelijklopend. Een schimmelwerende zalf wordt frequent voorgeschreven eventueel samen met een steroïdenzalf. Indien rosacea samen met het seborrhoïsch eczeem voorkomt wordt soms enkel voor een schimmelwerende behandeling gekozen omdat bij sommige rosacea-patiënten steroïden juist voor een verergering van de symptomen kunnen zorgen. We bekijken wat voor behandelingen er zoal op de markt zijn.

Het gaat vaak slechts om kleine veranderingen in de manier waarop je je huid verzorgt, maar deze kleine dingen kunnen voor de gaafheid en de gezonde uitstraling van je huid een wereld van verschil maken. Je moet zelf soms wat experimenteren om te ontdekken wat ervoor zorgt dat je uitbraken krijgt van rosacea of seborrhoïsch eczeem, zodat je die producten of behandelingen voor de toekomst kan vermijden.

Juist wassen

Eerst en vooral is het belangrijk je gewone zeep te vervangen door medische, antibacteriële zeep. Doordat deze zepen niet geparfumeerd zijn en speciaal ontwikkeld zijn om bacteriën te doden veroorzaken ze geen irritatie en kunnen ze de acne-achtige uitslag die het gevolg is van rosacea en seborrhoïsch eczeem goed helpen bestrijden.

Een aanrader is medische zeep met zinkelementen te gebruiken.

Zink is een goede remedie voor gezichtsroos, het is een stof waar mensen zelden allergisch voor zijn en het blijkt voor heel wat rosacea/eczeem-patiënten goed te werken. Een natuurlijke zeep is het beste omdat daar de glycerine niet uit de oliën wordt verwijderd bij de verwerking tot zeep. Dit betekent onder andere dat ze hydraterend werkt en dus een reeds droge huid niet nog verder zal uitdrogen. Vaak bevatten deze zepen ook een aantal andere stoffen die een verzachtend effect op de huid hebben.

Ook om kalkaanslag te verwijderen werkt medische zinkzeep goed, zeker in combinatie met een speciaal gezichtswashandje. Schuim je gezicht zachtjes in, masseer de zeep goed met het speciale washandje en spoel het dan goed zodat alle zeepresten verwijderd zijn. Dit zorgt voor een exfoliatie van het loszittende kalk op je gelaat en helpt ook om de pitysporum schimmel die in onze poriën leeft te bestrijden. Of je deze behandeling één of twee keer per dag toe moet passen hangt af van de ernst van je rosacea of eczeem.

Zalven

Indien deze eenvoudige behandeling niet volstaat en je toch nog last van uitbraken blijft houden kan je ook een aantal zalfjes proberen. Lotrimin-zalf (de generische naam is clotrimazole) pas je twee keer per dag toe tot twee weken nadat de huidirritatie begint af te nemen. Let op dat je er niet te vroeg mee stopt anders zullen de bekende symptomen snel terugkomen.

Indien de Lotrimin-zalf alleen niet helpt kunnen mensen met enkel seborrhoïsch eczeem en geen rosacea ook een 1% hydrocortisone-zalf proberen bovenop de Lotrimin voor enkele dagen. Dit moet de Lotrimin-zalf effectiever maken doordat de cortisones de ontsteking zullen verminderen. Maar opgepast met cortisones: ze verdunnen je huid en kunnen je ogen beschadigen indien ze te lang gebruikt worden. Ga nooit zelf experimenteren met cortisone-zalfjes die normaal enkel op voorschrift te krijgen zijn. Ze zijn veel zwaarder dan de zalfjes die je vrij kan kopen en ze kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Natuurlijke remedies

Een mogelijke natuurlijke remedie waar we op deze site al eerder aandacht aan besteedden is oregano-olie. Hoe of waarom het juist werkt is niet geheel duidelijk maar het levert bij sommige mensen met rosacea of seborrhoïsch eczeem geweldig goede resultaten op. De olie voor huidbehandeling is verkrijgbaar in gezondheidswinkels.

Nog een goede natuurlijke kandidaat is tea tree olie. Een van de Australische aboriginals afkomstige olie die bekend staat om z'n sterke antibacteriële werking. Ze is ook in staat om de pytosporum-schimmel waar we hierboven over spraken te doden. Maar ook hier weer een waarschuwing. Tea tree olie is erg krachtig en heeft de bijzondere eigenschap dat het een olie is die onze huid uitdroogt.  Je mag ze dus enkel erg lokaal uitproberen en liefst in een goed verdunde oplossing. Mensen met rosacea laten deze olie misschien best staan, hun droge huid zal er waarschijnlijk eerder slecht op reageren.

Tot slot...

Het behandelen van seborrhoïsch eczeem en rosacea heeft overeenkomsten, maar ook belangrijke verschillen. Het gebruik van steroïdenzalf kan de ene aandoening verlichten, terwijl het de situatie voor rosacea juist erger maakt. Het is daarom erg belangrijk om goed onderscheid te maken tussen deze twee aandoeningen en om naar een arts te gaan als je denkt dat je hier last van hebt en dit wilt behandelen.

Het wassen van het gezicht kan met speciale zeep waarin zink is verwerkt. Zink heeft namelijk allerlei voordelen voor het verzorgen van de huid, zoals het verwijderen van kalkaanslag en ervoor zorgen dat de huid niet uitgedroogd raakt.

Daarnaast zijn er ook zalven te verkrijgen, maar hierin is het al belangrijk om onderscheid te maken tussen een zalf voor rosacea en een zalf voor het behandelen van seorrhoïsch eczeem. Ook kunnen de zalven bijwerkingen hebben zoals het dunner maken van de huid.

Zo, hopelijk hebben we weer een aantal mensen op de juiste weg gezet om hun gelaatshuid beter te behandelen, of je nu last hebt van seborrhoïsch eczeem of rosacea of beide tegelijk. Een aantal eenvoudige handelingen, vrij verkrijbare zalfjes en natuurlijke producten kunnen misschien de uitkomst bieden en je een gladdere, gavere en gezondere huid bezorgen. Veel succes! En als je één van bovenstaande middeltjes uitgeprobeerd hebt of je nog bijkomende tips hebt dan krijgen we uiteraard weer graag jullie reacties... Stuur ze hieronder in!

 

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo Jack,
  ik heb een combinatie van rosacea en allergisch eczeem die ook sterk reageert op stress.
  kan ik dan oregano olie gebruiken en moet ik dat dan plaatselijk aanbrengen?
  Of heb je een andere goede tip?

  1. Heb je zz creme al geprobeerd? Nu weet ik niet wat de werking zal zijn op eczeem. Want bij eczeem is het heel belangrijk om je huid vet te houden. De combinatie van zz creme in combinatie met een goede vette zalf (bijvoorbeeld van Eucerin) kan het verschil maken!

   En natuurlijk je voedingspatroon: Probeer zo clean mogelijk te eten met zo min mogelijk geraffineerde suiker en andere troep!

   Groetjes,

   Jack

 2. Al jaren ben ik groot fan van teatree. Ik ben het gaan gebruiken voor mijn hele lichaam omdat ik last had van exceem en op mijn gezicht had ik rosacea. Niets wat de dokter kon voorschrijven hielp tegen de rosacea. Totdat olijfolie met een aantal druppels teatree ging smeren. Ik ben nu alweer twee jaar verder, smeer mijn gezicht iedere ochtend netjes in, en heb stralende wangen en eigenlijk nooit meer pukkeltjes van de rosacea. Tegen de exceem heeft het niet geholpen. Daarvoor moest ik eerst grondig ontdekken waar ik nou allergisch voor was en dit samen met een allergoloog en voedingsdeskundige uitwerken. Eenmaal gestopt met pinda eten, al was de uitslag in mijn bloed een minimale allergie, is mijn jeuk voor 99% verminderd. Slechts heel soms brand de jeuk en dat kan gewoon komen door iets waar pinda inzat of een andere allergie.

  Mijn zoon heeft seborroisch exceem op zijn hoofd in zijn haar en hij behandeld nu zijn hoofdhuid met de teatree olijfolie. Ik hoop dat het hem gaat helpen.

 3. Dag Jack,

  Mijn zoontje van 15 weken heeft erg last van jeuk door berg/seborroisch eczeem in zijn nek, op zijn hoofdhuid en op zijn voorhoofd. Kun je iets adviseren om de last te verlichten of om het weg te krijgen wat ook voor zo'n kleintje geschikt is?

  Alvast bedankt.

 4. kun je een merk geven van medische zinkzeep? Ik kreeg de tip selsun is dat wat jij ook bedoelt?
  groetjes Marjolein

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share