Blaasontsteking

Laatste Update: 4 april 2017

Blaasontsteking behandelen met medicatie

Normaal gesproken zijn antibiotica de standaard behandeling voor blaasontstekingen. Natuurlijk zijn er veel verschillende antibiotica en de mogelijkheden zijn afhankelijk van veel verschillende factoren. Is de infectie bijvoorbeeld ingewikkeld of ongecompliceerd, is het de eerste keer dat iemand last heeft van een blaasontsteking of is dit vaker voorgekomen? De specifieke behandeling wordt beslist door te kijken naar het soort patiënt.

Gaat het hier om een man of vrouw, een zwangere of een niet-zwangere vrouw, misschien om een kind of persoon met diabetes etc. De behandeling is niet noodzakelijkerwijs gebaseerd op het werkelijk aanwezige aantal bacteriën. Bijvoorbeeld, als een vrouw symptomen heeft van een blaastonsteking, zelfs met een lage of normale hoeveelheid bacteriën, dan kan een infectie nog wel aanwezig zijn. Hierdoor zal een arts dan ook een antibiotische behandeling overwegen.

Behandeling van ongecompliceerd blaasontstekingen

Blaasontstekingen bij vrouwen die weinig risico lopen kunnen vaak gewoon via de telefoon worden afgehandeld. In dergelijke gevallen kan een zorgverlener bepalen dat de patiënt een 3-daagse antibiotische kuur gaat volgen zonder dat er een urinetest nodig is. Dit wordt enkel aanbevolen voor vrouwen die een laag risico hebben op terugkerende infecties, en die geen symptomen hebben (zoals vaginitis) die op eventuele andere problemen zouden kunnen wijzen.

Antibiotica kuur

Een orale antibiotica kuur zal ongeveer 94% van alle ongecompliceerde blaasontstekingen oplossen, maar de kans op een herhaling blijft aanwezig. De volgende antibiotica worden vaak gebruikt voor ongecompliceerde blaasontstekingen:

 • De standaardbehandeling is van oudsher een 3-daagse kuur van trimethoprim-sulfamethoxazol, ook wel TMP-SMX genoemd. Voorbeelden zijn Bactrim, Cotrim, en Septra. TMP-SMX combineert een antibioticum met sulfa-medicijnen. Een enkele dosering van TMP-SMX wordt soms voorgeschreven bij lichte gevallen, maar vaak zijn de resultaten dan minder succesvol dan bij een 3-daagse kuur. Een allergie voor sulfa is niet ongewoon en kan zelfs ernstig zijn.
 • Fluoroquinolonen antibiotica, ook wel quinolonen genoemd is meestal de tweede keus. Echter, in bepaalde gebieden hebben mensen van nature een weerstand tegen TMP-SMX, daar zijn de chinolonen de standaard behandelingen voor blaasontstekingen. Ciprofloxacine (Cipro) is de meest voorgeschreven versie van fluorochinolonQuinolones worden meestal voor een 3-daagse kuur gegeven. Zwangere vrouwen moeten deze medicijnen niet nemen.
 • Nitrofurantoïne (Furadantin, Macrodantin) is een derde optie. Dit geneesmiddel moet langer dan 3 dagen worden ingenomen.
 • Fosfomycin (Monurol) is niet zo effectief als andere antibiotica, maar kan wel tijdens de zwangerschap worden gebruikt. De weerstand tegen deze medicijnen is erg laag.
 • Natuurlijk kunnen er ook andere antibiotica worden gebruikt, zoals amoxicilline (met of zonder clavulaanzuur) en cefalosporinen. Doxycycline is vaak effectief, maar kan niet aan kinderen of zwangere vrouwen worden gegeven.


Na een weeklange behandeling met antibiotica hebben de meeste mensen geen last van infectie meer. Als de symptomen niet beter worden binnen de eerste paar dagen van de behandeling dan raden artsen het vaak aan om te stoppen met de antibiotica en een urine monster af te geven. Dan kan er gekeken worden wat de specifieke bacterie is die problemen veroorzaakt.

Behandeling voor terugkerende infecties

Een terugkerende infectie (veroorzaakt door het niet succesvol behandelen van de infectie) komt bij ongeveer 10% van alle vrouwen binnen drie weken voor. Een terugkerende infectie wordt net zo behandeld als een eerste infectie, maar normaal gesproken worden de antibiotica nu tussen de 7 en 14 dagen gebruikt.

Behandeling van terugkerende infecties

Vrouwen die twee of meer symptomatische blaasontstekingen krijgen binnen 6 maanden of drie blaasontstekingen of meer in de loop van een jaar hebben misschien preventieve antibiotica nodig. Vaak wordt het besluit over het al dan niet preventief gebruiken van antibiotica aan de vrouw overgelaten. Bij sommige vrouwen is het nodig om maatregelen te treffen in hun leefwijze om herhaling te voorkomen.

Veel, zelfs de meeste, vrouwen met terugkerende blaasontstekingen kunnen deze effectief zelf behandelen zonder naar een dokter te hoeven. Dit vereist de volgende stappen:

 • Zodra de patiënt symptomen ontwikkelt neemt ze het antibioticum. Infecties die zich minder dan twee keer per jaar voordoen worden meestal behandeld alsof ze een eerste aanval zijn, dus met een enkelvoudige dosis of 3-daagse antibiotica kuur.
 • In sommige gevallen vangt de persoon zelf schone urine op voordat ze begint met de antibiotica kuur en stuurt deze naar de doctor om de infectie te bevestigen.


Een vrouw moet een arts raadplegen bij de volgende omstandigheden:

 • Als de symptomen niet binnen 48 uur weg zijn gegaan
 • Als er een verandering in de symptomen is
 • Als de patiënt vermoedt dat ze zwanger is
 • Als de patiënt meer dan vier besmettingen per jaar heeft

Specifieke behandelingen voor specifieke gevallen

 • Behandelen van zwangere vrouwen - Zwangere vrouwen moeten worden gescreend op blaasontstekingen omdat ze een hoger risico lopen op complicaties bij blaasontstekingen. De antibiotica die worden gebruikt tijdens de zwangerschap zijn amoxicilline, ampicilline, nitrofurantoïne, en cefalosporineFosfomycin (Monurol) is niet zo effectief als andere varianten, maar kan wel tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Zwangere vrouwen moeten geen fluoroquinolonen nemen.
 • Behandelen van kinderen met blaasontstekingen - Kinderen met blaasontstekingen worden over het algemeen behandeld met TMP-SMX, cephalexin (Keflex) en andere cefalosporinen, amoxicilline of amoxicilline / clavulaanzuur (Augmentin). Deze medicijnen worden meestal via de mond ingenomen in vloeibare- of pil vorm. Kinderen met een acute nierinfectie worden behandeld met orale cefixime (Suprax) of een korte kuur (2-4 dagen) van een intraveneuze  antibiotica (gewoonlijk gentamicine, eenmaal per dag gegeven). Een oraal antibioticum volgt dan de IV.

Behandeling van een nierinfectie (pyelonefritis)

Patiënten met ongecompliceerde nier-infecties (pyelonefritis) kunnen gewoon thuis worden behandeld met orale antibiotica. Patiënten met een matige tot een ernstige acute nierontsteking en mensen met ernstige symptomen of andere complicaties moeten misschien in het ziekenhuis worden opgenomen. In dergelijke gevallen wordt antibiotica gedurende enkele dagen meestal intraveneus toegediend. Chronische pyelonefritis kan langdurige behandeling met antibiotica nodig hebben. Gelukkig is dit voor de meeste mensen niet van toepassing.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. bij mijn zoontje is een bacterie in zijn urine gevonden die een urineweginfectie kan veroorzaken. Klachten zijn echter enkel en alleen dat hij veel moet plassen, maar dat is nu eigenlijk alweer over. verder heeft hij dus geen klachten maar de dokter schrijft wel een antibioticakuur van een week voor. Als ik de bijwerkingen lees, vraag ik me af of het middel niet erger is dan de kwaal. Wat radat u aan?

  1. Beste Sandra,

   De huisarts heeft waarschijnlijk de kuur voorgeschreven om de bacterie aan te pakken, zodat die niet uitbreid.
   Ik zou de dokters adviezen opvolgen, aangezien de dokter je zoontje onderzocht heeft en precies weet wat er aan de hand is.

   Succes!

 2. Hallo

  Ik had vorig week een blaasonsteking en kreeg antibiotica kuur, na de kuur moest ik weer urine inleveren en huisarts had mij gebeld en zei dat er witte sliertjes in zaten en dat het niet zo helder was en moest toen urine kweken wat kan het eigenlijk zijn. De uitslag is pas over een week en ik ben heel bang voor de uitslag weet u misschien wat het kan zijn

  1. Hallo Sara,

   nu ben ik geen arts en kan daarom ook geen diagnose geven. Het zou kunnen komen door de blaasontsteking, wat wel vaker schijnt voor te komen, maar kan ergens anders door komen. Echter, wanneer je aan het zoek gaat op het internet tref je allerlei kwalen aan. Beter is om het resultaat van je arts af te wachten. In heb hier wel een draadje gevonden met mensen met dezelfde klachten, wellicht nuttig: http://www.steadyhealth.com/What_could_cause_white_particles_in_my_urine__t54321.html.

   Maar nogmaals, beter is om het resultaat van je arts af te wachten.

   Succes!

 3. Goedendag,

  Onze dochter 21 jaar, kreeg 2 maanden geleden een vreselijke urine geur bij haar plas, maar verder geen enkele pijn, en geen buikpijn en koorts en kip lekker!
  Maar de geur was echt niet goed, urine naar huisarts gebracht, en nanhet eerste urine onderzoek kwam er geen bacterie uit, voor de zekerheid even 24 uur op kweek gezet, en toch een blaasontsteking, dus antibiotica, gelijk na 2 tabletjes was de geur weg, geen enkel probleem en netjes kuur afgemaakt!

  Nu 2 maanden later begint die urine geur weer, met hetzelfde , llichamelijk nergens last van!

  Ik maak me zorgen, moet ze nu weer antibiotica, of kan ze dit oplossen met cranberry taletten die ik heb gekocht?

  Al die antobiotica is toch niet goed, en dit terwijl ze zich goed voelt?

  1. Té vaak een antibioticakuur nemen is inderdaad niet goed voor je lichaam. Cranberry-tabletten zijn een goede oplossing, maar zijn het meest effectief als preventie.
   Een alternatief voor antibiotica is het nemen van homeopathische middelen. Niet alleen als preventie, maar ook als oplossing voor acute problemen. Deze week ga ik een artikel publiceren over Homeopathische middelen voor een blaasontsteking.

   Als er NU haast is, en je wilt geen antibiotica meer aan je dochter geven, raad ik je aan om een afspraak te maken met een homeopaat.

   Hou je me op de hoogte van de ontwikkelingen?
   Jack

 4. Hallo ik heb sinds gisteren amoxicilline clavulaanzuur vanwege een blaasontsteking. Maar wanneer ga ik verbetering zien? Ik heb enorme pijnen de hele week al. En nu heb ik een 7 daagse kuur,waarvan ik nu dag drie ben begonnen.

 5. Mijn moeder 85 heeft nav een baarmoeder onderzoek antibiotika gekregen. door dat onderzoek heeft ze ook een blaasontsteking opgelopen (terwijl ze al antibiotika aan het gebruiken was) huisarts heeft hierna nog een 5 daagse kuur voorgeschreven, ook deze heeft niet geholpen. daarna heeft ze weer een 14 daagse kuur voorgeschreven gekregen. daar is ze nu 2 dagen mee bezig. herhaaldelijk heeft ze gevraagd om een kweek, maar nadat ik vandaag zelf belde was een kweek niet meer mogelijk omdat ze al weer 2 dagen antibiotica genomen had klopt dat is een kweek zinloos als er antibiotika genomen is? hoelang zal ze dan moeten wachten na een kuur eer alle antibiotika verdwenen is en een kweek weer zinvol is?

  1. Hallo Paul,

   Het is inderdaad waar dat het niet zinvol is om een kweek te maken tijdens een antibiotica kuur. Dit zou een volledig vertekend beeld geven. Afhankelijk van de lengte en de zwaarte van de kuur, zal de meeste antibiotica na een dag of vier weer uit je lichaam verdwenen zijn.

   Veel succes!

 6. Ik heb Bactrim Forte genomen gedurende 7 dagen, maar symptomen zijn er weer. Wat moet ik nu doen?

  1. Even terug naar je huisarts, Rebecca. Wellicht was de voorgeschreven behandeling (nog) niet genoeg en heb je een verlenging nodig.

 7. Ik heb een niersteen gehad dat mijn arts bij ons in het ziekenhuis mij maar een aansteler vond ik was net van hem van een langlopende hernia geopereerd en als ik hem zei dat ikpijn in mijn linkerzijde had deet hij dat af als aanstellerij of bij ons een trunte genaamd , een maand later had ik een zogezegde blaasontsteking wat ik in 4 maanden 3 x heb gehad dan ben ik terug aan mijn rug geopereerd in een ander ziekenhuis daar zei ik het zelfde en dan hebben ze me naar een uroloog doorgezonden , ik wilde dat uiteraard bij mij in het ziekenhuis laten doen maar daar zit die arts dat mij als trunte noemde nu het ander ziekenhuis maatregelingen had getroffen heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en tegen de uroloog bij mij gezegd wat haar collega over mij zij waarbij ze zijn foto's van mijn rug nam die in de pc zitten in lijn dosier en daar schrok ze even van want daarop zag ze een niersteen de grote van een duivenei nu heb ik daar nog geregeld last van wat kan ik nemen tegen de pijn samen met mijn water dat ik veel drink zoals zij zei

  1. Fijn om te horen dat het beter met je gaat na de zware kuur voor de blaasontsteking. Het is belangrijk om de kuur helemaal af te maken, ook als de symptomen al verminderen. Zo voorkom je dat de infectie terugkomt en dat je opnieuw behandeld moet worden. Blijf ook voldoende water drinken en let op hygiëne om verdere infecties te voorkomen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share