Sport

Laatste Update: 14 september 2018

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Te vaak lezen we tegenwoordig slechts één recensie of we bekijken maar één product en dan nemen we overhaast een beslissing zonder alle opties te onderzoeken. In een wereld vol informatie en meningen is het gemakkelijk om een miljoen verschillende meningen en keuzes voor het vinden van het juiste paar schoenen tegen te komen, dus om alles overzichtelijk voor je te maken, hebben we een lijst met technieken samengesteld om de beste hardloopschoenen te kiezen, die echt goed bij je passen en geloof me na het lezen van dit artikel kun je een geschikt paar vinden.

Maar eerst enkele algemene tips

Hardlopen is misschien een relatief goedkope sport, maar investeren in de juiste schoenen kan je helpen om nog meer van je hobby te gaan houden en het kan je, niet te vergeten, blessurevrij houden. Een van de belangrijkste dingen die je nodig hebt om te kunnen hardlopen? Het juiste paar hardloopschoenen. Hier kun je lezen hoe je het paar kiest dat bij je past.

De eerste stap, bij het kiezen van hardloopschoenen, is dat je moet stoppen met het kijken naar het uiterlijk. Hoewel je misschien een fan bent van de kleurcombinatie of de stijl van een bepaalde schoen zijn die dingen minder belangrijk dan hoe de schoenen om je voeten passen. Als je nog nooit eerder een hardloopsschoen hebt uitgeprobeerd, ga dan op zoek naar een speciaalzaak met hardloopschoenen en deskundige medewerkers, die je persoonlijke aandacht kunnen geven. Ze kunnen merken aanbevelen, die goed bij je voet passen en dit is vooral als je platte, smalle, brede voeten of andere hardloopgerelateerde problemen hebt, erg belangrijk. Als er een winkel van ASICS bij je in de buurt is, loop dan even binnen voor een Foot ID-service die ongeveer 30 minuten duurt en die de voetvorm, de pronatie en de stand zal evalueren om zo het juiste type schoen voor je te kunnen vinden.

Ken ook je loopstijl. Naast de pasvorm, zal een expert ook in staat zijn om je loopstijl te evalueren om zo het juiste paar voor je te vinden. Als je weet dat je last hebt van overpronatie, wat is wanneer je voeten naar binnen draaien terwijl je rent of last hebt van onderpronatie, dat is wanneer je voeten naar buiten draaien, moet je dit weten zodat je de voor jou ideale schoen kunt vinden. Het type pronatie dat je hebt, kan betekenen dat je meer demping of stabiliteit nodig hebt om op die manier de belasting van je voet te verminderen. Als je al bekend bent met je loopeigenschappen, probeer dan de online hardloop-schoenzoeker van ASICS, die aanbevelingen kan genereren door je een paar vragen over jezelf en je loopstijl te stellen.

Wanneer je een paar schoenen probeert, let dan op hoe je je voelt. Ze moeten niet te ruim of te nauw zitten, met voldoende ruimte in het stuk bij de tenen (ongeveer 1 centimeter tussen je tenen en de bovenkant van de schoen is perfect). Schoenen moeten ook je enkel steun geven. Alles wat te los of te strak zit, kan leiden tot blaren en pijn aan de voeten, dus loop rond en probeer de schoen uit om ervoor te zorgen dat je voet goed aanvoelt wanneer je in beweging bent.

Neem ze vervolgens mee om ze uit te proberen. Je voet wordt namelijk groter wanneer je rent, dus je moet ervoor zorgen dat je de juiste maat probeert. Sommige deskundigen raden aan om bij het kopen van hardloopschoenen, een halve maat groter dan je normale schoenmaat te nemen, maar dit kan per merk variëren. Het belangrijkste is het testen van de modellen en de merken zodat je er achter kunt komen wat bij je past. In veel speciaalzaken kun je je paar op een loopband testen of je kunt ze zelfs voor een testrondje uitproberen; als je je schoenen online koopt, lees dan het retourbeleid aandachtig door, zodat je zeker weet dat je ze kunt terugsturen als het niet goed aansluit. Focus je ook op hoe je je voelt tijdens je eerste hardloopsessie en veel experts zeggen dat hardloopschoenen niet zouden moeten worden ingelopen, maar juist veel beter moeten voelen tijdens je eerste rondje.

Wat voor soort voeten heb jij?

Om erachter te komen welk type hardloopschoenen je moet kopen, moet je eerst weten wat voor soort voeten en welke loop je hebt. Een deskundige verkoper in een hardloopspeciaalzaak kan je helpen om de juiste hardloopschoen voor jouw type voet te vinden, maar je kunt ook zelf uitzoeken welk type voet je hebt. Eén manier om dit te doen is om gewoon naar je voet te kijken. Een nauwkeurigere methode is om je voetafdruk te onderzoeken door in het zand te lopen of met natte voeten op een stuk papier te gaan staan.

Er zijn drie verschillende soorten voeten:

Platvoeten

Als je naar je voet kijkt, weet je dat als je geen boog ziet je platte voeten hebt. De onderkant van je voet, van je tenen tot je hiel, is dan helemaal plat. Als je de voetprinttest uitvoert, ziet je afdruk er uit als een voetvormige klodder. Je zult geen naar binnen gerichte kromming van je grote teen naar je hiel zien.

Is dit een probleem? Als je platvoeten hebt betekent dat dat je voeten naar binnen rollen als je rent. Dit vereist speciale aandacht en is niet altijd het geval, dus het loont nog steeds om een analyse in een winkel te krijgen om er gewoon zeker van te zijn.

Wat kun je dan het beste kopen? Je hebt waarschijnlijk een hardloopschoen nodig die je stabiliteit geeft. Zoek naar de woorden ‘bewegingscontrole’ en ‘stabiliteit’ op de doos van de hardloopschoenen, die je graag wilt gaan kopen. Naast schoenen met bewegingscontrole, moeten mensen met platvoeten ook overwegen om orthesen (op maat gemaakte schoeninzetstukken die de voetproblemen corrigeren) te gaan dragen.

Voeten met een hoge wreef

Je zou in staat moeten zijn om gemakkelijk te bepalen of je een hoge wreef hebt of niet - je zult dan een hoge en definitieve boog op je voet opmerken. Als je de voetprint-test uitvoert, buigt je afdruk naar binnen, waardoor het middengedeelte van je voet er erg dun uitziet. Wanneer je je hand tegen de onderkant van je voet drukt, blijft deze boog onbuigzaam.

Is dit een probleem? Als je een hoge wreef hebt, zullen je voeten naar buiten rollen terwijl je rent. Het is erg belangrijk dat hardlopers met een hoge wreef regelmatig hun voeten opnieuw laten meten, omdat rennen ervoor zorgt dat hun bogen geleidelijk in kunnen zakken, waardoor hun voeten langer worden.

Wat kun je dan het beste kopen? Je moet op zoek gaan naar flexibele hardloopschoenen met een zachte tussenzool, die schokken absorbeert. Zoek bij het kopen van hardloopschoenen naar opties met de woorden 'flexibel' of 'gel' in hun beschrijvingen.

Neutrale of normale voeten

Als je je voet of voetafdruk hebt onderzocht en deze er niet plat of hoog gebogen uitziet, heb je waarschijnlijk een neutrale of normale voet. Je voetafdruk zal naar binnen toe draaien, maar dit zal slechts enkele centimeters zijn.

Is dit een probleem? Zolang je een hardloopschoen kiest die je voettype niet tegenwerkt, moet je geen problemen ondervinden. Dit is het meest voorkomende type voet en het is mits het is uitgerust met het juiste schoeisel ook het minst gevoelig voor verwondingen.

Wat kun je dan het beste kopen? Als je normale voeten hebt, kun je kiezen uit een breed scala aan hardloopschoenen, waaronder schoenen die gemaakt zijn voor neutrale lopers of die voor mensen met platvoeten of een hoge wreef. Kies geen hardloopschoenen die veel stabiliteit of bewegingscontrole hebben.

Wat maakt de beste hardloopschoenen echt de "allerbeste" hardloopschoenen?

Hardlopen op de weg is het meest voorkomende type hardlopen dat tegenwoordig overal ter wereld wordt beoefend. Het is geen verrassing dat steeds meer mensen en dan vooral in de grote stad op beton, door mensen gemaakte trottoirs en bitumenpaden gaan hardlopen. Alle grote marathons en hardloopevenementen en zelfs cross-disciplinaire sporten zoals triatlon worden gewoon op de rijweg gehouden. Aan de andere kant is het, hoewel hardlopen op de weg tegenwoordig het meest gedaan wordt, eigenlijk ook een van de slechtste soorten van hardlopen voor het menselijk lichaam. De harde, vlakke oppervlakken van onnatuurlijke terreinen leiden in de loop van de tijd tot meer blessures bij hardlopers dan bij degenen die op gras, paden, heuvels en zelfs atletiekbanen rennen. Dit betekent dat de schoenen, die je kiest om te hardlopen, een grotere rol spelen bij het vrijwaren van blessures. De beste loopschoenen voor op de verharde weg zijn daarom degenen die zich bezighouden met wat echte hardlopers nodig hebben om hun lichaam te beschermen en beschikken over de innovatie en de technologie om aan deze behoeften te voldoen.

Natuurlijk is letselvrij blijven iets dat mensen willen van een paar hardloopschoenen voor op de weg en ook al is het niet de meest sexy reden om voor hardloopschoenen te kiezen, het is zeker wel een van de belangrijkste.

Waar het op neer komt, is dat je de schoen die het meest overeenkomt met wat je nodig hebt moet kiezen. Daarom hebben we hieronder enkele van de vragen op een rijtje gezet die je jezelf moet vragen om je te helpen ontdekken wat je echt zou willen van een hardloopschoen voor op de weg.

Wat voor soort hardloper ben jij?

Het eerste dat je moet weten, is wat voor soort renner je bent in termen van het landen van je voet. Als je een voorvoetloper bent, betekent dit dat je behoeften verschillen van die van hiel- of middenvoetlopers. Als je weet wat voor soort loper je bent, kun je je keuzes als het aankomt op het vinden van de beste hardloopschoen voor je behoeften beperken en het kan ook helpen om ervoor te zorgen dat je schoenen zo lang mogelijk meegaan.

Een eenvoudige test om te bepalen wat voor een soort loper je bent, is om je huidige paar hardloopschoenen voor op de weg (of die met de meeste slijtage) te pakken en te kijken waar de zool het meest versleten is. Als de achterkant de meeste grip en loopvlak heeft verloren, betekent dit dat je een hielloper bent, als het midden en de zijkanten het meest zijn versleten, dan ben je een middenvoetloper en als de voorkant het meest gebruikt, ben je waarschijnlijk een voorvoetloper. Dit is natuurlijk slechts een algemene en snelle manier om erachter te komen wat voor soort hardloper je bent. Het merendeel van de professionele lopers op langere afstanden (10km en meer) zijn naar verluidt hiellopers, terwijl de meeste atletieklopers op de voorvoet lopen. Dit is iets om in gedachten te houden wanneer je wilt bepalen wat voor een soort loper je bent!

Wat is je doel: snelheid, afstand of comfort?

Het kennen van je doelen is ook cruciaal bij het zoeken naar de beste hardloopschoen voor op de weg. Meestal vallen doelen in één van de drie hoofdcategorieën. De eerste is snelheid: sneller kunnen hardlopen. Voor dit doel is een lichtere hardloopschoen voor op de weg die ondersteuning biedt voor het gewicht waarschijnlijk de schoen die je zoekt. Je kunt dan denken aan de bekroonde Cloudflash uit 2017. Als je doel afstand en verder lopen is, moet de ondersteuning troefgewicht hebben, zodat je enkels en je voetpositie gedurende de langere afstanden sterk blijven. En als het doel is om comfortabel te kunnen hardlopen zonder pijn te voelen tijdens het rennen, dan is de demping iets om op te letten en hoewel de beste hardloopschoenen voor op de weg elementen van demping zullen hebben, richten sommige zich veel meer op deze dus let daarop als comfort en demping bovenaan je lijstje staan.

Training, wedstrijd of herstel

Hand in hand met je doelen gaan de verschillende manieren waarop je je schoen gaat gebruiken. Een trainingsschoen krijgt bijvoorbeeld veel meer te verduren (en heeft vaak een veel kortere levensduur) dan je wedstrijdschoenen, die alleen op de evenementendag of tijdens belangrijke trainingssessies zal worden gebruikt. Een herstelschoen voor het hardlopen op de weg heeft vaak meer demping, om je te ondersteunen terwijl je het even rustig aan doet tijdens de training, blessure of na een zware trainingssessie. De meeste coaches raden aan om af te wisselen tussen ten minste twee schoenen, omdat ze elk een iets andere spieren zullen ontlasten en om tevens ook de levensduur van beide paar schoenen te verlengen (bekijk ook onze handleiding voor hoelang een paar schoenen kan meegaan.) het gaat om het vinden van je perfecte paar dus overweeg al deze zaken zorgvuldig.

Reputatie

Er is een schat aan informatie beschikbaar over nieuwe schoenen en overal waar je kijkt, lees je feedback. Tegenwoordig hebben we als hardlopers meer geluk (of juist niet) omdat er meer informatie dan ooit tevoren beschikbaar is. Van hardlopers, die je kunt volgen op sociale media of via je run-apps, tot die schoenen die je in de etalage van een hardloopwinkel ziet, het is nu heel gemakkelijk om enorme hoeveelheden informatie te vinden en met een klik op de knop precies te ontdekken hoe een schoen eruit zou kunnen zien en wat de mogelijkheden zijn. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen unieke mening en ervaringen die misschien niet op jou van toepassing zijn. Om te helpen uit te zoeken naar welke meningen je moet luisteren en welke je echt moet negeren, zoek je een paar belangrijke websites, prijzen voor schoenen en natuurlijk atleten die je bewondert om als je bron te gebruiken en de informatie te vinden die je nodig hebt om een beslissing te nemen die bij jou past.

De beste hardloopschoenen hebben een reputatie hoog te houden en hierover is al veel bekend waardoor je een goed besluit kunt nemen en de perfecte schoen voor jou kunt vinden.

Nu pas kun je kijken naar wat je ‘hip’ vindt

Uiteindelijk zijn de beste hardloopschoenen voor op de weg degenen die je graag gebruikt. Er zijn veel psychologische onderzoeken uitgevoerd die laten zien dat wanneer je denkt dat je er goed uit ziet, je je ook goed voelt, wat leidt tot betere prestaties en algemene tevredenheid. Als de schoen waar iedereen het over heeft goed voelt maar lijkt op iets dat Frankenstein zou dragen, dan is de kans groot dat je niet zo goed presteert als je zou kunnen in een meer ‘onbekend’ paar waar mensen je mee complimenteren. Als het erop aankomt zijn zaken zoals de kleur of veters dus ook belangrijk dus bekijk hun website om te zien of er andere keuzes zijn of anders is het misschien niet de beste keuze voor jou.

Vermijd veel gemaakte fouten bij het kopen van hardloopschoenen

Gespecialiseerde winkelmedewerkers zien dat hardlopers telkens wanneer ze binnenkomen om schoenen te kopen dezelfde fouten maken.

Fout #1: kopen op het uiterlijk

Sommige hardlopers houden zich te veel bezig met mode en we proberen mensen daar attent op te maken. Vaak, als ze een schoen kopen die er cool uitziet, komen ze na een paar maanden terug en zeggen ze: 'Deze schoen doet me pijn. Ik had er een probleem mee.’ Wanneer je iets koopt, denk dan aan je gevoel en aan de pasvorm en niet in eerste instantie aan de mode.

Fout #2: schoenen kopen die te klein zijn

Strakke en te kleine schoenen leiden tot blaren en pijnlijke teennagels en dat soort dingen. Vooral vrouwen zijn eraan gewend dat ze hun schoenen nauwsluitend dragen, omdat ze vaak zelfbewuster zijn over de maat van hun voeten. We zeggen graag: denk je in dat je piano met je tenen moet kunnen spelen, wat betekent dat de pasvorm ruim genoeg moet zijn aan de voorkant bij de tenen - ongeveer een halve vinger maar natuurlijk niet meer.

Fout #3: winkelen op het verkeerde moment van de dag

Vaak .komen mensen 's morgens en zeggen: 'Dit is de schoen die ik nodig heb' Dan komen ze de volgende dag terug en zeggen: 'Ik droeg ze om 17.00 uur en toen waren ze te klein.’ Je voeten beginnen in de loop van de ochtend op te zwellen en ze stoppen niet met zwellen tot ongeveer 16.00 uur. Dat kan nogal verschillen, dus koop je schoenen altijd in de namiddag.

Fout #4: van je maat uitgaan

Mensen gaan ervan uit dat een maat een maat is - dat een maat 38 van Nike gelijk is aan een 38 van New Balance. Maar maten en ook de verschillende vorm van het bovendeel en de manier waarop de schoen aan elkaar wordt genaaid kan iedere schoen anders maken. Laat je voeten bij elke aankoop opmeten en pas de schoenen altijd hierop aan.

Tot slot…

Er is ongelooflijk veel aanbod in hardloopschoenen, en de één verteld nog een beter verhaal dan de ander. Probeer daar doorheen te kijken, want dat is allemaal marketing. Zelfs de goed bekend staande merken maken soms schoenen die matig qua kwaliteit zijn, ondanks de dwingende reclameboodschappen.

Ga uit van de feiten, en van je gevoel. Probeer de schoenen uit in de winkel.

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

En ja, in de winkel! Hardloopschoenen bestel je niet via internet. Dat vraagt om problemen in de vorm van een slechte pasvorm en dus blessures.

Ook de prijs is belangrijk: Ga niet voor de goedkoopste, want die lage prijs heeft natuurlijk een reden. Kwaliteit heeft een prijs!


Bronnen

www.rei.com/learn/expert-advice/running-shoes.html

www.telegraph.co.uk/health-fitness/body/choose-perfect-pair-running-shoes/

consumer.healthday.com/encyclopedia/exercise-and-fitness-18/jogging-and-running-health-news-261/how-to-choose-running-shoes-647192.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share