Sport

Laatste Update: 13 oktober 2016

Hoe kun je een workout leuker maken?

hoe-kun-je-een-workout-leuker-makenIk moet helaas toegeven dat ik, in mijn jongere jaren, jarenlang niet gesport heb. Sporten stond voor mij gelijk aan de saaie gymles op school. Ik vond het allemaal maar tijdrovend en sporten stond dus erg laag op mijn prioriteitenlijstje. Sporten vond ik helemaal niet leuk. Nog sterker, die enkele keer dat ik bijvoorbeeld een workout deed, verveelde ik me vreselijk. Gewoon niet leuk!

Ook toen ik in het voortgezet onderwijs terecht kwam, was mijn mening over sporten nog steeds hetzelfde. De enige beweging was het loopje van lokaal naar lokaal. Thuis bracht ik veel tijd door op de bank, tv kijken of spelletjes doen.

Tot het moment dat een vriend me overtuigde om een paar keer per week mee te gaan om te sporten. Ik ben in eerste instantie meegegaan omdat we goede vrienden waren, om hem een plezier te doen. Wat mijn reden toen ook geweest is, ik ben ontzettend blij dat ik toen die stap genomen heb. Het was een keerpunt in hoe ik tegen sporten aankeek. Mijn relatie met sporten werd positief, méér dan positief!

Gedurende die eerste weken voelde ik me erg onhandig en ongemakkelijk. Mijn lichaam was het niet gewend en de oefeningen op de sportschool werden allesbehalve soepel uitgevoerd. Maar na een tijdje vond ik mijn eigen vorm en ritme, waarna het steeds soepeler ging, en alles gewoner werd. Beetje bij beetje voelde ik mijn lichaam gezonder worden, soepeler, meer conditie en vooral sterker!

Meer en meer raakte ik gemotiveerd. Niet alleen om verder te gaan met sporten, maar ook om meer aan te passen, om uiteindelijk gezonder te kunnen leven. Ik wilde mijn levensstijl compleet over de kop gooien!

Uiteindelijk ben ik vele kilo’s verloren. Niet alleen door het sporten, maar met name ook door het aanpassen van mijn voedingsgewoontes: Een gezonde levensstijl!

Voordelen van sporten

Er zijn heel veel mensen die graag willen sporten, op welke manier dan ook. Maar de meesten hebben moeite om het vol te houden, om zichzelf te motiveren om toch iedere weer te beginnen. Ik kan je natuurlijk zeggen dat je, door te sporten, er fysiek beter uit gaat zien. Je lijkt jonger en je zit strakker in je vel. Natuurlijk wil je dat, maar vaak is het niet genoeg om iemand te motiveren.

Eigenlijk zou je gezondheid de belangrijkste reden moeten zijn om te gaan sporten. Een gezond lichaam krijgen waar je heel erg lang plezier van zult hebben. Waarmee je ouder kunt worden, zonder al te veel in te hoeven leveren aan de kwaliteit van leven. Kortom, een sterk lichaam.

Met name deze laatste, zou genoeg moeten zijn om je direct uit die stoel te krijgen, maar misschien heb je nog een extra zetje nodig:

  • Meer zelfvertrouwen
  • Een beter zelfbeeld
  • Meer energie
  • Betere motivatie voor alles wat je doet
  • Beter humeur
  • Positievere instelling
  • Meer creativiteit
  • Minder angstgevoelens
  • Minder vatbaar voor depressies

Deze zijn de meest opmerkelijke voordelen van sporten. Er zijn natuurlijk veel meer, maar dat laat ik aan jou over om te ontdekken.

Sporten als nieuw onderdeel van je levensstijl

Ik wil niet te veel woorden besteden aan wat je allemaal kunt winnen (voor je gezondheid) als je gaat sporten. Dat weten we allemaal wel. Wat ik je wél wil vertellen is hoe je jezelf kunt motiveren om te gaan sporten, en om gemotiveerd te blijven om door te zetten.

Op het internet kun je ontzettend veel informatie vinden over hoe je moet sporten, wanneer je moet sporten, hoeveel je moet sporten, en wat je precies moet doen. Allemaal leuk en aardig, maar deze informatie neemt je volledig bij de hand. Je leest de instructies, je gaat de oefeningen doen, en je leest wat je daarna moet doen. Weinig motiverend. Daarnaast hoef je zelf helemaal niet na te denken. Niet zo zeer over de oefeningen, maar het voorkomt dat je na gaat denken over je motivatie, over het waarom, over je doelen.

Natuurlijk is deze informatie nuttig voor de praktische invulling, maar voor de overgrote meerderheid is dit ook nog eens overweldigend. Je moet plotseling van alles veranderen in je leven, en dan ook nog eens een lange, lange lijst met oefeningen afwerken. Pfff….

Ik denk dat je meer gebaat bent bij een lijst met algemene tips die jou kunnen motiveren om die eerste stap te maken. Om jouw mindset te veranderen richting een gezonde levensstijl. Om jezelf na te laten denken over hoe je dit aan gaat pakken zodat het uiteindelijk een vast onderdeel van je leven gaat worden.

Want laten we eerlijk zijn: Er zijn geen voorgekauwde motivaties mogelijk. Jij bent de enige die jezelf het beste kent, dus jij bent de enige die kan bepalen hoe je jezelf kunt motiveren om sporten in te passen in je leven. En natuurlijk ben jij de enige die kan bepalen hoe je dit het beste aan moet pakken.

De eerste stap zetten?

Je hebt het waarschijnlijk al heel vaak gelezen op het internet: Verandering van je levensstijl naar meer gezonde gewoontes om je leven te verlengen en voor een kwalitatief beter leven. Iedere keer als je dat leest, sla je de betreffende paragraaf over, want dat verhaal ken je nu wel.

Maar heb je er wel eens écht bij stilgestaan wat de voordelen van een actieve levensstijl kunnen zijn? Wat dat voor jou persoonlijk zou kunnen betekenen? Aan de andere kant, heb je er ook wel eens over nagedacht wat voor verschuivingen dat teweeg zou brengen in jouw leven?

Ik zou liegen als ik je zou zeggen dat het gemakkelijk is. Want dat is het zeker niet. Je hebt zo veel (ongezonde en minder gezonde) gewoontes opgebouwd, dat het niet gemakkelijk zal zijn om deze te vervangen door je nieuwe levensstijl, een gezonde en actieve levensstijl.

Veel mensen die het effect, en het plezier, van een actieve levensstijl niet kennen, zullen bewegen en sporten alleen maar zien als een optie, iets wat verplicht is, iets wat je ‘erbij’ moet doen om ‘actief’ te zijn. De motivatie ontbreekt, en na een paar weken vind je altijd wel een excuus om maar in die bank te blijven zitten. Druk, druk, druk, druk….

Als je actieve, sportieve, mensen vraagt over hun motivatie, dan kom je steeds weer twee antwoorden tegen:

  • Ze weten allemaal dat ze door zullen blijven gaan, omdat ze inmiddels de positieve effecten hiervan hebben ervaren. Stoppen is beslist géén optie meer.
  • Ze kijken uit naar het plezier van het sporten, de sociale contacten, de voldoening. Ze genieten er van!

Je zult jezelf nu afvragen:

“…Hoe kunnen die mensen er naar uitkijken om te gaan sporten? Waar halen ze de energie vandaan? Hoe blijven ze gemotiveerd? Ik zou dat nooit op kunnen brengen!...”

Geloof me: Je kunt het wel degelijk! Je moet het even de tijd gunnen om je lichaam te laten wennen aan de (nieuwe) activiteiten.

Concentreer je eerst op de vorming van de gewoonte

We leven in een, voor je lichaam, vreemde wereld. We zijn inmiddels helemaal vergeten dat we, lichamelijk gezien, nog steeds primitieve mensen zijn. Mensen die actief moeten blijven om in leven te kunnen blijven. Actief moeten blijven om hun lichaam en geest optimaal te kunnen laten functioneren. Natuurlijk overleven we ook zonder, maar de kwaliteit en de kwantiteit zal beduidend lager zijn. Met andere woorden: Je leeft korter en hebt meer last van aandoeningen en kwaaltjes.

De mensen die regelmatig sporten, en dus een actieve levensstijl hebben, hebben uit de eerste hand ervaren wat sporten met hun lichaam doet. Door het sporten voelen ze zich compleet, ze voelen zich energiek en geïnspireerd. Ze voelen de voordelen zowel op het fysieke vlak, als op het mentale en spirituele vlak.

Het zal duidelijk zijn dat je deze sensatie nog niet zult voelen als je net begint. Je zou eerst een maand regelmatig moeten sporten om hiervan te kunnen profiteren. Dit gevoel komt pas op het moment dat je je eigen weerstand tegen sporten overwonnen hebt. Dat je vrede hebt met jezelf en met je nieuwe, actieve, levensstijl. Pas dan is er (mentale) ruimte voor dat euforische gevoel.

Gedurende die eerste periode is het dus zinvol om je niet te concentreren op de vele voordelen die het sporten je kan bieden, maar om je te concentreren op het vormen van de gewoonte. De gewoonte om 3 keer per week een stevige wandeling te maken, of de gewoonte om 3 keer per week naar de sportschool te gaan. Of misschien wil je wel gaan zwemmen of hardlopen. Het maakt niet uit.

Als je bijvoorbeeld klein begint door een paar keer per week stevig te gaan wandelen, is het ook gemakkelijker om het vol te houden. Voortijdig stoppen is dan beslist geen optie. Hou dit vol tot het moment dat het een échte gewoonte geworden is. Breid dan je activiteiten beetje bij beetje uit, tot het moment dat je nieuwe, actieve, levensstijl compleet is.

Het idee van ‘niet stoppen is geen optie’ betekent heel concreet dat het een onderdeel is van je leven, een onderdeel van wie je bent. Net zoals je dagelijks doucht, je tanden poetst, naar het toilet gaat: Ook voor deze dingen is stoppen geen optie. Zo moet het ook gaan met bewegen en sporten. Een essentieel onderdeel van je leven waar je niet meer zonder kunt.

Wil je meer weten over het creëren van nieuwe gewoontes? Lees dan even verder: Nieuwe gewoontes & routines aanleren

Als je na een aantal weken het gevoel krijgt dat het heel natuurlijk is dat je gaat sporten, dat het geen ‘moeten’ meer is, dan ben je er in geslaagd om het een onderdeel van jezelf te maken, een gewoonte.

Helaas bestaat er geen ‘Quick Fixe’ of een geheim trucje om dit proces gemakkelijk te laten verlopen. Het creëren van nieuwe gewoontes vergt inspanning en vastberadenheid. Maar uiteindelijk zal je slagen, waarna je je volledig kunt richten op de voordelen, en vooral het plezier, van je inspanningen.

11 tips om je workout leuker te maken, én gemotiveerd te blijven

Je hebt nu die eerste stap genomen om te beginnen met sporten, wel of niet als onderdeel van een verandering van je complete levensstijl. Maar dan ben je er nog lang niet. De volgende uitdaging is het gemotiveerd blijven om door te gaan, zodat je nieuwe gewoonte ook echt een vast onderdeel van je leven is geworden.

Om je hierin te ondersteunen, wil ik 11 belangrijke tips met je delen. Tips die je zullen helpen om door te gaan, om gemotiveerd te blijven, en om uiteindelijk te slagen in je uiteindelijke doel.

Tip #1: Zoek een partner

Zoek iemand die samen met jou gaat sporten. Vraag niet zomaar iemand, maar een goede vriend of kennis die ook belang hecht aan een goede gezondheid, en wellicht ook bezig is met een verandering van levensstijl. Dit is erg belangrijk om elkaar te kunnen motiveren en om elkaar te steunen. Tijdens de onvermijdelijke zwakke momenten dat je het even niet ziet zitten, heb je op deze manier een goede back-up die begrijpt wat er aan de hand is, en die je kan steunen.

Daarnaast is het met z’n tweetjes ook nog eens veel gezelliger!

Tip #2: Start op jouw niveau

Je kunt op verschillende manieren beginnen met sporten: Je kunt natuurlijk naar buiten gaan, beginnen met hardlopen tot het moment dat je helemaal buiten adem bent, niet meer verder kunt, en je in de greppel laat vallen om maar even uit te kunnen rusten. Aan de andere kant kun je ook naar de sportschool gaan, een beetje kletsen met iedereen, wat lichte oefeningen doen, en dan snel weer naar huis.

In het eerste geval is de inspanning véél te hoog, in het tweede geval is er helemaal geen sprake van enige inspanning. Beide methodes zijn helemaal fout!

Je moet een trainingsroutine hebben die uitdaging biedt. Op jouw niveau, en dan nét even een klein stapje hoger. Deze routine moet je ook constant bijstellen om die uitdaging te houden. Op deze manier kun je op een verantwoorde manier steeds hoger komen. Je ziet en voelt dan de vorderingen, wat onontbeerlijk is voor je motivatie!

Tip #3: Stel jezelf realistische doelen

Als je aan het sporten bent, dan is gewichtsverlies nooit je doel. Maak je niet ongerust, want dat komt vanzelf. Tijdens het sporten moet je jezelf doelen stellen in de vorm van afstand, gewicht, aantal push-ups, of iets dergelijks. Stel haalbare doelen en verleg ze steeds beetje bij beetje. Door het stellen van doelen, maak je van de sportschool iedere keer weer een nieuwe uitdaging, waardoor je motivatie maximaal blijft.

Tip #4: Stap uit je ‘comfort-zone’

Je bent natuurlijk niet voor niets op de sportschool: Je wilt graag een gezond lichaam met een gezond gewicht. Ok, je hebt een buikje, en de zwaartekracht krijgt steeds meer grip op allerlei onderdelen van je lijf. Laten we eerlijk zijn: Je bent niet de meeste gespierde persoon op de sportschool. So what? Stop met om je heen kijken, en jezelf te vergelijken met al die anderen. Dat doen die anderen ook niet. Wees lekker met jezelf bezig, luister naar muziek en doe je workout in je eigen ‘bubbel’. Heb lak aan alles, want over een half jaar ben jij de meest gespierde persoon op de sportschool!

Tip #5: Experimenteer!

Ga niet alléén maar naar de sportschool. Voorkom dat dit op zichzelf een routine wordt. Combineer je sportschool met bijvoorbeeld hardlopen, vechtsporten of dansen. Met name deze laatste klinkt misschien een beetje saai, maar het is wel degelijk een sport. Probeer eens een cursus Rock. Wedden dat je uitgeput bent na een uur intensief dansen?

Tip #6: Muziek

Deze voelde je natuurlijk aankomen: Neem je eigen muziek mee tijdens een bezoek aan de sportschool. Met bijpassende, vaak opzwepende, muziek, vind ik de workouts veel prettiger om te doen.

Een vaak gehoorde klacht zijn die draden tussen je oordopjes en je smartphone. Deze kunnen soms heel erg in weg zitten. Een alternatief is een bluetooth-oortje. Maar over het algemeen zijn deze niet zo comfortabel en vallen ze vaak van je oor als je een wilde beweging maakt.

hoe-kun-je-een-workout-leuker-maken-1

Tegenwoordig zijn er gelukkig speciale draadloze oordopjes voor sporters. Beide dopjes zijn verbonden achter je hoofd langs. Op deze manier blijven ze altijd zitten, ook al maak je de meest wilde bewegingen. Ook een prima oplossing voor hardlopers.

Kijk even bij een speciaalzaak of op internet voor de beste oplossing voor jou!

Tip #7: Korte workouts

Heb je geen zin om anderhalf uur lang je workouts te doen? Of heb je gewoon geen tijd hiervoor? Dan kun je voor een alternatief kiezen door minimaal gedurende 30 minuten je workout te doen. Dit kan een prima resultaat leveren, mits de intensiteit, en dus je focus, gedurende deze 30 minuten hoger is dan normaal. Doe je dit drie keer, dan heb je uiteindelijk een beter resultaat dan dat je eenmalig anderhalf uur aan het sporten bent.

Deel je tijd zelf in, maar bedenk goed dat hoe korter de workout, hoe intensiever je je oefeningen moet doen voor hetzelfde resultaat. Bedenk ook dat er pas sprake is van een positief effect als de workout langer dan 20 minuten duurt.

Tip #8: Beloon je sportinspanningen, niet je gewichtsverlies

Stop met focussen op je gewichtsverlies, of op het bereiken van een bepaalde spiermassa. Dat zijn allemaal resultaten die niet de eerste prioriteit hebben. Natuurlijk is het belangrijk om gewicht te verliezen, maar dat is allemaal het gevolg van jouw inspanningen om te gaan sporten. Concentreer je dus daarop. Beloon jezelf voor je bezoek aan de sportschool, beloon jezelf als je inderdaad die 7 kilometer kunt hardlopen.

Beloon jezelf op het moment dat je je eerste 6 maanden op de sportschool bereikt hebt. Of beloon je jezelf als je inderdaad die 7 kilometer hebt bereikt. Alle beloningen zijn mogelijk, zolang het maar niet in de vorm van eten is. Beloon jezelf bijvoorbeeld eens met een ontspannen en gezond saunabezoek, of een dagje pretpark.

Tip #9: Gebruik de sportschool om je stress te verlagen

Ik ken een aantal mensen die alleen maar naar de sportschool gaan om hun stress van de werkdag af te kunnen reageren. Als je je hier lekker bij voelt, moet je dat ook vooral doen. Het forceert je in ieder geval om te gaan sporten, ook al heb je een hele drukke en stressvolle dag achter de kiezen. In dit geval juist daarom.

Sporten kost je natuurlijk energie, maar het levert uiteindelijk veel meer energie op. Na een drukke dag, voel je je als herboren na een uurtje intensief sporten. Tijdens het sporten kun je je hoofd leegmaken en ben je alle stress en ergernissen van de dag helemaal kwijt. Op deze manier kom je thuis met een vrolijk gezicht, zonder dat je je frustraties af gaat reageren op je gezin.

Tip #10: Houd een dagboek bij

Om je vorderingen bij te houden, is het een goed idee om een dagboekje bij te houden. Maak hierin notities over alles wat je bezighoudt, maar vooral over je vorderingen van je sportprestaties. De focus ligt niet op je gewicht of je voeding, maar meer op het doen. Het bezig zijn met je gezondheid. Daarnaast is ook het plezier, om hiermee bezig te zijn, heel erg belangrijk. Schrijf het allemaal op, zodat je later na kunt lezen wat je allemaal bereikt hebt, wat juist op de zwakkere momenten heel erg belangrijk kan zijn.

Tip #11: Maak gewoon tijd

Het veelgebruikte excuus: “Ik heb geen tijd om te sporten”, is niet meer geldig. Je kunt altijd tijd vrij maken, ook al is het maar een uurtje. En met dat uurtje sporten bespaar je uiteindelijk ook nog eens tijd, omdat je daarna veel efficiënter kunt werken. Je hebt minder stress, je kunt je beter concentreren en je voelt je veel fitter.

Stop dus met zoeken naar een vrij uurtje om te sporten, maar maak gewoon tijd. Maak het een vast onderdeel van de dag. Als je dit gedurende een paar weken vol kunt houden, wil je uiteindelijk niet anders meer.

Tot slot...

We hebben het steeds over de sportschool als sportactiviteit, maar dat kan natuurlijk ook een andere sport zijn. Het type sport is minder belangrijk. het is veel belangrijker dat je plezier hebt in wat je doet, dat je met ongeduld weer aan je sport wilt werken. Juist dat is je motivatie!

Alléén met de juiste motivatie ben je in staat om je levensstijl te veranderen naar actief en gezond!

 

Heb jij nog tips of trucs om jezelf gemotiveerd te houden? Om het sporten nog leuker te maken?

Ik hoor het heel graag van je!

 

Bronnen

blogs.plos.org/obesitypanacea/2012/08/13/whats-your-motivation-for-being-active/

www.buzzfeed.com/sallytamarkin/i-flexed-and-the-sleeves-fell-off?utm_term=.efe826KvO#.jc9qjklAx

www.prevention.com/fitness/9-exercise-tips-from-sports-psychologists

www.psychologytoday.com/blog/the-power-prime/200910/sports-what-motivates-athletes

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share