ADHD

Laatste Update: 8 juni 2017

Verschil tussen ADHD & ADD, de rol van voeding en beweging

5
(2)

Jouw kind dagdroomt veel op school en is snel afgeleid als hij/zijn huiswerk moet maken of taken moet doen. Misschien is hij/zij voortdurend met zijn/haar hoofd ergens anders. Je kunt je dan afvragen of hij/zij het attention-deficit/hyperactivity disorder ook wel ADHD genoemd heeft of het attention deficient disorder, ook wel ADD genoemd heeft.

Is er een verschil?

Veel mensen gebruiken deze termen om hetzelfde te benoemen en dat is soms juist.

Maar niet altijd.

ADD is een soort ADHD waarbij er alleen geen constante beweging en afleiding is. Maar het is een vaag onderscheid. De verwarring is eigenlijk in 1994 ontstaan. Toen hebben artsen namelijk besloten dat alle vormen van een aandachtstekortstoornis attention-deficit/hyperactivity disorder zouden worden genoemd, zelfs als de persoon niet hyperactief was.

Welke term het beste door jouw gezin kan worden gebruikt, hangt af van de specifieke symptomen van je kind en de diagnose die er is gemaakt. Het is belangrijk om met een arts, die ervaring heeft op dit gebied, te overleggen om ervoor te zorgen dat je kind de juiste diagnose krijgt.

Wat is het exacte verschil tussen ADHD en ADD?

Attention deficit hyperactivity disorder ook wel ADHD genoemd is de officiële naam voor een neurologische aandoening, waarvan de symptomen diverse combinaties van slechte aandacht, een slechte impulscontrole en hyperactiviteit omvatten. Er zijn drie soorten ADHD:

 • Overwegend onoplettende ADHD (ook wel aangeduid als ADD): alleen onoplettend;
 • Hyperactieve/impulsieve ADHD: alleen hyperactief/impulsief;
 • Gecombineerde ADHD: overwegend onoplettend en hyperactief/impulsief.

Laten we elk van hen eens nader bekijken.

Overwegend onoplettende ADHD (ook wel bekend als ADD)

ADD is de niet-hyperactieve vorm van ADHD. Symptomen van ADD omvatten gewoonlijk desorganisatie, vergeetachtigheid en moeite hebben om de focus te behouden. Terwijl mensen met ADD vaak moeite hebben om zich te concentreren, is het onjuist om te zeggen dat ze zich niet kunnen concentreren, omdat ze zich juist op onderwerpen, die van groot belang voor hen zijn, extra focussen.

Om te worden gediagnosticeerd met ADD, moeten er zes van de volgende symptomen aanwezig zijn en moeten ze de schoolprestaties of het werk beïnvloeden:

 • Vaak geen aandacht kunnen geven aan details of nonchalante fouten maken.
 • Vaak moeite hebben om de aandacht erbij te houden.
 • Vaak niet te lijken luisteren, wanneer er iets wordt verteld.
 • Geen instructies kunnen opvolgen en er niet in slagen om projecten af te ronden.
 • Moeite hebben met het organiseren van taken en activiteiten.
 • Snel afgeleid zijn en onwillig zijn om werkzaamheden te verrichten die duurzame mentale inspanning vereisen.
 • Vaak dingen vergeten, die nodig zijn voor taken of activiteiten.
 • Vaak extreem gemakkelijk door externe stimuli afgeleid worden.
 • Vaak vergeten om dagelijkse activiteiten te voltooien.

Omdat mensen met ADD niet hyperactief of impulsief zijn, vallen ze minder op dan de mensen met hyperactieve vormen van ADHD. Als gevolg hiervan hebben kinderen en volwassenen met ADD meer kans om ongediagnostiseerd te blijven dan hun hyperactieve-impulsieve tegenhangers, die symptomen hebben die gemakkelijker te herkennen zijn.

Hyperactieve-impulsieve ADHD

Hyperactieve-impulsieve ADHD is een ander type van deze aandoening en wordt gekenmerkt door hyperactiviteit/impulsiviteit (zonder onoplettendheid).

Om te kunnen worden gediagnosticeerd met hyperactieve-impulsieve ADHD, moet een kind zes of meer van de volgende symptomen vertonen. Oudere tieners en volwassenen moeten minstens vijf of meer symptomen vertonen. De symptomen zijn onder andere:

 • Steeds met de handen of de voeten bewegen en niet stil op een stoel kunnen zitten.
 • Opstaan in de klas of tijdens andere situaties al er wordt verwacht dat je blijft zitten.
 • Rennen en klimmen in situaties waarin dit ongeschikt is (of bij adolescenten of volwassenen kan zich dit uiten in rusteloosheid).
 • Moeite hebben om rustig te kunnen spelen of een activiteit te kunnen beoefenen.
 • Vaak ‘haast’ lijken te hebben of zich gedragen alsof ze worden ‘aangedreven door een motor’.
 • Constant en veel praten.
 • Antwoorden geven of opmerkingen maken, voordat de vragen zijn afgerond.
 • Moeite hebben om te wachten.
 • Anderen steeds storen of onderbreken (bijv. het onderbreken van gesprekken of spellen).

Een combinatie van ADHD en ADD

Je kunt spreken van gecombineerde ADHD wanneer iemand zowel worstelt met onoplettendheid als hyperactiviteit/impulsiviteit. Een diagnose kan worden gemaakt als een kind zes of meer symptomen (oudere tieners en volwassenen moeten minstens vijf of meer symptomen vertonen) die verband houden met onoplettende ADHD, evenals zes of meer symptomen die verband houden met hyperactieve impulsieve ADHD vertoont.

Aandacht is een cognitieve vaardigheid, die kan worden versterkt

Er is een reeks fundamentele cognitieve vaardigheden die onze hersenen dagelijks gebruiken om te kunnen denken, te kunnen leren en te kunnen presteren en aandacht is één van deze vaardigheden. Andere cognitieve vaardigheden omvatten het langdurige geheugen, het korte termijn geheugen, de auditieve verwerking, de visuele verwerking, logica en redenering en verwerkingssnelheid.

Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat deze vaardigheden kunnen worden versterkt door het doen van intense mentale oefeningen. Hersentraining, een vorm van cognitieve training, gebruikt uitdagende mentale oefeningen, die één op één met een persoonlijke hersentrainer kunnen worden gedaan, om zo de cognitieve vaardigheden verder te ontwikkelen en te versterken.

Voedingsmiddelen en ADHD of ADD

Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging zouden deel moeten uitmaken van de opvoeding van elk kind. Bepaalde voeding en lichaamsbeweging mogen voor kinderen met ADHD geen vervanging zijn voor medicatie, maar sommige onderzoeken tonen wel aan dat ze kunnen werken als een natuurlijke ADHD-behandeling om de effectiviteit van de medicijnen te verbeteren en de symptomen te verminderen.

De rol die voeding speelt bij ADHD wordt, zoals bij de meeste andere ziekten en aandoeningen, zwaar onderschat. De conventionele geneeskunde geeft, als het gaat om de behandeling van bijna alle gezondheidstoestanden, de voorkeur aan het gebruik van pillen en er wordt ook minder geld uitgegeven voor het pleiten van gezond voedsel en meer lichaamsbeweging. In plaats daarvan worden er dure geneesmiddelen voorgeschreven, die constant moeten worden gebruikt.

Het nadeel hiervan is dat veel medicijnen mogelijk zeer gevaarlijk kunnen zijn en ze slechts gedeeltelijk (als je geluk hebt) de symptomen kunnen aanpakken.

Het eten van bepaalde voedingsmiddelen om ADHD aan te pakken, is doorgaans een veel veiligere en effectievere manier om de symptomen te verminderen. Lees snel verder om meer te leren over het samenstellen van het ideale dieet voor ADHD, dat kan helpen bij het elimineren of het verminderen van de symptomen tot een punt waarop ze beheersbaar zijn.

"Laat voedsel je medicijn zijn en je medicijn je voedsel"

Hippocrates had dit goed bekeken.

Magere eiwitten - mager vlees, eieren, een grote verscheidenheid aan noten, bonen (een geweldige bron van vezels), kaas en yoghurt zijn goede voorbeelden van gezonde eiwitten, die niet mogen ontbreken in een gezond dieet. Net als mensen die gewicht willen verliezen, zouden ADHD-patiënten een maaltijd moeten eten, dat veel eiwitten maar ook specifieke koolhydraten (zie de lijst hieronder) bevat, om de intensiteit van de symptomen zo te kunnen minimaliseren.

Complexe koolhydraten en volkoren granen - fruit en groenten zijn de gezondste vormen van koolhydraten, die je kunt eten. Ze bieden tal van voordelen voor de gezondheid en geven je lichaam vitaminen, mineralen en vezels.

Wat betreft granen als een koolhydratenbron kun je beter meel- en maïsproducten vermijden en op zoek gaan naar granen in hun hele vorm. Goede voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld snijhaver, quinoa, couscous, bruine rijst, volkorenpasta en bonen. Niet alleen zijn deze opties aanzienlijk voedzamer dan bloem- of maïsproducten, ze bevatten ook veel minder additieven en conserveermiddelen, waarvan wordt vermoed dat ze de ADHD-symptomen kunnen verergeren en geven je langer een verzadigd gevoel.

Je hebt vast wel gehoord van gezonde vetten. Het eten van gezonde vetten kan bij zowel kinderen als volwassenen een manier zijn om de ernst van ADHD te verminderen. Noten, avocado's, olijfolie en bepaalde vis, in het bijzonder zalm, heilbot, haring en tonijn, zijn goede voedingsbronnen van de Omega-3 vetzuren die goed zijn voor in een ADHD-dieet en natuurlijk ook gewoon goed zijn voor het behouden van een goede gezondheid.

Voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je ADHD of ADD hebt

Een ADHD-vriendelijk dieet samenstellen is echt wel wat complexer dan alleen het beperken van je cafeïne-inname of grote hoeveelheden geraffineerde suikers. De media gooit ons voortdurend dood met informatie over ‘gezond voedsel’, maar er wordt eigenlijk niets gemeld over het behandelen van ADHD met voeding en daarom is er dit ADHD-dieetplan, waaraan je je kunt vasthouden als je wilt proberen om deze aandoening met behulp van een dieet beter te kunnen beheren.

In dat licht zijn er dus niet alleen voedingsmiddelen, die je kunnen helpen, maar zijn er zeker ook voedingsmiddelen die de boel kunnen verergeren. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die je het beste kunt vermijden, als jij of je kind worstelt met een hyperactiviteitsstoornis.

Minimaliseer het gebruik van voorverpakte producten

Er zijn zeer weinig uitzonderingen op deze regel; een magnetron maaltijd, voorverpakte lunch maaltijden, repen, snoep, chips, crackers en 99% van de ontbijtgranen zitten boordevol met ofwel suikers, zouten, conserveringsmiddelen of toegevoegde middelen (of alle vier!). Deze zijn voor niemand gezond en dus al helemaal niet voor iemand die ADHD-symptomen vertoont en een grotere kans heeft om terecht te komen in een spiraal van nerveuze energie.

Het vermijden van voorverpakt voedsel vermindert het aantal conserveermiddelen en de bewerkte bloem, maïsstroop en maïsproducten, die je binnenkrijgt en het voorkomt ook een overmaat aan natrium, waarvan allemaal is bewezen dat het de intensiteit van ADHD kan verergeren.

Eet zo vaak mogelijk verse producten. Dit ideale boodschappenlijstje is een fantastisch idee en de voedingsmiddelen die erop staan, zou je echt eens moeten proberen wanneer je wilt proberen om ADHD met het veranderen van voeding aan te pakken of wanneer je naar een goede gezondheid streeft. Je kunt in principe je ADHD-dieet zelf samenstellen met de voedingsmiddelen op dit boodschappenlijstje.

Verminder drastisch of stop, als je dat kunt, met de inname van suiker en cafeïne

Van frisdranken, snoep, koffie en voedsel met kunstmatige kleurstoffen wordt gedacht dat ze een rol spelen bij het ontwikkelen van de ADHD-symptomen. Hoewel dit in de loop van de jaren steeds meer ter sprake is gekomen, hoef je natuurlijk geen wetenschapper te zijn om te zien dat veel frisdrank en snoep of een overmaat aan koffie de gezondheid van iemand, met of zonder ADHD, flink op de proef zal stellen.

Het verschil tussen add en adhd

Probeer geen transvetten te eten

Een ander voedingselement, dat door iedereen moet worden vermeden, zijn transvetten en deze zijn bijzonder slecht voor iemand met ADHD. Gehydrogeneerde oliën kunnen daadwerkelijk interfereren met het functioneren van de zenuwen, om nog maar te zwijgen over het feit dat ze de aderen verstoppen en dat het consumeren van deze vetten voor veel vet rond je middel zal zorgen.

Zelfs als de voedingsetiketten aangeven dat er geen transvetten in een product zitten, moet je de lijst met ingrediënten maar eens bekijken en zoeken naar gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën; fabrikanten kunnen een voedingsmiddel met nul gram transvet bestempelen, zolang het maar minder dan 0,5 gram per portie bevat. Twee gram transvet per dag is al te veel en echt het loopt snel op.

Het eten van het juiste voedsel en regelmatige lichamelijke activiteit zijn misschien niet voor alles en voor iedereen de genezing, maar het is een veilige manier om een aandoening, die bij zowel bij kinderen als bij volwassenen zorgt voor ongemak, probleemgedrag, vervreemding, slechte kwaliteiten, disciplineproblemen en meer, te beheren. Het vermijden van bovenstaande ingrediënten en voedingsmiddelen kan een gemakkelijke manier zijn om te helpen je lichaam gezond te houden en je ADHD onder controle te houden.

Drink veel water want hydratatie is absoluut essentieel voor letterlijk alle lichamelijke processen. Maar liefst 75% van de Amerikanen is regelmatig gedehydrateerd. Je hersenen bestaan uit een verbazingwekkende hoeveelheid van 80 tot 85% water, dus is het niet logisch dat een aanhoudend tekort aan water een beetje vertraging zal veroorzaken in de werking van die complexe en delicate machine? Het drinken van voldoende water zal ook helpen om giftige stoffen snel uit het lichaam te spoelen.

Wat zal het beste werken om JOUW ADHD te behandelen?

Eén van de beste dingen die je kunt doen om ADHD met voeding te behandelen, is het beginnen met het bijhouden van een nauwkeurig voedingsdagboek. Als je dan merkt dat je symptomen zijn verslechterd, kun je je voedingsdagboek bekijken om te achterhalen wat je hebt gegeten. Maak de hele dag door korte notities over wat je eet en hoe je je voelt qua angst en eventuele versterkte problemen met je focus. Na een tijdje zul je heel waarschijnlijk een patroon ontdekken tussen de dingen die je eet en de symptomen die je dan daarna ervaart.

Zoals je waarschijnlijk wel kunt opmaken uit de ADHD-voedingsrichtlijnen van hierboven, is het eten van een dieet om de gevolgen van deze aandoening te verminderen veel minder moeilijk dan het volgen van een streng dieet en gaat het eigenlijk vooral over het eten van gezonde en schone voeding. Ga niet mee met de hype van het kopen van producten met weinig calorieën en vetten, verminderde hoeveelheden suiker, producten die organisch zijn of ‘gezondheidsrepen’; eet gewoon een stukje fruit en een handje vol noten. Reinig je dieet door terug te gaan naar de basis en vooral dingen te eten, die je in de natuur kunt vinden.

Er zijn veel dingen die je beter niet meer kunt eten als je deze diagnose hebt gekregen, omdat die voedingsmiddelen je symptomen zullen verergeren, je focus zullen verslechteren en je ongemak zullen vergroten.

Het doen van oefeningen als je ADHD hebt en hoe het de hersenen een boost kan geven

Experts zeggen dat vier of vijf dagen per week, 30 tot 40 minuten per dag, matige oefeningen doen dezelfde neurochemische stoffen stimuleren als de gebruikelijke medicijnen voor ADHD.

De meeste ADHD-medicijnen richten zich op twee chemicaliën, norepinefrine en vooral dopamine, die het aandachtssysteem in de hersenen helpen regelen. Veel deskundigen zijn van mening dat ADHD voortvloeit uit een tekort aan deze neurotransmitters. Wanneer iemand bijvoorbeeld loopt, rijdt, fietst of zwemt, worden de niveaus van deze chemicaliën van nature in de bloedbaan verhoogd en zullen ze ook in de hersenen toenemen. Hoe lang de voordelen na de oefening blijven werken, is nog onbekend.

De beste soorten oefeningen voor ADHD

Terwijl het doen van aerobische oefeningen de circulerende niveaus van dopamine en norepinefrine verhoogt, hebben de meer complexe oefeningen die evenwicht, hand-oogcoördinatie en timing vereisen - zoals bijvoorbeeld basketbal, volleybal, jongleren en acrobatiek - een positieve invloed op het deel van de hersenen dat het cerebellum wordt genoemd. Dit deel van de hersenen zorgt voor de coördinatie van de sorische input, gedragsmetering en motorische vaardigheden. Het cerebellum is gemiddeld 10% kleiner bij kinderen met ADHD. Elke spelletje waarbij je veel moet rennen, zoals bijvoorbeeld verstoppertje en tikkertje, zijn ook behulpzaam.

Zoek naar activiteiten die je kind leuk vindt om te doen. Een combinatie van aerobische oefeningen en complexe oefeningen zal het allerbeste zijn. Het is belangrijk om activiteiten te vinden en aan te moedigen waar je kind van geniet. Als ze het niet leuk vinden, heeft niemand er wat aan.

Het doen van een sport of een spelletje geeft kinderen, in tegenstelling tot een schooldag waarop ze vooral zitten en zich op een taak moeten richten, ook de kans om energie kwijt te raken, te rennen, te schreeuwen en calorieën te verbranden.

Tot slot…

Hoewel beide termen vaak doorelkaar gebruikt worden, is er dus wel degelijk een verschil. Is dit verschil belangrijk? Jazeker! Want beide vormen hebben hun eigen specifieke kenmerken met bijbehorende behandelingen en aanpassingen in het levenspatroon.

Wees je hiervan bewust!

Bronnen

www.medicalnewstoday.com/articles/315158.php

www.diffen.com/difference/ADD_vs_ADHD

psychcentral.com/blog/archives/2016/05/11/whats-the-difference-between-adhd-add/

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 

Pagina  [tcb_pagination_current_page]  van  [tcb_pagination_total_pages]


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Goed om bovenstaande te lezen. Wij vermoeden ook add bij onze zoon, ik ga bovenstaande iig proberen toe te passen. Helaas heeft hij een allergie voor melk, eieren en pinda's. Mocht je een goede optie hebben voor een eiwitten-boost, dan hoor ik dat graag.
  'S ochtends geef ik hem vaak een soja-yoghurt met een hand zonnebloempitten en pompoenzaden, haverzemelen met lijnzaad (eetlepel) en wat rozijnen met soms banaan erdoor. Hij is 7 en merk dat hij dit erg lekker vind. Is dit oke en genoeg aan eiwitten voor hem?

  Reply

 2. Helemaal waar. Ik ben op dit moment bezig met een diagnose ADD. Ik ben 41 jaar en heb mbt voeding en sport wel de ervaring dat je je daardoor stukken beter kunt voelen qua emoties. Toch vind ik het erg moeilijk om gezond eten vol te houden. Ik verval snel in oude patronen ook al weet ik dat ik me dan beter voel. Is ook een kenmerk van ADD, je moeilijker aan iets kunnen houden, verslavingsgevoelig.
  Ik lees ook dat mensen geen klachten meer ervaren mbt ADHD/ ADD...dan denk ik wel, is de diagnose dan wel terecht geweest? Bij gezond eten en sporten merk ik zelf vooral verbetering in mijn stemming en zit ik beter in mijn vel maar is minder merkbaar op het gebied van concentratie bij mij.

  Reply

 3. Wel mooi dat dit voedingsadvies juist weer dingen aanraad wat de zogenaamde andere kenners totaal afraden. Ik heb zelf ADD nu zie ik al snel de bomen door het bos niet meer maar alle tegenstrijdige adviezen maken het er niet beter op Haha.Het is ook niet zomaar wat je totale voedingspatroon omgooien zonder het echt zeker te weten wat nou wel en wat niet goed voor je is.
  Volgens mij is er gewoon te weinig bekend en kan ieder weldenkend mens bedenken dat een juiste voedingsbalans te alle tijden goed voor je is. Ik wacht rustig af tot er een fatsoenlijk eenduidig advies komt.

  Reply

 4. Beste auteur, allereerst dank voor deze informatie. Zelf ben ik 27, nu twee jaar geleden gediagnosticeerd met ADD. Sinds een klein jaar ongeveer aan de antidepressiva en ritalin. Echter, vraag ik me regelmatig af of dat écht de oplossing is. Liefst zou ik het met gezonde voeding en meer bewegen oplossen (wat zoals hierboven gezegd nog wel eens misgaat wat betreft continuïteit).
  Vraagje, er wordt gesproken over een boodschappenlijstje, maar ik zie geen link? Of wordt hiermee alle informatie in het algemeen bedoeld?
  En wat zijn de ervaringen met overstappen op dieet en lifestyle verandering ipv medicatie?
  Ik hoor het graag.
  Mvg,
  J

  Reply

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang tijdelijk gratis mijn boek Bye Bye Buikvet direct in je inbox!

2 Shares
Tweet
Pin1
Share1