Jicht

Laatste Update: 18 december 2020

Meest voorkomende symptomen van jicht

Iedere aandoening brengt symptomen met zich mee, maar aan de symptomen is niet altijd even gemakkelijk af te lezen om welke specifieke aandoening het precies gaat. Hoge bloeddruk en hoge cholesterol waarden zijn bijvoorbeeld aandoeningen waarvan je niet direct in de gaten hebt dat je er last van hebt.

Jicht daarentegen heb je vaak wel snel in de gaten, maar dit kan soms toch misgaan. Soms kun je in verwarring raken over waarom je last hebt van pijn. Vrouwen worden vaker gemisdiagnosticeerd dan mannen(1).

Het voornaamste symptoom van jicht is een pijnlijke gewrichtsontsteking in de grote teen, of andere gewrichten (2). Dit is niet zomaar even een alledaagse pijn. Je teen voelt warm, opgezwollen en geïrriteerd aan. De reden waarom ik in het voorbeeld de grote teen heb gebruikt, is omdat dit de meest voorkomende plek is van jicht. Echter “jichtaanvallen” kunnen zich ook uiten in de enkels of knieën. Je kunt je wel voorstellen dat dit enorm vervelend is.

Lees meer: Jicht in voet

De meeste jicht aanvallen zullen binnen in paar dagen verdwenen zijn. Er zijn echter ook geluksvogels die er na een aantal uur al vanaf zijn.

Pechvogels zullen er altijd zijn. Sommige mensen kunnen soms wel weken achterelkaar last hebben van een jichtaanval. Een dergelijke aanval kan je hele dagelijkse leven nadelig beïnvloeden, omdat je veel dagelijkse activiteiten niet meer goed kunt uitvoeren.

Zelfs wanneer je in bed ligt, is het erg pijnlijk als bijvoorbeeld de deken iets te veel druk uitoefent op je teen of voet. Hieronder heb ik de jicht symptomen nog even voor je onder elkaar gezet:

 • s’ Avonds in bed last van je grote teen
 • Koorts
 • Overgeven
 • Zwelling van de gewrichten
 • Grote hoeveelheid pijn in de gewrichten

Pijnlijke gewrichten in de teen is de meest voorkomende, maar dit betekend niet dat het niet op andere plaatsen kan voorkomen. Overal in je lichaam zitten gewrichten. Elke gewricht is een potentiële "pijnpunt" voor jicht.

Hoe ontstaat een jicht aanval?

De eerste keer dat je een jichtaanval hebt, zal je merken dat deze vrij snel voorbij gaat. Vaak gebeurt dit na een operatie of wanneer je een tijdje ziek bent geweest. Je merkt dat er ineens een hevige pijn door je teen heen schiet en na een aantal uur is deze in het begin vaak weer voorbij.

Op het moment dat je de eerste jichtaanval hebt meegemaakt, is de kans groot dat je uiteindelijk meer jicht aanvallen zal krijgen. Meestal is het zo dat de jicht aanvallen langer duren naarmate je meer jichtaanvallen krijgt. Het is daarom van groot belang dat je de jicht prikkels/oorzaken zo veel mogelijk probeert te vermijden.
Als je weet welke prikkels dit zijn is het gemakkelijker om deze uit je leven te bannen.

Als je de jichtsymptomen hebt ervaren, dan betekend dit dat er urinezuur is opgebouwd in je gewrichten(3).
Hoe hoger de concentratie urinezuur in je bloed, hoe groter de kans op een jichtaanval. Urinezuur is een afbraakproduct van purine. Tijdens het afbreken van purine komt er dus een hoeveelheid urinezuur vrij in je lichaam. Hoe meer purine je lichaam dus verwerkt, hoe groter de hoeveelheid urinezuur in je lichaam wordt.

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen verantwoordelijk zijn voor een hoog purinegehalte in je lichaam. Dit betekend dus dat wanneer je last krijgt van jicht, je erg op je voeding zal moeten letten.

Voor meer tips over voeding en jicht, houd de blog in de gaten voor de nieuwste updates!

.

Bronnen:

 1. https://bmjopen.bmj.com/content/5/9/e008323.short
 2. https://journals.lww.com/jclinrheum/Abstract/2011/01000/The_Experience_and_Impact_of_Living_With_Gout__A.1.aspx
 3. https://www.nature.com/articles/nrrheum.2012.144

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Het is de derde of vierde keer dat ik jicht in mijn grote teen en nu ook in de 3e en 4e teen van de rechtervoet heb.Huilen van de pijn en dan pas denken het zou toch niet weer jicht zijn.
  Ik heb leukemie al jaren en na een kuur van tabletten kreeg ik het de 1e keer, medicatie gehad (purinol) later zelf op eten gelet. Ik houd erg van citroen, misschien kan dat de reden zijn (te veel zuur?) ook veel sinaasappels, manda- rijnen, augurken enz. Drink ook weinig. Ben ineens veel water gaan drinken om zuur weg te spoelen. Heb nogal veel ziekten (ben 83 jr). Op deze site veel herkent. Morgen bel ik de huisarts want door een ongeval heb ik voor misselijk
  heid al meer dan een maand veel maagtabletten moeten slikken.

 2. Een citroen is uiteindelijk alkalisch. Een citroen is vreselijk zuur! Het is niet beslist zo dat zuur-smakende voeding ook in het lichaam zuur gaat vormen.

  Over het algemeen gebeurt het omgekeerde: Een zuur-smakend product, zoals een citroen, zal na de vertering in je lichaam een base gaan vormen. De mineralen in de citroen zijn hiervoor verantwoordelijk.

 3. Wie kan mij meer vertellen over jicht in een grote teen en de gevolgen hiervan ? En hoe de extreme pijn te bestrijden. En wat kun je beter niet kunt doen of eten. Gaarne antwoorden en/of reacties op mijn mail. Bij voorbaat dank.

 4. Ik had na een verblijf van ca.10 weken in een revalidatiecentrum een ontstoken grote teen door het steeds weer weghalen van de voetsteuntjes van m'n rolstoel. ikging naar huis en ,kreeg dagverpleging voor het vervangen van m'n teenbescherming. Ik heb op een gegeven moment de huisarts gebeld omdat de teen dik werd. Oh werd er gezegd ik zie het al een ziekenhuisinfectie.
  was het antwoord van de arts. Twee weken geleden ging ik weer naar het ziekenhuis voor een foto van m'n teen. Even later kwam een dokter mij vertellen dat het een serieuze was, en m'n teen moest verwijderd worden. Ik stond met grote ogen die man aan te kijken en vroeg hem hadden jullie dat niet 5 maanden geleden kunnen ontdekken. Ipv. te staren naar een foto ook om te achterhalen wat er aan de hand was, nee was zijn antwoord. Ik stond perplex. M'n vraag is nu is het waar wat hij zei, of hadden ze het niet goed nagekeken, was het misschien jicht.
  Metvrgr.

  1. Het spijt me dat ik je hierop geen antwoord op kan geven. Ik ben namelijk geen arts. En ook al was ik een arts, ik heb de foto's niet gezien en ken je medische historie niet.

   Ik wens je in ieder geval heel veel sterkte!

 5. S,nachts heb ik een grote kussen onder mijn voeten gelegd om hier beter te kunnen slapen. Toch heb ik vaak last van kramp in mijn grote teen. Vorig jaar heb ik operatie moeten onder gaan voor mijn tenen die krom waren gegroeid. Ik kamp ook met rugklachten en kramp in me lies. Zelfs blaasontsteking komt nog voor. Tegen pijnklachten slik ik vaak nurofen. Maar zo kan dat niet doorgaan.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share