Herpes

Laatste Update: 23 februari 2022

Herpes en Relaties

Het hebben van regelmatige herpes uitbraken brengt natuurlijk veel onzekerheid met zich mee. Helemaal als je last hebt GN (genitale herpes) en je zit net in een relatie en je moet je partner vertellen dat je last hebt van herpes. Het probleem is dat een koortslip inmiddels een algemeen geaccepteerde klacht is waarover niet al te moeilijk wordt gedaan.

Onderzoek laat ook zien dat het last hebben van het stigma ervoor kan zorgen dat je juist niet aan je partner vertelt dat je last hebt van herpes(1).

Natuurlijk is het wel een ander verhaal wanneer je een koortslip hebt, maar met de juiste behandeling gaat deze vrij snel weer over. Maar genitale herpes is nog steeds een taboe en je partner is bewust of onbewust bang om het ook te krijgen.

Staar je niet blind op slechte berichten...

De angst en onzekerheid wordt zeker onderbouwd wanneer je een aantal forums leest over het herpes virus en de woede van mensen die het herpes virus van hun (ex) partner hebben gekregen. Zelfs als er geen sprake is geweest van een herpes uitbraak voor een lange tijd, blijft het een onzekere kwestie om je partner te besmetten met het virus. Ook de angst dat je partner je ‘’vies’’ gaat vinden en aan de ene kant is dat goed te begrijpen.

Meer dan 80% van de mensen die last heeft van herpes vertelt dit wel aan hun partner. Factoren die van invloed zijn, zijn:

 • Leeftijd
 • Hoe sterk de relatie is
 • Hoe lang de relatie duurt
 • Verwachting van hoe je partner reageert.(2)

Het kan namelijk heel goed samengaan

Nu weet ik zelf heel goed wat dit inhoudt omdat mijn vriendin een koortslip heeft en toen wij nog net aan het daten waren een uitbraak op haar mond kreeg. Gelukkig deed ik hier helemaal niet moeilijk over omdat ik al het één en ander wist over het herpes simplex virus en dat een immuunsysteem ver komt om aanvallen te stoppen.

Maar wanneer je partner niet voldoende kennis heeft over het herpes virus en nog niet het grotere plaatje heeft gezien dat de kans vrij groot is dat het virus al in het lichaam zit en alleen nog niet is aangewakkerd, plus natuurlijk dat er veel te doen is.

Tip: heel belangrijk is dat je goed let of je partner last heeft van een uitbraak, het kan ook heel goed zijn dat iemand het probeert te verdoezelen met goede make-up bij een koortslip. Indien je partner bij een uitbraak de juiste stappen onderneemt zoals een koortslip pleister dan neemt de kans op besmetting extreem af. Bij genitale herpes is het aan te raden om dan intiem contact tijdelijk te vermijden totdat de uitbraak genezen is.

Afwijzing is de grote angst

Voor veel mensen met herpes is afgewezen worden de grote angst. Het gevolg is dat toch veel mensen niet durven te zeggen dat ze herpes hebben en hopen dat het niet uitbreekt. Echter, dit is geen lange termijn plan en het open vertellen dat je herpes hebt is de beste en enige optie.

Vervolgens kun je aan de reactie van je date of partner zien uit wat voor hout hij of zij gesneden is. Als deze persoon plotsteling zich anders begint te gedragen weet je al genoeg. Want het is niet wat een persoon zegt, maar hoe iemand zich gedraagt onder bepaalde omstandigheden waaruit je veel meer kunt concluderen.

Besmettingsangst

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat er in het begin stadium van een relatie wat herpes angst is, dit had vooral mijn vriendin omdat ik van mening ben dat een herpes virus niet intiem contact gaat verpesten. Maar na verloopt van tijd wordt je beide wat rustiger en maak je je niet druk meer over een besmetting. Zolang er zorgvuldigheid is wat betreft hygiëne tijdens een uitbraak is er niks aan de hand.

Bij genitale herpes zou ik dezelfde tip geven en in het begin is het slim om eerst intiem te zijn met een condoom om niet een besmetting uit te lokken. Daarbij speelt je immuunsysteem en de juiste anti herpes supplementen een grote rol om het virus blijvend te bedwingen. Want veel mensen hebben pas last van een uitbraak tijdens veel stress en een verminderde weerstand, door deze 2 prikkels weg te nemen kom je een heel eind en hoef je je ook niet druk te maken over besmetting omdat je immuunsysteem in staat is om herpes uitbraken vroegtijdig te stoppen.

Over het algemeen wordt herpes ook niet gediagnosticeerd totdat je hele duidelijke symptomen krijgt(3).

Bronnen:

 1. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1258/095646207781568484
 2. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1359105315575039
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673607619084

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. De berichten op internet zijn erg verwarrend. Herpes uitbarsting gekregen 23 jaar geleden bij zwangerschap. Toen mocht mn zoon langs natuurlijke weg geboren worden mits er geen uitbarsting was. Nu blijk je altijd besmettelijk te zijn. Bij mijn weten heb ik nog nooit iemand besmet en ben er altijd zorgvuldig mee omgegaan. Nu leuke man ontmoet; hier zou ik wel n relatie mee willen aangaan. Herpes staat er tussen. Hij wil verantwoordelijk heid nemen voor als hij drager zou zijn en dus mensen kan besmetten. Etc etc. Wil her niet zomaar oplopen etc
  Ik ben echt ziek hiervan. Wil nooit meer aan n relatie beginnen zo.

  1. Als je er verstandig mee omgaat;, is een normale relatie prima mogelijk. Belangrijk om over deze gevoelens te praten, niet alleen met je (aanstaande) partner, maar wellicht ook met een psychotherapeut of seksuoloog. Klinkt wat dramatisch, maar kan heel verhelderend werken om voor jezelf/julliezelf dit beter te accepteren en hoe hiermee om te gaan.

  1. ja, herpes is levenslang in je lichaam aanwezig en is in principe altijd besmettelijk. Ook zonder een uitbraak!

  1. Zonder condoom is de kans inderdaad heel erg groot dat je het herpes virus overbrengt via lichaamsvloeistoffen.

 2. Mijn vriendin en ik hebben alletwee herpes genitalis. moeten we nu evengoed een condoom gebruiken?

  1. Jullie zijn inmiddels beide dragers van het virus, dus om dit te voorkomen heeft een condoom geen nut meer.
   Onnodig te zeggen dat een condoom je ook kan beschermen tegen SOA's en ongewenste zwangerschap, maar dat is een ander onderwerp.

  1. Nihil vind ik wel een hele sterke uitspraak.
   Als er niet sprake is van een uitbraak, is de kans op besmetting minder, dat is helemaal waar. Maar de kans op besmetting blijft altijd bestaan, zeker als je intiem bent ZONDER condoom.

   De beste manier om de kans zo klein mogelijk te houden, is om alléén seks te hebben als er geen uitbraak is, en om altijd een condoom te gebruiken. Maar onthoud goed: De kans op besmetting zal altijd aanwezig zijn!

 3. Allemaal leuk en aardig die condooms... Maar in een relatie ben je toch ook wel eens klaar met die condooms? Ik heb al een tijd een relatie met een partner met herpes. Ik wil echt niet de rest van mijn leven condooms gebruiken, zeker niet wanneer we voor een kindje willen gaan.
  Dan kan ik er toch wel vanuit gaan dat hij me ooit besmet... Dat kan je toch amper voorkomen?!
  En stel dat ik besmet zou zijn, moet je dan alleen geen seks hebben wanneer er daadwerkelijk een uitbraak is?

 4. Ik heb 30 jaar geleden hg opgelopen door mijn toenmalige vriendje. Hij zei het niet te hebben. Mijn ex partner waar ik 27 jaar getrouwd mee ben geweest heeft het nooit geen probleem gevonden. Ik heb hem wel besmet omdat wij ook intiem waren tijdens uitbraak. Hij zelf heeft 2 x een uitbraakje gehad. Bij ons beide stelde het weinig voor. Bij mij altijd maar een klein plekje.
  Nu ben ik gescheiden en in het datingcircuit. Met 3 mannen gedate en alle 3 zijn ze er op afgeknapt en contact beeindigd. Ik ben daar best verdrietig om. Ik zie mezelf niet meer in een relatie komen en ben ook bang. Je stelt je kwetsbaar op en vervolgens krijg je klap.
  Gr. Bep

 5. Hey, ik heb sinds kort HG en vindt het best erg.. zit er eigenlijk heel erg mee.. Ik heb daarom een aantal vragen.
  1 Als mijn partner en ik HG hebben en beide wel eens een uitbraak hebben gehad. Is de kans 100% zeker dat ons toekomstige kind het ook krijgt? Of is er medicatie om dat te verkomen?
  2 Waarom is er geen medicatie voor HG? Of zijn ze daar nog mee bezig?
  3 Zou je nooit zonder condoom kunnen vrijen dat je zo’n uitbraak voorkomt?
  4 Zou je een normale zwangerschap/ bevalling hebben? Of zou je altijd medicatie moeten slikken?
  Alvast bedankt

 6. Ik heb herpes, de uitbraak is achter de rug. Ik was hier serieus ziek van.
  Ik stel mij nog vragen bij de incubatietijd.
  De afgelopen 3 maand 3 partners.
  1 veilig het langste geleden. Dan 2 maal onveilig. 2 verschillende de laztste zou het dan zogezegd hebben doorgegeven?
  Hij zegt het niet te hebben. Maar heeft wel een test pas 2 maand voordien gedaan. Is het nodig hen alle drie te contacteren. Of kan het echt de laatste zijn?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share