Jicht

Laatste Update: 2 maart 2017

Hoe kun je je urinezuur-spiegel verlagen?

Het wordt heel vaak onderschat: Het niveau van het urinezuur in je lichaam. Toch kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Urinezuur staat bekend als (mede)oorzaak voor onder andere jicht, nierstenen en de verzuring van gewrichten en spieren. Allereerst gaan we kijken wat urinezuur is en wat voor gevolgen het kan hebben voor je gezondheid. Daarna gaan we kijken hoe je je urinezuur kunt verlagen.

Wat is urinezuur precies?

Je hebt, zeker op deze site, de aanduiding ‘urinezuur’ vast wel eens voorbij zien komen. Maar wat is dit precies?  Urinezuur kun je beschouwen als een zure, giftige afvalstof die in je lichaam wordt gemaakt. Urinezuur is een afvalstof van purine. Purine ontstaat op zijn beurt vanuit twee bronnen: Een deel ontstaat bij de afbraak van de eigen lichaamscellen, en een ander deel ontstaat tijdens het verteringsproces van purine-houdend voedsel.

De productie van het urinezuur in je lichaam is voor het overgrote deel een erfelijke factor, daar kunnen we dus heel erg weinig aan veranderen. Maar als je daarbovenop ook nog eens een verhoogde productie urinezuur hebt doordat je veel purine-houdend voedsel eet, kunnen er problemen ontstaan. Het té hoge urinezuur-gehalte kan directe problemen veroorzaken, en daarnaast een trigger zijn voor andere aandoeningen. Aandoeningen die ogenschijnlijk niets met de purine en het daaropvolgende urinezuur te maken hebben.

Ook kan er een té hoge productie van urinezuur plaatsvinden als je last hebt van een aandoening waarbij een sterke vorm van weefselafbraak één van de symptomen is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bloedkanker. Ook na bestraling ontstaat er een verhoogde productie van urinezuur. Ook mensen die slechtwerkende nieren hebben, hebben hier problemen mee. Het zijn juist de nieten die voor een groot deel het urinezuur moet verwijderen en afvoeren. Slechtwerkende nieren werken niet efficiënt genoeg, waardoor er urinezuur achterblijft in het bloed.

Over het algemeen hebben vrouwen een wat lager niveau aan urinezuur in het bloed dan mannen. Tijdens de menstruatie worden er namelijk heel veel giftige en zure afvalstoffen direct afgevoerd, inbegrepen urinezuur. Na de overgang, wanneer de maandelijkse menstruatie gestopt is, stijgt het gemiddelde niveau tot het niveau van de man.

Wat doet je lichaam hieraan?

Een té hoog niveau urinezuur is erg schadelijk voor het lichaam, en op termijn zelfs dodelijk. Je lichaam zal er dus zelf alles aan doen om een stijging tegen te gaan. Natuurlijk biedt dit geen vrijbrief om dan je ogen er maar voor te sluiten, het lichaam regelt dit immers zelf wel! De mogelijkheden die het lichaam hiervoor heeft zijn erg beperkt, maar het helpt toch binnen de normale marges. Laten we de natuurlijke processen van het lichaam even onder de loep nemen:

Uitscheiding via de normale stoelgang

Een erg handig mechanisme, en erg effectief. Maar dit proces dient als uiterste middel. Daarbij komt nog het feit dat de uitscheiding via de ontlasting maar relatief klein is. Hier kun je dus niet al te veel op vertrouwen, want als dit proces begint ben je eigenlijk al te laat.

Uitscheiding via de urine

De normale manier van het uitscheiden van urinezuur is onder andere door de filterende nierfunctie waarbij het urinezuur door de nieren uit het bloed gehaald wordt. Daarna wordt het via de urine verder afgevoerd. Om de nieren goed te spoelen, en daardoor te voorkomen dat urinezuurkristallen zich af kunnen gaan zetten in de nieren, is het zaak om veel te drinken. De kristallen kunnen uiteindelijk weer gaan zorgen voor nierstenen.

Afvoeren m.b.v. natriumcarbonaat

In je bloed is altijd natriumcarbonaat aanwezig. Dit is noodzakelijk om de balans tussen zuur en base in balans te houden. Op het moment dat het bloed ernstig verzuurt kan dit verregaande gevolgen hebben en wordt dus heel erg strikt in de gaten gehouden door dit natuurlijke mechanisme. Als het bloed té zuur wordt, zal het natriumcarbonaat dit aan zich binden en transformeren naar een neutrale molecule. Deze kan dan op een veilige manier afgevoerd worden zonder in de tussentijd een gevaar te zijn voor het lichaam.

De mogelijke gevolgen

Het zijn mooie, natuurlijke processen, maar het komt toch heel veel voor dat het urinezuur té hoog is. De gevolgen zullen in eerste instantie alleen maar vervelend zijn, maar kunnen uitgroeien tot levensbedreigende situaties.

Als het lichaam zelf niet (meer) in staat is om het urinezuur af te voeren, zal het toch ergens heen moeten. In het bloed laten is géén optie, want dat heeft onvermijdelijk de dood tot gevolg. Het lichaam zal dan het urinezuur omzetten in kristallen die zich in vaste vorm af kunnen zetten in het lichaam. De kristallen worden als het ware losgelaten, en zullen uit zichzelf een plekje zoeken. Urinezuurkristallen in de gewrichten zal onherroepelijk leiden tot Jicht, en de urinezuurkristallen in de nieren zullen zich gaan binnen met magnesium en/of calcium, waardoor nierstenen ontstaan. Allemaal stuk voor stuk erg pijnlijke aandoeningen.

3 methodes om je urinezuur te verlagen

Ok, uit het voorgaande is nu wel heel duidelijk gebleken dat het niveau urinezuur in je bloed erg belangrijk is. En té hoog niveau is zelfs dodelijk! We kunnen dit bereiken op drie manieren:

1) Medische behandeling

In de meeste gevallen, als de diagnose is gesteld door een arts, wordt er Allopurinol voorgeschreven. Deze medicatie zal de aanmaak van urinezuur tegengaan door het afremmen van een enzym genaamd Xanthineoxidase. Het medicijn heeft een aantal vervelende bijwerkingen waardoor het in veel gevallen niet de voorkeur geniet om deze te gebruiken. Grofweg zijn er een vijftal mogelijke bijwerkingen:

  • Stoornissen van de bloedvorming
  • Cholestatische Hepatitis
  • Huiduitslag
  • Gastro-intestinale verschijnselen
  • Acute jichtaanvallen, met name als de dosis te hoog is of als de medicatie te vroeg wordt gestart.


Allopurinol kan niet worden ingenomen door patiënten die een verminderde werking hebben van de lever. Daarbij komt dat sinds kort bekend geworden is dat Allopurinol een slechte invloed heeft op de nieren. Artsen schrijven het medicijn dan ook niet voor aan mensen met lever- en/of nierproblemen.

2) De meest natuurlijke methode: Je voeding!

Als je niet van medicijnen houdt, of de bijwerkingen ervan niet ziet zitten, kun je het ook op een natuurlijke manier proberen. Dit betekend dat je drastisch je voeding moet gaan aanpassen, met name het de voeding die veel purine bevat. Maar laten we de verschillende onderdelen eens op een rijtje zetten:

Een purine-arm dieet

Alle dingen die je eet, en die purine bevatten, zorgen voor een hoger niveau van het urinezuur. Het is namelijk een feit dat purine-houdend voedsel tijdens het proces van verteren omgezet wordt in urinezuur. We kunnen alle voeding globaal indelen in drie niveaus:

  • Eten waar weinig tot geen purine in zit: Denk hierbij bijvoorbeeld aan jam, confituur, aardappelen, brood, granen, deegwaren, rijst, eieren, bladgroenten, kaas, melk en fruit.
  • Eten waar een gemiddelde hoeveelheid purine in zit: Denk hierbij bijvoorbeeld aan bloemkool, paddenstoelen, asperges, schaaldieren, eend, kalkoen, duif, kalfsvlees, rundvlees, schapenvlees, konijn.
  • Eten waar veel purine in zit: Denk hierbij bijvoorbeeld aan Spinazie, peulvruchten, orgaanvlees, zeevruchten, kabeljauw, zalm, forel, ansjovis, haring, sardines, gans en wild.

Voldoende water drinken!

En als ik hier spreek over water, dan heb ik het ook écht over water! Gesuikerde en koolzuurhoudende dranken, ook de ‘light’ versies hiervan, resulteren onvermijdelijk in een hoger niveau van het urinezuur. Naast het feit dat het drinken van water een verzadigd gevoel geeft, zorgt dit er ook voor dat de nieren voldoende gezuiverd worden om de eventueel aanwezige urinezuur af te voeren via de urine. Voor het beste resultaat raad ik je aan om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken. Niet alleen goed voor je urinezuur, maar méér dan goed voor je algemene gezondheid!

Een meer recente ontwikkeling op dit gebied is het drinken van basisch water. Een gezonde manier die er voor zorgt dat je lichaam water binnenkrijgt, en op hetzelfde moment de zuurgraad verlaagt.

Vitamine C

Vitamine C is in staat om het urinezuur-gehalte te verlagen, zonder vervelende bijwerkingen. Dit bleek uit een onderzoek waarin twee groepen werden gedefinieerd: Een groep die Vitamine C innam en een groep die een placebo innam. De Vitamine C groep had na de testperiode een hele duidelijke verlaging van het urinezuur. Dit resultaat werd al bereikt met een beperkte inname van 500 mg. vitamine C per dag.

Kersensap

Bij duursporters is het inmiddels bekend: Met name marathonlopers hadden bij een onderzoek baat bij kersensap als middel tegen het verzuren van de spieren. Het is dan wel belangrijk om de ongezoete versie in te nemen, of een extract in de vorm van een capsule te nemen.

3) Voedingssupplementen

Natuurlijk zijn er ook talloze supplementen in de handel die hetzelfde effect beweren te bereiken. Maar bedenk hierbij wel dat een voedingssupplement niet een wondermiddel is en zeker geen excuus om gewoon op de oude voet door te blijven leven en eten. Iedere dag een pilletje en lekker dooreten met purine-houdende spinazie met een sappig stuk orgaanvlees en peulvruchten als groente (allemaal met een hoog purinegehalte) is natuurlijk géén oplossing. Een voedingssupplement is altijd een aanvulling op een verstandig, gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat mijn persoonlijke voorkeur ligt in het reguleren met behulp van voeding. Maar bedenk wel dat ‘thuisdokteren’ ook betekent dat je goed naar je lichaam moet ‘luisteren’. Op het moment dat je denkt dat er iets niet goed gaat, ogenblikkelijk de huisarts bellen. Over het algemeen heeft de voorkeur om een purine-arm dieet te volgen in samenwerking met de behandelend arts of een diëtist. Op deze manier ben je er zeker van dat je op een goede manier bezig bent.

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Prettige en heldere uitleg van wat ik zelf kan doen aan een verhoogd urinezuur. Jammer dat ik zo dol ben op zalm, haring en alle soorten bonen!

    1. Ik heb al jaren last van jicht. Mijn oma had het, mijn tante en ik. Ik slik al jaren allopurinol en dat helpt heel goed. Houdt me redelijk aan het dieet maar bij elke weerswisseling komt het gewoon spontaan opzetten. Men zegt dat ik beter ben dan de Bilt
      Ook een verminderde nierfunctie en last van hoge bloeddruk

      Vele onderzoeken in het ziekenhuis gehad maar slechts een conclusie: het zit in de familie. Daar houden we het dan maar op. Mijn oma werd 92 en haar dochter 89 en zo gaan we dan maarvverder

    2. Ik doe elk half jaar een ontzuring sapkuur..

      Te maken van 5 citroenen (biologisch) en 30 tenen knoflook. 3 mtr. Water. Zie recept op internet: paradijsvogel. Het helpt bij het opschonen van heel je lichaam, neutraliseert de te hoge zuurgraad, spoelt je aders schoon en na de kuur van 30 dagen (borrelgraasje sap) voel je je helemaal schoon, en fris van binnen.

      Ik heb dan minstens 8.mnd. geen jicht aanval. Ook doe ik vaak een kuur van 4 weken elke morgen op de nugtere maag een longdrink lauw water met een 1.5 theelepel Bakingsoda hierin opgelost, klok het achter elkaar naar binnen en alle valse lucht en zuren lossen als sneeuw voor de zon op. Ook geweldig bij autobranden(klein beetje water met 1 theelepeltje Bakingsoda.
      Het

  2. zware jichtaanvallen op 3 plaatsn pols voeten en vingers gebruik allupurinol 300 mg ben erg ziek geweest alleen slikken van pretnison 30 mg helpt pijn verzachten zijn nu op dus afwachten vraag mij af hoe lang het duurt voordat de allupurinol nodig heeft om het zuur te verlagen >

    ik ben ten einde raad wie heeft beter middel?

    1. Hoi Leo,
      Een beetje laat misschien en ik hoop dat het inmiddels niet meer nodig is, maar ben je überhaupt al in behandeling bij een reumatoloog? Meestal wanneer je begint met allopurinol schrijven ze ook Colchicine voor in een lage dagelijkse dosis voor een aantal maanden, omdat je als je begint met allopurinol juist meer aanvallen van jicht kunt krijgen. Colchicine kun je dan meer of minder slikken met een maximum dosis waar je dan echt niet overheen mag (het spul schijnt vrij giftig te zijn) wanneer je toch een aanval krijgt.

      Mocht dat niet helpen dan kan de reumatoloog ook nog een ingreep doen waarbij ze een goedje (ik weet even niet meer wat) direct in je gewricht spuiten om zo op de jichtplekken urinekristal te verwijderen.

      Houdt er bij het slikken van Allopurinol rekening mee dat het maanden duurt voordat het kristal begint af te breken en dat het zelfs meer dan een jaar kan duren als je jicht erg ernstig is.

      Verder staan er op vele websites voedingstips, maar heeft mijn huisarts me laten lezen dat ze tegenwoordig niet zo zeker meer zijn van al die tips. Als er eten of drinken is waarvan jij merkt dat je vaak een aanval krijgt na consumptie kun je het beter mijden, maar ga jezelf niet alles op die lange lijsten onthouden omdat een website dat zegt. Alcohol is een boosdoener, want daarvan gaat je nierfunctie gelijk naar beneden. Het komt de volgende dag wel weer goed, maar een avondje doorzakken zorgt ervoor dat je nieren een avondje niet hun werk hebben gedaan en dat is funest voor iemand met jicht.

      Verder:
      - elke dag een handjevol kersen eten is zeker geen slechte gewoonte!
      - zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt elke dag. Voldoende vocht helpt je nieren hun werk te doen.

    2. Nu wordt by jicht Vis en Visprodukten zeker afgeraden zoals ik hier boven heb gelezen, Maar hoe zit het nu met Omega3 om dagelijks(10jr) te slikken, ook dat is toch Visolie?, ook zijn er witte plekken ontstaan om mijn voorhoofd en boven op de handen een soort pigment verdwijning, mijn conclusie :de zuurgraad is te hoog en komt in je bloedbaan , tast spieren , gewrichten aan, en zodoende ook je huid ?? wie kan mij (65 man) helpen, hoe te handelen,gebruik op dit moment Na Prednison en Colchicine nu dagelijks Allopurinol 2 tabl.p/d, is er ergens een dieetlijst te vinden? Jicht is in de familie NIET aanwezig, hoe kan men dan zeggen dat het erfelijk is ?pppffffffff ik ben ZEER ongerust wie helpt mij, Groet Ron , mail, [email protected]

      1. Hoi Ron,
        Ik loop ook al jaren bij een reumateloge en slik pretnisolon in combi met colchecine
        Ik ben beide aan het afbouwen .
        Ik had t/m sept/okt 2017 minimaal twee jichtaanvallen per maand heftige dus een weer week aan de pretnisalon 30 mg in combi met colchecine.met alle super vervelende bijwerkingen kado
        Ik ben na zelf onderzoek op internet uitgekomen op ALKA druppels en thee.
        Ik vind het heel erg byzonder dat ik nu sinds november 2017 tot op heden( eind aug 2018) geen enkele jicht aanval heb gehad.dus ben zo,n 10 maanden vrij van vreselijke snijdende jicht aanvallan invoeten , knieen en handen af
        vertel jij het mij maar is dit toeval ,ik ben geen arts of wijsneus maar denk bij mezelf laat het maar toeval zijn en blijven .
        Ik ben er heel erg blij mee en ga hier fijn mee door.
        Ik heb het er voor ik eraan begon met mijn reumatologe over gesproken en zij zei doen zij kende het niet.
        ik sprak haar elke 2 maanden en in de laatste 10 maanden heb ik haar 5maanden geleden gesproken , ze vond het heel erg fijn voor ( en toen maakte ze een foutje door te zeggen) .
        Maar jij hebt het zo erg gehad dit komt toch weer terug en toen was ik klaar met haar
        En het grote voordeel van ALKA het is een natuur product maakt niks stuk geen bijwerkingen baad het niet schaad het niet
        De dosering die ik gebruik ( wel echt dagelijks doen) 5 glazenwater en 5 druppels ALKA per glas.
        Ik zou zeggen doen garantie krijg je niet maar het is echt de moeite waard het begon bij mij zo rond 6-8 weken te werken maar is voor idereen anders.
        Vriendelijke groet Frenk

  3. Het verbaast mij dat er nergens gesproken wordt over de invloed van RODE wijn. Bij mij is er echt een 1 op 1 relatie tussen het drinken van rode wijn en een jichtaanval. (altijd in de voet). Het rare is dat ik ook na het drinken van (incidenteel) veel witte wijn geen enkel probleem heb. Zelf denk ik dat de tannines die wel in rode wijn zitten en niet in witte de boosdoener zijn. Tannine is immers looizuur. Wie weet hier meer van?

  4. Beste Jaap, de invloed van rode wijn en bier is bij mij ook enorm ben over gegaan op witte wijn daar zit het goedje tannines niet in en van bier moet ik helemaal van afblijven.

  5. Beste,
    Is het bestrijden met adenuric ( febuxostat) beter dan allopurinol.
    Natuurlijk ook je purine arm dieet volgen.

    Graag hoor ik hier meer over
    Grtjes

    1. Goede vraag!

      Ik heb even wat onderzoek gedaan, en kwam een hele goede internetpagina tegen over dit onderwerp.
      Om even te quoten:

      In all, the authors concluded that “these are important findings and indicate that febuxostat is an effective option for treatment of hyperuricemia in patients with gout,” as it was more effective and faster at achieving target sUA levels than allopurinol.

      Hier kun je het hele artikel lezen: http://www.mdmag.com/medical-news/comparing-febuxostat-to-allopurinol-in-the-treatment-of-gout

  6. Ik eet 3 à 4 keer per week vette vis, vaak spinazie en ook veel bonen . Niet alleen omdat ik meer van vis dan van vlees houd, maar ook vanwege de Omega 3, die ik hard nodig heb om kleine ontstekingen in hand en oog tegen te gaan. Iedere 3 maanden laat ik mijn bloed onderzoeken, nu al 3 jaar lang, maar ik krijg die verdomde urinezuur niet omlaag! De laatste keer was die 0.42 mmol/l (mag tussen 0.12 en 0.34 mmol/l zijn). In overleg met de huisarts heb ik besloten de komende maanden minder purinehoudende voeding te nemen en daarbij Omega 3 pillen te slikken. Hopelijk is het urinezuur over 3 maanden dan verlaagd! Mijn vraag is: bevatten Omega 3 pillen echt geen purkne en wat zijn de beste pillen?

    1. Goed dat je op je purine-inname let. Dat is grofweg de beste oplossing.
      En nee, bij mijn weten zit er geen purine in omega-3 pillen.

  7. En hoe zit het met voetbaden met bitterzout en/of natrium bicarbonaat bij jicht in de voeten?
    Een magnesium supplement?

  8. Ik ben ook een lotgenoot sinds een tweetal jaren en wat maanden , eerst zat er een jaar en toen om het half jaar en nu al na een maand afstand tussen de aanvallen .
    Oorzaak van het begin was volgens mijn toenmalige huisarts wellicht het plaspilletje tegen hoge bloeddruk wat getriggerd had .Meteen mee gestopt natuurlijk .
    Ik lees deze blog nu zeer aandachtig en ga met deze info zeker wat doen , en heel goed de alternatieven onderzoeken . Net zoals Robert Jan stelt heb ik er niet veel behoefte aan de Farmaceutische industrie te sponsoren met iets dat mijn lichaam alleen maar slechter maakt . Ik ga het eerst in de voeding en eventueel supplementen zoeken , wel met medeweten van mijn huisarts . Pijn verlicht ik voorlopig nog met paracetamol . Ik heb al slecht werkende nieren . Ik houd jullie op de hoogte .

    1. Bier is een bron van purine, dus als je je urinezuur wilt verlagen, dan raad ik je aan om dat pilsje te laten staan.

  9. Hallo, ik pak dagelijks ook Orthica MSM 1000 een alternatief op natuurlijke basis
    Heeft geen bijwerkingen, ben tevreden over het resultaat.

  10. Hartelijk dank voor het uitvoerig artikel urinezuur. Mijn waarde is 5.9 en denk dat ik toch maar eens goed ga zoeken naar voeding die geen af matig purine bevatten, dat zal zeer moeilijk zijn want de wereld wordt volgestopt en aanbevolen als gezond voedsel. zoals de frisdranken spinazie peulvruchten en meer.Ik neem de tijd om goed te kijken wat ik eet en drink. groeten Marjo

  11. Om zuur te verlagen (ph) moet men alkalisch eten. Zeker geen koolhydraten (suiker, confituur, brood, enz)
    Zoveel mogelijk potassium (kalium) en andere alkalische produkten. Broccoli, avocado zijn een van de super foods. Vis en vlees helpt ook. Gepasteuriseerde melk vermijden en vervangen door verse melk.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

31 Shares
Tweet
Pin7
Share24