Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem

Laatste Update: 21 september 2021

Alles over jeukende hoofdhuid en roos

Zo nu en dan een jeukende hoofdhuid is niets om je zorgen over te maken, maar als je het gevoel hebt dat je het liefst je hele huid wilt open krabben is er wel wat meer aan de hand. Tijd om actie te ondernemen!

Een jeukende hoofdhuid is een symptoom, geen aandoening

Daar komt het weer opzetten - dat tintelende gevoel op je hoofd. Hoe goed zou het voelen om gewoon een paar keer met je hand door je haren te gaan en met je nagels heel hard over die hoofdhuid te krabben? Maar dat durf je vast niet, want als je eenmaal begint, is het zo vreselijk moeilijk om weer te stoppen. Als je eenmaal in de ‘jeuk-krabben-jeuk-cyclus’bent terechtgekomen is het moeilijk om dat te stoppen.

Het is vreselijk als je hoofd jeukt en dan niet alleen omdat het zo moeilijk is om niet te krabben, maar ook omdat het meestal een symptoom is van iets anders.

Maar wat betekent het eigenlijk als je hoofd jeukt? Maak je maar niet ongerust. Er zijn veel redenen waarom je jeuk aan je hoofd kunt hebben en de meeste redenen zijn relatief gemakkelijk te behandelen.

Luizen

Oké, laten we hier gewoon eerlijk over praten. Laten we zeggen dat je kinderen met een schoolgaande leeftijd hebt en je ​​jezelf afvraagt: "Waarom heb ik een jeukende hoofdhuid?" Is er dan een moment dat je je zult afvragen of het hoofdluizen zouden kunnen zijn?

Hoofdluizen zijn kleine beestjes, die zich aan je haar hechten. Hoofdluis kan worden opgemerkt als je de eitjes of de neten in het haar tegenkomt. Hoewel de neten ook gemakkelijk voor roos aangezien kunnen worden, is het echt niet meer te ontkennen als je ook volwassen luizen over het hoofd ziet wandelen.

Je kunt, om de luizen te verwijderen, verschillende methoden gebruiken en je kunt natuurlijke luizenshampoo's en natuurlijke luizenverwijderaars uitproberen. Het kort scheren van het haar is bij jongens ook een gemakkelijke oplossing.

Jeukende Hoofdhuid

Schurft

Als het geen luizen zijn, kan het ook schurft zijn wat jeuk kan veroorzaken en dan niet alleen op de hoofdhuid, maar eigenlijk over het gehele lichaam.

Schurft is een besmetting van de ‘jeukende mijt’. De volwassen vrouwelijke schurftmijten nestelen zich in de bovenste huidlaag, waar ze dan blijven zitten en hun eitjes leggen. De microscopische kleine schurftmijt wordt bijna altijd door direct, langdurig, huid-op-huid contact met een persoon die al geïnfecteerd is doorgegeven. Bij volwassenen wordt schurft vaak seksueel overgebracht hoewel het in overbevolkte omstandigheden, waaronder drukke huishoudens, verpleeghuizen, kinderopvangfaciliteiten en gevangenissen ook zonder seksueel contact kan worden verspreid.

Ondanks dat schurft nog maar heel zelden voorkomt, zijn er de laatste tijd steeds vaker studentenhuizen, waar hygiëne vaak geen hoge prioriteit heeft, die in het nieuws komen omdat er een schurft-uitbraak is.

Roos

Laten we zeggen dat je hoofdluizen en schurft hebt uitgesloten. Als je je dan nog steeds afvraagt ​​"waarom heb ik een jeukende hoofdhuid?",dan is roos de meest waarschijnlijke boosdoener. Of meer in het bijzonder seborroïsche dermatitis, dat wordt beschouwd als een ernstige vorm van roos en dat wordt veroorzaakt door een overreactie die het lichaam heeft op de normale schimmels die op de huid leven.

Roos beinvloed ongeveer 40% van de mensen en kan komen en gaan. Weersveranderingen, stress en een verhoogde inname van suiker in het dieet kunnen het verergeren.

Onder de geneesmiddelen die je hiertegen zelf zonder recept kunt kopen vallen producten die het werkzame bestanddeel salicylzuur bevatten (zoals Neutrogena shampoo) en producten die schimmelwerende middelen bevatten, zoals bijvoorbeeld ketoconazol of seleniumsulfide.

Natuurlijke remedies tegen roos omvatten onder andere tea-treeolie. Als het gebruik van deze middelen het probleem niet oplost, raadpleeg dan een gecertificeerde dermatoloog, die niet alleen steroïde ontstekingsremmers kan voorschrijven, maar ook kan vaststellen of een andere aandoening je symptomen misschien veroorzaakt.

Allergische reactie

Als je onlangs je haar hebt geverfd is het mogelijk dat je een allergie voor de grondstoffen in de verf ervaart. Dit kan ook zo zijn als je het product eerder zonder problemen hebt gebruikt. Als de verf tijdelijk of semi-permanent is, kan deze worden weggespoeld, maar als het een permanente kleurstof is, is dat een stuk moeilijker hoewel er tegenwoordig wel producten op de markt verkrijgbaar zijn die permanente kleurstoffen helemaal kunnen verwijderen.

Mensen kunnen op alles wat ze op hun hoofdhuid aanbrengen, van shampoo tot haarverf, reageren. En vergeet ook die haarverzachtende keratinebehandelingen niet.

Om het product of het ingrediënt dat de problemen veroorzaakt te kunnen vinden, kun je het beste in plaats van te veel tegelijk te combineren één product per keer gebruiken want dan weet je wat de last heeft veroorzaakt. En kies, terwijl je hoofdhuid geneest, alleen maar voor zachte formules, die geschikt zijn voor een gevoelige huid.

Psoriasis of eczeem

Een jeukende hoofdhuid kan ook worden veroorzaakt door inflammatoire huidaandoeningen zoals eczeem (vooral bij baby's kan eczeem op de hoofdhuid aanwezig zijn) en psoriasis (die vaker op de hoofdhuid van een volwassene verschijnt). Deze aandoeningen doen zich voor wanneer je immuunsysteem ‘boos’ wordt op je huid, wat leidt tot rode, schilferende, jeukende plekken.

Psoriasis lijkt op roos, maar is meestal dikker en echt intens rood, maar het kan wel op dezelfde manier worden behandeld als roos. Voor zowel eczeem als psoriasis kun je voor ernstige gevallen topische steroïden, vitamine D-analogen (calcipotriene), koolteer, salicylzuur, excimerlaser, fototherapie en immunomodulerende middelen gebruiken.

Als je denkt dat je Psoriasis hebt lees dan even verder op mijn speciale blog over Psoriasis

Verbrand door de zon

Het is mogelijk dat je jeukende hoofdhuid komt door een verbranding door de zon. Als je de hele dag buiten bent geweest en vergeten bent een hoed te dragen, denk dan eerst aan zonnebrand en neem een koele douche en gebruik voor wat verkoeling hydrocortisoncreme (beschikbaar zonder recept).

Vergeet de volgende keer in ieder geval niet om je hoed en je zonnebrandcrème mee te nemen!

Droge hoofdhuid

Tijdens de wintermaanden is er vaak droge lucht aanwezig, of het nu koude buitenlucht is of verwarmde binnenlucht. De droogheid verwijdert de beschermende oliën van de hoofdhuid. Als je hoofd in de winter jeukt, kun je beginnen om een ​​vochtinbrengende conditioner of een hoofdhuid- en haarmasker te proberen. Voor een droge hoofdhuid kun je ook proberen om suiker aan je shampoo toe te voegen.

Vuil en zweet

Wanneer je je haar niet vaak genoeg wast, ontstaat er een laag van natuurlijke oliën, vuil en productresten op de wortels en de hoofdhuid, waardoor je jeuk ervaart en gaat krabben. De hoofdhuid is vergelijkbaar met de gezichtshuid en moet worden gewassen.

Als je denkt dat je haren te droog zijn om het frequent te kunnen wassen, focus je dan alleen op de wortels. Was de hoofdhuid en de wortels met shampoo schoon en zorg ervoor dat deze goed schuimt voordat het wordt uitgespoeld zodat je de overtollige olie en eventueel vuil verwijdert.

Op dezelfde manier kan je hoofdhuid ook jeuken omdat je simpelweg bent vergeten na het sporten te douchen. Wanneer het zweet op je hoofdhuid opdroogt, kan het de huid irriteren, waardoor het jeukt. De eenvoudige oplossing: was je haar elke keer dat je zweet/traint.

Rosacea

Rosacea presenteert zich van oudsher als een rode uitslag en (soms) puistjes op het gezicht. Rosacea kan, als het warm is of na het eten van pittig, heet of cafeïnehoudend voedsel en dranken, of als gevolg van emotionele stress, op komen zetten. Terwijl het normaal de wangen, de kin en de neus beïnvloedt kan het ook de hoofdhuid beïnvloeden, waardoor het jeukt, brandt of stekend is.

Als je denkt dat je Rosacea hebt lees dan even verder op mijn speciale blog over Rosacea

Folliculitis

Als je jeukende hoofdhuid wordt vergezeld door wat lijkt op rode puistjes - met een haar in het midden - kun je last hebben van folliculitis. De puistjes kunnen pus bevatten en ze kunnen jeuken of branden. Wanneer de puistjes openbreken, kunnen ze pus, bloed, of beide lekken.

Als je 72 uur daarvoor in een warm bad of een bubbelbad hebt gezeten dan heb je misschien wat ook wel 'hot tub folliculitis' wordt genoemd en wat gepaard kan gaan met een lichte koorts en pijn in de buik. Meestal verdwijnen de symptomen vanzelf weer binnen een week tot 10 dagen.

Je kunt ook een antibacterieel reinigingsmiddel gebruiken, maar als het niet weg lijkt te gaan heb je misschien wel een kuur met orale antibiotica nodig.

Schimmel

Een schimmelinfectie (niet dezelfde die roos veroorzaakt) kan ook een jeukende hoofdhuid veroorzaken, hoewel dit vaker voorkomt bij kinderen. Een schimmelinfectie kan worden veroorzaakt door vocht dat langdurig op de hoofdhuid achterblijft. Als je hiervan last hebt weet je dat snel genoeg omdat het op niets reageert, behalve op orale antischimmelmiddelen, die alleen je arts kan voorschrijven.

Als je langdurige roodheid en last van schilfering ervaart en dan vooral als je last krijgt van pus, raadpleeg dan even je arts.

Ringworm

Ringworm, ook wel bekend als tinea-capitis, is een veel voorkomende oorzaak van een jeukende hoofdhuid bij kinderen.

Het klinkt walgelijk, maar er is geen reden tot paniek: ringworm heeft geen betrekking op echte wormen. Het is gewoon een schimmelinfectie die je op je hoofdhuid kunt krijgen (en eigenlijk overal op je lichaam). Ringworm presenteert zich als een rode, schilferige en soms jeukende uitslag. Soms zijn er orale antischimmelmiddelen of middelen die je gebruikt om de haarschacht ermee te penetreren.

Ringworm kan bij kinderen ook leiden tot tijdelijk haarverlies.

Een té strakke paardenstaart

Net als ringworm kan het dragen van een paardenstaart ook haaruitval en jeuk veroorzaken. Je haar de hele dag opsteken of in overdreven strakke kapsels zoals vlechten en knotjes dragen of extensions gebruiken kunnen aan de haarzakjes trekken, waardoor ze na verloop van tijd worden aangetast wat weer leidt tot haaruitval en jeuk.

Een te strakke staart zorgt er ook voor dat de haren en de omliggende zenuwen en spieren in een onnatuurlijke richting worden getrokken, waardoor je hoofdhuid pijnlijk wordt en gaat jeuken op het moment dat je je haar weer los maakt.

Houd het bij lossere stijlen en varieer gedurende de week je haarstijlen.

Alopecia areata

Een andere oorzaak van zowel jeuk aan de hoofdhuid als haaruitval is alopecia areata. Alopecia areata is een aandoening waarbij je immuunsysteem de cellen op je hoofdhuid aanvalt. Patiënten kunnen kleine kale plekken ontwikkelen of in ernstige gevallen volledig haarverlies ervaren. Een van de eerste tekenen van alopecia areata is jeuk aan de hoofdhuid. Dus als je jeuk aan je hoofdhuid gepaard gaat met haarverlies, dat niet kan worden verklaard door ringworm of door een schimmel, zorg er dan voor dat je een afspraak maakt met een gecertificeerde dermatoloog, die het even kan bekijken.

Lichen Planopilaris

Een veel zeldzamere oorzaak van jeuk plus haaruitval is Lichen Planopilaris. Lichen planopilaris is een zeldzame inflammatoire aandoening die resulteert in fragmentarisch, progressief permanent haarverlies, voornamelijk op de hoofdhuid. Deze aandoening treft ongeveer 1% van de Europeanen, van wie de meesten ouder zijn dan 30 jaar. Het doel van de behandeling is om de progressie van het ontstekingsproces te vertragen, waaronder het haarverlies kan worden verminderd.

Sarcoïdose

Een andere ongebruikelijke reden voor een jeukende hoofdhuid is sarcoïdose. Sarcoïdose is de groei van kleine verzamelingen ontstekingscellen (granulomen) in verschillende delen van het lichaam. Artsen geloven dat sarcoïdose het gevolg is van het immuunsysteem van het lichaam dat reageert op een onbekende stof, hoogstwaarschijnlijk iets dat via de lucht wordt ingeademd. Iemand met een jeukende hoofdhuid moet er echter niet van uitgaan dat ze sarcoïdose hebben, tenzij er andere symptomen zijn, zoals:

 • Vermoeidheid
 • Koorts
 • Gezwollen lymfeklieren
 • Gewichtsverlies
 • Aanhoudende droge hoest
 • Kortademigheid
 • Duizeligheid
 • Pijn op de borst
 • Een uitslag van rode of roodpaarse bultjes, meestal aanwezig op de schenen of enkels en die warm en zacht aanvoelen
 • Ontsierende zweren (laesies) op de neus, wangen en oren
 • Huidgebieden die donkerder of lichter van kleur zijn
 • Wazig zicht
 • Gevoeligheid voor licht

Hoofdhuid-dysesthesie

In zeldzame gevallen heeft een jeukende hoofdhuid helemaal geen organische oorzaak, wat wil zeggen dat deze niet vergezeld gaat met objectieve medische bevindingen. Dit staat bekend als hoofdhuiddysesthesie. Het wordt vaak geactiveerd of verergerd door een psychologische of een fysieke stressor en kan een manifestatie zijn van een onderliggende psychiatrische kwestie of het chronisch pijnsyndroom. Het wordt meestal gezien bij oudere patiënten en de belangrijkste behandeling is laaggedoseerde antidepressiva, die voor patiënten levensveranderend kunnen zijn.

Wist je overigens dat een antidepressivum je persoonlijkheid kan veranderen?

Cervicale wervelkolom aandoening

Vreemd genoeg kan een jeukende hoofdhuid, die geen andere oorzaak heeft, een teken zijn van de ziekte van de cervicale wervelkolom. Het wordt verondersteld gerelateerd te zijn aan chronische spanning en zenuwinvloeden. De behandeling kan gabapentine omvatten (een medicijn dat wordt gebruikt voor zenuwpijn, dat ook nuttig kan zijn bij de behandeling van aan de menopauze gerelateerde symptomen), botoxinjectie en epidurale injecties.

Lupus

Lupus is een ernstige auto-immuunziekte die zich kan presenteren met jeuk en droge hoofdhuid, maar het omvat ook vele andere symptomen, waaronder artritis, lichtgevoeligheid, orale en cutane zweren en gewrichtspijn. Hier zijn enkele andere symptomen van Lupus waar je je bewust van moet zijn. Een huidbiopsie kan behulpzaam zijn bij het uitsluiten van Lupus.

Lymfoom

In zeer zeldzame gevallen kan een jeukende hoofdhuid een teken van lymfoom zijn, met name als er een bepaald vorm is, die cutaan T-cel lymfoom wordt genoemd. De jeuk met deze vorm van lymfoom is meestal ernstig en gaat meestal gepaard met uitslag en vergrote lymfeklieren. Het treft meer mannen dan vrouwen en lijkt na de leeftijd van 50 jaar te verschijnen. Een huidbiopsie, evenals een bloedonderzoek, kunnen nuttig zijn bij de diagnose.

Huidkanker

Ook kan de jeuk van de hoofdhuid zeer zelden worden veroorzaakt door de aanwezigheid van huidkanker. Met name melanoom, maar ook andere vormen van huidkanker, kan jeuk veroorzaken. Als je hoofdhuid jeukt, is het een goed idee om iemand te laten kijken om te zien of er sprake is van knobbeltjes of zweren. Als het ernstig ongemak veroorzaakt of als het niet binnen twee weken vanzelf verdwijnt, moet het door een arts worden gecontroleerd.

Roos is de meest voorkomende oorzaak van een jeukende hoofdhuid

Eén van de meest voorkomende oorzaken van een jeukende hoofdhuid is roos. Daarom wil ik hier even wat dieper op in gaan:

Roos is mogelijk het resultaat van een droge hoofdhuid of een huidaandoening die Seborrheic Dermatitis wordt genoemd. Het kan ook worden veroorzaakt door eczeem, psoriasis of heel vaak door een overgroeiing van een gistachtige schimmel genaamd malassezia.

Middeltjes die je zelf in apotheken en drogisterijen kunt aanschaffen, kunnen shampoos met zinkpyrithione zijn die op schimmels en bacteriën zijn gericht zoals ketoconazol, dat ook schimmel bestrijdt, koolteer en seleniumsulfide, die de groei en het afsterven van de huidcellen op je hoofdhuid vertragen en salicylzuur, dat loszittende stukjes huid en velletjes losmaakt zodat ze kunnen worden weggespoeld.

Hier heb ik nog een aantal huismiddeltjes tegen roos:

Aspirine

Aspirine bevat hetzelfde werkzame bestanddeel (salicylzuur) als veel medicinale anti-roos shampoos. Houd, door twee aspirines fijn te maken tot een fijn poeder en toe te voegen aan de normale hoeveelheid shampoo die je elke keer dat je je haar wast gebruikt, het schilferen onder controle. Laat het mengsel 1-2 minuten op je haar intrekken, spoel het vervolgens goed uit en was het haar dan opnieuw met gewone shampoo.

Tea tree-olie

Een onderzoek toonde aan dat shampoos met slechts 5% tea tree-olie de ernst van roos aanzienlijk kunnen verbeteren. Je kunt ook een paar druppels tea tree-olie toevoegen aan je favoriete shampoo terwijl je het dan normaal wast. Tea tree-olie kan de effecten van verschillende onplezierige omstandigheden zelfs verminderen.

Bakpoeder

Middeltjes in je eigen keuken kunnen ook de sleutel voor een jeukvrije hoofdhuid zijn. Sommige ingrediënten zoals baking soda of bakpoeder die je elke dag gebruikt, zijn eigenlijk effectieve remedies tegen roos. Maak je haar nat en wrijf een handvol bakpoeder krachtig in op je hoofdhuid. Sla de shampoo over en ga meteen door met het uitspoelen. Zuiveringszout vermindert ook overactieve schimmels, die roos kunnen veroorzaken. Je haar kan in eerste instantie wat uitdrogen maar na een paar weken zal je hoofdhuid natuurlijke oliën gaan produceren, waardoor je haar zachter en vrij van schilfers blijft.

Appelciderazijn

Ik zweer bij appelciderazijn als middel tegen roos, omdat de zuurgraad van appelciderazijn de pH van je hoofdhuid verandert, waardoor het moeilijker wordt voor gist om te groeien.

Meng een kwart kopje appelciderazijn met een kwart kopje water in een spuitfles en sprenkel het op je hoofdhuid. Wikkel je hoofd in een handdoek en laat 15 minuten tot een uur intrekken en was dan je haar zoals gewoonlijk. Doe dit twee keer per week.

Kokosolie

Kokosolie is een bewezen behandeling tegen roos is en het ruikt ook nog eens lekker.

Voordat je gaat douchen, masseer je 3-5 eetlepels kokosolie in op je hoofdhuid en laat je dit ongeveer een uur intrekken. Gebruik dan zoals normaal shampoo. Je kunt ook op zoek gaan naar een shampoo die al kokosolie bevat.

Kokosolie heeft ook tal van andere geweldige schoonheidsdoeleinden.

Citroen

Voor een behandeling tegen roos hoef je soms niet verder te zoeken dan je koelkast want als je citroenen bij de hand hebt is de oplossing nabij (iedereen zou ze in huis moeten hebben want ze hebben veel handige toepassingen!)

Masseer 2 eetlepels citroensap in op je hoofdhuid en spoel het dan af met water. Roer dan 1 theelepel citroensap in 1 kopje water goed door elkaar en spoel je haar ermee uit. Herhaal dit dagelijks totdat je roos verdwijnt.

Citroenzuur helpt om de pH van je hoofdhuid in balans te houden, waardoor roos op afstand blijft.

Zout

De schurende werking van gewoon keukenzout werkt uitstekend voor het wegscrubben van schilfers van de hoofdhuid. Pak een zoutvaatje en schud wat zout op je droge hoofdhuid. Verdeel het dan goed door je haar en masseer met het zout je hoofdhuid. Je zult merken dat je de droge, schilferige huid verwijdert en dat je shampoo de huid beter schoonmaakt.

Aloë vera

Al deze remedies tegen roos zullen de roos doen verdwijnen, maar Aloë vera helpt ook nog eens om de jeuk te stoppen. De verkoelende effecten van Aloë vera kalmeren de jeuk.

Knoflook

De antimicrobiële eigenschappen van knoflook zijn perfect voor het elimineren van roos, die wordt veroorzaakt bacteriën. (Het is ook een geweldige remedie tegen een urineweginfectie!) Plet wat knoflook en wrijf het in op je hoofdhuid. Om die krachtige geur te vermijden, stelt healwithfood.org voor om gemalen knoflook met honing te mengen en de hoofdhuid voor het wassen hiermee in te masseren. Behalve dat het een van de beste remedies tegen roos is, kun je de knoflook ook gebruiken om je haar, je huid en zelfs je immuunsysteem te versterken.

Olijfolie

Een nachtje wat olijfolie laten inweken, is al een eeuwenoude remedie tegen roos.

Masseer ongeveer 10 druppels in op je hoofdhuid en laat dit dan 's nachts intrekken. Doe om te voorkomen dat je hele kussen onder de olie komt te zitten wel een badmuts op. Volg 's ochtends je normale routine voor het wassen van je haren.

Tot slot…

Een jeukende hoofdhuid is in de meeste gevallen tijdelijk, en zal geen grote gevolgen hebben. Na een kleine behandeling is de jeuk vaal snel weer verdwenen.

Maar als je serieuze problemen hebt, waarvan een jeukende hoofdhuid een symptoom is, is het belangrijk om deze op de juiste manier te behandelen.


Bronnen

www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/rid-itchy-scalp-naturally/

www.cosmopolitan.com.au/beauty/this-is-why-you-have-an-itchy-scalp-24569

www.mnggo.net/article/how-to-relieve-itchy-scalp,171.html

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Het is goed om te weten dat zowel jeuk als haaruitval symptomen kunnen zijn van Alopecia Areata. Mijn nichtje heeft vaak jeuk op haar hoofd en begint kale plekken te krijgen. We vermoeden dat dit kaalheid door Alopecia Areata is. We zullen een specialist hier naar laten kijken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

12 Shares
Tweet
Pin12
Share