Biologisch Leven

Laatste Update: 11 november 2016

Hoe gezond is biologische koffie?

Biologische koffie

We kunnen geen voedingsmiddelen meer verzinnen of er is wel een biologische versie van! Tijdens mijn wekelijkse boodschappen ronde trof ik dit keer biologische koffie aan. Zou dit nu ook echt de gezondheid een boost geven of hebben we het hier weer over een marketing praatje?

In ben de laatste die zomaar zaken gaat aannemen dus ik het biologische koffie gekocht en hieronder tref je mijn bevindingen aan. Naast  mijn eigen ervaring met deze vorm van koffie heb ik ook nog eens een klein onderzoekje verricht op het internet naar ervaringen van anderen en nog een aantal feitje op het gebied van koffie zelf!

Biologische koffie vs koffie

Duurder

Een van de grotere verschillen is het feit dat biologische koffie een enorm arbeidsintensief proces is wanneer we dit proces vergelijken met de productie van gewonen koffiebonen. Dit betekend dat de “bio vorm” van koffie een heel stuk duurder is dan gewone koffie.

Het productieproces zal ook langer duren aangezien het niet “gepushed” wordt, maar de kwaliteit zal worden verhoogd.

Geen chemische residuen in uw kopje koffie

Bij de productie van normale koffie wordt er altijd gebruikt gemaakt van kunstmest , bij biologische koffie gebruikt men onder andere koemest en speciale bladeren. Dit zorgt ervoor dat biologische koffie op geen enkele manier in contact komt met bestrijdingsmiddelen en dergelijke. Dit zorgt ervoor dat wij er ook niet aan bloot komen te staan.

Minder keus

Biologische koffie is “vrij nieuw” en hierdoor zijn de mogelijkheden ook nog beperkt. Er zijn niet al te veel smaken en sommige koffieapparaten ondersteunen het nog niet…

Conclusie

 • Biologische koffie is duurder per kopje
 • Er is minder keus qua smaak
 • Meestal minder cafeïne
 • Minder chemische afval in het kopje

Mijn ervaring met biologische koffie

Senseo biologische koffie

Zelf heb ik afgelopen weekend biologische koffie is huis gehaald, van senseo! Het allereerste wat mij is opgevallen dan ik niet direct kon merken dat het de bio variant was die er mijn kopje zat. Mijn eerst “nipje” (omdat het nogal heet was) smaakte hetzelfde (hangt natuurlijk af van de smaak).

Toen ik verder begon te drinken merkte in wel een redelijk ander verschil, de koffie bleef alsware wat minder lang hangen qua smaak dan ik gewend was. Op zich niet storend, alleen anders.

Opvallend was dat er minder cafeïne in de koffie zat. Ik merkte het een klein beetje, maar ik ben gaan uitzoeken of dit echt het geval was.

Ja…

Pure arabica bonen (in de bio koffie van senseo) bevat minder cafeïne dan normale standaard koffie. Helemaal lekker als je er van houdt om na het avond eten een kopje “troost” te drinken.

Is het nu gezonder?

Misschien is het te vroeg om te melden dat het direct gezonder is, maar het feit is wel dat er minder chemische residuen in de koffie zit in combinatie met het lage cafeïne gehalte. Dit zijn misschien wel de 2 meest belangrijke redenen waarom je niet al te veel koffie kan drinken op een dag!

Goed voor je hart en gestel!

Eigen ervaring?

Heb je zelf ervaring met biologische koffie en wil je dit delen? Ik hoor graag je reactie hieronder!
[MOWPOP id="128"]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Jack,

  Even een reactie over de biologische koffie. De van AH afkomstige bio koffie heb ik zelf al jaren, lekkere koffie en goed betaalbaar. Wat je vertelt over de smaakt is puur de soort koffie, bij de Bio winkel heb je zat keuze aan bio koffie met een pittige smaak dus als je meer pit wil ligt dat aan het merk.
  In de bio winkel verkopen ze ook voor de senseo een koffie ( de naam ben ik effe kwijt) die is zelf aan de pittige kant vind ik.

  Ik zou zeggen ga het uitproberen,

  succes
  Gr Jan

 2. hallo Jack,
  Tsja ik ben eerlijk gezegd geen fan van Senseo. Geef mij maar lekkere espresso of cappuccino van vers gemalen koffiebonen. Wel ben ik een groot voorstander van biologische producten in het algemeen.

  Het is daarom ook een mooie ontwikkeling dat er steeds meer keuze komt aan biologische koffie. In mijn KoffieWinkel bied ik sinds kort naast gemalen biologische koffie ook biologische koffiebonen aan. Beide in 250 grams verpakking.

  Als iemand via http://www.koffiekwaliteit.nl/koffiewinkel biologische koffie wil bestellen, dan wil ik voor de lezers van deze website graag een korting aanbieden van 5%. Om de korting te krijgen vul je de volgende kortingscode in: opges5

  Vr.groet
  Ariën

 3. Ik gebruik zelf altijd bio-koffie, het liefst van het merk "koffie-kan", die branden ook op een natuurlijke manier hun koffie, is héél lekker en zacht voor de maag! der is ook een cafeïnevrije variant, de cafeïne halen ze eruit door middel van een stoomproces en zonder chemische middelen.

 4. Bij toeval de DE bio koffie in huis. Is ook nog eens UTZ gecertificeerd. Hierboven lees ik nog eens de gezondheidsvoordelen tov gewone koffie. Dat is allemaal al de moeite waard, maar ik moet zeggen dat de koffie heel erg lekker is. Wij drinken OKE koffie, die was niet alleen heel goedkoop maar ook vinden wij die lekkerder dan de meeste A merken. Deze DE bio koffie stijgt daar nog eens bovenuit qua smaak, niet alleen per kopje maar na een aantal dagen aardige koffie consumptie merk ik verschil dat je niet zo'n koffie-bek krijgt. Ook heb ik genoeg aan iets minder koffie per dag. Allemaal goeie dingen en mij de meerdere prijs zeker waard. Heb online gezocht en het is voor € 6,05 per 435 gramspak bij Jumbo te koop. Vast ook elders maar dat weet ik niet. Heb geen ervaring met andere merken bio koffie . Voor wat het waard is.

 5. Biologische producten gaan natuurlijk niet alleen om onze eigen gezondheid, maar om de gezondheid van de aarde met al haar bewoners en om die reden alleen zou het fijn zijn wanneer iedereen biologisch normaal gaat vinden als eerste keuze...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

4 Shares
Tweet
Pin
Share4