• biologische karnemelk

Biologische karnemelk

2016-11-14T11:22:37+01:00augustus 21st, 2012|Biologisch Leven|46 Reacties

Laatste update: door

Biologische karnemelk is gezond?

Karnemelk is een vet arm zuivelproduct (drinkbaar) wat erg zuur smaakt. Vroeger werd het ook wel botermelk genoemd. Jaren geleden werd dit product oorspronkelijk geproduceerd door het karnen (de naam zegt het al) van verzuurde room. Tegenwoordig gebeurt dit alles in een zuivelfabriek.

Door de jaren heen is de naam niets veranderd, echter de samenstelling wel. Vroeger werden er geen suiker aan toegevoegd, maar omdat tegenwoordig alles zo zoet mogelijk moet smaken worden er door de fabriek suikers aan toegevoegd. Wanneer je in de winkel karnemelk koopt en je vindt dit al zuur smaken, dan staat er nog wat op je te wachten wanneer je “echte” karnemelk drinkt.

Karnemelk wordt niet alleen als “drankje” beschouwt. Het product kan onder meer worden verwerkt in desserts, pannenkoeken en andere gerechten.

Strepen na het drinken?

Voor diegene die zich al jaren afvragen waarom er strepen achterblijven in het glas heb ik hier het antwoord voor je. De oorzaak van de strepen ligt bij de samenstelling van de karnemelk. Het melkzuur tast de eiwitdeeltjes in de “melk” aan die gaan samenklonteren. Deze eiwitdeeltjes blijven alsware kleven aan het glas.

Is het gezond?

De karnemelk van tegenwoordig bevatten allemaal toegevoegde suikers. Weliswaar in erg kleine mate, maar toch… Alleen biologische karnemelk wordt nog op de ouderwetse manier gemaakt. Dit betekend dus kort door de bocht dat er geen toegevoegde suikers aan te pas komen!

Ja, kan ik volmondig zeggen. Ik ben iemand die niet direct geloofd van wat er beschreven staat. Ik heb uitvoerig onderzocht (aantal uren onderzoek) wat de voordelen van karnemelk zijn.

Waarom is het goed?

Karnemelk zorgt er op de eerste plaats voor dat de bacteriehuishouding in je lichaam wordt bevorderd. Zowel de bacteriën in je mond, darmen en maag worden verbeterd/versterkt. Het versterkt en beschermt de huid van binnenuit en tevens heeft het bloeddruk verlagende eigenschappen omdat het de bloedvaten beschermt tegen beschadigingen zodat cholesterol vetten niet kunnen blijven plakken.   Ook vrouwen die in de overgang en opgroeiende kinderen kunnen zich tegoed doen aan karnemelk.

Wat zit er in?

Karnemelk zit boordevol met goede essentiële vitamine en mineralen en omdat we deze dagelijks nodig hebben, kunnen we karnemelk rustig elke dag nuttigen. Hieronder een kort overzicht van de mineralen en vitaminen die zich in karnemelk bevinden:

Conclusie