• biologische karnemelk

Biologische karnemelk

2016-11-14T11:22:37+00:00augustus 21st, 2012|Biologisch Leven|45 Reacties

Laatste update: door

Biologische karnemelk is gezond?

Karnemelk is een vet arm zuivelproduct (drinkbaar) wat erg zuur smaakt. Vroeger werd het ook wel botermelk genoemd. Jaren geleden werd dit product oorspronkelijk geproduceerd door het karnen (de naam zegt het al) van verzuurde room. Tegenwoordig gebeurt dit alles in een zuivelfabriek.

Door de jaren heen is de naam niets veranderd, echter de samenstelling wel. Vroeger werden er geen suiker aan toegevoegd, maar omdat tegenwoordig alles zo zoet mogelijk moet smaken worden er door de fabriek suikers aan toegevoegd. Wanneer je in de winkel karnemelk koopt en je vindt dit al zuur smaken, dan staat er nog wat op je te wachten wanneer je “echte” karnemelk drinkt.

Karnemelk wordt niet alleen als “drankje” beschouwt. Het product kan onder meer worden verwerkt in desserts, pannenkoeken en andere gerechten.

Strepen na het drinken?

Voor diegene die zich al jaren afvragen waarom er strepen achterblijven in het glas heb ik hier het antwoord voor je. De oorzaak van de strepen ligt bij de samenstelling van de karnemelk. Het melkzuur tast de eiwitdeeltjes in de “melk” aan die gaan samenklonteren. Deze eiwitdeeltjes blijven alsware kleven aan het glas.

Is het gezond?

De karnemelk van tegenwoordig bevatten allemaal toegevoegde suikers. Weliswaar in erg kleine mate, maar toch… Alleen biologische karnemelk wordt nog op de ouderwetse manier gemaakt. Dit betekend dus kort door de bocht dat er geen toegevoegde suikers aan te pas komen!

Ja, kan ik volmondig zeggen. Ik ben iemand die niet direct geloofd van wat er beschreven staat. Ik heb uitvoerig onderzocht (aantal uren onderzoek) wat de voordelen van karnemelk zijn.

Waarom is het goed?

Karnemelk zorgt er op de eerste plaats voor dat de bacteriehuishouding in je lichaam wordt bevorderd. Zowel de bacteriën in je mond, darmen en maag worden verbeterd/versterkt. Het versterkt en beschermt de huid van binnenuit en tevens heeft het bloeddruk verlagende eigenschappen omdat het de bloedvaten beschermt tegen beschadigingen zodat cholesterol vetten niet kunnen blijven plakken.   Ook vrouwen die in de overgang en opgroeiende kinderen kunnen zich tegoed doen aan karnemelk.

Wat zit er in?

Karnemelk zit boordevol met goede essentiële vitamine en mineralen en omdat we deze dagelijks nodig hebben, kunnen we karnemelk rustig elke dag nuttigen. Hieronder een kort overzicht van de mineralen en vitaminen die zich in karnemelk bevinden:

Conclusie

Biologische karnemelk

Concluderend kan ik je zeggen dat het elke dag drinken van karnemelk gezond is. Wel moet ik duidelijk vermelden dat alleen ongesuikerde karnemelk gezond is. De meeste soorten in de schappen van de winkel bevatten toegevoegde suikers waardoor het “gezonde” effect zal dalen. De meeste natuurwinkel (en de grotere supermarkten) bieden biologische karnemelk aan!

Zelf koop ik altijd bij de AH de biologische karnemelk!

UPDATE: Er is gebleken dat er inmiddels suiker aan de Biologische Karnemelk van AH wordt toegevoegd. Het mag duidelijk zijn dat dit dan niet meer 'gezond' mag worden genoemd.

Heb je een lekker recept voor me met karnemelk als ingrediënt (bijvoorbeeld “hangop”), laat me dit dan zeker even weten!

45 Reacties

 1. jvisser 15 december 2012 om 15:12 - Antwoorden

  Ik heb nu weer een pak biologische karnemelk van 18-12-2012 die net als het vorige pak heel anders is als de karnemelk die ik gewent ben van AH. Het is net alsof ik magere melk met een smaak van karnemelk zit te drinken. Het is zo waterig dat het ook niet eens aan het glas blijft zitten.Mijn vraag is nu, blijft de biologische karnemelk nu zo waterig, zo ja dan ga ik over op een ander merk want dit vind ik niet lekker meer.
  Hr.J.Visser

  • Robert Jan Hendriks 17 december 2012 om 14:49 - Antwoorden

   Dag,

   Welk merk biologische karnemelk drink je?
   Zelf heb ik niet altijd hetzelfde merk karnemelk en ik kan me herinneren dat ik ook hier last van heb gehad.

   Graag hoor ik van je.

   Jack

  • Yvonne 9 mei 2016 om 12:31 - Antwoorden

   Hallo Bert en Jack, jullie bijdragen zijn oud, toch is het misschien de moiete waard om dit te vertellen: Arla Karnemelk is biologisch EN ouderwets dik, prettig zuur en zeer beslist niet waterig. . Hangt WEL aan je glas. Ik drink het dagelijks en ik ontbijt altijd met de yoghurt van Arla, af en toe gebruik ik Arla's SKYR. Zéér tevreden over dit in Nederland betrekkelijk nieuwe merk.
   Het verschil met andere karnemelk is, dat het nog echt het product is van het karnen om boter te verkrijgen. Ik laat hier onder een link achter om e.e.a. na te kunnen lezen.
   http://www.kaasboerderijbennesse.nl/overige-zuivel/karnemelk-en-boter/

   Hartelijks, Yvonne

   • Djeek 22 februari 2019 om 11:57 - Antwoorden

    Geloof er niets van dat Arla op traditionele wijze wordt geproduceerd. Alle grote frabikanten gooien wat zuur in melk. Arla zélf zegt dat ze de karnemelk mild en puur maken...
    En waarom moet er (3,5 gram) suiker aan worden toegevoegd?

 2. J Blokland 15 januari 2013 om 18:42 - Antwoorden

  Ik was ook één van de aankopers van deze tht-datum 18 12 en een fan van de AH biologische karnemelk. Na een klacht hierover bij AH heb ik twee nieuwe (gratis) pakken mogen meenemen. Het bleek een fout in het productieproces. Sympathiek uiteraard, maar vandaag heb ik helaas moeten constateren dat de pakken met tht datum 19 01 2013 weer hetzelfde mankement vertonen zoals door de heer Visser hieronder beschreven. Dus maar weer een mailtje geschreven (het gaat me niet om het aankoopbedrag) met de vraag of ze de kwaliteit kunnen garanderen die we tot nu toe gewend waren. Want je wilt toch niet dat je voor je karnemelk naar een andere winkel moet?

  • Robert Jan Hendriks 16 januari 2013 om 10:08 - Antwoorden

   Goedemorgen,

   Klopt, heb je gelijk in. Het gaat er mee om dat je geen extra energie ergens in hoeft te steken wanneer dit eigenlijk niet hoeft!

 3. Martha en Jan 21 april 2013 om 17:25 - Antwoorden

  Geachte mevrouw/heer,

  Ik ga ervanuit dat u het over de biologische-dynamische karnemelk hebt, anders kunnen we het wel vergeten aangaande de echte karnemelk.

  Vriendelijke groeten,

  J Schaap
  Koog a/d Zaan

 4. Elisabeth 12 september 2013 om 11:00 - Antwoorden

  Dag,

  Voor zover ik begrepen heb is de biologische karnemelk van Weerribbenzuivel de enige karnemelk (in mijn omgeving te verkrijgen) die echt op de ouderwetse manier wordt gemaakt. Namelijk gekarnde melk. Hier zitten zelfs de kleine boterachtige klontjes in. Alle andere al dan niet 'biologische' soorten zijn naar mijn weten fabrieksmatig inelkaar gedraaide dranken met toevoegingen die er niet in horen te zitten.
  Nog een voordeel van de Weerribbenzuivel is dat het in glazen flessen geleverd wordt met statiegeld; ook nog eens een stuk gezonder voor het milieu.

  Met vriendelijke groet,

  Elisabeth

 5. Rene 21 november 2013 om 19:15 - Antwoorden

  Karnemelksaus met spekjes en uien,

  Mijn moeder maakte vroeger een typisch achterhoeks steekgerecht:

  Gekookte nieuwe aardappelen, met verse kropsla, een bosuitje, daaroverheen bruine bonen en daaroverheen een warme saus van karnemelk met bloem en uitgebakken spekjes en uien.

  Superlekker gerecht dat vooral in de zomer werd gegeten!

 6. Gury 1 april 2014 om 14:08 - Antwoorden

  Voor als je karnemelk te zuur vindt, neem even voor het drinken een Pottertje, zo'n klein dropballetje in je mond en de karnemelk smaakt zoet

 7. Ellen Kuipers 1 mei 2014 om 09:22 - Antwoorden

  Havermoutpap met biologische karnemelk en chiazaadjes. Mijn variant op de karnemelkse pap. Niet teveel havermout anders wordt het te stijf en 2 theelepels chiazaad. Zoeten met wat ahornsiroop of melasse.Gezond, smaakvol en lekker.

  • Robert Jan Hendriks 1 mei 2014 om 13:05 - Antwoorden

   Bedankt voor deze tip, Ellen

   Zijn er nog meer mensen die een gezond en lekker recept hebben met biologische karnemelk?

   • Piotr 18 juli 2016 om 09:37 - Antwoorden

    Erg populair soep in noord Polen. Erg gezond en erg lekker. gegeten koud in zomer tijden met verse groenten. Volgens poolse omas erg goed voor bloed, lever en kater ;). Naam is ''Chlodnik'' in pools: ''Maakt je kouder''. Proportie: 1 Glas karnemelk, 1 Glas kefir, 1 glas water ( voor koken rode bieten bladeren), verse bieslook, radijs, komkommer, verse rode bieten , gekokte rode bieten bladeren, alles fijn gehakt en veel veel vers dille, zout en peper voor smaak. Laat het staan in de koelkast een paar uur (2 ten minste), eet met gekookte ei. Op internet zijne er veel verschillende recepten maar deze gebruikte mijn oma. in plats van kefir kan je yoghurt gebruiken of wrongel.

    • Team OptimaleGezondheid 18 juli 2016 om 23:03 - Antwoorden

     Het water loopt me spontaan in de mond, Piotr....Ga ik zeker een keer proberen!

 8. Ad bulten 17 mei 2014 om 16:58 - Antwoorden

  Is die biologische karnemelk echte "buttermilch" of is het ook gewone halfvolle melk met een zure smaak? Je praat over ouderwetse, dat onstaat bij het karnen naar boter. Al het andere is nieuwerwets. De echte karnemelk word door de "spray-methode" verwerkt tot poeder en dat gaat naar de levensmiddelen-industrie. Ook zit het in diervoeders. Mijn echte karnemelk.

  • Robert Jan Hendriks 18 mei 2014 om 08:50 - Antwoorden

   Hoi Ad,

   Biologische dynamische karnemelk wordt, als het goed is, nog op de ouderwetse manier gemaakt. De karnemelk die je in de winkel koopt, dus de gewone pakken, is inderdaad gemaakt van melk met een zuur smaakje.

   Groet,
   Jack

   • mineke 4 juni 2014 om 23:03 - Antwoorden

    In biologische karnemelk van AH zit wel suiker!! Heel toevallig vandaag die karnemelk gekocht en etiket later gelezen. Omdat die suikertoevoeging mij verbaasde ben ik op internet gaan kijken of er altijd suiker in karnemelk zit. Toen kwam ik op deze site terecht en las de opmerking over biologische karnemelk van AH. Info klopt dus niet ( meer?)

    • Robert Jan Hendriks 6 juni 2014 om 11:39 - Antwoorden

     Hallo Mineke,

     Inderdaad erg verbazend, het feit dat er plotseling suiker in de biologische karnemelk zit. Suiker wordt wel vaker aan karnemelk toegevoegd om de smaak te veranderen. Daardoor is de smaak meer afgestemd op een groter publiek ( lees: meer omzet voor de fabrikant ). Een hele slechte zaak, dat ben ik helemaal met je eens. Ik zal de informatie in het artikel even aanpassen.

     Bedankt!
     Jack

    • Katherina Ritzoglou 9 juni 2014 om 19:34 - Antwoorden

     Waar heb je die toegevoegde suikers gezien?Ik heb zonet de ingredientenlijst doorgenomen maar ik vind geen toegevoegde suikers. In het voedingswaarde-tabelletje staat wel "koolhydraten 3,5 g waarvan
     suikers 3,5 g", maar dat gaat toch over de natuurlijke suikers, niet?

 9. Rob 4 juli 2014 om 02:05 - Antwoorden

  Ik ben ook op de hoogte van de toegevoegde suikers in de ah bio karnemelk, en ben daarom maar kattenmelk gaan drinken.
  Maar minstens zo gezond en zonder suikers

  • Robert Jan Hendriks 4 juli 2014 om 07:56 - Antwoorden

   Hoi Rob,

   Om eerst even een misverstand uit de weg te ruimen: Koeienmelk komt VAN de koe, kattenmelk is melk VOOR de kat, dus niet VAN de kat.
   Weet niet of dit een serieuze opmerking was, of als grapjes bedoeld. Maar in principe kun je kattenmelk prima drinken. Het is lactose-arme melk van de koe. Maar dan kun je ook 'gewone' lactose-arme melk drinken natuurlijk.

   Groetjes,
   Jack

 10. Karin 29 juli 2014 om 13:25 - Antwoorden

  Ik heb eens een keer "buttermilch" dus echte karnemelk zoals vroeger in Duitsland gekocht! Mensen je weet niet wat je proeft zo lekker romig en absoluut niet zuur ofzo. Dat kunnen ze hier in Nederland toch ook wel maken? Het komt iets in de richting van Boerenland karnemelk (erg prijzig) maar deze is nog zuur vergeleken bij de echte buttermilch.

 11. Lidy 31 juli 2014 om 14:02 - Antwoorden

  Heeft iemand enig idee waar ik nog wel ongesuikerde karnemelk kan kopen?
  Naar mijn idee is tegenwoordig alle biologische karnemelk gesuikerd. Niet alleen die van AH.

  • Robert Jan Hendriks 31 juli 2014 om 16:29 - Antwoorden

   Een hele goede vraag! Iemand een tip?

  • Ome Kees 2 augustus 2014 om 21:52 - Antwoorden

   Echte karnemelk is nog verkrijgbaar bij de zelfkarnende boer. Het is waarschijnlijk wel even zoeken, maar ze zijn er nog wel.

 12. Jasper 10 februari 2015 om 13:55 - Antwoorden

  Echte karnemelk is moeilijk nog te vinden inderdaad. Zelfs biologische karnemelk in de eco-speciaalzaak is vaak aangezuurde gewone melk. Ik weet dat bijv. de karnemelk van Kaasmakerij "Karwij" te Rolde nog 'echte' karnemelk is.

  Leuk weetje voor de thuis-brood bakkers: Vervang de helft van het vocht door echte karnemelk, en je krijgt een heerlijk luchtig brood.

 13. Karin Derksen 16 april 2015 om 18:13 - Antwoorden

  Ik maak gelukkig zelf karnemelk. Mijn kids zijn er dol op. En het leuke is van zelf maken, je hebt ook gelijk heerlijke boter.

 14. Sylvia 28 mei 2015 om 19:39 - Antwoorden

  En de biologische karnemelk Boer en Land van Campina, zit daar ook suiker in?
  Het is een lekkere dikke romige karnemelk, ik zou het jammer vinden als daar ook suiker in
  zou zitten want dan ga ik toch echt op zoek naar een ander.

  • Robert Jan Hendriks 30 mei 2015 om 17:01 - Antwoorden

   Hoi Sylvia,

   Ik heb hier helaas geen pak van Campina staan, om dit voor je te controleren. Iemand anders die dit even wil checken voor Sylvia?

   Fijn weekend,
   Jack

 15. ewa 6 juni 2015 om 22:27 - Antwoorden

  voor echte karnemelk moet je of in Duitsland of in bv Polen zijn. Ik kom zelf uit Polen en daar zijn zuivelproducten nog heerlijk echt. ik zeg niet in discountmarkten, maar zelfs daar zijn ze beter. De Nederlanders hebben eigen producten door winstbejag verknoeid, te beginnen met zuivel, groente, fruit, maar zelfs vlees. Daarom koop ik echte karnemelk en zuivelproducten in de kleine Poolse winkels, die in Nederland zijn gekomen. Koop daar een pak Kefir, maślanka (buttermilch) of zsiadle mleko en je hebt the real thing

  • Robert Jan Hendriks 7 juni 2015 om 15:46 - Antwoorden

   Een hele verrassende aanvulling, Ewa! Bedankt!

  • Sam 13 september 2015 om 19:47 - Antwoorden

   Bedankt voor de tip Ewa. Het is inderdaad gezonder. Zelf koop ik fruit en zuivel in de Poolse winkels, omdat die producten daar nog op een natuurlijke (ouderwetse) wijze worden gemaakt. En dat proef je ook. Maar wie weet, wordt er straks ook met Poolse producten gesjoemeld ivm een winstbejag zoals jij het noemt.

 16. Miranda 16 juni 2016 om 07:11 - Antwoorden

  Ik heb gelezen dat zelfs in biologische karnemelk suiker zit...???

  • Team OptimaleGezondheid 21 juni 2016 om 13:54 - Antwoorden

   Het schijnt inderdaad dat er sommige fabrikanten zijn die het nodig vinden om suiker toe te voegen.
   Lees ook eens: https://www.optimalegezondheid.com/biologische-karnemelk/

   Gelukkig zijn er nog steeds fabrikanten/boeren die dit niet doen. Koop je karnemelk in een natuurwinkel of rechtstreeks bij de boer. En anders is het toch een kwestie van etiketten lezen....

 17. Daan 6 april 2017 om 13:12 - Antwoorden

  Ik heb zojuist een pak bio karnemelk van Lidl, daar zit geen suiker in! Hij is wel zacht van smaak..

  • Maria 14 augustus 2018 om 17:54 - Antwoorden

   Ook in de bio karnemelk van Lidl zit tegenwoordig suiker !!

 18. Greetje 19 september 2017 om 11:50 - Antwoorden

  Hoe komt het dat er in biologische karnemelk van Weerribben meer suiker zit als van boerenland campina?
  Namelijk 4.5 om 3.7?
  Dacht met karnemelk van Weerribben zure karnmelk te drinken.maar nee dus.
  Deze koop ik niet weer omdat het dus helemaal niet zuur is.
  Dan maar die van capina scheeld de helft in prijs.
  Greetje

  • Team OptimaleGezondheid 20 september 2017 om 19:46 - Antwoorden

   Hoe dat komt? Ik heb geen flauw idee.

   Wellicht een idee om hierover een mailtje te sturen naar Weerribben?
   Ben eerlijk gezegd heel erg benieuwd naar hun reactie!

 19. Ypie 28 december 2017 om 20:02 - Antwoorden

  De biologische Weerribben Zuivel Karnemelk wordt GEEN suiker aan toegevoegd, maar het is van nature aanwezig in deze naturel producten! Ik heb het hun zelf gevraagd vandaag! Dus lekker blijven genieten van deze heerlijke gezonde zuivel producten!

  Groeten, Ypie

 20. Ypie 30 december 2017 om 18:17 - Antwoorden

  Er zit geen toegevoegde suiker in biologische Weerribben zuivel karnemelk! Het is van nature aanwezig in deze naturel producten. Ik heb het hun zelf gevraagd via email! Dus gewoon blijven genieten van deze heerlijke gezonde zuivelproducten!

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: