Van alle relaxatie-technieken die mensen gebruiken is één van de meest effectieve de kracht van warmte. Warme baden werden reeds in de Romeinse tijd gebruikt om mensen te helpen ontspannen of om verstijfde of gespannen spieren te verlichten.
Vandaag is de jacuzzi één van de manieren waarop mensen warm water gebruiken als ontspanningstherapie. Laten we eens beginnen met het opsommen van alle voordelen die hieraan verbonden kunnen zijn.
Het ontspannen van de spieren
In de fysiotherapie bestaat er dus reeds een lange traditie van het gebruik van warmte om de spieren te helpen ontspannen en te helen. De warmte van een jacuzzi werkt op dezelfde manier maar op een grotere schaal. Zelfs een kort bad van enkele minuten in een jacuzzi kan ervoor zorgen dat ons hele lichaam zich kan ontspannen.
Dit helpt het lichaam zichzelf te herstellen indien dat nodig zou zijn. Een extra voordeel van jacuzzi's hierbij is dat ze massagekoppen hebben die specifieke delen van het lichaam een massage kunnen bieden.
Versnelde hartslag
Warmte zorgt er ook voor dat je hart sneller gaat slaan. Als je hartslag versnelt wordt je bloedcirculatie ook beter en krijgen je spieren dus meer zuurstof en voedingsstoffen aangevoerd. Op die manier kunnen lichaamscellen en spieren sneller herstellen van eventuele blessures. Ook kunnen er gemakkelijker nieuwe cellen aangemaakt worden. Een beter circulatie van het bloed zorgt er voor dat je huid sneller kan regenereren zodat je er ook gezonder zult uitzien.
Meer zweten
Nog een voordeel: je gaat ervan zweten! Wat sommigen misschien zien als het enige nadeel van een heet bad is voor je gezondheid eigenlijk heel erg nuttig. Zweten zorgt ervoor dat je lichaam zich gemakkelijker van toxische stoffen kan ontdoen. En zo past een hete jacuzzi dus perfect in een detox-kuur.
Let wel op, blijf niet te lang in een heet bad zitten, je riskeert immers wel gedehydrateerd te geraken als je teveel zweet zonder te drinken. Drink voor en eventueel tijdens het baden dus voldoende water.
Je mentale toestand verbetert erdoor
Hoewel een warme jacuzzi voor je lichaam dan wel erg ontspannend werkt lijkt het op onze geest soms een tegenovergesteld effect te hebben. Na een warm bad voelen veel mensen zich scherper, alerter en frisser. Het ontspannende effect zorgt er waarschijnlijk voor dat we ons hoofd beter kunnen leegmaken waardoor we beter gewapend tegen de dagelijkse stress zijn als we er weer uitkomen.
Het versnellen van je metabolisme
Laatste, maar niet onbelangrijke voordeel: je metabolisme begint sneller te werken door de hitte. Ook dit helpt je lichaam om zich sneller van schadelijke stoffen te ontdoen. En uiteraard helpt een versneld metabolisme ook als je probeert om wat overtollige kilootjes kwijt te geraken!
Hoewel een bad in een jacuzzi dus erg ontspannend en aangenaam is zijn er toch ook een paar nadelen en risico's aan verbonden. Ze kunnen een bron zijn van bepaalde bacteriën en ziektes bijvoorbeeld. Laten we hieronder de voornaamste risico's ook eens opsommen.
Voornaamste risico’s
Legionella
Legionella kan zich verspreiden via besmette waterdruppels. Airconditioning-systemen en grote warmwaterinstallaties zijn een vaak voorkomende bron van infecties. Ook jacuzzi's vormen echter regelmatig een bron van besmetting. Het warme water zorgt ervoor dat de gebruikers beginnen te zweten, wat de oorzaak van een besmetting kan zijn.
Als vervolgens de jacuzzi ook niet volgens de regels van de kunst wordt schoongemaakt tussen twee baden door dan vermenigvuldigt de bacterie zich snel en kan de besmetting gevaarlijk worden. Het is niet voor niets dat publieke zwembaden en spa's strenge hygiëne-controles krijgen. In je eigen jacuzzi ben je hier uiteraard zelf verantwoordelijk voor.
Cellulitis
Cellulitis is een andere vaak voorkomende aandoening waar je best voor uitkijkt. Er is een verhoogd risico dat de bacteriën je bloedbaan binnendringen bij het gebruik van jacuzzi's. Cellulitis leidt tot huidontsteking en een infectie vindt meestal plaats op een huid die reeds beschadigt is, denk aan wondjes maar bijvoorbeeld ook insectenbeten.
Hepatitis A
Dit is een ziekte die vaak gelinkt is aan een fecale (=uitwerpselen) besmetting. Het is een erg gevaarlijke ziekte. Je kan ze oplopen door het inslikken van besmet water, bijvoorbeeld dus in een jacuzzi. De ziekte komt vaker voor bij ouderen. Enkele symptomen zijn: misselijkheid, overgeven, diarree, koorts en verlies van eetlust.
Giardiasis
Giardiasis is een darminfectie die veroorzaakt wordt door een parasiet. Indien de parasiet ingeslikt wordt veroorzaakt hij een infectie die ook op andere mensen kan overgaan. Zeker publieke jacuzzi's die door heel veel mensen gebruikt worden lopen het risico besmet te geraken door contact van het water met iemands klieren.
Probeer absoluut te vermijden dat je in deze jacuzzi's water in je mond zou krijgen want dit is de manier waarop je besmet zou kunnen raken.
De volgende keer dat je een jacuzzi gebruikt weet je nu misschien iets beter waar je voor moet uitkijken. Misschien is die privé-jacuzzi in je huis nog zo'n slecht idee niet. Maar zorg dan wel dat je hem goed onderhoudt en regelmatig desinfecteert. Zo heb je alle voordelen zonder de nadelen!
Jouw reacties naar aanleiding van dit onderwerp zijn zoals steeds erg welkom. Laat ze hier achter!
Betreft: artikel De voor- en nadelen van het gebruik van jacuzzi's
Beste optimale gezondheid redactie,
Ik heb een vraag over water en baden in de tropen. In Thailand mag je geen water uit de kraan drinken om een darminfectie en diarree etc. te voorkomen. Maar ik vraag me het volgende altijd af.
In mijn hotelkamer stond een jacuzzi waar ik echter niet in durfde vanuit de gedachte dat zittend in het bad dat het water voor een klein beetje via de zich wat opende anus ook in de darmen zou kunnen komen, met eveneens een darminfectie en diarree ten gevolge. Kan dat of is dit onmogelijk? Ik heb namelijk 1 keer een darminfectie in Thailand opgelopen en mijn hele vakantie was er door verpest. Ik ben uiteindelijk maar flink ziek eerder naar huis gegaan en het heeft weken geduurd voordat men de oorzaak vond, een parasiet. Vandaar mijn vraag.
Met vriendelijke groet,
Wil Otting
Dit klinkt inderdaad wel heel logisch. Ook in een jacuzzi, of zwembad, komt water het lichaam binnen.
Is er een lezer die hierover wat meer kan vertellen? Ervaringen?
Het schijnt dat 1 tiende gram ontlasting soms bllijft hangen, dus persoonlijk zou ik nooit in een gedeelde jacuzzi gaan. Nu heb ik ook de luxe dat ik er thuis een heb, maar daar weet ik ook van hoe vaak ik onderhoud pleeg. Sommige hotels zijn daar niet mee bekend en daardoor blijven er veel bacterieen en dergelijke in het jacuzziwater zitten. Soms hoor je ook dat mensen een oorontsteking oplopen ofzo. Ik ververs mijn water 1x in de 3 maanden en stuur de waardes altijd bij met chloortabletten en PH. Dus Will ik zou ook uit die jacuzzi blijven.
Ik krijg erg veel last van mijn benen! Het begon al in de jacuzzi met de onder benen en toen ik er eenmaal uit was mijn hele benen. Zijn er meer mensen die dit zo ervaren?
Ja, wij ervaren ook een heel moe en loom gevoel in de benen. Erg raar, het zou toch juist zo goed zijn voor de gezondheid. We hebben het water in orde, filter op tijd vervangen, chloor en ph waarde wordt volgens de gebruiksaanwijzing toegepast. Wij zijn ook heel benieuwd of meer mensen hier last van hebben! Laat je horen.
Ik vind het kunnen ontspannen inderdaad een van de voornaamste redenen om een jacuzzi te hebben. Wel moet je inderdaad het water erg goed schoon houden en waterbehandelingsproducten kopen. Maar als je dit goed doet, heb je er erg veel plezier van.