Acne Littekens

Laatste Update: 28 november 2016

Hoe voorkom je blijvende littekens ten gevolge van acne?

Bijna iedereen zal op z'n minst tijdens een periode in zijn of haar leven wel een keer geconfronteerd worden met acne. De meesten onder ons krijgen er last van tijdens hun adolescentie maar ook later in ons leven kunnen we puistjes krijgen: als gevolg van hormonale schommelingen, als een reactie op stress of ten gevolge van een onevenwichtig dieet bijvoorbeeld. Acne op zich is ook geen ramp.

Erger is het als de acne blijvende littekens veroorzaakt. Het kan je zelfbeeld aantasten als je veel van deze onvolmaaktheden in een voor de buitenwereld zo belangrijk deel van ons lichaam als het gezicht hebt. Daarom willen we je graag wat meer informatie geven over hoe je kan voorkomen dat acne littekens achterlaat.

Littekens voorkomen is niet moeilijk

Eigenlijk is het vrij eenvoudig om littekenvorming ten gevolge van acne te voorkomen. Als je maar een paar eenvoudige regels volgt bij de verzorging van de acne, eventueel gecombineerd met een helende zalf of lotion dan zal je je gezicht zonder problemen gaaf kunnen houden voor de toekomst. Eerst en vooral dit: ernstige acne moét behandeld worden.

Waar ligt het risico?

Het is de ernstigste vorm van acne, steenpuistje of cystes, die het meeste risico op littekenvorming geeft. Indien je deze vorm van acne hebt doe je er goed aan een dermatoloog te raadplegen. Deze kan je behandelen met corticosteroïde-injecties om zo de cyste te verkleinen. Zelf moet je nooit prutsen aan of knijpen op je puistjes, of ze nu groot of klein zijn. Een puistje is een wonde en een wonde laat je zoveel mogelijk met rust zodat ze kan genezen.

Goede producten

Een goed product vinden om de acne te behandelen is uiteraard aan te raden maar niet altijd gemakkelijk. De producten die je in schoonheidszaken, de apotheker of de supermarkt vindt werken niet bij iedereen even goed. Sommige producten zullen voor de ene persoon wel werken en bij iemand anders geen effect hebben of  in sommige gevallen de acne zelfs verergeren.

Dat komt omdat de oorzaak van acne bij iedereen anders is. Je kan natuurlijk zelf experimenteren en zo het voor jou meest geschikte product proberen te vinden. Hieronder zullen we je een overzicht geven van welke lotions en zalfjes er zoal bestaan. Maar als je er echt niet uitkomt kan het misschien beter zijn een specialist te raadplegen. Voor de ernstigste gevallen zal deze dan medicatie voorschrijven.

Genezingsproces

Simpel gezegd moet je het genezingsproces zoveel mogelijk proberen te versnellen en de ontsteking zoveel mogelijk afremmen. En zoals hierboven al gesteld, acne is een wonde, de genezing ervan verloopt dan ook net zo. Een wonde stel je niet bloot aan de zon, een droge huid herstelt slechter dan een huid die wat afgeschermd blijft. Je krabt ook nooit het korstje van een wonde.

Iedereen weet dat dit korstje zelf moet lossen wil je zeker zijn dat de wonde geheeld is. Met acne werkt dit net zo. Laat de puistjes hun volledige 'leven' doorlopen, terwijl je ze ondertussen natuurlijk wel ontsmet en verzorgt, op het einde van z'n cyclus zal het puistje droog zijn en bijna vanzelf van je huid vallen tijdens het wassen. Op die manier voorkom je dat een puistje opnieuw kan ontsteken nadat je het uitgeknepen hebt.

Lotions en zalfjes

Welke lotions en zalfjes zijn er zoal op de markt om acne te verzorgen? Als je door de gemiddelde schoonheidsafdeling van een grote supermarkt loopt zie je soms door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel producten en allemaal beloven ze het beste resultaat. Zonder reclame te maken voor een specifiek merk willen we je graag een overzicht geven van welke soorten behandelproducten er zoal bestaan.

  • Calamine lotion: Helpt irritatie van de huid tegen te gaan en zorgt ervoor dat de rode vlekjes veroorzaakt door acne snel terug verdwijnen. Deze lotion wordt gebruikt net voor het slapengaan. Je laat het indrogen in je huid tijdens de nacht en 's ochtends was je het weer af.
  • Vitamine E: Vele lotions bevatten vitamine E, waarvan bekend is dat het roodheid vermindert en het genezingsproces versnelt. Deze lotions worden meestal als vochtinbrenger aangebracht, elke ochtend en avond.
  • Aloë Vera: Nog een veel voorkomend product in lotions en zalfjes is aloë vera, een kruidenextract dat verzachtend werkt op de huid, roodheid kan verminderen en de textuur van je huid kan verbeteren.
  • Alpha Hydroxy Zuren: Deze worden geproduceerd uit fruit en werken door langzaam de bovenste huidlaagjes te exfoliëren. Dit kan ook weer de roodheid doen verdwijnen maar vooral: het kan oppervlakkige littekens zo goed als onzichtbaar maken.


Onthou vooral dit: het voorkomen van de vorming van littekens door acne is een proces van lange adem en één dat je misschien dagelijks en over een lange periode zult moeten volhouden. Maar het is het waard! Acne op z'n beloop laten zonder de juiste verzorging kan je de rest van je leven blijven achtervolgen. Mits de juiste verzorging is acne echter gewoon een tijdje lastig maar ook niet meer dan dat.

Hopelijk heeft dit artikel je iets nieuws kunnen bijleren over hoe je acne te behandelen, maar mocht je zelf ook tips hebben dan zijn deze zeker welkom!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hallo,

    In elk geval heel erg bedankt voor alle tips. Ik jeb zelf sinds een dag of twee weer een hevigere uitbraak op mijn gezicht. Ik was een beetje stom en hebben toch zitten knijpen tegen beter weten in. Echter ben ik aan de hand van dit artikel op zoek gegaan naar wat lotion met dit lijstje en heb een cleaner milk en lotion van de kruidvat gekocht met aloë vera en vitamine E, de lotion is anti bacterieel. Dat bracht meteen verlichting aan het trekken van mijn huid, het voelde minder vies en vrij snel vielen de puistjes ook minder op. Ze zijn uiteraard niet meteen verdwenen maar het voelt in elk geval prettiger. Het is het zeker waard om dit uit te proberen als je last hebt van acne.

    Dankjewel!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share