Vakantie: Bewegen tijdens de vakantie

2017-01-18T10:34:02+01:00juni 26th, 2013|Vakantie en Gezondheid|0 Reacties

Laatste update: door

Vakantie: Bewegen tijdens de vakantie

Iedereen heeft zijn of haar manier van vakantie vieren. Sommige vinden het heerlijk om de hele dag met een goed boek op het strand door te brengen, anderen vinden het weer verfrissend om een meer actieve vakantie te hebben.

Ook is er een deel die hier een gezonde combinatie van maakt: Lekkere luiermomenten in combinatie met activiteiten en bewegen.

Wat is er anders tijdens de vakantie?

Tijdens de vakantie is alles anders. Je dagelijkse routine, met alle beweging en sport, verandert in een luilekkerland. Of andersom: Je luie leventje verandert plotseling in allerlei activiteiten in een poging om het luie leventje te compenseren. Om dit te illustreren, even een paar voorbeelden:

  • Voorbeeld 1: In het dagelijkse leven ren je heen en weer, je bent druk op je werk en in de avond ga je naar de sportschool. Misschien ben je ook wel regelmatig aan het joggen en in het weekend sla je nog even een balletje met je vrienden op de tennisbaan. Een actief bestaan met veel beweging dus. Goed zo!  Maar wat doe je tijdens de vakantie? Omdat je het zo druk hebt, ga je tijdens de vakantie 3 weken op het strand liggen? Niet echt slim, want de regelmaat die je in bewegen en sporten had ga je op deze manier voor een heel groot stuk verliezen. Bij thuiskomst moet je dan eerst weer een paar niveaus lager beginnen.
  • Voorbeeld 2: In het dagelijkse leven doe je je werk, maar voor de rest vind je het lekker om een paar pilsjes te pakken als je ’s avonds thuiskomt. De hond laat zichzelf uit in de tuin en voor de rest van de avond is de bank jouw domein. Oh ja, natuurlijk ga je wat leuks met je vrienden doen in het weekend. Een paar pilsjes pakken in de plaatselijke kroeg en ’s morgens lekker uitslapen. Maar dan ga je op vakantie en wil je het even helemaal anders gaan doen: Om het gebrek aan beweging te compenseren, ga je een actieve en sportieve vakantie boeken. En dan, tijdens de actieve vakantie, ga je allerlei spieren voelen waarvan je helemaal niet wist dat je die had. Naast het feit dat je dan een grote kans op blessures hebt, wordt je vakantie flink verpest door spierpijn.


Ok, het zijn twee zeer extreme voorbeelden, maar het maakt mijn punt wel heel erg duidelijk: Tijdens de vakantie is je routine vaak heel anders dan normaal, waardoor je lichaam gaat protesteren. En dit protest kan in de vorm zijn van een verlies in uithoudingsvermogen en spiersterkte tot spierpijn en blessures.

Hoe moet ik dan genieten van de vakantie?

Het zou natuurlijk onzin zijn om te zeggen dat je tijdens de vakantie exact hetzelfde moet doen als de dagelijkse werkzaamheden, in een poging om je lichaam niet te veel te ontwrichten. In dat geval zou je geen vakantie meer hebben, want een belangrijk doel van de vakantie is om eens wat anders te doen, in een andere omgeving, om op die manier je hoofd leeg te maken en te ontspannen.

Wat belangrijk is dat je vakantie, en alle activiteiten tijdens de vakantie, in verhouding moet staan tot je dagelijkse leven. Een actieve sporter kan best wat rustiger aan doen tijdens de vakantie, maar moet wel doorgaan met sporten. Een ‘bankhanger met bier’, om even het extreme voorbeeld aan te halen, moet zich qua beweging niet in extreme sporten storten. Dit vraagt om problemen!

Ik ben ‘bankhanger’, maar wil toch een sportieve vakantie!

De winter is nog ver weg, maar een mooi voorbeeld is altijd de wintersportvaka