Vakantie en Gezondheid

Laatste Update: 18 januari 2017

Vakantie: Bewegen tijdens de vakantie

Iedereen heeft zijn of haar manier van vakantie vieren. Sommige vinden het heerlijk om de hele dag met een goed boek op het strand door te brengen, anderen vinden het weer verfrissend om een meer actieve vakantie te hebben.

Ook is er een deel die hier een gezonde combinatie van maakt: Lekkere luiermomenten in combinatie met activiteiten en bewegen.

Wat is er anders tijdens de vakantie?

Tijdens de vakantie is alles anders. Je dagelijkse routine, met alle beweging en sport, verandert in een luilekkerland. Of andersom: Je luie leventje verandert plotseling in allerlei activiteiten in een poging om het luie leventje te compenseren. Om dit te illustreren, even een paar voorbeelden:

 • Voorbeeld 1: In het dagelijkse leven ren je heen en weer, je bent druk op je werk en in de avond ga je naar de sportschool. Misschien ben je ook wel regelmatig aan het joggen en in het weekend sla je nog even een balletje met je vrienden op de tennisbaan. Een actief bestaan met veel beweging dus. Goed zo!  Maar wat doe je tijdens de vakantie? Omdat je het zo druk hebt, ga je tijdens de vakantie 3 weken op het strand liggen? Niet echt slim, want de regelmaat die je in bewegen en sporten had ga je op deze manier voor een heel groot stuk verliezen. Bij thuiskomst moet je dan eerst weer een paar niveaus lager beginnen.
 • Voorbeeld 2: In het dagelijkse leven doe je je werk, maar voor de rest vind je het lekker om een paar pilsjes te pakken als je ’s avonds thuiskomt. De hond laat zichzelf uit in de tuin en voor de rest van de avond is de bank jouw domein. Oh ja, natuurlijk ga je wat leuks met je vrienden doen in het weekend. Een paar pilsjes pakken in de plaatselijke kroeg en ’s morgens lekker uitslapen. Maar dan ga je op vakantie en wil je het even helemaal anders gaan doen: Om het gebrek aan beweging te compenseren, ga je een actieve en sportieve vakantie boeken. En dan, tijdens de actieve vakantie, ga je allerlei spieren voelen waarvan je helemaal niet wist dat je die had. Naast het feit dat je dan een grote kans op blessures hebt, wordt je vakantie flink verpest door spierpijn.


Ok, het zijn twee zeer extreme voorbeelden, maar het maakt mijn punt wel heel erg duidelijk: Tijdens de vakantie is je routine vaak heel anders dan normaal, waardoor je lichaam gaat protesteren. En dit protest kan in de vorm zijn van een verlies in uithoudingsvermogen en spiersterkte tot spierpijn en blessures.

Hoe moet ik dan genieten van de vakantie?

Het zou natuurlijk onzin zijn om te zeggen dat je tijdens de vakantie exact hetzelfde moet doen als de dagelijkse werkzaamheden, in een poging om je lichaam niet te veel te ontwrichten. In dat geval zou je geen vakantie meer hebben, want een belangrijk doel van de vakantie is om eens wat anders te doen, in een andere omgeving, om op die manier je hoofd leeg te maken en te ontspannen.

Wat belangrijk is dat je vakantie, en alle activiteiten tijdens de vakantie, in verhouding moet staan tot je dagelijkse leven. Een actieve sporter kan best wat rustiger aan doen tijdens de vakantie, maar moet wel doorgaan met sporten. Een ‘bankhanger met bier’, om even het extreme voorbeeld aan te halen, moet zich qua beweging niet in extreme sporten storten. Dit vraagt om problemen!

Ik ben ‘bankhanger’, maar wil toch een sportieve vakantie!

De winter is nog ver weg, maar een mooi voorbeeld is altijd de wintersportvakantie. Veel mensen gaan onvoorbereid een week lang skiën waarbij plotseling allerlei spiergroepen gaan protesteren met blessures als direct gevolg. Niet bepaald een perfecte vakantie, wat ook nog eens een dure vakantie is!

Net als bij skiën, moet je je goed voorbereiden op een actieve vakantie. Als je bijvoorbeeld gaat kajakken, doe dan gedurende de maand voorafgaand aan de vakantie regelmatig oefeningen voor je arm- en buikspieren. Als je gaat bergbeklimmen doe je oefeningen voor je armen, buik en benen.

Alleen op deze manier geniet je optimaal van je duurbetaalde en welverdiende vakantie.

Ik ben een fanatieke sporter, en wil een ‘luie’ vakantie!

Als je een fanatieke sporter bent, en drie weken lang lui bent, ga je veel inleveren. De conditie en spierkracht wat je met veel bloed, zweet en tranen hebt opgebouwd, zal duidelijk afnemen. Na de vakantie moet je een paar treetjes lager weer beginnen met opbouwen. Als je bijvoorbeeld hardloper bent, hoef je natuurlijk niet lange afstanden te lopen, maar wel regelmatig ongeveer 3 kilometer lopen.

Op deze manier spreek je toch je duurvermogen aan, terwijl dit prima past in het rustige vakantieritme. Aan de andere kant is sporten tijdens de vakantie helemaal niet erg. In een ander klimaat en een andere omgeving geeft dit een nieuwe dimensie aan deze plezierige bezigheid!

Recreatief bewegen tijdens de vakantie

In een normale dagelijkse routine is minimaal 30 minuten (sportief) bewegen al voldoende om te helpen tegen bijvoorbeeld hart- en vaatziektes. Deze routine is tijdens de vakantie vrij gemakkelijk door te zetten, zonder dat je extreme dingen doet waardoor spierpijn en blessures op kunnen treden. Laten we eens een lijstje maken van mogelijkheden:

 • Zwemmen in het zwembad op de camping, of op het strand, is een populaire bezigheid, zeker als het erg warm is. Mits mogelijk, kun je een paar baantjes trekken, of doe met je gezin een leuk balspel in het water. Als je in zee aan het zwemmen bent, probeer dan tegen de golfen op te zwemmen. Een prima beweging en in totaal ben je daar al snel een half uur mee bezig.
 • Snorkelen is een bezigheid die niet explosief is. Door de rustige bewegingen, met name van de benen, is dit prima geschikt voor mensen die normaal wat minder bewegen. Je bent lekker aan het bewegen, terwijl je geniet van al die prachtige kleuren direct onder je.
 • Badminton kun je overal beoefenen. Op de camping, naast het vakantiehuisje of op het strand. Neem wel verschillende shuttles en/of balletjes mee, want in de zuidelijke landen wil het nog wel eens hard waaien. Op zich niet erg, maar badmintonnen met een lichte shuttle wordt dan wel erg lastig.
 • Tafeltennis is ook overal te beoefenen. Vergeet niet om je eigen batjes en balletjes mee te nemen. Meestal kun je op de camping ook wel batjes lenen of huren, maar deze zijn vaak van zeer dubieuze kwaliteit, wat je plezier ernstig kan bederven. Een tafeltennis tafel kun je vrijwel overal vinden, met name op de camping. Ook op het strand, of vlakbij het strand, kun je tafels vinden.
 • Tennissen is ook een prima sport, als je dit tenminste gewend bent. Neem je eigen racket mee, en je kunt op de meeste campings wel een goede baan vinden om met je partner of campingbuurtjes een balletje te slaan.
 • Wandelen is de meest populaire bezigheid tijdens de vakantie. Als je graag wandelt, is het helemaal niet moeilijk om je dagelijkse half uurtje te halen. Zorg wel voor goede schoenen die aangepast zijn aan het terrein en de plaatselijke omstandigheden. Laat je hierin goed voorlichten, want het zal niet de eerste keer zijn dat iemand een bergwandeling in Zuid-Frankrijk wil doen op strandslippertjes! Een zeer effectieve manier van wandelen is op het strand. Een wandeling in het mulle zand is een perfecte oefening voor je benen en kuiten!
 • Fietsen is ook erg populair. Mits mogelijk, kun je je eigen fiets meenemen. Als dit niet mogelijk is kun je natuurlijk fietsen huren. Let er wel op dat de hellingen niet té stijl zijn. Als je niet geoefend bent, is dit in de meeste gevallen nagenoeg niet te doen. Mocht je een dagje in de stad zijn, dan kun je steeds vaker gebruik maken van een ‘witte-fietsen-plan’. Met name in Frankrijk is dit vrij gewoon. Je huurt met je creditcard een prima stadsfiets bij een automaat. De eerste 30 minuten zijn meestal gratis. Groot voordeel is dat je de fiets op een willekeurig ander station in de stad weer achter kunt laten.
 • Golfen was ooit een elitesport, maar wordt nu ook bij het ‘gewone’ volk steeds populairder en vooral beter betaalbaar. Tijdens het golfen ben je lekker in de buitenlucht terwijl je aan het spelen en aan het wandelen bent.
 • Dansen is voor veel mensen, met name de jongeren, een vast onderdeel van de vakantie. In de plaatselijke disco of nachtclub kun je lekker uit je dak gaan. Een fantastische combinatie van plezier maken en bewegen! Vergeet niet om je te bekwamen in de lokale dansen, zoals de samba, flamenco, sirtaki of de tango.

Algemene tips

Bewegen tijdens de vakantie is dus prima te doen, maar er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Hierbij een aantal tips om je vakantie voor te bereiden en tijdens de vakantie:

 • Ook al heb je geen sportieve activiteiten gepland, neem dan in ieder geval je wandelschoenen en bijpassende kleding mee. Komt altijd van pas en op deze manier heb je geen excuus om niet te gaan wandelen.
 • Met name als je naar het warme zuiden vertrekt, kun je te maken krijgen met, voor Hollandse begrippen, extreme hitte. Houd je rustig tijdens de hete middaguren, en ga lekker bewegen in de ochtend of in de namiddag of avond.
 • Bewegen betekent ook vocht verliezen! Drink sowieso, ook al beweeg je maar heel beperkt, flink water om uitdroging te voorkomen. Beperk het drinken van alcohol en koffie in de hitte. Deze dranken bevorderen de uitdroging! Natuurlijk kun je tijdens de zwoele avond wel alcohol nuttigen, mits met mate natuurlijk.
 • Vergeet niet om je goed in te smeren met een zonnebrandcrème die bij je huidtype past. De zon is in de zuidelijke landen behoorlijk feller dan we in Nederland gewend zijn. Als je, zonder een bescherming, aan het zwemmen bent, merk je niet dat je aan het verbranden bent. Maar in de avond zal je er uitzien als een kreeft! Ook kun je denken aan het dragen van een UV-werend T-shirt. Deze zijn verkrijgbaar in vrolijke kleurtjes en weren de schadelijke UV-straling.
 • De auto of een taxi pakken is natuurlijk erg gemakkelijk, maar de fiets is beter. Neem je fiets mee, of huur ter plekke een fiets.

Een sportieve doe-vakantie

Als je de stoute schoenen aan wilt trekken, en toch een zeer sportieve, en misschien wel een extreme, vakantie wilt houden, dan kan ik je maar één duidelijke tip geven. Bereid je goed voor om het maximale plezier te halen. Om je een paar ideeën te geven, hierbij een paar tips voor populaire actie-vakanties:

 • Kajakken: Zelfs in Nederland worden deze vakanties aangeboden. Je bent lekker de hele dag aan het kajakken, terwijl jouw tent en andere bagage met een busje naar het volgende rustpunt wordt gebracht. Meestal is het geheel verzorgd, dus inclusief eten en campings. Wel wordt er meestal een bepaalde vorm van medewerking van je verwacht, met name bij het koken en het opruimen/afwassen.
 • Zeilen: Wil je de hele dag op het water en genieten van de buitenlucht? Dan is een zeilvakantie echt iets voor jou. Je hoeft zelf geen ervaring te hebben, want er worden veel zeilvakanties aangeboden in binnen- en buitenland waarbij je aanmonstert op een groot schip. Erg gezellig, sportief en je vertoeft meestal in een internationaal gezelschap!
 • Bergbeklimmen: Er zijn, met name voor jongeren, veel vakanties beschikbaar in het buitenland, waar je de fijne kneepjes van het bergbeklimmen kunt leren. Ook voor gevorderden zijn er (begeleide) mogelijkheden om nieuwe klimpaden te ontdekken en je techniek te verfijnen.
 • Fietsen: Ok, je moet er het juiste materiaal voor hebben, maar een echte fietsvakantie is een hele belevenis. Je gaat met de auto of fiets-bus naar je vertrekpunt waarna je gedurende een paar weken de hele wereld voor jezelf hebt. Geniet van de buitenlucht en de omgeving terwijl je iedere dag urenlang kunt fietsen.

Conclusie

Bewegen tijdens de vakantie is prima, en zeer aan te raden. Maar stem wel je bewegingen af op je normale dagelijkse routine om problemen te voorkomen. Wil je toch meer activiteit dan je normaal gewend bent?

Bereid je dan goed voor door gedurende een maand voorafgaand aan de vakantie oefeningen te doen. Op deze manier ben je goed voorbereid en kun je genieten van je duurbetaalde en welverdiende vakantie!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share