Acne Littekens

Laatste Update: 30 augustus 2022

Littekens door acne: Wat kan ik er tegen doen?

Alsof acne nog niet genoeg narigheid brengt, kunnen deze rode puistjes op je gezicht ook nog voor permanente schade zorgen(1). Ik heb het hier niet over mentale schade (dit gaat best ver), maar over lichamelijke schade. Sommige mensen met acne, kunnen er littekens aan overhouden in het gezicht. Is er wat tegen te doen? Is het blijvend? Of zijn er middelen waardoor ik littekens kan voorkomen in de toekomst? De antwoorden op deze vragen zal ik hieronder in het artikel geven.

Allereerst zal ik kort uitleggen wat nu precies littekens zijn. Een litteken kan ontstaan wanneer je huid schade oploopt. Hoe groter de wond, hoe groter het litteken. Voor je lichaam hoort dit proces bij het genezingsproces en is dus erg belangrijk. Wanneer een wond niet goed kan genezen, zal de littekenvorming dus ook erger zijn. Naast het feit dat ze niet/nooit mooi zijn, kunnen littekens ook nog andere klachten met zich meebrengen. Vooral jeuk en pijn zijn vervelende klachten. Kan jij het je voorstellen? En ontsierende littekens op je gezicht die ook nog eens pijn doen en jeuken.

Sommige littekens kunnen worden behandeld zodat ze minder goed zichtbaar zijn. Littekens die ouder zijn dan 2 jaar hebben geen kans om in kleur te minderen. Er zijn een aantal behandelen om de littekens aan te pakken, maar dit werkt helaas niet voor iedereen.

De regel is:

"Hoe sneller actie je onderneemt, hoe groter de kans van slagen"

Tijdens het genezingsproces wordt er nieuw bindweefsel aangemaakt om de beschadigde huid te vervangen. Wanneer dit bindweefsel zich goed kan herstructureren, zal het litteken praktisch niet zichtbaar zijn. Wanneer dit niet gebeurt, krijg je een blijvend aandenken van de wond in de vorm van een litteken.

Littekens door acne
Bij sommige mensen wordt de huid dusdanig beschadigd door acne, door de heftige ontstekingen, dat de huid zich zal moeten vervangen. Door de onderliggende ontstekingen kan het genezingsproces niet goed verlopen waardoor littekens kunnen ontstaan.

Ook een matige vorm van acne kan voor grote littekens zorgen. Dit heeft niets te maken met de mate van acne, maar meer met de manier waarop de huid zichzelf geneest. Sommige mensen hebben meer kans op littekenvorming dan anderen. Dit is persoonsgebonden.

Daarnaast zijn er ook nog verschillende littekens, hier zal ik een apart artikel over schrijven!

Litteken behandelen

Er zijn verschillende mogelijkheden om littekens te behandelen. Welke behandeling het meest effectief is, is afhankelijk van het type littekens en hoelang je deze al hebt. Er zijn 3 mogelijkheden om littekens effectief te behandelen.

1. Chirurgie
2. Aanmaak van bindweefsel stimulatie
3. Laser behandeling (2)

Alle de de behandelen hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Welke behandeling het beste bij je past zou je met je dermatoloog of huisarts moeten overleggen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het type litteken. Alle 3 de behandelen hebben goede resultaten naar voren gebracht, maar toch zitten er ook nadelen aan verbonden. Is dit het je waard?

Peelings werken ook goed om acne littekens te voorkomen en te verminderen, maar dan moet er wel de juiste vehrouding van glycolzuur in zitten (3).

Littekens voorkomen
Het is niet echt mogelijk om littekens te voorkomen. Wanneer je huid dermate is beschadigd is het onmogelijk om voor 100% te voorkomen dat er littekens ontstaan. Een goede verzorging en een optimale genezing van de huid is erg belangrijk. Zorg dat je immuunsysteem zo goed mogelijk is!

Heb je acne? Zorg er dan voor dat jij de huid op je gezicht zo goed mogelijk behandeld. Niet krabben, niet onnodig uitknijpen van de puisten etc.

Update!

Misschien is dit wel een beetje overdreven en niet relevante update, maar sinds kort ben ik achter een nieuwe middel gekomen dat littekens effectief "kan" aanpakken. Natuurlijk weet men niet zeker of dit voor iedereen het geval is maar goed.

Er bestaan crèmes, die littekenvorming tegengaan op een natuurlijke manier. Naast de psychologische werking van de creme zitten er stoffen, vitaminen en mineralen in die de littekens op lange termijn kan doen vervangen. Ik zal geen merken noemen, wanneer je interesse hebt, mail mij dan even of laat hieronder een comment achter. Ik zal je dan een aantal merken sturen waarvan ik goede reacties gelezen heb.

Bang voor littekens?

Ook ik ben jong geweest en heb zelfs nog wel een last van wat pukkeltjes, gelukkig wel een stuk minder dat vroeger. Heb je veel acne? Dan hoeft je niet direct bang te zijn dat je hele gezicht onder de littekens komt te zitten. Verzorg je huid goed, pas op met het uitknijpen van puisten die nog niet helemaal "rijp" zijn en ga niet zomaar allerlei middeltjes op je acne smeren zodat je het camoufleert. Een wond heeft tijd nodig om te helen, acne dus ook!

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962201236482
 2. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD011946.pub2/full
 3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-4362.2000.00076.x

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. De waarheid is dat de zalven nooit helemaal de littekens doen verdwijnen, wel wat verminderen in zichtbaarheid.

   De volgende zalven / merken hebben goede reacties gekregen:

   Zalven op basis van vitamine E
   Biodermal acne littekens créme
   Bio oil

   Succes!

 1. Hej, Jack. Ik heb heel veel last van acne op mijn rug, in mijn nek, en op mijn schouders. Soms zelfs op mijn borstkas. Ik haat het en durf geen shirtjes meer aan, dus draag ik altijd maat truien met een kap. De zomer komt er bijna aan en ik zou echt weer heel graag gewoon willen rondlopen in een tshirt. Vorige zomer had ik hier totaal geen last van. De acne op mijn rug laten allemaal erg lelijke littekens achter, ik ben enorm bang deze voor de,zomer begind niet weg te krijgen. Hopelijk kunt u mij helpen.

  Alvast bedankt,
  Anton

  1. Beste Anton,

   Ik heb van de week van iemand gehoort dat een bad in zeezout wonderen doet. Ik heb het zelf nog niet geprobeert.
   De aloe vera plant doet ook wonderen, in de aloe vera plant zit een creme en die verzacht en verbetert de huid.
   Ook zijn er bij de apotheek zalfjes voor littekens te koop die de littekens minder laten worden.

   Hoop dat ik je een beetje op weg heb kunnen helpen,

   Succes!

 2. Ik wil even laten weten dat ik hier ook in lange tijden last van heb gehad ( en nog steeds maar in mindere mate) Ik heb ontzettend veel cremetjes,pilletjes,zalfjes etc. geprobeerd. en hier heb ik een lijstje met wat (bij mij) erg goed hielp.

  1 Brandnetelthee drinken (dit zuivert de huid en in combinatie van andere middelen zal je zeker resultaat zien)

  2. Tea tree oil (dat is een olie die de huid anti bacterieel maakt, en uitdroogt, hierbij vernieuwt de huid sneller en zal je een gladdere huid hebben)

  3. De grote klis capsules ( te koop bij De Tuinen, zijn net zoals de brandnetel, een erg zuivere werking)

  4. Gezonde voeding, ( veel wetenschappers zeggen dat voeding weinig of geen resultaat geeft op de huid, echter ervaar ik dit anders, want als ik alleen maar ongezond eet, zie ik dat aan mijn huid, dus ik raad je aan, veel water drinken en gezonde voeding)

  5. Accepteer jezelf! (Dit is een van de belangrijkste punt, bijna elk persoon krijg er wel mee te maken. accepteer dit, want het is niet anders, je kan het verminderen met de punten die hier boven staan, helemaal weg zal het pas met de tijd gaan. Vind je het erg moeilijk om hier mee om te gaan, gebruik dan camouflage, daarmee bedoel ik, foundation, poeder of mouse maar gebruik geen vloeibare foundation want dit zal de porien alleen maar erger verstoppen.)

  En vergeet niet! Je huid elke dag te reinigen met een neutral creme, nooit me make up slapen, en je huid 1x per week te scrubben.

  Ik hoop dat ik jullie zoveel mogelijk geholpen hebt. Deze tips zal per persoon verschillen maar bij mij heeft dit iedergeval goed gewerkt!

 3. Ik heb ook veel littekens op mijn rug door acne ik ben ook erg benieuwd welke producten er goed tegen helpen. Durf ook geen hempjes te dragen in het openbaar.

  1. Hallo Moniek,

   Je kunt de beschreven producten voor je gezicht, ook voor je rug gebruiken.
   Overigens, ik begrijp dat je geen last meer hebt van acne, maar wel van de littekens. Deze littekens zullen niet zo heel snel verdwijnen. Dit heeft veel tijd nodig om de huis te laten herstellen en te verjongen/vernieuwen.

   Succes,
   Jack

 4. Beste Jack
  Ik ben een moeder van een jong meisje van 16
  Zij heeft zwaar acne en ook litekens al meer dan 4 jaar ben gestart met alles voeding water stomen clerasil gel slaken gel via de huis dokter zelf schoonheidspil en een ander medicament dat haar lever zou kunnen beschadigen . Dan een huidspecialist alsook schoonheids specualusten meer dan twee jaar al ik verzeker u tkost mij een fortuin maar ik had en heb er voor over . Weet u iets want eerlijk gezegd ik ben einde raad en mijn lieve meid dat vaak word gepest dat doet pijn alsook ze is al overgevoelig wegens haar lichte autisme .
  Bedankt in ieder geval hopelijk weet u misschuen iets dat haar zou kunnen helpen .

 5. Hey Jack,

  Ik heb last van puistjes op mijn benen, vroeger ( jaartje geleden ) kneep ik ze altijd uit, nu niet meer. Nu het probleem is dat er op de plekken van de acne paarse rode puntjes zijn achtergebleven, en deze gaan bijna niet weg. Kan ik dit oplossen door zalfjes te smeren indien ja welke merken van zalven kan ik jet best gebruiken?

  Mvg Thibo

  1. Alle kennis die ik heb over het behandelen van littekens van acne, kun je in het bovenstaande artikel vinden, Thabo.
   Anders kun je misschien eens een bezoeken brengen aan een dermatoloog. Deze is hierin gespecialiseerd.

   Heel veel succes!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share