Acne behandelen

Laatste Update: 15 juni 2017

Sudocréme tegen acné: werkt het écht?

Misschien vraag je je af of Sudocréme je écht van die vervelende vlekjes kan afhelpen en als dat zo is, dan is dit echt een artikel voor jou. In dit artikel bekijken we of Sudocréme als behandeling tegen acné kan worden gebruikt, onderzoeken we de werkzaamheid bij het behandelen van puistjes, cystische acné en de acnélittekens. Verder heb ik ook nog de effectiviteit van Sudocréme als behandeling tegen baby acné onderzocht.

Kan Sudocréme de acné verminderen?

Helpt Sudocréme tegen acnévlekjes? Ja, dat helpt inderdaad. De meesten van ons kennen Sudocréme als een antiseptische helende crème die we gebruiken - of die onze moeders gebruiken of gebruikten - om zich te ontdoen van luieruitslag, maar het is dus ook goed tegen vlekjes.

Dit is één van die behandelingen tegen acnévlekjes die werkelijk werkt, terwijl het eigenlijk maar weinig bestandsdelen bevat en je verder ook niets met je gezicht hoeft te doen. Eén keer per dag een dunne laag van de crème aanbrengen is voldoende. Je zult merken dat al vrij snel na het gebruik de vlekjes en puistjes zullen verdwijnen.

Het enige probleem met de antiseptische Sudocréme is dat het een redelijk taai en vettig product is.

Dit is vrij lastig als je het wilt toepassen onder je make-up. Als je het als basis gebruikt, zal de make-up nat blijven en binnen de kortste keren gaan afgeven.

Om deze reden raden huidverzorgingsexperts aan om de Sudocréme als acnébehandeling ’s avonds te gebruiken.

Sudocréme als acnébehandeling

Geproduceerd door Forest Laboratories Europe werd, wat we nu kennen als de antiseptische Sudocréme, voor het eerst uitgebracht in 1931 onder de naam Smith's Cream. De crème kreeg de naam van de ontwikkelaar Thomas Smith. Pas later werd het product Sudocrème genoemd.

Dit product heeft grote lof gekregen voor haar huidverzachtende en helende kracht en de Sudocréme is het populairst voor het voorkomen en het behandelen van luieruitslag bij kinderen. Het kan echter ook helpen om sneetjes, wondjes, kleine brandwonden, plekjes, vlekjes en schrammen te behandelen en te verzachten. Het wordt ook aanbevolen voor de behandeling van eczeem (bij kinderen en volwassenen), dermatitis en drukzweren.

De meest interessante ontdekking, die ik onlangs heb gedaan dankzij een artikel in een magazine, is dat je Sudocréme ook kunt gebruiken als acnébehandeling.

Volgens de fabrikant kan Sudocréme het gebied, dat is aangetast door acnévlekjes, genezen en de plekjes kalmeren. Sudocrémé kan dus als een effectieve acnébehandeling worden gebruikt. Verder kan het, dankzij zijn antiseptische eigenschappen, een verdere infectie voorkomen. Sudocréme heeft vier hoofdbestanddelen:

 • Zinkoxide: Dit zal het weefselvliesverlies verminderen en dus de huid beter gehydrateerd houden
 • Benzylbenzoaat en benzylcinnamaat: Dit wordt gewonnen uit de hars van de Peru Balsam plant en van deze ingrediënten is aangetoond dat ze sterke genezende eigenschappen hebben.
 • Watervrije hypoallergene lanoline: Dit helpt niet alleen om de huid te kalmeren, maar ook te verzachten.
 • Benzyl alcohol: Dit geeft de Sudocréme zijn antiseptische eigenschappen. Het fungeert ook als een plaatselijke verdoving, waardoor het pijn en ongemak in verband met luieruitslag, eczeem, ernstige vormen van acné en andere aandoeningen kan verzachten en kan verlichten.

Hoewel Sudocréme meestal wordt gebruikt tegen acnévlekjes op het gezicht en de roodheid die daarmee samenhangt, kan het ook helpen om de acné te herstellen.

Hoe snel de Sudocréme behandeling om je te ontdoen van acné zal helpen, is bij iedereen anders en het kan ook zijn dat niet al je acnéplekjes overal verdwijnen. Je ziet waarschijnlijk al na een dag verbetering in de roodheid, maar het kan wel een paar weken duren voordat puistjes en meeëters echt verdwenen zijn.

Dat gezegd hebbende, werkt Sudocréme dus tegen acné, maar is wel, zoals we eerder gezegd hebben, een vettig kleverig goedje wat echt op de huid blijft liggen. Ook kan het je beddengoed bevuilen, wanneer je het ’s nachts gebruikt. Maar gelukkig kun je het ’s ochtends, als je je gezicht wast, gemakkelijk afspoelen.

Hoe gebruik je Sudocréme bij acnévlekjes?

Sudocréme is niet alleen effectief bij het behandelen van acné, maar is ook zeer kosteneffectief. Het is veilig en kan door mensen van alle leeftijden worden gebruikt, maar zoals elke behandeling tegen acné, hangt de effectiviteit af van de manier van gebruik.

De meeste huidverzorgingsdeskundigen raden, voor de beste resultaten, aan om ’s nachts een Sudocréme masker te dragen, maar in het geval van lichte uitbraken van acné kun je beter het volgende doen:

Plaatselijke behandeling met Sudocréme

Een plaatselijke behandeling is een goede keuze voor milde acnégevallen, die gekenmerkt worden door enkele plekjes, puistjes, meeëters, cysten enz. In dit geval volg je gewoon de volgende stappen:

 • Reinig je gezicht (of een ander aangetast gebied) voorzichtig met warm water en milde
 • Breng een kleine hoeveelheid Sudocréme op de puistjes aan en laat dit een nacht zitten (wrijf het niet in).
 • Was de volgende ochtend je gezicht voorzichtig met water.

Het toepassen van Sudocréme als acnémasker

De tweede optie is om je crème als gezichtmasker ‘s nachts aan te brengen.

 • Begin met je gezicht zachtjes met water en een zachte gezichtsreiniger te wassen.
 • Neem een kleine hoeveelheid Sudocréme antiseptische helende crème op de punt van je vinger.
 • Breng op het aangetaste gebied met zachte, cirkelvormige bewegingen een dunne laag aan, waarbij contact met de ogen vermeden wordt. Wanneer je klaar bent moet je, in tegenstelling tot een witte laag, een dunne doorschijnende laag zien.
 • Herhaal dit totdat je hele gezicht met een masker is bedekt.
 • Breng ‘s avonds het gezichtsmasker aan en haal het de volgende ochtend eraf met warm water en eventueel een zachte gezichtsreiniger.

Sudocréme en cystische acné

Cystische acné is het ernstigste type van acné. Het is meestal moeilijk te behandelen en wordt in vergelijking met andere mildere vormen van acné gekenmerkt door pijnlijkere laesies en een hoger littekensrisico.

Cystische acné wordt gekenmerkt door verhoogde, zweerachtige (pus-gevulde) rode bulten (cysten) die zich tot diep onder het oppervlak van de huid uitstrekken. De cysten kunnen meestal lang voordat ze verschijnen, gevoeld worden onder de huid. Cystische acné veroorzaakt intense irritatie en ontsteking van de huidcellen, die de aangetaste haarfollikels omringen. Dit zorgt voor opmerkelijke roodheid, zwelling en pijn.

Cystische acné heeft de neiging om het gezicht het meest te beïnvloeden, maar het kan ook de rug en andere delen van het lichaam beïnvloeden.

Nu we weten wat cystische acné is, vraag je je waarschijnlijk af of Sudocréme goed werkt voor cystische acné.

Nou, Sudocréme kan helpen om het uiterlijk van cystische acné te verminderen (of het nu gaat om cystische acné in het gezicht of cytische acné op de rug) door de huid rond de aangetaste gebieden te verzachten, waardoor de vorming van de rode vlekken wordt verminderd. Dit maakt de acne minder zichtbaar. Het helpt ook dankzij de antibacteriële activiteit om de bacteriële activiteit in de poriën rond het gebied dat getroffen is door acné te verminderen.

Sudocréme kan, zelfs voor cystische acné, binnen een week een groot verschil maken.

Ook door middel van Sudocréme reviews die over het genezen van cystische acné gaan, kwam ik veel enthousiaste reviews tegen. Er is een bijzondere beoordeling die mij aansprak, waar de recensent zei dat "Sudocréme de ultieme behandeling zou moeten worden voor haar maandelijkse cystische acné.”

Sudocréme tegen acné

Zelfs als je Sudocréme gebruikt om cystische acné te behandelen, is het ook raadzaam om zorgvuldige maatregelen en levensstijlveranderingen te nemen. Je moet in het bijzonder lichtere make-up gebruiken en stoppen met het uitknijpen van de puistjes, aangezien dit het alleen maar erger maakt.

Sudocréme voor acnélittekens

We hebben tot nu toe de Sudocréme acnébehandeling behandeld voor wat betreft plekken en vlekken. Maar we kunnen gewoon niet van de littekens afkomen. Waarom?

Acné kan schade aan de huid veroorzaken, wat uiteindelijk littekens veroorzaakt. Dit is gebruikelijk bij ernstige gevallen van acné. Bij cystische acné in het bijzonder is het zeer waarschijnlijk dat dit littekens veroorzaakt. Acnélittekens variëren van ondiepe putjes in de huid tot kleine maar zeer diepe putjes in de huid en hypertrofische littekens (meestal felrood).

Ik heb geprobeerd om het antwoord op de vraag te vinden: "Veroorzaakt Sudocréme acnélittekens?" En van alles wat ik online lees, kan Sudocréme eigenlijk helpen om littekens te vervagen, maar voor acnévlekken en puistjes zou je het langere tijd moeten gebruiken. Het goede is echter dat als acnévlekjes vervagen, de acnélittekens ook relatief minder duidelijk worden.

Ik heb ook opgemerkt dat mensen vaak acnélittekens met cystische acné bobbeltjes verwarren. De laatste vormt, nadat de acné-uitbraak is vervaagd, een harde klont, die optreedt wanneer een cystische acné actief is.

Cystische acnébobbeltjes kunnen na gebruik binnen een week vervagen, maar de littekens zullen in de meeste gevallen meer dan een paar weken duren, om eventuele verbeteringen te tonen.

Sudocréme en Baby acné

Een andere vraag die ik vaak zie, is: "Kan Sudocréme baby acné behandelen?"

Ook wel aangeduid als neonatale acné wordt vermoed dat baby acné bij de baby in de laatste fase van de zwangerschap wordt veroorzaakt door de blootstelling aan de hormonen van de moeder.

Deze hormonen doen meer dan alleen maar het rijpen van de longen van je kleine. Het stimuleert ook de olieklieren. Extra productie van huidolie (sebum) resulteert in acné.

Baby acné wordt in verband gebracht met roze (en soms witte) puistjes en bobbeltjes en rode huid in de getroffen gebieden. Deze komen meestal voor op de wangen, maar kunnen ook op het voorhoofd, op de kin en op de rug verschijnen.

Ze kunnen erger worden als je kleine het warm heeft of als het wordt blootgesteld aan ruw materiaal, een hard wasmiddel of melk opspuugt (melkvlekken).

Baby acné puistjes kunnen bij de geboorte al aanwezig zijn, maar lijken meestal te verschijnen 3-4 weken na de geboorte. Baby acne veroorzaakt geen littekens en heeft geen behandeling nodig; het blijft normaal gesproken totdat de baby 4-6 maanden oud is, maar het veroorzaakt meestal geen ongemak voor de baby.

Baby acne die langer dan 6 maanden duurt, kan behandeling met mild medicijnen vereisen; jouw kinderarts kan je dienovereenkomstig adviseren.

Het gezicht van je baby (of een ander getroffen gebied) met warm water en milde babyzeep wassen, is de behandeling die je nodig hebt voor baby acné. Hoewel vette en vettige producten over het algemeen niet worden aanbevolen, zullen sommige ouders zweren bij de effectiviteit van Sudocréme voor behandeling van baby acné.

Als je het wilt proberen, breng dan een dunne laag van de Sudocréme aan en controleer nauwlettend de effecten op de huid van je baby. Als het lijkt dat de acné erger wordt, stop dan met het gebruik.

Tot slot

Sudocréme kan dus erg effectief zijn om je acné te bestrijden, of in ieder geval om je acné wat minder opvallend te maken.

Maar voor het beste effect raad ik je aan om niet alléén maar te vertrouwen op Sudocréme als een ‘wondermiddeltje’. Veranderingen in je eetpatroon en je levensstijl moeten een integraal onderdeel vormen in je strijd tegen die vervelende puistjes.

Hoe je dit doet? Dat kun je allemaal lezen in het ‘Acne Verdwijn Plan’. Een baanbrekende methode om direct en blijvend van al je acne klachten af te komen.

Meer informatie over het ‘Acne Verdwijn Plan’ kun je hier vinden >>>

Bronnen

sudocrem.com/om-en/sudocrem/

www.beautylish.com/t/rricrm/sudocrem-for-acne-scars

www.productreview.com.au/p/sudocrem-healing-cream.html

www.beautylab.nl/sudocrem-voor-luieruitslag-en-acne/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. hallo.

  ik ben 23 jaar en heb wel akelig veel last van acne.
  zou u daar een middel voor hebben ,dat het snel weer over is?

  m.v.g dylan agricola.

  1. Dag Dylan, wat naar dat je zo veel last hebt van acne. Sudocréme kan wel heel goed verlichting geven maar je dieet aanpassen heeft vaker veel meer effect. Ik heb zelf jaren last gehad van Rosacea en weet hoe vervelend een huidaandoening kan zijn. Kijk anders ook even naar dit artikel over de achtergrond van acne. En klik hier hoe je acne met voeding kunt aanpakken. Heel veel succes!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share