Oververmoeidheid

Laatste Update: 26 november 2015

10 tips tegen vermoeidheid die echt werken

10 tips tegen vermoeidheid die echt werkenvermoeidheid

We hebben er allemaal last van...

Je voelt je moe, je staat slap op je benen, misschien heb je ook wel een een verstopte neus. Ongeacht welke tijd van het jaar, het maakt deel uit van ons leven.

Dit wordt vaak veroorzaakt door de stress en allerhande verantwoordelijkheden, maar toch moeten we verder, vechten tegen de hersenmist en uitputting met kopjes koffie en lepels met suiker om het toch maar de hele dag uit te houden.

Is de dag eenmaal voorbij is en is het tijd om te gaan slapen is het niet abnormaal dat we te opgebrand zijn om in slaap te vallen. Het is dan ook geen verrassing dat we fysiek, emotioneel en mentaal opgebrand zijn!

Ik heb echter goed nieuws voor je: je hoeft zo niet verder te leven. Het is tijd om het slimmer aan te pakken en enkele kleine aanpassingen te maken in je dagelijkse leven om zo gezonder te gaan leven.

Op deze manier kun je vermoeidheid uit je leven bannen en je leven leiden zoals het moet, barstensvol energie!

In dit artikel wil ik het graag met je hebben over verschillende manieren om zo effectief mogelijk vermoeidheid tegen te gaan, zodat je weer een normaal en functioneel leven kunt leiden. Laten we er dus snel induiken...

 1. Zeg goedemorgen tegen je lichaam

Zelfs als je opstaat wanneer het nog donker is, groet de dag met yoga of strek de ledematen iot, om zo het bloed te laten stromen. Je kunt zo je lichaam rustig de dag laten beginnen.

Nog steeds gespannen van gisteren? Dan heb ik 2 stappen om je lichaam te strekken die je als eerste in de ochtend kunt doen om zo de spanning weg te werken, de geblokkeerde energiebanen te openen, pijn te verminderen en jezelf energie te geven voor de volledige dag.

Je begint het best met het vrijmaken van je nek en schouders door je hoofd in een cirkel rond te draaien, eerst naar achteren en vervolgens naar voren.

Met enkele simpele oefeningen kun je ook gemakkelijk je schouders, benen en rug strekken, je spierweefsel en doorbloeding door je lichaam stimuleren, jezelf wakker maken en energie geven

Dit kun je eenvoudig doen door helemaal recht tegen de muur te gaan staan. Strek vervolgens je armen naar boven en strek je lichaam zo ver mogelijk uit aan alle kanten terwijl je je rechte positie tegen de muur behoudt.

Herhaal zoals gewenst.

2. Stimuleer je lichaam en hersenen met een goed ontbijt

Eiwitten en vet zijn essentieel voor energie in de ochtend en een groot gezond ontbijt is dan ook precies wat je lichaam nodig heeft.

Wat is een perfect ontbijt?

Bijvoorbeeld, een smoothie in de ochtend: heel eenvoudig klaar te maken, gemakkelijk te verteren en je kunt dit makkelijk vullen met de nodige vetten, eiwitten, voedingsstoffen en fytonutriënten, nodig om je dag goed te beginnen. Wei-eiwit is perfect hiervoor.

Een nog romigere textuur kun je bereiken door er avocado bij te doen. Bovendien is avocado hartstikke gezond en zit vol met vitamine E, wat je huid heel mooi en gezond maakt. Een bonus!

3. Ginseng, perfect om je batterijen terug op te laden

Ooit ginseng geprobeerd in je ochtendroutine? Consulteer echter wel eerst je dokter om zeker te zijn dat je geen allergiën hebt of om te verzekeren dat dit niet zal worden gecombineerd met medicijnen waar dit beter niet gebeurt.

Eeuwenlang gebruikten Chinese en Ayurvedische geneesmiddelen ginseng in tonics en thee om het lichaam te helpen om te gaan met angst, vermoeidheid en het verouderingsproces.

Het helpt je ook om je jonger te voelen en je bijnier in balans te houden, die er dan weer voor zorgt dat cortisole, het stresshormoon, gereguleerd wordt.

Mijn favoriete manier om ginseng te gebruiken is als thee. Ik ben zelf een grote fan van de verjongende en stimulerende effecten en vind de thee bovendien heerlijk smaken.

Deze is eenvoudig te verkrijgen in de supermarkt of reformwinkel.

4. Gebruik groenten om je gezondheid te stimuleren

Als je je moe voelt dan maakt wat je eet een ongelofelijk groot verschil in hoe vlug je lichaam zich weer kan herstellen. Groene smoothies zijn hiervoor ideaal als je je energie-reserves terug wilt gaan opladen.

Waarom? Omdat ze voeden, een hoog octaangehalte bevatten evenals drinkbare doses fytonutriënten, antioxidanten en verteringsenzymen leveren voor je lichaam.

Vlug, eenvoudig en efficiënt.

De effecten zijn fantastisch: Groene smoothies stimuleren immuniteit, spijsvertering, geven energie, bevorderen de geestelijke helderheid en je welzijn in het algemeen.

Voeg verschillende donkergroene bladgroenten toe aan je smoothies en voeg tegens je favoriete fruit toe en drink het op op weg naar je werk.

Je zult je vol energie voelen, alert zijn en een natuurlijke kracht bezitten en als bonus zul je je niet nerveus voelen van de cafeïne.

Er is geen exacte formule om een groene smoothie te maken. Meestal maak ik zelf een smoothie van twee flinke handenvol bladgroenten, een kleine handvol verse peterselie of koriander en een kop fruit – meestal een zure appel of een banaan.

Daar kun je dan nog de zogenaamde superfoods aan toevoegen zoals chiazaden, kokosolie, spirulina enz, en eventueel nog een avocado.

Ik kies meestal voor een lepel chiazaden. Een heerlijk begin van de dag!

5. Ontspan met muziek

Je hebt het druk met meetings. De e-mails blijven maar binnen komen. Verschillende deadlines komen dichterbij en de energie wordt op volle snelheid uit je lichaam en geest gezogen.

Dit is echt wel het moment om het rustiger aan te doen. Vecht terug en laadt jezelf weer op op een natuurlijke manier door een paar minuten naar bijvoorbeeld ontspannende muziek te luisteren.

Met andere woorden: een muzikale time-out. Dit zal je helpen om je lichaam en hersenen te kalmeren door te luisteren naar zachte, rustgevende ritmes die je hart trager zullen laten slaan en je ademhaling naar gezondere niveaus zal brengen.

Wat zal het resultaat hiervan zijn? Na enkele minuten zul je je al beter voelen, samen met een heldere geest en een rustig lichaam.

Mijn favoriete nummers zijn de nummers van Bob Marley, maar je kunt natuurlijk kiezen waar je zelf van houdt – zorg er wel voor dat ze rustgevend zijn!

6. Een goedgevulde lunch

Je lunch moet op z'n minst gezond zijn. Houd alvast rekening met het volgende: een maaltijd overslaan of deze vlug opeten tijdens de lunch zal niet voldoende zijn om je door de namiddag heen te slepen.

Dus eet zeker genoeg! De perfecte vullende lunch bevat gezonde, onbewerkte ingrediënten, bestaande uit eiwitten, goede vetten en groenten.

Dit zal je helpen alert te blijven. Nog meer redenen nodig voor een grote lunch?

Lunchtijd is de tijd wanneer je vertering op de piek van de dag is en je lichaam verbrandt dus heel efficiënt calorieën. Als je graag ook een snack eet tijdens je ochtend- of namiddag-pauze, kies dan bijvoorbeeld voor een stuk fruit of een handjevol noten of zaden.

7. Yoga op het werk

Vermijd een inzinking in de namiddag, sluit dan even de deur van je bureau, rol een handdoek uit en ga met je rug op de grond liggen met de handdoek onder je nek.

Neem nu een tweede opgerolde handdoek en leg deze onder het midden van je rug.

Strek nu je armen naar de zijkanten en ontspan.

Deze opbeurende yoga-positie zal je beter doen voelen en jezelf energie geven wanneer je je moe voelt. Als je je rug op deze manier ondersteunt en je borstkas opent dan is krijg je emotioneel drijfvermogen en fysieke energie.

Zit je de hele dag vast in je bureau? Ga dan naar een dichtbijzijnd park indien mogelijk en doe daar de boven beschreven yoga-oefening.

8. Zoek contact met je collega's

In andere worden: doe aan 'Ubuntu'. Ubuntu is een Afrikaanse term die niets minder betekent dan de menselijkheid die we aan elkaar tonen. Het is een manier van leven die naar de mensheid kijkt als een soort web of een familie eerder dan een reeks individuen.

Wanneer je contact opzoekt met de mensen om je heen dan zul je je meer verbonden voelen, meer energie hebben en een soort van psychologische overvloed voelen.

Er is zelfs nog meer! Het zal zorgen voor een aangenaam gevoel van gemeenschap, zelfs bij de simpelste interacties. Kortom, sta af en toe op en ga persoonlijk praten met je collega's in plaats van dit te doen via e-mail.

9. Yoga voor het slapen gaan

Herstellende yoga is mijn favoriet tijdens de avond en zal je helpen de stress van de dag los te laten.

Aangezien je in deze yoga-posities je lichaam ondersteunt, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een stoel of muur, zul je genieten van de kalmerende effecten van yoga zonder veel energie te moeten gebruiken.

Herstellende yoga is de beste manier om op een effectieve manier te ontspannen en je lichaam tot rust te laten komen en je klaar te maken om naar bed te gaan.

Een van mijn favorieten is  de Reclining Belt positie en waarschijnlijk de beste manier om je echt ontspannen te laten voelen. Je hebt maar 10 tot 15 minuten nodig voor deze positie en het zal wonderen doen en je lichaam klaar maken om te gaan slapen.

Neem hiervoor een kussen uit je bank (je hebt een groot kussen nodig) en twee opgerolde handdoeken.

Ga met je rug en je hoofd op het grote kussen liggen (op je rug). Trek vervolgens je benen in zodat je voeten tegen elkaar aansluiten. Leg nu een opgerolde handdoek onder elk van je knieen.

Laat je armen langs je lijf hangen en ontspan voor 10 minuten.

Dat wat het al!

10. Zet je computer en televisie uit voor het slapen gaan

Zorg voor elektronische zonsverduistering om je geest en lichaam klaar te maken om te gaan slapen. Tenminste een uur voordat je gaat slapen is het tijd om je computer uit te zetten, laat je mobiel in de andere kamer en zet de tv uit.

Zorg dat alle blinkende lichtjes uit je slaapkamer zijn verdwenen. Bijvoorbeeld je alarm, oplader van je mobiel, de DVD-speler, enz.

Zet ze uit of verwijder ze uit de kamer. Elke klein beetje licht kan ervoor zorgen dat melatonine niveaus niet gaan stijgen. En deze heb je namelijk nodig om in slaap te kunnen vallen en de diepe herstellende slaap te bereiken die je lichaam nodig heeft.

Als je kamer volledig donker maken niet mogelijk is, draag dan een slaapmasker of gebruik gordijnen om je kamer toch donker te maken.

Tot slot...

Onze moderne levensstijl zorgt vaak voor vermoeidheid. Toch zijn er kleine trucjes die je kunt uitvoeren die de balans weer herstellen en zorgen voor een energiekere jij.

Ook al lijkt het erop dat enkele van de bovenstaande tips niets te maken hebben met je energie-niveaus, toch klopt dat niet.

Indirect hebben ze namelijk allemaal invloed op het voorkomen van vermoeidheid.

Wat echter het allerbelangrijkste is: slaap. 8 uur is voor de meeste mensen zelfs te kort. Als je het haalt om 9 uur te slapen, zul je een enorm verschil voelen overdag! En mocht het nodig zijn, ga dan eerder naar bed!

Bedenk even hoeveel energieker je je voelt als je genoeg slaapt en hoe productiever je zou kunnen zijn. Dat is het meer dan waard!

Volg enkele van de bovenstaande tips en je zult al gauw het verschil voelen!

Bronnen:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22841649

www.weber.edu/Bingham/fatigue.html

https://sleepfoundation.org/sleep-news/studies-link-fatigue-and-sleep-major-league-baseball-mlb-performance-and-career-longevity

http://www.healthline.com/health-news/study-helps-explain-brain-fog-in-chronic-fatigue-syndrome-033115

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. wie kan mij helpen?
  Ik ben 87 en heb parkinson.
  Ik sleep me voort van vermoeidheid
  Was vroeger zeer actief.
  Dokters hebben geen oplossing en geen tijd.
  Ben depressief door verlies van mijn zoon (na drie jaar in coma)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share