Acne behandelen

Laatste Update: 31 augustus 2014

Homeopathische middelen tegen acne

homeopathische behandelingWe kennen allemaal de huidaandoening acne, of jeugdpuistjes. De meesten van ons heb zelf gehad tijdens de puberteit. In de meeste gevallen wordt acne bestreden met één van de vele beschikbare zalven of crèmes wat vaak als nadeel heeft dat de huid vreselijk uitdroogt en branderig aanvoelt.

Een andere mogelijke behandeling is het voorschrijven van de pil (voor de meisjes uiteraard), wat een regulerende werking heeft op de hormonen en dus in veel gevallen de acne laat verdwijnen. Maar er zijn ook andere oplossingen.

Wel eens aan homeopathie gedacht?

Wat is acne?

Om even je geheugen op te frissen: Acne, of jeugdpuistjes zoals we het vaak noemen, is een aandoening aan de huid. De oorzaak ligt in de talgklieren waarvan er ongeveer 15 per vierkante centimeter aanwezig zijn. Deze talgkliertjes dienen er voor om afvalstoffen af te voeren en huidsmeer te produceren.

Deze huidsmeer, of talg, is belangrijk voor de huid om deze vettig te houden waardoor de huid beter beschermd is tegen de ‘gevaren’ van buitenaf. Als er sprake is van acne, dan worden onder invloed van de puberale hormonen de talgklieren groter, wordt het huidsmeer dikker en gaat de talgklier meer huidsmeer produceren.

Al deze factoren zorgen er vervolgens voor dat het steeds lastiger wordt om het overtollige talg af te voeren, samen met de afvalstoffen uit de huid. De bacteriën in de talgklier zorgen er vervolgens voor dat het achtergebleven talg omgezet wordt in vrije vetzuren welke vaak ontstekingen veroorzaken. Direct zichtbaar gevolg: rode puistjes met etter. De schrik van iedere puber!

Zoveel soorten acne

Als we het over acne hebben, dan worden er meestal de bekende jeugdpuistjes bedoeld. Dit is inderdaad de meest voorkomende vorm van acne en ontstaat in de puberteit als gevolg van alle hormonale veranderingen in het lichaam. We noemen dit in medische termen: Acne Vulgaris.

Maar er zijn veel meer soorten acne. Het resultaat is in meer of mindere mate hetzelfde, maar de oorzaak ligt vaak anders. Een heel belangrijk punt voor wat betreft de homeopathie.

Even een kleine opsomming van verschillende soorten acne:

Acne Conglobata

Dit is een vrij ernstige vorm van acne waarbij het niet bij rode puistjes blijft. De ontstekingen nemen de vorm aan van cysten en abcessen waarbij in de meeste gevallen veel pus vrijkomt. Deze vorm van acne laat nagenoeg altijd littekens achter.

Pomade Acne

Dit is acne wat met name op het voorhoofd zit. Vaak het gevolg van het gebruik van haarproducten die erg vet zijn of veel olie bevatten.

Acne Mechanica

Dit is een vorm van acne die ontstaat door wrijving. Hierdoor gaan de talgklieren irriteren en dus ontsteken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die vaak beschermende kleding dragen, maar ook met gewone kleding kan dit voorkomen.

Acne Cosmetica

Deze vorm is het gevolg van het (overmatig) gebruik van make-up en vettige huidverzorgingsproducten

Kleuter Acne

Deze acne begint vaak in het eerste levensjaar en kan voortduren tot het vijfde levensjaar.

Acne Infantum

De naam zegt het al: Dit is acne die ontstaat bij pasgeboren baby’s. Deze vorm verdwijnt vaak weer na een aantal dagen tot enkele weken.

Vanuit de homeopathie is het belangrijk om te weten wat voor vorm acne we mee te maken hebben. Of eigenlijk nog belangrijker: Wat de uiteindelijke oorzaak is. Hoe dit in elkaar steekt, lees je verderop.

De benadering van homeopathie

In de reguliere medische wereld wordt in de meeste gevallen uitgegaan van een probleem waarvoor een oplossing moet worden gezocht en gevonden. Deze oplossing zal dan het probleem wellicht oplossen, maar door een gebrek inzicht in andere factoren die het probleem direct of indirect beïnvloeden, komt het probleem vaak weer terug.

In de medische wereld dus gebruik gemaakt van generieke medicijnen, medicijnen die niet afgestemd zijn op een individu, maar afgestemd zijn op een hele grote groep mensen die dezelfde aandoening hebben.

Dan is het geen wonder dat er bijwerkingen ontstaan.

Vaak bijwerkingen die dusdanig zijn dat ook daarvoor weer een ander generiek medicijn moet worden geslikt. Allemaal zaken die je eigenlijk niet wilt, hoewel je in sommige gevallen niet écht een keus hebt.

Een mooi voorbeeld is het toedienen van antibiotica als pilletje of als zalf. Buiten het feit om dat té veel antibiotica gewoon niet goed is voor je lijf, heeft het als vervelende bijwerking dat het een vaginale schimmelinfectie kan uitlokken bij de meisjes. Door deze bijwerking heb je dan weer andere medicijnen nodig om dit op te lossen.

De homeopathie gaat uit van andere standpunten.

Allereerst zijn de medicijnen allemaal natuurlijke producten. Geen enkele vorm van chemie komt hier aan te pas. Het principe bij deze medijnen is de aanname dat de ziekmaker het lichaam ook weer kan genezen. In feite wordt het lichaam aangezet om zelf antistoffen aan te maken waardoor je lichaam zelf in staat is om zichzelf te genezen.

De medicijnen zelf zijn extreem verdunde, vaak plantaardige, stoffen. Voordeel is dat er, bij verantwoord gebruik, geen bijwerkingen zijn.

Ten tweede gaat de homeopathie uit van het hele lichaam, het totaalplaatje. Als je met een probleem bij een homeopaat komt, zal deze je het hemd van je lijf vragen over allerlei, ogenschijnlijk onbelangrijke, zaken betreffende je gezondheid, je persoonlijkheid en eventueel andere gezondheidsklachten.

Het is de expertise van de klassieke homeopaat om het juiste medicijn te vinden die het probleem oplost, maar daarnaast ook bij je persoonlijkheid past.

De homeopathische middelen tegen acne zijn zeker beschikbaar in de klassieke homeopathie.

Op dit moment zijn er ruim 150 (honderdvijftig) middelen beschikbaar. Al deze middelen kunnen een oplossing zijn voor een bepaalde soort acne, in combinatie met de eerder genoemde persoonlijkheidskenmerken en eventueel andere gezondheidsproblemen.

Voorbeelden van homeopathische middelen tegen acne:

Om je een idee te geven van de vele mogelijkheden die de klassieke homeopathie kent, geef ik je een paar voorbeelden van de meest gebruikte middelen tegen acne, samen met een aantal specifieke kenmerken:

Nux Vomica

Dit homeopathische middel is voor veel aandoeningen toepasbaar. Maar voor wat betreft de acne, wordt dit middel vaak ingezet in die gevallen dat eten van kaas vaak een trigger is voor het ontstaan van de acne.

Persoonlijkheidskenmerken van een typische Nux Vomica patiënt

 • Overgevoelig
 • Ongeduldig
 • Snel geïrriteerd
 • Koudbloedig
 • Zwakke spijsvertering
 • Houden van een borreltje of andere stimulerende middelen

Bellis Perennis

Het madeliefje, zoals deze in normaal Nederlands heet, wordt vaak toegepast als de acne erger wordt bij nat en koud weer.

Persoonlijkheidskenmerken van een typische Bellis Perennis patiënt:

 • Heel erg in zichzelf gekeerd
 • Inmiddels een hele grote muur om zich heen gebouwd
 • Moeite hebben met aanrakingen
 • Afkeer van ziekenhuizen en dokters
 • Gevoel van leegheid

Sulphur

Dit homeopathische middel is voor veel aandoeningen toepasbaar. Maar voor wat betreft de acne, is dit een uitgelezen middel voor de gevallen waarbij sprake is van abcessen die niet tegelijk aanwezig zijn, maar elkaar steeds opvolgen.

Persoonlijkheidskenmerken van een typische Sulphur patiënt:

 • Voelt zich beter als het koud weer is.
 • Dus onbehaaglijk in warme ruimtes.
 • Hele warme voeten en handen, soms met het gevoel dat deze in ‘brand’ staan.
 • Een dikke, emotionele huid.
 • Vaak het gevoel van een lege maag, wat niet altijd iets te maken heeft met honger hebben.

Silicea Terra

Ook dit homeopathische middel wordt toegepast bij mensen die last hebben van opeenvolgend verschijnende abcessen. Maar met een andere set persoonlijkheidskenmerken.

Persoonlijkheidskenmerken van een typische Silicea Terra patiënt:

 • Verlegen
 • Intelligent
 • Gevoelig
 • Koppig
 • Prikkelbaar

Zelf dokteren of toch een homeopaat inschakelen?

Aangezien er voor acne meer dan 150 verschillende homeopathische middelen beschikbaar zijn, is het een erg precies werkje om net dat specifieke middel te vinden wat afgestemd is op jou als individu, want daar draait het allemaal om in de homeopathie. De paar middelen die ik hiervoor beschreven is een hele kleine greep.

Als je jezelf herkent in één van deze middelen, zou je zelf het betreffende middel kunnen kopen. Dit zelf dokteren komt heel vaak voor, met dank aan de vele informatie die hierover beschikbaar is via het internet.

Maar vaak zal dit uitdraaien op een grote teleurstelling, veel kosten en vooral mogelijk nog meer klachten door een foutieve keuze.

De overheid heeft dit ook ingezien, en heeft alle specifieke informatie over homeopathische middelen op internet verboden. Je kunt hier voor- of tegenstander van zijn, maar het feit is wel dat het wel voorkomt dat mensen zelf gaan dokteren met homeopathische middelen.

Omdat het kiezen van het middel, en de potentie/dosering die je nodig hebt, een vakkundig werkje is, is het uiteindelijk véél beter om een afspraak te maken met een klassieke homeopaat. In veel gevallen zal je (aanvullende) verzekering de kosten hiervan grotendeels vergoeden, maar informeer hier vooraf even naar.

Tot slot

Ik heb heel bewust de informatie over de specifieke middelen heel summier gehouden. Ik wil daarmee voorkomen dat je zelf gaat dokteren. Dit omdat ik er van overtuigd ben dat een afspraak met een klassieke homeopaat veel meer en veel sneller resultaat zal hebben, en veel teleurstellingen en geldverspilling zal voorkomen.

Nu moet ik wel zeggen dat de resultaten erg verschillen per persoon. Indien niks anders werkt kun je natuurlijk prima homeopathie proberen. Echter, natuurlijke leefstijl tips en een effectieve huidbehandeling is stap 1.

Heb je zelf ervaring met homeopathie tegen acne? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb ook een tijdje last gehad van acne, toen ergens gelezen dat Sudocréme heel erg goed werkt!
  Uitgeprobeerd, en nu heb ik er geen last meer van!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share