Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 24 september 2016

De 4 beste remedies om overmatige winderigheid op te lossen

overmatige winderigheidWe laten allemaal wel eens een windje, dat is heel normaal. We proberen dit natuurlijk wel een beetje heimelijk te doen, en dat zal in de meeste gevallen geen problemen opleveren. Maar het wordt een ander verhaal als je zo veel windjes moet laten, dat het oncontroleerbaar wordt. Je laat dan onbewust regelmatig een windje, tot grote ergernis van je collega’s, je vrienden, familie, kennissen en natuurlijk je gezin. Voor jezelf is het natuurlijk heel erg gênant.

In ernstige, langdurige gevallen, kan dit leiden tot een sociaal isolement. Jammer, want er is wel degelijk wat aan te doen.

In dit artikel lees je over het waarom van scheten, waarom ze zo stinken, en natuurlijk de oorzaken van scheten.

Aan het einde geef ik je 4 natuurlijke remedies om overmatige winderigheid een halt toe te roepen.

Mail van een trouwe bezoeker

Een artikel schrijven over winderigheid zou niet direct mijn eerste keuze zijn geweest, daar moet ik heel eerlijk in zijn. Tot het moment dat ik een mail kreeg van één van de trouwe bezoekers van de site. Na het lezen van deze mail besefte ik mij pas hoeveel consequenties overmatige winderigheid heeft op het sociale leven.

Met toestemming van de schrijver, die graag anoniem wil blijven, wil ik deze openhartige mail graag met je delen:

Natuurlijk laat ik wel eens een scheet. Ik denk dat iedereen wel eens van die momenten heeft, hoewel ik het zelden hoor of ruik. Een scheet laten doe je niet in een publieke ruimte, of je moet er zeker van zijn dat niemand het hoort. En daarna natuurlijk direct bewegen en wat onwillekeurig met je handen wapperen om de geur zo snel mogelijk te verspreiden.

Een paar jaar geleden, vlak na een stressvolle scheidingsperiode, kreeg ik meer en meer last van winderigheid. Steeds weer dat opgeblazen gevoel. Je moet weten dat ik een kantoorbaan heb. Niet zo’n hoge functie, dus een eigen kantoor zit er niet in. Ik werk in een grote zaal met allemaal flexwerk plekken. Je zit dus relatief dicht bij elkaar. Je kunt je voorstellen dat ik steeds meer moeite kreeg om die windjes binnen te houden, of snel even naar buiten te lopen om het gas de vrije loop te laten.

In het begin kwam ik er mee weg door iemand anders steeds de schuld te geven, of door overdreven te reageren. Maar na een poosje was het voor iedereen wel duidelijk: Ik was zelf de dader. Ik hoorde zelfs één van mijn collega’s over mij praten, waarbij hij me aanduidde als ‘die stinkerd’.

Op een bepaald moment kreeg ik een nieuwe vriendin. Hele leuke meid waar ik een hele avond mee heb staan kletsen in de kroeg. Een tweede afspraakje was snel gemaakt, deze keer bij mij thuis. Ik zou koken. Maar die avond ging het volledig mis: Ik kreeg mijn winderigheid niet onder controle. We lachten er een beetje ongemakkelijk om, maar het was een erg onprettige situatie. Niet alleen voor mij, maar vooral ook voor haar. Na die avond reageerde ze niet meer op mijn sms’jes. De reden was me wel duidelijk…

Dit was voor mij de druppel! Ik kon dit niet meer negeren, dus heb ik al mijn trots opzij gezet, en ben naar de huisarts gegaan. Toen ik haar vertelde over mijn ervaringen op het werk, over mijn frustratie, en over het gebeuren op die avond met dat afspraakje, moest ze even lachen om de situatie. Ik zag de humor er ook wel van in, en samen hebben we even heerlijk gelachen. Het ijs was in ieder geval gebroken.

Ze heeft me helemaal onderzocht, om in ieder geval uit te sluiten dat er geen lichamelijke oorzaak was voor de overmatige winderigheid. Er was gelukkig niks aan de hand. Een pak van mijn hart! Maar wat nu?

Ze legde uit dat er lichamelijk helemaal niks met mij aan de hand was, maar dat er ‘gewoon’ té veel gas in mijn spijsverteringsstelsel wordt gevormd. De oorzaak? Mijn voedingsgewoontes en mijn levensstijl. Ze keek even veelbetekenend naar mijn buik, en legde me uit dat een radicale verandering niet alleen beter zou zijn voor mijn winderigheid, maar vooral ook voor mijn algehele gezondheid. Anders kunnen de problemen op termijn wel eens veel groter worden dan alléén maar winderigheid.

Dit raakte mij op dat moment eigenlijk het meest: Er was geen magisch pilletje om dit tegen te gaan, ze kon geen wonderrecept uitschrijven. Als ik van die winderigheid af wilde, zou ik het zelf moeten doen door mijn levensstijl te veranderen.

Na die eerste schok, heb ik een radicaal besluit genomen om alles om te gooien. Mijn manier van leven, mijn eten, en ik ben lekker gaan sporten. Na een maand begon ik het verschil al te voelen: Véél minder winderigheid, veel meer energie, en vooral ook een veel positievere instelling. Ik zat gewoon veel beter in mijn vel.

En nu? Soms maken mijn collega’s nog wel eens een grapje over die periode, maar daar lachen we allemaal gewoon om. Iedereen weet inmiddels wat voor moeite ik heb gedaan om gezonder te leven, en gelukkig respecteren ze dat.

Inmiddels heb ik weer contact opgenomen met die leuke vrouw, en alles uitgelegd. We zijn nu al weer 7 maanden samen, en zitten zelfs al te denken over samenwonen.

Kortom, mijn leven heeft, dankzij (of ondanks) de winderigheid, een hele andere wending genomen. Een heel positieve wending!

Een herkenbare situatie voor jou? Of misschien ken je wel iemand die regelmatig dezelfde gênante ervaringen heeft. Snap je nu waarom ik deze mail met je wilde delen?

Waarom laten we scheten?

Of je nu koning bent, minister-president, metselaar, huisvrouw, advocaat of leraar: Iedereen laat scheten. Mensen praten er natuurlijk niet over, maar het is écht waar. Iemand die beweert dat hij of zij nooit een scheet laat, vertelt niet de waarheid.

Wist jij dat een volwassen persoon ongeveer 14 keer per dag een boer of een scheet laat? Pas als je iedere dag 15 keer of vaker een boer of een scheet laat, kun je spreken van overmatige winderigheid. Ga maar eens turven hoe vaak jij per dag een boer(tje) of een scheet(je) laat.

Tijdens het verteringsproces in je maag darm kanaal ontstaan er afvalstoffen. Deze kunnen een vaste vorm hebben, wat als ontlasting je lichaam verlaat. Deze kunnen ook vloeibaar zijn, wat als urine je lichaam verlaat. Maar er kan, door verschillende oorzaken, ook gas gevormd worden. Deze moeten ook je lichaam verlaten. Normaal gesproken gebeurt dit via de mond in de vorm van een boertje, of via de anus in de vorm van een scheet.

Gas kan in principe overal in het maag darm kanaal gevormd worden. Hoe dichter bij de maag, hoe groter de kans op een boertje, hoe dieper in de darmen, hoe groter de kans op een scheet.

De gassen die in de darmen gevormd worden, zijn in basis geurloos. Maar toch stinkt een scheet in de meeste gevallen. Dit komt van de bacteriën, de darmflora, die in je darmen leven.

Nog een weetje: Wist jij dat er miljarden levende bacteriën in je darmen wonen? Dit is een mengelmoes van goede bacteriën en slechte bacteriën. Als deze darmflora in balans is, houden de goede bacteriën de slechte bacteriën onder de duim waardoor deze niet de kans krijgen om schade aan te richten.

De geur van een scheet is meestal afkomstig van de afvalproducten van het spijsverteringsproces door deze bacteriën. Het is een zwavelachtige geur, de ene keer wat sterker dan de andere keer.

De oorzaken van overmatige winderigheid

Het feit blijft dat het spijsverteringsproces ook een gas oplevert, waardoor het onvermijdelijk is om zo nu en dan een windje te laten.

We hebben net al gezien dat ongeveer 14 windjes of boertjes per dag normaal is, tenminste voor een volwassene. Als er sprake is van meer, dan begin je er echt last van te krijgen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Je sociale leven kan hierdoor een flinke deuk oplopen.

Als jij denkt dat je in deze categorie valt, dan moet je eens goed na gaan denken over de mogelijke oorzaken van de overmatige gasvorming. Dit kan een gezondheidsprobleem zijn, of het kan te maken hebben met je voedingsgewoontes. Ook een combinatie van deze twee is een mogelijkheid.

Om uit te sluiten, of te bevestigen, is het belangrijk om eerst eens een afspraak met de huisarts te maken voor een onderzoek. Als dat allemaal ok is, dan kun je na gaan denken over je voedingsgewoontes.

Hieronder vind je meer informatie over de mogelijke oorzaken door voeding, en over de mogelijke oorzaken als gevolg van een probleem met je gezondheid.

Overmatige winderigheid door voeding

In de meeste gevallen van overmatige winderigheid ligt de oorzaak bij de voeding. Het is algemeen bekend dat bepaalde soorten voeding meer gassen produceren dan andere soorten voeding. Zo is er het bekende voorbeeld van de bonen. Iedereen weet dat je na het eten van bonen meer last van winderigheid hebt dan normaal. Maar dat zou in dit geval maar tijdelijk zijn. Maar weet jij welke voedingsmiddelen, naast de bekende bonen, ook overmatig gas produceren? Lees maar snel verder, ik zal je er alles over vertellen!

overmatige winderigheid

Over het algemeen kunnen we stellen dat voedingsmiddelen met cellulose erg lastig zijn om te verteren, tenminste voor de mens. Cellulose is een onderdeel van de celwanden van planten en is opgebouwd uit (moeilijk woord) lineaire Polysacharide Ketens. Dit zijn lange ketens, en ons spijsverteringsstelsel is niet in staat om deze volledig af te breken. De tijd ontbreekt, omdat ons spijsverteringsstelsel relatief kort is.

Gedeeltelijk verteerd voedsel (in dit geval de gedeeltelijk verteerde cellulose ketens) levert een belangrijke bijdrage aan extra gasvorming.

Even een paar voorbeelden van Polysacharide rijk voedsel:

Al deze voedingsmiddelen leveren een forse bijdrage aan de gasvorming in je darmen. Normaal gesproeken zal een scheet enigszins ruiken, maar als de geur heel erg sterk is, is de kans heel erg groot dat het aan één of meerdere van eerder genoemde voedingsmiddelen gelegen heeft. Over het algemeen kunnen we vaststellen dat zogenaamde kruisbloemige groenten de sterkste geur hebben.

Een groot deel van de eerder genoemde voedingsmiddelen vormen een belangrijk onderdeel van de avondmaaltijd. Als je dus op een dag méér last hebt van winderigheid dan normaal, kun je voor jezelf wel bedenken waar het aan kan liggen. Met andere woorden: Wat heb je de avond ervoor gegeten!

Ook mensen die last hebben van lactose intolerantie kunnen last krijgen van overmatige gasvorming. Bij het consumeren van melk, yoghurt, boter of kaas, zorgen de bacteriën in de darmen voor de afbraak van de lactose. Maar hierbij komt heel extra gas vrij, waardoor extra scheten onvermijdelijk zijn.

Mensen met lactose intolerantie hebben hiermee een extra reden om zuivelproducten zo veel mogelijk te vermijden. Vervang deze producten door bijvoorbeeld soja melk of amandelmelk. Deze hebben niet hetzelfde effect op de vorming van gassen in je darmen.

Als je zeker bent dat de extra gasvorming niet wordt veroorzaakt door gezondheidsproblemen, maar door je voedingspatroon, is het misschien verstandig om een voedingsdagboek bij te houden. Noteer nauwkeurig wat je eet, en op welke tijden. Probeer ook de hoeveelheden in te schatten en te noteren.

Daarnaast noteer je iedere keer dat je een scheet laat of als je moet boeren. De kracht van de scheet, op een schaal van 1-5, en de geur zijn ook leerzame details om te noteren. Na een paar weken kun je vast al een patroon ontdekken: Bepaalde voedingsmiddelen waar je extra gevoelig voor bent.

Mocht je besluiten om naar de huisarts te gaan met dit probleem, dan kun je het dagboek meenemen. Op deze manier krijgt de behandelend arts snel inzicht in de problematiek.

Overmatige winderigheid door gezondheidsproblemen

Het kan ook gebeuren dat de overmatige winderigheid niet het gevolg is van je voeding, maar dat het een symptoom is van een achterliggend probleem. Als het niet aan de voeding ligt, moet het gebruik van huismiddeltjes met uiterste voorzichtigheid toegepast worden. Het beste is om in dit geval de huismiddeltjes gewoon achterwege te laten.

Winderigheid als gevolg van een achterliggende aandoening, kan een hele serieuze zaak zijn. Het mag duidelijk zijn dat het achterliggende probleem in veel gevallen te maken heeft met de spijsvertering.

Er zijn heel veel aandoeningen die winderigheid als symptoom hebben. Ik zal er een paar behandelen. Het zijn de meest voorkomende aandoeningen.

Oorzaak 1: Constipatie

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar constipatie, of verstopping, kan zorgen voor overmatige gasvorming. Het feit dat het lastig is om naar het toilet te gaan, verhindert het gas niet om je lichaam te verlaten. Misschien is het woord ‘verstopping’ een beetje verwarrend: Dit betekent niet dat de darmen aan het uiteinde hermetisch afgesloten zijn, maar dat de afvalstoffen té hard zijn om het lichaam te verlaten. Rondom deze afvalstoffen is nog genoeg ruimte om de gassen te laten passeren.

Constipatie kan verschillende oorzaken hebben. Stress is er eentje van.

Door stress gaan verschillende lichaamsfuncties in een soort ‘spaarstand’, om energie uit te sparen voor die lichaamsfuncties die op dat moment van belang zijn. Eén van die lichaamsfuncties die in de spaarstand gaan is het systeem van de spijsvertering.

Een andere, veel voorkomende, oorzaak van constipatie is het voedingspatroon. Met name té weinig water drinken en té weinig vezels eten. Dit zijn, qua voeding, de twee meest voorkomende oorzaken van constipatie.

Ook kan constipatie ontstaan als je net gestopt bent met roken. Nicotine is namelijk een laxerende stof, waar je spijsvertering al heel erg lang aan gewend is. Bij het ontbreken van de nicotine, moeten de darmen zichzelf opnieuw ‘inregelen’. Dit kan een tijdje duren, maar na verloop van tijd zal de ontlasting weer normaal zijn.

Oorzaak 2: Spastische Darmen

Ook spastische darmen kunnen aanleiding geven tot extra winderigheid. Als je last hebt van deze extra gasvorming, in combinatie met constipatie of diarree, een opgeblazen gevoel en buikpijn, dan is er een mogelijkheid dat je te maken hebt met de aandoening ‘spastische darm’. Om je gerust te stellen, is het zaak om zo snel mogelijk een afspraak te maken met je huisarts voor een juiste diagnose.

Oorzaak 3: Coeliakie / Gluten Intolerantie

We hebben het al eerder even snel gehad over lactose intolerantie. Maar ook de intolerantie voor gluten kan een achterliggend probleem zijn bij overmatige winderigheid. gluten-intolerantie, of coeliakie, is een auto-immuun ziekte die invloed heeft op de mogelijkheid om gluten te verwerken in het lichaam.

Gluten is een eiwit wat veel voorkomt in voedingsmiddelen die tarwe, rogge of gerst bevatten. Denk maar eens aan iets eenvoudigs zoals brood en pasta. Het grootste probleem voor mensen die coeliakie hebben, naast de aandoening zelf, is het feit dat er zo vreselijk veel voedingsmiddelen tarwe, gerst of rogge bevatten. Om glutenvrij te eten is heel erg lastig. Gelukkig is er wel een omslag gaande hierin: Steeds meer supermarkten, en ook warme bakkers, leveren glutenvrije producten. Een goede ontwikkeling, maar het blijft vreselijk lastig!

Natuurlijk hoef je geen honger te lijden als je geen gluten meer mag eten. Er zijn gelukkig alternatieven die je dagelijks kunt eten. Denk maar eens aan Rijst, maïs, aardappelen, vleessoorten en heel veel soorten bonen.

Oorzaak 4: Lactose Intolerantie

In het lijstje met oorzaken vanuit voeding hebben we het al even gehad over lactose-intolerantie. Maar het hoort ook wel degelijk thuis in dit rijtje. Lactose-intolerantie is een aandoening waardoor het lichaam de lactose niet kan verdragen. Helaas voor de liefhebbers van zuivelproducten, maar lactose komt voor in alle zuivelproducten op basis van koemelk.

De afbraak van de lactose in de darmen, zorgt voor grote hoeveelheden extra gasvorming. Heb je dus last van extra winderigheid, in combinatie met een stekende buikpijn, dan is er een kans dat je in meer of minder mate last hebt van intolerantie voor lactose.

4 remedies tegen overmatige gasvorming

De meeste remedies tegen overmatige gasvorming zijn gebaseerd op remedies tegen constipatie. De gedachte hierachter is het feit dat winderigheid een probleem is van het spijsverteringsstelsel, dus de oplossingen zouden hetzelfde zijn. Zo werd er vaak een laxeermiddel voorgeschreven bij overmatige winderigheid. Maar logischerwijs heeft dit een vervelende bijwerking: Het brengt ook je ontlasting flink op gang, iets waar je beslist niet op zit te wachten. Het is inderdaad een vreemd uitgangspunt, en veel artsen komen hier gelukkig op terug. Winderigheid is een écht probleem wat erkenning nodig heeft, en wat niet altijd aan de kant kan worden geschoven met medicatie tegen constipatie zoals laxeermiddel.

Ieder actie heeft een reactie. Dit geld ook bij het slikken van medicijnen. Je moet altijd afwegen of de reactie van je lichaam opweegt tegen de uiteindelijke oplossing. Het uiteindelijke effect op je lichaam kan uiteindelijk meer kwaad dan goed doen. Met andere woorden: Zijn de bijwerkingen erger dan de oplossing? Overweeg dan om iets anders te zoeken, eventueel in overleg met je behandelend arts.

Dit houdt in dat wanneer je denkt aan je gezondheid op de langere termijn, natuurlijke oplossingen altijd beter zijn dan medicatie met al haar bijwerkingen.

Zoals we in de mail van de trouwe lezer hebben kunnen lezen, was voor hem de oplossing om zijn voedingsgewoontes en levensstijl drastisch te wijzigen. Uiteindelijk niet alleen om de winderigheid op te lossen, maar voor een betere algehele gezondheid.

Om even duidelijk te zijn: Een snelle oplossing bestaat niet. Er is geen magisch pilletje, er is geen wonderdokter. Kies eerder voor een duurzame oplossing, ook om eventuele spijsverteringsproblemen in de toekomst te voorkomen.

Met dit alles in het achterhoofd, is een holistische benadering altijd de beste oplossing om de overmatige winderigheid op te lossen. Met name in het geval dat de winderigheid een symptoom is van een achterliggende aandoening.

Goed, terug naar de praktijk: 4 remedies om winderigheid op te lossen. Natuurlijke remedies, wel te verstaan!

Remedie 1: Kruidenthee

De eerste huis tuin en keuken oplossing voor overmatige winderigheid is kruidenthee. Deze thee helpt om allerlei aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel op te lossen, waaronder ook de overmatige winderigheid. Voordeel is dat je het zo vaak kunt drinken als je wilt, en dat alle ingrediënten heel gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

Eerst even de benodigdheden:

 • 30 gram Kamille
 • 30 gram pepermunt bladeren
 • 30 gram gebroken karwijzaad
 • 30 gram gebroken venkelzaad

Het klaarmaken van de thee:

Allereerst is het belangrijk om minimaal 30 gram per ingrediënt te nemen. Als je minder neemt, is het erg lastig mengen. Natuurlijk staat het je vrij om meer te nemen, als de verhoudingen maar gelijk zijn.

Meng alles goed doorelkaar, waarna je het mengsel prima kunt bewaren in een afgesloten doos. Om een kopje thee te zetten, neem je een afgestreken theelepeltje van het mengsel, en mengt dit met heet water. Natuurlijk kun je een thee-ei of een theezeefje gebruiken. Laat dit geheel even trekken gedurende 10 minuutjes, en klaar is je thee. Niet alleen is dit een hele lekkere thee, maar het is vooral een weldoener voor je spijsvertering.

Remedie 2: Gezonde zaden voor gezonde darmen

Overmatige winderigheid kan ook ontstaan als de afvalstoffen te lang in de darmen blijven hangen, bijvoorbeeld bij constipatie. Als je kunt bereiken om in ieder geval één keer per dag naar het toilet te gaan, zal de winderigheid daarmee ook minder worden.

Dit kun je onder andere bereiken door het innemen van vezels, bijvoorbeeld uit lijnzaad en chia zaad. Deze helpen om vezels toe te voegen aan je ontlasting wat, in combinatie met water, zorgt voor het oplossen van constipatie of verstopping. Deze vezels zorgen niet alleen voor volume, maar binden ook gifstoffen en cholesterol, om ze uiteindelijk mee te nemen met de ontlasting.

Zaden zijn heel erg effectief. Vergelijk het maar eens: 1 eetlepel chia zaden of 2 eetlepels lijnzaad, bevat ongeveer 4 gram vezels. Dit is ongeveer gelijk aan de hoeveelheid vezels in een flinke kom havermout.

Let wel goed op dat zaden de absorptie van bepaalde medicijnen en voedingssupplementen kunnen verhinderen. Eet je zaden op het moment dat je enkele uren daarvoor geen medicijnen hebt gehad, en enkele uren daarna geen medicijnen hoeft te slikken.

En als je last hebt van de aandoening ‘Diverticulitis’ is het niet verstandig om lijnzaad of Chiazaad te eten.

Lijnzaad

Dit zaad is niet alleen rijk aan vezels, maar bevat ook nog eens een indrukwekkende hoeveelheid Omega-3 vetzuren. Ook zijn er verschillende onderzoeken geweest waaruit gebleken is dat lijnzaad ook nog eens ontstekingsremmend is, je bloedsuikerspiegel beter in balans kan houden en je cholesterol kan verlagen.

Daarnaast is lijnzaad, met zijn nootachtige smaak, ook nog eens heel erg lekker.

Maar voordat je met lijnzaad begint, wel even een paar belangrijke tips:

 • Om optimaal te kunnen profiteren van alle gezondheidsvoordelen van lijnzaad, moeten ze eerst vermalen worden. Niet alleen komt de nootachtige smaak dan het beste tot zijn recht, maar ook kan je lichaam dan de vezels en voedingsstoffen uit het lijnzaad opnemen. Doe je dit niet, dan zal het lijnzaad intact blijven en als lijnzaad je lichaam weer verlaten via de natuurlijke weg.
 • Voeg het lijnzaad toe aan je ontbijt, bijvoorbeeld in combinatie met je havermout, je ontbijtgranen, je yoghurt, een frisse smoothie of voeg het toe aan een salade. Alles is mogelijk met lijnzaad!
 • Begin met een kleine hoeveelheid, bijvoorbeeld 1 theelepeltje per dag. Laat je lichaam wennen aan het lijnzaad. Na een paar dagen kun je de hoeveelheid beginnen te verhogen tot een maximum van 2 – 4 theelepeltjes per dag.
 • Zorg er voor dat je minimaal 8 glazen water per dag drinkt. Doe je dit niet, dan zal het lijnzaad zorgen voor verstoppingen.

Chiazaad

Eigenlijk gelden alle adviezen voor lijnzaad ook voor Chiazaad. Er is echter één groot verschil: Chiazaad hoef je niet eerst te vermalen, zoals wel noodzakelijk is voor lijnzaad.

Remedie 3: Natuurlijke enzymen

Als je niet genoeg enzymen in je systeem hebt, is je lichaam niet in staat om het ingenomen voedsel volledig af te breken. In plaats daarvan verplaatst het deels onverteerde voedsel zich naar de darmen, waar het een rijke voedingsbodem is voor de goede en de slechte bacteriën. Met name de slechte bacteriën zal zich hierop storten, wat zal resulteren in extra gasvorming als afvalproduct. Ook worden er tijdens dit proces giftige stoffen geproduceerd die de darmwand ernstig kunnen beschadigen.

Daarom is het belangrijk om de juiste enzymen in te nemen, zodat de slechte bacteriën niet de kans krijgen om onverteerd voedsel in de darmen te vinden. Hierdoor zal de winderigheid beduidend afnemen, en je ontlasting zal ook beter en regelmatiger zijn.

Om je enzymen aan te vullen, is het belangrijk om bepaalde vruchten te eten die rijk aan Bromelaïne en Papaïne zijn. Het meest geschikt hiervoor zijn twee fruitsoorten: Ananas (rijk aan Bromelaïne) en Papaja (rijk aan papaïne).

Het is dus een goed idee om deze twee fruitsoorten te mengen en deze een half uur voor de maaltijd op te eten. Alleen dan maak je optimaal gebruik van de nieuwe enzymen in het spijsverteringsproces.

Ook zijn er voedingssupplementen met enzymen beschikbaar. Let er wel op dat je een goede kwaliteit neemt. Vaak zijn de goedkope voedingssupplementen niet goed werkzaam of worden slecht opgenomen door het lichaam. Voor voedingssupplementen geldt dezelfde regel als voor het eerder genoemde fruit: Een half uur voor de maaltijd innemen voor het beste resultaat.

Remedie 4: Extra (goede) bacteriën voor een gezonde darmflora

In je dikke darm woont een hele grote populatie van bacteriën. Deze bacteriën, zowel de goede als de slechte bacteriën zijn belangrijk voor een goed functionerend spijsverteringssysteem, en dus voor je algehele gezondheid.

Er leven heel veel soorten, maar de meest voorkomende bacteriën zijn:

 • Lactobacillus Acidophilus
 • Lactobacillus salivarius
 • Bifidobacteriën infantes
 • Bifidobacteriën bifidum
 • Streptococcus faecium

De meest eenvoudige manier om je darmflora te versterken, en dan met name de goede bacteriën, is het eten van yoghurt. En dan niet zomaar een bakje willekeurige yoghurt, maar gekweekte yoghurt. En als je het kunt vinden: Yoghurt van geitenmelk is helemaal het summum!

Welke yoghurt je ook kiest, ze zijn allemaal gepasteuriseerd. Dat betekent dat de yoghurt sterk verhit wordt om de houdbaarheid te verlengen. Groot voordeel van deze verhitting: Het doodt alle bacteriën. ‘Klein nadeel’: Dus ook de goede bacteriën. Gepasteuriseerde yoghurt heeft in principe geen nut. Maar er zijn yoghurtsoorten waaraan een bacteriecultuur wordt toegevoegd, NA het pasteuriseren.

Voor het beste resultaat neem je minimaal 3 x per week een flinke kom met de juiste yoghurt. En als je het helemaal goed wilt doen, dan kun je er wat gemalen lijnzaad of chiazaadjes doorheen doen. Hiermee bevorder je ook nog eens een goede en regelmatige stoelgang. Vergeet overigens niet om regelmatig water te drinken, anders zullen de lijnzaadjes en de chiazaadjes zorgen voor verstopping, en dan heb je er nog een probleem bij.

Probiotische voedingssupplementen

Een andere manier om je darmflora een flinke boost te geven is een probiotisch voedingssupplement. Deze kun je vrijwel overal krijgen in zowel vaste vorm als in vloeibare vorm.

Het is belangrijk om te weten dat je de probiotica, in welke vorm dan ook, als tussendoortje in moet nemen. Tijdens en vlak na het eten zal de productie van maagzuur sterk toenemen, en in een extreem zuur milieu zullen de bacteriën niet overleven. Heeft dan geen zin dus.

De beste probiotica supplementen horen de reis door het spijsverteringskanaal te overleven, om uiteindelijk levend en wel in de dikke darm aan te komen. Helaas zijn er nog steeds inferieure producten op de markt die dit criterium niet halen. Weggegooid geld dus.

Laat je dus goed voorlichten door bijvoorbeeld een apotheker, en koop kwalitatief goede producten. Ok, deze zijn wat duurder, maar de goedkopere zullen waarschijnlijk hun werk niet doen. Dus dat zou sowieso weggegooid geld zijn.

En ook al is je probleem van overmatige winderigheid hiermee opgelost, dan is het nog steeds verstandig om regelmatig extra bacteriën in te nemen om je darmflora weer even op te peppen. Zeker nadat je ziek bent geweest, heeft je darmflora deze extra aandacht even nodig.

Tot slot…

Overmatige winderigheid is heel erg gênant, dat is inmiddels wel duidelijk. Veel mensen blijven er mee rond lopen, niet wetend dat er wel degelijk iets aan te doen is. Afhankelijk van het feit of het een voedingsprobleem is, of dat het een symptoom is van een achterliggende aandoening, kun je er zelf iets aan doen of moet je toch naar de huisarts voor verder onderzoek.

Maar als het een voedingsprobleem is, kun je het zelf oplossen door gezonder te eten. Niet alleen erg nuttig om de overmatige winderigheid op te lossen, maar ook een heel goed idee voor je algehele gezondheid. Een echte oplossing voor de lange termijn!

Bronnen

www.medicalnewstoday.com/articles/7622.php

flatulencecures.com/flatulence-causes-cures

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik ben nieuwsgierig of Yakult een oplossing kan zijn. Ik heb een slechte spijsvertering, dat is overduidelijk, maar in tegenstelling waar u het steeds over heeft heb ik geen last van opstipatie, in tegendeel. Ik ben dagelijks aan de diarree, de gang naar het toilet is grotendeels controleerbaar, maar na elke maaltijd weet ik welke kant ik op moet, inderdaad naar de WC. Sinds een jaar ben ik druk met het stoppen met roken, de maag/darm problemen heb ik al veel langer. Met name het laatste jaar is het laten van scheten er bij gekomen en dit wordt steeds erger, ook de stank is verschrikkelijk, zo erg dat mijn vriendin er elke ochtend snel de slaapkamer uitvlucht. Ik gebruik af en toe Imodium en dan is het een dag of twee wat minder. Heeft u een advies voor mij ?

  1. Ik had ook last van diarree en veel winderigheid, tot ik er achter kwam dat ik niet meer tegen melk producten kon. Dus kaas, melk, yoghurt, en alles waar melk in verwerkt zit; dus ook oliebollen of kibbeling (in het deeg), wit brood (alhoewel deze er ook op waterbasis is), etc. Ik ben ook zomaar in een paar jaar lactose intolerant geworden. Heel vreemd als je het mij vraagt..

   Daarnaast heb ik ook veel last van stress, zelfs als op mijn lactose vrije dieet heb ik nog steeds veel last van winderigheid. Ik probeer dan ook meer vezels te eten en stress te reduceren. Pas op met Imodium want alhoewel het goed werkt (ook tegen winderigheid merk ik) heb ik het idee dat naarmate je het steeds meer neemt het steeds minder goed werkt net zoals antibiotica.

 2. Chiazaad en lijnzaad zitten ook tsjokvol proteïnen. Sinds ik elke ochtend chiazaad toevoeg aan mn yoghurt zijn mijn scheten flink gaan stinken. Overiges eet ik geen zuivel. Eieren at ik sowieso al regelmatig. Wel sport ik nu elke dag. Bedenkingen?

 3. Hoi in yoghurt zit ook lactose toch? Ik heb een vermoeden dat ik op lactose reageer. Heeft soyayoghurt dezelfde werking?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin1
Share2